Filozofija| Hobi| Muzika| Putovanja| Sex

Napred u srednji vek

krkar RSS / 19.04.2017. u 14:30

witchdance.jpg


Uzmite zmijsku košuljicu (mora biti od otrovnice), suvo krilo slepog miša, grudvicu dlaka od vuka (najbolje sa vrata ili leđa ali ako nemate može bilo kakva, samo da je vučja), nekoliko zrna pšenice koja je dve godine bila zakopana ispod kućnog praga i šaku suve koprive. Treba vam još i crep sa crkve (sa istočne strane) i jedan detetov odsečeni nokat koji je odležao 7 dana u svetoj vodici. Sve sastojke dobro istucajte ili sameljite i razmutite u maloj šoljici mleka od prvorotke (najbolje da bude iz familije ali ako nema može od bilo koje krštene i udate prvorotke). Prethodnog dana se pričestite i ujutru ono dajte detetu da popije našte srca i dok držite dete izmolite 7 očenaša. Nastojte da ne bude utorak a bolje je i ako nije trapava sedmica.

Ako ste sve uradili tačno po receptu - detetu ne treba nikakva vakcinacija.

Witchcraft.jpg


Te su vakcinacije ionako izmislili Zapad, masoni, NATO, katolici, iluminati, vojno-industrijski kompleks i ko zna ko sve ne. Da rasrbe našu decu i udalje ih od vere pravoslavne. I da ih zaglupe, da budu taman toliko poluinteligentni da mogu da obavljaju razne jednostavnije radnje ali da slučajno ne misle samostalno (doduše, ovo je u Srbiji postignuto i bez vakcinacije).

witchcraft-11.jpg


Hteo sam odmah u nedelju da postavim tekst mog dragog prijatelja i jednog od najlucidnijih ljudi koje poznajem, Jurice Pavičića, objavljen u zagrebačkom Jutarnjem listu (LINK) ali nisam stigao. Svejedno, nije kasno, tekstu se nema šta ni dodati ni oduzeti. Samo gde piše Hrvatska čitajte Srbija, umesto Hrvati - Srbi, umesto kardinal Bozanić - patrijarh Irinej, umesto Plenković - Vučić. Dalmatinskoj kuharici Dike Radice u potpunosti je pandan Moj kuvar Spasenije - Pate Marković. Iste su godine izdati, isto mitsko mesto imaju (zasluženo). Samo da napomenem da valja imati oba!

Napomena: cijepljenje je vakcinacija a cjepivo vakcina.

prosvjed-cijepljenje4-090417.jpg

Netom što je 1. svjetski rat završio, jedan mladi Slavonac s diplomom bečke medicine imenovan je šefom higijenskog odjela tek osnovanog ministarstva zdravlja Kraljevine SHS. Ime tog čovjeka bilo je Andrija Štampar.

Štampar će biti šef tog higijenskog odjela narednih 11 godina, a s te će funkcije voditi jedan od najvećih prosvjetiteljskih pothvata u našoj povijesti. Tijekom tih 11 godina, Štampar i njegov tim formirali su 250 ustanova, higijenskih zavoda i škola narodnog zdravlja koje su udarile temelj medicinskoj prevenciji na Balkanu. Kao zagovornik prevencije, Štampar je koristio i medijske novotarije za odgoj nepismenih seljaka, pa je - kao usputnu korist u tom edukativnom radu - zasnovao i prvu javnu kinematografiju u Hrvatskoj. Osim toga, Štampar je zasnovao i principe onog što danas zovemo socijalna medicina.

Andrija_%C5%A0tampar_1970_Yugoslavia_stamp.jpg

 

Danas - 99 godine nakon Štamparova imenovanja - zanimljivo je čitati tih Štamparovih deset principa. Iz današnje perspektive, naime, oni zvuče gotovo kao neki radikalni politički program. Zdravlje je - veli Štampar - tema kojoj se imaju “baviti svi”. U zdravlju je “obavještavanje naroda važnije od zakona”. Socijalna je terapija važnija od individualne, a glavno mjesto liječenja mjesto gdje se živi, a ne ordinacija. Liječnik ne smije biti ekonomski ovisan o bolesniku, a medicina mora biti jednaka bogatom i siromašnom. A među deset točaka Štamparovih načela kao osmo po redu se “sakrilo” i jedno koje naizgled zvuči kao ljupka, prazna fraza. Ono glasi “liječnik treba biti narodni učitelj”.

Andrija Štampar - rođen 1888. - pripada generaciji u kojoj je obrazovanje bilo rijetkost, i samim tim privilegij. Ujedno, on pripada generaciju u kojoj se podrazumijevalo da onaj tko je stekao pravo na taj privilegij svojim znanjem vraća dug zajednici s kamatama. Za Štamparov naraštaj, obrazovani je čovjek bio i morao biti “narodni učitelj”.

Zlokovic_Klinika-u-Tirsovoj_o.jpg?pismo=lat

 

Dramu tog prosvjetiteljskog ideala secirat će približno istih godina Krleža u svom “Vučjaku”. No, koliko nam god danas Krležin pesimizam bio razumljiv, ideja obrazovanog tehnokrata kao “narodnog učitelja” bitno je obilježila nekoliko hrvatskih generacija, od mletačkih fiziokrata do socijalističkih inženjera. Nekako u isto ono doba kad Štampar iskorjenjuje malariju i uči seljake da peru ruke, ampelograf Stjepan Bulić u nizu će članaka, predavanja i letaka učiti dalmatinske seljake kako da raspoznaju sorte, kako se mora održavati higijena te zračiti i popločavati podrum. Približno u to doba, žena pod imenom Dika Marjanović Radica obilazi mala dalmatinska mjesta i uči žene kuhanju i konzerviranju hrane. Usput piše svoju kanonsku “Dalmatinsku kuharicu” (1939.) - najrasprostranjeniju, a rekao bih i najvažniju knjigu Dalmacije 20. stoljeća - knjigu koja je postala popularna baš zato što nije bila buržujski fensi-šmensi cookbook, nego prosvjetiteljski narodni priručnik. Upravo zato danas ta knjiga živi poprskana šalšom u tisućama obiteljskih kuhinja.

moj_kuvar_unutrasnja.jpg

 

Taj ideal prosvjetiteljske tehnokracije kao “učiteljice naroda” nastavio se i nakon rata. Često su i akteri bili isti - među inim, i Štampar i Radica. Dio te kulture prosvjetiteljske tehnokracije su i socijalistički tehnološki inovatori, od izumiteljice Vegete Zlate Bartl, preko tvorca neretvanske kulture mandarina Živka Gattina, do tvoraca azitromicina iz zagrebačke Plive. Nekoliko generacija “tehnokrata” i “struke” izvelo je naciju musavih, malaričnih seljaka iz nezamislive, primitivne bijede i naučilo ih napraviti TV prijemnik, frižider, PVC prah, ciklotron, naučilo ih operirati srce, planirati grad i izvesti umjetnu oplodnju. Taj trud par generacija danas postoji oko nas. Taj trud mi obitavamo, u tom trudu radimo, u njemu se liječimo, taj je trud danas izlistan na burzi. Sve je to stvorila neka “struka”, neka tehnokratska elita.

Kako bi danas toj tehnokratskoj eliti izgledala Hrvatska 2017.? Što bi danas Andrija Štampar rekao na to da u Hrvatskoj 2017. nanovo vodimo rasprave oko nečeg tako temeljnog kao što je - cijepljenje?

Pred koji dan bratova me žena upozorila na nešto što mi je, kao i većini vas, promaklo. Ove godine, naime, u Hrvatskoj ni u jednom mediju nije bilo prvoaprilske šale. A i njeno i moje mišljenje je da je nije bilo zato što se cijelo društvo pretvorilo u cjelogodišnji prvi april. U ovom trenutku, vi u Saboru imate zastupnika Bunjca koji na internetu objavi “recept” cjepiva za djecu u kojem jedino što još fali su šišmiševa krila i mišja žuč. Drugi saborski zastupnik - Pernar - u Sabor je doveo nikoga drugog nego Davida Ickea, britanskog teoretičara zavjere koji poučava da je britanska kraljica gušter koji pije krv male djece. Tek koji dan nakon što je takav osebujni mislilac pohodio hrvatski parlament, u Splitu su se na trgu pred kazalištem u velikom broju sakupili srodni teoretičari zavjere. Nakon što su lokalne vlasti uvjetovale upis u gradski vrtić obaveznim cijepljenjem, stotine su se roditelja okupile na protest na kojem su - manje-više - poručili da “struci” ne vjeruju. Ne vjeruju svojim pedijatrima, ne vjeruju njihovim profesorima na medicini, ne vjeruju bijelim kutama, laboratorijima, menzuri i epruveti.

undefined

 

Točno 99 godina nakon što je Andrija Štampar preuzeo u Beogradu ured ministarstva narodnog zdravlja, svijet koji je on zasnovao u temeljitoj je krizi. Narod - izgleda - “narodnim učiteljima” više ne vjeruje. Hrvatska, ne samo Hrvatska (ali - pogotovo Hrvatska) suočava se s porazom racionalizma. Mi ovdje ne govorimo o porazu ideja trećeg siječnja, porazu ideja 1990. ili 1945. Mi ovdje govorimo o porazu 1776. i 1789., porazu američke i francuske revolucije, porazu prosvjetiteljstva.

U tim okolnostima bljutavo je i odbojno slušati čovjeka koji je jedan od najvećih krivaca za tu kulturu - Josipa Bozanića - kako u uskrsnoj poslanici zdvaja nad “razgradnjom hrvatskih vrednota”. Još je bljutavije iščekivati bijeli dim pravorijeka od Plenkovićeva “Povjerenstva za suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima”. Jer, dokle smo došli, možda bi doista - kako je predložio Boris Rašeta - bilo bolje da Plenković osnuje komisiju za suočavanje s posljedicama režima - ali onih demokratskih. Ta bi komisija, naime, lako uočila do kojih smo sve “posljedica” nakon 27 godina “demokratskog režima” došli. Osim što, naime, više ne proizvodimo ni TV prijemnike, ni PVC, ni ciklotron, osim što više ne planiramo gradove, jedna je od tih posljedica i ta da se u 21. stoljeću u Hrvatskoj gasi bazična, prosvjetiteljska stečevina moderniteta: a to je cijepljenje. Evazija od cijepljenja više od ičeg drugog govori o potpunom civilizacijskom fijasku suvremene Hrvatske. Hrvatske, koja se - čini se - vraća korak po korak prema svijetu Fuisova “Zakone rieke” ili Tanhoferova “Nije bilo uzalud”. Dakle, svijetu predmodernih, malaričnih seljaka koji ne vjeruju doktoru ni “narodnom učitelju”, ali vjeruju kužnim isparenjima, vračari, usmenoj predaji i Davidu Ickeu.

Bilo bi lako - naravno - identificirati tri očita, prvoloptaška krivca za ovu upalnu infekciju iracionalizma. Prvi od njih je internet, koji je izoliranim idiotima dao oruđe da se lakše povežu, te demokratizirao “istinu” na način da su i pravorijek tehnokrata i “alternative truth” tek artikli na Googleovoj polici. Drugog krivca predvodi upravo prije spomenuti Bozanić. Riječ je o hrvatskoj katoličkoj hijerarhiji, jednoj moralno indiferentnoj, sebičnoj i otupjeloj oligarhiji umjesto koje se mi moramo stidjeti, jer se ona sama očito ne stidi ničega. Treća je - naravno - vladajuća ideologija koja je tu oligarhiju smjestila na položaj duhovnog politbiroa: pri tom - da se razumijemo - ta “vladajuća ideologija” nipošto ne podrazumijeva samo HDZ.

Ali, svim tim kontekstualnim faktorima sigurno je pomogla i sama “struka”. Štamparovski ideal obrazovane tehnokracije kao “učitelja naroda” sigurno ne bi ovako s treskom propao da tome nije pripomogla i sama tehnokracija. Ona je - nažalost - u ovih 27 godina profesionalno znanje koje joj je kroz besplatno školstvo zajednica platila zajednica prečesto koristila tako što bi ga okretala protiv svoje zajednice. Nepovjerenje u prosvijećenu tehnokraciju raslo je, krupnilo i kvasalo, svaki put kad bi se to dogodilo: svaki put kad bi diplomirani arhitekt podvalio urbanistički plan koji maskira klijentizam, svaki put kad bi biolog potpisao studiju utjecaja koja ide na ruku onom ili ovom, svaki put kad bi novinari prešutjeli temu jer iza nje stoji oglašivač, ili kad liječnici dobiju poklon od firme čiji lijek prepisuju. To je točka na kojoj građanin prvo prestane vjerovati arhitektima, pa biolozima, pa prestane vjerovati novinarima i novinama, a onda prestane vjerovati i liječniku. To je trenutak kad se društvo opet transformira u močvaru iz “Zakona rieke”.

Taj se pomak, međutim, nije dogodio sam po sebi. Nisu obrazovani ljudi iz čista mira postali gori i gramziviji, nisu iz čistog, apstraktnog razvrata potonuli u kal moralne erozije. Taj krah prosvijećene tehnokracije rezultat je sustavnog “rada” ideologije, koja nas je naprosto ustrajno učila da su javno dobro i javni interes socijalističke floskule, da smo svi akteri na tržištu i da djelujemo u svom partikularnom interesu. “There is no such a thing as a society”, rekla je davno mama roditeljica svijeta u kom živimo, Margaret Thatcher. Jednom, kad tu ideologiju dovedete do kraja, onda dobijete ovo. Dobijete trijumf praznoglavog iracionalizma.

Ali, kako se ništa u životu ne dešava slučajno, eto jutros i u Srbiji u novinama veliki tekst o vakcinaciji. Majka Srpskog Narodnog Sveznanja. MBM i nekaka doktorka Grujičić (izvinjavam se ako bi trebalo da je znam) takođe su govorile o vakcinama i vakcinisanju u Srbalja (LINK) no ja nisam iz novinskih izveštaja uspeo da utvrdim jesu li ZA ili su PROTIV no vidim da Bobićka opljunu mrski Zapad tako da pretpostavljam da bi eventualno mogla biti samo za ruske i severnokorejske vakcine.

Pa sad, braćo i sestre, volja vam pravoslavni i neutralni slepi miš, volja vam mrske NATO vakcine. A možete i to što zagovara Bobićka, šta god da je. Molim prvoga koji shvati šta ona u stvari predlaže da to svakako podeli na blogu.



Komentari (587)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

princi princi 15:04 19.04.2017

U iščekivanju najezde

blogovskih anti-vaxxera, evo šta Ben Goldacre (of Bad Science fame) piše o uticaju kulture na širenje straha od vakcina.
docsumann docsumann 15:15 19.04.2017

Re: U iščekivanju najezde


još malo sumnjivih slučajnosti.

prije par dana kolega Ribozom mi preporučio seriju.



serije inače ne gledam. danas sam odgledao 5. epizodu. dobar strip (o stripu)
krkar krkar 15:18 19.04.2017

Re: U iščekivanju najezde

U iščekivanju najezde
blogovskih anti-vaxxera


princi princi 15:22 19.04.2017

Re: U iščekivanju najezde

Otprilike. Kad krene bulažnjenje, u stvari nećeš znati jesu li za ili protiv vakcina.
aureus aureus 19:50 19.04.2017

Re: U iščekivanju najezde

Кркаре, хвала на овом рецепту.
Највише муке сам имао са цријепом на цркви, али и то је ријешено.
krkar krkar 20:13 19.04.2017

Re: U iščekivanju najezde

Највише муке сам имао са цријепом на цркви, али и то је ријешено.



Imaš još šenice zakopane ispod praga?
NNN NNN 20:17 19.04.2017

Re: U iščekivanju najezde

рецепту

!!!
Ovo deluje isključivo kada je pun mijesec!
i pre nego što daš detetu obavezno obiđite tri kruga oko kuće
(inače si džabe skidao crijep sa crkve)

PS ako slučajno pitaš u kom smeru da idete oko kuće udariću te štapom!
NNN NNN 20:20 19.04.2017

Re: U iščekivanju najezde

Imaš još šenice zakopane ispod praga?
ovo valjda svaki domaćin (koji drži do nekog reda) ima
aureus aureus 20:33 19.04.2017

Re: U iščekivanju najezde

krkar

Imaš još šenice zakopane ispod praga?

Шаљем поштом ако коме затреба!
Гарантујем да је провела бар двије године испод прага.

А змијска кошуљица је од поскока, овдје јаче отровнице нема.
JJ Beba JJ Beba 20:54 19.04.2017

Re: U iščekivanju najezde

a kad treba da se piša na sekiru? ili je to drugi recept
omega68 omega68 21:31 19.04.2017

Re: U iščekivanju najezde

a kad treba da se piša na sekiru?

Da, na onu gluvaru što još Evi napravi onoliku rasečotinu
aureus aureus 22:10 19.04.2017

Re: U iščekivanju najezde

NNN

Ovo deluje isključivo kada je pun mijesec!
i pre nego što daš detetu obavezno obiđite tri kruga oko kuće

E, dobro je ako je pun mjesec, da ne upadnem u bunar.

PS ako slučajno pitaš u kom smeru da idete oko kuće udariću te štapom!

Ovo zavisi od političkog opredjeljenja: ljevičari idu ulijevo, desničari udesno. To je makar jasno.

NNN NNN 22:12 19.04.2017

Re: U iščekivanju najezde

a kad treba da se piša na sekiru?

Kad upadne u med - to ti je najbolje protiv akni, peruti, gorušice i čukljeva.
zilikaka zilikaka 22:17 19.04.2017

Re: U iščekivanju najezde

pre nego što daš detetu obavezno obiđite tri kruga oko kuće

Molićulepo, a ko sve treba da ide oko kuće?

I kako mi iz ušorenih mesta, da razgradjujemo komšijski plot?
krkar krkar 22:23 19.04.2017

Re: U iščekivanju najezde

I kako mi iz ušorenih mesta, da razgradjujemo komšijski plot?


Vi ušoreni i oni što žive po pećinama, u čamcima i na splavovima moraćete da se vakcinišete.

Ili da pomrete, birajte.
aureus aureus 22:26 19.04.2017

Re: U iščekivanju najezde

zilikaka

Molićulepo, a ko sve treba da ide oko kuće?

Svi članovi obitelji, ali da ide po starini: deda pa baba (kao onda kad su čupali repu) i za njima ostali.
I kako mi iz ušorenih mesta, da razgradjujemo komšijski plot?

Vi iz ušorenih mjesta idete na vakcinaciju pa kud puklo da puklo!
zilikaka zilikaka 22:32 19.04.2017

Re: U iščekivanju najezde

Vi ušoreni i oni što žive po pećinama, u čamcima i na splavovima moraćete da se vakcinišete.

Vi iz ušorenih mjesta idete na vakcinaciju pa kud puklo da puklo!


A da mi ipak otvorimo deru na tarabi, i kapidžike kod nas i kod komšije?
Jedino nezgodno ako komšija ima besnu keru, al računam da ćemo i mi našu povesti kad krenemo da trčImo okolo.
aureus aureus 22:51 19.04.2017

Re: U iščekivanju najezde

zilikaka

A da mi ipak otvorimo deru na tarabi, i kapidžike kod nas i kod komšije?
Jedino nezgodno ako komšija ima besnu keru, al računam da ćemo i mi našu povesti kad krenemo da trčImo okolo.

Pa sad, mislim da je suština ovog bloga briga za zdravlje, a ne davanje instrukcija kako da se započne konflikt sa komšijama.

Na vakcinaciju, molim!

Za vas ostale još par uputstava.
Koprivu berite u rukavicama, a vuka prvo pomilujte po glavi i lijepo mu objasnite da ga strižete za njegovo dobro. Najbolje je ako u šumu krenete kao Crvenkapa.
krkar krkar 10:51 24.04.2017

Re: U iščekivanju najezde

docsumann docsumann 15:05 19.04.2017

i u CG


ovih dana vakcinacija je top tema

krkar krkar 15:34 19.04.2017

Re: i u CG

ovih dana vakcinacija je top tema


Što? Zbog mentalnih problema Sveta Marovića (LINK)? Da mu nije to od vakcine?


Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:06 19.04.2017

grujičićka

izmislili Zapad, masoni, NATO, katolici, iluminati, vojno-industrijski kompleks


vladike gej-ekumenisti
i jevreji lažni hrišćani (antihristi)...

grujičićka je inače commie biz-lobi, sahranila je istraživanja koja je VMA obavila (na BIA-in zahtev) sa medicinskim kanabisom, za neku vakcinu koju je Toma kupio na Kubi (a ona baš posredovala pri kupovini).

dana veštica - poznatija u ortodoksnim Free Marijuana krugovima. stari oprobani KP kadar.

ps. nego da izreklamiram ovo, ako znaš neke mlade a uspešne ZG, PG ili BG a da odgovaraju profilu.
princi princi 15:09 19.04.2017

Re: grujičićka

Sine, vi, potheads, samo vam je legalizacija na pameti, .
eloy eloy 15:15 19.04.2017

Re:travnjinjinjinji

Ove godine, naime, u Hrvatskoj ni u jednom mediju nije bilo prvoaprilske šale.


Pa i logično da nije bilo. Ali bilo je prvotravanjskih kolko oćeš.
krkar krkar 15:21 19.04.2017

Re: Re:travnjinjinjinji

Pa i logično da nije bilo. Ali bilo je prvotravanjskih kolko oćeš.


Izgleda čarli ima vanbračne dece na blogu
dirtyharry dirtyharry 15:21 19.04.2017

Re: grujičićka

Sine, vi, potheads, samo vam je legalizacija na pameti, .

Daleko od toga da je samo to u pitanju .
Meni su ovde nedavno tražili da probam da kupim i donesem u otadžbinu lek na bazi kanabisa za multiplu sklerozu.
U EU je dozvoljen ali kod nas nije (i pitanje je da li će ikada i biti). Nažalost nisam mogao to ovde da uzmem jer ide samo na recept i to neki poseban koji važi samo par dana.
Pored toga taj lek se i tretira kao bilo koja druga droga i ne može da se prenosi preko bilo koje granice itd.
Sve u svemu gadna priča a onima kojima treba i kojima bi mogao da ublaži muke kod nas nema pomoći.

Na temu vakcina ne znam šta da kažem. Izgleda da trebaju srednjovekovne bolesti da pobiju pola naroda da se odna neko uzme u pamet.
eloy eloy 15:24 19.04.2017

Re: Srđan Fuchs 16:06 19.04.2017

grujičićka je inače commie biz-lobi, sahranila je istraživanja koja je VMA obavila (na BIA-in zahtev)


Stvarno - a odkuda jednom turističkom vodiču ova saznanja?

Nije valjda da si u pretplati ?






princi princi 15:25 19.04.2017

Re: grujičićka

Sve u svemu gadna priča a onima kojima treba i kojima bi mogao da ublaži muke kod nas nema pomoći.

Ništa: saksija, bašta, pa udrite po lečenju. Meni bi legalizacija bila prva tačka ekonomskog preporoda Srbije. Odjednom bi poskupela zemlja tamo po Leskovcima, Vranjima. Ne znam kakva je trava po pitanju potreba za vodom, možda bi i brane trebalo da se prave.
eloy eloy 15:26 19.04.2017

Re: Re:travnjinjinjinji

Izgleda čarli ima vanbračne dece na blogu


.... i to vakcinisanu zamisli !
krkar krkar 16:05 19.04.2017

Re: grujičićka

ps. nego da izreklamiram ovo, ako znaš neke mlade a uspešne ZG, PG ili BG a da odgovaraju profilu.


Mlad i uspešan a da je Jevrejin?

Nema. Potrošili se i oni što su imali jednog deda-tetka Jevrejina a kamoli pravi. Jedan od razloga što Jevreji prvi emigriraju kad god počne neko sranje (na bilo kojem kraju sveta) je što imaju gde i kod koga da odu i što uvek ima neko ko hoće, može i ume da im pomogne da emigriraju.
emsiemsi emsiemsi 19:27 19.04.2017

Re: Re:travnjinjinjinji

krkar
Pa i logično da nije bilo. Ali bilo je prvotravanjskih kolko oćeš.


Izgleda čarli ima vanbračne dece na blogu

Можда је било 10. априлских шала !?
Успут --- , моја жена и ја смо вакцинисани, као и наша деца. О проблематици (противљења) вакцинацији сам сазнао од људи који изјављују да су након вакцинације њихова деца кренула ка аутизму. Они у то верују. Ја не сумњам у наш здравствени систем - у општем смислу. Да се у здравственом систему накотило и превише гамади, то стоји - али у технократски сегмент не сумњам.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:13 19.04.2017

Re: Srđan Fuchs 16:06 19.04.2017

eloy
grujičićka je inače commie biz-lobi, sahranila je istraživanja koja je VMA obavila (na BIA-in zahtev)


Stvarno - a odkuda jednom turističkom vodiču ova saznanja?

Nije valjda da si u pretplati ?




ma nou, iz kampanje za freedom. Ćale, ugroženi smo ko gejevi, morali bi neki gandža prajd da napravimo.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:16 19.04.2017

Re: grujičićka

dirtyharry

Daleko od toga da je samo to u pitanju .
Meni su ovde nedavno tražili da probam da kupim i donesem u otadžbinu lek na bazi kanabisa za multiplu sklerozu.
U EU je dozvoljen ali kod nas nije (i pitanje je da li će ikada i biti). Nažalost nisam mogao to ovde da uzmem jer ide samo na recept i to neki poseban koji važi samo par dana.
Pored toga taj lek se i tretira kao bilo koja druga droga i ne može da se prenosi preko bilo koje granice itd.
Sve u svemu gadna priča a onima kojima treba i kojima bi mogao da ublaži muke kod nas nema pomoći.

Na temu vakcina ne znam šta da kažem. Izgleda da trebaju srednjovekovne bolesti da pobiju pola naroda da se odna neko uzme u pamet.


ne obraćaj pažnju na fašističke šabanjerose. diši duboko i inhaliraj 15 sekundi.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:17 19.04.2017

Re: grujičićka

krkar
ps. nego da izreklamiram ovo, ako znaš neke mlade a uspešne ZG, PG ili BG a da odgovaraju profilu.


Mlad i uspešan a da je Jevrejin?

Nema. Potrošili se i oni što su imali jednog deda-tetka Jevrejina a kamoli pravi. Jedan od razloga što Jevreji prvi emigriraju kad god počne neko sranje (na bilo kojem kraju sveta) je što imaju gde i kod koga da odu i što uvek ima neko ko hoće, može i ume da im pomogne da emigriraju.



priznajemo do četvrtog koljena, uz odgovarajuću dokumentaciju.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:19 19.04.2017

Re: Re:travnjinjinjinji

eloy


....


nego, Dok, matoresku, zanimljivo dokle seže netolerantna projekcija. znači, priviđanja, projekcija, ti u osudama srceta drugoga, i tako. jebi ga, bedak je srbija, suosećam.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:24 19.04.2017

Re: grujičićka

princi
Sine, vi, potheads, samo vam je legalizacija na pameti


Ćalac, gandža je kool, da je odradio Toma to što je VMA preporučila a ova bičerka sahranila zarad commie-biza, imali bismo turističku meku u NS, BČ, SU, BG, NI, KG... i Herceg Novi bismo uključili, ako treba. Loveful Heights.



al' pritsnuće Germanija Acu, ako Bog da... znaš koju kintu bi pravili sa kofišopovima. seljani, jebi ga.
anonymous anonymous 20:37 19.04.2017

Re: Re:travnjinjinjinji

emsiemsi
krkar
Pa i logično da nije bilo. Ali bilo je prvotravanjskih kolko oćeš.


Izgleda čarli ima vanbračne dece na blogu

Можда је било 10. априлских шала !?
Успут --- , моја жена и ја смо вакцинисани, као и наша деца. О проблематици (противљења) вакцинацији сам сазнао од људи који изјављују да су након вакцинације њихова деца кренула ка аутизму. Они у то верују. Ја не сумњам у наш здравствени систем - у општем смислу. Да се у здравственом систему накотило и превише гамади, то стоји - али у технократски сегмент не сумњам.


Тај технократски сегмент у који ти не сумњаш, одваја новорођену децу од родитеља и продаје на светској пијаци, као и људске органе од ратних заробљеника које држе по логорима да би сачекали свој ред.

Где ви живите ?
У ком свету ?
krkar krkar 20:57 19.04.2017

Re: Re:travnjinjinjinji

Тај технократски сегмент у који ти не сумњаш, одваја новорођену децу од родитеља и продаје на светској пијаци, као и људске органе од ратних заробљеника које држе по логорима да би сачекали свој ред.

Где ви живите ?
У ком свету ?


Ovo valjda od nagle promene vremena danas sve dileje u aktivnoj fazi!
anonymous anonymous 21:09 19.04.2017

Re: Re:travnjinjinjinji

krkar
Тај технократски сегмент у који ти не сумњаш, одваја новорођену децу од родитеља и продаје на светској пијаци, као и људске органе од ратних заробљеника које држе по логорима да би сачекали свој ред.

Где ви живите ?
У ком свету ?


Ovo valjda od nagle promene vremena danas sve dileje u aktivnoj fazi!



Хоћеш ЛИНК.

ЛИНК

Успут : ОЕБС ?

krkar krkar 21:14 19.04.2017

Re: Re:travnjinjinjinji



Хоћеш ЛИНК.

ЛИНК

Успут : ОЕБС ?


E svaka ti čast, advokate, što se razumeš u logiku i zakon ko Marica!
anonymous anonymous 21:22 19.04.2017

Re: Re:travnjinjinjinji

krkar


Хоћеш ЛИНК.

ЛИНК

Успут : ОЕБС ?


E svaka ti čast, advokate, što se razumeš u logiku i zakon ko Marica!


Баш тако.

principessa_etrusca principessa_etrusca 15:21 19.04.2017

Molim prvoga...

"Problem sa vakcinama je politički problem, a ne medicinski. Čim prete zakonom, da će da hapse roditelje koji odbiju da vakcinišu svoju decu, mi nemamo posla sa zdravljem, imamo posla sa elementarnim slobodama, znači politika", rekla je Mirjana Bobić Mojsilović na tribini.


Лепо је и корисно просвећивање народа о коме пишеш, али отпор вакцинисању често уопште не потиче из неукости.

Са једне стране постоји велики политички притисак да се уводе нове, често вишеструке, обавезне вакцине, а са друге, постоје позиви на опрезност који долазе из неких медицинских кругова, међутим они углавном нису толерисани и има довољно примера суровог обрачунавања са лекарима који су дигли глас.

Логична последица је да се у много људи увукла сумња да нове вакцине нису у најбољем интересу деце или одраслих који се вакцинишу, већ да се ради о нечијем другом, вероватно финансијском интересу.
krkar krkar 15:54 19.04.2017

Re: Molim prvoga...

Логична последица


To je samo logična posledica kretenizma kombinovanog sa dostupnošću kvaziinformacija.

Kod nekoga je to iz čiste gluposti, kod tebe iz ideološke tuposti. Uzroci su, u krajnjoj liniji, nebitni.

Međutim interesantna mi je konvergencija: najizrazitiji antivakseri su kojekakvi umiveni šovinisti i građanski fašisti sa jedne, hipergrađanisti sa druge i okasneli maoisti sa treće strane.

emsiemsi emsiemsi 19:32 19.04.2017

Re: Molim prvoga...

krkar
Логична последица


To je samo logična posledica kretenizma kombinovanog sa dostupnošću kvaziinformacija.

Kod nekoga je to iz čiste gluposti, kod tebe iz ideološke tuposti. Uzroci su, u krajnjoj liniji, nebitni.

Međutim interesantna mi je konvergencija: najizrazitiji antivakseri su kojekakvi umiveni šovinisti i građanski fašisti sa jedne, hipergrađanisti sa druge i okasneli maoisti sa treće strane.


Претерујеш са овим (пр)оценама.
Успут --- у коју од ових фиока би тебе могли да стрпамо ? Или има нека додатна ?
krkar krkar 20:14 19.04.2017

Re: Molim prvoga...

zilikaka zilikaka 15:24 19.04.2017

To

Da decu ne treba vakcinisati nije lokalni specijalitet. Zar nismo nedavno imali onoliko slučajeva malih boginja u Rumuniji, posebno u susednom Banatu, pa se prelilo i na Madjarsku.
Po nekoj logici prelilo bi se i kod nas nego smo još kanda iznad kritičnog broja kad dolazi do epidemiološkog proboja.
Inače, da kažem da samo ja lično poznajem nekoliko ljudi kojima je kao posledica preležanih zauški ostao sterilitet.
A to je isti paket vakcine.

Sve drugo što te čudi mene čudi.

Čoveče, koliko sam samo ja puta pominjala Braću Ravnozemljaše. To je realnost.
Jedino što pomaže kod takvih je vid prisile, tamo gde postoji širi društveni interes.
A nek misli ko šta hoće.



principessa_etrusca principessa_etrusca 15:45 19.04.2017

Re: To

Čoveče, koliko sam samo ja puta pominjala Braću Ravnozemljaše. To je realnost.
Jedino što pomaže kod takvih je vid prisile, tamo gde postoji širi društveni interes.
A nek misli ko šta hoće.

Уопште није упоредиво.

Чињеница је да су последице примања вишеструких вакцина добро документоване, али та прича је брутално супресирана у медицинским круговима.

Сама та ароганција и присила су довеле до сумњи.
krkar krkar 15:55 19.04.2017

Re: To

Jedino što pomaže kod takvih je vid prisile, tamo gde postoji širi društveni interes.
A nek misli ko šta hoće.



Baš tako. za sve što je medicinski indikovano batina i robija.

Za sve ostalo po xhepu.
krkar krkar 15:58 19.04.2017

Re: To

Чињеница је да су последице примања вишеструких вакцина добро документоване, али та прича је брутално супресирана у медицинским круговима.


Odlično su dokumentovane među agresivnim kretenima koji su očigledno najumreženija grupacija na internetu.

Tu ne smetaju jedni drugima ni katolici ni pravoslavci, ni Grci ni Turci, ni četnici ni partizani...


deset_slukom deset_slukom 16:06 19.04.2017

Re: To

principessa_etrusca
Сама та ароганција и присила су довеле до сумњи.


Na isti način je arogantno i prisilno propovedanje heliocentričnog sistema i loptaste zemlje, kroz obrazovni sistem, doveo do ravnozemljaške sumnje.
krkar krkar 17:07 19.04.2017

Jadni supresovanci na TV

али та прича је брутално супресирана у медицинским круговима.


[url=http://vijesti.hrt.hr/375312/otvoreno-36http://]
Evo ti emisije od 45 minuta sa 4 lekara o vakcinaciji (LINK)[/url].

Ja sam je onomad gledao uživo i osim što sam se čudio ko ove 2 deklarisane i poznate budale uopšte pušta u medije (a posebno ko dozvjavascript:;oljava jednom radikalnom antivakseru koji je pritom očigledno i ordinarna budaletina kojoj se ništa ne može dokazati, da radi u Imunološkom zavodu - hrvatska varijanta Torlaka sa istom sudbinom i istim problemima).

Normalnom čoveku (pa i ženi) za 45 minuta sve je jasno da jasnije ne može biti. I koji su "argumenti" protiv vakcinacije, i kojom se "logikom", "medicinom", "fizikom", "biologijom", "metodologijom" itd do njih dolazi.

Mism, jasno je i za 3 minuta ali interesantno je gledati/slušati svih 45 čisto da se razbiju iluzije za vjeki vjekova.

EDIT: nešto zajebava LINK gore, ali ovde je OK
principessa_etrusca principessa_etrusca 17:10 19.04.2017

Re: To

Na isti način je arogantno i prisilno propovedanje heliocentričnog sistema i loptaste zemlje, kroz obrazovni sistem, doveo do ravnozemljaške sumnje


Овде примењујеш један механицистички начин размишљања (Земља равна плоча и слична поређења) на област која је далеко коплекснија.

Када се ради о оболевању, можемо да говоримо о различитим факторима ризика. Неко ће се разболети иако води рачуна и избегава их, а неко неће упркос ризичном понашању. Ми нисмо сви исти.

Софтвер или ради, или не ради, али ризици којима излажемо наше комплексне организме не доводе увек до истог резултата.

У Југославији су грађани масовно вакцинисани 1972. против великих богиња, вакцина је стизала из различитих светских извора, а након те масовне вакцинације је дошло до скока учесталости аутоимуних болести и смртних исхода, не драматичноог на нивоу државе, али наравно, драматичног за онога кога је лично задесила болест и смрт.

Свака вакцина јесте стрес за организам који треба са нечим да се избори. Ја не разумем у чему је проблем да се призна да трострука вакцина мултиплицира тај стрес и да нека деца не могу да га савладају без трајних последица. Или је увек потребно лично искуство?
princi princi 17:13 19.04.2017

Re: To

У Југославији су грађани масовно вакцинисани 1972. против великих богиња, вакцина је стизала из различитих светских извора, а након те масовне вакцинације је дошло до скока учесталости аутоимуних болести и смртних исхода, не драматичноог на нивоу државе, али наравно, драматичног за онога кога је лично задесила болест и смрт.

Kako znamo da taj skok učestalosti nije bio posledica bolje dijagnostike?
krkar krkar 17:16 19.04.2017

Re: To

Свака вакцина јесте стрес за организам који треба са нечим да се избори. Ја не разумем у чему је проблем да се призна да трострука вакцина мултиплицира тај стрес и да нека деца не могу да га савладају без трајних последица. Или је увек потребно лично искуство?


Na sva ta tvoja "upitanja" dao je odgovor dr Tešović u klipu na linku iznad (HRT Otvoreno).

Mada sumnjam da činjenice tu išta mogu, to je OVA logika i ista ta škola (i pamet):

principessa_etrusca principessa_etrusca 17:17 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

Normalnom čoveku (pa i ženi) za 45 minuta sve je jasno da jasnije ne može biti. I koji su "argumenti" protiv vakcinacije, i kojom se "logikom", "medicinom", "fizikom", "biologijom", "metodologijom" itd do njih dolazi.

Нотирај да ја нисам а приори против вакцинације, нити знам о томе довољно, као уосталом ни ти, али ми је дегутантно и узнемирујуће исмевање сведочења родитеља деце код које се након троструке вакцине испољио аутизам.
princi princi 17:22 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

као уосталом ни ти, али ми је дегутантно и узнемирујуће исмевање сведочења родитеља деце код које се након троструке вакцине испољио аутизам.

Ali gde je dokaz da je trostruka vakcinacija proizvela autizam?
JJ Beba JJ Beba 17:28 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV


Ali gde je dokaz da je trostruka vakcinacija proizvela autizam?

nema
krkar krkar 17:36 19.04.2017

Re: To

Kako znamo da taj skok učestalosti nije bio posledica bolje dijagnostike?



Koji su uopšte izvori uza taj "skok učestanosti"? Postoje li izvori? Medicinski, statistički, javno dostupni.

Nije dovoljno što jedna sekta mantra da se desilo, ipak treba i neki proverljiv dokaz.


princi princi 17:38 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

JJ Beba

Ali gde je dokaz da je trostruka vakcinacija proizvela autizam?

nema

Pa naravno da nema. Praksa randomized controlled trials je jedini golden standard u medicinskoj statistici, ali je etički problematična. I onda u taj gap ulaze ti raznorazni hohštapleri i huškači koji podbunjuju zbunjene i poluobrazovane. S druge strane treba imati u vidu i da razumevanje statistike i verovatnoće nam ne dolazi prirodno, da zahteva određenu dozu mentalne discipline i obrazovanja koja generalno nije dostupna široj populaciji.
principessa_etrusca principessa_etrusca 17:39 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

princi
као уосталом ни ти, али ми је дегутантно и узнемирујуће исмевање сведочења родитеља деце код које се након троструке вакцине испољио аутизам.

Ali gde je dokaz da je trostruka vakcinacija proizvela autizam?

Иако нисам била лично заинтересована за дечје вакцине у тренутку када је у УК уведена трострука вакцина, пратила сам интервјуе са родитељима код чије се деце испољио аутизам након вакцине, односно здраво дете добије вакцину, па неколико дана кењка, има температуру, па почне да му попушта моторика, па престане да комуницира и онда буде дијагностиковано.

Тешко ћеш мајку таквог детета убедити да вакцина и дијагноза нису повезане.

И не бих инсистирала на доказу о повезаности, већ на опрезу. Дечје здравље је највећа драгоценост и не знам у чему је проблем да се само дозволи могућност да трострука вакцина није безбедна за баш свако дете.

Као што рекох, нисмо сви исти и једнако отпорни.
krkar krkar 17:46 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

али ми је дегутантно и узнемирујуће исмевање сведочења родитеља деце код које се након троструке вакцине испољио аутизам.


Ja znam slučaj da je tek vakcinisano dete palo preko balkona i poginulo. 4 ili 5 dana po primljenoj vakcini. Provuklo se kroz ogradu balkona i palo sa 5. sprata i poginulo.

Sigurno je od vakcine.
krkar krkar 17:47 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

пратила сам интервјуе са родитељима код чије се деце испољио аутизам након вакцине


nikvet pn nikvet pn 17:49 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

principessa_etrusca

нити знам о томе довољно


Знања никад довољно али нешто мало искуства имам. Вакцине употребљавам на дневној бази. Разне вакцине од разних заразних болести на различитим врстама. По пар хиљада годишње за пар деценија па ето накупило се.

Да не тупим: вакцинација је тековина цивилизације. Један од стубова. Толико спашених живота ниједна људска делатност није ни изблиза достигла.

Не треба мешати бабе и жабе. Једна ствар је спасење душе (вером...?) а сасвим друга -
спасење гузице вакцинацијом.
principessa_etrusca principessa_etrusca 17:53 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

У то време је Блерово најмлађе дете било у узрасту да добије троструку вакцину коју је влада увелико гурала, али, када је директно питан у Парламенту, одбио је да каже да ли је његово дете добило троструку или једноструке вакцине, па су сви мислили да је дете добило три одвојене. Не сећам се како се та прича после развијала.
princi princi 17:54 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

Иако нисам била лично заинтересована за дечје вакцине у тренутку када је у УК уведена трострука вакцина, пратила сам интервјуе са родитељима код чије се деце испољио аутизам након вакцине, односно здраво дете добије вакцину, па неколико дана кењка, има температуру, па почне да му попушта моторика, па престане да комуницира и онда буде дијагностиковано.

Тешко ћеш мајку таквог детета убедити да вакцина и дијагноза нису повезане.

Pa dobro, skoro da je sasvim prirodno da će majka pokušati da eksternalizuje razlog za autizam deteta i traži nekog konkretnog krivca. Ali to je post hoc ergo propter hoc fallacy, brkanje korelacije sa uzročnošću. Emocionalna reakcija roditelja iako potpuno razumljiva se ne može prihvatiti kao naučni fakat. Pogotovu što je takvih slučajeva bilo jako malo. Nikako, ali baš nikako se bez transparentnih randomized controlled trials ne može tvrditi da je vakcinacija izazvala autizam.
krkar krkar 17:56 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

Да не тупим: вакцинација је тековина цивилизације. Један од стубова. Толико спашених живота ниједна људска делатност није ни изблиза достигла.


krkar krkar 17:57 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

Nikako, ali baš nikako se bez transparentnih randomized controlled trials ne može tvrditi da je vakcinacija izazvala autizam.


principessa_etrusca principessa_etrusca 18:04 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

Pa dobro, skoro da je sasvim prirodno da će majka pokušati da eksternalizuje razlog za autizam deteta i traži nekog konkretnog krivca. Ali to je post hoc ergo propter hoc fallacy, brkanje korelacije sa uzročnošću. Emocionalna reakcija roditelja iako potpuno razumljiva se ne može prihvatiti kao naučni fakat. Pogotovu što je takvih slučajeva bilo jako malo. Nikako, ali baš nikako se bez transparentnih randomized controlled trials ne može tvrditi da je vakcinacija izazvala autizam.

Наравно да хронолошка веза није узрочност, али не можеш да тврдиш ни да веза не постоји, а родитељи тврде да је дете пало у постељу после троструке вакцине и никада више није било оно исто дете.

Све што покушавам да кажем је да нису сва деца иста и једнако отпорна.

А сети се и колико је требало да се докаже веза између талидомида који су мајке узимале у трудноћи и деце која су се рађала без удова.
JJ Beba JJ Beba 18:07 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

Да не тупим: вакцинација је тековина цивилизације. Један од стубова. Толико спашених живота ниједна људска делатност није ни изблиза достигла.

JJ Beba JJ Beba 18:09 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

meni strašno zanimljivo da su mnoge majke protiv vakcine, kao uostalom i MBM, a one same su iskoristile blagodeti iste za svoju decu
tetris tetris 18:10 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

колико је требало да се докаже веза између талидомида који су мајке узимале у трудноћи и деце која су се рађала без удова


4 godine. Od početka korišćenja 1957. do povlačenja 1961. Blair je prestao biti PM 2007. Malo je teško poverovati da za minimum 10 godina nema dokaza o štetnosti trostrukih vakcina, imajući u vidu i napredak naučnih metoda u odnosu na polovinu prošlog veka.
anonymous anonymous 18:12 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

nikvet pn
principessa_etrusca

нити знам о томе довољно


Знања никад довољно али нешто мало искуства имам. Вакцине употребљавам на дневној бази. Разне вакцине од разних заразних болести на различитим врстама. По пар хиљада годишње за пар деценија па ето накупило се.

Да не тупим: вакцинација је тековина цивилизације. Један од стубова. Толико спашених живота ниједна људска делатност није ни изблиза достигла.

Не треба мешати бабе и жабе. Једна ствар је спасење душе (вером...?) а сасвим друга -
спасење гузице вакцинацијом.


...а сасвим треће биополитичка контрола популације.
anonymous anonymous 18:16 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV


JJ Beba
Да не тупим: вакцинација је тековина цивилизације. Један од стубова. Толико спашених живота ниједна људска делатност није ни изблиза достигла.



....да не тупим : некад се умирало од неухрањености, а данас од гојазности.

Хлеб је тековина цивилизације, толико живота је спасао смрти од глади.
Ниједан људски производ .....

Булшитизам. Бесмислено закључивање.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:24 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

krkar
али ми је дегутантно и узнемирујуће исмевање сведочења родитеља деце код које се након троструке вакцине испољио аутизам.


Ja znam slučaj da je tek vakcinisano dete palo preko balkona i poginulo. 4 ili 5 dana po primljenoj vakcini. Provuklo se kroz ogradu balkona i palo sa 5. sprata i poginulo.

Sigurno je od vakcine.

Роберт де Ниро има аутистичног сина:

Robert De Niro insists there 'is a link' between vaccines and autism:'I’m not anti-vaccine. I want safe vaccines,' De Niro has said

Ово је гигантски зајебана тема. Очигледно да у нашој цивилизацији постоји нешто што је окидач аутизма, али да ми не успевамо да препознамо шта је то. До тада, до разрешења -- и страх и параноја имаће своје оправдање.

P.S.
Taj masovni okidač autizma treba tražiti u onome što je ušlo u naš svakodnevni život a nije pre postojalo: razne plastike, tefloni, razne hemije u voću, povrću, hrani, teški metali, pa, naravno, i vakcine...
nikvet pn nikvet pn 18:35 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

anonymous
Булшитизам. Бесмислено закључивање.


Подсети ме сад на једног чичу, давно, вакцинисао коке код куће што носи јаја на пијац а није пријавио друго јато код друге куће; то је за домаћу употребу. И наишла куга (New Castle болест, атипична куга живине), за два дана обрисала све невакцинисано по селу. Пун поток липсале живине и опет не можеш да га убедиш.
princi princi 18:44 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

Наравно да хронолошка веза није узрочност, али не можеш да тврдиш ни да веза не постоји, а родитељи тврде да је дете пало у постељу после троструке вакцине и никада више није било оно исто дете.

Све што покушавам да кажем је да нису сва деца иста и једнако отпорна.

А сети се и колико је требало да се докаже веза између талидомида који су мајке узимале у трудноћи и деце која су се рађала без удова.

Kao što rekoh, ne može se ništa tvrditi bez RCT. Nisu sva deca ista kao što ni mehanizmi aktiviranja autizma (i čitavog spektra srodnih simptoma) svakako nisu isti. U svakom slučaju, ako je smrtnost od malih boginja 20 do 30 na milion obolelih, a mogućnost nekakve eventualne i nedokazane komplikacije i side effecta vakcine 1 u 100 miliona, pitanje treba li vakcinacija ili ne je no brainer. Što reče neko, civilizacijsko pitanje.
anonymous anonymous 18:51 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

nikvet pn
anonymous
Булшитизам. Бесмислено закључивање.


Подсети ме сад на једног чичу, давно, вакцинисао коке код куће што носи јаја на пијац а није пријавио друго јато код друге куће; то је за домаћу употребу. И наишла куга (New Castle болест, атипична куга живине), за два дана обрисала све невакцинисано по селу. Пун поток липсале живине и опет не можеш да га убедиш.


Подсети ме сада на епидемије по Африци, хиљаде умреше, а онај један волонтер хуманитарац претече - након посете својима у УСА.

И опет не можеш да их убедиш ...




Неки имају тврде главе.
anonymous anonymous 18:57 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

JJ Beba
meni strašno zanimljivo da su mnoge majke protiv vakcine, kao uostalom i MBM, a one same su iskoristile blagodeti iste za svoju decu



...мени страшно занимљиво како неки не разумеју да се време променило.

Да су се некада уводиле и промовисале хигијенске мере, јер је много народа умирало и није било радне снаге за индустрије у успону.

А да данас у постиндустријском и пост-пост друштву, радна снага не да није више потребна, већ постаје баласт и проблем који се мора решити.

Како ?
zilikaka zilikaka 18:57 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

Ово је гигантски зајебана тема. Очигледно да у нашој цивилизацији постоји нешто што је окидач аутизма, али да ми не успевамо да препознамо шта је то. До тада, до разрешења -- и страх и параноја имаће своје оправдање.


Imaće, mada uzrok povećanje broja mnogih bolesti možemo tražiti i u mnogo ranijoj fazi razvoja deteta. Koliko je meni poznato, korelacija između vakcine i autizma nije dokazana. To što je jedan od roditelja slavni glumac, ne menja činjenice.

Opet, ko što pomenuh, ja lično poznajem nekoliko osoba koje kao posledicu preležanih zauški imaju totalan sterilitet. To jeste poznata, dokazana i mnogo učestalija pojava.

Ne pada mi na pamet da upoređujem posledice, ali ako sa jedne strane imaš nedokazano i to možda u nekom malom broju slučajeva a s druge strane vrlo moguć problem koji možeš da eliminišeš jednim potezom, ja sam za taj potez.
anonymous anonymous 19:00 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

krkar
али ми је дегутантно и узнемирујуће исмевање сведочења родитеља деце код које се након троструке вакцине испољио аутизам.


Ja znam slučaj da je tek vakcinisano dete palo preko balkona i poginulo. 4 ili 5 dana po primljenoj vakcini. Provuklo se kroz ogradu balkona i palo sa 5. sprata i poginulo.

Sigurno je od vakcine.


Ја знам једно племе у Амазонији у којем никада ниједно дете није боловало од заразних болести ....

Сигурно је због вакцине.
rade.radumilo rade.radumilo 19:04 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

Наравно да хронолошка веза није узрочност, али не можеш да тврдиш ни да веза не постоји, а родитељи тврде да је дете пало у постељу после троструке вакцине и никада више није било оно исто дете.


Sve i da veza postoji, o kolikom broju dece govorimo? Jedno u hiljadu, jedno u deset hiljada, jedno u sto hiljada, jedno u milion? Zarazne bolesti u ranom detinjstvu ubijaju visokim procentima.

Prema podacima UN, MMR vakcinu primi više od 85% dece na planeti. Dece ima oko 2 milijarde. U godini 2000 (otprilike) je dosegnuto takozvano "peak child" i zahvaljujući kampanji za kontrolu rađanja u nerazvijenim zemljama, taj broj se ne povećava. Jedan od razloga zašto je kampanja bila uspešna jeste upravo smanjena smrtnost dece. Mladi bračni parovi se ne odlučuju na veliki broj dece, kada je izvesno da će ona deca koju već imaju preživeti detinjstvo.



JJ Beba JJ Beba 19:06 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

Imaće, mada uzrok povećenje broja mnogih bolesti možemo tražiti i u mnogo ranijoj fazi razvoja deteta.

ima studija koje pokazuju da je medecina toliko napredovala da su mnoge trudnoće, koje bi inaće bile spontano završene, napretkom medicine uspele da se održe.
hoću da kažem da je priroda to uvek rešavala sama, "loše" trudnoće su spontano odlazile, telo ih je samo odbacivalo. danas medicina uspeva da zadrži i održi neviđeno rizične trudnoće.
imam drugaricu koja je imala 12 spontanih pobačaja i nikada nije htela da ih lekovima održi. kada je uspla prirodno da ostane trudna i održi trudnoće do kraja rodila je dva puta divnu zdravu decu.
ima studija koje i ovo dovode u vezu sa povečnim brojem autistične dece u svetu
zilikaka zilikaka 19:09 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

ima studija koje pokazuju da je medecina toliko napredovala da su mnoge trudnoće, koje bi inaće bile spontano završene, napretkom medicine uspele da se održe.

Takvo razmišljanje je svakako bliže zdravom razumu.
princi princi 19:12 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

ima studija koje pokazuju da je medecina toliko napredovala da su mnoge trudnoće, koje bi inaće bile spontano završene, napretkom medicine uspele da se održe.

Ma nema šta tu da se filozofira: povećanje životnog veka u poslednjih 150 godina je isključivo posledica smanjene smrtnosti beba, ne nekog povećanja životnog veka 70 godišnjaka. Life expectancy at 50, 60 i 70 se marginalno povećala, jedino što se bitno promenilo je life expectancy kod infanta, a tome su doprinele samo i isključivo dve stvari: poboljšani higijenski uslovi (vodovod i kanalizacija) i vakcinacija.
princi princi 19:16 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

Moja teza je da te anti-vaxxerske grupe potpiruju konzervativci, maltuzijanci, oni koji misle da nas ima previše na planeti, koji bi malo da puštaju krv (ne svoju, naravno) svuda po svetu, svi oni koji misle da knjige, obrazovanje, kvalitet života i, uopšte, ono što smatramo nekim civilizacijskim dostignućima treba da ostanu na dohvat ruke samo privilegovane manjine.
princi princi 19:17 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

Zato možda i ne treba da čudi što masa tih gluposti potiče sa UK. Kod njih je strah bogatih od umiranja od gladi i prenaseljenosti nacionalni sport.
deset_slukom deset_slukom 19:23 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

anonymous
Ја знам једно племе у Амазонији у којем никада ниједно дете није боловало од заразних болести ....


MMM...daaa petoro od dvadeset umre od zmija, pauka i što se nabodu na strelicu premazanu kurareom, desetoro umru od smrta, a ostali dožive da se pobiju sa susednim plemenom.
rade.radumilo rade.radumilo 19:26 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

kvalitet života i, uopšte, ono što smatramo nekim civilizacijskim dostignućima treba da ostanu na dohvat ruke samo privilegovane manjine.


Jedino što i oni kasne za stvarnošću. Već sada, veći broj "bogatih" (prema definiciji UN oni koji imaju na raspolaganju više od 100 USD dnevno) živi izvan Severne Amerike i Evrope. Do 2035, preko 70% bogatih će živeti izvan "zapada".
krkar krkar 19:27 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

Ја знам једно племе у Амазонији у којем никада ниједно дете није боловало од заразних болести ....



Kako se zove to pleme, ko je vršio istraživanja, kada, gde je objavljeno? Kako su uspeli da ih/se sačuvaju od zaraznih bolesti nakon kontakta sa civilizacijom? Gde je objavljeno - linkove molim.

mirelarado mirelarado 19:31 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

princi
ima studija koje pokazuju da je medecina toliko napredovala da su mnoge trudnoće, koje bi inaće bile spontano završene, napretkom medicine uspele da se održe.

Ma nema šta tu da se filozofira: povećanje životnog veka u poslednjih 150 godina je isključivo posledica smanjene smrtnosti beba, ne nekog povećanja životnog veka 70 godišnjaka. Life expectancy at 50, 60 i 70 se marginalno povećala, jedino što se bitno promenilo je life expectancy kod infanta, a tome su doprinele samo i isključivo dve stvari: poboljšani higijenski uslovi (vodovod i kanalizacija) i vakcinacija.


Uvek se setim sirotog Semelvajsa koji svoje kolege lekare nije uspeo da ubedi da treba da peru i dezinfikuju ruke.
principessa_etrusca principessa_etrusca 19:31 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

Ово је гигантски зајебана тема. Очигледно да у нашој цивилизацији постоји нешто што је окидач аутизма, али да ми не успевамо да препознамо шта је то. До тада, до разрешења -- и страх и параноја имаће своје оправдање.

Тачно. И најмање што можемо је да отвореног ума и са опрезом који захтева дечје здравље приступимо овој теми.
alselone alselone 19:36 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

Taj masovni okidač autizma treba tražiti u onome što je ušlo u naš svakodnevni život a nije pre postojalo: razne plastike, tefloni, razne hemije u voću, povrću, hrani, teški metali, pa, naravno, i vakcine...


Imam slicnu teoriju.

Po toj mojoj laickoj teorjiji organizam moze da procesira samo odredjeni nivo otrova. Pa je iz tog razloga nekad bilo manje stetno pusiti na primer. Jer je voda bila cista, hrana zdrava, vazduh neuprljan, kozmetika prirodna itd. A danas kada se pije iz plastike i aluminijuma, jede iz plastike, dise ko zna sta i jedu antibiotici i hormoni, obicne cigare mogu da dospu finalnu kap u casu.

princi princi 19:37 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

Uh, da, pa i one Galenove prakse punktiranja glave su se oslobodili tek posle 15 vekova uporne primene.

Uzgred, mislim da nijedan grafik ne objašnjava ono o čemu sam gore pisao kao ovaj.
princi princi 19:40 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

principessa_etrusca
Ово је гигантски зајебана тема. Очигледно да у нашој цивилизацији постоји нешто што је окидач аутизма, али да ми не успевамо да препознамо шта је то. До тада, до разрешења -- и страх и параноја имаће своје оправдање.

Тачно. И најмање што можемо је да отвореног ума и са опрезом који захтева дечје здравље приступимо овој теми.

Ne treba tu praviti nikakve mistifikacije. Dijagnostika kao i protok informacija se izuzetno razvio i mnoge bolesti koje su ranije bile misterija ("odnelo ga" ) i smatrane za endemske su danas izdifrencirane i lakše se dijagnostikuju. To što 50ih godina nije bilo autizma ne znači da autizma zaista nije bilo, nego jednostavno da nije bio dijagnostikovan (za Turinga se, na primer, tvrdi da je pokazivao sve simptome autizma). Slično važi i za rak i za gomilu nekih drugih, "savremenih" bolesti.
princi princi 20:24 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

P.S.
Taj masovni okidač autizma treba tražiti u onome što je ušlo u naš svakodnevni život a nije pre postojalo: razne plastike, tefloni, razne hemije u voću, povrću, hrani, teški metali, pa, naravno, i vakcine...

Pada mi na pamet da je ogroman "problem" i sama smanjena smrtnost ljudi. Povećanje broja ljudi na planeti po automatizmu dovodi do toga da sad svi viđamo retke slučajeve. Ako neki sindrom ima incidencu pojave 1 u milijardu, do pre 150 godina je trebalo čekati 2 ili 3 generacije da se dogodi, dok sada oćekujem u proseku 7 slučajeva istog tog sindroma (mada, po verovatnoći, ih ima i 3, a možda i 10).

Što reče Taleb pre neki dan, to što su Feničani imali posebna groblja za decu ne mora biti nikakav dokaz nekakvog hanibalizma ili žrtvovanja dece, već samo da je smrtnost dece bila veća.

Prema tome, ljudi, ako hoćete da budete zdravi, prirodni i slobodni, umirite što pre!
krkar krkar 20:26 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

Uzgred, mislim da nijedan grafik ne objašnjava ono o čemu sam gore pisao kao ovaj.


Sjajno.

Ali ovo najbolje pokazuje koja je i kolika bila trauma prvog svetskog rata za zapadne zemlje. Ta rupa do 40, ogromna.

Interesantno, ta se rupa na grafiku za 40 skoro potpuno a sa 50 potpuno popunjava. Dok he II s.r. manje obuhvatan u mlađim godištima ali se više oseća u starijim (50+) tj. veći mu je uticaj na njih nego prvom ratu.

Ko zna zašto.
anonymous anonymous 20:46 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

Ja znam slučaj da je tek vakcinisano dete palo preko balkona i poginulo. 4 ili 5 dana po primljenoj vakcini. Provuklo se kroz ogradu balkona i palo sa 5. sprata i poginulo.


Ja znam slučaj da je tek vakcinisano dete palo preko balkona i poginulo. 4 ili 5 dana po primljenoj vakcini. Provuklo se kroz ogradu balkona i palo sa 5. sprata i poginulo.




Ово дете о којем пишеш да је пало са балкона је из тог племена.Сигурно ти је познат случај и .....племе !

princi princi 20:53 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

Ali ovo najbolje pokazuje koja je i kolika bila trauma prvog svetskog rata za zapadne zemlje. Ta rupa do 40, ogromna.

To je, mislim, rat + epidemija španskog gripa, groznice. Odnela preko 20M worldwide.
princi princi 20:56 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

Ali pogledaj koji pad smrtnosti dece sa pronalaskom penicilina i onda posle steady pad smrtnosti dece. Interesantno je i da je 70 godišnjakov life expectancy bio dosta visok sredinom 19. veka (78). Danas je 86. Znači napredak od svega 8 godina. Ali zato je za infanta l.e. skočio sa 40 na 82 (duplirao se). Mislim, no brainer, k'o što rekoh.
Jukie Jukie 20:56 19.04.2017

Re: Jadni supresovanci na TV

JJ Beba
Imaće, mada uzrok povećenje broja mnogih bolesti možemo tražiti i u mnogo ranijoj fazi razvoja deteta.

ima studija koje pokazuju da je medecina toliko napredovala da su mnoge trudnoće, koje bi inaće bile spontano završene, napretkom medicine uspele da se održe.
ima studija koje i ovo dovode u vezu sa povečnim brojem autistične dece u svetu

Ja porast broja mnogih problema (npr. alergija na hranu) dovodim u vezu sa povećanim preživljavanjem male dece. Prirodna selekcija bi u nekadašnjim uslovima brzo uklonila iz populacije dete koje ima opasne navike (zavlači se u uske prostore i ne dolazi kad ga zoveš) ili koje je alergično na proju (a to je jedino šta imaš da prehraniš decu) pogotovo ako majka rađa novo dete na svakih godinu dana i zauzeta je najmlađim bebama.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana