Gost autor| Muzika| Životni stil

3MCs and 1DJ

docsumann RSS / 29.10.2016. u 15:59

 gosti koautori: Stef i Horhe

 dsc02149.jpg

Hippa to da hoppa and you just don't stoppa - Ol' Dirty Bastard

 

DJ: Kako ste otkrili crnca u sebi?

 

MC Docs: Prije svega, kako sam uopšte otkrio crnce ove provenijencije. Bio sam klinac, 12-13 godina, a u tadašnjem časopisu Rock82 (83?) izašao je članak posvećen prvoj rep sceni u USA pod intrigantnim nazivom – PRIČALICE.

Sjećam se da sam se pitao - ok, priča? Ali o čemu li ti toliko pričaju, kako ne dosade ljudima. Pojma nisam imao kako je to moglo da izgleda u real life and time. Jedino ime koje sam tada zapamtio bilo je Africa Bambata.

Sa tamo nekih 14, 15, 16 bavio sam se break danceom (preciznije - electric boogiem, tj. onom stand up pantomimom, ništa helikopteri po podu). Pjesme su mi bile bitne samo kao ritmička osnova za koreografiju,  ni jedne se ne sjećam sem one (doduše electro stvari) - In WW2 the average age of the combat soldier was 26. In Vietnam he was 19, ni-ni-ni-nighteen

I onda je naišla ta famozna 92., ljeto, moj stariji brat od tetke, inače naučnik (doktor biologije i autentični  boem) i ja smucalil smo se lavirintom ulica starog grada Kotora. Tu naiđosmo na ekipu prijatelja, originalnu postavu legendardnog kafića Portobelo, s kojima popismo par pića, a onda su nas oni odveli u svoju prodavnicu svakojakih džidža-bidža, muzičkih instrumenata i opreme. Izbacili su pozamašno  ozvučenje ispred prodavnice,  zapalili džoint, upalili pojačalo, i onda je prvi sloj noći nad gradom počeo da podskakuje pod moćnim bitom koji je odjekivao od kamenu akustiku.

Bili su to Public Enemy, prvi put tako direktno i nabudženo upucani  u moj zelene uši.  Ni najmanji  zvuk nije me promašivao.  Spirit velikog urbanog džumbusa potopio je uske kotorske ulice, masni i masivni, kiseli i reski zvuci  nečeg nanjurbanijeg što sam do tada čuo tutnjali su i brujali svuda oko nas. Osjećao sam i ritam afričkih bubnjeva, čuo kletve vračeva, basove velike ko da su pravljene za slonovske  uši, i zvukove hiljade i jedne perle koji zveckaju, grebu, krckaju u pozadini. Bio sam iniciran, očaran, spušten i dizan, oduvan.

MC Stef: Postoji jedan od onih smešnih klipova koji kruži internetom, crnac, verovatno na privremenom radu u Hrvatskoj, žali se na teške uslove rada; radim tu k’o crnac, nikad nisam dobio nikakvu pohvalu, rekao je. Valjda se pojavljivanje tog klipa poklopilo sa najtežim letom, koje sam proživljavao na nekom gradilištu, želeći da zaradim svoj prvi džeparac. Bilo je to i vreme kada sam otkrivao raznu crnačku muziku i trajno se zarazio  jednim albumom; Illmatic od Nas-a. Nikad nisam osetio takav kreativni bes pretvoren u poeziju, nisam čak ni sumnjao da poezija može da bude oslobođenje od svakodnevnih naprezanja, koje sam radeći kao crnac, preživljavao. I da, taj bit, taj prokleti bit. Kasnije sam otkrio da je taj bit iskonstruisao DJ Premier, iskonska faca, pošto je iskoristio dve džez stvarke; Mind Rain od Džoa Čejmbersa i Flight Time od Donalda Birda. Više idžez nije bio akademski dosadan, nakon toga, dopustio sam sebi da ostarim.

MC Hor Hej: Godina je 1996. Sudbina je htela da nas dvojicu koji smo iz radničkih naselja zalutali u Vračarsku gimnaziju spoji zadnja klupa. Reč po reč, iako potpuno različiti, postali smo vremenom dobri drugari. Iako potpuno različiti delili smo istu strast prema rečima, gomili reči, naslaganim rečima, nas su lagali rečima. Već do kraja prvog polugodišta, poverenje u sud o rečima, je doseglo nivo poziva u studio, kako bih ispratio snimanje prvog singla, one man hip-hop benda (D12 bi rekli 'we're not the band we're not playing instruments') više sam zaboravio koje je bilo ime. Bio sam fasciniran studiom, opremom, zvučnicima čije su bas membrane podrhtavale kao da se neko bije unutra a bas refleks je odukivao vazduh kao da neće izdržati. All Eyez on Me je bio glavna stvar, Dvopek, Snup Pas, Izložba, Hladnioo, Prljave Matore Bitange, Ledeni čaj i Ledena kocka i cela ta gangasta scena. Sve je to bilo ponovno otkriće Amerike za nekog ko je u tom momentu pankerica i uglavnom UK orijentisan. Na kraju ništa od snimljene pesme nije bilo. Gimnaziju sam napustio 2000.-e, sa drugarom sam prestao da se družim i pre a sledeći put kada sam čuo za njega je bilo u akciji Sablja, pao je zbog nekakvih pucaljki na gajbi. Ostao je dosledan.

 

 

DJ: Tvoj prvi rep album?

 

MC Docs: Poslije toga, naravno, Public Enemy Greatest Misses, a odmah zatim i njihovi oficijelni albumi.

MC Stef: Gru! Pojma nemam kako se zove album, ali išlo je na Pinku, non-stop. Onaj spot sa Modelsicama. Kod mene su uporedno išle seksualna i muzička evolucija.

MC Hor Hej: Kupujmo domaće - Voodoo Popeye – Voodoo Epopeye, da bio je tu i Gru ali ni približno zabavan kao Vudu. A i već sam pravio otklon od rozea.

 

 

DJ: Šta je bilo poslije?

 

MC Docs: A poslije sam pio sve živo :)

Šta znam … Beastie Boys, Ice-t, De La Soul, Boo Ya TRIBE, Guru, Digible Planets, Roots, Cypress Hill,  pa odmah zatim rep-rok crossover ( UDS, RATM, Body Count), pa fjužn hip-hopa i jazz-a i acid jazz-a . To mi je recimo bila super scena, idealna muzika za klub umjerenijeg bpm-a, s manje trzanja glavom i udovima, što je dobro dok držiš piće u ruci… a onda su došli Wu Tang iii primili me u geng.

MC Stef: Pojma nemam, ali jedno vreme, prilikom odrastanja, najviše sam  bitisao  u kupatilu (mislim, čitajući sastave deterdženata). Onda je Johnny, brat od tetke, nabacio gomilu nove muzike, i između Almana, Grejtful Deda, koje je slušao njegov otac, ušunjao se i njegov autentični muzički ukus, koji i dan danas ponosno stoji, verovatno jedini autentični beli crnac kojeg poznajem, sa apsolutno otkrivajućim bendom; A Tribe Called Quest i njihov verovatno najveći hit, Can I kick it, koji je krenuo sa poznatom melodijom Walk on the wild side od Lu Rida i odjednom smo prevazišli tečin muzički ukus i počeli da stvaramo naš.  To je bit!

MC Hor Hej: 43zla,fundament za mene, kao ono iz čega Rumenka mora da obrati pažnju na ponašanje.

 

 

DJ: Da li je hip-hop rok ili džez?

 

MC Docs: Može se maže na oba. U osnovi , onako striktno paleontooški gledano – nastao je, djelimično, i kao reakcija na P-Funk, u tim urbanim, alternativnim zapećcima velike matice crne muzike ( Jazz, soul , funk). Uličarska muzika, koja je postala mejnstrim. Prodala dušu đavolu, pa mu je poslije ukrala… Sad ih Đavo ganja po skvotovima.

U muzičkom smislu, minimalna instrumentalna postava prvih rep bendova, sa jednim DJ sa dva gramofona, nakon P-Fank bendova od po 30-40 ljudi na bini, imala je dosta analogije s pankerskim minimalističkim otklonom od svirke iz  progrok i simforok ere.

MC Stef: Method man počinje svoju istoimenu pesmu sa: Hey, you, get off my cloud, a za refren je iskoristio pesmu Method of modern love od Hall i Oates (?), dok je RZA naslagao sve to na džez podlogu… da, definitivno oba.

MC Hor Hej: Rock in music, jazz in lyrics IMHO.

 

 

 

DJ: Kakav je srpski jezik (bhsc) za bacanje rima?

 

MC Docs: Hmm, rima se rimuje sa rima, dakle u osnovi sve fino štima ;)

Pa samim tim što mnogi autori na prostorima naškog jezika prave odlične tekstove, i jednako kvalitetno ih intepretiraju daje naškim jezicima  solidnu ocjenu po tom pitanju. Inače, po meni izuzetan za repovanje je francuski jezik. U drugoj polovinin 90-tih bio je taj jedan svjež i originalan planetarni nalet francuske hip-hop scene.

 

MC Stef: .. rima se rimuje sa rima, dakle u osnovi fino štima, a nekad se i klima.

Meni, u osnovi, najvažnija stvar u hip-hopu je bit. Verujem da se na kvalitetan bit, može narimovati i telefonski imenik.

MC Hor Hej: Predobar, ako je MC pročitao i neku knjigu pored dnevnih žutara. Posebno su zabavni bhsc jezici i takozvane nepoznate reči daju nove sveže rime

…ja i Kid Rađa, gorči nego pelin, Sara Pelin…

 

 

DJ: East Cost vs West Cost?

 

MC Docs: East forever. Jbg, PE, BB, Wu Tang, Bad Brains, Pro-Pain,ok, ok oni nisu hip-hop ;) ali…

West mi je previše ogrezo u taj narko-pimp-geng fazon. Mada opet ICE Cube, NWA,poštujem itekako.

MC Stef: U početku East Cost definitivno. Danas, nekako West. Ima čitava ekipa, okupljena oko imena Odd Future Wolf Gang Kill Them All, hiper produktivna, u kojoj kvalitet nije taj koji oskudeva u kvantitetu. Posebno sam oduševljen sa Tylerom, the Creatorom. Njegov debitantski album Goblin, obaveza.

MC Hor Hej: Jablanički okrug. Dobro de, West, samo zbog početka i odgovora na prvo pitanje, mada sam definitivno u domaćici radije I više.

 

 

DJ: Koji album bi preporučio, nekom kome je hip-hop smrtno dosadan?

 

MC Docs: Prvi album od Extreme Noise Terora, ima da moli da mu puštaju  taj hip hop ;) Zezam se. Vjerovatno neki rep nestandardne forme, s više svirke i kreativnih mješanja vokala.

i prije bih preporučio pojedine pjesem nego sam album. Ima  mnogo sjajnih rep stvari koji daleko nadilaze uske okvire žanra. možda…

Guru i Donald Byrd – Loungine

Del Tha Funkee Homosapien & Dinosaur Jr - Missing Link

Public Enemy - Gotta do what i gotta do

Boo-Yaa Tribe - Death Row California

 

MC Stef:  Da, i ja bih svima preporučio Gurua, u svim oblicima. Odmah iza njega, A Tribe Called Quest i Low End Theory, lp. Ima tu i jedan, od poslednjih albuma od Ghostface Killah u saradnji sa AdrianYounge; Twelve Reasons to Die.

+ otkrijte sebi MF Doom-a i njegove specijalne travke.

 

MC Hor Hej: Stereobanana – Majmunska posla.

 

 

 

DJ: Da li je rep poezija?

 

MC Docs: Sve je poezija, ali nije sve rep. Naravno da je u okviru repa bilo gomila vanrednih pjesničkih momenata.

White lies and blackmail land me back in jail

We're all for sale, a stolen goal but it fail

Stranded on the front line

I shine to the dumb and blind

It comes time I take back what was once mine

Crunch time in the first quarter

From the worst slaughter

Devil's poisoning the birth water

Inspectah Deck, Assasination Day (Ironman, Ghostface Killah)

 

MC Stef: Bez ikakve sumnje. Saul Williams, ljudi, apsolutni pesnik, poeta, kako god hoćete.

 I presented

my feminine side

with flowers

 

She cut the stems

 and placed them

 gently

down my throat

 

And these two lips

might soon eclipse

your brightest hopes

MC Hor Hej: Uvek mi jebio privlačniji onaj antipoetski deo lirike, šamar u papir i mikrofon, apsurd i besmisao, toliko da sam usvoji koncept i sastavio svoju zbirku antipoezije koja bi se mogla repati, srećom po scenu pa mi je flow grozan i ne volim da radim ono što ne umem.

 

 

 

DJ: Misliš li da je to, isključivo crnačka muzika?

 

MC Docs: Apsolutno, i preciznije – muzika urbanih afroamerikanaca. Ali se, takođe,  svi mogu njom baviti.

MC Stef:  Da, ali je postao isuviše velik za takve okvire ili dok Bane (Sunshine) repa, a Đule (Van Gog) prži Sweet Home Alabama , u pesmi Žaklina traži sponzora.

MC Hor Hej: Ne verujem u isključenja, osim sa auto-puta. Reperi iz Vojvodine, Crne Gore i Dalmacije npr. su dokaz. Muziku ne možemo obuzdati, svako od neke strada (dobro, većina).

 

 

DJ: Šta je glavna prednost poetike hip-hopa?

 

MC Docs: Ona u sebi već ima ugrađenu muziku i ritam. Ozvućena je iznutra, samom svojoim strukturom.

A kad počneš da se baviš slaganjem rima provališ da je sloboda u pričanju priče, u njenim mogućim flowovima, mnogo veća nego ograničeje koje nameće rima. Uz to ti rimu možeš i napustiti ako će samo ritmovanje zadržati tok riječi nepokidan.

MC Stef: Ne znam, možda u tome što se rodila odozdo, van uskih akademski krugova, što je sebi dopustila da je vodi ritam, a ne obrnuto.

MC Hor Hej: Širina, odnosno nepostojanje granica. Sve je dozvoljeno. Kao jedan od detalja izdvojio bih konstantu potrebu da se rade poređenja, komparacije, upotreba reči KAO i KO.

 

 

DJ: Da li je hip-hop otišao u kurac/na pogrešnu stranu?

 

MC Docs: Ha, pa otišao je na više strana istovremeno. Neke od njih su i ove koje spominješ.Od ljubavi, pravde, ratničkog morala, dobrih duhova siromašnih domova geta, pa do droga, kurvi, makroa bandi i ubica.

Ako oćeš da oslikaš svijet ne možeš samo da koristiš paletu pogodnu za slikanje leptira i cvijeća…

MC Stef: Dr. Dre je postao snob, a Ice Cube snima odvratne plastične filmove, a s druge obale GZA i RZA su i  dalje svoji. Opet, da li je on ikad zamišljen da postane mainstream i da li se sa takvim probojem, ubila ona iskonska snaga hip-hopa u pobuni? Pojma nemam.

MC Hor Hej: Kada vidim Kenju Vesta kako je sav krasan, rekao bih da je na putu za kurac krasni. Takođe mislim da je isuviše težak da bi na tu stranu olako skliznuo.

 

 

DJ: Koliko je eksperimentisanje sa drugim pravcima promenilo hip-hop?

 

MC Docs: Pa, pokazalo je sav diverzifikaciono-disperzivni kreativni potencijal koji jedna tako, naizgled ograničena, kretivna forma ustvari  ima.

MC Stef: U osnovi, nikad nisam ni video hip-hop kao jedan uzak muzički pravac, više kao  izgovorenu pesmu, nakalemljenu na razne muzičke pravce. Onog trenutka, kada je hip-hop prigrlio ostale pravce, postao je bolji, ujedno, to je bila i njegova smrtna presuda.

MC Hor Hej: Koketiranje sa bliskim/dalekim žanrovima i podžanrovima, praćenje mode, autotune, dub-step, drum ’n’ bass itd. može da dovede do skaradnih Frankeštajna, ali Frankeštajn je opasan, ne? Promenjen je svakako ali na to gledam kao na good thing.

 

 

DJ: Postoji li slam poezija na radaru hip-hopera i obrnuto?

 

MC Docs: Ovo su već usko stručna pitanja, a ja sam samo palamuder opštih natuknica.

MC Stef:  Apsolutno! Saul Williams se rodio iz slam poezije. U suštini, rekao bih da je to povratak korenima hip-hopa.

MC Hor Hej: Mogu da posvedočim da je na domaćoj sceni to poprilično udaljeno jedno od drugog a kada slušam i jedne i druge vidim ovo što je Stef napisao kao skroz moguće ali ne znam kada će se dogoditi.

 

 

DJ:Domaća scena: smešna ili ahahahahaha smešna?

 

MC Docs: Ma čim je odrednica srpska, tu više nema zajebancije, pa ni kad je hip-hop u pitanju. Odnosno pogotovo  ne tada ;)

hajde reci hooo, HOOO

hajde reci heeej, HEEEj

nemoj da se kurčiš kada keva ti je gej

MC Stef: Ne znam, da li se u domaću scenu računa i Beogradski Sindikat? Naravno da se zezam.

MC Hor Hej: Volim da se smejem uz muziku tako da samo smešne trošim.

 

Tagovi



Komentari (90)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 16:04 29.10.2016

we got a sound!


horheakimov horheakimov 16:10 29.10.2016

daj malo da prodrmam ove sluške

docsumann docsumann 16:30 29.10.2016

Re: daj malo da prodrmam ove sluške

sve to dosadno ko čas matematike...


matema-matema-mate-mate-matika
450 ter, a 900 polutka


Prti Bee Gee


marco_de.manccini marco_de.manccini 16:26 29.10.2016

Јооој, што Кјотоани воле рибу!

smucalil smo se lavirintom ulica starog grada Kotoa

Ај, ово смуцање улицама старог Кјотоа и разумем да је омашка, али за ово
A kad počneš da se baviš slaganjem riba

већ нисам сигуран.
docsumann docsumann 16:31 29.10.2016

Re: Јооој, што Кјотоани воле рибу!


jednom profesor, uvijek uča
stefan.hauzer stefan.hauzer 16:36 29.10.2016

Re: Јооој, што Кјотоани воле рибу!

trošilo se svašta, u mladosti

marco_de.manccini marco_de.manccini 17:05 29.10.2016

Re: Јооој, што Кјотоани воле рибу!

Ах, што га "оправи", добро је било, ...

Девесдруго лето
по Кјотоу шето
у Портобело срето
Енеми и гето
отад слажем ето
рибе, риме, све то ...
docsumann docsumann 17:15 29.10.2016

Re: Јооој, што Кјотоани воле рибу!

marco_de.manccini
Ах, што га "оправи", добро је било, ...

Девесдруго лето
по Кјотоу шето
у Портобело срето
Енеми и гето
отад слажем ето
рибе, риме, све то ...


nsarski nsarski 18:24 29.10.2016

Re: Јооој, што Кјотоани воле рибу!

A kad počneš da se baviš slaganjem riba


већ нисам сигуран.


Try this:
From fish to infinity

П.С. Mашио сам тему, а?
Али, текст је одличан - препоручујем.
marco_de.manccini marco_de.manccini 19:53 29.10.2016

Re: Јооој, што Кјотоани воле рибу!


П.С. Mашио сам тему, а?
Али, текст је одличан - препоручујем.

Не, зашто, Докс је машио понеко слово на тастатури, ја сам се мало измотавао, а Стивен је супер, уживање је читати. Мада, мимоишли смо се, он није био тамо кад и ја (сабатикал неки, шта ли).
niccolo niccolo 21:20 29.10.2016

Re: Јооој, што Кјотоани воле рибу!

сабатикал неки, шта ли

Taj sabatikal je odlična stvar, mogli bi i mi Srbi to da uvedemo.
maksa83 maksa83 21:58 29.10.2016

Re: Јооој, што Кјотоани воле рибу!

Девесдруго лето
по Кјотоу шето
у Портобело срето
Енеми и гето
отад слажем ето
рибе, риме, све то ...

Eto šta godinu dana u Šikagou napravi od white caucasian male.

Decmaniga!
marco_de.manccini marco_de.manccini 22:38 29.10.2016

Re: Јооој, што Кјотоани воле рибу!

Максо, зајеби ове бумбоксаше, каћемо у продавницу?
docsumann docsumann 08:50 30.10.2016

Re: Јооој, што Кјотоани воле рибу!

jazz - hop

mirelarado mirelarado 16:39 29.10.2016

?

Je l' ovo MC znači Music Composer?

Ili ste, braćo crnci, poškoćeni?

docsumann docsumann 16:50 29.10.2016

Re: ?


kolokvijalno Master of Ceremony, iliti onaj koji vodi glavnu riječ



mirelarado mirelarado 16:57 29.10.2016

Re: ?

kolokvijalno Master of Ceremony, iliti onaj koji vodi glavnu riječ


Onda se sve uklapa. :)
horheakimov horheakimov 18:51 29.10.2016

Re: ?

mirelarado



docsumann docsumann 19:00 29.10.2016

Re: ?


bocvena bocvena 19:34 29.10.2016

Re: ?

kako se uopšte sada bad copy kotira među domaćim reperima?

meni je spot za esi mi dobar nešto najbolje što je ovde snimljeno.
horheakimov horheakimov 00:21 30.10.2016

Re: ?

kako se uopšte sada bad copy kotira među domaćim reperima?


PMSM oni su na platou, visoravni jednoj prostrano širokoj,
gde mogu da se mešaju i s ljudima i s'tokom ( :
docsumann docsumann 16:43 29.10.2016

kome je hip-hop smrtno dosadan?


stefan.hauzer stefan.hauzer 16:59 29.10.2016

Re: kome je hip-hop smrtno dosadan?




horheakimov horheakimov 18:54 29.10.2016

Re: kome je hip-hop smrtno dosadan?



Imam cast da vam predstavim Stereo Bananu
matrice smešne i tematiku nepovezanu

Imam Ladu Nivu i volim da pijem šljivu
imam grivu i govorim u pejorativu

Imam dva'es' i kusur godina i ponasam se k'o dete
imam simpatije za paštete, kornete i galete

Imam jednog drugara što smara i dvojicu što ne
imam jednu ribu što se kara, a hteo bih dve

Imam cepene čarape i široke bluze
ne volim boranije, pihtije, grinje i meduze

Igrao sam košarku na jednom proplanku
na prvom maju sam izgubio jednu patiku Džordanku

Imam jedan mlečni zub i fleku preko grudi
imam Tomos motor, a za čamcem žudim

Imam reket iz Amerike i bugarski šorc
imam bogatog drugara koji kuka da je švorc

Osnovna, srednja i faks sve same pivopije
imam laktove i leđa kao iz Etiopije

Imam alter ego koji repuje k'o mulac
imam brata od tetke koji igra fudbal za Palilulac

Imam audio kasete od Lepe Brene
dupli album što je izdala preko Centroscene

Imam sto evra u štek za neku novu džopku
imam papiri kol'ko 'oces al' ne'am olovku

U podrumu sa miševima neki stari sprej
imam drugara koji je arhitekta a bio je di džej

Imam super kupatilo i crvenu kadu
imam šućmuraste oči i pubertetsku bradu

Imam zelju da repujem po bivšoj Jugoslaviji
i da gostujem tu i tamo negde u dijaspori

Imam naviku da se vrlo često opijam
i imam utisak da smo loša kopija loših kopija

Ref.
Da bih bio rep zvezda nemam atribute
jer nemam čisto bele zube nego polu zute
nemam ništa veliko osim svoga nosa
i ovo što sad radim jesu majmunska posla

Da bih bio rep zvezda nemam atribute
jer nemam pare, drolje, jahtu, šandolijer luster

Imam spot na kome nikako ne sme da se psuje
imam najbolju publiku koja tek treba da me čuje

Dva tupana iz Durlana, dva majmuna izabrana
srozali rep u po bela dana Stereo Banana, asta manjana
docsumann docsumann 19:06 29.10.2016

Re: kome je hip-hop smrtno dosadan?




moj najdražiji Wu Tang album
bocvena bocvena 19:19 29.10.2016

Re: kome je hip-hop smrtno dosadan?

moja ćerka se ozbiljno pita kako će da nađe crni baptistički hor obučen u žute 'aljine, da mi na sahrani peva neki rep, al' da u pozadini krlja neka gitara:)

mora krosover, ne mogu ti ja ove kurva/dop/bazen/vatanje u kolcu rep. ni strani ni domaći.

nešto staro...nešto novo
stefan.hauzer stefan.hauzer 19:24 29.10.2016

Re: kome je hip-hop smrtno dosadan?

da mi na sahrani peva neki rep, al' da u pozadini krlja neka gitara:)



već urađeno! Akcija Bronson, jedan od onih likova;


Praise the lord, I was born to drive boat
Feeling like Slash in front of the chapel
I'm leaned back with the Les Paul
Shit I smoke is like cholesterol


bocvena bocvena 19:29 29.10.2016

Re: kome je hip-hop smrtno dosadan?


to!

docsumann docsumann 19:29 29.10.2016

Re: kome je hip-hop smrtno dosadan?

! Akcija Bronson,


e,to je bio hit
horheakimov horheakimov 19:45 29.10.2016

Re: kome je hip-hop smrtno dosadan?

bocvena


groblje, gitara, sa'rana


docsumann docsumann 19:45 29.10.2016

Re: kome je hip-hop smrtno dosadan?

bocvena


ovo je dobro jer ništa ne razumjem samo ritam vokala i bit.

docsumann docsumann 19:50 29.10.2016

Re: kome je hip-hop smrtno dosadan?

groblje, gitara, sa'rana


DALMACIJO, je po meni najbolja.
4krofnica 4krofnica 20:24 29.10.2016

Re: kome je hip-hop smrtno dosadan?

bocvena
al' da u pozadini krlja neka gitara:)

mora krosover


tako'e, Bo! kako prošao Kjur?

bocvena bocvena 21:48 29.10.2016

Re: kome je hip-hop smrtno dosadan?

živ je robert, umro nije:)

izgleda kao baba, ali svira i peva k'o mladić! set lista je bila odlična, prošetao se kroz sve faze. nađa i ja posle prve pesme napustile naša mesta za sedenje i odđuskale do kraja među nekim alkosima i frikovima:) srce mi se slomilo par puta, malo sam šmrcala, malo se drala, prošla kroz memori lejn (možda nije trebalo:) i uživala da gledam nju. jer njoj je sve to po prvi put.

forest (na 9.48 počinje magičan trenutak ljubavi kjura i publike)
docsumann docsumann 19:28 29.10.2016

u potonje vrijeme ovo


dark heJvi noise hip hop

stefan.hauzer stefan.hauzer 19:35 29.10.2016

Re: u potonje vrijem ovo

a meni samo da je semplovati Koltrejna!
horheakimov horheakimov 19:50 29.10.2016

Re: u potonje vrijem ovo

šta ti se desi kada sempluješ Bregu...
docsumann docsumann 19:53 29.10.2016

Re: u potonje vrijem ovo

horheakimov
šta ti se desi kada sempluješ Bregu...


prelepljivanje i docrtavanje...

Fela Soul
marco_de.manccini marco_de.manccini 20:35 30.10.2016

Re: u potonje vrijem ovo

a meni samo da je semplovati Koltrejna!

I see your Coltrane and I raise you a Herbie Hancock!
docsumann docsumann 20:44 30.10.2016

Re: u potonje vrijem ovo

I see your Coltrane and I raise you a Herbie Hancock!


link ti vraća na blog.

no, cijenim da ciljaš na prvu stvar s ovog albuma

The Rebirth of Cool vol.3

opasna!


marco_de.manccini marco_de.manccini 21:00 30.10.2016

Re: u potonje vrijem ovo

O, fala, opravio.
docsumann docsumann 21:09 30.10.2016

Re: u potonje vrijem ovo

semplovati Koltrejna!

I raise you a Herbie Hancock!


ovaj ih je sve pobrojao

Guru - Jazz Thing
stefan.hauzer stefan.hauzer 08:41 31.10.2016

Re: u potonje vrijem ovo

pratim, i podižem za BBNG
stefan.hauzer stefan.hauzer 08:44 31.10.2016

Re: u potonje vrijem ovo

+ pijte više vode; Mick Jenkins - Jazz
docsumann docsumann 19:57 29.10.2016

i Rud Boj forever


4krofnica 4krofnica 20:05 29.10.2016

*

Kod mene su uporedno išle seksualna i muzička evolucija.


pa jašta, kako drugačije?
ali bre stef, sine, mora li taj pink i gru-biću-tu? :)
ja ti pričam nešto a nekada sam bila zatreskana u nekog repera, imao i bend i bio sav u HC gengsta fazonu, što je meni beskrajno bilo smešno sa kilo prstenja po rukama, mlaćenjem ruku ispred sebe dok priča (jer sve što on govori je u rimama. on to żivi.). samo ga je jednom video moj ćale, uz komentar: 'koj' ti je ovaj negativac iz gangsterskih filmova?' :))
ali mi je osvojio srce brzinom munje, on je furao taj svoj trip a meni su bili bliži politički/socijalni angažovani tekstovi (Public Enemy No1!) i neke krosover varijante tipa: Beastie boys, Tribe called Quest, Cypress Hill...
...iz tog nekog vremena, ova obrada (nije hiphop ali ima veze:)


Body Count - Hey Joe


stefan.hauzer stefan.hauzer 18:57 30.10.2016

Re: *

ali bre stef, sine, mora li taj pink i gru-biću-tu? :)

:))))

Dobro, ako hoćemo da romansiramo čitavu priču, sve je počelo scenom iz ovog filma; već tada sam znao, kako sam predodređen za velike stvari i blistav život MCa



stefan.hauzer stefan.hauzer 10:36 01.11.2016

Re: *

bocvena

bračni razgovori, problemi s lozinkama i veganima:)


Inače, sasvim slučajno sam čuo nešto o tome, kako su jedan tip i neka cica došli do nepomirljivih razlika; pošto on ne može da se pomiri sa tim, kako ona ne jede meso.
bocvena bocvena 14:54 01.11.2016

Re: *

to bih mu oprostila, ali i teizam, mizoginiju i bele čarape teško:)
stefan.hauzer stefan.hauzer 11:30 02.11.2016

Re: *

Eto, a ja bih svojoj cici sve oprostio.. čak i to, što sam zaražen ovom stvarkom


All of my systems are down downdowndown
kick68 kick68 20:12 29.10.2016

poezija



Everything black, I don't want black
I want everything black, I ain't need black
Some white some black, I ain't mean black
I want everything black
[x2]

Six in the mornin', fire in the street
Burn, baby burn, that's all I wanna see
And sometimes I get off watchin' you die in vain
It's such a shame they may call me crazy
They may say I suffer from schizophrenia or somethin'
But homie you made me
Black don't crack my nigga

I'm the biggest hypocrite of 2015
Once I finish this, witnesses will convey just what I mean
Been feeling this way since I was 16, came to my senses
You never liked us anyway, fuck your friendship, I meant it
I'm African-American, I'm African
I'm black as the moon, heritage of a small village
Pardon my residence
Came from the bottom of mankind
My hair is nappy, my dick is big, my nose is round and wide
You hate me don't you?
You hate my people, your plan is to terminate my culture
You're fuckin' evil I want you to recognize that I'm a proud monkey
You vandalize my perception but can't take style from me
And this is more than confession
I mean I might press the button just so you know my discretion
I'm guardin' my feelins, I know that you feel it
You sabotage my community, makin' a killin'
You made me a killer, emancipation of a real nigga

The blacker the berry, the sweeter the juice
The blacker the berry, the sweeter the juice
The blacker the berry, the sweeter the juice
The blacker the berry, the bigger I shoot

I said they treat me like a slave, cah' me black
Woi, we feel a whole heap of pain, cah' we black
And man a say they put me in a chain, cah' we black
Imagine now, big gold chain full of rocks
How you no see the whip, left scars pon' me back
But now we have a big whip, parked pon' the block
All them say we doomed from the start, cah' we black
Remember this, every race start from the black, just remember that

I'm the biggest hypocrite of 2015
Once I finish this, witnesses will convey just what I mean
I mean, it's evident that I'm irrelevant to society
That's what you're telling me, penitentiary would only hire me
Curse me till I'm dead
Church me with your fake prophesyzing that I'mma be just another slave in my head
Institutionalize manipulation and lies
Reciprocation of freedom only live in your eyes
You hate me don't you?
I know you hate me just as much as you hate yourself
Jealous of my wisdom and cards I dealt
Watchin' me as I pull up, fill up my tank, then peel out
Muscle cars like pull ups, show you what these big wheels 'bout, ah
Black and successful, this black man meant to be special
CAT scans on my radar bitch, how can I help you?
How can I tell you I'm making a killin'?
You made me a killer, emancipation of a real nigga

I said they treat me like a slave, cah' me black
Woi, we feel a whole heap of pain, cah' we black
And man a say they put me in a chain, cah' we black
Imagine now, big gold chain full of rocks
How you no see the whip, left scars pon' me back
But now we have a big whip, parked pon' the block
All them say we doomed from the start, cah' we black
Remember this, every race start from the black, just remember that

I said they treat me like a slave, cah' me black
Woi, we feel a whole heap of pain, cah' we black
And man a say they put me in a chain, cah' we black
Imagine now, big gold chain full of rocks
How you no see the whip, left scars pon' me back
But now we have a big whip, parked pon' the block
All them say we doomed from the start, cah' we black
Remember this, every race start from the black, just remember that

I'm the biggest hypocrite of 2015
When I finish this if you listenin' sure you will agree
This plot is bigger than me, it's generational hatred
It's genocism, it's grimy, little justification
I'm African-American, I'm African
I'm black as the heart of a fuckin' Aryan
I'm black as the name of Tyrone and Darius
Excuse my French but fuck you — no, fuck y'all
That's as blunt as it gets, I know you hate me, don't you?
You hate my people, I can tell cause it's threats when I see you
I can tell cause your ways deceitful
Know I can tell because you're in love with the Desert Eagle
Thinkin' maliciously, he get a chain then you gone bleed him
It's funny how Zulu and Xhosa might go to war
Two tribal armies that want to build and destroy
Remind me of these Compton Crip gangs that live next door
Beefin' with Piru's, only death settle the score
So don't matter how much I say I like to preach with the Panthers
Or tell Georgia State "Marcus Garvey got all the answers"
Or try to celebrate February like it's my B-Day
Or eat watermelon, chicken, and Kool-Aid on weekdays
Or jump high enough to get Michael Jordan endorsements
Or watch BET cause urban support is important
So why did I weep when Trayvon Martin was in the street?
When gang banging make me kill a nigga blacker than me?
Hypocrite!
stefan.hauzer stefan.hauzer 10:28 31.10.2016

Re: poezija

Meni se Kendrik Lamar, svideo u ovoj pesmi sa Pušom Tijem. Posle manje-više.


kick68 kick68 21:42 31.10.2016

Re: poezija

Meni se Kendrik Lamar, svideo u ovoj pesmi sa Pušom Tijem. Posle manje-više.

Jaaaako je popularan ovde.
Obamina omiljena:

docsumann docsumann 20:18 29.10.2016

a evo ih i originali iz naslova


;
blogovatelj blogovatelj 06:27 30.10.2016

Lep vam blog

Srblja ima rep star vekovima.
Gusle, batice. I sestrice.



Maštam da napravim muziku za deseterac XXI veka, megdan biju Federer Rodžere i Đokovič Novače. Podloga su gusle i Fender Džez bas, uz ritam mašinu, starinsku, iz sredine osamdesetih. A onda bi išlo bojenje snimljenog. Malo Farfisa klavijature ko Dorsi, malo duvačke sekcije, malo fankiranje Telekasterom i tome slično...

Tekst je ovde ---> KLIK.
docsumann docsumann 15:41 30.10.2016

Re: Lep vam blog

Tekst je ovde ---> KLIK.


između ostalih ludosti:

Eto otud Rodžer Federera
Na ruci mu sat sa brilijantom,
U džepu mu sir u celofanu
Pe-ha mu je vrijednost neutralna




docsumann docsumann 07:19 30.10.2016

dobro jutro, hiperi & hoperi


horheakimov horheakimov 21:11 30.10.2016

Re: dobro jutro, hiperi & hoperi

docsumann docsumann 21:14 30.10.2016

Re: dobro jutro, hiperi & hoperi


najzad da ih neko sem mene zavrti na blogu
stefan.hauzer stefan.hauzer 08:54 31.10.2016

Re: dobro jutro, hiperi & hoperi




horheakimov horheakimov 17:10 31.10.2016

Re: dobro jutro, hiperi & hoperi

docsumann docsumann 22:58 31.10.2016

Re: dobro jutro, hiperi & hoperijavascript

zanimljiv prilog. ki naručen za ovaj blog...

Beogradski rep spektakl sa najtvrđim fanovima
stefan.hauzer stefan.hauzer 10:47 01.11.2016

Re: dobro jutro, hiperi & hoperijavascript

Jebote, al' je dobra ova Stereobanana
horheakimov horheakimov 14:51 01.11.2016

Re: dobro jutro, hiperi & hoperijavascript

evo pola banane, tako reći monobanana, samo MC, Naopak se vika,
vredi svaki minut...
nask nask 14:45 30.10.2016

Everlast

Ja sam u toku moje muzikoslušačke karijere kupio samo tri rap cd-a, od toga su tri bila od ovog baje



inače kod šire publike verovatno poznatiji po Jump Around i What It's Like.
docsumann docsumann 15:01 30.10.2016

Re: Everlast


obatri, šobisereklo.

kladim se da bi ti se ovo (tada) dopalo

nask nask 15:42 30.10.2016

Re: Everlast

Nisam imao nameru da se hvalim sa prethodnim komentarom, šta ću, jednostavno se rap kao muzika nešto nije zalepio za mene. A Everlastom sam se pre jedno petnaest godina drogirao. Valjda sam bio u nekoj besnoj whitetrashmrziceosvet fazi mog života.
Nisam siguran iz kojeg si razloga gore navedeno pretpostavio ali Open Up Your Mind će da mi se dopadne sledećeg vikenda kad meni i ženi bude prazna gajba.
docsumann docsumann 15:48 30.10.2016

Re: Everlast

Nisam imao nameru da se hvalim sa prethodnim komentarom


nisam ga tako ni shvatio.
gaga42 gaga42 15:27 30.10.2016

...ka'se samo setim :)

alselone alselone 19:13 30.10.2016

Euro rap

NIsam nikad nesto voleo rep, naprotiv, ali mi je jednom uleteo u ruke neki multimedijalni CD Nane. U liniji je sviralo, a kad ubacis u Windows dobijes temu za Win 95, pozadinu, kursos i ikonice. Bilo kul. A i muzika mi je bila OK.



Od celog repa mogu samo da se setim Stan pesme od Eminema koja mi je osala u pamcenju, al on, nazalost, nije crnac.
docsumann docsumann 19:44 30.10.2016

Re: Euro rap

hip-hop je daleko širi pojam od repa.
dok je rep samo način "pjevanja", odnosno izgovaranja teksta, HH je i muzika, i DJ-isanje, brejk dens i grafiti kultura, poezija, moda, svašta nešto.

jedan izuzetan hip-hop (instrumentalni) album



za cjelodnevno vrćenje
chitach chitach 20:07 30.10.2016

Re: Euro rap



za party , slusati glasno
emsiemsi emsiemsi 20:06 30.10.2016

Ауууу !

Шта је ово !?
docsumann docsumann 20:19 30.10.2016

Re: Ауууу !

Шта је ово !?


face to face
fist to fist
couse
if that is that
than this is this

fist the face
and
face the fist
if this is not that
what is this
?



stefan.hauzer stefan.hauzer 08:48 31.10.2016

Re: Ауууу !

stigao je i istinski MC!

docsumann docsumann 09:41 31.10.2016

Re: Ауууу !

stigao je i istinski MC!


nemoj da ga kratiš, on je MCMC! dva u jednom i jedan jedini

stefan.hauzer stefan.hauzer 10:18 31.10.2016

Re: Ауууу !

U svoju odbranu,
hteo sam da stavim MCna2, ali ne znam zašto nisam.

Inače, jutros me kao maljem opaučila misao, kako je samo par dana pre svog tridesetšestog rođendana umro Ol drti basta'd i da je ta smrt, bila iskorak u čuvenu tridesetšestu odaju. No, kako je naš MC na kvadrat i kako je obrnuo krug i krenuo unazad, verujem kako će u svojoj sedamdesetdrugoj godini (koja je suštinski nulta godina) otključati odaju rođenja i podariti nam istinskog MCna3. Hip-hop-bopa!



emsiemsi emsiemsi 19:18 31.10.2016

Re: Ауууу !

stefan.hauzer
U svoju odbranu,
hteo sam da stavim MCna2, ali ne znam zašto nisam.

Inače, jutros me kao maljem opaučila misao, kako je samo par dana pre svog tridesetšestog rođendana umro Ol drti basta'd i da je ta smrt, bila iskorak u čuvenu tridesetšestu odaju. No, kako je naš MC na kvadrat i kako je obrnuo krug i krenuo unazad, verujem kako će u svojoj sedamdesetdrugoj godini (koja je suštinski nulta godina) otključati odaju rođenja i podariti nam istinskog MCna3. Hip-hop-bopa!




Нисам те баш, у потпуности, разумео, но, свеједно --- и ја теби желим све најбоље у животу, а и шире.
stefan.hauzer stefan.hauzer 10:44 01.11.2016

Re: Ауууу !

emsiemsi

Нисам те баш, у потпуности, разумео, но, свеједно --- и ја теби желим све најбоље у животу, а и шире.


Hajde, EmSiEmSi, šala-mala


nowhereman nowhereman 11:09 31.10.2016

* * *


Kako ste otkrili crnca u sebi?


MR. JARRETT: Yeah, Ornette Coleman. One of the earliest times I was in the same room with him, he said something like, `Man, you've got to be black. You just have to be black.' I said, `I know. I know. I'm working on it. I'm...'

(Living with Chronic Fatigue Syndrome)
docsumann docsumann 15:18 31.10.2016

Public Enemy No1




docsumann docsumann 20:29 31.10.2016

temple of semples


kao i svaka prava velika stvar u modernoj pop muzici PE su imali višestruki revolucionarni impakt na globalnu kulturnu mapu.
sintetičku muziku za tancovanje i zabavu mladih afroamera pretvorili su u eksplozivnu smješu crne buke i još crnjeg bjesa.
ujedno su bili i prva hip-hop grupa koju su slušali i pankeri i metalci, i mnogi koji nikad do tada ( a možada ni od tada) nisu slušali rep.

manje je poznato da je njihov način kreiranja muzike bio ništa manje radikalan od njihove push the button blow up the government (de)lirike.
posvećenički neumorno, kao prava grupa zavjerenika u dubokoj ilegali, semplovali su, miksovali, uvrćali, zavrćali, eksperimentisali do besvjesti, sve dok ne bi dobili zvuk u kojem su polazni sastojci bili istopljeni do neprepoznavanja.

u priloženom filmu ima odličan detalj u kom je slikovito prikazano iz koliko su različitih pjesama korišćeni semplovi za njihovu Night of the Living Baseheads



njihova obrada sopstvene im stvari Bring The Noise koju su odradilili sa Antrax-om, inicirala je čitav jedan krosover podžanr (metal-rep) na čijem tragu je rađen legendarni saundtrek za film Judgment Night, i pod čijim uticajem su nastajali ili uobličavani bednovi kao što su Body Count, Biohazard, Downset, X-Blocks ...

ovdje su je još dodatno nabudžili...




blogovatelj blogovatelj 17:33 31.10.2016

Za to vreme u Srbiji

Južna pruga zakiva. Upravo slušam ove dečake.

horheakimov horheakimov 20:59 31.10.2016

Re: Za to vreme u Srbiji

Južna pruga zakiva



stefan.hauzer stefan.hauzer 10:52 01.11.2016

Re: Za to vreme u Srbiji

Meni od domaćih, a domaći su svi koji pevaju na onom jeziku za koji mi ne treba bilo kakav titl za razumevanje, ova stvar je bila najzanimljivija. Kad bi igrali košarku, redovno smo imali jasnu strategiju; Uvik kontra!




sviđa mi se ovaj fanki!
horheakimov horheakimov 14:55 01.11.2016

Re: Za to vreme u Srbiji

stefan.hauzer


znao sam da će se naći prostor i za TBF ( :
stefan.hauzer stefan.hauzer 11:20 02.11.2016

Re: Za to vreme u Srbiji

a moga' sam i veseljka
predatortz predatortz 12:03 01.11.2016

Rek'o sam, ali ponoviću

Što se 'crne' muzike tiče, može samo bluz.
Sunce, nepregledno polje pamuka, bič u ruci belog predradnika = formula za kvalitetnu ziku.

Ovi nigeri sa utokama i belim u nosu - to je buraz težak šit!
Od njih su gori samo ovi beli paćenici koji se furaju da su crnci.
stefan.hauzer stefan.hauzer 12:22 01.11.2016

Re: Rek'o sam, ali ponoviću

Od njih su gori samo ovi beli paćenici koji se furaju da su crnci.

Slažem se! Evo ih i pioniri:


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana