Hobi| Jubileji| Obrazovanje| Religija| Sex

Čemu služi Država?

krkar RSS / 05.06.2017. u 17:15


Striking%20rail%20worker%20Seoul%20Station.jpg

Danima čekam da neko nešto napiše o slučaju Jura: Vlasnici/rukovodioci korejske fabrike u Srbiji dali su otkaz ženi koja mesecima ne radi jer je na bolovanju (LINK) i nisu se čak ni sažalili da je drže na poslu još samo 4 i po meseca tokom kojih ona i dalje ne bi radila (a platu bi primala) jer bi joj taman toliko trebalo ... za nešto. I uredno su se Korejci oglasili i rekli da oni uopšte ne razumeju o čemu se radi, oni su joj dali otkaz jer ne može da radi a ako je bolesna postoji država kojoj oni plaćaju porezu upravo da bi brinula o takvim slučajevima (LINK).

I danima niko ništa, sve čekam hoće li se oglasiti levičari, sindikati, anarhisti, antiglobalisti, stranke koje se kunu u radnike a bogme i penzionere, SUBNOR, Pokret za rehabilitaciju četnika, udruženje dimnjačara... Srbi, nacionalisti, patrijote, domoljubi... bilo ko. Samo da se već jednom iko oglasi sa nekakvim mišljenjem.

Jok. Ništa. Naja.

Srećom postoje u Srbiji i neki malobrojni koje nije sramota da misle svojom glavom. To su oni koji se ne busaju ni u šta i ne zaklinju da će da vrate Kosovo, jebu majku NATO paktu** (valjda ponovo, već su ga jednom pobedili). Začudo, često se okupljaju baš na Peščaniku. I da ne prepričavam, evo šta je o Slučaju Jura napisao Mijat Lakićević (LINK)*, čovek kojem se ne može osporiti da se razume u ekonomiju. Normalnu, ne ovu srbijansku burazersku.

Otpuštanje Violete Petrović, radnice kompanije Jura, izazvalo je vrlo negativne reakcije javnosti. Reč je, da podsetimo, o već poznatom “slučaju”. Krajem prošle godine mediji su detaljno izveštavali o radnici oboleloj od raka, koja je usred bolovanja dobila otkaz. Posle pritiska javnosti firma je povukla rešenje i Violeti produžila radni odnos za još šest meseci. Ali ovih dana, kada je taj rok istekao – i nakon u međuvremenu uspešne operacije i bar zasada, a nadamo se zauvek, uspešnog oporavka – Violeta Petrović je dobila obaveštenje da ugovor o radu neće biti produžen. (Re)akcija je ovog puta dobila i šire društvene dimenzije jer je niški Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS – koji se proslavio borbom sa gradskom toplanom koju je, uzgred, izgleda dobio) državnim i gradskim organima poslao “otvoreno pismo” sa zahtevom da se zlosrećnoj radnici “pod hitno” pomogne, o čemu će kasnije još biti reči.

Nezadovoljstvo je usmereno pre svega i najviše na samu Juru, što se videlo i po tome da su mediji prvo od njenog rukovodstva tražili objašnjenje za donetu odluku. Zanimljiv je, a i poučan – ko je hteo da nauči – taj razgovor sa direktorom firme. Nam Đin Čoi, tako je izgledalo, gotovo da nije razumeo pitanja. Ako on po zakonu ima pravo da nekom radniku da otkaz – u čemu je problem. “Kompanija vrši evaluaciju svojih radnika i odlučili smo da u konkretnom slučaju njoj ne produžimo ugovor posle dve godine, na šta kao kompanija imamo apsolutno pravo”, rekao je Čoi. Na pitanje zašto fabrika nije pomogla bolesnoj radnici, odgovorio je: “Zašto mi moramo da damo novac za to… Mi imamo 7.000 zaposlenih i ne možemo da pomažemo svakome od njih, a svako bi to mogao da traži.” Na kraju je prvi čovek Jure rekao: “Plaćamo porez ovoj državi veoma mnogo, mi smo društveno odgovorna kompanija, dajemo donacije zdravstvenim ustanovama. Na taj način pomažemo”.

Zbilja, toga se niko nije setio. Mislimo na poreze. Dažbine na plate u Srbiji vrlo su visoke, oko dve trećine neto zarade. Jedan deo tih para ide u socijalne, drugi u fondove za nezaposlene, treći u zdravstvene. Dakle, država od privrede uzima pare – i to velike pare – da bi pomogla onima koji se nađu u nevolji. To je jedan od osnovnih zadataka države.

Zašto bi taj posao radila preduzeća? Preduzeća nisu socijalne ustanove, njihov cilj je profit. Međutim, niko nakon ovog događaja nije otišao u gradske socijalne službe niti u bilo koju drugu ustanovu socijalnog staranja da pita kako će i kada pomoći Violeti Petrović. U stvari, bilo je normalno, i u skladu sa zakonom, da neki socijalni radnik, koji baš za to prima platu, ode kod Violete i pita kakva joj je pomoć potrebna.

Već pomenuti UPSS je u takođe pomenutom pismu, pošto je Jura očigledno “ispoštovala” sve pravne norme, pokušao da slučaju da širu dimenziju. Ustvrdio je da “moralna i pravna odgovornost pada na teret i savest zakonodavca i na teret i savest državnih institucija koje predlažu, donose i sprovode nehumane zakone i druge nehumane propise”.

To sa humanošću, međutim, u najmanju ruku nije tako jednostavno. Najpre, zašto je humano naređivati kompaniji koga će da zaposli? Ko bolje od poslodavca može da proceni kakav mu je radnik potreban na kom mestu u firmi. Drugo, zar je humano da neko (mlad i zdrav) ko hoće i može mnogo da uradi sedi kod kuće da bi se čuvalo radno mesto nekome ko je bolestan? Na kraju, zašto je humano nekoga ko je bolestan terati da radi? Zar nije mnogo humanije da se posveti lečenju i porodici – u Violetinom slučaju sinu jedincu – nego da mora da trči s terapije na posao ili obrnuto, nemajući vremena za ono što je najvažnije?

U stvari, ovako dobijamo da svako radi tuđi posao: preduzeća postaju socijalne ustanove, država se bavi preduzetništvom, partije postaju zavodi za zapošljavanje i tako redom. Što dovodi do rasipanja resursa, neefikasnosti i, u krajnjoj liniji, manjka humanosti i na individualnom i na društvenom nivou.

Paradoksalno, iako su na rečima protiv takvog stanja stvari, kad dođe “stani-pani” najljući kritičari postaju njegovi faktički zagovornici. Da uzmemo kao primer ponovo UPSS. U već citiranom pismu (adresiranom najpre, naravno, na predsednika Republike, a onda i na Vladu i Skupštinu Srbije, te na rukovodstvo grada Niša i kompanije Jura), traži se da se Violeti Petrović “bez odugovlačenja ponudi stalni radni odnos na radnom mestu koje je primereno njenim kvalifikacijama, radnom iskustvu i zdravstvenom stanju”.

Zamislimo ovu situaciju: rukovodstvo Niša ne uspe da nađe posao Violeti Petrović; ne pođe to za rukom ni Narodnoj Skupštini ni Vladi Srbije, pa tako taj problem dođe do Vučića. I on to na kraju reši. Da li je Vučić u tom slučaju dobrotvor ili diktator?

Naravno, sve je bilo upravo kako je Mijat i napisao. Javili su se Vulin i Blic da ženi nalaze posao (LINK). Vučić je bio van zemlje ali nema sumnje da će se i on umešati, možda će je operisati i izlečiti od raka ako to već nije našao za shodno da uradi niko drugi.

Upravo zbog ovakvih stvari u Srbiji nema ni zakona ni vladavine prava ni pravde ni sistema ni ikakvoga reda.

I neće ga ni biti dok god se ovce jednom nedeljno pale na svaki put neku drugu bolesnu decu, samohrane majke bez posla, građane kojima je izgorela ili poplavljena kuća koju nisu osigurali, seljake koji ne daju pare za osiguranje, protivgradne mreže, otporne hibride ni veterinarsku preventivnu zaštitu nego na svadbe, slave, krštenja, daće...

Sve mi se čini da  je Vučić ipak greškom doveo investitora iz Pogrešne Koreje.

Markica.jpg

U Južnoj Koreji radnici itekako znaju svoja prava, mesto i ulogu sindikatâ, poslodavaca, države, zakona, politike i političara. I ne daju da ih vaćare na sitno i na jeftine fore.

resize?key=1e6a1a1efdb011df84894040444cdc60&url=http%3A%2F%2Fi.huffpost.com%2Fgen%2F2902156%2Fthumbs%2Fo-SOUTH-KOREA-900.jpg%3F2&width=810610x%5B1%5D_2.jpgarticle-doc-1x4oc-6Y2929eKFHSK2-329_634x431.jpg

 

Biće ipak da je po meri ovog i ovakvog sadašnjeg Srbistana sa Vođom koji se za sve pita i o svemu odlučuje i ovcama koje se bez obzira na situaciju veselo kesere od sreće i oduševljeno halakaju Njemu za sendvič (a i xhabe bi, ne brinite) - ona druga Koreja.



Kim_Dzong_Un_je_ranije_izjavio_da_ce_baciti_nuklearnu_bombu_na_Ameriku.jpg2012-12-17-02-01.jpg1110840035.jpg

 

Sreća u nesreći je što su dosadašnje nepogrešive Velike Voljene Vođe srbistanske, Slobodan Milošević, Vojislav Koštunica i Boris Tadić već toliko duboko i široko i dalekosežno razvalili svu kakvu-takvu do njih postojeću nauku i industriju da bar ne moramo da brinemo da bi Ovome moglo da padne na pamet da pravi neku svoju bombu.

dr-strangelove-or--how-i-learned-to-stop-worrying-and-love-the-bomb-170-1200-1200-675-675-crop-000000.jpg?k=91dcb76cb6

_____
*) Tekst Mijata Lakićevića prvo je objavljen na Peščaniku (LINK), jednom od retkih preostalih časnih, profesionalnih, nezastrašenih i nekorumpiranih srbijanskih sajtova

**) Čisto da iskoristim priliku da čestitam Crnoj Gori današnji zvanični prijem u NATO - Putinu uNATOč.



Komentari (269)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

krkar krkar 17:16 05.06.2017

Da se ne baci

G.Cross G.Cross 17:56 05.06.2017

Sta je Drustvo ?

Nije slucajno da se "firma" , "preduzece" u vecini jezika zove "company" , "societe" , "sociedad". ( cak se i kod nas kaze "akcionarsko" drustvo" ).

Ovo je zbog toga sto je "firma" u stvari drustvo koje je objedinjeno oko zajednickih ciljeva:

- dobrobit sireg drustva
- dobobit radnika
- dobrobit vlasnika

Samo kompanije koje ispanjavaju sva tri uslova mogu da racunaju na dugovecnost.

Firme u kojoj su radnici vidjeni samo kao "unajmljena radna snaga" ne mogu da racunaju na lojalnost radnika i u uslovima iole male nezaposlenosti oni bi zavrsili sa najgorom radnom snagom na trzistu.

U slucaju korejske firme cudjenje direktora je verovatno uslovljeno i azijskom kulturom. Odnos firme i zaposlenih je tamo razlicit nego u Evropi.

Slazem se da o bolesnim treba da brine drzava ( i pre svega oni sami ) ali sam potpuno siguran da dugorocni uspeh formi nije zasnovan samo na ekonomskim nego i na etckim i humanim principima.

Sa druge strane korejska firma veromatno nije zainteresovana za dugorocak uspeh u Srbiji nego brz profit.

Ali , ponovo, u "firmi" ljudi provedu dnevno vise sati nego sa zenama, decom , porodicom, prijateljima. Ako oni vide to vreme samo kao prodaju sojih 8 sati kapitalistima, provesce jadan zivot.

Posao velikih, uspesnih firmi i jeste da pomogne ljudima da budu i uspesne licnosti ne samo uspesni radnici.

Znam da ovo zvuci kao utopija gledano iz Srbije, ali sve uspesne firme o kojima sam zasnao nesto vise rukovode se ovim principima i vrednostima.


krkar krkar 18:10 05.06.2017

Re: Sta je Drustvo ?

G.Cross




Saglasan sa 99% onoga što si rekao (što bi rekao Onaj Koga Odavno Nema).

Ali suštinski je značajno da je jedan investitor rekao naglas: nije naš posao da se bavimo individualnim slučajevima niti da plaćamo obolele. To je posao države kojoj mi plaćamo porez upravo da o tome brine.

A posebno sam saglasan oko zdrave atmosfere, oko zajedničkog duha, oko osećaja pripadnosti formi (u pozitivnom smislu) itd. Ali ovde mi je važnije bilo nešto drugo: da svako treba da radi svoj posao
G.Cross G.Cross 19:51 05.06.2017

Re: Sta je Drustvo ?


Da ali,,,
princi princi 20:10 05.06.2017

Re: Sta je Drustvo ?

Korejanci nisu došli u Leskovac zato što ih nešto zanima welfare i dobrobit Leskovčana, nego zato što im je srpska vlada platila otvaranje radnih mesta u onom Dinkićevom naletu. Kako im je to platila? Pa tako što je izdala obveznice i zadužila se kod investicijskih banaka. Kao i sa svim drugim sličnim fabrikama (FIAT, na primer), ceo dil od početka je bio da se radnici tretiraju kao walking i talking robots, tj kao stvari i oruđa. Tako da je radnik oboleo od raka za Korejanca kao zarđali alat: ako ne možeš da ga opraviš, baci ga i uzmi novi.
krkar krkar 20:30 05.06.2017

Re: Sta je Drustvo ?

Korejanci


Korejci

ceo dil od početka je bio da se radnici tretiraju kao walking i talking robots, tj kao stvari i oruđa. Tako da je radnik oboleo od raka za Korejanca kao zarđali alat: ako ne možeš da ga opraviš, baci ga i uzmi novi.


I to i jeste suština problema. Što država sama nije poštovala zakone (mism, nije ni u čemu drugome ali posebno nije u ovome). Tako da su Korejci formalno i zakonski potpuno u pravu. Oni su platili porez da država brine o bolesnima a ne firma. Pogotovo ne na o-ruk kampanjski način "e, ajde sad da pomognemo MikiŽikiPersi"

Etički je to već drugi par rukava ali Srbistan je provizorijum koji se ni po čemu ne kvalifikuje da dosegne do nivoa na kojem se raspravlja o etici. Prvo treba zadovoljiti osnovne zahteve.
princi princi 20:58 05.06.2017

Re: Sta je Drustvo ?

Problem je što je to obostrani provizorijum i za političare i za građane, negative sum game, igra u kojoj svi gube. I još veći problem što je taj gubitak, da kažem, "odložen", štetnost se ne vidi na prvu loptu, već odloženo. Taj nedostatak feedbacka dodatno motiviše igrače da još više kradu jedan od drugog i na kraju imamo ovo što imamo.

Kad sam pre par godina pisao kako je ta praksa finansiranja radnih mesta pogubna, glupa i, u osnovi, moralni hazard (država uzima od svih da bi otvorila desetak hiljada radnih mesta), kako se FIATu, na primer, omogućava da preko Srbije pere pare, bilo je ovde ljudi koji su tvrdili kako je Slovačka tako digla svoju privredu i kako je to super praksa (bilo je ovde ljudi koji su tada pisali kako su oni srećni i ponosni što finansiraju tu talijansku praksu i da bi oni još to dodatno finansirali kad bi morali i ako bi trebalo).

Znači, nisu problem Korejanci (ili Korejci), nisu problem Italijani (ili Talijani), porezi, čuda, problem je što je čitav odnos napravljen na totalno nezdravim i bolesnim nogama. Ovo je samo prirodna posledica toga.
krkar krkar 21:50 05.06.2017

Re: Sta je Drustvo ?

Problem je što je to obostrani provizorijum i za političare i za građane, negative sum game, igra u kojoj svi gube.


Zaista nemam šta ni da dodam ni oduzmem. Saglasan, štobreko...

Nedavno, kad je obzanjena propast Agrokora krenule odjednom mnogobrojne mudroserne emisije na raznoraznim hrvatskim dalekovidnicama. Ono odjednom, niko 25 godina nije ništa ni video ni znao... Nema veze. Uglavnom, u jednoj emisiji neki debil (je li bio iz države ili paradržave ili zaštićene paradržavne privrede ne sećam se ali nema veze) kaže ali mi kao društvo sad moramo da intervenišemo da zaštitimo 30 000 radnih mesta.

I digne se jedan pametan ekonomista i lepo mu smireno kaže naprotiv, upravo bi to bilo najgore što država može da učini: 80% tih radnih mesta koje biste vi sada populistički da čuvate su kasirke i slični poslovi koji su plaćeni između minimuma i maksimalno minimuma +25%. Ali ta radna mesta minimalno koštaju samo poslodavca, Todorića. A kroz razna sistemska muljanja celo društvo, svi zaposleni, svi koji stvaraju neki dohodak, praktično decenijama subvencionišu tog neefikasnog Todorića. Najpametnije što država u ovom trenutku može da učini je da pusti da Todorić propadne, da neko na tržištu kupi ono što je zdravo ako je nešto zdravo. I pošto je potreba za trgovinama nevezana za bilo koju firmu, najveći deo tih kasirki naći će posao na tržištu, u nekim drugim firmama koje neće biti zasnovane na prikrivenim dotacijama. A onima koje ne nađu treba da se bavi država u okviru zakona kroz pomoć za nezaposlene za šta, na kraju krajeva, i ubiura porez - a ne da bi finansirala (para)državne tajkune.

Možeš misliti što bi ga ijedna jajara od ovi današnjih ovdašnjih miševa sitnoišićardžijskih na prvu loptu poslušala!
princi princi 12:40 07.06.2017

Re: Sta je Drustvo ?

Sećam se da sam onda pričao da ako država već hoće da ulaže u neke poslove, onda je bolje da ulaže u neke poslove budućnosti, da pokuša da se dobije neka prednost, da makar koliko toliko proba da se zalaufa. Tih 5K ili 10K zaposlenih je za Srbiju k'o kapka na vrelu ringlu; a ako otvoriš, šta ja znam, 3K ili 4K poslova za biohemičare, za mikrobiologe, pa još ako ih dovedeš iz Indije, Pakistana, sa Šri Lanke, pored ovih naših, to će zahtevati i nekakvu infrastrukturu, puteve, ljudi će morati nešto da jedu, moraće da se otvaraju prodavnice, moraće nekakva kola da se servisiraju, moraće da se ide u nekakve vrtiće, školice, to će stvoriti posla za još najmanje 3 ili 4 puta toliko. Ali objašnjeno mi je kako ja ništa ne znam, jer Srbija...

Ovako si zaposlio neke lumpenproletere sa okućnicom, dao si im neku šatro nadnicu, i nastavio trku do dna sa sličnim zemljama u okruženju (jer ta Jura i taj FIAT će se pokupiti prvom prilikom, čim im neko ponudi uslove bolje od Srbije).
krkar krkar 13:00 07.06.2017

Re: Sta je Drustvo ?

Ali objašnjeno mi je kako ja ništa ne znam, jer Srbija...


Naravno da ne znaš. Ni ti ni ja niti iko ko pokušava malo šire da razmišlja niti out of the box.

Znaju ovi što vazda iste budalaštine mantraju.

Podseti me sad kad sam se 2006. tek bio napola-vratio u Srbistan živeo u iznajmljenom stanu, radio 12-16 sati dnevno i često oko ponoći kad se vraćam kući svratim na pljesku. Bila mi relativno usput jedna gde je majstor bio iz neke južnjaćke vukojebine, tipa Crna Trava. I ćaskam uredno s njim dok u praznoj radnji čekam da se ispeče.

Sin talenat za fudbal, primili ga u nečiji podmladak (Zvezda valjda al možda i nije) i dali mu neku šatro stipendiju za Beograd, premalo da bi od toga živeo i jeo a dovoljno za pola potreba, recimo.

I došao ćale da peče roštilj i bude sa sinom, žive u iznajmljenom stančiću, garsonjera al bar ima vodu...

I stalno mi majstor pričao kako mu je životna želja da uštedi 1500 € početnog kapitala pa da se mirno vrati kući i uzgaja kalifornijske gliste, sve ima, prostor, sve razradio šeme, ima kome će da prodaje... samo da mu je da nekako dođe do tih 1500€!

To je ta perspektiva. Još je onaj bio i dobar čovek i odličan majstor. A ovo...
highshalfbooze highshalfbooze 18:01 05.06.2017

Pročito ja taj tekst

Dobar je Lakićevićev tekst, zaista. Al što kaže gospođa Kićanović, kada uđete u pogrešan voz, sve su stanice pogrešne.



Koliko radnika je tamo u stalnom radnom odnosu, a koliko je na određeno vreme?
Zašto se radnicima nudi stalno ugovor na određeno vreme?
A da ova banana država nije socijalno odgovorna, to nije sporno. Nije Lakićević otkrio rupu na saksiji.
Možda bi ovima iz opozicije trebao da održi neko predavanje povodom toga.
docsumann docsumann 18:13 05.06.2017

ima li ko jači?

Čisto da iskoristim priliku da čestitam Crnoj Gori današnji zvanični prijem u NATO - Putinu uNATOč.


stopalo stopalo 18:48 05.06.2017

Re: ima li ko jači?

ma zajebava krkar srb-cg paljevine

evo upravo milo objasnjava kako crna gora nije ucestvovala u ratovima 90-tih

rece jedini lider bivshih republika snimljen na frontu

da tudjman nije setao okolo ko juznoamericki diktator, milo bi bio jedina ovca
krkar krkar 00:03 06.06.2017

Re: ima li ko jači?

evo upravo milo objasnjava kako crna gora nije ucestvovala u ratovima 90-tih


Mila boli kurac, on je od danas i slobodan i bezbedan. Baš kao i njegova država. To je odgovorna i pametna politika a ne ovo lupetanje od mantinele do mantinele.

docsumann docsumann 06:19 06.06.2017

Re: ima li ko jači?

Mila boli kurac


da, al' baš i ne. što bi rekao pokojni mu saborac. misim živ je fiziološki, al' mrtav politički(i filozofski )...

mislim i da se on (Milo) ustvari uopšte ne osjeća komforno.
kao bistar čovjek, svjestan je da ničija nije do zore gorjela, kao što je i svjkestan da onog trenutka kad odstupi s vlasti kreće lavina najtežih optužbi, ozbiljnih prijava prema njemu i njegovoj porodici.

cijeneći njegovu sposobnost predviđanja stvari na sceni, vjerujem da sad razmišlja o odstupnoj strategiji...kako se nagoditi, gdje povući, pare sačuvati...


a one zastave, sumalo pa trobojka

stopalo stopalo 07:32 06.06.2017

Re: ima li ko jači?

mislim i da se on (Milo) ustvari uopšte ne osjeća komforno.


ma kazem ti da krkar zajebava i trazi ko ce uhvatili na bucku

a glede mila i komfora, sigurno mu nije lako

rusima je trebalo godinu dana da se sete koga jos da stave na crnu listu pored gospodara

i bingo izvuce jos jedan od mislilaca

koji je pravo sa domodedova dosao kod sukovica da prepricava patnju iz sekunda u sekund

taman je emisija trajala koliko i njegov izlet u moskvu

za sve ostalo tu je masterkard
docsumann docsumann 09:05 06.06.2017

Re: ima li ko jači?


fora s Rusima (jebo fore s Rusima) leži u tome što ih je Milo, prvo, na velika vrata doveo u CG.
da ulažu, slažu.. peru novac o crnogorsku privredu.

i dan danas građani CG otplaćuju 100 milionske posljedice ugovora vlade CG i Putinovog čovjeka Deripaske u vezi gazdovanja aluminiskim kombinatom.

e sad, ti toj i takvoj ekipi s kojom si uš'o u dubok ( i mračan) dil govoriš - ej, nećemo više s vama da radimo, prelazimo kod vašeg arhineprijhatelja.

a, paa neka je sasrećom, domaćine


poljube se po tri puta, treći put - s jezičinom do grkljana, a onda kreće disko-fank iz pornića...
maksa83 maksa83 09:14 06.06.2017

Re: ima li ko jači?

fora s Rusima (jebo fore s Rusima) leži u tome što ih je Milo, prvo, na velika vrata doveo u CG.
da ulažu, slažu.. peru novac o crnogorsku privredu.

Sećam se mometa u kome je CG imala registrovanih 1500 (hiljadu petsto) ofšor banaka. Svaka banka je bila jedan papirić u nekoj fascikli.
aureus aureus 12:12 06.06.2017

Re: ima li ko jači?

docsumann

fora s Rusima (jebo fore s Rusima) leži u tome što ih je Milo, prvo, na velika vrata doveo u CG.
da ulažu, slažu.. peru novac o crnogorsku privredu.

Tačno, s tim što...

Fora s Rusima je što kad si s njima u ljubavi sve je manje-više u redu (mada i tad mora da se zna ko je mužjak) ali kad hoćeš da raskineš, oni umiju i da biju.
"Ti sa mnom da raskidaš, jesi li normalna??"

Nije baš lako pobjeći iz ruskog zagrljaja.

nsarski nsarski 12:19 06.06.2017

Re: ima li ko jači?

Nije baš lako pobjeći iz ruskog zagrljaja.


A ni iz amerikanskog. Pitaj Turke.
aureus aureus 12:24 06.06.2017

Re: ima li ko jači?

nsarski
Nije baš lako pobjeći iz ruskog zagrljaja.

A ni iz amerikanskog. Pitaj Turke.


docsumann docsumann 12:48 06.06.2017

Re: ima li ko jači?

Nije baš lako pobjeći iz ruskog zagrljaja.


mislim da mi tek sada ('48. se ne sjećam), i to samo u naznakama, kapiramo kako u praksi funkcioniše ruski imperijalni refleks.
na prvu bi se reklo infantilno & agresivno, al' ustvari udaraju itekako proračunato, ružno, neprijatno i efektno.

global mobing - globing


al' kao što rekoh isti ih je Milo dovuk'o u CG.

sad nek ih odvuče...

aureus aureus 13:17 06.06.2017

Re: ima li ko jači?

docsumann
Nije baš lako pobjeći iz ruskog zagrljaja.


mislim da mi tek sada ('48. se ne sjećam), i to samo u naznakama, kapiramo kako u praksi funkcioniše ruski imperijalni refleks.
na prvu bi se reklo infantilno & agresivno, al' ustvari udaraju itekako proračunato, ružno, neprijatno i efektno.

global mobing - globing


al' kao što rekoh isti ih je Milo dovuk'o u CG.

sad nek ih odvuče...

Evo šta o crnogorsko-ruskom odnosu piše (početkom 2015) jedan Rus iz Crne Gore.



Руси у Црној Гори: ОД ЉУБАВИ ДО ОСЈЕЋАЊА ПРЕВАРЕНОСТИ

Пише: Олег Васильев

Пошто живим у Црној Гори већ четири године, многи пријатељи и познаници су ме питали како живе наши сународници овдје, па сам одлучио да направим кратки опис услова живота у Црној Гори за Русе.

Напомињем да је ово само лична импресија, па уважавам да се неко неће сложити са мојим ставовима.

Оно што стално понављам својим сународницима у Русији је да је Бог био изузетно дарежљив када је дијелио природне љепоте овој малој земљи.

Стигавши из Русије, био сам надахнут Црном Гором и вјеровао да долазим у једну братску земљу гдје нећу имати проблем са осјећајем припадности. На то ми је право давала литература и богата грађа која је говорила о обостраним симпатијама два братска народа.

Почетна еуфорија је, на жалост, брзо спласнула. Прво што сам доласком уочио да су цијене некретнина које су Руси куповали имале посебне тарифе. Не ради се о повећању цијене квадратног метра за неколико процената од реалне, већ у најчешћем броју случајева, за Русе је важила готово двоструко већа цијена од оних које су плаћали становници региона, па и странци из других држава.

За мене је то оставило веома горак почетни утисак и представило ми Црну Гору као православну земљу која живи на сновима о супер-профиту, што ми је било необично и – опоро.

Онда сам се на сваком кораку увјеравао да Црногорци Русе доживљавају само као покретне торбице са новцем, било да се ради о продавници сувенира, ресторану, најму аута или плажног мобилијара.

Дај новац и иди у Русију

Политичка атмосфера у Црној Гори све је неповољнија за држављане Русије, као и за руске бизнисмене.

Многи моји сународници су уложили новац, са намјером да овдје остваре неку привредну дјелатност. Руси су купили црногорски гигант „Комбинат алуминијума Подгорица“, „Жељезару“ из Никшића“, бројна друга мања предузећа која су била у банкроту, или бар пред тоталним крахом.


Осим тако великих подухвата, овдје су никли ресторани, кафићи, туристичке агенције и много других малих фирми које су имале за циљ поспешивање и обогаћивање понуда у туризму – главне гране црногорске привреде. Ваља нагласити да су сви који су се одлучили на бављење бизнисом, уредно измиривали своје бројне пореске и друге обавезе, које домаћи пословни људи често избјегавају.

Постоји много примјера да је у оваквим трансакцијама руски грађанин био преварен, или од стране продавца, или од стране локалне самоуправе, па се један дио предузетника морао помирити са губитком уложеног капитала и вратите се кући.

Они други који су куповали некретнине по Црној Гори, по вишеструко већим цијенама од уобичајених, такође су морали да дају новац, како за званичне таксе, тако и за „незваничне“, у виду „чашћавања“ посредника и административаца без којих се посао, упркос одсуству законских препрека није могао завршити.

Порука већине њих би углавном могла бити оваква:

„Ви понесите паре, купите некретнину, али немојте да живите овдје, идите у вашу, ово је наша земља!“

Невероватан став од стране православне браће, зар не?

Риба смрди од главе

У почетку доласка Руса овдје, то није тако било, али је у последње вријеме суштина овакве реченице чешће присутна. Постоји пословица да „риба смрди од главе“, па трагом те народне мудрости, свакодневно можемо у локалној штампи наићи на антируске текстове, о томе како је то „прљави руски новац“, „прање криминалног новца“, као и да „Руси долазе као освајачи“ и слично.

Иако је прије само 15 година НАТО пакт бомбардовао Југославију, којој је у то вријеме Црна Гора припадала, постоји приличан број становника Црне Горе који се залажу за улазак у НАТО.

Срећом по саму Црну Гору, већина становника се опире томе, што у атмосфери тоталитарног режима не мора да значи ништа. Овдашња власт, али и англо-саксонски аналитичари су установили да је један од главних сметњи НАТО интеграцијама, већинско про-руско расположење становништва, па су бројни Руси који су се настанили у овој држави, као и они који су годинама овдје проводили своје годишње одморе, сада на мети кампање и пропаганде Запада, уз логистику режимских медија и саме власти.


Почетно негодовање и незадовољство Руса, кулминирало је недавним придруживањем званичне Црне Горе санкцијама Европске уније, чиме се ова мала држава сврстала на страну непријатеља руских интереса.

Већ током овогодишње туристичке сезоне, осјетно се смањио број туриста из Русије, који су и по званичним статистикама, уз госте из Србије, најбројнији у овој прелијепој земљи. Наравно Руси су у односу на Србе из Србије у предности, по количини потрошеног новца.

Црногорска власт је увела једну дискриминаторску визну препреку. Ми који смо годинама у Црној Гори, морамо сваког мјесеца да напустимо земљу и да поново уђемо, како би нам се продужавао једномјесечни боравак. Напомињем да за Украјинце то не важи, као и за већину других страних држављана, али за Русе је то обавеза, упркос посједовању некретнина или посла у Црној Гори! Чудно, зар не?

„Обале ће пожељети Руса…“

Најаве наредне туристичке сезоне, бар што се руских туриста тиче су још горе по туристички приход Црне Горе. Због своје непромишљене политике, долази до отказивања планираног боравка руских туриста, од чега профитирају јефтинија и квалитетнија одмаралишта широм Турске, Грчке и Египта, гдје руски туроператери налазе аранжмане за своје туристе.

Осјетно је и да је промет некретнина, у којима су се Руси појављивали као добри купци, драстично опао и готово замро, а исто се односи на богате инвеститоре и бизнисмене. Постоји велико интересовање садашњих власника купљених некретнина да их продају, али то је веома тешко, јер купаца нема. Наравно, цијена коју би добили за папрено плаћене некретнине, не може достићи ни своју половичну вриједност код купаца који нису Руси.

Годинама уназад постоји велико интересовање Руса да живе у Црној Гори. У питању су углавном високостручни кадрови, квалификовани специјалисти из разних области, лекари, професори, инжењери… за чија знања локалне администрације и државни званичници нису заинтересовани. Парадокс лежи у томе, што Црна Гора иначе оскудијева у стручњацима готово свих профила, па се једино може закључити да је њихова главна мана што долазе из Русије.

Не познајем ниједну другу државу која би се тако понашала према стручњацима у чије образовање и школовање није уложила ни један једини цент, а од непосредне користи коју би имали од тога да и не говоримо.

Огромни потенцијал трпи због неразумне политике

Црна Гора је земља огромних туристичких потенцијала, удобно смјештена између чистог мора и невероватно прелијепих планина. Клима је идеална, а у комбинацији са природним ресурсима, потенцијал здравственог туризма, посебно за особе са обољењима мишићно-коштаног система је велики.

Не постоји земља у којој су, на тако малом простору сконцентрисани пажње вриједни културно-историјски споменици, као што је то у Црној Гори.

За Русе је посебно значајан велики број православних манастира и светилишта, па је ова држава идеална за вјерске ходочаснике.

Заљубљеницима у природу, на располагању су резервати, готово нетакнуте природе и неколико националних паркова, чисте планинске ријеке и неколико предивних језера. Црна Гора обилује разноврсном флором и фауном, што такође може бити ресурс од великог значаја.

Све ово пишем као заљубљеник у Црну Гору и истински поборник наших братских односа. Жеља ми је да Црногорци препознају шта мисли Рус када дође овдје и због чега је то тако. Не смијемо дозволити да због шачице про-америчких политичара и њихових следбеника, сусрет Руса са Црном Гором задржи лоше успомене.

А ја знам да ће за православни народ Црне Горе оријентир и светионик опет, као стотинама година прије бити правослвна Русија.

Знам то и из љубави које гајим према својој словенској браћи, али и по истом осјећању на које често наилазим код обичног народа и вјерујем да ће једног дана све доћи на своје мјесто. Штета што ће то, ако се овако настави, за црногорску привреду бити исувише касно.

( Аутор је новинар и члан Руске уније сниматеља)

...........................................................................................

Eto. Novinar i član unije snimatelja, a piše k'o kakav strani agent-početnik.
mladic mladic 18:07 06.06.2017

Re: ima li ko jači?

krkar
evo upravo milo objasnjava kako crna gora nije ucestvovala u ratovima 90-tih


Mila boli kurac, on je od danas i slobodan i bezbedan. Baš kao i njegova država. To je odgovorna i pametna politika a ne ovo lupetanje od mantinele do mantinele.



Crna Gora je najsiromasnija drzava u Evropi. A i tovariš Trump je fino pokazao gdje je slugeranjiji mjesto...
G.Cross G.Cross 18:10 06.06.2017

Re: ima li ko jači?

docsumann
Nije baš lako pobjeći iz ruskog zagrljaja.


mislim da mi tek sada ('48. se ne sjećam), i to samo u naznakama, kapiramo kako u praksi funkcioniše ruski imperijalni refleks.
na prvu bi se reklo infantilno & agresivno, al' ustvari udaraju itekako proračunato, ružno, neprijatno i efektno.

global mobing - globing


al' kao što rekoh isti ih je Milo dovuk'o u CG.

sad nek ih odvuče...




Sad kad vas stiti veliki brat ne vidim zasto bi ih odvukao. pola Monaka su Rusi ( dobro preterujem, ima i Kazahstanaca i bilo Brazilaca pa sve manje i vozaci formule 1 i teniseri. I to je to.

Dok trose pare pokradene po Rusiji a ne mesaju se u politiku, sta tu ima lose ?
krkar krkar 23:03 06.06.2017

Re: ima li ko jači?

Crna Gora je najsiromasnija drzava u Evropi.


Što svaka budala nepismena, glupa i nesposobna da otvori najbobičniji sajt sa statistikom mora da dođe baš na moj blog?

Ajde šetaj i ti malo, govno Mladićevo
aureus aureus 20:38 07.06.2017

Re: ima li ko jači?

aureus
Nije baš lako pobjeći iz ruskog zagrljaja.

docsumann
mislim da mi tek sada ('48. se ne sjećam), i to samo u naznakama, kapiramo kako u praksi funkcioniše ruski imperijalni refleks.

Oleg Vasiljev - "Od ljubavi do osjećanja prevarenosti"
А ја знам да ће за православни народ Црне Горе оријентир и светионик опет, као стотинама година прије бити правослвна Русија

Evo - Moldavija je shvatila ko treba da joj bude orijentir (Oleg je vjerovatno zadovoljan), pa se okreće Rusiji.
Pisao B92 prije nekoliko dana:

"Kraj proevropske politike, okrećemo se Rusiji"
1. Lider Moldavije Igor Dodon kaže na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu da se nakon osam godina proevropske i antiruske politike, okreću Rusiji.
2. "Nakon osam godina proevropske i jasne antiruske politike, odlucili smo da ispravimo situaciju i vratimo se strateškom partnerstvu sa Rusijom", rekao je Dodon.
3. On je naglasio da će saradnja sa Rusijom biti još jača u narednom periodu, da Moldavija i Rusija imaju zajedničku istoriju, kao i da je velika većina Moldavaca pravoslavne veroisposvesti.
4. Prema njegovim rečima, Moldavija se razlikuje od zapadnog sveta pošto ima kulturu sa svojim različitostima.


Izgleda da su Moldavci shvatili da se sunce rađa na istoku, a zna se ko je najjači na istoku.
- Kina?
- Rusija!
Sovjetski brat.
vcucko vcucko 21:48 07.06.2017

Re: ima li ko jači?

aureus

Evo - Moldavija je shvatila ko treba da joj bude orijentir (Oleg je vjerovatno zadovoljan), pa se okreće Rusiji.




Nešto čudno?
aureus aureus 22:29 07.06.2017

Re: ima li ko jači?

vcucko
aureus

Evo - Moldavija je shvatila ko treba da joj bude orijentir (Oleg je vjerovatno zadovoljan), pa se okreće Rusiji.




Nešto čudno?


Ma gdje će biti čudno.

Nego, zašto Rusi imaju toliku potrebu da pjevaju u uniformama?



Ajde, razumijem zašto Kaćušu pjevaju u uniformi, ali svaka druga pjesma na koju naletim na Jutjubu ili je otpjevana od strane nekog vojnog hora ili je pjevaju grupe i pojedinci u vojničkom stajlingu.

Sve neke zgodne drugarice sa pilotkama na glavi...
vcucko vcucko 23:09 07.06.2017

Re: ima li ko jači?

aureus


Nego, zašto Rusi imaju toliku potrebu da pjevaju u uniformama?

Ajde, razumijem zašto Kaćušu pjevaju u uniformi, ali svaka druga pjesma na koju naletim na Jutjubu ili je otpjevana od strane nekog vojnog hora ili je pjevaju grupe i pojedinci u vojničkom stajlingu.

Sve neke zgodne drugarice sa pilotkama na glavi...

Prvo, evo ti bolja, razigranija verzija Varvare i Katjuše:


Drugo, za vojničku-partizansku pesmu (Smugljanka) pitaš, što je pevaju u uniformi? Što reče Bajazid Jakubu, zato tako u ovom ratu i prolaziš

Treće i najvažnije: ako si odgledao ovaj spot, složićeš se da Varvara, upravo ovako uniformisana, izgleda blago rečeno kao milion dolara (ili kao šezdeset miliona rublji, svejedno ). Inače, Varvara (Jelena Vladimirovna Susova) je najpoznatija po umetanju prelepih sibirskih motiva u muziku i spotove. Koje je inače lako naći na Tjubu i posvuda,samo ako potražiš.
aureus aureus 23:46 07.06.2017

Re: ima li ko jači?

vcucko
Prvo, evo ti bolja, razigranija verzija Varvare i Katjuše:

Mislio sam da stavim tu verziju, ali sam se odlučio za verziju gdje je tekst ispisan na ekranu i u kojoj Varvara malo bolje izgleda, bar meni.
vcucko
Drugo, za vojničku-partizansku pesmu (Smugljanka) pitaš, što je pevaju u uniformi?

Podmetačina!
Nisam to pitao, postavio sam pitanje generalno:
aureus
Nego, zašto Rusi imaju toliku potrebu da pjevaju u uniformama?

Pa još dodao:
aureus
... svaka druga pjesma na koju naletim na Jutjubu ili je otpjevana od strane nekog vojnog hora ili je pjevaju grupe i pojedinci u vojničkom stajlingu.

Zato, gosn vcucko, zbog izvrtanja i tjeranja vode na sopstvenu vodenicu, šaljem ti ovu slovačku partizanku pa nek ona vidi šta će s tobom.



Upozoravam te da je naoružana i jedina joj je mana što voli da se skida u nevrijeme.
vcucko vcucko 00:02 08.06.2017

Re: ima li ko jači?

aureus

Zato, gosn vcucko, zbog izvrtanja i navođenja vode na sopstvenu vodenicu, šaljem ti ovu slovačku partizanku pa nek ona vidi šta će s tobom.
Upozoravam te da je naoružana i jedina joj je mana što voli da se skida u nevrijeme.

Slovačka kao Slovakija, ili naša Totica iz Srema?
Mislim, red je da se pripremim.
Mada, čim nosi Kalaš, sve je to naše. Da nosi M-16, e to bi već zahtevalo poseban tretman...
aureus aureus 00:29 08.06.2017

Re: ima li ko jači?

vcucko

Slovačka kao Slovakija, ili naša Totica iz Srema?
Mislim, red je da se pripremim.

Slovakija, Slovakija.
Ona ti je iz jednog gradića, Trstena se zove, u blizini slovačko-poljske granice.

Evo, ako budeš išao kolima, vidi kako finu obilaznicu imaju:



Ma, doći će ona po tebe.
krkar krkar 09:02 08.06.2017

Re: ima li ko jači?

Evo - Moldavija je shvatila ko treba da joj bude orijentir (Oleg je vjerovatno zadovoljan), pa se okreće Rusiji.


Tu Moldovu su Rusi sjebali kolonizacijom i ispiranjem mozga.

Kako to biva sa kojekakvim mentalnim močvarama - Moldavcio i nisu imali baš neke ideje koje su ih vodile, bili jedna onako prilično bezlična nacija. I tako se dadoše razjebati od strane Rusa.

Imali su na koga da se ugledaju, na nacije kojima uprkos teroru i kolonizaciji Rusi nisu uspeli da razbiju duh: Litvance, Letonce i Estonce.
krkar krkar 09:10 08.06.2017

Re: ima li ko jači?

Ajde, razumijem zašto Kaćušu pjevaju u uniformi, ali svaka druga pjesma na koju naletim na Jutjubu ili je otpjevana od strane nekog vojnog hora ili je pjevaju grupe i pojedinci u vojničkom stajlingu.


Zalomi se i pokoji civil.

Uglavnom ne-Rusi

aureus aureus 10:22 08.06.2017

Re: ima li ko jači?

krkar
Tu Moldovu su Rusi sjebali kolonizacijom i ispiranjem mozga.

Kako to biva sa kojekakvim mentalnim močvarama - Moldavcio i nisu imali baš neke ideje koje su ih vodile, bili jedna onako prilično bezlična nacija. I tako se dadoše razjebati od strane Rusa.



Njih je neko stvarno gadno sjebao čim su ostali kratki za izlaz na Crno more iako su mu tako blizu da mogu da ga onjuše (1). Svako ko je (u novije vrijeme) bio u blizini Crnog Mora na njega je i izašao: Rusi, Turci, Rumuni, Bugari, Gruzijci i Ukrajinci; jedino, eto - Moldavci nisu izašli. Oni doduše mogu, ako jače zamahnu, sa svoje granice da ga pogode kamenom, ali da na njega ljudski izađu - jok!
A na Dunav izlaze u dužini od 480 metara (2).



Ozbiljan kandidat za naciju koja je doživjela par teških geopolitičkih ispala.

Još im pride Rumuni osporavaju etničku posebnost (ne mislim na Ruse i Ukrajince, već na većinske govornike romanskog jezika).
floki floki 11:16 08.06.2017

Re: ima li ko jači?

krkar
Litvance, Letonce i Estonce.


fuj

krkar krkar 15:43 08.06.2017

Re: ima li ko jači?

floki
krkar
Litvance, Letonce i Estonce.


fuj



Fuj - ne fuj ali ja tačno vidim sebe i partizane koji nam ispiraju mozak kroz celo školovanje svojim uspomenama. A i pušaka smo se u ovom uzrastu, hvala na pitanju, nagledali.

Pa mi to ništa ne smeta da budem normalan.
aureus aureus 23:24 08.06.2017

Re: ima li ko jači?

Oh, šta bi???

"Došao je taj trenutak": Ukrajina i zvanično želi u NATO

B92 (ČETVRTAK 8.06. 23:29) :

Kijev -- Parlament Ukrajine je izglasao propis po kojem pristupanje NATO-u postaje prioritet spoljne politike, što je odluka koja može da poveća tenzije sa Moskvom.

"Došao je trenutak da zakonodavnim putem jasno proglasimo želju Ukrajine da se pridruži NATO-u", rekao je predsednik Parlamenta Anrij Parubij.

Za je glasalo 276 poslanika, a protiv je bilo 25.


..................................................................................

Kako se usuđuju?
floki floki 08:04 09.06.2017

Re: ima li ko jači?

krkar
floki
krkar
Litvance, Letonce i Estonce.


fuj



Fuj - ne fuj ali ja tačno vidim sebe i partizane koji nam ispiraju mozak kroz celo školovanje svojim uspomenama. A i pušaka smo se u ovom uzrastu, hvala na pitanju, nagledali.

Pa mi to ništa ne smeta da budem normalan.


jarane, jel ti zajebavas ovde ili se pravis blesav? ovo je velicanje njihovih "slavnih" SS jedinica... no verovatno to "antifasistima" nije nikakav problem jer, boze moj, to je samo trebilo ruse...

pa posle kad opet dobiju po tamburi, onda ce da se cude sta je bilo...

vcucko vcucko 09:57 09.06.2017

Re: ima li ko jači?

floki
[

jarane, jel ti zajebavas ovde ili se pravis blesav? ovo je velicanje njihovih "slavnih" SS jedinica... no verovatno to "antifasistima" nije nikakav problem jer, boze moj, to je samo trebilo ruse...

pa posle kad opet dobiju po tamburi, onda ce da se cude sta je bilo...


Ironija sudbi je da su u principu trebili sami sebe.
Te baltičke državice, svaka ima neku etničku posebnost. Estonci su Ugrofinci. Litvanci su pravi Germani. A ovi sa slike Letonci/Latvijci, tamo su najuobičajenija prezimena tipa Ivanovs, Artjomovs, Verpakovskis. Znači, da li Rusi, ali u svakom slučaju Sloveni, kojima je neko u nekom momentu istorije dodao "s" i rekao "vi ste od sada Germani i mrzite Slovene/Ruse".
I najcrnje ustaše su bile od onih što ih je Carica Mara prevela da se krste nalevo. Tipično...
apacherosepeacock apacherosepeacock 11:18 09.06.2017

Re: ima li ko jači?

Te baltičke državice, svaka ima neku etničku posebnost. Estonci su Ugrofinci. Litvanci su pravi Germani. A ovi sa slike Letonci/Latvijci, tamo su najuobičajenija prezimena tipa Ivanovs, Artjomovs, Verpakovskis. Znači, da li Rusi, ali u svakom slučaju Sloveni, kojima je neko u nekom momentu istorije dodao "s" i rekao "vi ste od sada Germani i mrzite Slovene/Ruse".


Jbg. ja poznajem Litvanku koja voli Ruse (i nas iz bivse Ju) i Putina.
vcucko vcucko 11:39 09.06.2017

Re: ima li ko jači?

apacherosepeacock


Jbg. ja poznajem Litvanku koja voli Ruse (i nas iz bivse Ju) i Putina.

Nisi dobro pročitala. Litvanku, u redu. Nađi Latvijku
Šalim se, naravno da svugde ima ovakvih i onakvih. Zato postoji statistika koja ukazuje na trendove. Npr. procenat učešća u SS jedinicama, ubedljivo najviši u Letoniji/Latviji. O tome pričam.

krkar krkar 19:20 09.06.2017

TNT kurikulum

I najcrnje ustaše su bile od onih što ih je Carica Mara prevela da se krste nalevo. Tipično...



Da, da, svi su postali od Srba pravoslavnih koji su jeli zlatnim viljuškama dok je cela katolička Evropa žderala rukama...

Koliko vas treba izlupati da bar počnete da se pravite da ste normalni?
krkar krkar 20:30 09.06.2017

Re: ima li ko jači?


Jbg. ja poznajem Litvanku koja voli Ruse (i nas iz bivse Ju) i Putina.



Poznavao sam ja Sejda Bajramovića lično.
tyson tyson 13:34 10.06.2017

Re: ima li ko jači?

Npr. procenat učešća u SS jedinicama, ubedljivo najviši u Letoniji/Latviji.

Litvanci nikada nisu ni imali SS jedinice; jednostavno ih se nikada nije prijavilo dovoljno da bi se takvo nešto oformilo, i pored nastojanja Nemaca (što bi Mladenović rekao, "nacista" ).


vcucko vcucko 16:36 10.06.2017

Re: ima li ko jači?

tyson
Npr. procenat učešća u SS jedinicama, ubedljivo najviši u Letoniji/Latviji.

Litvanci nikada nisu ni imali SS jedinice; jednostavno ih se nikada nije prijavilo dovoljno da bi se takvo nešto oformilo, i pored nastojanja Nemaca (što bi Mladenović rekao, "nacista" ).

Neke stvari su uslovljene poreklom, može da priča ko šta hoće. Litvanci su nesporni Germani, kroz istoriju su imali i neke velike i jake države, samim tim ne skaču na svaki šušanj ne bi li se dokazali. Sa druge strane, Ivanovs ili Artjomovs i dalje znaju da su "sumnjivi" i sebi i drugima i oni će žešće da skoče nego sami Germani.
Naravno, svugde ima raznih i ne napadam nikoga ad hoc. Kao što rekoh: statistika, trendovi.
narcis narcis 18:18 05.06.2017

i onda

kažu dragoljub komunista
aureus aureus 18:37 05.06.2017

А да нема "Пешчаника"

Једно запажање кад већ Кркар двапут помиње "Пешчаник".

Мада је "Пешчаник" већ дуго, и практично без пада у квалитету, мјесто гдје се људи који су доказани зналци у својим струкама оглашавају и пишу на важне теме, увијек се неко нађе (а да то није само националистичко лупетало) ко ће тај медиј да пљуне без много објашњења.

A почесто је "Пешчаник" ЈЕДИНО мјесто гдје се може прочитати нешто што је у датом тренутку од значаја за Србију, или је од ширег значаја али нико о томе не пише у Србији.
princi princi 10:27 09.06.2017

Re: А да нема "Пешчаника"

мјесто гдје се људи који су доказани зналци у својим струкама оглашавају

Gde se izdaju ti dokazi? O kojim strukama je reč? Vodoinstalateri? Električari? Rentgenolozi? Saksofonisti? Koliko sam video, tamo uglavnom cirkuliše jedan isti broj i zatvoren krug i ljudi i ideja.
krkar krkar 20:20 09.06.2017

Re: А да нема "Пешчаника"

Koliko sam video, tamo uglavnom cirkuliše jedan isti broj i zatvoren krug i ljudi i ideja.



To što je mali broj i zatvoren krug ničim ne opovrgava da se radi o
људи који су доказани зналци у својим струкама


Hajmo bar formalnu logiku da dovedemo u red pa onda možemo o ličnim afinitetima i politici.

Što se mene tiče, priznajem barem četvrtini autora Peščanika da su
људи који су доказани зналци у својим струкама


a to je daleko veći procenat nego na ijednom i drugom medijumu ili opštilu
princi princi 20:26 09.06.2017

Re: А да нема "Пешчаника"

Ma to su najobičniji pundits, rekla kazala tandara broć, pričam ti priču jugo istoričari, novinari i sociolozi. Kakva crna struka.
krkar krkar 20:34 09.06.2017

Re: А да нема "Пешчаника"

Ma to su najobičniji pundits, rekla kazala tandara broć, pričam ti priču jugo istoričari, novinari i sociolozi. Kakva crna struka.


Aha, ti si da se o svemu oglašavaju samo gastroenterolozi, klimatolozi, fizikohemičari, taksonomi i petrografi.

Pa može i tako. Ne znam čemu služi ali može i tako.
aureus aureus 21:19 09.06.2017

Re: А да нема "Пешчаника"

krkar

Što se mene tiče, priznajem barem četvrtini autora Peščanika da su
људи који су доказани зналци у својим струкама


a to je daleko veći procenat nego na ijednom i drugom medijumu ili opštilu

Нарочито је "Пешчаник" био јак кад су за њега писали и у њему гостовали Војин Димитријевић и Срђа Поповић, један профан са великим "П" (и судија) а други адвокат са великим "А". Али шта ћеш, морају људи некад и да умру.
Још је активна Весна Ракић Водинелић, а ја се надам да ће Марко Милановић мало чешће писати, пошто ми он личи на некога ко би могао остати као упамћен као значајан домаћи правник, кад сам се већ правника дотакао.

За "Пешчаник" из свијета економије пишу и неолиберали (Прокопијевић и Глигоров) али има и текстова са лијевог спектра. Није риједак случај да се о некој ствари на "Пешчанику" развије дебата међу неистомишљеницима.

Иначе, пошто смо мало причали о Русији, недавно је "Пешчаник" објавио одличан текст поменутог Глигорова у којем је приказан однос Русије и Европе кроз модерну историју (едит: прецизније би било рећи однос Русије према Европи). Препоручујем за читање. Није баш кратак, али било би штета да је краћи, с обзиром на тему.

Не треба заборавити још нешто.

1) Осим ауторских текстова, "Пешчаник" објављује и преводе страних текстова и интервјуа.
2) "Пешчаник" има утицај који је апсолутно непропорционалан броју људи који воде читаву причу, а то су од почетка само двије новинарке (којима, претпостављам, ту и тамо понеко помогне). Ово је нешто што се мора истаћи.
gedza.73 gedza.73 21:32 09.06.2017

Re: А да нема "Пешчаника"

, недавно је "Пешчаник" објавио одличан текст поменутог Глигорова у којем је приказан однос Русије и Европе кроз модерну историју.


jel' kažu nešto o ovoj pomami koja je zavladala međ' Amerikancima?
Nama se smejali za HARP (?) antene a vidi njih. Te hakovali ih Rusi, te Putin namestio izbore za predsednika, sumnjaju da im je i misicu uturio, da im pripremio Z virus, kako će im pusti EMP...

Lutaju od zavere do zavere. napredan svet a tako podložan razrnoraznim manipulacijama

aureus aureus 23:19 09.06.2017

Re: А да нема "Пешчаника"

gedza.73
, недавно је "Пешчаник" објавио одличан текст поменутог Глигорова у којем је приказан однос Русије и Европе кроз модерну историју.


jel' kažu nešto o ovoj pomami koja je zavladala međ' Amerikancima?
Nama se smejali za HARP (?) antene a vidi njih. Te hakovali ih Rusi, te Putin namestio izbore za predsednika, sumnjaju da im je i misicu uturio, da im pripremio Z virus, kako će im pusti EMP...

Pusti sad te bakrače, slušaj šta kaže ono rusko spadalo Tolstoj (preuzeto iz teksta Vladimira Gligorova):



Ako… želimo da živimo u miru, treba da prestanemo da uživamo u snazi naše zemlje; treba da se radujemo njenom slabljenju i da joj u tome pomognemo. Rusi treba da su srećni ako se Poljska, baltičke provincije, Finska, Jermenija odvoje, oslobode od Rusije… Što veća država, to je gori i suroviji patriotizam i veća patnja onih nad kojima se ta moć sprovodi. Stoga… treba ne samo da ugasimo našu želju za daljim širenjem države, već treba da želimo njeno smanjivanje, slabljenje i da na tome vredno radimo. Treba da razumemo da dok god hvalimo patriotizam i podstičemo ga među mladima, postojaće oružje za uništenje fizičkog i duhovnog života nacija…

Evo i pomenutog teksta sa "Peščanika".
krkar krkar 01:22 10.06.2017

Re: А да нема "Пешчаника"

Ako… želimo da živimo u miru, treba da prestanemo da uživamo u snazi naše zemlje; treba da se radujemo njenom slabljenju i da joj u tome pomognemo. Rusi treba da su srećni ako se Poljska, baltičke provincije, Finska, Jermenija odvoje, oslobode od Rusije… Što veća država, to je gori i suroviji patriotizam i veća patnja onih nad kojima se ta moć sprovodi. Stoga… treba ne samo da ugasimo našu želju za daljim širenjem države, već treba da želimo njeno smanjivanje, slabljenje i da na tome vredno radimo. Treba da razumemo da dok god hvalimo patriotizam i podstičemo ga među mladima, postojaće oružje za uništenje fizičkog i duhovnog života nacija…


Pa to je ono poznato: Rusija je ko pička - što uža to bolja.

Za Srbiju već odavno dokazano, dokazaće se i za rusiju inšala.
aureus aureus 01:51 10.06.2017

Re: А да нема "Пешчаника"

krkar
pička - što uža to bolja.

Aaa...na to je Tolstoj mislio.

Da se i ovo uzme kao važna okolnost pri analizi njegovih sumnjivih pogleda na Rusiju i njene dimenzije.

docsumann docsumann 08:43 10.06.2017

Re: А да нема "Пешчаника"

Pa to je ono poznato: Rusija je ko pička - što uža to bolja.


što reče jedan alkos ovdašnji - da je kurac pravljen za pičku izgledao bi ko sjekira...
alselone alselone 09:33 10.06.2017

Re: А да нема "Пешчаника"

dokazaće se i za rusiju inšala.


Pa jeste bilo par pokusaja, pa su se slavno zavrsili. Ostaje samo nada...
floki floki 14:01 10.06.2017

Re: А да нема "Пешчаника"

Hehe, ne znam samo da li krkar sebe u snovima vidi sa rukom na stomaku ili pak onim brcicima... moguce je i da sebe zamislja kao medlin olbrajt, posto se i ona oko ruskih teritorija slicno izjasnjavala... ako je kao olbrajtova, garant nosi posluzavnik na dupetu da ga velja ilic ne natisne... :)
krkar krkar 16:21 10.06.2017

Re: А да нема "Пешчаника"

Hehe, ne znam samo da li krkar sebe u snovima vidi sa rukom na stomaku ili pak onim brcicima... moguce je i da sebe zamislja kao medlin olbrajt, posto se i ona oko ruskih teritorija slicno izjasnjavala... ako je kao olbrajtova, garant nosi posluzavnik na dupetu da ga velja ilic ne natisne... :)


Si čuo onaj vic o Poljaku i zlatnoj ribici?
floki floki 16:39 10.06.2017

Re: А да нема "Пешчаника"

Ajd daj
vcucko vcucko 16:41 10.06.2017

Re: А да нема "Пешчаника"

floki
Hehe, ne znam samo da li krkar sebe u snovima vidi sa rukom na stomaku ili pak onim brcicima... moguce je i da sebe zamislja kao medlin olbrajt, posto se i ona oko ruskih teritorija slicno izjasnjavala... ako je kao olbrajtova, garant nosi posluzavnik na dupetu da ga velja ilic ne natisne... :)

Nagna.
Velja je teo da nagna babu. Ne da je natisne
krkar krkar 16:54 10.06.2017

Re: А да нема "Пешчаника"

floki
Ajd daj


Uvatio Poljak zlatnu ribicu, pustimeispunićuti3želje...Ž

Dobro, prvo da Kina napadne Poljsku, okupira je i da se potpiše mir i da se Kinezi vrate kući.

Hm, neobično, ali ajde, ja sam zlatna ribica, može.

Druga želja - je l' može isto to opet?

Baš neobično ali ajde, može.

A može i treći put isto to?

Ama može, evo biće tako, ali reci mi u čemu je fora?

Pa tako će Kinezi 6 puta da promarširaju preko cele Rusije!
alselone alselone 17:01 10.06.2017

Re: А да нема "Пешчаника"

Poljak


Poljaci su uvek bili napredni.

Polish priest blessing a newly opened “Bitcoin embassy.”


Polish cardinal blessing a supercomputer cluster

krkar krkar 17:40 10.06.2017

Re: А да нема "Пешчаника"

alselone
Poljak


Poljaci su uvek bili napredni.

Polish priest blessing a newly opened “Bitcoin embassy.”


Polish cardinal blessing a supercomputer cluster




Neko je ovde od nekog učio:

krkar krkar 17:45 10.06.2017

Ljubav pravoslavna


A ovo su ruski popovi kad ne moraju da se kriju i pretvaraju da su neki kao fol čovekoljupci:

alselone alselone 18:14 10.06.2017

Re: Ljubav pravoslavna

Ja stavio dve slike, ti dvadeset, ko da je takmicenje. Ima jos slika za poljake, ako te zanima.
gedza.73 gedza.73 18:24 10.06.2017

Re: А да нема "Пешчаника"

aureus
Pusti sad te bakrače, slušaj šta kaže ono rusko spadalo Tolstoj
Što veća država, to je gori i suroviji patriotizam i veća patnja onih nad kojima se ta moć sprovodi. Stoga… treba ne samo da ugasimo našu želju za daljim širenjem države, već treba da želimo njeno smanjivanje, slabljenje i da na tome vredno radimo.


Ne bi baš da se svađam sa Tolstojem ali da je veliko rimsko carstvo bilo malo još bi se Englezi i Germani bili sa svinjama oko dudinja.
Ili da je baja što napravi Aleksandriju pleo poentles kod kuće šipak bi se sad tamo letovalo.

Kad pomenu Aleksandra Makedonskog a u svezi
preuzeto iz teksta Vladimira Gligorova
on ne mora da se brine oko veličine zemlje. Realno je da u BMRJ deo u kome su Albanci većina pripadne Albancima a oni ljudi da sami odluče da li će da ostanu u zajednici ili da budu samostalna država.
(Alse ti žmurina ova dadadanja
Ako je Pandora otvorila kutiju onda neka haos bude za sve, ne samo Srbi da igraju na nepoznatu melodiju


(na konju je makedonski Aleksandar Veliki)


nešto sam napis'o, pa obris'o a tiče se nacija na Balkanu pa da se ne baci.
Teslu jesu izmuntali Amerikanci ali šta bi bilo da je ostao u Jugoslaviji. Hrvati bi ga ubili u Jasenovcu, u Srbiji bi u najboljem slučaju bio poštar u nekoj vukojebini (u gorem bi zaglavio Goli otok)

edit
Ma 'de pusti. Jenkiji se zatrpavaju kao krtice pod zemlju, spremaju klopu za smak sveta koji samo što nije. Već nekoliko puta.
Smejali se nama što nas Cobe nabio po kućama kad je bilo pomračenje Sunca.
A vidi njih. Evolucija na delu.


alselone alselone 20:59 10.06.2017

Re: А да нема "Пешчаника"

krkar krkar 21:05 10.06.2017

Srećom ima Putina

Smejali se nama što nas Cobe nabio po kućama kad je bilo pomračenje Sunca.
A vidi njih. Evolucija na delu.


A ovi današnji Srbi lepo iznajmili skloništa za gajenje pečuraka i teretane.

Iskopaće im Putin nova.
krkar krkar 21:15 10.06.2017

Opijum

Ja stavio dve slike, ti dvadeset, ko da je takmicenje. Ima jos slika za poljake, ako te zanima.



Video sam ceo poljski sajt, ima i ruski takav (LINK).

A sve zato što je sve to isti kurac, zamajavanje naroda. Ista govna popovska lažljiva, manipulantska, pohlepna, puštači tuđe krvi.

Ipak je mesto vere i crkava u društvu u onoj komunističkoj Jugoslaviji bilo odlično rešeno. Taman gde treba i koliko treba.

Valjalo bi da opet dođe neko da malo jaše popove, previše su se razbahatili.

gedza.73 gedza.73 21:21 10.06.2017

Re: Srećom ima Putina

A ovi današnji Srbi lepo iznajmili skloništa za gajenje pečuraka i teretane.

Godina preduzetništva.

Iskopaće im Putin nova.

Meni jedan od najslađih fajtova je rusko naoružanje protiv američkog.

al' da Rusi znaju da ubodu, znaju. ne znam ko je od koga krao zanat jenkiji mogu da se nasade na glavu kako bi napravili jednu Mašu i medveda ili Kuhinju.



alselone alselone 22:06 10.06.2017

Re: Opijum

A sve zato što je sve to isti kurac, zamajavanje naroda. Ista govna popovska lažljiva, manipulantska, pohlepna, puštači tuđe krvi.


E, tako bih se vec saglasio. Iste manipulacije stotinama godina. I sto blize njihovoj granici podele, to su manipulacije vece.
aureus aureus 00:44 11.06.2017

Re: Opijum

krkar

Ipak je mesto vere i crkava u društvu u onoj komunističkoj Jugoslaviji bilo odlično rešeno. Taman gde treba i koliko treba.

Nešto mi se javlja ova slika:



V1. Tito: Pope, kod nas ti je država glavna.
- Da, naravno.


V2. Tadić, Dodik, Nikolić, Vučić: Oče...
(Nedostaje Koštunica koji je sa najviših državnih funkcija išao na molebane i pred kamerama učio Srbe kako se jede slavsko žito.)
apostata apostata 01:27 11.06.2017

Re: Opijum

alselone
A sve zato što je sve to isti kurac, zamajavanje naroda. Ista govna popovska lažljiva, manipulantska, pohlepna, puštači tuđe krvi.


E, tako bih se vec saglasio. Iste manipulacije stotinama godina. I sto blize njihovoj granici podele, to su manipulacije vece.

I veoma su efikasni.


aureus aureus 02:55 11.06.2017

Re: Opijum

U Rusiji, dakle, od 1991. porastao broj pravoslavnih hramova sa 7500 nad 32500.
To je 25000 novih crkava. Za toliko je opao i broj škola. Nije loše.

Ako se neko sjeća poslednjih stranica "Životinjske farme", mogao je da vidi da je sve to predviđeno 40-50 godina ranije. Kako se bližio kraj životinjskog komunizma, tako se među životinjama sve češće pojavljivao gavran Mojsije (crkva) koga su životinje otjerale kad je komunizam uspostavljen.
Nije li Orvel bio kliker?
Ljevičar koji je dok je trajao uspon komunizma napisao djelo u kojem je potanko opisao razvoj, rast, vrhunac, propadanje i krah komunizma - i to pola vijeka prije nego što se krah desio.

Mi danas živimo posljednju stranicu "Životinjske farme", i to onu scenu gdje ne razaznajemo ljude i svinje.

nikvet pn nikvet pn 09:27 11.06.2017

Re: Opijum

aureus

Mi danas živimo posljednju stranicu "Životinjske farme", i to onu scenu gdje ne razaznajemo ljude i svinje.


krkar krkar 11:24 11.06.2017

Re: Opijum

Mi danas živimo posljednju stranicu "Životinjske farme", i to onu scenu gdje ne razaznajemo ljude i svinje.


gedza.73 gedza.73 12:40 11.06.2017

Re: Opijum





i žena svetac


Zbog Dijane Budisavljević i ljudi poput nje se nadam da postoji bog. Jer ako njega ima ima i raja a oni su raj zaslužili. Tad valjda postoji i pakao da ugosti bagru koja je mogla da ubija decu koji god znak na čelu nosila.

gedza.73 gedza.73 12:40 11.06.2017

Re: Opijum

.
apostata apostata 13:06 11.06.2017

Re: Opijum

U Rusiji, dakle, od 1991. porastao broj pravoslavnih hramova sa 7500 nad 32500.
To je 25000 novih crkava. Za toliko je opao i broj škola. Nije loše.

aureus aureus 15:09 11.06.2017

Re: Opijum

krkar
Mi danas živimo posljednju stranicu "Životinjske farme", i to onu scenu gdje ne razaznajemo ljude i svinje.




Ne razaznajemo popove i džedaje?


Obi-Van Kenobi, mitropolit korusantski
alselone alselone 18:55 05.06.2017

Grafit

Bio je davno jedan grafit: Glasali ste - gladujte. Libkonz ga se verovatno seca.
Mi smo Kina Evrope, mene ovakve stvari ne cude, cude me reakcije, tj. nedostatak istih.
krkar krkar 19:27 05.06.2017

Re: Grafit

mene ovakve stvari ne cude, cude me reakcije, tj. nedostatak istih.


I meni je to fascinantno, radnici iz kapitalizma bore se kao lavovi. i oni iz bivšeg komunizma začno znaju svoja prava i ne daju se.

Samo ovi samoupravljači bivši kao ovce i amebe.

I nikako čovek da provali koja je droga tu najviše dovela do nepovratnog odumiranja moždanih ćelija: je li to KOKV ili JezdaiDafina ili KJS ili 1000 Dinkićevih maraka/evara ili SSSN ili šta već

aureus aureus 20:09 05.06.2017

Re: Grafit

krkar

I meni je to fascinantno, radnici iz kapitalizma bore se kao lavovi. i oni iz bivšeg komunizma začno znaju svoja prava i ne daju se.

Samo ovi samoupravljači bivši kao ovce i amebe.

Једанпут је Адријано Челентано пјевао (шта пјевао? - освојио Санремо са том пјесмом) да без посла нема љубави, односно нема сексуалних активности. Нема ни вечере.
"Долазим кући и на столу - шипак!"
Па ти штрајкуј.

Можда се Срби не боре јер не би да остану без секса...

Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 23:55 05.06.2017

Re: Grafit

Samo ovi samoupravljači bivši kao ovce i amebe.


Videh u novinama ovu priču oko lažnih uplatnica za registraciju što su razne agencije štancovale, i iz novina to još i izgleda "normalnO". Kad ono - e nije da je država radila svoj posao - ni kada se pravila blesava da godinama ne proverava uplate, ni kada je konačno neko proverio, pa nastala frka.

Pa namesto da odrade posao - oni krenuli da se uzdaju (osnovano, naravno) u Čvorovštinu i Poslušnost podanika. Pa pozovu ljude u stanicu, da ih isprepadaju i izvaćare da oni sami vrate tablice - a kada uplate nanovo sve ono što su jedared platili, e onda će (kao) da im ih vrate.

A tek ako se neko uskopisti - i izdrži više poziva u stanicu i "nagovaranja", e tek onda odrade posao pa napišu rešenje. Pa ni tada neće da ga šalju, nego - ajde donesite tablcie u MUP a onda će da vam damo rešenje ;> Pa ako ni to ne prođe, e onda - e onda ne znam dalje šta, jer ovaj od kojeg sam slušao priču još ništa na kuću nije dobio, a prošlo nekoliko nedelja.

krkar krkar 00:11 06.06.2017

Re: Grafit

Videh u novinama ovu priču oko lažnih uplatnica za registraciju što su razne agencije štancovale, i iz novina to još i izgleda "normalnO".


Upoznam prošle godine u Novom Pazaru tipa, drug moga druga, koji je fasovao 4 godine upravo zbog tih lažnih uplatnica. Koliko sam shvatio sudilo mu se najmanje 2 godine i onda je još oko godine prošlo dok ga nisu pozvali (taman tih dana kad sam ga ja upoznao, u septembru 2016.). Ako je to radio 1-2 godine - znači da je muljao negde 21012-13.

Objašnjavao mi je kako stvar funkcioniše. On je radio sa Jugobankom Kosovska Mitrovica (Jugobanka je ukinuta 200x koje ono beše ali sve je prolazilo što znači da su možda i panduri bili u dilu). Najviše su muljali sa velikim kubikažama, preko 2000, gde su porezi i takse visoki i progresivni a odmah zatim sa kamionima.

Šema je ti recimo treba da platiš 1000 € registraciju. Njemu daš 300, on tebi falsifikovane uplatnice i namiri koga ima u procesu.

Inače tip je bukvalno 3 dana pre nego što je trebalo da se javi u mardelj pao i slomio ruku i odložio. Baš ću da pitam je li u međuvremenu otišao.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 00:20 06.06.2017

Re: Grafit

(Jugobanka je ukinuta 200x koje ono beše ali sve je prolazilo što znači da su možda i panduri bili u dilu).


No "Možda" at all ;>

Šema je ti recimo treba da platiš 1000 € registraciju. Njemu daš 300, on tebi falsifikovane uplatnice i namiri koga ima u procesu.


To su "napredne" varijante. Ali im se osladilo, pa krenuli da daju takve uplatnice i nesaglasnim ;> mušterijama.

NM - naravno, siguran sam nekako da će namesto da srede svoj sistem i proveru, da izvrnu to tako da će građani morati da rade njihov posao. Ko zna, možda se uvede i dovođenje dva svedoka koji jemstvuju ;> da su pare uplaćene a uplatnice prave.
escherichije_colic escherichije_colic 21:49 06.06.2017

Re: Grafit

alselone

Mi smo Kina Evrope


Kad smo već kod toga, gledaste li onaj kratki dokumentarac što su skoro ljudi kačili po Feizbucima: kako Kineska država zarađuje od prodaje organa zatvorenika (to je kao legitimno) i tih nekih sektaša što su progonjeni tamo već godinama?

Nemojmo olako potezati te paralele Kina/Srbija, daćemo ideju nekoj kreativnoj glavi.
krkar krkar 23:09 06.06.2017

Re: Grafit

Nemojmo olako potezati te paralele Kina/Srbija, daćemo ideju nekoj kreativnoj glavi.



Jes, ko zna šta će inače da im padne na pamet ako im mi ne sugerišemo.

Možda da im padne na pamet da se zaista pozabave promocijom kadaveričnih donacija jer Srbistan je na pragu da bude izbačen iz Eurotransplanta jer samo uzima organe a ne daje ništa u zajednički pul.

To pokazuje da je ipak narod fundamentalno stoka. bahata, sebična, samoživa stoka. Čak je i NVO SPC koliko-toliko otvoreno podržao uzimanje organa sa kadavera, možda ne sve vladike ali oni koji su podržali podržali su otrvoreno. I država pravi nekakve kampanje, kakve su da su ipak su javne i vrti se poruka.

Dakle ipak je narod stoga i fukara, govna teška.
narcis narcis 19:04 05.06.2017

dve žene

su dobile otkaz, čudi me da se na ovu drugu niko ne osvrće, druga žena takođe ima rak , grlića materice ako sam dobro shvati onaj text.
no drugovi libertarijanci na blogu aj da vas čujem sag, čija je briga sudbina ovih žena?
gde je ta vaša slobodna inicijativa sad kad je u pitanju radnik, znam boli vas qrac za radnike vi se brinete samo za vašu uskogrudnu i nikakvu dušu.
ja kao osvedočeni blogovski komunista uvek sam se zalagao da se socijala izmesti iz preduzeća i da bude poso države, zato su me libertarijanci i fašisti na blogu i proglasili za komunistu, alo srki desi sag da te čujem.el u u diznilend tražiš komuniste?
gde ste vi koji za sve i sva od darvina do marsa krivite komuniste i titu, ko je sag kriv za ovo ?
ćutite, i bolje...
krkar krkar 19:37 05.06.2017

Re: dve žene

no drugovi libertarijanci na blogu aj da vas čujem sag, čija je briga sudbina ovih žena?


Jesi ti čitao išta na ovom blogu? Ili bar gledao slike?

Briga o njima je isključivi posao države i državnih organa. Poslodavci su platili poreze (prilično visoke) i od tog novca država je dužna da napravi mehanizme za brigu o ženama sa rakom grlića materice, muškarcima sa obolelim zglobovima, invalidima rada, invalidskim penzionerima, siročićima, samohranim majkama...

Prvo, zato što je država za to uzela pare;

Drugo, zato što je to core business države a ne firme;

Treće, zato što se država busa u grudi populizmom i "brigom o svom građanima" a firme samo govore o kvalitetu i kvantitetu proizvoda.

Nema to veze sa komunizmom, komunizam je samo zahvatanje u raspodelu, ne i garantovanje bilo kakvih prava.
narcis narcis 21:05 05.06.2017

Re: dve žene

Jesi ti čitao išta na ovom blogu? Ili bar gledao slike?

obatri
aj prvo tebi da objasnim, meni ovde korejanci nisu ništa krivi, tačno su rekli, drugo i ja se zalažem za to da firme ne budu socijalne ustanove već mesta gde će da se radi i zaradi a ne da vodi politika i abrovi,
da skoknem na ono mesto gde se pitaš zašto naši samoupravljači ćute i ne bore se, u samoupravljanju nam je svima izašlo na nos to što su radnici imali preterana prava, barem meni i nekima oko mene, onda ono kao moja firma dobro posluje i ima pare a tvoja propada pa se onda meni uzimaju pare da se plate radnici kod tebe i da ne propadne firma.sa svim tim iskustvom i lezilebe da te jedem stavom radništva po pitanju posla i , ma znaš ti sve ovo i bolje od ja. e kako sad da se bore , ko da ih vodi, sindikalci koji su to samo zato da bi bili u kancelariju i neradeći ništa imali veće plate. ko će da ove sexualno neprosvećene radnike da izvede na štrajk, ko?
ali da batalim to, i prađem na mene,
kad god sam se ovde oglasio o tome da država treba da vodi socijalnu politiku zaskakali su me libertarijansski kreteni i nazivali komunistom,
posebno ima jedan ovde koji je sve davanje u kulturi i ostalim, što treba država da radi vređao kao lezileboviće i pričao neke nebuloze o privatnoj inicijativi ,
tim kretenima je posvećen moj post, sad ćute ko kurve jer ustvari i neznaju šta je to država i čemu služi već ih samo mržnja pokreće da napabirče dvatri libertariijanska načela- floskule i napadaju svakog ko ima imalo svesti otome šta je poso države, naročito napadaju kulturu i socijalu.
njima se obraćam.
kao čovek i komunista
dragoljub

escherichije_colic escherichije_colic 21:55 06.06.2017

Re: dve žene

krkar
Poslodavci su platili poreze (prilično visoke) i od tog novca država je dužna da napravi mehanizme za brigu o ženama sa rakom grlića materice, muškarcima sa obolelim zglobovima, invalidima rada, invalidskim penzionerima, siročićima, samohranim majkama...

Prvo, zato što je država za to uzela pare;


Nije: "Država" te pare iz fondova koristi za finansiranje izmišljenih radnih mesta, bar je tako sa zdravstvenim fondom, gde godinama ljudi po domovima zdravlja kukaju kako nema posla i da će "biti otpuštanja i skidanja sa fonda" a onda ZVEKETE zaposli se nečije dete/šurnjaja ili jednostavno član stranke.

Valjda je jasno da mi njima te harače plaćamo iz jednog jedinog razloga: zato što moramo i što bi nas u protivnom strpali na robije, a ne zato što očekujemo da će ti naši harači biti upotrebljeni u našu korist. To bi bilo isto kao kad bi neki kmet pitao Aganliju i Kučuk-Aliju zašto sredstva od njegove trećine (btw danas su nameti na platu zbirno veći) nisu namenski iskorištena za zdravstvenu zaštitu, zaštitu od elementarnih nepogoda, uređenje puteva isl.
barese barese 20:50 05.06.2017

Koliko to traje probni rad u Srbiji?

Zar je u Srbiji zaista moguće da neko posle 24 meseca još uvek radi na određeno vreme?
Je l' to po zakonu ili tu ima nekih mutljavina sa fiktivnim prebacivanjem unutar firme sa jednog radnog mesta na drugo?
Jukie Jukie 14:39 06.06.2017

Re: Koliko to traje probni rad u Srbiji?

barese
Zar je u Srbiji zaista moguće da neko posle 24 meseca još uvek radi na određeno vreme?
Je l' to po zakonu ili tu ima nekih mutljavina sa fiktivnim prebacivanjem unutar firme sa jednog radnog mesta na drugo?

Npr. mnogi nastavnici rade na određeno vreme zato što je pre nekoliko godina uvedena zabrana zapošljavanja na neodređeno. Niko ne može da pređe na neodređeno.
escherichije_colic escherichije_colic 22:04 06.06.2017

Re: Koliko to traje probni rad u Srbiji?

barese
Zar je u Srbiji zaista moguće da neko posle 24 meseca još uvek radi na određeno vreme?
Je l' to po zakonu ili tu ima nekih mutljavina sa fiktivnim prebacivanjem unutar firme sa jednog radnog mesta na drugo?


Mene je gazda nekoliko meseci prijavljivao/odjavljivao svaki dan. Na kraju se meni sve slomilo preko leđa, "država" naravno nije nikakav problem imala s gazdom, ali su zato mene naterali da mesecima obijam vrata kancelarija i donosim gomile besmislenih papira. Na kraju neka budala krenula da me grdi "što nisam overio zdravstvenu knjižicu" a ja kažem "kakve veze ima što nisam overio, nisam ni koristio, ali sam vam zato uredno 6 meseci plaćao to što ni sam koristio" i tek tad se zaglupila i u ime sistema odlučila da me ostavi na miru.
tsunade tsunade 22:05 05.06.2017

svaki poslodavac

bi voleo da radnika zameni robotom. iz milion razloga, od kojih su pojedini opravdani.

ove se pretpolitičke balkanske parlamentarne despotije još nalaze u fazi tranzicije državnog kapitala u privatne ruke... ono, jeste da se grebe po dnu šerpe, al još tu ima da se omunji koje milionče.

treba, dakako zadovoljiti i neku statistiku u predizborne svrhe, pa se vabe ti investitori jeftinom i obespravljenom radnom snagom i jeftinom energijom. to je, na žalost sve što imamo da ponudimo.

nama je ljudski život enivej, i bez te žene (iskreno joj želim brz oporavak) jeftin... ovde se ubistva bagatelišu kao saobraćajni prekršaji. tako i tu ženu, radnicu jure, ljudi posmatraju kao zvezdu u žanru socijalne pornografije. nema tu artikulisanog bunta zbog nepravde, loše vlade, zlih državnih sila... nema toga ni medju ljudima koji je lično poznaju (ili ja nisam videla)... ima samo tupe zainteresovanosti za rasplet i kraj.

a što se stanovništva srbije tiče.. pored toga što su obespravljeni oni su sistematski obesmišljavani u svim proizvodnim procesima kojih gotovo više i nema... kad se zagrebe po površini, zapanjujuće je koliko smo nesposobni bilo šta da proizvedemo a i to koliko niko nije zainteresovan da se bavi nama i u nas ulaže.

hoću da kažem, nama s punim pravom dodju ti neki kosooki ili bledoliki pa kažu: jeste jeftini ali ste i totalno nekvalifikovani. treba nam vaša sirova snaga. ako je izgubite, obratite se državi.

i što je najcrnje, i oni su tom državom nezadovoljni i oni se osećaju izigrano... oni s pravom očekuju value for no money, hoće ceo paket (jeftinog, degradiranog, visoko kvalifikovanog radnika). jer to im je na raju krajeva i obećano.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana