Društvo| Ljudska prava

Jedno moje "J'accuse" (Optužujem)

vladimir petrovic RSS / 08.07.2017. u 07:00

 

Nesreća je u tome što smo slobodni (Sartr)

Šta se dogodilo?

Jedan muškarac nazvao je jednu ženu - ‘običnom glupačom'.

Šaljivčine će požuriti da kažu kako to i nije nešto strašno, da se to događa u svakodnevnom komuniciranju između polova, naročito onda kada žena gadno iznervira  muškarca, pa ori, jadnik, izgovori tu ružnu kvalifikaciju - iz afekta.

Jeste strašno. Ružno.  Nekulturno. Nefer.

A slučaj o kome govorim nije se dogodio u afektu, odnosno u ljutini, već  -  s predumišljajem. S namerom da se ponizi  žena  u pitanju. A akti izvršeni s predumišljajem , od verbalnih  uvreda do zločinačkih poduhvata, zaslužuju strožu  osudu. Otuda ovo moje oštro "Optužujem",

Ko su bili oni?

S jedne strane, gospodičić podrijetlom sa, moglo bi se reći, evropske periferije (litvanski Poljak). Bavio se literaturom.

S druge strane, dama iz širokog sveta, rođena Parižanka.  Iz dobre porodice, sa dobrim obrazovanjem. Zapažena članica pariske intelektualne elite. Aktivno se bavila filozofskim pitanjima. Takođe, bavila se literaturom.

Dakle, svađa među književnicima?

Ne. Ne radi o - klasičnoj svađi, već o jednostranoj osudi koju spisatelj izriče pismeno, sa prostorne i vremenske distance. Drugim rečima, nakon smrti spisateljice u pitanju.  

Da se razumemo; ima slučajeva, naravno, da jedan pisac bude netrpeljiv i prenaglašeno kritičan prema drugom piscu, ali se to  u civilizovanim sredinama uglavnom završava na bagatelisanju stvaralaštva drugog, a ne na vređanju  njegove ličnosti. Tako je Vladimir Nabokov loše pisao o FM Dostojevskom, nazivajući ga "osrednjim piscem", mada je Dostojevski planetarno poznat kao izvanredan pisac   i voljen do zanosa. S druge strane, Nabokov je veoma voleo Džojsa (Joyce), smatrajući njegovog Uliksa jednim od najboljih romana XX veka. A ima pisaca koji ne vole Džojsa, tako je Paulo Koeljo (Coelho), poznat brazilski pisac, za Uliksa rekao da je "knjiga budalaština", a o Fineganovom bdenju da i ne govorimo. Takvih slučajeva ima dosta, ali malo ima slučajeva gde jedan ozbiljan/normalan pisac drugog smatra običnim glupakom, i to ostavi - zapisano.

Konkretno, koja su imena?

U pitanju su Česlav Miloš (Czesław Miłosz, 1911-2004) i Simona de Bovoar. (Simone de Beauvoir, 1908-1986). Naime, Česlav Miloš je, u jednom svom osvrtu na lik i delo  Simone de Bovoar za nju napisao, pored više malicioznih opaski, da je obična glupača.  Na poljskom, to je "Głupia kobieta".

 Česlav Miloš se  najpre "proslavio" svojim disidentsvom - kao protivnik tadašnjeg  komunističkog režima u Poljskoj i samoizgnanstvom u Francusku, potom u SAD.. Tamo se bavio pisanjem. Dobio je i Nobelovu nagradu za književnost, ali ima  onih koji, reklo bi se s pravom,  smatraju da je njegovo disidentsvo bilo odlučujuće za njeno dobijanje. (U dugoj istoriji Nobela, jedno vreme bilo je u modi da se nagrada dodeljuje disidentima protiv komunističkih režima iz Istočne Evrope, bivšeg SSSR i Kine).

Simona de Bovoar napisala je više dobrih knjiga (za Mandarine je dobila Gonkura, najvišu francusku književnu nagradu). Prvenstveno se baveći filozofijom, zajedno sa Žan-Polom Sartrom (Sartre), čija je bila životna i intelektualna saputnica, zagovarala je filozofiju egzistencijalizma.

Simona je najviše upamćena po dvotomnom  Drugom polu, (Le Deuxième Sexe). U pitanju je kultna knjiga feminizma.

Ujedno,  Drugi pol se smatra najuticajnijim  delom egzistencijalizma uopšte.  Naime, Simona je smatrala da problem kako da se bude žena sam po sebi jeste egzistencijalni problem par excellence. S tim u vezi, pomenuto delo pisala je  pod  filozofskom postavkom da postojanje prethodi suštini, što je manifestovano kroz revolucionanu tezu da se  "žena ne rađa, ona to postaje" (On ne naît pas femme, on le devient,  One is not born a woman, one becomes one). 

Knjiga je izvršila veliki uticaj, najpre u Francuskoj a potom u Velikoj Britaniji i SAD, i podstakla potrebu daljeg sagledavanja položaja žena uopšte. Zato nije slučajno da se danas ime Simone de Bovoar nalazi u svakoj iole ozbiljnoj svetskoj listi "Žena koje su promenile svet". (Women who changed the world: A list of famous influential women, including women's rights activists, poets, musicians, politicians, humanitarians and scientists). ***

Svojim načinom života i svojim naučnim i književnim delovanjem izdvajala se od drugih.  Ujedno, važila je  za jednu od kontraverznijih ličnosti inteletualnog sveta svog vremena.

Nakon njene smrti, njena reputacija je rasla tako što je  rasla svest o njoj kao glavnoj egzistencijalističkoj filozofkinji i misliocu. Tako je 2006. godine grad Pariz izgradio sofisticirani pešački most preko Sene, sa ženstvenim krivim linijam, koji vodi do Narodne biblioteke Francuske, nazvavši ga njenim imenom (Pasarela Simone de Bovoar).

 Njena dela se čitaju i proučavaju, a primetan je i porast njenih biografija i drugih knjiga o njoj.

A kojim povodom je Česlav Miloš napisao uvrede Simoni de Bovoar?

Učinio je to povodom njene smrti. Umesto pristojnog nekrologa, napisao je nekoliko poganih redova - da  je on lično nije poznavao ali da mu je uvek bila odvratna (sic), da je pisala plitke  knjige, da će brzo pasti u zaborav i slično, da bi na kraju stavio da je bila - obična glupača.

Da li je Česlav Miloš bio pijan kada je napisao taj uvredljivi osvrt na delo i život Simone de Bovoar?

Moguće. Francuzi u svakodnevnom govoru, za nekog ko je mortus pijan, kažu "pije kao Poljak" (ivre comme un Polonais). U svakom slučaju, nije bio pri zdravom rasuđivanju.

Sramotno?

Svkako.  Ovo što je Česlav Miloš zapisao o Simoni de Bovoar je prizemno. To govori više o njemu samom, Pokazuje koliko rđav i uskogrud  čovek je bio.

A deo indirektne sramote snosi i  beogradski izdavač Laguna, koji je nedavno objavio knjigu Abecedar, od Česlava Miloša u srpskom prevodu. Tu mislim na nečasno isticanje, prilikom promocije Abecedara, baš skandaloznog osvrta Česlava Miloša na lik i delo Simone de Bovoar, među stotinu drugih odrednica iz knjige. Valjda su baš time hteli privući više čitalaca i zaintrigirati ih zbog vokabulara koji je Česlav Miloš koristio kada je govorio o nekima koji mu se nisu sviđali. To Laguni  ne služi na čast, kao ni samom Česlavu Milošu.

__________________________________

***

Simone de Beauvoir (1908-1986) French existentialist philosopher. Simone de Beauvoir developed a close personal and intellectual relationship with Jean-Paul Satre. Her book "The Second Sex" depicted the traditions of sexism that dominated society and history. It was a defining book for the feminist movement.

AtačmentiKomentari (240)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vladimir petrovic vladimir petrovic 07:05 08.07.2017

Głupia kobietaZa one koji ne vole da otvaraju linkove, evo integralnog osvrta Česlava Miloša o Simoni de Bovoar, koji vrvi od omalovažavanja i mizoginije:


“Simona de Bovoar. Nikada je nisam sreo, ali moja antipatija nije ništa manja sada, posle njene smrti, kada brzo odlazi u predeo fusnota petitom, u istoriju svoje epohe. Recimo da je ta antipatija čoveka iz duboke provincije prema dami iz velikog sveta bila neizbežna i da ju je začinjavao gnev na vlastitu obeshrabrenost prostaka prema rafiniranoj civilizaciji. Zatvorena u čauri svoje francuštine nije ni pretpostavljala kako je mogao da je osuđuje neko izvan te čaure. Od tri koleginice u École Normale Supérieure – ona, Simona Vej, Simona Petreman – ta Simona bila je po sopstvenom uverenju najviše oslobođena, u stvari, najbolje je reprezentovala francuski "diskretni šarm buržoazije". Nisam mogao da joj oprostim podlost u njenoj, zajedno sa Sartrom, hajci na Kamija. Situacija kao iz moralističke bajke: čestiti, plemeniti, istinoljubivi čovek i veliki pisac koga ocrnjuju takozvani intelektualci u ime političke ispravnosti. Kakva doktrinarna zaslepljenost, ako je morala da napiše čak čitav roman, Les mandarins, da bi pokušala da okleveta Kamija, povezujući njegove poglede sa intrigama o njegovom privatnom životu.
Ona, kao najjači glas feministkinja. To loše govori o njima. Poštujem i čak obožavam one koje brane žene iz saosećanja prema njihovoj sudbini. Kod Bovoar je sve bilo oduševljenje sledećom intelektualnom modom. Glupa žena”

(Iz knjige Abecedar, u izdanju Lagune)Kao što se vidi, Česlav Miloš mnogo otrova posipa po Simoni. Od prvog do poslednjeg retka. Pored ostalog, posebno joj zamera navodnu podlu ulogu u hajci nje i Sartra protiv Albera Kamija (Camus), te da ga je oklevetala u svojim Mandarinima, za koju je dobila najvišu francusku književnu nagradu. mada ga ona nigde nije imenom pominjala; da li se sam Kami mogao prepoznati u nekom liku iz romana je nevažno, imajući u vidu da su Mandarini – romaneskna fikcija sam po sebi.

A zna se da je, po dolasku Kamija iz neke alžirske vukojebine u Pariz on bio dočekan širokih ruku od Sartra i Simone. To prijateljstvo je trajalo jedno vreme, pa je došlo do njihovog razmimoilaženja u pogledima, o čemu je lično Sartr više puta pisao. Simona se o tome uglavnim nije izjašnjavala, osim što nije krila da je bila uvređena Kamijevom reakcijom na njegu knjigu Drugi pol.

Naime, Kami je smatrao da svojom knjigom Simana “obeščašćuje francuskog muškarca” (déshonore le mâle français).

Simona je to shvatila kao pogrešno razumevanjem suštine same knjige. O tome je u svom Dnevniku (koji će kasnije postati deo njene mnogo čitane autobiografije) zabeležila smireno da reakciju Kamija smatra konzervativnom, tako što je “on u nekoliko mrzovoljnih reči naveo da je ona svojom knjigom francuskog muškarca učinila smešnim” A to da li je potajno uticala na Sartra da prekinu druženje s Kamijem je stvar za nagađanje.

U redu je to što Česlav Miloš misli da je Kami bio veliki umetnik, ali se mora znati das u i Sartr i Simona bili izuzetni umetnici.

S tim u vezi, pada u oči da Česlav Miloš nije imao cojones (muda) da napadne samog Sartra oko razmimoilaženja s Kamijem, Sartra koga danas u Francuskoj smatraju jednim od najvećih njenih filozofa XX veka, već se okomio na – ženu, za koju će na kraju zaključiti da je obična glupača. Sram ga bilo.

P. S.
Za razliku od stava Albera Kamija o Drugom polu, kurioziteta radi, izneću stav dr Vladete Jerotića, srpskog psihoterapeuta, koji je imao prilikom objavljivanja prevoda Drugog pola na srpski:


"Drugi pol je knjiga o Ženi, za ženu i još više za muškarca. Knjiga je izuzetna, najpre, zbog toga što je sveobuhvatna. To je i naučna studija o biološkim, psihološkim i sociološkim činjenicama koje se tiču žene, to je istorija sudbine žene kroz hiljade godina delimično nepoznate predistorije, pa onda sve poznatije istorije čovečanstva, to je pregled literature o ženi, filozofija, religija i politika žene juče, danas i sutra..." .______________________________
Evo slike pešačkog mosta preko Sene, koji je imenovan u čast Simone de Bovoar
(Francuska zna da ceni svoje kulturne velikane)
plausibel plausibel 07:17 08.07.2017

Nezabrađena sloboda.

ta Simona bila je po sopstvenom uverenju najviše oslobođena, u stvari, najbolje je reprezentovala francuski "diskretni šarm buržoazije".

Samo sam uzdahnula.. Jutro je.
plausibel plausibel 09:46 08.07.2017

..

"Da li u ovoj sceni ubistva pod tušem ima neprikladnog sadržaja golotinje?" - pita cenzor.

"Neće biti gola. Nosiće kapicu za kupanje." - odgovara Hičkok.

vladimir petrovic vladimir petrovic 11:16 08.07.2017

Re: Nezabrađena sloboda.


plausibel
Samo sam uzdahnula.. Jutro je.


Hvala ti što si se javila.
Prva je prva.

NB
Ja sam jedan od onih nesrećnika koji imaju problema sa kačenjem klipova. Probao sam svašta, ali ne ide, so far.

A da maler bude još veći, kada sam probao da otvorim ovaj tvoj klip, ni to nije išlo. Nisam imao pristupa. Pih!
plausibel plausibel 12:10 08.07.2017

..

NB
Ja sam jedan od onih nesrećnika koji imaju problema sa kačenjem klipova. Probao sam svašta, ali ne ide, so far.

Odricanje je vještina. :)
A da maler bude još veći, kada sam probao da otvorim ovaj tvoj klip, ni to nije išlo. Nisam imao pristupa. Pih!

p.s. Popravila sam.
______________________________________

Sjetih se, iz intervjua sa H. Arent, nešto:

"Razumem. Ali vratimo se još jednom na pitanje emancipacije: da li ste imali taj problem?"

"Da, taj problem svakako postoji. Ja sam u stvari staromodna. Uvek sam mislila da postoje određena zanimanja koja nisu podesna za žene, koja im ne stoje, ako tako smem da se izrazim. Ne izgleda dobro kada žena izdaje naređenja. Trebalo bi da izbegava takve pozicije, ako joj je stalo do toga da sačuva svoju ženskost. Da li sam u pravu ili ne, ne znam, ali lično sam se nekako, manje ili više svesno, upravljala time. Taj problem za mene lično nikada nije postojao. Prosto sam radila ono što sam htela."

(napomena, 1964. god. je)
______________________________________

I, sad, vidim nekoliko konstrukcija, svaka od njih, naoko, dnevna zabava za neslobodne:

1) emancipacija,
2) feminizam,
3) ljudska prava,
4) ženske slobode (šta god značile, sa il bez diskretnog šarma).

I, da li ženu, npr. emancipovanu, vrijeđa kad joj neko kaže da je glupa? - ne znam, pitam, uglavnom mi govore kako ne pokazujem koliko sam pametna. Hm. Ali, ni to nije bitno nego: Zašto je bolje sakriti? (dal je skrivanje mudrost ili smjernost*?) Ako jeste, i jedno i drugo, šta znače slobode tad?

*) sarkazam (za poglupe, al neumorne)

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 07:21 08.07.2017

Па знаш...

... кад ти узмеш да је браниш, некако дође јасније да је Милош био у праву. Она и њен муж своје су личне фрустрације утаживали свеопштом бригом за људе, једним пренемагањем моралних и људских ништарија, пролетерских принчева, што су они били.

Да би и други разумели шта су, паде ми на памет једна вероватно барем делом тачна паралела: њих двоје су прљавом и ниском свету левичарских идеологија били оно што је данас Небојша Крстић владавини Александра Вучића.

Иначе, Симона је већ нестала са светске литерарне сцене. Милош то неће никад, као један од највећих песника 20. века.

Evo kako je Jergović prepričao Milošev stav o Simoni:

Recimo, Simone de Beauvoir, koju je tako ljekovito mrzio: “Nikada je nisam sreo, ali moja antipatija nije ništa manja sada, posle njene smrti, kada brzo odlazi u predeo fusnota petitom, u istoriju svoje epohe. Recimo da je ta antipatija čoveka iz duboke provincije prema dami iz velikog sveta bila neizbežna i da ju je začinjavao gnev na vlastitu obeshrabrenost prostaka prema rafiniranoj civilizaciji.” Osim što joj je zamjerio što je oklevetala Camusa, “povezujući njegove poglede sa intrigama o njegovom privatnom životu”, Milosz ju je prezreo zbog njezina specifičnog ljevičarenja: “Kod Bovoar je sve bilo oduševljenje sledećom intelektualnom modom. Glupa žena.”

Dok je ovo pisao, kao i svih prethodnih godina njegova života, ili barem od vremena kada se kao diplomat odmetnuo od komunističke vlade u Varšavi, Czeslawa Milosza nije bilo baš nimalo briga što će o njemu misliti svi oni čije misli nastupaju u čoporu i u borbenoj formaciji hajke. Umjesto toga pred njih je, kao pred bijesne pse, bacio dvije riječi, “glupa žena”, da ih glođu, sve misleći da će tako oglodati Miloszeve kosti cjevanice. Čitatelj mu na tome zavidi, ali ta se zavist tiče nečega mnogo šireg i značajnijeg od Simone de Beauvoir i Sartrea, tiče se Miloszeve slobode u samoći.


Svaku mu je reč tačna.
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:19 08.07.2017

Re: Па знаш...

Predrag Brajović
кад ти узмеш да је браниш, некако дође јасније да је Милош био у праву.


Take it easy, Brajoviću.

Nije i ne može biti Miloš u pravu. On je prostak, sudeći po načinu kako govori o jednoj književnici i svetski poznatoj intelektualki, samo nekoliko dana posle njene smrti.
A o njegovoj hermetičnoj poeziji se može diskutovati, ako se nađe vreme za to.... ).
Ako ti svojoj ženi (ili ženama koje te okružuju) tako olako govoriš da je obična glupača, onda to ne valja., he, he, he...

Znam ja da ti ne voliš Sartra i Simonu. I prošli put si se, kao čistunac, čudio oko nekih njihovih zajedničkih seksualnih poduhvata. Valjda si do sada taj puritanizam prevazišao, te gledaš suštinu stvari, a ne pikanterije.

Znam i da ti voliš Poljsku. I ja je volim. Pritom, znam da je Isidora Sekulić, takođe, s nežnošću pisala i govorila o Poljskoj.

Ali između Česlava Miloša i Simone de Bovoar biram - Simonu.

Da se našalim: Pada mi na pamet da bi trebalo pokrenuti akciju dprikupljanja para da se u Beogradu podigne spomenik Simoni i Sartru. Oni to zaslužuju.

Иначе, Симона је већ нестала са светске литерарне сцене. Милош то неће никад


Neće biti. Danas se u svetu piše više knjiga i biografija o Simoni nego o Milošu.
Usput, evo jednog tehničkog podatka:
Kada napišeš ime Simone i klikneš na Guglu, dobićeš 10.800.000 rezultata. A ako napišeš Česlav Miloš i klikneš, dobićeš SAMO 1800 rezultata. Pa to govori nešto. Ili možda Gugl ne voli dovoljno litvanskog Poljaka/poljskog Litvanca?

ниском свету левичарских идеологија били оно што је данас Небојша Крстић владавини Александра Вучића.


Ostavi na miru Nebojšu Krstića i Aleksandra Vučića. Neka svako od njih radi svoj posao. Izgleda da im dobro ide.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 08:25 08.07.2017

Re: Па знаш...

.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 08:28 08.07.2017

Re: Па знаш...

oSTAVI NA MIRU nEBOJPU kRSTIĆA I Aleksandra Vučića. Ostavi ih da rade njihove poslove. Izgleda da im dobro ide.Да!
Толико им добро иде да смо прошле године постигли рекорд по броју исељених (60.000 сaмо у земље OECDa), јер имамо:
1) најмање плате у Европи;
2) најмњи раст БДПа;
3) највећу друштвену неједнакост.

Ово су чињенице, не моји лични утисци.
pikuc pikuc 09:57 08.07.2017

Re: Па знаш...

Predrag Brajovic
oSTAVI NA MIRU nEBOJPU kRSTIĆA I Aleksandra Vučića. Ostavi ih da rade njihove poslove. Izgleda da im dobro ide.Да!
Толико да смо прошле године постигли рекорд по броју исељених (60.000 сaмо у земље OECDa), јер имамо:
1) најмање плате у Европи;
2) најмњи раст БДПа;
3) највећу друштвену неједнакост.

Ово су чињенице, не моји лични утисци.


Zaboravio si navesti i najmanju slobodu govora.

I totalnu okupaciju Srbije od turista iz celog sveta u organizaciji AV.

Ne može čovek nikoga da razume više u Knez Mihajlovoj, oni mogu da govore slobodno a mi da ćutimo.

Ono malo Srba što je ostalo mora učiti druge jezike da bi moglo slobodno govoriti.

Dižu fontane za te turiste, kace saksije o bandere sa cvecem da se oni osećaju kao kod kuće.
A nas niko ne pita kako se mi osećamo medju tim fontanama i saksijama.
Ali nas duh niko ubiti ne može,
Zato pevajmo,

Izdaja, izdaja
To je,
Izdaja izdaja
Dole fontane i saksije,
Gore plate i BDP
Hoćemo naše pare,

Pare, pare, da živimo bolje
Dajte nam pare, pare da jedemo jare
Nama trebaju pare, pare
Dajte nam naše pare.

Ref.

Izdaja, izdaja
Neću fontane hoću kroasane
Neću ni saksije hoću u maksije
Izdaja , izdaja
Mi kažemo , izdaja, izdaja.

Ref2.


Oooo, aaaa ovo je Srbija.
Oooo, aaaa zemlja slavnih ratnika.

tyson tyson 11:22 08.07.2017

Non-issue

Ne razumem u čemu je drama. Pisac ima negativno mišljenje o svojim kolegama, uključujući i koleginicu. Simoni de Bovoar najmanje treba odbrana samo zato što je žena. A Miloš, ako je zaista mislio da je ona jedna obična glupača, zato to i da ne kaže?

Zašto bismo mi sada uopšte zauzimali strane? Merili dostignuće i ugled Miloša i de Bovoar?

Jeste vikend, ali nismo valjda toliko besposleni?
vladimir petrovic vladimir petrovic 19:59 08.07.2017

Re: Non-issue

Tyson
... Simoni de Bovoar najmanje treba odbrana samo zato što je žena. A Miloš, ako je zaista mislio da je ona jedna obična glupača, zato to i da ne kaže?

Ti se šališ.
Reklo bi se da ne bi bio dobar - ombudsman. To je onaj koji u našim uslovima, uz mesečnu platu od oko 3.600 evra, brine o pravima građana. Da ne budu vređani ni po kom osnovu, od strane onih kojima je to ćef. Ne sme biti pcovanja. A ti bi, reklo bi se, pustio da ljudi svoje frustracije rešavaju psovanjem i blaćenjem drugih.

Nije sve dozvoljeno.

Miloš nije svestan svojih postupaka.
Pada mi na pamet da je, prilikom stradanja Puškina, Ljermontov napisao jednu tužnu pesmu žaleći taj veliki gubitak za Rusiju i rusku poeziju, pa je, misleći na Francukčića Dantesa, koji je ubio Puškina, imao stih: Da li je on svestan koga je ubio?Tako se i ja pitam. Da li je Miloš svestan koga vređa?

Što bi klinci rekli, Simona de Bovoar je za njega - Filadelfija~

Dalje, kod lepo vaspitanih ljudi postoji, valjda, držanje onog francuskog pravila: La noblesse oblige (Visok rod obavezuje). Drugim rečima, onaj koji je neko i nešto ne bi smeo da se prizemno ponaša i pljuje okolo.

Pogledaj ovo. Miloš, kao vajni pisac, morao bi da zna šta su eufemizmi. To je ono kada nekome ko laže ne kažeš da laže već da ne govori istinu, kada i nije baš lep ti mu ne kažep da je ružan nego da nije lep, itd.

Jok. Miloš još u prvom redu kaže da mu je Simona, koju nije lično poznavao, od uvek bila -odvratna! Može li se to tako u civilizovanom svetu?

Ja sam rekao da je Simona bila složena ličnost, često kontraverzna. Nikako nije bila svetica. Ali je bila "personality". I svojim Drugim polom mnogo učinila ne samo da ukaže na potrebu sprečavanja ugnjetavanja žena, nego i na njihovo uvažavanje i poštovanja. Da ne budu terane u "drugost" (otuda naslov). To je bio značajan korak napred i obezbedio joj mesto koje je zaslužila.

Sve u svemu, Miloš se poneo neviteški. To sam hteo da kažem.
validni validni 23:34 08.07.2017

Re: Non-issue

Jok. Miloš još u prvom redu kaže da mu je Simona, koju nije lično poznavao, od uvek bila -odvratna! Može li se to tako u civilizovanom svetu?


a, što ne bi moglo? da je posegnuo za eufemizmom tipa "njena intelektualna figura mi baš i nije po volji" to bi bilo OK!? msm, malograđanski je to i licemerno..

nisi mi baš najjasniji, promovišeš jezički puritanizam, a diskvalifikuješ po mestu porekla - "evropska periferija" i "alžirska vukojebina".. OK je što si za Miloša rekao da je prostak, ne vidim da se iko zgrozio.. sve ostalo se čini da je u funkciji te kvalifikacije.. ili si prosto Ketman
bene_geserit bene_geserit 07:20 09.07.2017

Re: Non-issue

po dolasku Kamija iz neke alžirske vukojebine u Pariz ...
Simona de Bovoar je za njega - Filadelfija ...
S jedne strane, gospodičić podrijetlom sa, moglo bi se reći, evropske periferije (litvanski Poljak). ... S druge strane, dama iz širokog sveta, rođena Parižanka.

Pazi ovu listu bisera, jos je krkar bio pristojan kako je trebao.

A sto se tice ove feministkinje, obicna koza.
plausibel plausibel 07:46 09.07.2017

Re: Non-issue

Sve u svemu, Miloš se poneo neviteški. To sam hteo da kažem.

:)
plausibel plausibel 07:48 09.07.2017

Re: Non-issue

obicna koza.

O Bane, obični belče.
bene_geserit bene_geserit 08:12 09.07.2017

Re: Non-issue

Sunovrat evropske civilizacije je poceo sa feminizmom.
Onda kada su zene pocele da radjaju dece daleko manje nego sto je potrebno za prostu reprodukciju i da se bave drugim, "vaznijim", stvarima. Oliceno u feministickom pokretu.

Ono sto se upravo desava (i tek ce da se desava u ovom veku) je najezda iz Afrike i Azije i civilizacija koja je suvise feministicka da bi se odbranila.
Ali nema veze, mozemo da pisemo ode feministickim heroinama, i to je nesto.
vladimir petrovic vladimir petrovic 08:13 09.07.2017

Re: Non-issue

OK je što si za Miloša rekao da je prostak, ne vidim da se iko zgrozio.. sve ostalo se čini da je u funkciji te kvalifikacije..


Nije to isto.
Ovo što mi ovde žovijalno razmenjujemo misli je kao ćaskanje u kafani, uz stimulativno pićence.

A ono što je nadobudni Miloš pisao činjeno je s predumišljajem, da mlađim pokolenjima koji nađu interesa (kao Brajović) da se bave njima, služi kao pokazivač njegovih svetonazora.

Drugo, ja sam postupio po onoj narodnoj: na prostaštvo se mora reagovati prostaštvom, jer druga strana ne bi mogla da shvati fine manire, ha, ha, ha

No, šala po strani, mnogo se ogrešio Česlav Miloš o Simoni de Bovoar. A ona za njega ostaje - Filadelfija.Edit:

Da se naknadno osvrnem na ovo
a diskvalifikuješ po mestu porekla - "evropska periferija" i "alžirska vukojebina"..


Ja Kamija veoma volim, naravno, a on je i cenjen u Francuskoj.
Međutim, činjenica je da se u francuskom javnom mnjenju za njega smatralo da je došao baš iz "alžirske vukojebine". Nije čak došao iz glavnog grada Alžira, već iz zaostale provincije, i to iz veoma skromne porodice (majka mu je bila služavka). Dobro, iz skromnih porodica, takođe, dolaze nadarena deca, to je bio slučaj s Kamijem (dobio je stipendiju, završio fakultet u Alžiru, bavio se novinarstvom, te prešao u Pariz, gde je ostvario izvanrednu pisačku karijeru.

Da ono smatranje kako je Kami došao iz neke "vukojebine" nije strašno govori činjenica da su Francuzi koristili posprdan izraz za sve Francuze rođene u - Alžiru. To je "Pieds noir", u značenju "crno stopalo" (aluzija na crnce i Arape, koji iako tamnoputi po telu, imaju bela stopala, a Francuzi rođeni tamo su beli po telu ali imaju "crna stopala", što znači da nisu kao Francuzi rođeni u Francuskoj. (Takav stav o njegovom poreklu daje se u većini njegovih biografija).

Da ne elaboriram više, navođenje činjenice da je Kami rođen u alžirskoj zabiti ne bi trebalo shvatiti kao preterivanje. Kami je cenjen na nivou nacionalne francuske kulture, a to je bitno.
plausibel plausibel 08:17 09.07.2017

Re: Non-issue

Sunovrat evropske civilizacije je poceo sa feminizmom.

Bane, molim te..
vladimir petrovic vladimir petrovic 09:05 09.07.2017

Re: Non-issue

A sto se tice ove feministkinje, obicna koza.

Ovo je neumesno preterivanje.

Imaš pravo na svoje mišljenje o feministkinjama, ma koliko ono bilo iskrivljeno. I krivo mišljenje je mišljenje.

Očigledno je da ne poznaješ delo Simone de Bovoar (koja dugo sebe nije smatrala feministkinjom, već ženom koja ukazuje da treba prestati s ugnjetavanjem žena, te da one same ne smeju prihvatati svoju drugost). Ali verovatno ti je bliža Kolinda Grabar Kitarović, iz našeg prvog susedstva. Ona je lepa feministička ikona. Nadam se da ćeš se s tim složiti.


bene_geserit bene_geserit 09:05 09.07.2017

Re: Non-issue

vladimir petrovic
ona za njega ostaje - Filadelfija.

Jel moze neko objasnjenje sta ovo znaci, za nas koji smo bili u Filadelfiji?
Ili ovu cudnu kovanicu koriste samo nesrecnici koji Filadelfiju nikad nisu videli (nisu nesrecnici zbog toga sto je nisu videli, da ne bude zabune) i imaju o njoj neku maglovitu predstavu?
bene_geserit bene_geserit 09:13 09.07.2017

Re: Non-issue

vladimir petrovic
Očigledno je da ne poznaješ delo Simone de Bovoar (koja dugo sebe nije smatrala feministkinjom, već ženom koja ukazuje da treba prestati s ugnjetavanjem žena, te da one same ne smeju prihvatati svoju drugost). Ali verovatno ti je bliža Kolinda Grabar Kitarović, iz našeg prvog susedstva. Ona je lepa feministička ikona.

To sto se neko borio protiv ugnjetavanja zena ne cini ga ni dobrim piscem ni filozofom a ni pametnom osobom.

A sto se tice hrvatice, ne pratim sta se desava kod komsija odkada smo se razdvojili, a lokalni klovnovi od politicara po balkanskim banana drzavama, kojeg god da su pola, me ne zanimaju ni malo.
docsumann docsumann 11:19 09.07.2017

Re: Non-issue

Sunovrat evropske civilizacije je poceo sa feminizmom.
ma nee, još ranije, ukidanjem robovlasniškog društva.
maksa83 maksa83 23:32 09.07.2017

Re: Non-issue

Sunovrat evropske civilizacije je poceo sa feminizmom.

Oštro neslaganje iz dens arene Exita.

Gospodja Klara Gospodja Klara 09:45 10.07.2017

Re: Non-issue

Sunovrat evropske civilizacije je poceo sa feminizmom.
Onda kada su zene pocele da radjaju dece daleko manje nego sto je potrebno za prostu reprodukciju i da se bave drugim, "vaznijim", stvarima. Oliceno u feministickom pokretu.

Ono sto se upravo desava (i tek ce da se desava u ovom veku) je najezda iz Afrike i Azije i civilizacija koja je suvise feministicka da bi se odbranila.


Feminizam kao nekakav pokret je uticajan (u sferi politike) koliko i Hare Krišna- zaluđenici sa dairama i zvečkama. Ako ga posmatramo kao ''ženski pristup'', možda bismo mogli da mislimo o tome da najezde ne bi ni bilo da svetom ne vlada muški princip (teža toljaga, veća kita, više teritorija...).
Osim ako mi je promakla ironija u ovom komentaru, a to mi se uglavnom ne dešava, ovo bih okarakterisala kao ultrainfrahiperpatrijarhalni stav koji ženu svodi na matericu i njen potencijal da stvara višak vrednosti u vidu novih ljudskih bića (koja će eventualno poslužiti kao topovsko meso u nekim novim, večno ponavljanim sukobima).

Jbg, priroda je ipak na tu matericu nakalemila i mozak. Evo, moj je bezobrazno naredio reproduktivnim organima da proizvedu dva komada (dece), a ne sedamnaest, jer se mozgu tako htelo i tako je procenio.
tadejus tadejus 10:12 10.07.2017

Re: Non-issue

Gospodja Klara
ultrainfrahiperpatrijarhalni stav koji ženu svodi na matericu i njen potencijal da stvara višak vrednosti u vidu novih ljudskih bića


ženska glavo ne razumiješ ti šta ti čovjek priča, to je tvoj problem..
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 10:29 10.07.2017

Re: Non-issue

tadejus
Gospodja Klara
ultrainfrahiperpatrijarhalni stav koji ženu svodi na matericu i njen potencijal da stvara višak vrednosti u vidu novih ljudskih bića

ženska glavo ne razumiješ ti šta ti čovjek priča, to je tvoj problem..

Znate šta, vas dve, mogli biste da nešto skuvate za tu đecu a ne da ovde gubite vreme.
Gospodja Klara Gospodja Klara 11:51 10.07.2017

Re: Non-issue

Znate šta, vas dve, mogli biste da nešto skuvate za tu đecu a ne da ovde gubite vreme.


Čekamo da ti i Petrović ustrelite neku divljač, pa da potpalimo vatricu.

Milan Novković Milan Novković 12:02 10.07.2017

Re: Non-issue

Gospodja Klara
Znate šta, vas dve, mogli biste da nešto skuvate za tu đecu a ne da ovde gubite vreme.


Čekamo da ti i Petrović ustrelite neku divljač, pa da potpalimo vatricu.


Al da veća faca bude onaj što koristi što manje alata - "goli" ektremiteti ultimativni cilj


emsiemsi emsiemsi 13:15 10.07.2017

Re: Non-issue

Gospodja Klara
Znate šta, vas dve, mogli biste da nešto skuvate za tu đecu a ne da ovde gubite vreme.


Čekamo da ti i Petrović ustrelite neku divljač, pa da potpalimo vatricu.


Мој буразер од рођеног стрица каже да он не би имао никакав проблем да буде домаћин(ца) у кући, а да жена зарађује за живот.
anonymous anonymous 13:19 10.07.2017

Re: Non-issue

Predrag Brajovic
tadejus
Gospodja Klara
ultrainfrahiperpatrijarhalni stav koji ženu svodi na matericu i njen potencijal da stvara višak vrednosti u vidu novih ljudskih bića

ženska glavo ne razumiješ ti šta ti čovjek priča, to je tvoj problem..

Znate šta, vas dve, mogli biste da nešto skuvate za tu đecu a ne da ovde gubite vreme.
Da li ti to pokušavaš da se predstaviš kao mizogini,antisocijalista - konzervativac Trampovske orjentacije?


kick68 kick68 15:39 10.07.2017

Re: Non-issue

Sunovrat evropske civilizacije je poceo sa feminizmom.
Onda kada su zene pocele da radjaju dece daleko manje nego sto je potrebno za prostu reprodukciju i da se bave drugim, "vaznijim", stvarima. Oliceno u feministickom pokretu.

Feminizam je borba za prava zena i naravno prava zena na radjanje i podizanje dece. Feminizam nije borba za "neradjanje". Neradjanje dece je pre svega posledica razvoja drustva posle drugog svetskog rata. Svima je bilo jasno da ako zena nadje posao, izadje iz kuce i pocne da zaradjuje, porodica nece zavrsiti u bedi, a da bi to moglo da se desi, zena moze da ima dvoje do troje dece tops.

Takav model drustva (za koji se zene nisu borile, a desio se zato sto i muskarcima itekako odgovara) nametnut je Kini i Indiji, zemljama koje pokusavaju da se izvuku iz siromastva a gde su tradicionalni obicaji vazniji od zakona. U Kini je tradicija da musko dete ostane u kuci i brine o roditeljima kad ostare, tako da se zemlja izvukala iz bede po cenu da su im sirotista puna napustene zenske dece. U Indiji, zenska deca udaju se jedino uz debeo miraz, sto je veliki teret za porodicu, tako da se opet i tu radja manji broj devojcica. Na ultrazvuku lekar ne sme da saopsti pol deteta, jer se porodice odlucuju na abortus ako je u pitanju devojcica.

Porodice sa vise dece izgledaju romanticno sa vremenske distance, onima koji su proveli detinjstvo u blagostanju. Kako to izgleda kad dete shvati da je majka opet trudna, a ono nece brata ili sestru jer ce da pojedu njegov deo hrane:


Jos kao dete cula sam poslovicu, tesko onom koga Rusi brane a Kinezi hrane. Tako mislim da je najveca blogovska kletva (ako nije trebalo bi da bude) dabogda te branio Vladimir Petrovic.

I samo jos da napomenem da sam davno, kada sam pocela da pratim blog, bila ubedjena kako je Brajovic jedan praaaaavi fini gospodin.

Čekamo da ti i Petrović ustrelite neku divljač, pa da potpalimo vatricu.


Mrka kapa:)
JJ Beba JJ Beba 15:47 10.07.2017

Re: Non-issue

Sunovrat evropske civilizacije je poceo sa feminizmom.


jbte

samo sam čekala ko će

Onda kada su zene pocele da radjaju dece daleko manje nego sto je potrebno za prostu reprodukciju i da se bave drugim, "vaznijim", stvarima. Oliceno u feministickom pokretu.


šta smo mi žene fabika dece a vi mškarci vlasnici naših tela?
jedna od osnovnih pretpostavki patrijahalnog shvatanja je da muškarac raspolaže ženskim telom i svim njegovim proizvodima, dok je funkcija žene da sprovede ono zašta je biološki dređena.

atek ovo o najezdi migranata iz afrike i nemogućnosti da se od iste najezde civilizacija odbrani jer je ista feministička i nema ko da je brani je


JJ Beba JJ Beba 15:50 10.07.2017

Re: Non-issue

Znate šta, vas dve, mogli biste da nešto skuvate za tu đecu a ne da ovde gubite vreme.

ovo je doviknuto s brda na brdo. cenim
vladimir petrovic vladimir petrovic 15:59 10.07.2017

Los ricos también lloran

kick68
Jos kao dete cula sam poslovicu, tesko onom koga Rusi brane a Kinezi hrane. Tako mislim da je najveca blogovska kletva (ako nije trebalo bi da bude) dabogda te branio Vladimir Petrovic.

Pojasni, molim te, šta si htela reći?
Please!


Los ricos tambien lloran

Usput, podsećam da sam ja pre nekoliko godina već pisao blog o Simoni de Bovoar, sa mnogo naklonosti i odanosti. I tada je Predrag Brajović bio PROTIV, te žestoko reagovao, recimo, što su Simona i Žan-Pol navodno iskorišćavali seksualno "dve sestre Ruskinjice".

A onima koji ne znaju, da kažem da sam pisao tople blogove o Isidori Sekulić i Anici Rebac Savić, o Marini Cvetajevoj, Virdžiniji Vulf, o Margareti Jursenar, Margareti Diras, Eriki Džong i još nekim značajnim ženama.
emsiemsi emsiemsi 16:06 10.07.2017

Re: Non-issue

JJ Beba
Sunovrat evropske civilizacije je poceo sa feminizmom.


jbte

samo sam čekala ko će

Onda kada su zene pocele da radjaju dece daleko manje nego sto je potrebno za prostu reprodukciju i da se bave drugim, "vaznijim", stvarima. Oliceno u feministickom pokretu.


šta smo mi žene fabika dece a vi mškarci vlasnici naših tela?
jedna od osnovnih pretpostavki patrijahalnog shvatanja je da muškarac raspolaže ženskim telom i svim njegovim proizvodima, dok je funkcija žene da sprovede ono zašta je biološki dređena.

atek ovo o najezdi migranata iz afrike i nemogućnosti da se od iste najezde civilizacija odbrani jer je ista feministička i nema ko da je brani jeНити сте ви фабрике деце, нити смо ми власници ваших тела.
Но, до даљњега ћете ипак рађати ви жене.
kick68 kick68 16:23 10.07.2017

Re: Non-issue

Pojasni, molim te, šta si htela reći?
Please!

Usput, podsećam da sam ja pre nekoliko godina već pisao blog o Simoni de Bovoar, sa mnogo naklonosti i odansti. I tada je Predrag Brajović bio PROTIV, te žestoko reagovao, recimo, što su Simona i Žan-Pol navodno iskorišćavali seksualno "dve sestre Ruskinjice".

A onima koji ne znaju, da kažem da sam pisao tople blogove o Isidori Sekulić i Anici Rebac Savić, o Marini Cvetajevoj, Virdžiniji Vulf, o Margareti Jursenar, Margareti Diras, i još nekim značajnim ženama.

Tacno je, reagovala sam na onaj o Margerit Diras. Morala sam. Secam se tvojih davnih komentara o silovanju i vlazenju, o tome kako volis kad zena radi na sebi ...itd. Nisam sigurna da li je ovde rec o sindromu la femme de chambre française. Vladimire, tvoja mizoginija je dobro poznata ovde na blogu (a verovatno i sire). Da li ti zaista mislis da nekoga hvalis ili branis ovim sto si napisao?
Samo jos da ti kazem, ja tebe uopste ne napadam, samo konstatujem cinjenicno stanje.
vladimir petrovic vladimir petrovic 16:36 10.07.2017

Re: Non-issue


Samo jos da ti kazem, ja tebe uopste ne napadam, samo konstatujem cinjenicno stanje.


Ovo nije odgovor. Ovo je nefer, drugim rečima bezobrazluk.
Sramotno je da ti govoriš o "činjeničnom stanju". Ono što je činjenično stanje za tebe ne mora biti činjenicno stanje za druge.
A pogotovu da odgovara realnom stanju.


Grešiš draga moja.

A ovo je tek preterivanje do neba. Krajnje subjektivno i blesavo.

Vladimire, tvoja mizoginija je dobro poznata ovde na blogu (a verovatno i sire).Trebalo bi da se stidiš sebe posle ovakvih reči. Da imaš obraza, to bi se izvinila.


P. S. Ipak, žao mi je što me TAKO doživljavaš.

Drugim rečima, daleko je od toga da sam mizogin. Just the opposite.
kick68 kick68 16:53 10.07.2017

Re: Non-issue

P. S. Ipak, žao mi je što me TAKO doživljavaš.

I meni je zao sto tako reagujes. Mislim da sam prilicno objektivna. Ja bih vrlo rado citirala tvoje misli koje potvrdjuju ono sto sam napisala, ali iz nekog razloga pretraga ne radi.
Meni je posle nekih tvojih blogova i komentara bilo jako neprijatno. Nekad bih se javila, nekad ne. Uglavnom, bila sam obecala samoj sebi da se kod tebe na blogu vise necu pojaviti nikad, ne znam sta mi bi danas.
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:10 10.07.2017

Re: Non-issue

Ja bih vrlo rado citirala tvoje misli koje potvrdjuju ono sto sam napisala, ali iz nekog razloga pretraga ne radi.


Čekam.

Budi ljubazna pa se javi naknadno, baš ću voleti da vidim šta je tebe navodilo da dođeš do zaključka koji je krajnje neobjektivan.

Priznajem, udarila si me kao maljem po glavi.
Ako ti je to bila namera, uspela si.

Odavno nisam imao takvu situaciju, da me virtualno neko TAKO MONSTRUOZNO doživljava.
Žao mi je ako si stvarno imala duševne bolove zbog mojih blogova i komentara.
Oh, Bože!

Dakle, čekam.
Ne da bih ulazio s tobom u neke dugee diskusije, već zato što, kunm se, ne shvatamda si me tako doživljvala.

P. S.
Ja se sećam da sam jednom davno pisao blog o Otu Vajningeru (Otto Weininger), koji je imao vrlo loše mišljenje o ženama. Ali on je bio genijalan (doduše u nekim pogledima bolesno genijalan), te to njegovo mišljenje o ženama, koje je nastojao naučno objasniti, nije umanjilo njegov značaj. , jer taj stav o ženama je bio samo jedna njegova dimenzija. Znam da mi je neko tada u komentarima prebacio da i ja nisam mizogin, čim pišem o mizoginu, što sam ja odbacivao.
Zapravo, (ovo je pomalo lična stvar) mene je Oto Vajninger zanimao samo zato što se ubio u 21. godini života. Samoubice su me uvek zanimale (tako sam se mnogo bavio i japanskim piscem Mišimom, prvenstveno zbog njegovog strapnog samoubistva). Ta tema me i danas prati, i nju sam imao u glavi kada sam pisao o Vajningeru.
plausibel plausibel 17:11 10.07.2017

Re: Non-issue

Vladimire, tvoja mizoginija je dobro poznata ovde na blogu (a verovatno i sire).

Ne, ne bih rekla da je mizogin (na onaj tradicionalan način). Vladimirov tekst nikako nije nasilje nad ženom, ne, i naivan i viteški, djetinjast.. (bez obzira šta je gorko, ružno, i da li je, pisao negdje, nekad, na daleko). Mislim da je senzibilan čovjek, i da u odnosu na njegov izražen senzibilitet postoje različita tumačenja, zamjerke, optužbe.. i šikaniranja.
kick68 kick68 17:27 10.07.2017

Re: Non-issue

Žao mi je ako si stvarno imala duševne bolove zbog mojih blogova i komentara.
Oh, Bože!

:))) Nisam, Vladimire, imala dusevne bolove, samo mi je bio jako neprijatno, citaj pazljivije. Ne dozivljavam te monstruozno, samo ti uzalud ukazujem na greske u koracima.
Dakle, čekam.

Rekoh ti, pretraga ne radi. Pokusala sam da pronadjem blog o slici dva Hrvata kako nekoga siluju, u listi tvojih blogova, ali no luck. Ni blog o Fifty Shades of Grey ne nadjoh. Ima toga jos. Trebace mi dosta vremena, a vremena nemam:)

Mislim da je senzibilan, i da u odnosu na njegov izražen senzibilitet postoje različita tumačenja, zamjerke, optužbe.. i šikaniranja.

Svaka akcija mora izazvati reakciju, bar povremeno. Da si kao ja upoznata sa opusom autora, bar povremeno bi ti bilo muka od njegovog senzibiliteta.
Vladimire, imam resenje! Lepo ti mene blokiraj/banuj, da ja vise ne padam u iskusenje da se javljam i mirna Backa.
plausibel plausibel 17:30 10.07.2017

Re: Non-issue

Desio se nevjerovatan obrt.

:)
plausibel plausibel 17:36 10.07.2017

Re: Non-issue

Da si kao ja upoznata sa opusom autora, bar povremeno bi ti bilo muka od njegovog senzibiliteta.

Araki Nobuyoshi
4krofnica 4krofnica 17:41 10.07.2017

Re: Non-issue

Ja se sećam da sam jednom davno pisao blog o Otu Vajningeru, koji je imao vrlo loše mišljenje o ženama. Ali on je bio genijalan


Ne nije to, think again.

Vladimire, samo ti nemoj da tražiš da se neko izvinjava, kada ne umeš to sam da uradiš. Izvređao si onomad skoro svaku blogovsku ženu koja je kročila na jedan tvoj post, bez da se imalo potresla tvoja osetljiva duša. Mene nimalo ne dodiruje voliš li ti žene ili ne ali nemoj to licemerje, Isidore ti.

Da, načekaćeš se dok nađem post o kome pričam, počistio si ga davno sa ovijeh hajperlinkova.


Gospodja Klara Gospodja Klara 17:45 10.07.2017

Re: Non-issue

Isidore ti.

:)))))))
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 17:46 10.07.2017

Re: Non-issue

bila ubedjena kako je Brajovic jedan praaaaavi fini gospodin.

:)))))))))))))
На жалост, Брајовић има идеју да неки пут не треба бити баш господин. То није тако често, али -- мисли да је оправдано.

За мене су Симона и Жан злочинци. Они нису својим рукама придржавали убилачке пушке, али својим речима јесу. Неко убија мецима, неко речима. (Видети мој есеј ДИЛБЕР, o Миловану Ђиласu и Че Гевари, ту се спомињу и ове француске барабе, и детаљније износи моје вјерују.) Сваки идеолошки систем изгуби своју моћ када његова идеологија изгуби материјално утемељење, оно са позиције силе и напокон идеолошко. Слобин систем се урушавао упоредо с нашим пропадањем и са све мањим бројем оних који су у његов наратив-идеологију веровали и јавно је подржавали. Било је зазорно, пред крај, понављати Слобине шупље флоскуле. Вучићу, опет, јавна подршка Европе (до наших све чешћих пораза) учвршћује позицију, и тек када она нестане -- престаће његово доба.

Отуда моја нетрпељивост према француским пару пицопеваца, али и свим сличнима.

Узгред, ја волим да понекад и провоцирам, да не будем сам себи и другима једноличан :)

Одличан ти је коментар, то јест читав низ њих.
На жалост, ја никад не дајем препоруке у расправама у којима и сам учествујем, тако да рачунај да би их иначе добила, ако то ишта значи.
vladimir petrovic vladimir petrovic 17:50 10.07.2017

Re: Non-issue

Vladimire, imam resenje! Lepo ti mene blokiraj/banuj, da ja vise ne padam u iskusenje da se javljam i mirna Backa.

Jok.
Ti si mene tako izblamirala, da ja još uvek ne mogu da se opasuljim.

(Sećam se da je, prilikom pisanja poslednje scene u Strancu Alber Kami proučavao psihologiju ubica; tada je došao do zaključka da pravi ubica, kada polazi na pogubljenje, ne galami i mirno prihvata kraj, dok onaj čovek koji nije kriv, a koji ide na pogubljenje, on vrišti do poslednjeg trena. Ja sam ovaj drugi).

Još mi pada jedan citat na pamet. Ti si se ponela kao kardinal-političar Rišelje (Richelieu). Svako ko iole zna francusku istoriju, zna za tog svojevremeno vrlo uticajnog državnika. On je zapamćen i po tome što je rekao da mu pokažu samo nekoliko redova napisanog teksta nekog čoveka, i on će u njima naći razloga da ga pošalje pod giljotinu.

I ti, draga moja, se prema meni odnosiš kao Rišelje, na osnovu nekoliko loših stavova u mojim blogovima i komentarima, ti nalaziš razloga da smatraš da mi treba odrubiti glavu.

Gde će ti duša.

Bilo bi kurvinski, u onom najnegativnijem smislu, da se ti sada povučeš. Izvređala si me do kosti, pa sada ideš na kafu i tražiš drugu žrtvu.

Molim te ovo shvati ozbiljno, ovo je reakcija uvređenog čoveka.

Ovo je gore nego što mi je jedan bloger psovao majku, ili što mi je, jedan drugi bloger, dobar poznavalac poljske literature, rekao da se ne slaže sa mnom, te da stoji sve ružno što je Česlav Miloš govorio o čestitoj Simoni de Bovoar.

Molim te ponovo, iznesi sve to, ili bar deo, što te je jedilo i unesrećivalo a da je dolazilo od mene, kako bih znao za ubuduće.

Ako sam kriv, voleo bih da se popravim.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 17:51 10.07.2017

Re: Non-issue

ovo je doviknuto s brda na brdo. cenim

:))))))))))))
Па, душо моја, морам да се мало шалим.
Не верујем да tadejus није укапирала да кењам, али драго ми је да ти ниси.
Свет је у савршеној хармонији: свако верује у оно у шта жели да верује, безобзирноначињенице.
kick68 kick68 18:05 10.07.2017

Re: Non-issue

Ti si se ponela kao kardinal-političar Rišelje.

Flattery will get you everywhere.
Bilo bi kurvinski, u onom najnegativnijem smislu, da se ti sada povučeš. Izvrešala si me do kosti, pa sada ideš na kafu i tražiš drugu žrtvu.

Ako si vec resio da razgovaras sa mnom, molim te da ne koristis ruzne reci. Nije lepo. Ne preteruj, nisi ti nikakva zrtva, niti je moj komentar tako surov.
Molim te ponovo, iznesi sve to, ili bar deo, što te je jedilo i unesrećivalo a da je dolazilo od mene, kako bih znao za ubuduće.

Ako sam kriv, voleo bih da se popravim.


A zasto ponovo da iznosim sve to, pa da opet reagujes kao uvredjen covek? Jednom je valjda bilo dovoljno. I nisi me unesrecivao, rekoh ti. A i to popravljanje, cemu?
plausibel plausibel 18:11 10.07.2017

Re: Non-issue

Izvređao si onomad skoro svaku blogovsku ženu koja je kročila na jedan tvoj post, bez da se imalo potresla tvoja osetljiva duša.

Tad je bio začarani kraljević.

:)
vladimir petrovic vladimir petrovic 18:22 10.07.2017

Re: Non-issue


A zasto ponovo da iznosim sve to, pa da opet reagujes kao uvredjen covek. Jednom je valjda bilo dovoljno. I nisi me unesrecivao, rekoh ti.


Ti ne shvataš jednu stvar.

Jedna je stvar ako ti sediš u kafiću sa nekom prijateljicom i za neku treću prijateljicu kažeš da je kurva.
A druga je stvar ako odeš u kuću te treće prijateljice i kažeš joj da je kurva.

Ona bi skočila na tebe i oči ti izvadila, ako nije kurva.

Ti si došla na moj blog da me vređaš. To nije fer. Da si to uradila usputno, na nekom drugom blogu, kod nekog drugog, manje bi bilo važno. Ali doći u ,moju kuću pa govoriti takve grubosti NIJE U REDU.

Capito?
Čekam izvinjenje

Nota bene. Kurva može biti i muškarac. Itekako.
kick68 kick68 18:36 10.07.2017

Re: Non-issue

Ti si došla na moj blog da me vređaš. To nije fer. Da si to uradila usputno, na nekom drugom blogu, kod nekog drugog, manje bi bilo važno. Ali doći u ,moju kuću pa govoriti takve grubosti NIJE U REDU.


Za sta konkretno trazis izvinjenje? Za koju grubost? I mene vredja tvoja hinjena uvredjenost. Ja se ne bavim ogovaranjem, lepo kazem kad mi nesto smeta. Zasto bih te komentarisala na tudjem blogu? Nema svrhe.
princi princi 18:37 10.07.2017

Re: Non-issue

E zbog ovakvog ludila se voli blog...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:38 10.07.2017

Re: Non-issue

Čekam izvinjenje

Док ти чекаш, ево како је Албер Ками коментарисао свету Симону, поводом њеног претенциозног романа Мандарини (то су она и Сартр и њено друштво, тако је она себе видела), у ком га је она опањкавала. Пази, Ками није био ништа нежнији него ја:A evo šta je Miloš napisao o Simoni, izvinjavam se za prevod:

Beauvoir, Simone de. I never had personal contact with her, but my antipathy has not diminished now that she is already dead and that her name descends rapidly to the realm of small footnotes. It would seem that this antipathy to a lady who symbolized the great world was inevitable for someone who, like me, comes from a distant province. Someone might think that it is a suzerain's own behavior before a refined civilization. Beauvoir locked herself so tightly in the cocoon of French culture that she could not even imagine how she could be seen from the outside.

Of the three classmates of the École Normale Supérieure named Simone - in addition to her, Simone Weil and Simone Petrement - Beauvoir was convinced that she was the most liberated, representing better than anyone "the discreet charm of the French bourgeoisie" . I could never forgive her vileness and that of Sartre in the hunt they undertook against Camus. It was like the argument of a moral tale: a straight man, noble, truthful and a great writer whom a pair of supposed intellectuals spat in the name of the politically correct. What a doctrinal blindness his when writing an entire novel, Les mandarins, to try to discredit Camus, relating his ideas with gossip about his personal life.

And she, who rose to the most audible voice of feminists. That does not say much in favor of feminists. I feel respect, and even weakness, for those women who defend other women moved by compassion. In the case of Beauvoir it was only an intellectual fashion. A silly aunt.
plausibel plausibel 19:06 10.07.2017

Re: Non-issue

Ono sto se upravo desava (i tek ce da se desava u ovom veku) je najezda iz Afrike

Jimmy Nelson, "Mysterious Hartmann Valley", Namibia, December 2011

emsiemsi emsiemsi 19:20 10.07.2017

Re: Non-issue

princi
E zbog ovakvog ludila se voli blog...

Нормално !
emsiemsi emsiemsi 19:24 10.07.2017

Re: Non-issue

kick68
Ti si se ponela kao kardinal-političar Rišelje.

Flattery will get you everywhere.
Bilo bi kurvinski, u onom najnegativnijem smislu, da se ti sada povučeš. Izvrešala si me do kosti, pa sada ideš na kafu i tražiš drugu žrtvu.

Ako si vec resio da razgovaras sa mnom, molim te da ne koristis ruzne reci. Nije lepo. Ne preteruj, nisi ti nikakva zrtva, niti je moj komentar tako surov.
Molim te ponovo, iznesi sve to, ili bar deo, što te je jedilo i unesrećivalo a da je dolazilo od mene, kako bih znao za ubuduće.

Ako sam kriv, voleo bih da se popravim.


A zasto ponovo da iznosim sve to, pa da opet reagujes kao uvredjen covek? Jednom je valjda bilo dovoljno. I nisi me unesrecivao, rekoh ti. A i to popravljanje, cemu?

Ево да ја, као објективан посматрач, кажем да си увредила Владимира --- и то онолико.
Увредити некога тако (то теби изгледа успутно - често када ми вређамо друге, онда то изгледа незнатно и банално, а када неко стане на нашу сенку, поприлично се узбудимо ... мислим, то не важи за мене, већ за већину) као што си ти Владимира говорећи да је мизогин је страшно.
Мислим да би требало да се извиниш Владимиру.
emsiemsi emsiemsi 19:27 10.07.2017

Re: Non-issue

Predrag Brajovic
Čekam izvinjenje

Док ти чекаш, ево како је Албер Ками коментарисао свету Симону, поводом њеног претенциозног романа Мандарини (то су она и Сартр и њено друштво, тако је она себе видела), у ком га је она опањкавала. Пази, Ками није био ништа нежнији него ја:A evo šta je Miloš napisao o Simoni, izvinjavam se za prevod:

Beauvoir, Simone de. I never had personal contact with her, but my antipathy has not diminished now that she is already dead and that her name descends rapidly to the realm of small footnotes. It would seem that this antipathy to a lady who symbolized the great world was inevitable for someone who, like me, comes from a distant province. Someone might think that it is a suzerain's own behavior before a refined civilization. Beauvoir locked herself so tightly in the cocoon of French culture that she could not even imagine how she could be seen from the outside.

Of the three classmates of the École Normale Supérieure named Simone - in addition to her, Simone Weil and Simone Petrement - Beauvoir was convinced that she was the most liberated, representing better than anyone "the discreet charm of the French bourgeoisie" . I could never forgive her vileness and that of Sartre in the hunt they undertook against Camus. It was like the argument of a moral tale: a straight man, noble, truthful and a great writer whom a pair of supposed intellectuals spat in the name of the politically correct. What a doctrinal blindness his when writing an entire novel, Les mandarins, to try to discredit Camus, relating his ideas with gossip about his personal life.

And she, who rose to the most audible voice of feminists. That does not say much in favor of feminists. I feel respect, and even weakness, for those women who defend other women moved by compassion. In the case of Beauvoir it was only an intellectual fashion. A silly aunt.

А да није и тај Албер Ками претеривао ... или је (и) он светац друге конфесије ?
Или му Симона није дала, па отуда његова љутња ?
Ко ће знати --- између жена и мушкараца увек има нека тајна веза.
maksa83 maksa83 19:29 10.07.2017

Re: Non-issue

Мислим да би требало да се извиниш Владимиру.

Kad se izvini njemu da se izvini i meni, pošto je taj Pižonov bol bio takvog intenziteta da sam i ja (senzibilan kakvog me Zevs dao) od tog njegovog bola propatio. Preveliki je to bio bol za jednog čoveka, a je se zatekao pa se prelilo.

Dakle kick68, kad stigneš...

princi princi 19:34 10.07.2017

Re: Non-issue

Saće i Krkar...
JJ Beba JJ Beba 20:07 10.07.2017

Re: Non-issue

Нити сте ви фабрике деце, нити смо ми власници ваших тела.
Но, до даљњега ћете ипак рађати ви жене.

radjaćemo kad hoćemo i ako hoćemo

ovde sve sam strućnjak do strućnjaka za feminizam
kažem strućnjaka
stručnjakinje su super
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:25 10.07.2017

Re: Non-issue

ovde sve sam strućnjak do strućnjaka za feminizam

Брзо ћемо то да укинемо...
Мислим -- феминизам.

Зашто?

Па, по свој прилици у неком будућем времену неће бити неопходна жена за људску репродукцију. Вештачка материца се развија, а ево како то, засад, изгледа код јагањаца. Када савладамо ову технику код животиња, сигурно ћемо кренути с њеном применом код људи.

И онда ће та технолошка промена направити и полну промену -- традицонална улога полова ће почети да бледи. Друштво ће се, социолошки, променити.

vladimir petrovic vladimir petrovic 20:45 10.07.2017

Re: Non-issue

JJ Beba
ovde sve sam strućnjak do strućnjaka za feminizam
kažem strućnjaka
stručnjakinje su super

Baš vala.
Doduše, ja prilično verujem Docsumannu, muškom feministi.
(Ciao Doc!)
emsiemsi emsiemsi 20:46 10.07.2017

Re: Non-issue

JJ Beba
Нити сте ви фабрике деце, нити смо ми власници ваших тела.
Но, до даљњега ћете ипак рађати ви жене.

radjaćemo kad hoćemo i ako hoćemo

ovde sve sam strućnjak do strućnjaka za feminizam
kažem strućnjaka
stručnjakinje su super

Ако хоћете можда, али када хоћете - вала нећете !
Ту се и ми нешто питамо - ако ми не направимо, џаба вама и ако хоћете.
emsiemsi emsiemsi 20:47 10.07.2017

Re: Non-issue

maksa83
Мислим да би требало да се извиниш Владимиру.

Kad se izvini njemu da se izvini i meni, pošto je taj Pižonov bol bio takvog intenziteta da sam i ja (senzibilan kakvog me Zevs dao) od tog njegovog bola propatio. Mali je to bio bol za jednog čoveka, a je se zatekao pa se prelilo.

Dakle kick68, kad stigneš...


Ма, себе нисам хтео ни да помињем !
Страшно !
Мене је толико заболело, али не као она ствар, него као зуб.
emsiemsi emsiemsi 20:51 10.07.2017

Re: Non-issue

princi
Saće i Krkar...

Ма, кркан неће да расправља о овим сељацима - ако неко потегне Екоа, онда нас можда удостоји.
Ја мислим да он сада тренира како да протера једрилицу кроз мореуз између италијанског и кроатског мора у пиранском заливу.
Или се активирао као први шмрк у добровољном ватрогасном друштву у Макарској.
JJ Beba JJ Beba 20:54 10.07.2017

Re: Non-issue

Брзо ћемо то да укинемо...
Мислим -- феминизам.

lepo kažem sve sami stručnjaci za femninizam kojima se fenimizam svodi samo na reprodukciju
ne kapirate da je feminizam pokret, ideologija, lično uverenje
da je to skup teorijskih pozicija, tačka u razmatranju fenomena koji se više i ne moraju ticati žena
da je to skup pojmova i aktovnosti koje se usmeravaju na poboljšanje položaja u kojem se žene danas nalaze a vi zapeli radjanje pa radajanje

femninizam je pravo na različitost
pravo na promenu
pokret koji menja menjajući sebe

И онда ће та технолошка промена направити и полну промену -- традицонална улога полова ће почети да бледи. Друштво ће се, социолошки, променити.


sve je već fluidno i promnejneo i bez tehnologije
JJ Beba JJ Beba 20:57 10.07.2017

Re: Non-issue

emsiemsi
princi
Saće i Krkar...

Ма, кркан неће да расправља о овим сељацима - ако неко потегне Екоа, онда нас можда удостоји.
Ја мислим да он сада тренира како да протера једрилицу кроз мореуз између италијанског и кроатског мора у пиранском заливу.
Или се активирао као први шмрк у добровољном ватрогасном друштву у Макарској.

s Krkarom je zabavno prićati na ove teme

verujem da krpi špinaker negde i uživa u ostrvskim noćima
JJ Beba JJ Beba 20:59 10.07.2017

Re: Non-issue

Kad se izvini njemu da se izvini i meni, pošto je taj Pižonov bol bio takvog intenziteta da sam i ja (senzibilan kakvog me Zevs dao) od tog njegovog bola propatio. Mali je to bio bol za jednog čoveka, a je se zatekao pa se prelilo.

Dakle kick68, kad stigneš...maks, omekšo si, popustio
emsiemsi emsiemsi 21:07 10.07.2017

Re: Non-issue

JJ Beba
Брзо ћемо то да укинемо...
Мислим -- феминизам.

lepo kažem sve sami stručnjaci za femninizam kojima se fenimizam svodi samo na reprodukciju
ne kapirate da je feminizam pokret, ideologija, lično uverenje
da je to skup teorijskih pozicija, tačka u razmatranju fenomena koji se više i ne moraju ticati žena
da je to skup pojmova i aktovnosti koje se usmeravaju na poboljšanje položaja u kojem se žene danas nalaze a vi zapeli radjanje pa radajanje

femninizam je pravo na različitost
pravo na promenu
pokret koji menja menjajući sebe

И онда ће та технолошка промена направити и полну промену -- традицонална улога полова ће почети да бледи. Друштво ће се, социолошки, променити.


sve je već fluidno i promnejneo i bez tehnologije

На жалост, ја се у погледу феминизма не слажем са тобом --- из простог разлога као што и свака добра идеја добије такву девијацију да се претвори у своју супротност.
Мислим да би се феминизма требало курталисати како би се ангажман за боље услове жена поправио. Разне квази жене су приграбиле настојања да се поправи позиција жена и прогласивши та настојања борбом. Те боркиње су најмање жене и поприлично то све огаде.
Успут --- ја сматрам да жене треба да буду, не само равноправне, него и равноправније од мушкараца, јер - жене животу дају смисао.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:13 10.07.2017

Re: Non-issue

sve je već fluidno i promnejneo i bez tehnologije


Pa što onda sve ono nabifla u prvom delu komentara?!
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:18 10.07.2017

Re: Non-issue

Успут --- ја сматрам да жене треба да буду, не само равноправне, него и равноправније од мушкараца, јер - жене животу дају смисао.

Kod starih Rimljana, gde je seksualnost bila razbaštinjena od konvencija, i muškarci su životu davali smisao. Drugom muškarcu, naravno. Socijalno, takvi su se muškarci razlikovali u tehničkom smislu -- da li spadaju u aktivne-davače ili pasivne-primače. Ono prvo se smatralo muškom karakteristikom.
maksa83 maksa83 21:19 10.07.2017

Re: Non-issue

maks, omekšo si, popustio

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:31 10.07.2017

Re: Los ricos también lloran

I tada je Predrag Brajović bio PROTIV, te žestoko reagovao, recimo, što su Simona i Žan-Pol navodno iskorišćavali seksualno "dve sestre Ruskinjice".

Ne, nisam, ja o seksu mislim sve najbolje, već sam bio "protiv" jer je time ovaj francuski mandarinski par pokazivao prezir prema ljudima, osobito zbog načina na koji su tretirali te Ruskinjice, a ovamo, javno, predstavljao se kao borac za dostojanstvo čoveka.

Pa su se još jednom, tom epizodom, ukazali kao ljudski smradovi.
vladimir petrovic vladimir petrovic 21:43 10.07.2017

Re: Non-issue

Predrag Brajović


Slušaj, ti nastavljaš da mene zezaš.
Kao onda kada kažeš da je Simona de Bovoar "za moj um i karakter".
Nažalost, možda si u tome u pravu.

No, da spustim loptu.
Ovo tvoje podjebavanje sa "sveta Simona" podseti me da je Sartr (mada ne volim da o njemu pričam ovom prilikom, osim koliko baš moram) napisao zapaženu knjigu sa naslovom "Sveti Žene, glumac i mučenik". (Saint Genet, comédien et martyr). Nisam tu knjigu imao u rukama (dosta Sartrovih knjiga mi nedostaje, i ne žalim), ali se radi o jednom zajedničkom prijatelju - najpoznatijem po velikom teatarskom umeću, a u privatnom životu velikim pederom tog vremena, što očito Simoni i Sartru nije smetalo.

(Usput, Sartr i Simona su bili veliki ljubitelji pozorišta, a ta spona ih je vezivala i za Albera Kamija, takođe do zanosa zaljubljenog u pozorište. A jadni Žan Žene je u tom domenu bio autodidakt, ali je napisao nekoliko prvorazrednih pozorišnih komada)

Gore, u onom citatu, na engleskom, pominješ jedan navod od Toda. Radi se o opširnoj biografiji Olivjea Toda (Olivier Todd: Albert Camus), od oko 1200 strana (Livre de poche). To pominjem zato što ja tu knjigu imam i čitao sam je na francuskom pre nekoliko godina. (Ne smatra se jednom od najboljih Kamijevih biografija, ali ima mnogo korisnih informacija i tumačenja za one koji vole Kamija - a ja sam jedan od njih, naravno, ostavljajući po strani njegove čarke sa čestitom Simonom i razlaz sa Sartrom, koji je kad-tad bio neminovan.
Simona i Sartr voleli su Kamijevog Stranca (Sartr je pisao odličnu kritiku) a Kami je voleo Sartrovu Mučninu. A tačno je da Simona i Sartr nisu voleli Kamijecog Pobunjenog čoveka, ali da to sada ostavim.

Na kraju da ponovim: mene Simona de Bovoar veoma zanima (shodno mom umu i karakteru, he, he, he... ) i znam njene dobre i loše strane. Uzgred, koliko ja znam, Isidora Sekulić se nije obazirala na Simonu, ali je, s druge strane, veoma cenila Virdžiniju Vulf. Dobro, ona je cenila Virdžiniju zbog njenih izvanrednih eseja, dok je Simona bila drugi tip. Mada, nikako se ne bih složio da su njene knjige (beletristika) bile petparačke. Čoveče, ne dobija se Gonkur u Francuskoj lako. Zamisli da nekoga ko kod nas dobiJE nin-ovu nagradu, pa ti kažeš da taj piše petparačke priče A teže je u Francuskoj dobiti Gonkura nego kod nas nagradu NIN.

P. S. Preporučujem, kurioziteta radi, da pogledate onu famoznu listu ŽENA KOJE SU PROMENILE SVET, na kojoj je Simona de Bovoar u druđtvu sa Safo, Katarinom velikom, Florens Najtingejl, Hanom Arent, Majkom Terezom, ali i Madonom.
A "tvoj" Česlav Miloš nikada ne bi mogao biti na nekakvoj listi muškaraca koji su promenili svet.
Znam, retko ko pridaje značaj takvim listama kao što su Žene koje su promenile svet, ali ponekad i trivija može mešto da kaže.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:49 10.07.2017

Re: Non-issue

Ti bi, u onoj podeli, spadao u pasivne.
JJ Beba JJ Beba 22:00 10.07.2017

Re: Non-issue

Baš vala.
Doduše, ja prilično verujem Docsumannu, muškom feministi.

docs je feminist of course

Milan Novković Milan Novković 22:34 10.07.2017

Re: Non-issue

docsumann
Sunovrat evropske civilizacije je poceo sa feminizmom.


ma nee, još ranije, ukidanjem robovlasniškog društva.

Nači: objektivizacija-jednakoje-prosperitet

Zato moja familija "prosperira", ja sam objektizovan po šačici dimenzija:

- Asimetričnbo i naglašeno ćutim među ženama u kući (ćerki komada dva, iako je jedna zbrisala)

- Ako u kući već postoji mišljenje bolje da ja svoje ne iznosim

- U vlasništvu sam i radim šta mi se kaže

- Glupo je da se uzbuđujem pošto je emotivna pozadina za mene uvek pravovremeno postavljena

- Služim narodu (u kući) - dobro ovo sam polu-ponovio

- Nema potrebe da narušavam kućni integritet inicijativom

- Slobodna volja i autonomija su mi nepotrebni pošto ionako ne bih znao šta ću sa njima, a ionako mi je sve lepo isplanirano ...

- ... ok, preterujem, ni 75% od ovoga gore nije tačno

Predrag Brajovic Predrag Brajovic 05:40 11.07.2017

Re: Non-issue

Zamisli da nekoga ko kod nas dobiJE nin-ovu nagradu, pa ti kažeš da taj piše petparačke priče

Па имаш тога, колико хоћеш, у последње време: ни онај Гоцић ни Ивана Димић или Миро Вуксановић са својим делима нису достигли боље и веће литерарне критеријуме.
anonymous anonymous 08:12 11.07.2017

Re: Non-issue

JJ Beba
Нити сте ви фабрике деце, нити смо ми власници ваших тела.
Но, до даљњега ћете ипак рађати ви жене.

radjaćemo kad hoćemo i ako hoćemo

ovde sve sam strućnjak do strućnjaka za feminizam
kažem strućnjaka
stručnjakinje su super


Sve moj do mojega....

Lelemude ne nazivaj " stručnjacima"

Oni nisu nizašta "stručnjaci", a najmanje za feminizam .

A ko ne poznaje teoriju roda , ne može da razume ništa od savremene kulture.

Umesto pojasa za spasavanje malo pregledne literature.


Feminizam ?

i šire ...


Usput

Uz pozdrav za Apostatu

....ako navrati ...

kao prilog za diskusiju

Šantal Muf

Seksualni ugovor

plausibel plausibel 08:26 11.07.2017

Re: Non-issue

Od ovog intelektualnog, feminiziranog i adolescentnog kalambura meni uvijek iskrenu neprijatnost izaziva crkva, kad se muški i popovski petlja u žensku, i moju, plodnost. Pobogu.
emsiemsi emsiemsi 08:51 11.07.2017

Re: Non-issue

plausibel
Od ovog intelektualnog, feminiziranog i adolescentnog kalambura meni uvijek iskrenu neprijatnost izaziva crkva, kad se muški i popovski petlja u žensku, i moju, plodnost. Pobogu.

Па добро !
Мислим да тебе Црква увек нервира ?!
plausibel plausibel 08:57 11.07.2017

Re: Non-issue

Neprijatnost i nerviranje nisu jedno te isto, il? - kad već misliš, reko' da razgraničimo dijalektiku i ljudske primitivne namete..
Gospodja Klara Gospodja Klara 09:44 11.07.2017

Re: Non-issue

maks, omekšo si, popustio


Zreo za matrijarhat, JJ! (Takvi, naravno, neće biti vezani lancima u sektoru za rasplod kao ovi nakurčeni testosteronci, imaće slobodu kretanja, ograničen pristup internetu i pravo na posedovanje nekog bezopasnog muzičkog instrumenta i/ili pribora za vezenje goblena.)


emsiemsi emsiemsi 09:50 11.07.2017

Re: Non-issue

Gospodja Klara
maks, omekšo si, popustio


Zreo za matrijarhat, JJ! (Takvi, naravno, neće biti vezani lancima u sektoru za rasplod kao ovi nakurčeni testosteronci, imaće slobodu kretanja, ograničen pristup internetu i pravo na posedovanje nekog bezopasnog muzičkog instrumenta i/ili pribora za vezenje goblena.)Ја не бих имао ништа против да будем уланчен.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 09:59 11.07.2017

Re: Non-issue

lepo kažem sve sami stručnjaci za femninizam kojima se fenimizam svodi samo na reprodukciju

Одакле ти ово?
ne kapirate da je feminizam pokret, ideologija, lično uverenje

Ко то -- "ми"?
Да не дајеш мало превише себи за право?

И леба ти, кад већ делиш те потврде, к'о Симона и Сартр, ко ваља а ко не ваља, ко је исправан феминиста и мандарин а ко није, дај и мени неку, оно, заслужио сам -- већ двадесет година залажем се за родну равнопрвност, јавно у језику а приватно за шпоретом.
Gospodja Klara Gospodja Klara 11:29 11.07.2017

Re: Non-issue

Ја не бих имао ништа против да будем уланчен.


Evo rešenja za tebe: www.vezime.com
emsiemsi emsiemsi 11:51 11.07.2017

Re: Non-issue

Gospodja Klara
Ја не бих имао ништа против да будем уланчен.


Evo rešenja za tebe: www.vezime.com

Какав је ово сајт ?
JJ Beba JJ Beba 12:02 11.07.2017

Re: Non-issue


Да не дајеш мало превише себи за право?

to što kažem da pojma nemate šta je to fenimizam a onolko naglabate o istom?
pa nemate

a pravo sam si uzela sama

slučajno sam, da sa ćerkom koja je 2 godine bila na rodnim studijama u Utrehtu i ima 2 mastera iz istih na univezitetima u Utrehtu i Halu, UK; dakle da ne bih izgubila intelektualni kontakt i da bih mogla da ispratim to čime se tada bavila, pročitala 90 % literature koja s izućava na tim studijama, tako da mojne da patronizuješ.
dakle pored tolike literature dostupne svuda oko nas ne bih se baš trudila da vas prosvetljavam
a da lupetate, lupetate za medalju
JJ Beba JJ Beba 12:27 11.07.2017

Re: Non-issue

Predrag Brajovic
sve je već fluidno i promnejneo i bez tehnologije


Pa što onda sve ono nabifla u prvom delu komentara?!

kad smo več kod feminizma, tata ti bifla
plausibel plausibel 12:28 11.07.2017

Re: Non-issue

Какав је ово сајт ?

Sto mu sifražetkinja, sajt je za ukroćivanje.

:)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 13:04 11.07.2017

Re: Non-issue

kad smo več kod feminizma, tata ti bifla

А теби мама!
(Ово је прави феминистички одговор.)

Занимљива ми та твоја патронизирајућа улога, с висине -- ја одређујем ко је феминиста а ко није, шта је феминизам а шта није. Кажем, тако је и онај француски принчевски левичарски пар наступао, са тих висина.

Мандарини.
Мандарини феминизима, левице, идеологије, идеолошке бирократе.
Код комуниста то се звало комесари.
plausibel plausibel 14:25 11.07.2017

Re: Non-issue

Kod Bovoar je sve bilo oduševljenje sledećom intelektualnom modom.


U stvari, moram priznati, sviđa mi se ova sintagma.
Uopšteno, ne biram stranu. Na koncu, ona jedna preporuka je moja.
Juče je pribilježih u fetiš, Evernote. Rečenicu. A preporuku odmah po čitanju.

Razmišljam: privilegija daje taj diskretan buržoaski šarm oduševljenju novom intelektualnom modom.

Da li je to dovoljno? Ne. Nije.
Za novu intelektualnu modu jeste, ali za uličnu revoluciju, promjenu, ne.

Ukratko: Prevaziđena su vremena - misli i sukobi - ovo dvoje, muških i ženskih, sudionika..
JJ Beba JJ Beba 16:51 11.07.2017

Re: Non-issue


Занимљива ми та твоја патронизирајућа улога,

prva sam se setila toga, ne kopiraj me
ti se postavjaš ovde inače kao tata na sve teme

ја одређујем ко је феминиста а ко није, шта је феминизам а шта није.


pa šta ,mogu kad pojma nemaš
tanak si sa litareturom feminizma i pogledom na svet i nauku iz tog ugla, jbga moraćeš da živiš sa stim saznanjem. bizarno, al fakat
JJ Beba JJ Beba 16:53 11.07.2017

Re: Non-issue

Код комуниста то се звало комесари.

jeesam levičar, so what?
nijedan drugi argument od tebe i nisam očekivala do tog otrcanog komesari.
fali ti ono kožni mantil
mnogo se se lizao da Krlom, ostalo u refleksu
docsumann docsumann 17:07 11.07.2017

Re: Non-issue


uopšte ne morate biti stručnjak za feminizam. dovoljnio je biti feminista.

a to je skroz lako.
logično i pošteno.
JJ Beba JJ Beba 17:13 11.07.2017

Re: Non-issue


uopšte ne morate biti stručnjak za feminizam

nadam se da si shvatio ironiju u tom mom strućnjak, ako se na mene odnosi komentar :)
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 17:20 11.07.2017

Re: Non-issue

fali ti ono kožni mantil

Некако овој расправи -- коме шта у перспективи фали -- можда боље пристаје кожна фрула.
Поздрављам те.
JJ Beba JJ Beba 17:25 11.07.2017

Re: Non-issue

кожна фрула.


tu si u pravu. kožna frula je super kada se ista poseduje. vidim na tom polju jesi strućnjak, kapa dole


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana