Društvo

Sama si ga birala

Predrag Azdejković RSS / 13.07.2017. u 10:12

protest.19138.jpg 

Juče sam objavio tvit „Nije politički korektno reći, sama si ga birala" i kako vidim bocnuo sam mnogo ljudi u živac... u čemu posebno uživam. Graktalo se, graktalo, vređalo se, vređalo, rekli su mi da sam mizogin, šovinista i fašista. Jeste, sve ste u pravu, a sada kada ste smirili živce, da ozbiljno porazgovaramo.

Živimo u Srbiji, gde sistem ne funkcioniše, onaj sistem koji treba da štiti žrtve. Imamo zakone kojima je zabranjena diskriminacija, nasilje, porodično nasilje, seksualno nasilje i uznemiravanje... sve imamo, ali to izgleda ničemu ne služi. Imamo policiju, socijalne ustanove, ženske organizacije, sigurne kuće... Sve imamo, u teoriji, ali nam praksa kaže nešto sasvim drugo.

Skroz je politički nekorektno reći „sama si ga birala" i to ne znači da nećemo da pomognemo žrtvi, niti je krivimo... Pa vidite valjda da imamo sve moguće zakone, propise, strategije i institucije kako bi je štitili. Jeste da ne funkcionišu, ali imamo.

Mi smo zaglavljeni između teorije i prakse. Teorije da mi imamo sve na papiru i prakse da to ništa ne funkcioniše. I onda krenemo da grakćemo sa teorijske pozicije, a ja vam lepo kažem „sama si ga birala" kao upozorenje, naročito mladim devojkama da otvaraju četvoro očiju s kim se upuštaju u vezu.
I da funkcionišu sve institucije, a u Srbiji ne funkcionišu, dogodilo se ubistvo, dogodilo se nasilje, dogodilo se silovanje... trauma ostaje! Cilj mora da nam bude prevencija nasilja u sistemu koji ne funkcioniše. To nikako ne znači da ne treba da zahtevamo da policija radi svoj posao, tužilaštvo, sudstvo, centri za socijalni rad... ali šta ćemo u međuperiodu dok to sve ne profunkcioniše?

Izbegavati nasilnike i rizične situacije. Možda nije politički korektno, ali moramo biti odgovorni prema ugroženim grupama u sistemu koji ne funkcioniše i ne štiti, niti kažnjava nasilnike. Ali kako prepoznati da je neko potencijalni nasilnik? Huligan i bije se po utakmicama, ima kriminalni dosije, od ranije poznat policiji, homofob koji voli da bije peder jer se ponašaju kao žene, verbalno je agresivan naročito kad mu se suprotstavljate različitim mišljenjem, u šali vam kaže da će da vam lupi šamar, ljubomoran i tretira vas kao svoje vlasništvo... A nekad i otvoreno priznaju da su nasilnici, da bi ubili ženu kad bi ona... Ako imate još neke primere, samo napred.

Znate kako nas upozoravaju kada odemo kao turisti negde, da u određene delove grada ne idemo sami, naročito ne noću i možda je to paranoja, rasizam, šta god, ali mislim da imamo odgovornost prema našim sestrama, rođakama, prijateljicama da isto tako upozoravamo na potencijalno nasilnička ponašanja, jer izbegavanjem potencijalnih nasilnika smanjujemo mogućnosti za tragediju. Sistem ne funkcioniše, a cilj nam je da zaštitimo! Možemo da kažemo da to nije posao žena, ali imamo situaciju da je od početka godina preko 20 žena ubijeno

Isto je tako politički nekorektno reći „nosila mini suknju". Jeste, strašno je to reći, ali bi bilo neodgovorno a ne upozoriti da ići noću, sama, mračnim ulicama u mini suknji nije rizično! Kod nas je sada legalno nositi suzavac i elektrošok, postoje kursevi za samoodbranu... Moramo se sami štiti u sistemu koji nas ne štiti. Moramo biti realni, a realnost je nasilna i ne vidim da će se to uskoro promeniti.

Atačmenti



Komentari (421)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

uros_vozdovac uros_vozdovac 10:18 13.07.2017

mrzim kad si

u prvau. Zato sam uzeo #1
predatortz predatortz 10:20 13.07.2017

Re: mrzim kad si

uros_vozdovac
u prvau. Zato sam uzeo #1


Hoćeš reći, bio si prvi...

Edit:

Inače, stariji narod u mom zavičaju ima jednu pametnu izreku koja se odnosi na udaju/ženidbu. Kažu:

Beri gljive oko svoje njive!


Prevedeno, gleda se do devetog kolena. Ako je bilo alkosa, duševno poremećenih,nasilnih, mlohavih kurčeva, darežljivih tetki, baba, strina... - hebi al'ne ženi/ne udaji se.

uros_vozdovac uros_vozdovac 10:24 13.07.2017

Re: mrzim kad si

predatortz
uros_vozdovac
u prvau. Zato sam uzeo #1


Hoćeš reći, bio si prvi...

pa to da, maznuo komentar #1

malo li je?
anonymous anonymous 10:29 13.07.2017

Re: mrzim kad si

uros_vozdovac
predatortz
uros_vozdovac
u prvau. Zato sam uzeo #1


Hoćeš reći, bio si prvi...

pa to da, maznuo komentar #1

malo li je?


Bolje nije moglo.
highshalfbooze highshalfbooze 10:35 13.07.2017

?

Skroz je politički nekorektno reći „sama si ga birala"


Kakve veze ima politika sa tim? Kakve veze ima politika sa izborom bračnog druga i sa ovim događajem uopšte?
Mislim na izbor bračnog druga u slučaju smrtnika, ima veze u buržoaziji i aristokratiji...
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 10:39 13.07.2017

Re: ?

Ima veze sa prevencijom nasilja.
highshalfbooze highshalfbooze 11:47 13.07.2017

Re: ?

Da li bi bio ljubazan da obrazložiš kako to zamišljaš da politikom utičeš preventivno na nasilje?
Jukie Jukie 11:59 13.07.2017

Re: ?

"politički korektno" je pojam, termin koji se koristi za "jujuju, pretvaraj se da smo u Lalalupsi svetu"
predatortz predatortz 12:02 13.07.2017

Re: ?

Jukie
"politički korektno" je pojam, termin koji se koristi za "jujuju, pretvaraj se da smo u Lalalupsi svetu"


Politička korektnost, na način na koji je mnogi doživljavaju, po meni je vraćanje fašizma na mala vrata.

Pod firmom "svi imaju sva prava", zbog te famozne kovanice se suspenduje čak i humor. Pravi se društvo lobotomiranih kojim ćeš bilo kakva mooda prodati kao bubrege.
highshalfbooze highshalfbooze 14:02 13.07.2017

Re: ?

Jukie
"politički korektno" je pojam, termin koji se koristi za "jujuju, pretvaraj se da smo u Lalalupsi svetu"


Gistav Le Bon - Psihologija gomila
Moć reči je vezana za slike koje one prizivaju i potpuno je nezavisna od njihovog stvarnog značenja. One čiji je smisao najslabije određen ponekad su najdelotvornije. Tako je, na primer, s terminima kao što su demokratija, socijalizam, jednakost, sloboda, itd., čiji je smisao tako neodređen da ni debele knjižurine nisu dovoljne da bi ga odredile. Ipak, neka zaista magijska moć vezuje se za te kratke slogove, kao da oni sadrže rešenje svih problema. One su sinteza različitih nesvesnih težnji i nade u njihovo ostvarenje.
mesan mesan 02:37 14.07.2017

Re: ?

predatortz
Jukie
"politički korektno"

zbog te famozne kovanice se suspenduje čak i humor.

U Amerikama sad već postoji klasa komedijaša koja je prestala da posećuje koledže jer bivaju izviždani kad pričaju viceve o rasizmu ili nasilju.

Nedavno je Bill Maher, godinama poznati liberalni levičarski komentator, osvedočeni antipod krezubih rasističkih morona, morao je dakle da se izvinjava u svojoj emisiji, slušajući prekor Ice Cube-a (pazi to, originalni geto gangster iz devedesetih postao jezički čistunac!) jer je (Bill) upotrebio reč crnja (na slovo N) --- iako je u datom trenutku ta reč poslužila ironično da napravi šalu kojoj se prisutna publika (tipična Bilova publika, ne trampovci) smejala.

Ali standardna je i pojava da se nakon ovakvih "ispada" TV-ličnosti vrate normalno poslu. Dakle, vlasnik reaguje brzo da bi zaustavio negativni talas ("čuo sam da je ta TV mreža rasistička", pa čim se praznoglave galamdžije smire vlasnik vrati sve na staro. Dakle, obični marketing potezi iznuđeni od strane malobrojnih galamdžija.

Država s druge strane već odavno tehnički cenzuriše, ali samo nekoliko opscenih reči i to samo na velikim TV mrežama, manji mogu da rade šta hoće. Ja mislim da nema šanse da država krene da "čisti" TV jezik jer je sloboda govora tamo ozbiljna širokoprihvaćena svetinja i političar nema potrebu da se bavi uvređenim galamdžijama.

Još da ti dočaram ozbiljnost države: imaš mnogobrojne "televizije s javnim pristupom", postoje bar 40ak godina i njih finansira vlast, a pokrivaju veliku površinu. Na ovim televizijama bilo koji građanin može da zauzme blok (recimo 15min nedeljno) i emituje šta god hoće.

Lud primer je bio neki lik, mislim sa Menhetna, koji je plaćao prostitutke da dođu u njegovu "emisiju" koja je praktično svih svojih pola sata prikazavala izbliza čmarove datih prostitutki.
I to sve o groš poreskih obveznika, bez reklama!
E to se zove sloboda!!

Neka vrsta reakcije na uspijanje je i vrlo popularni tzv. "najuvredljiviji podkast (program) na svetu" čiji je cilj da otpusti sve ventile i gazi po galamdžijama koje se usude da kritikuju --- dakle ta emisija je puna nediskriminišućeg, opscenog, neotesanog, mračnog i brutalnog humora koji ismeva bukvalno sve i svakog od bolesne dece preko ljudskih rasa do silovanja. (Oni pokušavaju da prate staro pravilo --- možeš da napraviš šalu i od najgore bolesti, ali bolje bi ti bilo da je šala mnogo smešna.)
karabasbarabas karabasbarabas 08:23 14.07.2017

Re: ?

Lud primer je bio neki lik, mislim sa Menhetna, koji je plaćao prostitutke da dođu u njegovu "emisiju" koja je praktično svih svojih pola sata prikazavala izbliza čmarove datih prostitutki.
I to sve o groš poreskih obveznika, bez reklama!
E to se zove sloboda!!


Bolje sto puta od fontane.
Sa zadovoljstvom bih placao pretplatu.
escherichije_colic escherichije_colic 08:31 15.07.2017

Re: ?

mesan

Nedavno je Bill Maher, godinama poznati liberalni levičarski komentator, osvedočeni antipod krezubih rasističkih morona ...


Ne postoje "krezubi rasistički moroni" u javnom političkom životu Amerike. Postoji samo manir da se takvima krste politički oponenti Američke levice. Na tu foru je i Tramp proglašen za rasistu/homofoba/mrzitelja hendikepiranih(?!) bez obzira što verovatno ima daleko više crnih/latini/gej/(verovatno i hendikepiranih) prijatelja i saradnika nego famozni Bil M(ah)er- čovek čiji je vrhunac borbe protiv "rasizma" činjenica da se zabavljao sa tamnoputim Plejboj zečicama.

Inače, jaka mi je to "levica" čije su ikone Klinton i Klintonovica.
eloy eloy 10:43 13.07.2017

long distance lady duck

Moramo se sami štiti u sistemu koji nas ne štiti. Moramo biti realni, a realnost je nasilna i ne vidim da će se to uskoro promeniti.


Jel to u najavi eskalacija ideja u organizaciji ? Onako na daljinu.

marija.mt marija.mt 10:45 13.07.2017

Brak kao obaveza

Osim sto se kod nas nasilje maltene promovise kao nacin zivota, veliku ulogu u konkretno ovakvim situacijama ima i drustvo. I to nasi najblizi, roditelji, tetke, babe, dede i ostali mnogobrojni clanovi familije (mada cesto ni prijatelji nisu mnogo bolji) koji maltertiraju devojke sa udajom. Sa recinicama tipa "nadji nekog rodi dete" i tome slicne. Sto manja sredina to je situacija gora, ali koliko vidim cak ni ljudi u Beogradu i vecim gradovima nisu imuni na to. A kad se devojka uda jedino sto pitaju je "kad ce dete" ili eventualno "kad ce drugo", a kako joj je u braku, kakav je muz prema njoj i ona prema njemu, to vise nikog ne zanima.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 10:47 13.07.2017

Re: Brak kao obaveza

I to se neće još dugo, dugo, dugo promeniti.
predatortz predatortz 10:50 13.07.2017

Re: Brak kao obaveza

Predrag Azdejković
I to se neće još dugo, dugo, dugo promeniti.


Hoće,srazmerno brzo.
Kompanijama trebaju samci, frustrirani radoholičari, ambiciozni i bez puno empatije. Spremni da kleknu kad treba i kome treba, ali i da gaze na koga im se upre prstom. To isključuje majke, porodične žene, a sve češće i očeve.
eloy eloy 10:58 13.07.2017

Re: Brak kao obaveza

I to se neće još dugo, dugo, dugo promeniti.


Zašto tako mračno? Zar ne osećaš kako se stvari menjaju na bolje - možda ne brzinom koja bi tebe radovala ali polako i sigurno. Ajde da unesemo malo optimizma i pozitivne vibracije.



Predrag Azdejković Predrag Azdejković 11:00 13.07.2017

Re: Brak kao obaveza

Situacija se menja, ali vrlo sporo za moj ukus.
A ovo što smo pisali nije od juče, već traje već stotinama godina i još uvek je prisutno.
predatortz predatortz 11:02 13.07.2017

Re: Brak kao obaveza

Predrag Azdejković
Situacija se menja, ali vrlo sporo za moj ukus.
A ovo što smo pisali nije od juče, već traje već stotinama godina i još uvek je prisutno.


Šta, da neki roditelj želi da njegovo dete ime potomstvo? Da dočeka unuke, da uživa gledajući ih kako rastu?
Stvarno odvratno!
tadejus tadejus 11:06 13.07.2017

Re: Brak kao obaveza

predatortz
Predrag Azdejković
Situacija se menja, ali vrlo sporo za moj ukus.
A ovo što smo pisali nije od juče, već traje već stotinama godina i još uvek je prisutno.


Šta, da neko roditelj želi da njegovo dete ime potomstvo? Da dočeka unuke, da uživa gledajući ih kako rastu?
Stvarno odvratno!


jes vala a osim toga gdje piše da mame ne umiju da se tabaju korporativno..
otkad imam djecu tabam tri puta efikasnije..
predatortz predatortz 11:10 13.07.2017

Re: Brak kao obaveza


jes vala a osim toga gdje piše da mame ne umiju da se tabaju korporativno..


Mislim da su za tu vrstu tabačine žene daleko sposobnije od muškaraca. Mi smo, po prirodi lenji.
eloy eloy 11:20 13.07.2017

Re: Brak kao obaveza

A ovo što smo pisali nije od juče, već traje već stotinama godina i još uvek je prisutno.


Izgleda da dragom Bogu brzina i nije osobito važna stvar.Ako je iko zahebo to je bila Милева Марић Ајнштајн.

Jbg Mileva sama si ga birala.



marija.mt marija.mt 11:42 13.07.2017

Re: Brak kao obaveza

Šta, da neki roditelj želi da njegovo dete ime potomstvo? Da dočeka unuke, da uživa gledajući ih kako rastu?
Stvarno odvratno!


Ne, to je prelepo kad su porodice skladne i kad svi to zele. Ja sam vise mislila na zene koje nisu uspele da nadju dobrog partnera i trpe pritisak okoline da nadju bilo koga ili eto rode dete tek tako, a posle nema nikog da im pomogne, od svih tih dusebriznika koji su bili glavni savetodavci, ali kad je frka nece da se mesaju, do centra sa socijalni rad.
highshalfbooze highshalfbooze 11:50 13.07.2017

Re: Brak kao obaveza

Kompanijama trebaju samci

A family day?
krkar krkar 12:46 13.07.2017

Re: Brak kao obaveza

predatortz

Kompanijama trebaju samci, frustrirani radoholičari, ambiciozni i bez puno empatije. Spremni da kleknu kad treba i kome treba, ali i da gaze na koga im se upre prstom. To isključuje majke, porodične žene, a sve češće i očeve.


Sve je to zbog tesnih farmerki. Da nose burke bilo bi sasvim drugo.

bozli bozli 13:08 13.07.2017

Re: Brak kao obaveza

Moja baba me je uvek pitala da li me muž sluša i da li mi pomaže u kući. E sad, ili je moja baba bila feministkinja ili je mene doživljavala kao vešticu od čijeg se muža očekuje da bude poslušan.
bladerunner92 bladerunner92 13:36 13.07.2017

Re: Brak kao obaveza


Krkar
Sve je to zbog tesnih farmerki


Naravno, kriva je Amerika.
I za one na Zakintosu je kriva Amerika.

edit:
E da, i za Tatona je kriva Amerika i zapad što se sapleo i pao i povredio pa na žalos' i umro.
I ono kad su dečaci od 12 godina tukli nastavnika jer je gej je isto tako kriva Amerika.
I ono kad su neki krali pomoć koja je stigla kad je bio zemljotres u Kraljevu je isto tako kriva Amerika.
i kad ne vežemo pojas, nećemo obavezno da koristimo sedište za dete u automobilu , pljujemo po ulici, bacamo opuške, bacamo đubre kroz prozor ...ma mislim to ide do najsitnijih detalja koliko nam se ta Amerika meša i ne dozvoljava nam da budemo pošteni, divni, smerni, kulturni, vaspitani, tolerantni kakvi bismo mi inače bili... strašno...
emsiemsi emsiemsi 06:37 14.07.2017

Re: Brak kao obaveza

marija.mt
Osim sto se kod nas nasilje maltene promovise kao nacin zivota, veliku ulogu u konkretno ovakvim situacijama ima i drustvo. I to nasi najblizi, roditelji, tetke, babe, dede i ostali mnogobrojni clanovi familije (mada cesto ni prijatelji nisu mnogo bolji) koji maltertiraju devojke sa udajom. Sa recinicama tipa "nadji nekog rodi dete" i tome slicne. Sto manja sredina to je situacija gora, ali koliko vidim cak ni ljudi u Beogradu i vecim gradovima nisu imuni na to. A kad se devojka uda jedino sto pitaju je "kad ce dete" ili eventualno "kad ce drugo", a kako joj je u braku, kakav je muz prema njoj i ona prema njemu, to vise nikog ne zanima.

Глупости !
Како ти знаш да родитеље није брига како му је дете у браку и како се муж односи према њој ?!
Докле та испразна фразеологија ?!
emsiemsi emsiemsi 06:43 14.07.2017

Re: Brak kao obaveza

bladerunner92

Krkar
Sve je to zbog tesnih farmerki


Naravno, kriva je Amerika.
I za one na Zakintosu je kriva Amerika.

edit:
E da, i za Tatona je kriva Amerika i zapad što se sapleo i pao i povredio pa na žalos' i umro.
I ono kad su dečaci od 12 godina tukli nastavnika jer je gej je isto tako kriva Amerika.
I ono kad su neki krali pomoć koja je stigla kad je bio zemljotres u Kraljevu je isto tako kriva Amerika.
i kad ne vežemo pojas, nećemo obavezno da koristimo sedište za dete u automobilu , pljujemo po ulici, bacamo opuške, bacamo đubre kroz prozor ...ma mislim to ide do najsitnijih detalja koliko nam se ta Amerika meša i ne dozvoljava nam da budemo pošteni, divni, smerni, kulturni, vaspitani, tolerantni kakvi bismo mi inače bili... strašno...

Делимично сагласан !
За све побројано није крива само Америка, али за све побројано, и то добрим делом, крива је и Америка.
И не само за побројано.
Успут --- гледам ову фотографију у увофу блога - ако ће Жене у црном да ме воде у протест против насиља према женама, мене испишите - ја ћу да протествујем сам. Ретко опскурна скупина те Жене у црном.
marija.mt marija.mt 07:03 14.07.2017

Re: Brak kao obaveza

Глупости !
Како ти знаш да родитеље није брига како му је дете у браку и како се муж односи према њој ?!
Докле та испразна фразеологија ?!


Odatle sto imam dva slucaja zlostavljanih zena u blizoj okolini i u oba zene nisu imale podrsku i pomoc roditelja i najblizih. Vi pricate o skladnim porodicama, ja o ovim drugim u kojima se ovakve stvari mnogo cesce desavaju.
bladerunner92 bladerunner92 10:51 14.07.2017

Re: Brak kao obaveza


MC

Делимично сагласан !
За све побројано није крива само Америка, али за све побројано, и то добрим делом, крива је и Америка.


a naročito me Amerika za srce ujela kad je naterala ovu našu pravoslavnu, iskrenu , nebesku dušu da uradi ovako nešto

Krivična prijava: Krali i na Boga nisu mislili!

anonymous anonymous 12:47 14.07.2017

Re: Brak kao obaveza

bladerunner92

MC

Делимично сагласан !
За све побројано није крива само Америка, али за све побројано, и то добрим делом, крива је и Америка.


a naročito me Amerika za srce ujela kad je naterala ovu našu pravoslavnu, iskrenu , nebesku dušu da uradi ovako nešto

Krivična prijava: Krali i na Boga nisu mislili!



Ćao Blejdi,



Pucaš iz svih topova....

Razmahala si se ....
bladerunner92 bladerunner92 16:32 14.07.2017

Re: Brak kao obaveza


Ćao Blejdi,



cao anonimni
ne kaki
razmahala sam se jer me strasno zabolela smrt tog malog deckica i bespomocnost te porodice
inace hvala za onaj konstruktivan i dobar komentar na drugoj strani , mrzi me sad i tamo da ti pisem
lepo sto si bio iskren
anonymous anonymous 18:12 14.07.2017

Re: Brak kao obaveza

bladerunner92

Krkar
Sve je to zbog tesnih farmerki


Naravno, kriva je Amerika.
I za one na Zakintosu je kriva Amerika.

edit:
E da, i za Tatona je kriva Amerika i zapad što se sapleo i pao i povredio pa na žalos' i umro.
I ono kad su dečaci od 12 godina tukli nastavnika jer je gej je isto tako kriva Amerika.
I ono kad su neki krali pomoć koja je stigla kad je bio zemljotres u Kraljevu je isto tako kriva Amerika.
i kad ne vežemo pojas, nećemo obavezno da koristimo sedište za dete u automobilu , pljujemo po ulici, bacamo opuške, bacamo đubre kroz prozor ...ma mislim to ide do najsitnijih detalja koliko nam se ta Amerika meša i ne dozvoljava nam da budemo pošteni, divni, smerni, kulturni, vaspitani, tolerantni kakvi bismo mi inače bili... strašno...





Zdravorazumsko mišljenje je najopasnije.





Francuski predsednik Emanuel Makron optužen je za rasizam nakon nedavne izjave o civilizacijskom problemu u Africi.

Društvene mreže su se usijale.


Ako pronadješ paralelu sa tvojim komentarom- svaka slučajnost .....je namerna.


Usput

Ako ne znaš francuski - žao mi je.

Evo linkova ....i naših novina.

Blic

Kurir

bladerunner92 bladerunner92 18:21 14.07.2017

Re: Brak kao obaveza

francuski znam vrlo verovatno bolje od tebe
a izvini sto ce ti odgovor na ovo ostati uskracen al ne mogu ja bas na svaku glupost da odgovaram
emsiemsi emsiemsi 18:26 14.07.2017

Re: Brak kao obaveza

bladerunner92
francuski znam vrlo verovatno bolje od tebe
a izvini sto ce ti odgovor na ovo ostati uskracen al ne mogu ja bas na svaku glupost da odgovaram

Ма, одговори му, добро ти иде.
Domazet Domazet 23:21 14.07.2017

Mene ako pitas...

anonymous
bladerunner92

Krkar
Sve je to zbog tesnih farmerki


Naravno, kriva je Amerika.
I za one na Zakintosu je kriva Amerika.

edit:
E da, i za Tatona je kriva Amerika i zapad što se sapleo i pao i povredio pa na žalos' i umro.
I ono kad su dečaci od 12 godina tukli nastavnika jer je gej je isto tako kriva Amerika.
I ono kad su neki krali pomoć koja je stigla kad je bio zemljotres u Kraljevu je isto tako kriva Amerika.
i kad ne vežemo pojas, nećemo obavezno da koristimo sedište za dete u automobilu , pljujemo po ulici, bacamo opuške, bacamo đubre kroz prozor ...ma mislim to ide do najsitnijih detalja koliko nam se ta Amerika meša i ne dozvoljava nam da budemo pošteni, divni, smerni, kulturni, vaspitani, tolerantni kakvi bismo mi inače bili... strašno...





Zdravorazumsko mišljenje je najopasnije.





Francuski predsednik Emanuel Makron optužen je za rasizam nakon nedavne izjave o civilizacijskom problemu u Africi.

Društvene mreže su se usijale.


Ako pronadješ paralelu sa tvojim komentarom- svaka slučajnost .....je namerna.


Usput

Ako ne znaš francuski - žao mi je.

Evo linkova ....i naših novina.

Blic

Kurir


...Makron je potpuno u pravu oko civilizacijskog problema i nespremnosti Afrike za nekakav hipoteticki Marsalov plan. I histericno vristanje kako je on rasista zato sto je rakao da je Afrika nespremna je upravo to, histericno vristanje.

A Makron jeste rasista. I imperijalista, i govnar,i...Zato sto NIJE rekao zasto je Afrika nespremna. Zato sto NIJE rekao ko je kriv zato sto je u citavoj Africi vise od dva veka razbijan social fiber, sto je u blizinu kolonijalnih vlasti pripustan samo najveci lokalni sljam, sto je posle napustanja kolonija nastao drustveni vakuum koji su iskoristili najgori...

Makron je govnar koji me podseca na silovatelja koji se zali kako njegova zrtva pati od PTSa!
escherichije_colic escherichije_colic 08:38 15.07.2017

Re: Brak kao obaveza

krkar


Sve je to zbog tesnih farmerki. Da nose burke bilo bi sasvim drugo.

(monah Arsenije)



A to je onaj New-Wave monah, prijatelj pokojnog slikara Gerzića, koji je u Njujorku šmrkao koks i izvodio performance art (monah, ne slkar) ...
escherichije_colic escherichije_colic 09:04 15.07.2017

Re: Brak kao obaveza

marija.mt
Osim sto se kod nas nasilje maltene promovise kao nacin zivota, veliku ulogu u konkretno ovakvim situacijama ima i drustvo. I to nasi najblizi, roditelji, tetke, babe, dede i ostali mnogobrojni clanovi familije (mada cesto ni prijatelji nisu mnogo bolji) koji maltertiraju devojke sa udajom. Sa recinicama tipa "nadji nekog rodi dete" i tome slicne. Sto manja sredina to je situacija gora, ali koliko vidim cak ni ljudi u Beogradu i vecim gradovima nisu imuni na to. A kad se devojka uda jedino sto pitaju je "kad ce dete" ili eventualno "kad ce drugo", a kako joj je u braku, kakav je muz prema njoj i ona prema njemu, to vise nikog ne zanima.


Nije problem samo po sebi što su oni dosadni, jer realno jebe se babama/dedama/tetkama/tečama da li će neka unuka/sestričina da se ostvari kao majka- to je više neki naš običaj, tradicionalna nepristojnost koja se tumači kao dobronamernost ... Problem je što takvo dosađivanje podmuklo i subiminalno udara na instinkt svake (skoro svake, da me ne bi razapinjali politički korektori) žene da se ostvari kao majka- koji je i te kako realna stvar sa uporištem u prirodi.

A realno, ako ćemo do kraja iskreno: izbor koji žene imaju među nama, poraženim, uštrojenim i na sve moguće načine demaskuliniziranim i frustriranim muškarcima srpskim (ili srbijanskim, da se opet neko ne vređa) je bedan da bedniji ne može biti, pa ne treba čuditi što naše žene otkidaju i na najtunjavije i najmusavije nosioce stranog pasoša. "Alfa tipovi" ovog nakaradnog društva su po pravilu ništarije i hijene bez ikakvih moralnih skrupula: politički oportunisti, "kontroverzni biznismeni", navijači, panduri koji igraju sa obe strane zakona ... "Bete" su ono sivilo koje traći živote po kafanama, splavovima, kladionicama, ispred dragstora ... I među jednima i među drugima lako ćete naći psihopate i sluđene kojima nije strano podići ruku (sekiru, pištolj) na ženu, a bogami i na dete.

S druge strane, ni naše žene nisu ostvarile taj stepen emancipacije da bi mogle živeti život nezavisno od "okruženja" i njegovih pritisaka: svoju seksualnost tretiraju ili kao robu kojom se trguje ili prosto nemaju pojma šta bi s njom pa uskaču u krevet sa svakim gubitnikom koji im u trenutku zagolica radoznalost (čisto da bi dokazale sebi da mogu) I jedan i drugi manir su recept za katastrofu.

Najzad, egoizam kojim sredstva za masovnu hipnozu kljukaju pojedinca svakako nije prijatelj osnivanju i opstanku stabilne bračne zajednice. Svako za sebe misli da je bogomdan, ljudi ne kapiraju da brak i porodica nisu isto što i zabavljanje, na kapiraju koliko odricanja, kompromisa, dogovora i taktiziranja zahteva zajednički život dvoje ljudi vezanih kudikamo ozbiljnijim i komplikovanijim odnosima nego što su to karanje i blejanje sa društvima.

Ništa se to ne dešava slučajno: osnivanje Globalne države podrazumeva najpre uništavanje pojma porodice, kakav držimo mi ljudi iz XX veka a koji je u ovom modernom vremenu sve više arhaičan da ne kažem anahron (ako to već nisu sinonimi).
zilikaka zilikaka 10:29 15.07.2017

Re: Brak kao obaveza

Najzad, egoizam kojim sredstva za masovnu hipnozu kljukaju pojedinca svakako nije prijatelj osnivanju i opstanku stabilne bračne zajednice. Svako za sebe misli da je bogomdan, ljudi ne kapiraju da brak i porodica nisu isto što i zabavljanje, na kapiraju koliko odricanja, kompromisa, dogovora i taktiziranja zahteva zajednički život dvoje ljudi vezanih kudikamo ozbiljnijim i komplikovanijim odnosima nego što su to karanje i blejanje sa društvima.


Ja samo hoću ovo da uramim.
angie01 angie01 13:01 15.07.2017

Re: Brak kao obaveza

zilikaka
Najzad, egoizam kojim sredstva za masovnu hipnozu kljukaju pojedinca svakako nije prijatelj osnivanju i opstanku stabilne bračne zajednice. Svako za sebe misli da je bogomdan, ljudi ne kapiraju da brak i porodica nisu isto što i zabavljanje, na kapiraju koliko odricanja, kompromisa, dogovora i taktiziranja zahteva zajednički život dvoje ljudi vezanih kudikamo ozbiljnijim i komplikovanijim odnosima nego što su to karanje i blejanje sa društvima.


Ja samo hoću ovo da uramim.


meni je pak ovo-bez obzira kako je prihvatljivo sroceno- jezivo, pardon, JE-ZI-VO- to je deo mantre balkanskog modela, sa sve opisom nacina biranja partnera u nekom donjem komentaru od istog autora,....ljudi bre, pa i ovako je ovde, zbog siromastva, ekonomske zavisnosti, opstih mesta u stavovima primitivnog drustva, bracna zajednica za zenu maltene propisana dozivotna kazna,...nikakva taktiziranja, kompromisi, kurci/palci ne mogu da daju potreban smisao za nesto sto se pokazalo da nije dobro, ne funkcionise-nije bitno iz kog razloga...ovaj citat je samo jos jedna prozivka da je trpljenje prihvatljiv i pozeljan, tako reci nuzan deo suzivota,...za opste dobro.
bene_geserit bene_geserit 07:16 16.07.2017

Re: Mene ako pitas...

Domazet
anonymous
Francuski predsednik Emanuel Makron optužen je za rasizam nakon nedavne izjave o civilizacijskom problemu u Africi.

...Makron je potpuno u pravu oko civilizacijskog problema i nespremnosti Afrike za nekakav hipoteticki Marsalov plan. I histericno vristanje kako je on rasista zato sto je rakao da je Afrika nespremna je upravo to, histericno vristanje.

A Makron jeste rasista. I imperijalista, i govnar,i...Zato sto NIJE rekao zasto je Afrika nespremna. Zato sto NIJE rekao ko je kriv zato sto je u citavoj Africi vise od dva veka razbijan social fiber, sto je u blizinu kolonijalnih vlasti pripustan samo najveci lokalni sljam, sto je posle napustanja kolonija nastao drustveni vakuum koji su iskoristili najgori...

Makron je govnar koji me podseca na silovatelja koji se zali kako njegova zrtva pati od PTSa!

Do kada ce kolonijalne sile da budu "krive" sto africke zemlje ne mogu da naprave bilo kakve smislene drzave?
Jel' su i nama turci danas krivi za sve?

A Makron jeste govnar i to globalisticki.
bene_geserit bene_geserit 07:22 16.07.2017

Re: Brak kao obaveza

Predrag Azdejković
Situacija se menja, ali vrlo sporo za moj ukus.

Jes' vala, jos uvek zene prosecno radjaju 1.5-1.6 dece, sporo to pada, kad ce vec jednom da padne blizu nule.
escherichije_colic escherichije_colic 17:07 16.07.2017

Re: Brak kao obaveza

angie01
zilikaka
Najzad, egoizam kojim sredstva za masovnu hipnozu kljukaju pojedinca svakako nije prijatelj osnivanju i opstanku stabilne bračne zajednice. Svako za sebe misli da je bogomdan, ljudi ne kapiraju da brak i porodica nisu isto što i zabavljanje, na kapiraju koliko odricanja, kompromisa, dogovora i taktiziranja zahteva zajednički život dvoje ljudi vezanih kudikamo ozbiljnijim i komplikovanijim odnosima nego što su to karanje i blejanje sa društvima.


Ja samo hoću ovo da uramim.


meni je pak ovo-bez obzira kako je prihvatljivo sroceno- jezivo, pardon, JE-ZI-VO- to je deo mantre balkanskog modela, sa sve opisom nacina biranja partnera u nekom donjem komentaru od istog autora,....ljudi bre, pa i ovako je ovde, zbog siromastva, ekonomske zavisnosti, opstih mesta u stavovima primitivnog drustva, bracna zajednica za zenu maltene propisana dozivotna kazna,...nikakva taktiziranja, kompromisi, kurci/palci ne mogu da daju potreban smisao za nesto sto se pokazalo da nije dobro, ne funkcionise-nije bitno iz kog razloga...ovaj citat je samo jos jedna prozivka da je trpljenje prihvatljiv i pozeljan, tako reci nuzan deo suzivota,...za opste dobro.


Totalno si promašila suštinu mog komentara, a to je zato što na temu gledaš feministički-ostrašćeno. Kad kažem "kompromis", ja naravno mislim na obostrani kompromis u rešavanju brojnih svakodnevnih izazova bračno-porodičnog života (bez kojeg fakat ne može opstati nijedna m/ž zajednica, osim u jeftinim holivudskim romantičnim komedijama, gde je svaki par "srodne duše" a "problemi" su neke trivijalne budalaštine smišljene da bi zabavljale filmski auditorijum) a ti čitaš- "žena mora praviti kompromis i trpeti nasilnika"?! Evo šta ja smatram kompromisima u bračnom životu: ne branim ti da se doteraš i ideš sa društvom u izlazak ali nemoj me jebati ako hoću da idem s drugarima na fudbal/pecanje/whatever ... ili podela obaveza oko dece (ona ih bolje uteši i uspava kad su bolesni a on bolje s njima radi zadatke iz matematike, ili obratno) ili pronalaženje zajedničkog stava vezano za njihovo vaspitanje ... balansiranje odnosa prema njegovoj/njenoj rodbini itd itd. To je isuviše mnogo zajebancije za nekoga ko je emotivno nezreo i ceo svet posmatra iz vizure "ja pa ja" (bio on muško ili žensko, svejedno).

I ne vidim šta je sporno sa tim mojim ispod napisanim komentarom: zar ne traže naše žene po definiciji "domaćine", "zaštitnike", "sposobne" ... ? (kao što muškarci traže anoreksične sa plastičnim sisama i ustima a bez dva neurona u tintari) Nemoj se ravnati po sebi, jer ti (ako si emancipovana, a pretpostavljam da jesi ili u najmanju ruku sebe za takvu smatraš) si u ovoj situaciji onaj "Kinez od dva metra" koji potvrđuje pravilo (da Kinezi nisu visoki ljudi): dakle naše žene po pravilu biraju ZAŠTITNIKE (da ne upotrebim prostiju reč "sponzore" a ne PARTNERE. Sa "mentorom" i "patronom" ne može se nikada imati partnerski odnos, a koliko sam samo drugarica i raznih usedelica aktuelnih i budućih čuo da izgovara tu mudrost: "meni treba muškarac koji je jači od mene (između redova: mnogo sam luda, opasna, temperamentna i mene može da osvoji samo ultimativni Alfa)" ... A kakav će, jebiga, biti "ultimativni Alfa" u ovom našem okruženju- nego neka beskrupulozna ništarija? Naravno, nisu svi takvi ali tu opet dolazimo do onog "Kineza od dva metra"- izuzetno su retki i, da ga jebeš, nema ih na ovom Svetu koliko ima vas "žena jednih u milion", a kamo li u čemernoj Srbijici, gde je čovek čoveku odavno vuk.

Da se vratim opet onome od čega sam počeo: kompromisu. Neću da pričam o ženskoj perspektivi i aršinima, jer moguće da o tome nemam pojma, već ću da kažem šta bi u mom slučaju bio kompromis u izboru partnerke: neću da ženim sisatu splavarku sa silikonskim ustima, bez obzira što mi se na nju dobro diže, već devojku sa kojom mogu da slušam muziku, gledam filmove, pričam viceve, koja je brižna prema životinjama i roditeljima (iz čega se može zaključiti da će biti i brižna majka)- zašto je nerazumno, šovinistički i "balkanski" od njenog veličanstva žene očekivati da rezonuju na sličan način kad biraju partnera? Ne, nego kad žena bira to mora da bude: Konan Varvarin sa privatnom firmom i Audijem, koji može da tuca celu noć bez da uzme i gutljaj vode i koji je vodi naizmenično na Grčka/Španska ostrva svakog leta ... Ako je njen izabranik takav, ona će lako da izfantazira da je on i "pesnička duša", "dobar otac u perspektivi", "maza i dobrica ispod surove spoljašnjosti" isl.

U pamet se, to je sve što želim da kažem, zajebite holivudske fantazije i vratite se starostavnim mudrostima narodnim, kao što je npr "gledaj majku, biraj ćerku". Za tu hipotezu mogu desnom rukom garantovati da je istinita.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 18:55 16.07.2017

Re: Brak kao obaveza

dakle naše žene po pravilu biraju ZAŠTITNIKE (da ne upotrebim prostiju reč "sponzore"

????
to znači da su naše žene sve sponzoruše.
ti si se takav rodio, ili te neko gadno mučio dok si bio mali? skoro da mi te žao. skoro.
emsiemsi emsiemsi 19:03 16.07.2017

Re: Brak kao obaveza

BebaOdLonchara
dakle naše žene po pravilu biraju ZAŠTITNIKE (da ne upotrebim prostiju reč "sponzore"

????
to znači da su naše žene sve sponzoruše.
ti si se takav rodio, ili te neko gadno mučio dok si bio mali? skoro da mi te žao. skoro.

Зашто ти га је жао ?
Човек баш мудро говори.
Можда је проблем у теби и твом когнитивно-перцептивном апарату који не може да апсорбује и обради сложеније садржаје ?!
Кажем можда, не тврдим.
escherichije_colic escherichije_colic 19:27 16.07.2017

Re: Brak kao obaveza

BebaOdLonchara
dakle naše žene po pravilu biraju ZAŠTITNIKE (da ne upotrebim prostiju reč "sponzore"

????
to znači da su naše žene sve sponzoruše.
ti si se takav rodio, ili te neko gadno mučio dok si bio mali? skoro da mi te žao. skoro.


Ne, to znači da PO PRAVILU nisu emancipovane i da biraju muškarce po kriterijima svojih prababa a ne 21. veka.

Ne znam samo čemu lične uvrede i diskvalifikacije, ni ja nisam insinuirao da je tebe tata dirao gde ne treba kad si bila mala, pa zato vidiš muški šovinizam i tamo gde ga nema?

edit- i vidiš ovo: nije ti zasmetala moja daleko pogrdnija generalizacija vezana za muškarce ("biraju anoreksične nakaze sa plastičnim sisama i ustima" a svetogrđe je i sugerisati da se naše zatucane žene više vode praistorijskim nagonima nego pameću prilikom izbora partnera? Bravo feministkinjo trećeg talasa! ... jedini šovinizam kojeg ovde ima nije muški.
angie01 angie01 20:29 16.07.2017

Re: Brak kao obaveza

Totalno si promašila suštinu mog komentara,


izgleda da nisam, ovo tvoje dodatno objasnjenje samo potvrdjuje da sam dobro shvatila sta si hteo da kazes,...i vrlo sam zacudjena, jer iako ne pratim sve sto pises, od onoga sto jesam videla u tvojim komentarima, sa kojima se cesto slazem, ne bih ocekivala ovakvo razmisljanje, sa kojim se veoma sustinski ne slazem.

kod nas su zene duboko diskriminisane u svakom pogledu, a u bracnim zajednicama jos uvek postoji neko ocekivano podredjeno mesto u velikom broju slucajeva, jer smo mi primitivno drustvo, koje nije napredovalo nekim vaznim stvarima-kada tome dodama i veliko siromastvo, u najvecem broju slucajeva, zena nema ni egistencijalne mogucnosti da se odvoji od lose zajednice- pri tome sudstvo i izvrsna vlast ne funkcionisu bas najbolje, pa ona tesko ostvaruje svoja zakonom propisana prava.

to o cemu ti pises su uobicajeni dogovori, ma sta oni sadrzali u pojedinacnim potrebama i zeljama, a kompromis podrzaumeva pristajanje na nesto sto ti bas nije po volji, zarad neceg drugog,...isto tako, odricanje je podrazumevajuca kategorija u nasem drustvu, najcesce namenjena zeni-ona se odrice karijere u korist muzevljeve, nrp,....taktiziranje i ostale trange /frange varijante snalazenja da bi nesto funkcionisalo su preporucene opet zeni u nasem drustvu, jer se u postavljenom odnosu snaga, ona najcesce nalazi u podredjenom polozaju,....i da sada ne idem u sitna crevca,....ja sam stanovista da su neke druge stvari primarne i kljucne za bracnu zajednicu i da ako njih nema, nikakvo razumevanje, snalazljivost, mudre odluke ne mogu da odrze nesto sto je igubilo smisao za svoje postojanje, (jer je onda sve samo trpjenje)...a to nisu bleja i kresanje, kako si ti banalizovao...

ove primere sto dajes kao neki opsti model, je nudjen kroz medije decenijama u ovom nasem posrnulom drustvu, koje vise nista drugo ni ne pruza, pa je jedan deo uz takve repere odrasle mladezi, nemajuci drugacije uporiste u kuci, prihvatilo jedino za sta zna i sto je u sredinama u kojima se krecu prihvatljivo,....oni drugi su ionako skrajnuti i neprimetni u nekoj ilegali.

ne moram ja da budem feminista da bih imala jasnu predstavu o tome, kakav odnos sa svojim partnerom zelim da imam i sta mi je vazno, kako jedino zajednica dvoje ljudi ima smisla.
BebaOdLonchara BebaOdLonchara 21:41 16.07.2017

Re: Brak kao obaveza

edit- i vidiš ovo: nije ti zasmetala moja daleko pogrdnija generalizacija vezana za muškarce ("biraju anoreksične nakaze sa plastičnim sisama i ustima"

pa ti si opet opleo po ženama! em su zatucane, em su anoreksične, pune silikona, em su nakaze!

izvini što nisam čitala ceo tvoj komentar, ukoso mi ono zapalo za oko. da jesam, napljuvala bih te još gore. lično. ne, nije me tata dirao kad sam bila mala, dovoljno mi je bilo da gledam prvog komšiju koji je lemao ženu redovno i koja je zbog toga često spavala u našoj dnevnoj sobi. da nije bilo mojih roditelja koji su (umesto policije) uskakali kad god su čuli, možda bi je jednog momenta ubio.
escherichije_colic escherichije_colic 22:22 16.07.2017

Re: Brak kao obaveza

angie01
Totalno si promašila suštinu mog komentara,


izgleda da nisam, ovo tvoje dodatno objasnjenje samo potvrdjuje da sam dobro shvatila sta si hteo da kazes,...


Izvini, ali nisi, jer opet mi imputiraš nešto što niti sam mislio niti napisao: ja apelujem na žene da budu emancipovane, da partnera biraju prema sopstvenim fizičkim, socijalnim i emotivnim afinitetima- a ti čitaš da EKSKLUZIVNO ŽENAMA preporučujem "odricanje i trpljenje"?!

angie01
kod nas su zene duboko diskriminisane u svakom pogledu, a u bracnim zajednicama jos uvek postoji neko ocekivano podredjeno mesto u velikom broju slucajeva, jer smo mi primitivno drustvo, koje nije napredovalo nekim vaznim stvarima-kada tome dodama i veliko siromastvo, u najvecem broju slucajeva, zena nema ni egistencijalne mogucnosti da se odvoji od lose zajednice- pri tome sudstvo i izvrsna vlast ne funkcionisu bas najbolje, pa ona tesko ostvaruje svoja zakonom propisana prava.


Mislim da je ovaj prvi bold prilično proizvoljna tvrdnja. Pođimo od činjenice da nam je žena premijer, da ne pominjemo sve ostale žene koje su drmale i drmaju političkom scenom. Koliki su tržišni i društveni uticaj/moć raznoraznih pevaljki i starleta- sve to demantuje tezu da su žene diskriminisane. Diskriminisane su žene u Saudijskoj Arabiji, koje ne smeju da voze kola, ne smeju na ulicu bez pratnje muža/rođaka i moraju na 55C da hodaju umotane u crni poliester.

Inače, koliko sam ja upućen, naše sudstvo je prilično pristrasno u korist žena kad su u pitanju razvodi braka i sporovi o starateljstvu? Napomena: pričam o situaciji kad se neki običan Pera razvodi od žene, a ne npr neki političar ili tajkun.

angie01
to o cemu ti pises su uobicajeni dogovori, ma sta oni sadrzali u pojedinacnim potrebama i zeljama, a kompromis podrzaumeva pristajanje na nesto sto ti bas nije po volji, zarad neceg drugog,


Nisam lingvista niti najveštiji sa definicijama, ali prilično sam siguran da pojam "kompromis" ne podrazumeva da se samo jedna strana nečega odriče i trpi. Dakle ja kad kažem "kompromis", ja stvarno mislim na to i smatram da sam dao vrlo ilustrativne primere, dakle nikakva opšta mesta i nejasnoće. Ko misli da su moji primeri banalni i da nemaju veze sa građenjem stabilne porodične zajednice, mogu slobodno reći da nema pojma o temi. Ja ne insistiram čak ni na tradicionalnim podelama na "muške/ženske poslove" osim kada fizička realnost to diktira (npr neću sigurno od svoje žene očekivati da me brani od siledžije ili da nosi teške stvari).

angie01
...isto tako, odricanje je podrazumevajuca kategorija u nasem drustvu, najcesce namenjena zeni-ona se odrice karijere u korist muzevljeve, nrp,....taktiziranje i ostale trange /frange varijante snalazenja da bi nesto funkcionisalo su preporucene opet zeni u nasem drustvu, jer se u postavljenom odnosu snaga, ona najcesce nalazi u podredjenom polozaju,....i da sada ne idem u sitna crevca,....


Ja se izvinjavam ali moram biti brutalno direktan: svako ko misli da se muškarac ničega ne odriče u stabilnoj i funkcionalnoj bračno-porodičnoj zajednici, ili nema veze sa temom ili je ženski šovinista.

Nadalje, meni je jasno da u ovoj našoj zemljici ima mega-pasivnih sredina gde se živi po Šerijatu Miroljuba Petrovića- ali u mom okruženju, čak i oldtajmeri poput mog ćaleta i tasta (koji su za moju generaciju oličenje patrijarhalnosti): niko ženama nije zabranio da pravi karijeru niti da ganja svoje društvene i ostale tripove ... Štaviše, žene su ih mahom prejebale i ostavile u prašini, pa dok se oni pretvaraju u polusenilne starce, one voze kola, putuju Svetom, surfuju netom i vode više nego aktivne društvene živote.

angie01
ja sam stanovista da su neke druge stvari primarne i kljucne za bracnu zajednicu i da ako njih nema, nikakvo razumevanje, snalazljivost, mudre odluke ne mogu da odrze nesto sto je igubilo smisao za svoje postojanje, (jer je onda sve samo trpjenje)...a to nisu bleja i kresanje, kako si ti banalizovao...


Osećaj zaljubljenosti je stanje promenjene svesti i nije nešto na čemu se može graditi stabilna veza, naprotiv: kad pređe u bolesnu naviku (a to se neminovno dešava ako u vezi nema nikakve druge supstance) može postati nešto izuzetno opasno i destruktivno.

Inače, bleja i kresanje su takođe bitni aspekti zdravog bračnog života, da ne bude zabune.

angie01
ove primere sto dajes kao neki opsti model, je nudjen kroz medije decenijama u ovom nasem posrnulom drustvu, koje vise nista drugo ni ne pruza, pa je jedan deo uz takve repere odrasle mladezi, nemajuci drugacije uporiste u kuci, prihvatilo jedino za sta zna i sto je u sredinama u kojima se krecu prihvatljivo,....oni drugi su ionako skrajnuti i neprimetni u nekoj ilegali.

ne moram ja da budem feminista da bih imala jasnu predstavu o tome, kakav odnos sa svojim partnerom zelim da imam i sta mi je vazno, kako jedino zajednica dvoje ljudi ima smisla.


Ovaj pretposlednji pasus mi nije baš najjasniji: na koje primere misliš- ove moje gde opisujem kompromise ili taj dominantan društveni model da "cura mora birati momka-domaćina a momak curu-smernu-u-stid-odevenu"? Ako si mislila na ovo drugo, to svakako jeste dobar deo problema, taj kvazipatrijarhalni iščašeni pogled na stvarnost + debilni modeli "uspeha" koji se pustoj srpskoj omladini nude, pa tako svako sanja da mu dete- ili trči za loptom ili urliče kod Popovića na Pinku ili oženi/uda se za nekog loptadžiju/urlača.

Jasno je meni da u mahom nepismenoj Srbiji ima takvih mučenih žena koje nemaju ni intelektualnog ni društvenog ni ekonomskog kapaciteta da se emancipuju od tlačenja nekog seoskog kabadahije za kojeg su pošle iz mladalačke gluposti ili zbog pritiska okoline- ali jebiga ne mogu ja pričati o problematici m/ž (ili obratno) na nekoj društvenoj margini, jer niti tamo živim niti to gledam. Tako isto možemo reći da je tragedija što dobar deo Srbije kenja u septičke jame ali čoveku čija je klonjara priključena na kanalizaciju to je prilično daleka i apstraktna briga. Moje apelovanje na tzv "državu" da reši problem porodičnog nasilja u socijalno zapuštenim sredinama ima istu težinu i efekat kao kad bih zahtevao da svako srpsko domaćinstvo bude priključeno na mrežu V&K.

Ja komentarišem samo ono što gledam u svom okruženju a to je sledeće: žene su te koje češće imaju atraktivne i dobro plaćene poslove, žene su DALEKO VIŠE u poziciji da biraju partnera nego muškarci- pa opet češće prave tragično glupe i površne izbore. Što je više u poziciji da bira, to su veće šanse da će se svojim izborom unesrećiti. Problem je naravno dominantan društveni model poželjnog partnera koji se nameće ali to je spoljašnji faktor, nešto na šta ne možemo da utičemo- ono što možemo da uradimo jeste da otvorimo um i odjebemo sve te retrogradne budalaštine koje nam nalažu da partnera biramo po tuđim kriterijima, pritom vaspostavljenim u XIX veku. To je sve što želim da kažem a što je, pretpostaviću, bila ideja i domaćina bloga. E sad jebiga, on je svi znamo kakav čovek: provokativan i skandalmajster, u duhu toga je bio i taj njegov tvit.
escherichije_colic escherichije_colic 22:25 16.07.2017

Re: Brak kao obaveza

BebaOdLonchara
edit- i vidiš ovo: nije ti zasmetala moja daleko pogrdnija generalizacija vezana za muškarce ("biraju anoreksične nakaze sa plastičnim sisama i ustima"

pa ti si opet opleo po ženama! em su zatucane, em su anoreksične, pune silikona, em su nakaze!


A po muškarcima nisam nijednom opleo?

Ili će pre biti da ti nemaš problem s tim?

Ili jednostavno nisi ni čitala, što i priznaješ?

Ne bi ni trebalo da diskutujem sa likovima koji selektivno čitaju komentare i seciraju ih van konteksta ...

PS ne interesuju me tvoja privatna iskustva, samo sam hteo da ti skrenem pažnju koliko je nepristojno na takav način se obraćati bilo kome.
angie01 angie01 10:14 17.07.2017

Re: Brak kao obaveza

E sad jebiga, on je svi znamo kakav čovek: provokativan i skandalmajster, u duhu toga je bio i taj njegov tvit.


tesko da se tako moze razumeti, s obzirom kako je pisao o problemima sa kojima se susrecu gejevi u nasem drustvu i nekim drugim teskim temama,( gde sam ga potpuno podrzavala)...komentarisati ovakvu tragediju provokativno i skandalozmajstorski je samo po sebi jezivo-jer su zbog aljkave drzave stradali zena i dete- i to ne mogu da prihvatim ni sa kakvim objasnjenjem, jer je u biti te njegove poruke, ovde stavljene kao naslov, prebacivanje krivice na zrtvu,....sto se uklapa odlicno u njegov vec duzi rad, u kome pokusava da sparinguje krletu u zastiti i odbrani vlasti i vucica, jer je valjda sabrao da mu se takav manevar vise isplati.

sve ostalo si prilicno nesrecno secirao-mozda bi se bolje razumeli da razgovaramo uzivo,...kako god, ostajem pri onome sto sam rekla u prvom komentaru.
anonymous anonymous 23:56 18.07.2017

Re: Brak kao obaveza


escherichije_colic
20:27 16.07.2017


Bravo feministkinjo trećeg talasa! ... jedini šovinizam kojeg ovde ima nije muški.

snezana mihajlovic snezana mihajlovic 11:10 13.07.2017

...

kako vidim bocnuo sam mnogo ljudi u živac... u čemu posebno uživam.

precious.
neko ubije dve zene i jedno dete i imas priliku dUzivas.
prosto da ti covek pozeli vise takvih losih izbora,
da se nauzivas i ispricas na internetu.

predatortz predatortz 11:18 13.07.2017

Re: ...

neko ubije dve zene i jedno dete i imas priliku dUzivas.
prosto da ti covek pozeli vise takvih losih izbora,
da se nauzivas i ispricas na internetu.




Uzgred, na ovu temu se malo šta pametnog može reći. Možemo mi prosipati teorije, pozivati se na dobra ili loša zakonska rešenja, kriviti i optuživati ovoga ili onoga...

Ostaje činjenica koju je jako teško izreći javno, ali to ne umanjuje njen značaj:

Psihopatu je nemoguće sprečiti da ubije!

Taman da potencijalnoj žrtvi obezbediš 24-časovni nadzor, psihopata će, ako je rešio, naći načina da dođe do žrtve i učini što je naumio. Mnogi polaze od pogrešne pretpostavke da će psihopatu sprečiti strah od kazne. Dragi moji/drage moje - psihopata se ne boji kazne. On za strah ne zna, kao što ne zna ni za empatiju. Takvog je jako teško zaustaviti u naumu, a suditi mu predviđajući da bi mogao uraditi ovo ili ono nije ni po zakonu, ni po etici moguće.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 11:20 13.07.2017

Re: ...

nasilnik ne mora nuzno da bude i psihopata.
nasilnici se uglavnom boje kazne.
nikada ne terorisu jace ili ravne sebi.
zato, kada zrtva pozeli da ode, on resava da njen zivot,
i zivot zajednicke dece, nema vise smisla.
predatortz predatortz 11:28 13.07.2017

Re: ...

snezana mihajlovic
nasilnik ne mora nuzno da bude i psihopata.
nasilnici se uglavnom boje kazne.
nikada ne terorisu jace ili ravne sebi.
zato, kada zrtva pozeli da ode, on resava da njen zivot,
i zivot zajednicke dece, nema vise smisla.


Šta država može da preduzme?
Da izda zabranu prilaska na n stotina metara?
Recimo da meni danas na ruke daju rešenje po kom ne smem da priđem tebi bliže od 200 m.
Ta sankcija ima smisla samo ako ja rešim da je poštujem.
Ako je ja ne poštujem, ostaje samo parče 'artije.

Nemoj da me pogrešno razumeš, zaista je ovaj problem gorući, zaista su mnoge žene žrtve. Nebitno je sad da li se radi o pogrešnim izborima (ko ih od nas u životu nije pravio), ali postavlja se organizaciono pitanje:

Kako nekoga zaštititi 24 sata dnevno puta x godina?

Jedino što meni pada na pamet je da se ovakva viđanja dece i oca nasilnika organizuju u prostorijama policijskih stanica, umesto u centrima za socijalni rad. Na dečijim psiholozima je da daju sud koliko je to dobro za decu. Da im se uskrati viđanje, mislim da bi to samo povećelo frustracije i povećalo broj ovakvih zločina.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 11:33 13.07.2017

Re: ...

Ali možemo da učinimo sve što je u našoj moći da izbegavamo psihopate i ukazujemo na njih...
cassiopeia cassiopeia 11:38 13.07.2017

Re: ...

nasilnik ne mora nuzno da bude i psihopata.


Upravo tako. Kao što ni svi po zatvorima nisu nužno psihopate, niti su sve psihopate po zatvorima. Veliki broj njih je slobodan, rade poslove korisne za društvo, hirurzi, uspešni poslovni ljudi na visokim pozicijama, lekari... porodični ljudi sa uspešnim karijerama čiji naizgled funkcionalan porodični život zamagli pravu sliku njihove psihopatije.

Zna se tačno šta je i ko je psihopata i on ne mora uvek biti i ubica. Nije ni svaki ubica psihopata.

Da li će neko da učini ubistvo više zavisi od strukture ličnosti nego od psihijatrijske bolesti. U ukupnom broju ubistava samo 10% je onih koji imaju psihijatrijsku dijagnozu, i to šizofrenija paranoidnog tipa i manično depresivna psihoza.

Društvo smo emocionalno nepismenih ljudi koji su sve više pritisnuti problemima svakodnevnog življena i to stiže na naplatu.
predatortz predatortz 11:42 13.07.2017

Re: ...

Predrag Azdejković
Ali možemo da učinimo sve što je u našoj moći da izbegavamo psihopate i ukazujemo na njih...


Ja mogu da izbegavam nekoga za koga smatram da nije u šreg. No, žena koja je imala tu nesreću u životu da sa njim izrodi decu to sebi ne može da dozvoli. Ona mora imati kontakte sa tim čovekom. Ona je nemoćna da se sama brani od njegove agresije. Pitanje je kako njoj pomoći? Da ima posla sa normalnom osobom, pomoć joj ne bi ni trebala.

Dakle, kako nekoga efikasno zaštititi od idiota?

Ja imam jednu ideju, ali je prilično radikalna.

Prvo, nema uslovne kazne za nasilje u porodici. Mislim da su ovo ugradili u novi zakon.
Drugo, ponavljača u tom delu, ako ga već prva kazna nije dozvala pameti, poslati na dugogodišnju robiju. Cca 10 godina.
Treće, ako ga ni to ne opameti, poslati ga na doživotnu robiju kao osobu koja ne može da se socijalizuje.

No, ove moje utopije ne mogu sprečiti idiota da ne ubije, ako je on tako rešio.
iqiqiq iqiqiq 12:08 13.07.2017

Re: ...

Nemoj da me pogrešno razumeš, zaista je ovaj problem gorući, zaista su mnoge žene žrtve. Nebitno je sad da li se radi o pogrešnim izborima (ko ih od nas u životu nije pravio), ali postavlja se organizaciono pitanje:

Kako nekoga zaštititi 24 sata dnevno puta x godina?


Problem je gorući...
Nije do nas da filozofiramo tipa pogrešnog izbora i samozaštite, pozdravljam tvoj komentar, na nama je da ZAHTEVAMO od države i institucija da rade svoj posao, jer da ovog problema nema, ne bi nam ni trebale institucije socijalnog radnika jel.

Da ne zaboravimo da ovde nije samo u pitanju zaštita majke "zbog njenog lošeg izbora" nego zaštita dece (koja možda još nisu u stanju da se sama brane) pa i ostale okoline oko nasilnika.

A onda je i pitanje obrazovanja, da se na vreme kroz osnovnu školu devojčice nauče da ne budu u ulozi žrtve,da pedagozi i psiholozi prepoznaju male nasilnike da se na vreme leče od frustracija, pa do drugih institucija koje treba da rade svoj posao, da ne nabrajam.

Ako idemo po sistemu svako sebe neka brani kako zna i ume, molim vas da odmah zatvorite sve institucije koje finansiramo kao poreski obveznici a imaju nadležnost nad ovim problemom. I naravno da se ukine Ministarstvo za socijalna pitanja, jer šta će nam u tom slučaju...i zakoni i sve ostalo.
NNN NNN 13:25 13.07.2017

Re: ...

kako vidim bocnuo sam mnogo ljudi u živac... u čemu posebno uživam.

(pa kad ne možeš da bocneš u nešto drugo)

taj tvit takav kakav jeste (bez dodatnog objašnjenja) je u najužoj konkurenciji za najogavniji tvit godine...

i jeste u rangu samo je još gore od nosila je prekratku suknju

Mada bi moglo da se posredno tumači da su ljudi sami krivi jer oni koje su sami izabrali ih vode (ovako kako ih vode, kao npr. tvoj ljubljeni izabrani precednik)

Pa je tako za socijalne službe bio zadužen šizofrenik baz dana posla,
a sada se rotirao sa takođe stručnjakom - nekim šoferom Đorđevićem,
za bezbednost su zaduženi megaplagijator i keramičar
dakle tačno onaj krem društva koji Izabrani najviše voli
i koje objektivno zabole za svoj posao, njima je bitno samo da titraju njegova jajca.

A posledice vidimo, osim ova dva ludila u nedelju dana, imamo i ubistvo na Zakintosu,
a za to vreme tabloidi i ružičasti mediji (kojima je jedina svrha da blate sve koji nisu u Njegovom čmaru)
nam objavljuju "istinite verzije" - samo su branili konobaricu, a Amerikanac se sam više puta iznabadao glavom u ivičnjak...

Tu je i neizbežno "nezavisno" pravosuđe...

Ovo društvo ne samo da štiti, nego proizvodi, neguje i podstiče nasliništvo i nasilnike.

Nama je na čelu države lik koji valjda sprovodi spostvenu terapiju tako što se otprilike jednom nedeljo obraća naciji sa stavom i pričom kao da je vođa navijača! Čista promocija uličarskog rečnika, stavova i nasilja!





bladerunner92 bladerunner92 14:03 13.07.2017

Re: ...


NNN
Pa je tako za socijalne službe bio zadužen šizofrenik baz dana posla,
a sada se rotirao sa takođe stručnjakom - nekim šoferom Đorđevićem,
za bezbednost su zaduženi megaplagijator i keramičar


i za to je kriva Amerika
rade.radumilo rade.radumilo 14:41 13.07.2017

Re: ...

Prvo, nema uslovne kazne za nasilje u porodici. Mislim da su ovo ugradili u novi zakon.
Drugo, ponavljača u tom delu, ako ga već prva kazna nije dozvala pameti, poslati na dugogodišnju robiju. Cca 10 godina.
Treće, ako ga ni to ne opameti, poslati ga na doživotnu robiju kao osobu koja ne može da se socijalizuje.


Šta bi radio s onim nesrećnikom što je pre nekoliko dana ubio ženu kamenom, u centru za socijalni rad, a potom sutradan sam sebi presudio?
Da li misliš da bi tu bilo kakav zatvor nešto rešio? Tu je brate "otkačila štrangla" u glavi, a takve stvari se zatvorima ne rešavaju.
Mnogo veći problem je što je u našem društvu, i dan danas, sramota biti bolestan. Mislim pri tome na fizička oboljenja. Psihička oboljenja su tabu.
karabasbarabas karabasbarabas 15:38 13.07.2017

Re: ...

predatortz
Predrag Azdejković
Ali možemo da učinimo sve što je u našoj moći da izbegavamo psihopate i ukazujemo na njih...


Ja mogu da izbegavam nekoga za koga smatram da nije u šreg. No, žena koja je imala tu nesreću u životu da sa njim izrodi decu to sebi ne može da dozvoli. Ona mora imati kontakte sa tim čovekom. Ona je nemoćna da se sama brani od njegove agresije. Pitanje je kako njoj pomoći? Da ima posla sa normalnom osobom, pomoć joj ne bi ni trebala.

Dakle, kako nekoga efikasno zaštititi od idiota?

Ja imam jednu ideju, ali je prilično radikalna.

Prvo, nema uslovne kazne za nasilje u porodici. Mislim da su ovo ugradili u novi zakon.
Drugo, ponavljača u tom delu, ako ga već prva kazna nije dozvala pameti, poslati na dugogodišnju robiju. Cca 10 godina.
Treće, ako ga ni to ne opameti, poslati ga na doživotnu robiju kao osobu koja ne može da se socijalizuje.

No, ove moje utopije ne mogu sprečiti idiota da ne ubije, ako je on tako rešio.


Da, mnogi se dusebriznik upiskio u gace od radosti kad su doneli zakon o nasilju u porodici.
Koji je izuzetno glupav.
Udaljavanje nasilnika - odluku donosi lokalni seoski pandur, krsi osnovno pravo nepovredivosti privatne imovine i otvara prostor za zloupotrebu profi udavacama.
Umesto najobicnijeg prostackog pritvora od 30 dana koji moze da izrekne dezurni sudija.

Tako je zrtva mirna 30 dana a ovako nasilnika odvuku panduri, jos vise razdraze, puste nakon sto metara i daju mu papir da ne sme da pridje zrtvi.
On papir baci i vrati se da je prebije/ubije.
emsiemsi emsiemsi 06:50 14.07.2017

Re: ...

bladerunner92

NNN
Pa je tako za socijalne službe bio zadužen šizofrenik baz dana posla,
a sada se rotirao sa takođe stručnjakom - nekim šoferom Đorđevićem,
za bezbednost su zaduženi megaplagijator i keramičar


i za to je kriva Amerika

Нормално !
Него ко ?
Једино Америка може да смени ове и овакве.
anonymous anonymous 12:49 14.07.2017

Re: ...

bladerunner92

NNN
Pa je tako za socijalne službe bio zadužen šizofrenik baz dana posla,
a sada se rotirao sa takođe stručnjakom - nekim šoferom Đorđevićem,
za bezbednost su zaduženi megaplagijator i keramičar


i za to je kriva Amerika


Ne . Za to " nije " kriva Amerika.
escherichije_colic escherichije_colic 10:31 15.07.2017

Re: ...

NNN

za bezbednost su zaduženi megaplagijator i keramičar



Kamo sreće da je to stvarno nekakav keramičar: taj Gašić je, valjda, sin nekog Titoisičkog direktora fabrike bojnih otrova, a kao keramičar bio zaposlen da bi mu išao staž dok se on zajebavao i živeo životom kakav su već u to vreme živeli potomci društvene elite. Posle, pod stare dane, je završio nekakav sumnjivi faks šatro Prištinskog univerziteta i kao takav zaposlen u Vladi.

On je u Vučićevoj vlasti eksponent stranke međunarodnih trgovaca oružjem i lošom karmom. Vulin bi valjda trebalo da je nekekav "ruski čovek" po Baba-Juline linije, a premijerka isto nekakva Titoistička sitna vlastela sa vezama u masoneriji. Jednom rečju gomila đubreta, ne treba im ni Vučić da ih zasmrdi.
sugarbaby sugarbaby 11:20 13.07.2017

pa ne

kad smo imali Vulina koji se bavio Hrvatima i Kosovom i nesto uvek urlao&kolutao ocima, ono njegovo sizofreno, nikada se nije bavio svojim sektorom u koji su spadali Centri za socijalni rad, sad ga zamenjuje taj neki izvesni Djordjevic, ono sa odbrane dosao na celo novog ministarstvo i obrnuto, pa ce sad on sa slinom temeljno.
sine, ubi me odmah!

aj bre lepo da se terate dok vam krimosi od muzeva ubijaju zene i decu usred ili ispred centra za soc rad,
i alo tamo Nela Kuburovic, pa gde si ti sis, pa kakvo ti to pravosudje, i tebi Haradinaj bio vazan&najvazniji, a tvoje&vuciceve sudije izricale presude po vezi i mesecini.

Fuj bre!


Ni u Africi nije ovako.

Ljudi poludeli od opsteg ludila i agresije u zemlji Srbiji.
Do Vucica to ne dopire.
Oni ce nama novi, jos noviji, najnoviji zakon o nasilju u porodici.
Prvi rezultati - ako ne mogu da je izmlatim, super, ubicu je.
Tako je to u Srbiji.
Zemlji koja je totalno otisla u qraz.

EDIT

da mi je znati koji je sudija dozvolio idiotu&tabadziji da vidja decu u centru, tu je pocetak, jer centar postupa po presudi.
cassiopeia cassiopeia 11:43 13.07.2017

Re: pa ne

da mi je znati koji je sudija dozvolio idiotu&tabadziji da vidja decu u centru, tu je pocetak, jer centar postupa po presudi.


Da, i centar nema slobodu da donese bilo kakvu odluku mimo presude.
sugarbaby sugarbaby 11:48 13.07.2017

Re: pa ne

cassiopeia
da mi je znati koji je sudija dozvolio idiotu&tabadziji da vidja decu u centru, tu je pocetak, jer centar postupa po presudi.


Da, i centar nema slobodu da donese bilo kakvu odluku mimo presude.


opet ti a isto kazes, nesto si posebno vezane za centre?
angie01 angie01 11:50 13.07.2017

Re: pa ne

Da, i centar nema slobodu da donese bilo kakvu odluku mimo presude.


zar za presudu nije potrebno misljenje socijalnog radnika, upravo iz centra?
cassiopeia cassiopeia 11:53 13.07.2017

Re: pa ne


angie01
Da, i centar nema slobodu da donese bilo kakvu odluku mimo presude.


zar za presudu nije potrebno misljenje socijalnog radnika, upravo iz centra?


Jeste, potrebno je, ali nije obavezujuće. Svačega sam se naslušala.
cassiopeia cassiopeia 11:56 13.07.2017

Re: pa ne

opet ti a isto kazes, nesto si posebno vezane za centre?


Gospođo, je li zabranjeno nadovezati se na vaše komentare? Jesam li nešto propustila?

Ne, nisam vezana, nikad radila ako je to ono što te zanima. Korisnik sam centra.
sugarbaby sugarbaby 12:32 13.07.2017

Re: pa ne


Jeste, potrebno je, ali nije obavezujuće.


Tacno. Nije obavezujuce.
I opet da ponovim. Citam upravo sad da je majka molila sudiju da zabrani prilazak detetu, sudija odbio, bolje reci odbila.
Ama, jel ima neka dobra dusa da glasno i jasno kaze ime sudije koja je dozvolila susrete u centru?
Jer, tako je udaren temelj tragediji.

Nela Kuburovic, javi se, oglasi se - red bi bio.
emsiemsi emsiemsi 06:54 14.07.2017

Re: pa ne

cassiopeia
opet ti a isto kazes, nesto si posebno vezane za centre?


Gospođo, je li zabranjeno nadovezati se na vaše komentare? Jesam li nešto propustila?

Ne, nisam vezana, nikad radila ako je to ono što te zanima. Korisnik sam centra.

Па да !
Као да си је убола шилом у гузицу.
Успут --- на жалост, са насиљем се веома тешко борити. Од разних начелних ствари, лонг терм активности, који захтевају да достигнемо ниво стандарда Шведске или Луксембурга, можемо да већ данас кренемо са малим стварима и договоримо насилницима језиком који ће најбоље разумети - насиљем ... односно силом државе.
Систем је једноставам - онај ко подигне руку на жену, за сваки шамар по годину дана затвора. За наношење тешких телесних повреда жени и деци - смртна казна. Зашто тако велики скок - па следећи пута ће тај насилник убити. Зашто онда чекати да насилник убије невино људско биће, зашто не деловати превентивно ?
За насилнике немам никаквог разумевања - они су обична људска ђубрад и талог.
anonymous anonymous 18:41 14.07.2017

Re: pa ne

cassiopeia
da mi je znati koji je sudija dozvolio idiotu&tabadziji da vidja decu u centru, tu je pocetak, jer centar postupa po presudi.


Da, i centar nema slobodu da donese bilo kakvu odluku mimo presude.


A presuda se donosi uglavnom na osnovu nalaza i mišljenja Centra.
angie01 angie01 11:28 13.07.2017

azdejkovic22,

stvarno sramotna izjava, ne u smislu politicke korektnosti, nego u svojoj biti, jer prebacuje krivicu na zrtvu, ( izvini, al me ova izjava jako podseca na onu bedastocu u porodilistima, kada doktori, sestre, nemaju bas zelju da se posevete porodilji i ucine sve sto je potrebno, pa joj kazu, ako vikne od bola- sta se deres, kad si se kresala nisi vikala),i to od nekog, ko se navodno bori za gej prava- pa covece, biraj dobro u svim situacijama u kojima si ugrozen, jer je svako eventualno nasilje posledica tvog loseg odabira,....drustvo nema nista s tim....kao u kamenom dobu, svako svoju pecinu, toljagu, pazis na zivotinje, pa sad hebiga...

...ovde su bile jos okolnosti konrtolisanog vidjenja- zna se sta to znaci i zasto- kako je moguce da u tim okolnostima otac dodje sa nozem, da zadvi dete, iako sa njim ne sme da ostane sam,....gde je obezbedjenje, svi uslovi potrebni za sigurnost i zastitu....ako sistem ne funkcionise, ne treba ni da postoji, jer omogucava uslove za ovakve stvari.

to oko biranja,...pa nije ona birala siledziju i ubicu, to se pokazalo kasnije i ona je pokusala da se spase, samo sto je drzava u kojoj zivi mizogina u svojoj osnovi, pa to ne ide bas tako lako.
Predrag Azdejković Predrag Azdejković 11:33 13.07.2017

Re: azdejkovic22,

Idi čitaj opet tekst.
angie01 angie01 11:42 13.07.2017

Re: azdejkovic22,

Idi čitaj opet tekst.


da bih bolje razumela sta?!
cassiopeia cassiopeia 11:50 13.07.2017

Re: azdejkovic22,

angie01
Idi čitaj opet tekst.


da bih bolje razumela sta?!


Angie, mislim da Peđa malo provocira naslovom.

Ja sam razumela da je njegov akcenat na tome da se moramo sami štititi jer sistem i zakoni postoje samo na papiru, da je sve suprotno od onog što piše na papiru.

Biti svesniji u izboru partnera. Ne znam, možda grešim, možda ja ne vidim nešto što je evidentno u njegovom tekstu.
predatortz predatortz 11:55 13.07.2017

Re: azdejkovic22,

Ja sam razumela da je njegov akcenat na tome da se moramo sami štititi jer sistem i zakoni postoje samo na papiru, da je sve suprotno od onog što piše na papiru.


Mi živimo u zabludi da će sistem da razmišlja umesto nas, da bdije nad nama, da ispravlja naše životne greške. Neće! U 95% slučajeva reagovaće naknadnom pameću. I to ne samo naš sistem.

Zato, ovo Peđino ne doživljavam kao zlu nameru. Drage moje blogodrugarice, gledajte, procenjujte, razmišljajte, merkajte, važite...
angie01 angie01 12:01 13.07.2017

Re: azdejkovic22,

možda ja ne vidim nešto što je evidentno u njegovom tekstu.


pa, ne znam sta treba da razumem u poruci- sama si birala-sem toga sto pise,....ona jeste tako izabrana (poruka) da bi provocirala, ali je u svojoj osnovi optuzujuca za zrtvu,....ono kasnije objasnjenje ne umanjuje njen pravi smisao, nego pokusaj da ga lavira,....pa niko nije svesno izabrao nekog ko ga kinji, unistava, te se stavri uvek pojave kasnije,...u situaciji gde je odgovorna sluzba trebalo da omoguci sigurnost, upravo se desila ta navlakusa, da zrtva pristane da doje- inace verovatno ne bi....znaci, umesto da proziva sistem, koji je lazan, koji je skandalozan,...on se navodno, dobronamerno obraca zrtvi, ali optuzujucom porukom,...da nije tako, da nema zelju da skrene paznju, a ipak sakriveno da krivicu baci na pogresnu stranu, drugacije bi se obratio.
cassiopeia cassiopeia 12:20 13.07.2017

Re: azdejkovic22,

pa, ne znam sta treba da razumem u poruci- sama si birala-sem toga sto pise,....ona jeste tako izabrana (poruka) da bi provocirala, ali je u svojoj osnovi optuzujuca za zrtvu,


Ti govoriš o poruci koju sam naslov nosi i u pravu si kad kažeš da jeste optužujući za žrtvu. Ali ne mislim da sam Peđa te iste žrtve proglašava glavnim krivcima ili krivcima uopšte.

Pa čak i da izeberemo ljude sklone nasilju to nije naša krivica. To je naš izbor od kojeg bi trebalo da možemo da odustanemo bez posledica od strane nasilnika i da nas zakon, društvo u tome podrži. Stekla sam utisak da je njegov akcenat na svesnijem izboru.
predatortz predatortz 12:23 13.07.2017

Re: azdejkovic22,

Stekla sam utisak da je njegov akcenat na svesnijem izboru.


Da, to su one situacije u kojima devojka primeti da dečko malo više cirka, ali konta da će to da promeni vremenom.

Drage moje, ma koliko lepe oči (da ne kažem dupe) imale, onaj koji cirka teško da će da prestane to da radi zbog vaših okica. Onaj ko voli da se bije, razmeće, da šmrkne... - takođe neće to da prekine zbog vas. U 90% slučajeva neće, a moj vam je savet da ne rizikujete zbog onih 10% koji možda hoće.
angie01 angie01 12:31 13.07.2017

Re: azdejkovic22,

Stekla sam utisak da je njegov akcenat na svesnijem izboru.


pa je l kapiras o kakvoj se relativizaciji radi?....pa normalno je da pazis u svim situacijama koje mogu da budu lose po tebe, al eto, desi se da nisi dobro procenio, da se taj neko folirao, dok nije bilo kasno, ne mozes mi za ovakav uzas nuditi da budem pazljivija sa onako bezobraznim naslovom,....ovo je situacija u kojoj moraju da budu smenjeni barem ministri policije i socijalna pitanja,....svako prevodjenje- ne znam kako drugacije da nazovem ovaj manevar- je raletiviziacija,....pazi, jos sa podrugljivim postavljanjem slike poziva na protest, na uzbunu.
cassiopeia cassiopeia 12:52 13.07.2017

Re: azdejkovic22,

pa je l kapiras o kakvoj se relativizaciji radi?....pa normalno je da pazis u svim situacijama koje mogu da budu lose po tebe, al eto, desi se da nisi dobro procenio, da se taj neko folirao, dok nije bilo kasno, ne mozes mi za ovakav uzas nuditi da budem pazljivija sa onako bezobraznim naslovom,....ovo je situacija u kojoj moraju da budu smenjeni barem ministri policije i socijalna pitanja,....svako prevodjenje- ne znam kako drugacije da nazovem ovaj manevar- je raletiviziacija,....pazi, jos sa podrugljivim postavljanjem slike poziva na protest, na uzbunu.


Razumem tačno o čemu govoriš, moj prvi utisak je bio da mu se m&em%$#ke, onda sam pročitala tekst pa to pripisala Peđinom stilu.

Na žalost, ovde će odgovarati samo tim u centru koji je vodio slučaj, a najodgovorniji će se provući.

Ne prestajem da mislim na ženu iz centra koja je u sukobu sa nasilnikom izgubila prst. Rade u nemogućim uslovima, gde svako svakom preti, njima stranke, ministarstvo koje svako malo provodi nadzor bez pravog efekta već imam utisak u cilju zastrašivanja i sprovođenja želja onih koji mašu novčanikom što u sudu, što u ministarstvu. Na nesreću, imam iskustva.
stefan.hauzer stefan.hauzer 13:00 13.07.2017

Re: azdejkovic22,

Ali ne mislim da sam Peđa te iste žrtve proglašava glavnim krivcima ili krivcima uopšte.

Niti ih smatra nedužnima.

On njih smatra podjednako krivim, kao i sistem, a reč o ljudima koji su napravili izbor da nekog povrede nisam čuo, osim da je ovo nasilan svet i da su stvari jednostavno takve - što je apsolutno pogrešno mišljenje i upravo takvo mišljenje i jeste glavni uzrok nasilja nad ženama. Onog trenutka kada nasilnici dobiju osudu od svojih roditelja ili prijatelja ili komšija ili kada oni postanu glavni i jedini krivci, a ne objašnjenje da je svet jednostavno loše mesto, može doći do promena. Ovo o čemu Peđica piše nije ništa nego poziv na samoodobranu, ali sa onom izjavom je pojeo govno i sad može da je uvija u oblandu koliko hoće, ali šta god njemu pomaže da zaspi.
angie01 angie01 13:06 13.07.2017

Re: azdejkovic22,

Niti ih smatra nedužnima.

On njih smatra podjednako krivim, kao i sistem, a reč o ljudima koji su napravili izbor da nekog povrede nisam čuo, osim da je ovo nasilan svet i da su stvari jednostavno takve - što je apsolutno pogrešno mišljenje i upravo takvo mišljenje i jeste glavni uzrok nasilja nad ženama. Onog trenutka kada nasilnici dobiju osudu od svojih roditelja ili prijatelja ili komšija ili kada oni postanu glavni i jedini krivci, a ne objašnjenje da je svet jednostavno loše mesto, može doći do promena. Ovo o čemu Peđica piše nije ništa nego poziv na samoodobranu, ali sa onom izjavom je pojeo govno i sad može da je uvija u oblandu koliko hoće, ali šta god njemu pomaže da zaspi.


Upravo!...pa braco gejevi, pazite se, nije sve idealno, sistem ne funkcionise, postoji raskol izmedju teorije i prakse.
narcis narcis 13:12 13.07.2017

Re: azdejkovic22,

pa je l kapiras o kakvoj se relativizaciji radi?..

ange a šta misliš da zabranimo provokaciju, ironiju , sarkazam i ostale oblike izražavanja?
misliš da bi to bilo dobro?
pa ne bi,svi smo mi došli ovde isprovocirani naslovom i poželeli da mu ga iznakršimo majke, kad ono međutim ispade da nas je samo navuko da ozbiljnije pročitamo tekst,
mislim džabe se treskaš o patos nisi u pravu.

i da
@predatorce
zabrana prilaska deluje itkako kad je policija i sudstvo podržavaju, nisu svi nasilnici ludaci, srećom, pa većina običnih siledžija vrlo brzo odustane kad zaglave robiju zbog kršenja zabrane prilaska.

a za ovaj talas femicida u srbiji je direktno odgovorna država koja uz medije stvara klimu da su muškarci bog ibatina za žene i da imaju sva prava da im presuđuju.
direktno ste vi ljotićevci, nedićevci,kalabićevci i dražićevci odgovorni za ovo nasilje jer ga vi propovedate svojim kvazipatrijalhalnim pozivima na domaćinsku srbiju. sva krv ovih žena i dece ja na vašim rukama.
predatortz predatortz 13:17 13.07.2017

Re: azdejkovic22,

direktno ste vi ljotićevci, nedićevci,kalabićevci i dražićevci odgovorni za ovo nasilje jer ga vi propovedate svojim kvazipatrijalhalnim pozivima na domaćinsku srbiju. sva krv ovih žena i dece ja na vašim rukama.




Ja bih tebi, onako drugarski, preporučio da se konsultuješ sa lekarom, ili bar farmaceutom.
angie01 angie01 13:23 13.07.2017

Re: azdejkovic22,

ange a šta misliš da zabranimo provokaciju, ironiju , sarkazam i ostale oblike izražavanja?
misliš da bi to bilo dobro?


kakve sad ovo ima veze sa onim sto sam rekla,...a to je, da je njgov naslov poslao poruku relativizacije krivice.
Jukie Jukie 16:16 13.07.2017

Re: azdejkovic22,

angie01
ange a šta misliš da zabranimo provokaciju, ironiju , sarkazam i ostale oblike izražavanja?
misliš da bi to bilo dobro?


kakve sad ovo ima veze sa onim sto sam rekla,...a to je, da je njgov naslov poslao poruku relativizacije krivice.

Ja sam baš hteo da napišem nešto slično kao Narcis...

svi su se uhvatili za bukvalno značenje uvodne rečenice u smislu "jujuju, evo još jednog od njih koji bukvalno zagovaraju nasilje" pa se sad politički korektno prenemažu

Tekst lepo kaže da ti nevaljali sistem kaže "Sama si ga birala" i izbacuje te u majici napolje na sneg da se sam(a) snalaziš

Problem jeste kompleksan. Sa jedne strane tu je nepoznati procenat žena koje su porodica i lokalna zajednica od malena vaspitavale da će im naći muža kakav odgovara toj porodici i lokalnoj zajednici, i one su se jadne pomirile s tim jer nikada nisu znale za drugo.

S druge strane tu su žene koje ipak žive u nekoj malo modernijoj sredini gde je poruka bila da sam biraš partnera. E tu je mnogo manja opravdanost izgovora da nisam znala pa sam se naivna povela za tim da ima osmeh kao leonardo di kaprio u mlađim danima. Većina omladinaca nije materijal za vezu, piju puše drogiraju se promiskuitetni su tuku se sa kim stignu mrze druge ljude bez razloga, ali devojke se tvrdoglavo upiru da moraju da odaberu jednog od njih za dečka i muža. E tu mislim da ima prostora za edukaciju devojaka kako da biraju i ne biraju životnog partnera
angie01 angie01 16:42 13.07.2017

Re: azdejkovic22,


svi su se uhvatili za bukvalno značenje uvodne rečenice u smislu "jujuju, evo još jednog od njih koji bukvalno zagovaraju nasilje" pa se sad politički korektno prenemažu


ne znam, jukie, je l smo citali isti tekst,...ovde lepo-bukvalno pise,

a ja vam lepo kažem „sama si ga birala" kao upozorenje, naročito mladim devojkama da otvaraju četvoro očiju s kim se upuštaju u vezu.


znaci, pedja vrlo konkretnom porukom,( koja, gle slucaja, nije srocena u smislu zabrinutosti, nego optuzbe), savetuje da se u zemlji u kojoj postoji raskol izmedju onoga sto je na papiru i onoga sto imamo u praksi-citaj, nista ne funkcionise, kao posledica decenijske nebrige, neogodvornosti, bahatosti, arogancije i zamajavanja-svako mora sam da se pobrine,( u ovom slucaju, da je pametnije birala), da ne bi upao u problem,....sto znaci, da je krivica prebacena na zrtvu- jer, eto, utvrdili smo da se institucije sistema ne mozemo oslanjati...cekaj, je l oko ove sitnice nemamo krivca, neku odgovornost, samting, eniting?

...pa hebote, ova nesrecna zena je od istih tih institucija dobila nalog da u kontrolisanim uslovima dovede dete na vidjenje s ocem, da neko nije lose odradio svoj posao-procenu svega sto ovaj slucaj sadrzi- i nalozio joj da na tragicno vidjenje dodje, ona bi se vec organizovala kako da svaki susret izbegne...a posle se opet niko nije pobrinuo da NALOZENI susret bude bezbedan.


E tu mislim da ima prostora za edukaciju devojaka kako da biraju i ne biraju životnog partnera


ili mozda je mnogo veci prostor za edikaciju mladica, da ne budu nasilni.

skoro tri decenije se ovde sejalo samo ono najgore-ovo je sada zetva.
stefan.hauzer stefan.hauzer 17:22 13.07.2017

Re: azdejkovic22,

E tu mislim da ima prostora za edukaciju devojaka kako da biraju i ne biraju životnog partnera



A kada će biti prostora za edukaciju muškaraca; kako je nasilje nad ženama pogrešno? Izgleda da su žene krive za pogrešne izbore, a oni koji tuku su realnost sa kojom se moraju pomiriti.
angie01 angie01 17:27 13.07.2017

Re: azdejkovic22,

Izgleda da su žene krive za pogrešne izbore, a oni koji tuku su realnost sa kojom se moraju pomiriti.


...tako da devojke paze, otvore dobro oci kada biraju, jer posle ce djavo da im bude kriv-kad su same birale.
emsiemsi emsiemsi 07:13 14.07.2017

Re: azdejkovic22,

stefan.hauzer
Ali ne mislim da sam Peđa te iste žrtve proglašava glavnim krivcima ili krivcima uopšte.

Niti ih smatra nedužnima.

On njih smatra podjednako krivim, kao i sistem, a reč o ljudima koji su napravili izbor da nekog povrede nisam čuo, osim da je ovo nasilan svet i da su stvari jednostavno takve - što je apsolutno pogrešno mišljenje i upravo takvo mišljenje i jeste glavni uzrok nasilja nad ženama. Onog trenutka kada nasilnici dobiju osudu od svojih roditelja ili prijatelja ili komšija ili kada oni postanu glavni i jedini krivci, a ne objašnjenje da je svet jednostavno loše mesto, može doći do promena. Ovo o čemu Peđica piše nije ništa nego poziv na samoodobranu, ali sa onom izjavom je pojeo govno i sad može da je uvija u oblandu koliko hoće, ali šta god njemu pomaže da zaspi.

Сагласан !
Са насилницима нема разговора. Људи који користе силу за остваривање својих циљева, као одговор морају да добију мултипликовану силу.
Разговара се са ненасилницима.
emsiemsi emsiemsi 07:18 14.07.2017

Re: azdejkovic22,

narcis
pa je l kapiras o kakvoj se relativizaciji radi?..

ange a šta misliš da zabranimo provokaciju, ironiju , sarkazam i ostale oblike izražavanja?
...

Ти 'облици' изражавања имају своје место - тамо где им је место.
На оваквим тема мора да се разговара директно, без којекаквих еуфемизама. Насиље је опора, горка ствар која се ничиме не треба улепшавати - насиље над децом и женама - посебно.
zilikaka zilikaka 09:39 14.07.2017

Re: azdejkovic22,

Zato, ovo Peđino ne doživljavam kao zlu nameru. Drage moje blogodrugarice, gledajte, procenjujte, razmišljajte, merkajte, važite...

Predo, druže, pre nego pročitam dalje komentare, ovde bih se posebno zadržala.

Kažete da treba proceniti, vagati...
Za ovo godina koliko imam imala sam priliku da pratim i brakove koji opstaju i koji se rasturaju, i probleme koji neminovno dolaze i jedno smem da tvrdim.
Onaj koga upoznaš jedne godine nije isti onaj kroz 10, a jos manje kroz 20.

Ljudi se menjaju. I mi se menjamo nego to iz svojih cipela ne vidimo.
Sad, da li je moguće prepoznati svaku sposobnost za nasilničko ponašanje kod svakog ko je ima.

Po mom nekom narodskom iskustvu, (a koje se kosi sa strukom), da treba nekog da savetujem, rekla bih da na prve znake nasilništva iskezi zube što jače. Ako ima priliku i da ujede do kosti. Važi za sve i uvek.
Mislim da je u osnovi svega upravo igra straha i moći.
I kažem, samo na osnovu onog što sam u životu čula, videla, takve reakcije su sekle sve u korenu. (Ili možda i nije bilo korena

E, E, ali, čovek se ne može silom naterati da saoseća, da voli, ali ni da bude hrabar.
Takvu reakciju možeš očekivati od nekih, nikako od svih.

A nasilnika ima raznih vrsta i biće ih.
I nema šansi da ih se potpuno izbegne u životu.
Jedino što neke dozvoljene vrste nasilja mogu biti ventil da ne postanu nasilje u porodici.

A za kazne jesam, najstrože, ali sam još pre za rad sa svima.

Da li igde kroz vaspitanje (kao društvo, ne pojedinačno) promovišemo model poželjnog ponašanja gde nasilnika ismevamo, recimo?
Možda bi takav model nametnut od malih nogu ublažio večitu "igru"straha i moći, jer bi jednog u startu proglasio za gubitnika.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana