Kultura| Ljudska prava| Mediji| Reč i slika| Umetnost

Predstava "IZVRŠITELJ" - zabranjena!

Filip Mladenović RSS / 21.12.2016. u 23:47

Plakat predstave "Izvršitelj"
Plakat predstave "Izvršitelj"
Protekla 2016. godina bila mi je u profesionalnom smislu teška i razočaravajuća. Početkom godine bez obrazloženja je ukinuta satirična emisija "Mućni glavom", nakon 13 godina neprekidnog emitovanja na talasima Radio Beograda 202. Pre "skidanja" emisije sa programske šeme "Dvestadvojke" bio sam 5 meseci žrtva mobinga i cenzure, zbog čega sam nadležnom sudu podneo tužbu protiv zlostavljača u RTS-u. Prvo, pripremno ročište zakazano je tek za 19. januar naredne godine.

Na kraju ove godine desila se još jedna grozna stvar: uoči zakazanih gostovanja u više gradova Srbije, na sednici Upravnog odbora AKUD "Branko Krsmanović", održanoj 13. 10. 2016, Upravni odbor je zaključio da se ne omogući održavanje proba za predstavu "Izvršitelj", kao ni rad na istoimenoj predstavi pod okriljem Akademskog pozorišta AKUD "Branko Krsmanović", niti prijavljivanje i pojavljivanje na predstojećim festivalima.
Iako sam od Upravnog odbora i direktorke AKUD "Branko Krsmanović" tražio obrazloženje ukidanja predstave "Izvršitelj", do danas ga nisam dobio.

Socijalna drama "IZVRŠITELJ" prepisana je od života tokom 2015. godine, a prvi put publikovana u satiričnom časopisu "ETNA" (http://www.aforizmi.org/etna/etna146/etna16.htm).

Radi se o prvom dramskom tekstu u Srbiji i u čitavom regionu koji govori o provokativnoj i po ovdašnje režime neugodnoj temi - zaplene imovine i 2/3 plata i penzija, kao i oduzimanje stanova i kuća od sve većeg broja građanki i građana zbog tzv. dugova prema bankama i komunalnim firmama.

Ova ozakonjena otimačina u režiji tzv. privatnih izvršitelja, koji su dobili pravo da uz pomoć policije upadaju u stanove i kuće i odnose stvari, uz mogućnost i tzv. deložacije, tj. izbacivanja čitave porodice na ulicu, još jedna je nakazna ilustracija divljanja predatorske verzije kapitalizma u Srbiji, kao i u susednim državama.

Za razliku od Nušićeve jednočinke "Kirija" i Čehovljevog "Višnjika", sadašnje žrtve svakojakih poverilaca, od banaka do komunalnih preduzeća, u socijalnoj drami "Izvršitelj" postupaju drugačije, hrabrije i lucidnije. Odbijaju da se povinuju surovim zakonima i opskurnom poretku u režiji vidljivih i tajnih gospodara naše stvarnosti, prkoseći sudbini dužničkog roblja i obespravljene mase.

Premijera predstave "IZVRŠITELJ" održana je u sredu, 25. maja 2016, u Akademskom pozorištu AKUD-a "Branko Krsmanović", Balkanska 4.

Reditelj je Vladimir Cvejić, a u predstavi su nastupali studentkinje i studenti Beogradskog univerziteta Stefan Veličković, Aleksandra Babović, Jelena Malešević, Savo Malešević, Diana Miladinović, Jelena Đorđević, Stefan Tatalović, Anastasia Stevanović, Sofija Stojićević, Katarina Ranković i Alen Garić.

Predstava "Izvršitelj" učestvovala je 3. septembra 2016. na XII Medjunarodnom studentskom pozorišnom festivalu "URBAN FEST" u Nišu.

Snimak predstave je nastao 1. juna 2016. godine zahvaljujući angažmanu snimatelja i režisera Slobodana Stankovića, kao i umetničkog fotografa Aleksandra Dragutinovića.

LINK: https://www.youtube.com/watch?v=9evO9F8m81Y&t=17s



Komentari (25)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

st.jepan st.jepan 00:10 22.12.2016

Greška u adresi

Iz "https" izbaci "s"
Pravilna adresa je http://www.youtube.com/watch?v=9evO9F8m81Y&t=17s

Video može da se pogleda ovde
Filip Mladenović Filip Mladenović 00:30 22.12.2016

Re: Greška u adresi

Znam za to famozno "s" odavno! Medjutim, od pre nekog vremena ne mogu da postavim snimak u okvir bloga.

A možda je ovo crnilo bolja ilustracija cenzure u pozorištu i u medijima!?
milanb milanb 01:31 22.12.2016

Re:

Zanimljivo je što je ova tema dramski obrađena ali prinudna izvršenja i izvršitelji su samo vrh ledenog brega.

To je samo deo procesa dejudicijalizacije, odnosno ukidanja nadležnosti sudova u vršenju sudske vlasti.Prvo su ukinute sudske zemljišnje knjige i vođenje registra privrednih subjekata u privrednim sudovima , to je povereno katastru i APR. Sada su tu notari i izvršitelji, a i tužilaštvo postepeno preuzima nadležnost suda u krivičnom postupku.Od 5 sudskih postupaka, 4 su već delimično ili u celosti izmeštena van sudova-zemljišnoknižni, izvršni, vanparnični i krivični.Pitanje je da li nam je uopšte i potrebna sudska grana vlasti, koja će samo voditi parnice.Možda bi neki opštinski organ mogao da vodi i parnice, ili najbolje neki privatni preduzetnik.

U izvršenjima, najviše su ugroženi oni koji duguju neke srednje dugove od par hiljada evra do 3-4 hiljada evra.Za takve dugove izvršitelj može prodati stan ili kuću dužnika,(za 30% tržišne vrednosti po starom zakonu, ili 50% po novom zakonu) jer ne postoje neki jasni kriterijumi za određivanje izvršenja na nepkretnosti.Zakon propisuje da se vodi računa o srazmernosti između duga i vrednosti imovine, ali tu nema nikakvih garancija da će se to poštovati.Na tu odluku dužnik nema pravo prigovora.
Filip Mladenović Filip Mladenović 01:49 22.12.2016

Re:

Zanimljivo razmišljanje! O nekim pojedinostima se govori u drami "Izvršitelj".

Ako ste raspoloženi, bio bih veoma voljan da Vam ustupim ovde na blogu prostor za tumačenje i objašnjenja novog Zakona o izvršenju i obezbedjenju!
krkar krkar 06:52 22.12.2016

Eh!


E da oće Filip da dođe na vlast pa da ukine pare. Pa da nas više ne zajebavaju kapitalisti.
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:05 22.12.2016

Re: Eh!

krkar

E da oće Filip da dođe na vlast pa da ukine pare. Pa da nas više ne zajebavaju kapitalisti.


Ne, nego Filip razgovara sa ljudima iz gradskog prevoza, sa pijace, buvljaka, iz komšiluka, kafane... I dobro zna ko nas zaj.... No, manimo se Filipa!

Evo šta je pre neki dan u listu "DANAS" napisao Jovan Jovanović, predsednik Centra za zaštitu potrošača "Forum" iz Niša:

"Zbog višegodišnjeg nerazumevanja naših političara i nerešavanja ogromnih problema koje imaju građani Srbije, morao sam da napišem ovaj članak u nadi da će se ipak nešto promeniti.
Reč je o pokušaju rasvetljavanja nastanka milionskih dugova građana prema EPS-u za utrošenu i neutrošenu električnu energiju.

Nastanak milionskih dugova građana za električnu energiju biće prikazan na primeru građana Niša.

Grad Niš je u nekadašnjoj državi Jugoslaviji bio jedan od najvećih industrijskih centara u zemlji a i na Balkanu. Samo u Elektronskoj industriji je bilo zaposleno oko 30.000 ljudi, u Mašinskoj industriji oko 20.000, a Fabrika duvana Niš, Fabrika pumpi Jastrebac, Fabrika aluminijumskih proizvoda Nisal i još mnogo drugih manjih fabrika je zapošljavalo oko 10.000 ljudi.

U to vreme, građani su redovno izmirivali svoje račune za električnu energiju i svake godine su išli sa porodicama na more.

Propast privrede počeo je uvođenjem ekonomske blokade SR Jugoslaviji devedesetih godina prošlog veka. Prvo su nestali industrijski giganti: Elektronska industrija i Mašinska industrija, a zatim i ostali privredni subjekti.

Tako se na tržištu rada u Nišu našlo preko 50.000 nezaposlenih i njihove porodice nisu imale novca da prehrane svoje članove, a za plaćanje komunalnih usluga i električne energije nije bilo nikakve mogućnosti.

Zbog ovakve situacije, bez obzira na neplaćanje računa za komunalne usluge i utrošak električne energije, građanima su pružane ove usluge i redovno su im dostavljani računi.

Međutim, ti računi su svakog meseca uvećavani za kamatu obračunatu konformnom metodom, što znači da je za svaki dan kašnjenja sa plaćanjem zaračunavana kamata, zatim je kamata sabirana sa glavnicom a potom se na tako uvećanu glavnicu ponovo zaračunavala kamata, što predstavlja klasičan primer zaračunavanja kamate na kamatu, koja je članom 279. Zakona o obligacionim odnosima zabranjena.

Iako smo sve vreme ukazivali da je primena konformne metode za obračun zatezne kamate nezakonita (kamata na kamatu), to niko nije uvažavao. Na taj način su dugovi građana enormno nezakonito uvećavani i dostizali milionske cifre.

Ali nije nezakoniti obračun zatezne kamate jedini razlog enormnog uvećavanja dugova građana. Tako je Elektroprivreda Srbije građanima kojima je zbog dugova isključena električna energija nastavila da svakog meseca dostavlja račune u kojima je stajalo da je potrošnja 0 (nula), ali im je fakturisana angažovana snaga, merno mesto i naravno zatezna kamata obračunata konformnom metodom i na taj način i dalje uvećavala dugove.

Nije jasno kako su građani mogli da angažuju snagu ako im je isključena električna energija a naravno nije postojao ni trošak mernog mesta, ali se to svakako naplaćivalo građanima?!

U pokušaju da osporimo primenu konformne metode za obračun zatezne komate obratili smo se Ustavnom sudu Srbije. Postupak pred Ustavnim sudom Srbije za ocenu ustavnosti naplate zatezne kamate konformnom metodom je trajao nekoliko godina. Najzad je na sednici održanoj 12. jula 2012. godine Ustavni sud Srbije proglasio neustavnom primenu konformne metode za obračun zatezne kamate i naložio zabranu njene primene.

Iako u članu 60. Zakona o Ustavnom sudu stoji: "Zakoni i drugi opšti akti za koje je odlukom Ustavnog suda utvrđeno da nisu u saglasnosti s Ustavom, opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, potvrđenim međunarodnim ugovorima ili zakonom, ne mogu se primenjivati na odnose koji su nastali pre dana objavljivanja odluke Ustavnog suda, ako do tog dana nisu pravnosnažno rešeni", što znači da je trebalo izvršiti preračun do tada zaračunate zatezne kamate prostom metodom. To nije urađeno pa se i sada u tim dugovima nalazi zatezna kamata zaračunata konformnom metodom, koju je Ustavni sud Srbije proglasio neustavnom.

Zahtev za primenu člana 60. Zakona o Ustavnom sudu smo uputili EPS-u i Ministarstvu energetike, ali na taj zahtev nikada nismo dobili odgovor.

Najzad je Vrhovni kasacioni sud dana 30. maja 2014. godine objavio pravni stav - o sprovođenju izvršenja izvršne isprave donete primenom neustavnog propisa, u kome je jasno definisan postupak da se zatezna kamata obračunata konformnom metodom počev od 3. marta 2001. godine pa nadalje mora preračunati metodom prostog interesnog računa.

Na taj način bi se dugovi građana umanjili za skoro 50 odsto.

Međutim ni pravni stav Vrhovnog kasacionog suda u Srbiji nije obavezujući za EPS, već se ti nezakoniti dugovi i dalje vode u knjigovodstvu EPS-a i povremeno se koriste za ucenu potrošača, posebno prilikom promene vlasnika nekretnina ili ustanovljavanja neispravnosti mernog mesta. I ako se radi o dugovima koji se zakonskim putem zbog zastarelosti ne mogu naplatiti jer se radi o dugovima koji su nastali pre pet i više godina a ti dugovi prema članu 378. Zakona o obligacionim odnosima zastarevaju za jednu godinu, a prema članu 86. Zakona o zaštiti potrošača zabranjeno je uslovljavanje priključenja - nastavak pružanja usluga plaćanjem zastarelih dugova, građanima se postavlja uslov isplate takvog duga da bi mogli da prenesu nekretninu ili da dobiju priključenje električne energije nakon otklanjanja neispravnosti na mernom mestu.

Kako su se dugovi građana za električnu energiju uvećavali gotovo geometrijskom progresijom, prikazaćemo kroz primer jedne četvoročlane niške porodice u kojoj je otac bio zaposlen u Mašinskoj industriji a majka u Elektronskoj industriji, koji su početkom 2000. godine ostali bez posla. Otac je išao po gradilištima da zaradi novac da bi prehranio porodicu a majka je čuvala dvoje dece i održavala kuću. Naravno, nisu plaćali utrošenu električnu energiju, jer nisu imali novca.

Do 2005. godine dug za električnu energiju je dostigao iznos od 500.000 /(petsto hiljada) dinara, kada ih je EPS isključio sa mreže. Od tada ova četvoročlana porodica živi bez električne energije, ali svakog meseca dobija račun u kome stoji da je potrošnja 0 (nula), ali im se fakturiše angažovana snaga, trošak mernog mesta i naravno zatezna kamata zaračunata konfomnom metodom. Kada nam se 2007. godine ovaj bračni par obratio, iako je dve godine živeo bez električne energije, na njihovom računu je prikazan dug koji je premašio 1.000.000 (milion) dinara.

Da li neko u državi Srbiji ima podatak koliko građana u ovoj 2016. godini zbog ovakve situacije živi bez električne energije !?

Verujte da taj broj nije mali!"

gedza.73 gedza.73 16:24 22.12.2016

Re: Eh!

Tako se na tržištu rada u Nišu našlo preko 50.000 nezaposlenih i njihove porodice nisu imale novca da prehrane svoje članove, a za plaćanje komunalnih usluga i električne energije nije bilo nikakve mogućnosti.


I baš niko se nije setio da napravi neki klaster pa da primeni naučeno i da počne sa proizvodnjom, na primer, semafora ili nekih sličnih mambo-džambo eletro uređaja?
nego svih 50 000 na biro?

Grad Niš je u nekadašnjoj državi Jugoslaviji bio jedan od najvećih industrijskih centara u zemlji a i na Balkanu. Samo u Elektronskoj industriji je bilo zaposleno oko 30.000 ljudi, u Mašinskoj industriji oko 20.000, a Fabrika duvana Niš, Fabrika pumpi Jastrebac, Fabrika aluminijumskih proizvoda Nisal i još mnogo drugih manjih fabrika je zapošljavalo oko 10.000 ljudi.


kako li su samo Slovenci opstali meni nije jasno. Ima ih malo, nisu imali ni gigante ni pasullj poput Srbije, nisu tigar na Balkanu, nisu na raskršću Istoka i Zapada a opet imaju neku mini industriju koja je eonima daleko od Srbije.


Propast privrede počeo je uvođenjem ekonomske blokade SR Jugoslaviji devedesetih godina prošlog veka.

Nije počela 'tad', devedesetih je samo naglo eskalirala a počelo je mnogo pre.


neleb neleb 10:44 22.12.2016

Misli o tome!

Ako dobiješ spor protiv RTS-a, što ti od srca želim, može se desiti da izvršitelji rade u tvoju korist.
Filip Mladenović Filip Mladenović 15:09 22.12.2016

Re: Misli o tome!

Džaba mi ta korist kada sam zlostavljan i cenzurisan 5 meseci u redakciji Radio Beograda 202, a potom dobio otkaz bez ikakvog obrazloženja! Pa sada čekam skoro godinu dana - pripremno ročište pred sudijom Višeg suda u Beogradu!!!
gedza.73 gedza.73 16:07 22.12.2016

Filipe,

iskreno mi je žao zbog
Filip
Protekla 2016. godina bila mi je u profesionalnom smislu teška i razočaravajuća.

ali pre ili kasnije mora da krene na bolje.

uoči zakazanih gostovanja u više gradova Srbije, na sednici Upravnog odbora AKUD "Branko Krsmanović", održanoj 13. 10. 2016, Upravni odbor je zaključio da se ne omogući održavanje proba za predstavu "Izvršitelj", kao ni rad na istoimenoj predstavi pod okriljem Akademskog pozorišta AKUD "Branko Krsmanović", niti prijavljivanje i pojavljivanje na predstojećim festivalima.

Ovde mislim da grešiš. Nije tebi niko zabranio predstavu. Jednostavno ti više ne daju prostorije i ne žele da stoje iza tebe na festivalima.
Da ne ulazimo u priču da li su ili nisu kulovi, da li bi nekom sa odgovarajućom političkom kartom pored prostorija bili i izdašni sponzori...

Koliko imaš klinačkih rok grupa koje vežbaju po podrumima, žicaju novac da odu na festival, postavljaju snimke na YT... Probajte i vi na sličan način da se sami organizujete i da ne zavisite od volje upravnih odbora.

pa ako se dopadnete publici (a kažeš da skoro sve Srpkinje i Srbe jure sudski izvršitelji) možda kane i neka parica viška. jebajga, probaj pa jal' pukovnik jal' pokojnik.

Isto stoji i sa 'Mućni glavom'.
Snimi par emisija i ponudi nacionalnim ili lokalnim radio stanicama. Autorska emisija, zanimljivi gosti, dobre teme, pare sam' kaplju. Ne zavisiš ni od koga, sam svoj gazda, uplaćuješ penziono, socijalno, platiš dažbine, od viška novca možeš da finansiraš manje profitabilne satirične emisije, izdavanje knjiga...

Nije teško. i sam si napisao
Odbijaju da se povinuju surovim zakonima i opskurnom poretku u režiji vidljivih i tajnih gospodara naše stvarnosti, prkoseći sudbini dužničkog roblja i obespravljene mase.
samo primeni. Zajebi RTS i Krsmanac, kreni sam.
Filip Mladenović Filip Mladenović 16:24 22.12.2016

Re: Filipe,

Ja sam frilenser već 25 godina, od 1991. Na tržištu sam,ako se to može nazvati tako, već četvrt veka, sam svoj gazda.
A šta radi ta poslušna, ljigava, kameleonska armija glavnih urednika, urednika, direktora, članova upravnih odbora?
Ta bulumenta nikogovića prima velike plate za svoju servilnost i ukidaju emisije i predstave!!!
Odakle novac za njihove velike plate? Sigurno ne od tržišta na kome sam od 1991!
gedza.73 gedza.73 16:32 22.12.2016

Re: Filipe,

Ta bulumenta nikogovića prima velike plate za svoju servilnost i ukidaju emisije i predstave!!!
Odakle novac za njihove velike plate? Sigurno ne od tržišta na kome sam od 1991!

Kako odakle. Pa od pretplate.

A šta radi ta poslušna, ljigava, kameleonska armija glavnih urednika, urednika, direktora, članova upravnih odbora?

Ništa. Isto što i radnici po metalskim gigantima. Ćute i čekaju kraj meseca. Pa kad nestane para kukaju na izvršitelje, sudbu kletu, sankcije i EPS.





hoochie coochie man hoochie coochie man 19:30 22.12.2016

**********

Protekla 2016. godina bila mi je u profesionalnom smislu teška i razočaravajuća.


Iskreno žalim zbog ovoga, ali, Filipe, mućni malo glavom, pogledaj i svet ali i sebe, sebe posebno, realnim očima.
Pomaže.
Najlakše je kriviti druge.
Filip Mladenović Filip Mladenović 21:41 22.12.2016

Re: **********

U tome je i poenta: manjina kreativnih, slobodoumnih, talentovanih... trpi razne forme torture u režiji većine, koju čine kameleoni, kukavice, epigoni...

Ovde se ne radi o tome da li neko krivi druge, nego o tome da dobro plaćeni gmizavci, jalovi i amoralni, bez ikakvog obrazloženja cenzurišu, prete, zlostavljaju, skidaju sa programa ili sa repertoara angažovane emisije i predstave!

Istovremeno, svi drugi sadržaji koji kretenizuju, manipulišu i masovno obeshrabruju - ne samo što imaju podršku pomenute većine, nego su i dobro plaćeni, da ne kažem podmazani!

Mućnite glavom!
milanb milanb 00:07 23.12.2016

Re:

Приватни извршитељи су врло јак лоби и илузорно је очекивати да ће државне установе финансирати и подржавати представе или друга дела која су критички настројена према овој професији.

Формирана је једна правосудна професија коју нико не може контролисати, а која може одузимати непокретности, пленити зараде итд. све то без делотворног система правних лекова .Већина извршитеља и не води класичне списе, не постоје норме квалитета и квантитета, нема званичних евиденција колико предмета има у раду извршитеља, колико је старих предмета итд.Неке функције контроле има комора извршитеља, али струковна удружења код нас никада нису била ефикасна у контроли рада својих чланова.



blogovatelj blogovatelj 04:30 23.12.2016

Re: **********

manjina kreativnih, slobodoumnih, talentovanih



Pretpostavljam da si ti u ovoj grupi?
Filip Mladenović Filip Mladenović 05:14 23.12.2016

Re: **********

To nije grupa, već ugrožena manjina!
blogovatelj blogovatelj 06:03 24.12.2016

Re: **********

To nije grupa, već ugrožena manjina!


Pretpostavljam da si ti u ovoj ugroženoj manjini?
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:34 24.12.2016

Re: **********

A ja pretpostavljam da umete i možete postavljati smislenija pitanja.
predatortz predatortz 15:49 24.12.2016

Re: **********

Filip Mladenović
A ja pretpostavljam da umete i možete postavljati smislenija pitanja.



Šah!
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:02 24.12.2016

Re: **********

Šah!


:)

Ima bolji šah kod Koste na blogu.
Kosta šahne Krkara, al baš ga ebne, ovaj skapira da je nadigran i poludi.
Toliko mu sujeta pukne da je modreacija morala da mu ispravlja komentar.

Lep detalj.
predatortz predatortz 19:14 24.12.2016

Re: **********

hoochie coochie man
Šah!


:)

Ima bolji šah kod Koste na blogu.
Kosta šahne Krkara, al baš ga ebne, ovaj skapira da je nadigran i poludi.
Toliko mu sujeta pukne da je modreacija morala da mu ispravlja komentar.

Lep detalj.



Nisam koristio onaj Maksin skript, ali ne čitam Krkarove komentare ni pod jednim njegovim nikom. Stvar mentalne higijene. :)
blogovatelj blogovatelj 17:21 25.12.2016

Re: **********

Šah!


Verujem i da je ispleo matnu mrežu.

blogovatelj blogovatelj 17:26 25.12.2016

Re: **********

A ja pretpostavljam da umete i možete postavljati smislenija pitanja.


Što ti meni persiraš kad te iznerviram? Odgovori mi samo na pitanje, ako nije problem.
Kažeš "mislim da jesam manjina kreativnih, slobodoumnih, talentovanih" ili "mislim da nisam manjina kreativnih, slobodoumnih, talentovanih"
Pod normalnim odgovorom se podrazumeva i "ne znam", "možda jesam", "možda nisam"
Glupo je da izvrdavaš i ne odgovaraš na učtivo postavljeno pitanje. Čak me i ispravljaš budalaški, a ja i to prihvatim, ne bih li došao do odgovora, a ti tako. Nije fer i nije pošteno sa tvoje strane.
urbana_gerila urbana_gerila 21:16 25.12.2016

Re: **********

Filip Mladenović
A ja pretpostavljam da umete i možete postavljati smislenija pitanja.



koji si ti, filipe, optimista...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana