Ljudska prava

BEZ ODLAGANJA

Freedom of Information RSS / 23.11.2016. u 10:37

Piše: Rodoljub Šabić

Stigao je nedavno dopis Republičkog javnog tužilaštva u prilogu koga vraća Povereniku spise predmeta Instituta za veterinarstvo i obaveštava ga da neće podneti tužbu za poništenje rešenja Poverenika u tom predmetu jer "nema uslova za podnošenje tužbe zbog isteka roka iz člana 18. Zakona o upravnim sporovima."
Možda sam subjektivan ali zasmetala mi je ta formulacija iz dopisa. Mislim, bilo bi sasvim dovoljno ono "nema uslova za podnošenje tužbe", a dodatak "zbog isteka roka" upućuje na zaključak da bi, da rok nije istekao, tužba bila podneta.
A uslova stvarno nema. Nalog Poverenika Institutu za veterinarstvo odnosio se na informacije o broju zaposlenih, o zaradama, bonusima i stimulacijama, o troškovima reprezentacije, kao i kaznama i penalima plaćenim na teret Instituta, dakle sasvim očigledno na informacije od javnog značaja. Očekivao bih da će Republičko tužilaštvo inicijativu Instituta za podnošenje tužbe odbaciti a limine, i bez toga da prethodno od Poverenika traži da "bez odlaganja dostavi spise".
A od tužioca sve češće stižu dopisi u kojima se od Poverenika traži da "bez odlaganja dostavi spise" i Poverenik mu ih dostavlja, upravo tako, bez odlaganja.
Ali kao što sam već u nekoliko prilika rekao, ono što mi smeta nije to što su rešenja Poverenika u poslednje vreme sve češće predmet interesovanje Republičkog tužilaštva. Ali mi zaista smeta to što Tužilaštvo ne pokazuje ni izbliza sličan interes, da ne kažem nikakav interes, za situacije na koje Poverenik ukazuje u krivičnim prijavama koje podnosi i u kojima je, verujem da nisam subjektivan kad to kažem, prilično lako prepoznati i kršenje prava građana i kršenje zakona i ugrožavanje javnog interesa.
Na "dobru" ilustraciju podsetilo me, upravo ovih dana, početkom decembra izvesno zastarevanje postupka u jednom od najbizarnijih i najkrupnijih slučajeva povrede prava na zaštitu podataka o ličnosti.
Početkom decembra 2014. godine Poverenik je, nakon što je "zatvorio rupu" na elektronskoj prezentaciji Agencije za privatizaciju i zaustavio dalje kompromitovanje zbirke podataka ukupno 5.190.397 lica, osim što je pokrenuo prekršajni postupak koji će zbog neažurnog postupanja suda zastariti učinio još nešto.
Dostavio je kompletnu dokumentaciju u vezi sa nadzorom sprovedenim u Agenciji za privatizaciju nadležnom Višem tužilaštvu u Beogradu, napominjući da ocenjuje da se činjenicama koje su utvrđene u postupku nadzora potvrđuje sumnja u izvršenje nekoliko krivičnih dela (neovlašćeni pristup zaštićenom računaru, računarskom sistemu i elektronskoj obradi podatka iz člana 302., neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka iz člana 146 i nesavestan rad u službi iz čl. 361. stav 2. KZ).
Nije bilo nikakvih povratnih informacija. Pa su ih moji saradnici nakon izvesnog vremena zatražili. I to dva puta, dopisima iz marta i septembra ove godine.
Odgovor Tužilaštva nije stigao, ni bez odlaganja ni bilo kako.
Što mislim u potpunosti potvrđuje ono na šta sam bezbroj puta upozoravao - neophodnost radikalne promene odnosa svih državnih organa prema sve učestalijim i sve grubljim povredama prava na zaštitu podataka o ličnosti građana. I to bez odlaganja.



Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

makemyday makemyday 11:16 23.11.2016

poslušništvo

od tužioca sve češće stižu dopisi u kojima se od Poverenika traži da "bez odlaganja dostavi spise"

I smešno i tužno je da se državni tužilac interesuje za rad poverenika za informacije a da zatvara oči pred tim da širom zemlje tužilaštva ne rade svoj posao.Kod nas je tužilačka mreža postala poslušnička organizacija koja bez dozvole, naloga i uputstava političke vlasti ne radi ništa. To nije tužilašvo već poslušništvo.
anonymous anonymous 16:29 23.11.2016

Re: poslušništvo

Kod nas je tužilačka mreža postala poslušnička organizacija koja bez dozvole, naloga i uputstava političke vlasti ne radi ništa.



....a i kad rade... sve optužbe im padaju, a država plaća ogromne naknade advokatima....



janeberry janeberry 19:55 23.11.2016

nemam gde

pa moram ovde: čitam/gledam da onaj lekar nije čak ni suspendovan zbog smrti dečaka, a Vučić baš ovih 100 dana vlade pohvalio ministra Lončara; gledam/čitam onu ženu koja traži svoju otetu decu ispred zgrade Vlade; ni tužilac, ni Vulin, ni Nemanja iz Beograda, ni ombudsman Saša, niko da kaže išta.
Molim vas..

edit:
mi nismo ni banana država.



edit 2:

čovek može da živi na hlebu i vodi, ma i na vodi, ali je teško, jako teško, ja smatram i nemoguće, da živi bez prava.
u Srbiji ne postoji vladavina prava, jok.
postoji kršenja prava, postoji žali se gradskom vodovodu, postoji korupcija koja cveta na sve strane dok se, recimo, poverenici bave sobom.

Freedom of Information Freedom of Information 09:28 24.11.2016

Re: nemam gde

dok se, recimo, poverenici bave sobom.

Nisam razumeo šta želite da kažete. Ali pošto pretpostavljam da se odnosi na mene, mogu li vas zamoliti za neki primer?
janeberry janeberry 10:02 24.11.2016

Re: nemam gde

Freedom of Information
dok se, recimo, poverenici bave sobom.

Nisam razumeo šta želite da kažete. Ali pošto pretpostavljam da se odnosi na mene, mogu li vas zamoliti za neki primer?


Htela da se oglasite i kažete koju, vašim pitanjem ste pokazali ono što sam napisala a, iskreno, nisam na vas mislila.



Smatram da su (sada i ovde) "slučajevi" dece ( ubijene iz nehata, otete ) danas važniji od, recimo, zgrade zukorlića, ali vaš kolega se jedino bavi ustavom i zakonom kada treba da udari na Vučića.
Pa ništa lakše, pa evo mene prve. Al ko sam ja?
Freedom of Information Freedom of Information 10:57 24.11.2016

Re: nemam gde

Vaše mišljenje o meni, kolegi ili bilo kom drugom funkcioneru je vaše pravo. To pravo, uveravam vas, iskreno poštujem ali mislim da treba, da je uvek mnogo bolje da se zasniva na činjenicama a ne na emocijama. A upravo u primeru koji ste izabrali, ("nestale bebe" ) činjenice pokazuje da, ako se neko zdušno angažovao (uz ovog poverenika) to svakako bio zaštitnik građana. Lako je to, ako imate volje i vremena, priverljivo, s malo guglovanja.U svakom slučaju, pozdravljam vas.
janeberry janeberry 11:34 24.11.2016

Re: nemam gde

Pa gde je sad kad se očajna žena mrzne ispred zgrade Vlade po dva sata?
Neka i sad kaže nešto. I gde je upornost za slučaj u kome se zdušno angažovao?
Evo, ja ovako podržavam tu ženu/majku, jer ne mogu više osim da odem i stanem pored nje. Od vas dvojice više očekujem(o).

Pozdravljam i ja vas, u svakom slučaju.

janeberry janeberry 12:01 24.11.2016

..

Kad (opet) moram: upravo sam pročitala tekst o vašem zahtevu da se preispita Zakon o stanovanju.
Imam pomešana osećanja, pošto ste rekli da govorim na osnovu emocija. Ok, vaše pravo da mislite šta hoćete. Nego, taj zakon..
Moja zgrada je takorekuć hostel, pisao ne pisao opštini, inspekciji, poreskoj upravi, veze ali blage veze nema, niko ne plaća porez, stanari rade šta hoće dok su vlasnici tamo negde, u rasponu od novog zelanda do novog sada. Iz tog ugla sam još onomad rekla: Hvala bogu da su se setili da uvedu neki red.

Opet, smatram odličnom vašu intervenciju; zaista jeste pitanje kome dajemo i gde okončavaju podaci i to u velikom rasponu od zašto sam se rodila do gde će mi tačno biti sahrana :)))

Ako idu poreskoj
, to je u redu, po meni.
Po vama?
abronsius abronsius 12:22 24.11.2016

Re: o spomeniku

Kad (opet) moram: upravo sam pročitala tekst o vašem zahtevu da se preispita Zakon o stanovanju.


Jeste, oglasio se sada - pet minuta pre usvajanja zakona, a nakon što je Zakon usvojen na Vladi, i nakon što je istekla opcija da se u javnoj raspravi i na vreme upozori javnost o tome šta se priprema.

Eto,upozorio je, pa ko je pročitao upozorenje, pročitao, Zakon (praktično) već donet.

A kada mu se od kraja prošle i početka ove godine sketala pažnja šta se sprema i postavljalo pitanje a da zašto se ne oglasi u javnosti - Preventivno (kao što su se oglašavala neka udruženja po drugim "ingenioznim" rešenjima Predloga), e onda je Poverenik banovao "Pitaoce". Kao - Troluju. On piše o zloupotrebama u Americi, a oni bi da ga pitaju a zašto se nas tiče Amerika, a okrećemo glavu od ovdašnjih budućih, spremajućih nam se, rešenja koja otvaraju široka vrata za zloupotrebe.

A sada, neke primedbe Poverenika, skoro verbatim iz tih tekstova banovanih korisnika.
janeberry janeberry 12:43 24.11.2016

Re: o spomeniku

Eto,upozorio je,


Povernik govori samo o onima koji bi mogli biti Upravnici zgrade, dok postojeći (i budući) predsednici kućnog saveta (ili kako se već zovu) ostaju mimo i van svega.
Mora to mnogo jasnije, ovako imamo dodatnu pometnju.
Freedom of Information Freedom of Information 12:34 25.11.2016

Re: o spomeniku

Pokušao sam i ranije da Vam skoro nacrtam ali ne vredi.. Dakle još jednom, poslednji put, poverenik ne donosi zakone, nema čak ni ovlašćenje da ih amandira. Zakone na predlog Vlade donose narodni posleni, vaši predstavnici s kojima bi s mnogo više razloga trebalo da razgovetrate o njihovoj sadržini, oni su za nju odgovorni. Da se slučajno niste nekom od njih obratili? Ili Vladi kao predlagaču? Ili pisali u novinama, ili.. Poverenik sa stanovišta svoje nadležnosti ne može čak ni da stavi formalnu prirmedbu na ovo rešenje (o sistemu upravnika) iz zakona jer je predlagač u okviru svojih ustavnih ovlašćenja i ograničenja između više mogućih izabrao rešenje koje no nije neustavno, nije suprotno ZZPOL, pravno je moguće.To što se meni ili vama ne dopada nije pravno relevantno. Zato sam apelovao na predlagača i poslanike da ga još jednom ocene i opredele se za manje invazivna rešenja.I vama bi bilo pametnije da kod njih, nadležnih taj apel podržite umesto što trolujete privatan blog. Kao i da konačno razumete da je ekstremno nepristojno misliti da imate pravo da drugim birate teme o kojima će da pišu na svom blogu.A ako imate nešto oficijelno uvek se možete obratiti na adresu poverenika, garantujem odgovor.
Freedom of Information Freedom of Information 20:49 25.11.2016

Re: o spomeniku

to u vašoj kući, ženi, koga već imate.

Mogu li da vas zamolim da u "polemiku" ne uključujemo članove porodice, to je, bar ja mislim, ispod dopuštenog nivoa.
A što se tiče
nije nikakvo čudo da vaši postovi imaju par komentara

slobodasn sam da sugerišem,možda ne bi bilo loše da bi formirali kompletnu sliku, da pogledate broj pregleda i broj preporuka.A da se podsetite povodom
vi nerazumljivo, konfuzno pišete i govorite.

da u pristojnom svetu, kad neko nešto ne razume prvo razmisli o sopstvenom znanju i kapacitetima.Morate računati s mogućnošću da vam za to što nešto ne razumete nije niko drugi kriv.
Sve ovo dalje o ombudsmanu, kandidaturi za predsednika,klečanju u parku, ponudi koja ne može da se odbije .. i ostalo, posebno ono "preko mene mrtve",razumem na jedini moguć način,kao vaš više nego prepoznatljiv animozitet prema ombudsmanu. Ali ne dovodeći u pitanje vaše pravo da mislite šta hoćete o njemu ili kome god hoćete, i nezavisno od toga što ne delim pomenuti animozitet,nikako ne razumem zašto tim opterećujete mene i moj blog.
janeberry janeberry 21:47 25.11.2016

Re: o spomeniku

nikako ne razumem zašto tim opterećujete mene i moj blog.


eto i Vi nesto ne razumete.



eno novi post na istu temu, tamo sam svako slovo shvatila.



Sad videla da ste mi zbrisali komentar a na isti mi odgovarate!




EDIT

Ovo je poslednji put da sam dosla na vas blog.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana