Biz| Društvo| Ekonomija| Gradjanske inicijative| Politika

Pas laje, karavani prolaze

WBinSerbia RSS / 27.02.2017. u 09:27

Уочио сам недавно да српска влада, опет, покушава да изабере директоре јавних предузећа преко јавног конкурса. То је вредно сваке хвале јер је професионални менаџмент критична тачка модернизације ове важне јавне имовине. А одавно је прошао рок да се то уради јер су многи од садашњих директора у статусу „вршилаца дужности" већ низ година, много дуже него што то закони предвиђају.    

У претходном блогу сам говорио о томе како је важно да у Србији држава сама да добар пример запошљавања заснованог на способностима а тај процес, ако се уради како треба, је добар корак ка томе да се исто уради у овим компанијама. С обзиром да је фирма као што је ЕПС још увек међу највећим послодавцима у Србији ако би она била позитиван пример таквог понашања мало шта би могло засенити тај пример.

Међутим, ако је избор директора јавних предузећа на јавном конкурсу позитиван корак, постоје други примери ваљаног управљања јавним предузећима који забрињавају. Један од њих је понашање управних одбора тих фирми.

Управни одбори јавних и државних предузећа требало би да раде према упутствима највећег власника кад је у питању стратегија пословања фирме.  Али, управни одбори и руководства предузећа такође треба да имају једну дозу самосталности  кад је у питању дневно руковођење у шта, по теорији, држава не би требало да се уплиће. Ти принципи су успостављени и примењени у многим земљама чланицама ОЕЦД-а 80-тих година прошлог века, као део нечега што је названо реформа „новог управљања јавним компанијама". То је урађено због перцепције да је директно политичко уплитање у управљање штетно за постизање добрих резултата у њиховом раду и доводило је до тога да та предузећа праве губитке.

Управљачка структура постављена у јавним и државним предузећима у Србији одражава те принципе. Међутим, постоје чести и узнемирујући примери кад управни одбори не маре или се чак отворено супротстављају стратешком циљу који је поставио власник, то јест држава. То не само да је лоша пракса већ потенцијално може нанети велику штету интересима власника, који су, у крајњој инстанци, грађани Србије.

Недавни пример тога је одлука Управног одбора Поштанске банке да се дрско супротстави стратешком смеру пословања ове банке, који је одабрало Министарство финансија. Одбор је, наиме, одлучио, без изношења икаквих ваљаних разлога, да откаже тендер за избор саветника који је требало да помогне у дефинисању стратегије коју је донео власник, кобајаги зато што се Одбору није допадао смер стратегије који је власник поставио. Ни у једној приватној фирми власници не би толерисали такву одлуку. Та одлука је угрозила и договор власника са међународним финансијским организацијама и страним инвеститорима. Пре тога се слична ствар десила са Агенцијом за осигурање депозита, кад су стратешке одлуке Министарства финансија или биле (делимично) занемарене или игнорисане.  Управни одбори су такође на спектакуларан начин оманули у спровођењу државне политике и у другим случајевима, као што су РТБ Бор и Ресавица.  А у случају државних апотека, одбори који надгледају рад групе апотека на спектакуларан начин нису ништа урадили да спрече да државне апотеке упадну у дугове од око 10 милиона евра, при чему су апотеке у Панчеву најпознатији случај. Што је знак да чланови одбора не испуњавају ни своју основну дужност. Ми можемо спекулисати зашто су управни одбори тако поступили, али је сасвим јасно да нису деловали у складу са јавним интересом.

Група Светска банка и, посебно, Међународна финансијска корпорација, подржавају професионализацију управљања компанијама у Србији, укључујући и државна и јавна предузећа. То укључује и процедуру давања сертификата који би (преко писаних тестова) потврдили да кандидат познаје правила управљања компанијама, што би било предуслов да се неко именује за члана управног (или руководећег) одбора. Закон би једној институцији дао право да издаје такве сертификате, а више њих би могло да обучава кандидате. Но, мада би то био корак у добром смеру, све би то имало ограничене ако одбори не поштују прво и најважније правило корпоративног управљања, које каже да по питању стратешких одлука, чланови одбора треба да примене упутства која им је дао власник, у овом случају држава.



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

b92fmember b92fmember 10:15 27.02.2017

Pas laje, karavani prolaze

Уочио сам недавно да српска влада, опет, покушава да изабере директоре јавних предузећа преко јавног конкурса. То је вредно сваке хвале јер је професионални менаџмент критична тачка модернизације ове важне јавне имовине.

А одавно је прошао рок да се то уради јер су многи од садашњих директора у статусу „вршилаца дужности“ већ низ година, много дуже него што то закони предвиђају. У претходном блогу сам говорио о томе како је важно да у Србији држава сама да добар пример запошљавања заснованог на способностима а тај процес, ако се уради како треба, је добар корак ка томе да се исто уради у овим компанијама.

С обзиром да је фирма као што је ЕПС још увек међу највећим послодавцима у Србији ако би она била позитиван пример таквог понашања мало шта би могло засенити тај пример.

Међутим, ако је избор директора јавних предузећа на јавном конкурсу позитиван корак, постоје други примери ваљаног управљања јавним предузећима који забрињавају. Један од њих је понашање управних одбора тих фирми. Управни одбори јавних и државних предузећа требало би да раде према упутствима највећег власника кад је у питању стратегија пословања фирме. Али, управни одбори и руководства предузећа такође треба да имају једну дозу самосталности кад је у питању дневно руковођење у шта, по теорији, држава не би требало да се уплиће.

Ти принципи су успостављени и примењени у многим земљама чланицама ОЕЦД-а 80-тих година прошлог века, као део нечега што је названо реформа „новог управљања јавним компанијама“. То је урађено због перцепције да је директно политичко уплитање у управљање штетно за постизање добрих резултата у њиховом раду и доводило је до тога да та предузећа праве губитке.

Управљачка структура постављена Међутим, постоје чести и узнемирујући примери у јавним и државним предузећима у Србији одражава те принципе. Кад управни одбори не маре или се чак отворено супротстављају стратешком циљу који је поставио власник, то јест држава. То не само да је лоша пракса већ потенцијално може нанети велику штету интересима власника, који су, у крајњој инстанци, грађани Србије.

Недавни пример тога је одлука Управног одбора Поштанске банке да се дрско супротстави стратешком смеру пословања ове банке, који је одабрало Министарство финансија. Одбор је, наиме, одлучио, без изношења икаквих ваљаних разлога, да откаже тендер за избор саветника који је требало да помогне у дефинисању стратегије коју је донео власник, кобајаги зато што се Одбору није допадао смер стратегије који је власник поставио. Ни у једној приватној фирми власници не би толерисали такву одлуку. Та одлука је угрозила и договор власника са међународним финансијским организацијама и страним инвеститорима.

Пре тога се слична ствар десила са Агенцијом за осигурање депозита, кад су стратешке одлуке Министарства финансија или биле (делимично) занемарене или игнорисане. Управни одбори су такође на спектакуларан начин оманули у спровођењу државне политике и у другим случајевима, као што су РТБ Бор и Ресавица. А у случају државних апотека, одбори који надгледају рад групе апотека на спектакуларан начин нису ништа урадили да спрече да државне апотеке упадну у дугове од преко 100 милиона евра, при чему су апотеке у Панчеву најпознатији случај. Што је знак да чланови одбора не испуњавају ни своју основну дужност.

Ми можемо спекулисати зашто су управни одбори тако поступили, али је сасвим јасно да нису деловали у складу са јавним интересом. Група Светска банка и, посебно, Међународна финансијска корпорација, подржавају професионализацију управљања компанијама у Србији, укључујући и државна и јавна предузећа. То укључује и процедуру давања сертификата који би (преко писаних тестова) потврдили да кандидат познаје правила управљања компанијама, што би било предуслов да се неко именује за члана управног (или руководећег) одбора. Закон би једној институцији дао право да издаје такве сертификате, а више њих би могло да обучава
кандидате.

Но, мада би то био корак у добром смеру, све би то имало ограничене ако одбори не поштују прво и најважније правило корпоративног управљања, које каже да по питању стратешких одлука, чланови одбора треба да примене упутства која им је дао власник, у овом случају држава.
49 41 49 41 18:53 27.02.2017

Tradicija

U mnogim zapadno evropskim zemljama kod dobrih firmi stoji prvo pitanje u aplikaciji za posao.

Da li imate blizeg ili daljeg rodjaka, prijatelja, poznanika da radi u nasoj firmi?
Ako imate odgovor: DA zaboravite na vas prijem.

Na Balkanu, pa i sa ove strane Atlantika, moze vam biti prednost ali ne uvek.
Na Balkanu to se podrazumeva - razradjeno kao sto je nekada bilo u jednopartijskom sistemu; sada vise partijskom.

Pretpostavljam, da prvo navedeno da bi se dali jednaki uslovi svim kandidatima?!?
tyson tyson 22:06 27.02.2017

Re: Tradicija

U mnogim zapadno evropskim zemljama kod dobrih firmi stoji prvo pitanje u aplikaciji za posao.

Da li imate blizeg ili daljeg rodjaka, prijatelja, poznanika da radi u nasoj firmi?
Ako imate odgovor: DA zaboravite na vas prijem.

Ovo naprosto nije tačno. Čak daju i premije svojim radnicima ako preporuče/dovedu novog radnika.


49 41 49 41 23:34 27.02.2017

Re: Tradicija

tyson
U mnogim zapadno evropskim zemljama kod dobrih firmi stoji prvo pitanje u aplikaciji za posao.

Da li imate blizeg ili daljeg rodjaka, prijatelja, poznanika da radi u nasoj firmi?
Ako imate odgovor: DA zaboravite na vas prijem.

Ovo naprosto nije tačno. Čak daju i premije svojim radnicima ako preporuče/dovedu novog radnika.



Preporuka, sa navodnicima ili njih je vrlo rastegljiva stvar; ko i moralnost uostalom.
Mogu navesti XY primera, kod nas u zapadnoj Evropi i ovde gde zivim.
Samo iz licnog iskustva i posmatranja - nikako rekla kazala.

To bi mi uzelo dosta vremena; nit zelim da se zamaram nit da tipkam o tome.
tyson tyson 01:03 28.02.2017

Re: Tradicija

To bi mi uzelo dosta vremena; nit zelim da se zamaram nit da tipkam o tome.

Ne moraš ni da se zamaraš, ni da tipkaš. Samo unesi u google "Referral Bonus".


nicknaylor nicknaylor 10:41 28.02.2017

Re: Tradicija

49 41
tyson
U mnogim zapadno evropskim zemljama kod dobrih firmi stoji prvo pitanje u aplikaciji za posao.

Da li imate blizeg ili daljeg rodjaka, prijatelja, poznanika da radi u nasoj firmi?
Ako imate odgovor: DA zaboravite na vas prijem.

Ovo naprosto nije tačno. Čak daju i premije svojim radnicima ako preporuče/dovedu novog radnika.



Preporuka, sa navodnicima ili njih je vrlo rastegljiva stvar; ko i moralnost uostalom.
Mogu navesti XY primera, kod nas u zapadnoj Evropi i ovde gde zivim.
Samo iz licnog iskustva i posmatranja - nikako rekla kazala.

To bi mi uzelo dosta vremena; nit zelim da se zamaram nit da tipkam o tome.



To sto si napisao(la) tako nema veze sa stvarnoscu da nemam recii. Ja mogu da ti posle 22 godine zivota u Sev. Americi odgovorno kazem da je jedina razlika sto se to ovde zove NETWORKING a kod nas PROTEKCIJA/STELA/umetni sta god hoces. Dakle imam tone primera gde u kompanijama sin postaje menadzer u kompaniji u kojoj je tata radio, gde se deca dovode na letnje prakse pa potom i zaposljavaju, itd itd. O svaleraciji i napredovanju zena kroz *eba*inu tek da ne pricam :) Tako da ne znam o kom "zaboravljanju" na dobijanje posla ti pricas. Glorifikacija zapadnog sistema u smislu vredovanja rada, kvaliteta itd je cista glupost. Razlike su samo u formi i eleganciji sa kojom se nesto saopstava i/ili kako se zove.
tadejus tadejus 17:47 02.03.2017

Re: Tradicija

nicknaylor

Glorifikacija zapadnog sistema u smislu vredovanja rada, kvaliteta itd je cista glupost..


ma meni je njih (mislim zapada) žao..
a osim toga i bolje jedna vruća piva i baba stara nego ono drugo..
tadejus tadejus 17:52 02.03.2017

Re: Tradicija

tyson
Ne moraš ni da se zamaraš, ni da tipkaš. Samo unesi u google "Referral Bonus".


ahaaa..
ako preporučiš šurnjaju od šogora, koji je friško stekao diplomu međunarodnog menadžera na fakultetu za welt eroberung.. e onda dobiješ duplo..
dal ozbiljno misliš da se taj bonus dobija za dovođenje šurnjaja i šogorica koje ne mogu ni enter na tastaturi da nađu?
ima slučajeva i po zapadnoj birokratiji gdje su zloupotrebe poznate (pa sam recimo čula, mada ne i uvjerila se, da u centralnoj banci Austrije imenik zaposlenih ima neobično mali broj različitih prezimena)..
ali ipak..
kakve su ljudi naši u stanju preko veze da dovode..
pa to stvarno moraš biti ozbiljno kreativan pa da to nazoveš networking-om ili čim sličnim..
49 41 49 41 01:40 04.03.2017

Re: Tradicija

Rekao sam za Evropu (konkretno Nemacku), ne za Ameriku.

G.Cross G.Cross 21:58 27.02.2017

Ovako ... pas laje a karavani prolaze.

Majstore, ako bi naucio da pravis razmak izmedju pasusa mozda bih ti i procitao sastav.

Ovako ... pas laje a karavani prolaze.

Bez uvrede. Ovo je abeceda ( azbuka) pisanja.
WBinSerbia WBinSerbia 11:00 28.02.2017

Re: Ovako ... pas laje a karavani prolaze.

U pravu ste za razmake. U originalu ih je bilo ali kad smo postavili na blog izgubili su se. Žao mi je...
krkar krkar 21:31 28.02.2017

Re: Ovako ... pas laje a karavani prolaze.

U originalu ih je bilo ali kad smo postavili na blog izgubili su se.


Pa ispravite. Ima opcija IZMENI, uđeš i udariš 5-6 puta Enter.

Nije valjda to prekomplikovano i prezahtevno za BAŠ SVE stručnjake WB u Srbistanu???
emsiemsi emsiemsi 21:37 28.02.2017

Re: Ovako ... pas laje a karavani prolaze.

krkar
U originalu ih je bilo ali kad smo postavili na blog izgubili su se.


Pa ispravite. Ima opcija IZMENI, uđeš i udariš 5-6 puta Enter.

Nije valjda to prekomplikovano i prezahtevno za BAŠ SVE stručnjake WB u Srbistanu???

Каква држава, такви и WB стручњаци !
antioksidant antioksidant 09:44 01.03.2017

Re: Ovako ... pas laje a karavani prolaze.

krkar
U originalu ih je bilo ali kad smo postavili na blog izgubili su se.


Pa ispravite. Ima opcija IZMENI, uđeš i udariš 5-6 puta Enter.

Nije valjda to prekomplikovano i prezahtevno za BAŠ SVE stručnjake WB u Srbistanu???

oni znaju da upravljaju ekonomskim politikama drzava*. to sto ne znaju da kucaju nije problem jer ine spada u domen njihove ekspertize.

* pod ovim se ne misli da oni stvarno znaju nesto o ekonomskim politikama, da znaju ne bi bili birokrate koje glume sveznanje vec bi se bavili ozbiljnim poslom koji zahteva neko realno znanje. ono sto oni znaju je kako da zamlacuju polupismene i umisljenen birokrate po nacionalnim drzavama i kako da pronadju one koje ce nnjihove gluposti prihvataju kao sveto pismo.
WBinSerbia WBinSerbia 15:42 01.03.2017

Re: Ovako ... pas laje a karavani prolaze.

Pokusali ali opet isto...
krkar krkar 23:50 01.03.2017

Re: Ovako ... pas laje a karavani prolaze.

Pokusali ali opet isto...


Podmeće vam Udba.

Nas ostale pušta da normalno formatiramo tekst. Valjda zato što smo mi beznačajni.

A možda i što umemo da kucamo u Wordu
little_radojica little_radojica 05:55 02.03.2017

Re: Ovako ... pas laje a karavani prolaze.

WBinSerbia
Pokusali ali opet isto...


Покушала и наша влада да послуша препоруку и запосли директоре путем јавног конкурса, али опет исто...

WBinSerbia WBinSerbia 09:59 02.03.2017

Re: Ovako ... pas laje a karavani prolaze.

Ako kod vas ne postoji dobra volja - onda ništa...
krkar krkar 14:17 02.03.2017

Re: Ovako ... pas laje a karavani prolaze.

Ako kod vas ne postoji dobra volja - onda ništa...


Postoji volja nego si ti postao pravi Srbin - jadaš se zašto ne može a ne pokušavaš kako može.

Pošalji mi na PP password za ovaj nalog i ja ću ti to editovati. Kad editujem ti promeni password i gotovo

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana