Društvo| Film| Kultura| Umetnost| Život

Uspeh filma "Koreni zla"

Filip Mladenović RSS / 20.09.2016. u 20:41

Plakat dokumentarnog filma
Plakat dokumentarnog filma
KORENI ZLA
KORENI ZLA
O dokumentarnom filmu "Koreni zla" našeg poznatog reditelja Želimira Gvardiola pisao sam novembra 2014, odmah posle premijere filma: http://blog.b92.net/text/24951/Koreni-zla/

Filmska kritičarka "Politike" Dubravka Lakić napisala je, izmedju ostalog, sledeće: "...Gvardiol zapravo traga za odgovorom na pitanje odakle u čoveku toliko nekontrolisanog zla prema najbližima, najrođenijima, a odgovore daju osuđenice i osuđenici koji su počinili zločine posle višegodišnjeg psihičkog ili fizičkog maltretiranja od strane najbližih (roditelja, partnera, braće, sestara). Tako Gvardiol stiže i do poente ovog filma koja se zaista da svesti na ono što je u svom blogu napisao Filip Mladenovic: 'Nismo rođeni u ovom ili onom horoskopskom znaku, već u znaku roditelja..."

U medjuvremenu, "Koreni zla" su na više festivala osvojili vredne nagrade, medju kojima izdvajam odluku žirija prošlogodišnjeg, 62. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma: "Nagradu za najbolji kratkometražni dokumentarni film osvojio je film ‘Koreni zla' Želimira Gvardiola i to za dosledan autorski pristup temi rađanja nasilja unutar raspadnutih porodičnih zajednica."

Film je inače sniman u zatvorima u Sremskoj Mitrovici i u Požarevcu. Akteri su osudjenici koji su počinili zločine nakon višegodišnjeg psihičkog i/ili fizičkog zlostavljanja pretrpljenog od ukućana. Kada sin jedinac sa lakoćom i olakšanjem iskasapi svoje roditelje-zlostavljače i spakuje ih u vreće za djubre, kad žena više puta pretučena izmasakrira muža na spavanju... Filmski esej mozaične strukture i krupnog plana snimljen u tradiciji poetike cinema verite o korenima porodičnog nasilja i tankoj liniji izmedju nasilnika i žrtava. Sam autor kaže da ako pokušamo da razumemo genezu zla, onda prestajemo da osudjujemo, već prosudjujemo. (https://www.youtube.com/watch?v=lGtzWhjwjXw)

Film "Koreni zla" je trenutno u najužoj konkurenciji za nagradu na DAROCA & PRISION FILM FESTU u Španiji - jedinom evropskom filmskom festivalu posvećenom isključivo temi zatvora i osudjenicima!

Ko želi da pogleda film "Koreni zla" i da svojim glasanjem potvrdi njegove umetničke domete: http://www.festivalcinedaroca.com/cortos/las-raices-del-mal/

 

Atačmenti



Komentari (0)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana