Biz| Društvo| Ekonomija| Gradjanske inicijative| Politika

A pobednik je … Srbija!

WBinSerbia RSS / 17.10.2016. u 07:49

 

Сви ми волимо награде - то је просто део људске природе. Имајући то у виду, у Србију су недавно уведене награде које подстичу напредак у спровођењу правде.

Уз подршку Светске банке, Врховни касациони суд Србије овога месеца је почео са доделом награда за судове. Овај програм је тако дизајниран да подстиче основне судове да повећају ефикасност у раду и повећају продуктивност у решавању случајева.

На годишњој конференцији судова у Врњачкој бањи, 11. октобра, Врховни суд дао је награде у две категорије а добило их је седам судова. Награде су додељене за највећи број решених старих предмета и за највећи број укупно решених предмета по једном судији. Добитници су одабрани на основу објективних статистичких података. Награде су отишле у руке Основних судова у Нишу, Лебану, Лесковцу, Новом Саду па Првом, Другом и Tрећем основном суду у Београду.

Није то велики новац: 5.000 евра за прво место 3.000 за друго и 2.000 за треће. Али и то је довољно примамљиво како би се послала порука свим судовима. Правила пак налажу да се паре искористе како би цео суд имао користи. Добитници ће сами одлучити како ће паре утрошити али ће бирати између ИТ технологије, канцеларијске опреме, или материјала којима ће се улепшати суд (материјал за кречење, биљке или материјал за поправке).

Шта ће то променити? Постоји прегршт истраживања о учинку подстицаја у јавном сектору - а нарочито кад је реч о бољем раду јавних установа кад се њихови службеници награђују. Та истраживања показују да нематеријалне награде имају већи значај у подстицању тимског рада нарочито унутар мањих тимова. Награде дају додатну мотивацију кад се комбинују са признањем од руководилаца и оних који су изнад вас у хијерархији. Широм света доктори, учитељи или порезници реагују на подстицаје који су пажљиво смишљени. Но судови се ту баш нису показали.

Судови су се углавном ослањали на поштовање судских правила (Поднеси тај извештај! Испуни тај стандард!). Понекад би се ослањали на алтруизам како би подстицали запослене (Судови постоје да би служили грађанима! Хајде да применимо право!) Судови су се углавном клонили праксе да дају награде на основу идеје да они који у њима раде не треба да буду подстицани за оно што је њихова обавеза. Модернији судови су развили систем у коме се утврђују циљеви које ваља постићи и систем који то прати. И они теже да се испуни оно што је прописано (Пошаљи више извештаја! Постигни више зацртаног!) Мало је њих који су томе додали награде за оне који испуне или премаше зацртане циљеве. У том смислу је Србија на челу колоне оних који имају нов приступ у правосуђу у Европи зарад побољшања резултата.

Високи суд има намеру да прошири програм награђивања судова у наредним годинама. А ми једва чекамо да буде више успеха и награда.

Оно што је битно у овој причи је да нису само судови добитници. Крајњи победник је... Србија и српски грађани и пословни људи који очекују брзо и праведно поступање судова.

 



Komentari (7)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

WBinSerbia WBinSerbia 07:55 17.10.2016

Више о...

Више о додељеним наградама и критеријумима на ...

http://www.vk.sud.rs/sr-lat/dodeljene-nagrade-i-priznanja-sudovima


maksa83 maksa83 08:05 17.10.2016

ovaj...

Оно што је битно у овој причи је да нису само судови добитници. Крајњи победник је... Србија и српски грађани и пословни људи који очекују брзо и праведно поступање судова.

Ako može, da se nađe neka stimulativna para i za tužilaštvo kao bitnu kariku u lancu pravde?

Ne znam koliko ste upućeni, ali pre 5 meseci su nepoznati počinioci srušili jedan komad prestonice uz protivpravno lišavanje slobode zatečenih građana. Policija je u tom trenutku bila sprečena da odreaguje zbog kolektivne akutne upale gluteusa maximusa (znam da je ovo problem našeg zdravstva i da nije tema, ali da se zabeleži da su bili objektivno sprečeni) tako da je cela stvar prošla bez posledica, ali nešto je sad izgleda zapelo u Tužilaštvu koje treba time da se bavi.

Није то велики новац: 5.000 евра за прво место 3.000 за друго и 2.000 за треће.

Bojim se da ovo neće biti dovoljno, tj. da će morati da se rodi još poneka nula na kraju, idealno dve.

A sad da se uozbiljimo i vratimo ozbiljnim redovnim temama bloga - toplo preporučujem Westworld.

angie01 angie01 16:40 17.10.2016

Re: ovaj...

ali nešto je sad izgleda zapelo u Tužilaštvu koje treba time da se bavi.


OVO JE ZAPELO
highshalfbooze highshalfbooze 08:38 17.10.2016

Vaše svetsko blagorodstvo

Уз подршку Светске банке, Врховни касациони суд Србије овога месеца је почео са доделом награда за судове.


Opet se Vi pitate kako ćete da delite naše pare.

Delite nagrade onim sudijama koji su bili aljkavi i neažurni u prethodnom periodu.
Da bi neko imao povećanje broja starih nerešenih predmeta, prethodno treba da napravi stare nerešene predmete. Onaj ko je bio ažuran i radan u prethodnom periodu nema nikakve šanse da dobije nagradu zbog toga što je poštovao rokove i radio optimalnim tempom. Ako neko već pošteno radi u svoje radno vreme, onda povećanje produktivnosti može da ostvari isključivo prekovremenim radom.
Tako da se nagrada svodi na to da je dobijaju oni koji su bili lenji i aljkavi u prethodnom periodu, pa ih se nagrađuje što su za malo podigli svoju produktivnost. Drugim rečima, oni koji trebaju da budu kažnjeni, bivaju nagrađeni.
Ne vodi se računa da li su ti predmeti koji su rešeni i potvrđeni, džaba ako je rešen predmet, pa ga drugostepeni sud vraća ponovo nazad.
maksa83 maksa83 10:14 17.10.2016

Re: Vaše svetsko blagorodstvo

Delite nagrade onim sudijama koji su bili aljkavi i neažurni u prethodnom periodu.

janeberry janeberry 09:02 17.10.2016

Ništa Kao Motivacija

Правила пак налажу да се паре искористе како би цео суд имао користи. Добитници ће сами одлучити како ће паре утрошити али ће бирати између ИТ технологије, канцеларијске опреме, или материјала којима ће се улепшати суд (материјал за кречење, биљке или материјал за поправке).
milanb milanb 23:19 17.10.2016

Re: Ništa Kao Motivacija

Нелогично је да се компјутери и канцеларијска опрема додељују као неке награде, ваљда судови све то већ имају.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana