Film| Istorija

Оскар чучи на врху Златне палме

tasadebeli RSS / 30.11.2016. u 12:27

До сада сам већ схватио да у сваком миту и легенди, били они урбани или не, постоји обавезно зрнце истине.

Због тога ја и верујем у једну од тих легенди која каже да је покојни и за многе никад прежаљени најбољи син наших народа и народности, Маршал у фенси униформама и доживотни Прешједник СФРЈ,  много волео филмове.

И глумце.

Глумице нарочито.

 

Josip-Broz-Tito-Sofia-Loren01-620x350.jpg 

Због тога опет верујем да у још једној урбаној легенди свакако постоји то неко зрнце истине...

 Наиме, та легенда каже следеће.

Шездесетих година прошлога века тадашња Југославија на челу са Маршалом доживљава свој успон и стиче поштовање многих широм света.

Привреда напредује, становништво после ратних четрдесетих и тешких поратних педесетих почиње да живи све боље и боље... Зато и није чудо да се породичне фотографије из тога доба нимало не разликују од породичних фотографија неке америчке породице.

Упућени чак кажу да смо тада доживели и мали бејби бум попут Амера педесетих, али у то већ нисам толико упућен. 

Београд, престоница те Југославије са срећним и поносним становништвом, има шмек неке светске метрополе, отвореност на обе стране тада постојећег света је потпуна, исто као и затвореност. 

 Све цвета, све се развија, све напредује...

 Недостаје само једно.

Боља промоција у свету те и такве Југославије.

Схвативши да је филм врло моћно средство пропаганде, тадашњи политички врх земље вероватно аминује идеју да ће се земља најбоље промовисати тако што ће једно домаће филмско остварење  добити неку од престижних светских филмских награда.

 И ту почиње легенда...

Ратко Дражевић, учесник НОБ, удбаш, "човек који је убио хиљаду људи и спавао са хиљаду жена"  у том тренутку је директор Авала филма, једне од две (поред Јадран филма) најпрестижније југословенске продуцентске куће. 

Легенда даље каже да је поменути "филмаџија" са својом екипом сасвим случајно на улицама Париза налетео аутомобилом на тада већ прослављеног редитеља из Холивуда, Николаса Реја, човека који је између осталих режирао и филм "Бунтовник без разлога" са поп иконом Џејмсом Дином који је наша самопрегорна социјалистичка омладина гледала по биоскопима са усхићењем имитирајући момка који је изговорио чувену реченицу:"Живи брзо, умри млад и буди леп леш." (Што му се, уосталом, и испунило.)

Схвативши кога имају у рукама, Ратко и екипа пребацују пијаног и дрогираног Николаса Реја у Београд, смештају у хотел "Москва", уваљују му писаћу машину и постижу договор са њим  да им испоручи сценарио за филм који ће коначно добити Оскара и тако на најлепши могући начин промовисати Југославију, земљу у којој живе срећни и задовољни људи.

 И тако настаје легенда под називом Доктор Реј и ђаволи која се дуго, деценијама, препричавала за престоничким кафанским столовима да бисмо тек пре неколико година коначно добили и филмску причу засновану на тој урбаној легенди захваљујући нашем, на жалост, прерано преминулом Динку Туцаковићу.

 

 

 

 

А како је даље текла прича о несуђеном југословенском Оскару?

Кажу упућени да је Николас Реј, схвативши у шта се то уплео, побегао (био опет отет?) у Загреб где је био гост једног другог тадашњег великог југословенског филмског продуцента, Бранка Лустига, који је за разлику од Дражевића, постао  светско продуцентско филмско име одласком у Холивуд и снимањем блокбастера попут Гладијатора, Небеског краљевства итд.

Легенда исто тако каже да је Реј успео и одатле да побегне (или га је неко пребацио?) преко границе ван домашаја команданта Ратка и екипе Авала филма. Помиње се да је Реј током свога боравка у Југославији чак налетео и на самог Орсона Велса који се нешто ту мувао по Јадрану покушавајући да сними нешто или макар нађе лека за своју креативну блокаду што је уосталом био и Рејов проблем у том тренутку. 

 А ожалошћеном Ратку, са све екипом Авала филма, познатим драматургом и једним тада још увек непрослављеним редитељем, није преостало ништа друго него да се одрекну Оскара за филмско стваралаштво и да дају том непрослављеном редитељу да ипак сними филм који је добио Гран при жирија у Kану и био номинован за Оскара којег није освојио и тако ипак надокнади ту пропагандну штету по тадашњу Југославију и Београд бекством преко границе оног наркомана и алкохоличара, Николаса Реја.

 

 

 

Касније је, почетком седамдесетих, тај редитељ којег је прославио тај кански Гран при био уплетен као ментор у једну аферу са неким студентским филмом  којим се каљао светли лик и дело никада прежаљеног најбољег сина наших народа и народности, Маршала у фенси униформама и доживотног Прешједника, али то је нека друга прича.

Или можда није?

 

 

 

 

 

А много, много касније, чак две децније касније, један други редитељ, ни из Београда ни из Загреба, којег данас у Србији врло често умеју да пљују због његових политичких ставова занемарујући при томе оно што је тај човек постигао на филму, подобијао је неке силне награде на филмским фестивалима  промовишући ту Југославију осамдесетих година прошлога века исто онолико колико и њени тадашњи спортисти, а много, много боље него њени тадашњи политичари.

 

 

 

 

 

____________________________________________________________________________

 

Овај текст је инспирисан Даном после бившег Дана бивше Републике и једним изразом који сам случајно прочитао на посту посвећеном том бившем Дану бивше Републике, а који иде отприлике овако:

"Пропагандни филмови у којима све почиње из Јајца."

 

 Komentari (44)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tasadebeli tasadebeli 12:30 30.11.2016

Тастер

predatortz predatortz 13:04 30.11.2016

Napredujemo

Sitnim koracima, ipak napredujemo. Za razliku od Ratka Draževića koji je to bio, Milan Lukić nije glavni filmadžija u državi.
Bar jedan zlikovac je na mestu na kojem i treba da bude.
expolicajac expolicajac 13:35 30.11.2016

Baš ti je merak

Da pljuješ po Titu.
tasadebeli tasadebeli 14:03 30.11.2016

Re: Baš ti je merak

expolicajac
Da pljuješ po Titu.Ма не!

Откуд ти то?

Зар нисам нахвалио ту бившу нам државу, па самим тим и друга Титу?

Види само колико сам лепих ствари ту написао о том периоду наших живота.

Али ми је заиста занимљива ова прича о филму и "филмаџијама" у Југославији која сасвим лепо осликава и то доба и то у чему смо живели.

Без манипулација, улепшавања или поружњивања слике.

А свакако без "шећерне водице" када причам о свему томе. (Због слатке птице младости.)

Одакле ти уопште то да пљујем по Титу?


Па слушај, Екс, и ја бих волео да могу да се возикам по, рецимо, Тари (не могу сад баш нешто на Брионе, не пријају ми због притиска), док ми у крилу данас седи рецимо:


Ал' ја нисам Тита ни за кога. Па ни за себе.

Како могу онда да пљујем човека који је био Тита за многе, па и за једну Софију Лорен.Nada kaže da je Tito za Sofiju pravio zagorsku štrudlu. (ЛИНК)


Ја бих, бре, "мојој" Моники и кувао и месио и прао и пеглао и...

Нису штрудле, ал' су штрукле.princi princi 14:36 30.11.2016

2000.

Ratko Dražević, totalno filmski lik. Pričaju da je i Lorensa Darela snabdevao dečkićima dok je ovaj službovao u Beogradu.

Durrell's works of humour, Esprit de Corps and Stiff Upper Lip, are about life in the diplomatic corps, particularly Serbia. He claimed to have disliked both Egypt and Argentina,[20] although not nearly so much as he disliked Yugoslavia.
princi princi 14:39 30.11.2016

Re: 2000.

Jel nije neko snimao film o toj epizodi sa Nikolas Rejem? Dinko Tucaković, koliko se sećam (veliki gubitak za kulturu balkanskih prostora).
tasadebeli tasadebeli 14:43 30.11.2016

Re: 2000.

princi

Ratko Dražević, totalno filmski lik.


Штета што није доспео до Холивуда као колега му из Јадран филма.

Чудо би направио.
tasadebeli tasadebeli 14:44 30.11.2016

Re: 2000.

princi
Jel nije neko snimao film o toj epizodi sa Nikolas Rejem? Dinko Tucaković, koliko se sećam (veliki gubitak za kulturu balkanskih prostora).Имаш у основном тексту новинарски приказ филма. Онај први клип...
princi princi 14:54 30.11.2016

Re: 2000.

Zabole me racq za Tita, ali hvala ti što si se setio Dinka.
anamarkana anamarkana 14:59 30.11.2016

*


Odličan je blog...
Podseća me na jedan divan dokumentarac o Avala filmu, Ratku, Nikolasu Reju i celoj toj priči koji sam gledala na tv-u.
Taj dokumentarac je bio potkovan sa toliko filmskog materijala i toliko dobro uradjen da je šteta što se s vremena na vreme ne reprizira.
Čini mi se da posebno paše jugo-nostalgičarima i starijim generacijama...
rade.radumilo rade.radumilo 15:20 30.11.2016

Lako proverivo

Због тога ја и верујем у једну од тих легенди која каже да је покојни и за многе никад прежаљени најбољи син наших народа и народности, Маршал у фенси униформама и доживотни Прешједник СФРЈ, много волео филмове.


Ima detalljna evidencija u Muzeju Jugoslavije. U principu jedan film pred spavanje, svako veče. Mislim da je tu negde brojka, tako sam negde našao.

Na stranu podsticaji domaćoj kinematografiji, bitna stvar je bilo to što je za razliku od istočnog bloka vrlo malo stranih filmova ili TV serija bilo zabranjeno za prikazivanje.
zemljanin zemljanin 16:33 30.11.2016

Re: Lako proverivo

Ja mislio pisaće o "Neretvi" kad ono cvrc
princi princi 16:42 30.11.2016

Re: Lako proverivo

zemljanin
Ja mislio pisaće o "Neretvi" kad ono cvrc

Da, i meni je Bulajić skroz filmski lik. Doima se kao crveni Hrvat koji sebi nikad nije mogao oprostiti crnogorsko podrijetlo.
princi princi 16:44 30.11.2016

Re: Lako proverivo

"Neretva" is the seventh most expensive non-English movie ever produced. Pablo Picasso created one of the promotional posters for the film. The soundtrack was created by Oscar-winning composer Bernard Herrmann and the film was nominated for the Academy Award for Best Foreign Language Film.
G.Cross G.Cross 17:54 30.11.2016

Re: Lako proverivo

"Neretva" is the seventh most expensive non-English movie ever produced. Pablo Picasso created one of the promotional posters for the film. The soundtrack was created by Oscar-winning composer Bernard Herrmann and the film was nominated for the Academy Award for Best Foreign Language Film.Plus cena pravog mosta koga su srusili.
tasadebeli tasadebeli 21:28 30.11.2016

Re: Lako proverivo

princi
zemljanin
Ja mislio pisaće o "Neretvi" kad ono cvrc

Da, i meni je Bulajić skroz filmski lik. Doima se kao crveni Hrvat koji sebi nikad nije mogao oprostiti crnogorsko podrijetlo.princi princi 21:56 30.11.2016

Re: Lako proverivo

Ne znam da li je iko strasnije pravio antisrpsku varijantu Sarajevskog atentata. I to još 1975. Onako, totalno miteleuropska verzija. Mislim, u neku ruku, svaka čast. Danas svaka džudža može da lupeta šta hoće, da Principa proglašava za Bin Ladena, ali tada je trebalo imati herca za takvo džukaštvo.
rade.radumilo rade.radumilo 22:27 30.11.2016

Re: Lako proverivo

Plus cena pravog mosta koga su srusili.


Dva puta i oba puta se od dima ništa nije videlo na snimku. Na kraju su snimili u filmskoj laboratoriji u Pragu.
zilikaka zilikaka 22:49 30.11.2016

Re: Lako proverivo

rade.radumilo
Plus cena pravog mosta koga su srusili.


Dva puta i oba puta se od dima ništa nije videlo na snimku. Na kraju su snimili u filmskoj laboratoriji u Pragu.

A to za prašinu su mogli da čuju unapred od
svakog iskusnog dundjera.
alselone alselone 22:53 30.11.2016

Re: Lako proverivo

Doima se kao crveni Hrvat koji sebi nikad nije mogao oprostiti crnogorsko podrijetlo.


Ima moja žena jednog rođaka, živi u HR od mladosti. Crnogorčina (ne mislim pežorativno) do koske po poreklu. Ono, ima ime i prezime toliko stereotipno za Crnogorce, kao da je iz vica.

Najveći Hrvat kog znam. Znači uvlakača ona najgora, samo se Vojvodina poštuje iz Srbije i to donekle, ali je ipak Baranja sređenija, pušta sedu kosicu u rep, pije samo vina i gnuša se rakije i piva, sav je onako prepodoban kao da ga žena streponuje svako veče, znači sere mi se rutinski svaki put od njega.
princi princi 00:40 01.12.2016

Re: Lako proverivo

Da, to sam oduvek pričao, verovatno ne postoji nacija kod koje je populacija tako izdeljena na zaista fine, fantastične, plemenite ljude i totalne džukce kao Crnogorci. Kod njih stvarno nema sredine. Ili su fini i totalni genijalci kao naš Docs, ili su totalno podmukle, lažljive, hvalisave, samoljubive, narcisoidne i u osnovi slabićke protuve kao ostatak blogerskog crnogorskog kontigenta.
Davie Davie 00:50 01.12.2016

Re: Lako proverivo

ili su totalno podmukle, lažljive, hvalisave, samoljubive, narcisoidne i u osnovi slabićke protuve kao ostatak blogerskog crnogorskog kontigenta.


Gled fasistu koji sebe u stvari opisuje. Govedo.
princi princi 01:03 01.12.2016

Re: Lako proverivo

Davie
ili su totalno podmukle, lažljive, hvalisave, samoljubive, narcisoidne i u osnovi slabićke protuve kao ostatak blogerskog crnogorskog kontigenta.


Gled fasistu koji sebe u stvari opisuje. Govedo.

Ma tata ti i fašista i govedo, ustaški isprdku. Nisi čak ni govno, samo smrad.
rade.radumilo rade.radumilo 12:22 01.12.2016

Re: Lako proverivo

A to za prašinu su mogli da čuju unapred od
svakog iskusnog dundjera


Pa dobro. Olakšavajuća okolnost je bila da u to vreme rušenje građevina eksplozivom (u mirnodopsko vreme) nije bilo toliko zastupljeno kao danas.
zilikaka zilikaka 15:49 01.12.2016

Re: Lako proverivo

rade.radumilo
A to za prašinu su mogli da čuju unapred od
svakog iskusnog dundjera


Pa dobro. Olakšavajuća okolnost je bila da u to vreme rušenje građevina eksplozivom (u mirnodopsko vreme) nije bilo toliko zastupljeno kao danas.

Ne mora eksplozivom. Si nekad bio prisutan kad rično ruše kuću pa kad izvuku ono što mogu ostalo pusta da se sruči dole. To digne takvu prašinu da se opisati ne da.
Ribozom Ribozom 19:50 30.11.2016

Mali trol

Juce dok sam citao blog o Jugoslaviji, komicno mi bilo koliko su se nostalgicari uziveli.
I onda sam zamislio meni glupav Spilbergov film A.I. (artificial intelligence) sa malo drugacijim krajem.

Ona scena kada vanzemaljci dolaze na smrznutu zemlju i pronalaze smrznutog decaka Davida kako se moli nekoj skulppturi da mu se vrati majka...
E, umesto Davida, da se stavi neki nas nostalgicar (prefiks -Jugo- mi je toliko odvratno da napisem). Moze Uros, njegov blog. I moli se da mu se vratiti TitA.

I onda vanzemaljci od uzorka Titine kose koja je Angie cuvala u svom spomenaru, naprave Tita na jedan dan. Uros pozove drustvo sa bloga, i svi zajedno puse kubanske cigarete, piju viski, jedu kavijar i prasetinu...i zurka, kozaracko kolo.
...I tako se izluduju jedan dan sa Titom im i onda ih vanzemaljci iskljuce zauvek, tj. ponovo ih smrznu.
Zadnja scena mora biti krs i lom i povracka koju su ostavili za sobom, plus pijane i izdrogirane face posle zurke.

tasadebeli tasadebeli 21:25 30.11.2016

Re: Mali trol

predatortz

Sitnim koracima, ipak napredujemo.expolicajac

Baš ti je merak
Da pljuješ po Titu.
princi

Zabole me racq za Tita, ali hvala ti što si se setio Dinka.
anamarkana

Odličan je blog...rade.radumilo

Na stranu podsticaji domaćoj kinematografiji, bitna stvar je bilo to što je za razliku od istočnog bloka vrlo malo stranih filmova ili TV serija bilo zabranjeno za prikazivanje.zemljanin

Ja mislio pisaće o "Neretvi" kad ono cvrcG.Cross

Plus cena pravog mosta koga su srusili.Ribozom

I onda sam zamislio meni glupav Spilbergov film A.I. (artificial intelligence) sa malo drugacijim krajem.Еј, хвала вам свима на овим речима!

И јесам покушао да напишем овај пост тако да свако у њему чита оно што би желео да чита од неколико понуђених тема.

Па ко жели да чита о Титу, нека чита о Титу, ко жели да чита о Југославији, нека чита о Југославији, ко жели да чита о филму и филмаџијама, нека чита о филму и филмаџијама, ко жели да чита о Београду пре пола века, нека чита о Београду пре пола века,...

И да свако са своје стране досоли да нам свима буде занимљиво.


Мало факти, мало мистерије које постају легенде и митови, мало сећања,...


То је то.


Изгледа да сам успео у намери.


Хвала вам свима још једном!


angie01 angie01 00:00 01.12.2016

Re: Mali trol


I onda vanzemaljci od uzorka Titine kose koja je Angie cuvala u svom spomenaru,


meni uvek bez/veze ovo licno interpretiranje drugih,...narocito onih koji to ne cine u suprotnom smeru,...nisam bila komunista, nisu bili ni moji, znaci, nisam tvoj opisani uzorak,

al je zato cinjenica, da jesam rodjena i zivela prilican broj godina u Jugoslaviji i da mi je ona ostala u secanju kao zemlja u kojoj se mnogo bolje zivelo nego sad, ( konkretne detalje i usporedbe sam vec navodila u nekim drugim slicnim prilikama, pa me mrzi sada, narocito sa ovakvim slagvortom),

svi koji tako ne misle- slobodno im je da uzivaju u ovome sada.

zemljanin zemljanin 01:13 01.12.2016

Re: Mali trol

angie01

I onda vanzemaljci od uzorka Titine kose koja je Angie cuvala u svom spomenaru,


meni uvek bez/veze ovo licno interpretiranje drugih,...

ovo je mnogo viši nivo od bezveze ... u žaru diskusije ponekad se potegnu razne kvalifikacije ali kada to na posebnom blogu otvori temu sa takvim unižavanjem kolega to je toliko nisko i degutantno da je mučno za čitanje ...
sasaminijature sasaminijature 08:01 01.12.2016

Re: Mali trol

Ribozom 19:50 30.11.2016 Ona scena kada vanzemaljci dolaze na smrznutu zemlju i pronalaze smrznutog decaka Davida kako se moli nekoj skulppturi da mu se vrati majka...
E, umesto Davida, da se stavi neki nas nostalgicar (prefiks -Jugo- mi je toliko odvratno da napisem). Moze Uros, njegov blog. I moli se da mu se vratiti TitA.

I onda vanzemaljci od uzorka Titine kose koja je Angie cuvala u svom spomenaru, naprave Tita na jedan dan. Uros pozove drustvo sa bloga, i svi zajedno puse kubanske cigarete, piju viski, jedu kavijar i prasetinu...i zurka, kozaracko kolo.
...I tako se izluduju jedan dan sa Titom im i onda ih vanzemaljci iskljuce zauvek, tj. ponovo ih smrznu.
Zadnja scena mora biti krs i lom i povracka koju su ostavili za sobom, plus pijane i izdrogirane face posle zurke.
Kraljevski!
Imaš dara nema šta,
Još uvek ne verujem kada slušam ljude kako sriču hvalospeve o tim danima a niko ne kapira da im je tada zasejano seme sadašnjeg ništavila.
Kao pijana družina koja juri u ambis i umesto da neko shvati da nema kočnica svi u fazonu udri jače muziku baš nam je lepoooo
tasadebeli tasadebeli 08:24 01.12.2016

Re: Mali trol

angie01


al je zato cinjenica, da jesam rodjena i zivela prilican broj godina u Jugoslaviji i da mi je ona ostala u secanju kao zemlja u kojoj se mnogo bolje zivelo nego sad, ( konkretne detalje i usporedbe sam vec navodila u nekim drugim slicnim prilikama, pa me mrzi sada, narocito sa ovakvim slagvortom),Еј, Енџи, јеси видела овај текст?


Bolji život? Jugoslavija u brojkama (ЛИНК)


То је са неког хрватског портала.

Дакле, нису нека српско-меморандумска снатрења.

Што каже Саша доле, тада је посејано семе за све оно што се догодило после, па чак и за ово у чему живимо сада.


Ма ја мислим, Енџи, да ми (ни себе не издвајам ту) имамо тај лажни утисак како се тада живело много боље него данас само збох тога што смо тада били млади.
П.С. - Знаш онај рад?

Кад сам служио ЈНА имао сам 18-19 година.

(1983/84,, чувао сам вас за време Зимске олимпијаде у Сарајеву. И јурио успут нека терористичка говна по словеначким вукојебинама убачена преко границе са Италијом док сте ви гледали и навијали за Крижаја и братију.)


Свако јутро током вежби, под пуном ратном опремом док трчимо кругове око касарне за загревање, из звучника се чује:а када се та песма заврши, ми морамо, још увек трчећи под пуном опремом да пјевамо:

"На Дедињу Тито спава..."

на ону мелодију "На Ловћену Његош спава, најмудрија српска глава..."


Па замисли Тасу Дебелог под пуном опремом како брекће оптрчавајући кругове око касарне или се пентра по дивном словеначком планинском крајолику и тихо, мрмљајући, јебе мајку и Титу, и Југославији, и војсци, и...


Ја сам то још тада схватио.

Да нам је лепо зато што смо у ствари млади.

Данас то више није случај.

Схваташ?
Чек' кад смо већ код Прљаваца:predatortz predatortz 09:08 01.12.2016

Re: Mali trol

Еј, Енџи, јеси видела овај текст?


Bolji život? Jugoslavija u brojkama (ЛИНК)


То је са неког хрватског портала.

Дакле, нису нека српско-меморандумска снатрења.

Што каже Саша доле, тада је посејано семе за све оно што се догодило после, па чак и за ово у чему живимо сада.


Ма ја мислим, Енџи, да ми (ни себе не издвајам ту) имамо тај лажни утисак како се тада живело много боље него данас само збох тога што смо тада били млади.Biće da je bilo više tih Jugoslavija!

Onu u kojoj sam rođen, s kraja '69., ne pamtim po nekom izobilju. Naprotiv, pamtim je po nekakvim restrikcijama, projektima 'ekonomske stabilizacije', nestašicama elementarnih prehrambenih i higijenskih artikala. Infektivna žutica, vaške i šuga su bile redovne pojave čak i u gradskim školama. Ulicama su krstarili krševi, dobre automobile su vozili gastarbajteri. Za pristojne farmerke se išlo u inostranstvo, ili se pisalo u 'Varteksu', pa se čekalo na red. Pola mojih drugova iz osnovne škole nije sebi moglo da priušti ni ono najskromnije letovanje, a dobar deo njih ni pristojnu sezonsku obuću i odeću.

Vidim da ljudi pamte i neke drugačije Jugoslavije, pune bogatih, srećnih i nasmejanih ljudi. Kažem, mora da ih je bilo više. Ona moja i nije za žaljenje. Za ovom njihovom bih i ja žalio, ali je nisam sreo u paralelnim univerzumima.
tasadebeli tasadebeli 10:33 01.12.2016

Re: Mali trol

predatortz


Infektivna žutica, vaške i šugaИмали смо, бре, епидемију великих богиња! Седамдесет друге, чини ми се, мрзи ме да гуглам...

Усред Европе!


Мене, Предо, није срамота да признам да сам све до одласка у ту ЈНА са 18 година био убеђен да је читава та моја Југа као Кнез Михајлова.


А онда сам видео да није.

Кад се само сетим...

Водио ме мој другар Ибра код свог амиџе у госте у Љубљани. Амиџа на привременом раду у Словенији те 1984.

Иза железничке станице нека стара аустроугрска зграда, у собама по њих 10-15, спавају што на креветима, што на поду.

Тешка нека сиротиња из Цазинске крајине.

Словеначка тадашња народна милиција им ограничила кретање увече и нерадним данима само око љубљанске железничке станице и станичног бифеа. (Као и нама војницима, уосталом.)


А ја мислио да смо у тој мојој Југи сви равноправни. Ако већ нисмо сви богати, а оно макар равноправни.

И да нема грађана другог реда..."Шути, сине, шути..."
angie01 angie01 11:19 01.12.2016

Re: Mali trol

Ма ја мислим, Енџи, да ми (ни себе не издвајам ту) имамо тај лажни утисак како се тада живело много боље него данас само збох тога што смо тада били млади.


ne znam da l je to zbog mladosti- al bilo je nekako normalnije i sve je funkcionisalo bolje, bilo je bezbedno, atmosfera drugacija,...mrzi me da nabrajam sve sto i onako znamo,...kada je doslo vreme za reviziju i promene, sve je moglo i drugacije da se "menja",...

svako nek misli kako hoce, meni smeta samo da neko ucitava neke budalastine, onome ko misli drugacije,

ova hajka tog vremena, organizovana je upravo od onih koji su u njemu najvise profitirali, pa su se brze bolje ukrcali na novi brod i poceli da uzvikuju ono sto treba da bi se ostalo u dobitnoj kombinaciji,...imamo mi jasan primer takve igrarije i ovde na blogu:))),...ja govorim o obicnim ljudima, grajdanima, koji nisu bili u igri ni tada, niti su sada.
tasadebeli tasadebeli 11:34 01.12.2016

Re: Mali trol

angie01

kada je doslo vreme za reviziju i promene, sve je moglo i drugacije da se "menja",...То и ја мислим.

А зашто није?

Па нисмо имали праве људе на правим местима која су била задужена за доношење и спровођење одлука.

Како смо дошли до тога да имамо погрешне људе на погрешним местима у кључним тренуцима?

Па негатвном селекцијом која је у тој Југославији текла све време онако испод жита док се становништво уљуљкивало "стандардом".

Сетих се сад опет слике из ЈНА 1983/84. (јбт, што сам досадан са причама из војске) када на тзв. морално-политичкој настави официр пита да ли неко зна ко је у том моменту председник Председништва СФРЈ и нико од 40 војника не зна одговор. Пази, нико... Није нас то ни интересовало.


ova hajka tog vremena,Претпостављам да у овом пасусу не говориш о мени, али опет морам да ти кажем да ако овакве моје постове и коментаре уопште на овом Блогу Б92 о тој Југолсавији сврставаш у хајку, онда грешиш.

Није ми то намера.

Намера ми је да проговоримо о тим временима без шећерних водица, слатких птица младости, носталгије или свесне манипулације чињеницама и да их се сетимо као делова наших живота али онаквих какви су заиста и били.

И не радим ја то због нас.

Ми сви врло добро знамо како је све то тада изгледало.

Радим због ових генерација које су касније рођене, а за које видим док их слушам да су већ стекли погрешну слику о тој Југославији слушајући код куће, по медијима, у школи,... разноразне шећерне водице, слатке птице младости, носталгије или свесне манипулације о тој бившој нам заједничкој домовини.


EDIT:

А овај мој пост конкретно?

Објаснио сам то већ, ево поновићу:И јесам покушао да напишем овај пост тако да свако у њему чита оно што би желео да чита од неколико понуђених тема.

Па ко жели да чита о Титу, нека чита о Титу, ко жели да чита о Југославији, нека чита о Југославији, ко жели да чита о филму и филмаџијама, нека чита о филму и филмаџијама, ко жели да чита о Београду пре пола века, нека чита о Београду пре пола века,...

И да свако са своје стране досоли да нам свима буде занимљиво.


Мало факти, мало мистерије које постају легенде и митови, мало сећања,...


То је то.
angie01 angie01 11:49 01.12.2016

Re: Mali trol

Претпостављам да у овом пасусу не говориш о мени,


ma ne, mislim na mantru koja je naglo postala "cinjenica", a koja je marketinski pustena sa svih strana- nema nikog na nekom vaznom mestu, koji je nije izgovorio punih usta, kako bi objasnio da je ova sadasnja prevara ono bolje i napredak,...citali smo ovde blogove pisane slicnom manipulativnom tehnikom, srocene sa istom svrhom, ali za novije vreme:)))

ja nikada nisam rekla da je sve bilo idealno- jer nije, ali je Yu bila jedina ozbiljna drzava, koja je funkcionisala bolje od svega predhodnog i ucinila je vidan napredak u svim sverama koje se broje- za sve gradjane,....pa je normalno i stiglo vreme da se nesto revidira, menja,....ovo sada je-zgariste....akumulacija pocetnog kapitala od bivsih crvenih na kraju jedne ere, koji su poceli jednako da masu slavskim svecama, kao nekada knjizicama, prigrabivsi za sebe mesto u podeli zajednickog, zamazujuci oci narodu, kako su oni nosioci napredka i da je sve do njih bilo sranje.
tasadebeli tasadebeli 11:55 01.12.2016

Re: Mali trol

angie01

citali smo ovde blogove pisane slicnom manipulativnom tehnikom, srocene sa istom svrhom, ali za novije vreme:)))Знам да је препорука да се не остављају само ови смајлији у коментару, али морам.milisav68 milisav68 07:03 02.12.2016

Re: Mali trol

angie01
nema nikog na nekom vaznom mestu, koji je nije izgovorio punih usta, kako bi objasnio da je ova sadasnja prevara ono bolje i napredak

Pa učili su od najboljih.

Recimo, vlast SFRJ se hvalila krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih kako ima ne znam koliko veću proizvodnju struje od Kraljevine Jugoslavije, što je nebuloza - kao kada bi se Milošević hvalio uvođenjem interneta.

Ili opet poljoprivrednom proizvodnjom, iako im je trebalo 15-20 godina da postignu nivo iz 1939.

Mislim, eno ga link Yugopapira o - nikad u istoriji, najveći na svetu - koji sam okačio kod Uroša.
a nikada nisam rekla da je sve bilo idealno- jer nije, ali je Yu bila jedina ozbiljna drzava, koja je funkcionisala bolje od svega predhodnog

Ozbiljna država ne brlja sa katastrom, čije posledice i danas osećamo.

Primer - Beograd na vodi - i rušenje objekata neke firme, koja je verovatno pošteno plaćena/zakupljena, ali - postoje prethodni vlasnici zemljišta/objekata, koji se tuže/sude sa državom oko toga.

I sad se tu "skače" u odbranu prava vlasnike firme, a nikoga nije briga da postoje i neki prethodni vlasnici, koji takođe traže svoja prava.

A to je samo jedan od primera koji je dospeo u javnost zato što je na takvom mestu, a takvih primera ima samo u mom mestu bar 20-30.
za sve gradjane

Ovo je široka četka, eno ti Predatorove priče, a i ja imam sličnih iskustava i sećanja.

Nevezano za politička šikaniranja, bilo je mnogo ljudi koji su živeli u siromaštvu, samo što nije imao ko da javi.
.akumulacija pocetnog kapitala od bivsih crvenih na kraju jedne ere, koji su poceli jednako da masu slavskim svecama, kao nekada knjizicama, prigrabivsi za sebe mesto u podeli zajednickog, zamazujuci oci narodu, kako su oni nosioci napredka i da je sve do njih bilo sranje.

To je to.

Nije mi jasno kako ne možeš da povežeš da su ti bivši crveni morali da imaju "publiku" - ako se živelo dobro, onda je ne bi imali.
predatortz predatortz 08:24 02.12.2016

Re: Mali trol

Ozbiljna država ne brlja sa katastrom, čije posledice i danas osećamo.


Katastar, i to u glavnom gradu, bio je na nivou katastra neke afričke pripizdine. Ocu i meni, uz pićence u njegovoj kancelariji, direktor katastra u Zemunu je rekao da se od '45. na ovamo za časni krst ne zna. Da se parcele na kojima su iznikli blokovi na Novom Beogradu u knjigama vode kao močvare, da su cela naselja neupisana, da se stari aerodrom u knjigama još vodi kao aerodrom a da se surčinski vodi kao oranica.

Eto koliko je ta država bila uređena!
tasadebeli tasadebeli 09:51 02.12.2016

Re: Mali trol

predatortzmilisav68


Ozbiljna država ne brlja sa katastrom, čije posledice i danas osećamo.Da se parcele na kojima su iznikli blokovi na Novom Beogradu u knjigama vode kao močvare,
Рече ми овај мој Кум, архитеТКа, да ни Центар "Сава" не постоји у књигама, тј. да није нигде укњижен.


Додуше, то је било давно када ми је то рекао, 15 година, можда се у међувремену нешто променило.


Не знам да ли је то катастарско питање можда мало боље сређено са ове друге стране Саве.


Реке Саве.nask nask 01:21 01.12.2016

Drug Tito I Orson

Помиње се да је Реј током свога боравка у Југославији чак налетео и на самог Орсона Велса који се нешто ту мувао по Јадрану покушавајући да сними нешто или макар нађе лека за своју креативну блокаду што је уосталом био и Рејов проблем у том тренутку.


E čika Pera Ždera Wels je u jednom od intervjua ispričao gde je najbolje jeo, ali ono best of the best iliti što naš narod kaže spitzenklasse klopa. To je po njemu bilo na jednom ostrvcetu zvanom Vanga. Na večeri kod druga Tita se između ostalog služila na tako božanstven način spremljena riba da dotični, po njegovom vlastitom kazivanju, sledećih nekolike dana ama baš ništa nije stavio u usta tako da bi mu taj ukus što duže trajao u njegovom gurmanskom sistemu. Pošto je Orson već u to vreme bio poznat kao giga Ždera, po meni kuvar druga Tita nije bolji kompliment mogao da dobije.

Nema veze sa gore navedenim. Na ovo sam pre samo jedan minut naleteo

tasadebeli tasadebeli 08:43 01.12.2016

Re: Drug Tito I Orson

nask
Помиње се да је Реј током свога боравка у Југославији чак налетео и на самог Орсона Велса који се нешто ту мувао по Јадрану покушавајући да сними нешто или макар нађе лека за своју креативну блокаду што је уосталом био и Рејов проблем у том тренутку.


E čika Pera Ždera Wels je u jednom od intervjua ispričao gde je najbolje jeo, ali ono best of the best iliti što naš narod kaže spitzenklasse klopa. To je po njemu bilo na jednom ostrvcetu zvanom Vanga. Na večeri kod druga Tita se između ostalog služila na tako božanstven način spremljena riba da dotični, po njegovom vlastitom kazivanju, sledećih nekolike dana ama baš ništa nije stavio u usta tako da bi mu taj ukus što duže trajao u njegovom gurmanskom sistemu. Pošto je Orson već u to vreme bio poznat kao giga Ždera, po meni kuvar druga Tita nije bolji kompliment mogao da dobije.

Nema veze sa gore navedenim. Na ovo sam pre samo jedan minut naleteo

Сјајан коментар - причица о Пери Ждери у ондашњој Југославији!


Ни ово нема много везе са овим што си испричао (осим што је протагониста интервјуа исти), али ми се много допало, па га делим где год стигнем.
(Годину-две касније Николас Реј је налетео на Орсона негде на Јадрану. Каже легенда да су тада обојица покушавали да превазиђу креативну блoкaду која их је морила.)Јебига!

Да простиш на изразу!

Пропагандни филмови у којима све почиње из Јајца.

Вељко Булајић је то укапирао.

Орсон Велс и Николас Реј нису.


Spiridon Spiridon 11:51 01.12.2016

na brzakaako negde mozete da pronadjete, najtoplije preporucujem film

Cinema Komunisto

tasadebeli tasadebeli 23:02 01.12.2016

Re: na brzaka

Spiridon


ako negde mozete da pronadjete, najtoplije preporucujem film

Cinema Komunisto


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana