Životni stil

исторокано ћућурење

Черевићан RSS / 21.12.2016. u 22:34


( дневнички запис)

ужижен, испред станишта ми гмилановачког пратим гомилање тумбаса над Рудником натронтане кишом а ,ко зна можда и снегом . јер,времемује.ранијих година ту на превоју ибарске магистрале код Бућиног гроба пут за Тополу пред Рудником бивао је у сметовима ,указује ми ево преко ограде комшија Достан огрнут саргијом па се жали да му је пар оваца штукнуло неки дан јер му се откачио синџир од забрана ал су обележене па се не брине, неће далеко,вели. сем ако их неко на путу ние покупио па им ражањ негине. дешавало се ито.а и Празници се гомилају па нек нечуди онда.

чаир нижекућему ...празник за душу.

      2016-10-13_14-51-32.jpg
Достан има жену Соћу . Средњих су година.до пре Промена у Србији обоје су били просветни радници.данас Он је клач а Она кајмакчарка. Сoћа ние много дружељубива нити скита по комшилуку.по цели дан хода по авлији и башти и припиње овце уз багремову врзину поред комшијског имања.прави кајмак првокласан који јој приватник откупљује.од тога живе.додуше у време Празника и Достана позивају да им прикоље живинче па и ту кане нешто.код њих се понекад храним.двориште им је уздигнутије од суседних па на њих гледају свисине као и на целу Пиц Малу и реку Деспотовицу.немају деце па је Соћа цркви усмерена. На тему религије има богат скуп мисаоно повезаних садржаја упамћених са недељних богослужења.од Светог писма се не растаје.нема у окружењу ским отом.ту смо се нас двое нашли.она верник а ја још бирам између религије у коу сам посумњао и атеизма, који проверавам па ни сам незнам штасам.уствари знам.знам да трагам за дореком недорека.јалов посао.ал маами.водиће ме ,вели у цркву у Старој Вароши да слушам попа Правдољуба.одмах ћу се определити и грех свој препознати.несумња уопште.таквим ко ја је многима преусмерио размишљања на тему религије.Бог је наиме људима поставио задатак и одредио циљ.но људи састављени из две природе материјалне и духовне одликовани притом разумом и слободном вољом су стављени у дилему,да послушају или не свог Творца.или послушност која доноси вечни живот или непослушност а то је вечна смрт.тек својим избором човек почиње да ужива у овом животу.треба уствари само посматрати догађаје и збивања анализирати их изналазити узроке и ове повезивати са последицама.понесено приповеда.наравно понуду прихватам
-јер додајем, између вере и неверовања многи су збуњени и неодлучни.сумњају у своју веру али и у своје сумње сумњају.неки су пак поносни на те своје сумње али ипак се слути чежња за извесношћу.није ли Бог ressentiment прикраћених (Ниче),илузија инфантилних (Фројд) ,опијум народа (Маркс).атеизам је доказан ваљда а нихилизам неоспоран.или једноставно треба веровати,без разлога.
врти главом,да ли ме разуме питам се.ипак ћу о том са Правдољубом дубити деликатност теме.
ћућурећи Соћа указује да јој Достан не даје да о том што начесмо прича са непознатим.али мени верује.другачији сам ,мисли.
- јесам,узвраћам и зато и сумњам у опстојност Божју јер да ли је у њему неуздрмана извесност овог сулудог света који нас окружује и на којој је могуће изградити свеколику људску извесност. човек је грехом упао у власт телесног самољубља. неразумно тело почело је да управља разумом, а разум је почео да живи жељама тела. човек је одрекао заједницу са Богом.дна изгледа нема,падање је духовно стање потрошачког друштва којему припадамо, хтели то или не.
- да, сведоци смо духовне кризе која нас обузима но тога је и кроз историју било.колико се само њих жртвовало у име религије па их и Светим прогласише. зарад тога треба стално слушати реч особа цркви окренутих упорна је Соћа
- у праву си ,велим,саслушати их треба само ево се присетих ,има опаска Шо Бернарда да је мучеништво једини начин да се човек без икаквих способности прослави.
- ово баш не разумем,него упитно ће, размишљаш ли некад о свом крају телесном,јер већ си у годинама када је томе време.
- често то чиним обзиром да религија маами дореком блиским сваком ко о својој смрти размишња а који јасно указује на судбину временски ограниченог боравак на земљи или поетски речено, времену између 2 ништавила.међутим како засад нема доказа за било какав облик загробног живота,а ја као житељ потрошачког друштва потврду очекујем, дилемичан сам.
свете књиге су писали само мушки . жене треба да су поносне што се у њима не огласише,јер да јесу несумњам да би ми одлука била лакша.
- е ово си баш лепо реко.ајмо сад на проју с кајмаком,допашће ти се. а и Достан само што ние.

поседасмо касније за собни астал са понудом.испод Иконе славске на зиду уочих уоквирену плочицу са текстом.....Откуда зло у свету? Од греха, само од греха.



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

amika amika 00:21 22.12.2016

Да су свете књиге писале жене...

Зими није лако под Рудником, а овај добар текст је вредело прочитати због предзимске сеоске атмосфере и ова два изванредна дела:

има опаска Шо Бернарда да је мучеништво једини начин да се човек без икаквих способности прослави.


свете књиге су писали само мушки . жене треба да су поносне што се у њима не огласише,јер да јесу несумњам да би ми одлука била лакша


Черевићан Черевићан 01:23 22.12.2016

Re: Да су свете књиге писале жене...

да г amika,поменути г.Шо, подсмешљив до цинизма, увек је био спреман да тражи узроке појава и то му баш ишло од пера,сведоци смо.
мишљења сам да би Жене, осетљивије од мушкараца,свакако суптилнијим стилом обликовале свете текстове. но то се није десило ...

ХВАЛА на јавки.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 01:42 22.12.2016

Otkud zlo?

Tragajući, onomad, o poreklu zla, ništa posebno novo nisam otkrio.
Zato mi se čini da na na pitanje: Otkud zlo u svetu, može da stoji jednostavniji odgovor: Od čoveka, samo od čoveka.
Черевићан Черевићан 13:32 22.12.2016

Re: Otkud zlo?

зло је сваком слично , но моје добро дали добром другог наликује ?, често се упитам када на ову недорек тему у дијалогу се затекнем.

ево пронађох и свој коментар на Вашем посту на који указасте,г Stojković-u,али одговора не наслутих ни ,ево после скоро 8 г од када га постирах.

драг сте ми Коментатор,хвала.
muaddib92 muaddib92 18:24 22.12.2016

Е младости, бемли те

можда и снегом . јер,времемује.ранијих година

Сетисте ме на јануар '69-те, провео сам недељу дана ту негде код вас, у рударском насељу на вр' Рудника а снега близу метар. Биоскоп је био у кафани.
Сада поодавно пок. кум је из БГ донео тек (код нас) објављени бели албум Битлса и још веће благо: ЛП Стефана Грапелија (увозни оригинал) купљен на Обилићевом Венцу - од тада смо заволели џез, његова колекција од пар хиљада плоча је још сачувана, моја од око 700 је сведена на стотињак најдрагоценијих али се обилато вратила, увећана иако неопипљива. Захваљујући торентима - дакле греху, не попу Правдољубу.

Одувек неверник, имам вере једино у небеску правду. По повратку у Бг, добијем као поклон за 16-ти рођош Доктор Живага у 2 тома, па се замислих око тога шта је у животу важно.
А то да ли је зло од греха или грех од зла, нека тумаче паметнији.
Черевићан Черевићан 20:10 22.12.2016

Правдољуба укази


muaddib: Одувек неверник, имам вере једино у небеску правду


.....Сама реч грех на грчком αμαρτια – значи управо промашај.У Светом писму не нађох систематског учења о злу и греху.Грех је последица смртности човека,Ако желимо сами да постојимо, без заједнице са Богом, онда је свака наша активност у том циљу грех......
.....Можемо рећи да је грех, кршење закона Божијег. Веома једноставна и лака заповест, која је дата прародитељима садржавала је у себи укратко читав закон: богопоштавање, послушање вољи Божијој, уздржање. Све снаге човекове душе задобиле су погрешне усмерење, постале су наклоњене злу и страстима. Ум је заборавио своју истинску храну, духовно знање и приљубио се за чула, изгубивши способност да сагледа божанско. Човек је грехом упао у власт телесног самољубља. Неразумно тело почело је да управља разумом, а разум је почео да живи жељама тела. Човек је одрекао заједницу са Богом. У Старом завету је грех схваћен као одступање, странпутица, одступање од савеза склопљеног са Богом.
....

г muaddib-е ,ето, хвала на дружењу
muaddib92 muaddib92 21:24 22.12.2016

Re: Правдољуба укази

Нека је част и чест честитом Правдољубу (дизвине ако штуца вечерас), ја се бааш потрудих да се тестирам по њеоговим указима. Али хоћеш, као у старом вицу - како код да га склопим, оно испадне калашњиков..
Сама реч грех на грчком αμαρτια – значи управо промашај.

Ето у лову: мени грех јесте промашај - када промашим фазана, а Божија заповест вели не убиј (промаши, ерго згреши). ОК, схоластика.

Али гледе горњег примера са музиком: она спада под духовно а ја згреших пиратеријом зарад задовољства духа а не телесног самољубља.

Но не кривим ја Правдољуба, неки језуита би можда био убедљивији - него да и ја Вама Чер захвалим на дружењу и сретни празници, видим висинске припреме добро иду уз проју са кајмаком
49 41 49 41 15:50 23.12.2016

Kod vas - nas

ние покупио па им ражањ негине. дешавало се ито.а и Празници се гомилају па нек нечуди онда.

Zali se kinez Muji.

Auuu, koliko vi imate pasa lutalica.
Toga kod nas uopste nema.

Ni kod nas nema ovaca i jagnjadi lutalica.

Черевићан Черевићан 17:48 23.12.2016

Re: Kod vas - nas

ха, ха, баш успешна шала на бази гастрономских компарација ,џаволак сте Ви 1, г. 4941 ... хвала на јавки
49 41 49 41 23:01 23.12.2016

Od čoveka, samo od čoveka.

Од греха, do греха.

https://youtu.be/Rna5O_4xqKA

Valjda je ljutski i (z)gresiti?

https://youtu.be/egNSCRlYwFg

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana