Društvo| Život| Životni stil

Dodaj gas

verauskokovic RSS / 04.09.2016. u 16:05

          Boris je učitelj vožnje. Jednog, sparnog, avgustovskog dana pre trinaest godina stajao je naslonjen na crveni Golf 2 u hladu lipe. Čekao je da se pojavim. Sed, sitan, pogrbljen, u starim pantalonama, ofucanoj ali ispeglanoj košulji i iznošenim cipelama nije mi ulivao poverenje. Dok sam mu prilazila, bez osmeha na licu po ko zna koji put sam pomislila: "Baš lepo što mogu da biram ucitelja!"
           „Vi vozite, sedite na vozačko mesto", rekao je blagim ali odlučnim tonom odmah nakon upoznavanja. Na moju opasku: „Ideja Vam uopšte nije dobra" , nije reagovao.
          Sela sam u kola. Voziti auto, motor, kamion, autobus, avion, brod ili raketu za mene je bilo isto. Ništa tu nije ličilo na običan automobil. S leve strane volana primetila sam sivu, metalnu ručicu skinutu s nekog starog dvotočkaša. Desno od volana šepurila se čvrsta metalna poluga u obliku ćiriličnog slova G na čijem vrhu je stajala metalna kugla. Čelične sajle koje su kretale od tih ručki i završavale negde u unutrašnjosti automobila, gde moj pogled nije dopirao su mi izazivale zebnju. Naravno, standardne ručice menjača, migavaca, svetla, brisača kao i ručna kočnica uredno su stajale na svojim mestima. Pomislila sam: „Dobro je, sirenu sigurno mogu da pritiskam nosom, a možda neku ručicu mogu da stisnem i zubima."
          Moj prvi zadatak u tom, za mene svemirskom brodu, bio je da ostanem u svojoj traci. Osećala sam kako mi se lice žari i oči plamte dok sam volan stiskala grčevito, svom snagom sve dok mi zglobovi na šakama nisu pobeleli. Kola su se kretala levo ili desno a nikako pravo. Automobil je ševrdao po drumu. Znojila sam se. Instruktor je ćutao i samo povremeno, kada je postajalo opasno preuzimao volan levom rukom. Nije pričao, a ta tišina i mirnoća su me izluđivali.
          Da sam mogla sigurno bih izabrala drugog instruktora. Nekog snažnog, zgodnog, pričljivog, duhovitog, zelenih očiju i naravno u modernim cipelama. Da, već tog dana bih ga zamenila samo da Boris nije bio jedini učitelj vožnje u Beogradu, odnosno u Srbiji koji obučava đake da voze kola pomoću ručnih komandi i da crveni Golf nije bio jedini automobil prilagođen za obuku upravljanja ručnim komandama.
          Dlanom i palcem leve ruke upinjala sam se da usmerim volan, dok su mi ostala četiri prsta stiskala sivu ručicu uzetu s motora pokušavajući nežno da dodaju gas. Kola su brujala i pokušavala da polete ili su jogunasto stajala u mestu. „Ne bacajte volan, samo ga dlanom nežno okrećite, ne podižite šaku i lagano dodajte gas!" govorio je Boris smireno: „Samo la, la la, bez nervoze, tako se vozi", pričao je dok sam ključala i pokušavala da pokrenem tu mašinu.
          Ručica s kuglom me je izazivala glavobolju, pritiskanjem ka napred radila je kao kočnica, obaranjem na dole stiskalo se kvačilo. Baš tu, kod kvačila Borisov i moj odnos je eksplodirao. „Čemu uopšte služi ovo kvačilo?" brundala sam. „Kojim redom da stiskam ove ručice ako ne razumem kako ova kola rade?" bila sam sve glasnija i glasnija. Nije se bunio, niti vikao, pogledao me je iskosa i smireno rekao: „Sad ću Vam objasniti". Razoružao me je, kapitulirala sam i sve je počelo da sa se razrešava. Nisam se pitala da li mogu. Samo sam vežbala. Grozničavo sam vozila. Najpre mi se orosilo čelo, a zatim sam se sasvim preznojala.
          Tako danima. Sve dok dve šake nisu sa lakoćom počele da barataju svim tim ručicama i jednoga dana početkom decembra i zvanično sam postala vozač.
          Nisam vozila i veština zvana vožnja isparila mi je iz ruku. Ove godine odlučila sam da obnovim to zaboravljeno znanje. Okrenula sam broj autoškole čije ime mi je bilo nepoznato. Međutim, glas s druge strane odmah sam prepoznala. Boris ima 72 godine i dalje je jedini instruktor u Beogradu i Srbiji koji obučava đake da voze kola koristeći samo ruke. Umesto Golfa 2, tu je Reno Clio sa automatskim menjačem. Dogovorili smo prvi čas. Čim sam mu prišla uz šeretski osmeh je dodao: „Da, vi vozite. Sedite na vozačko mesto. I da, ideja mi je dobra."
           Bilo je lakše. Dočekala me je samo jedna nova ručica. Kao da igram video igru - njenim povlačenjem unazad dodavala sam gas, guranjem unapred kočila sam. Sada mi je leva ruka nesmetano klizila po volanu dok je desna kočila, dodavala ili oduzimala gas.
         

          Kažu da je svaka premijera uzbudljiv događaj, a ja sam za nedelju dana imala dve. Prva samostalna vožnja od Rumenke do Beograda je otvorila sezonu. Dok su kola lagano klizila autoputem kroz polja suncokreta izgledalo mi je da lepoti nema kraja, da sve mogu i da ostvarujem sve što zamislim. Umesto muzike u ušima mi je odzvanjalo: „Morate da budete uključeni u tok, pratite druge", „Znate, semafor ima običaj da promeni boju, pažljivo", „Vozi se opušteno la, la, la", „Ostanite u svojoj traci, znate traka samo krivuda, pratite je", „Usporite na vreme". Vožnja mi je pružala osećaj moći, snage, slobode i to mi se dopalo više nego što sam očekivala.
          Da se upotpuni osećaj slobode bilo je neophodno još samo jedno. Samostalno spakovati kolica u kola. Dok sam birala model, boju, opremu auta razmišljanje o tome kako ću da pakujem kolica u kola, parkirala sam negde sa strane. Nisam imala nikakav plan, osim maglovite ideje kao bi to moglo da se uradi. Plašila sam se neuspeha i mogućnosti da pomislim da bi bilo najbolje da odustanem. Mislila sam da ne treba stvari da radim na silu i kada dođe vreme biću spremna. I bila sam u pravu.
           Otvorim vrata kola, kolicama priđem vozačkom mestu, jednu ruku spustim na sedište drugu na kolica i u kolima sam. Čim sednem, levom rukom napipam ručicu za pomeranje sedišta povučem je i telom gurnem sedište unazad. Malo se nagnem i izvučem desni točak, naslonim ga na kola, obrnem kolica, skinem levi točak, oborim naslon kolica podignem ram kolica, provučem ga između volana i mene i spustim ga na suvozačko mesto. Ostaje još da ubacim točkove, primaknem sedište volanu, vežem pojas, pritisnem kočnicu, okrenem ključ, dodam gas i udahnem čistu sreću. Svaki put vozim kao da mi je prvi. Dodajem gas kočim, uživam u brzini, jer mogu.
          I da, da mogu da biram učitelja vožnje znate li koga bih danas odabrala?

Atačmenti



Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

krkar krkar 16:53 04.09.2016

Bravo


Vozač se postaje vožnjom. Samo napred.

Imam druga koji ima Toyotu Previu i ulazi u nju kolicima i vozi iz kolica. Ako ga danas sretnem slikaću.
verauskokovic verauskokovic 07:57 05.09.2016

Re: Bravo

Vozač se postaje vožnjom. Samo napred.
nisam mogla da zamislim da će toliko da mi se dopadne da vozim. Vožnju sam doživljavala kao korisno znanje ali je nikada nisam dovodila u vezu sa uživanjem. Svašta čovek nauči kroz nova iskustva.

Pakovanje kolica sam savladala, mada i dalje koristim šarm ako je neko u blizini da mi pomogne oko pakovanja.
8c_competizione 8c_competizione 17:54 04.09.2016

samo napred Vera

nadam se da ces uspeti i malko da stvarno uzivas u voznji, posto to jeste pravi uzitak (naravno da nema suicidnih ludaka biciklista ovde po Berlinu)!

pravi profa voznje nije onaj najzgodniji i u najlepsim cipelama, vec onaj koji ce ti pojasniti taj cudan svet tehnike i kretanja tako da postane deo tvog bica

ja sam ovde u Nemackoj morao 3 puta da polazem voznju:

1. je bilo dobijanje B kategorije, posto je ova dozvola iz Srbije bila priznata koliko i smirgl papir toalet papir (posle prvih 6 meseci zivota ovde); isao sam u neku fancy schmancy skolu u centru, instruktor je bio ok (nije morao mnogo da se trudi posto sam vec imao skoro deset godina iskustva voznje) ali je zato vlasnik bio totalni kreten

2. i 3. put je bilo polaganje za A klasu (motorcikl) i BE klasu (prikolica)

e taj 2. i 3. put sam odradjivao kod Michael-a, u selendri u blizini moje firme. isto jedan cikica, prosed, od jedno 55+.

dozvola za motorcikl mi je bila najveci izazov, posto nisam bas imao mnogo iskustava prethodno, a kao klinac nisam imao svoj bicikl (jbg, para nije bilo na pretek, a kada je bilo, izbor je bio ili kompjuter ili bicikl; vec pogadjate sta je bio izbor) tako da bas i nisam imao izgradjen odnos prema ravnotezi na dva tocka toliko

to sam sve rekao Michaelu i on me je uveravao da cu sve to savladati. bio je vrlo pazljiv i vezbali smo mogu reci najvise upravo voznju motora brzinom ljudskog hoda. rece mi: kada to naucim, sve ostalo ce biti lako. to je najteze! naravno, u pocetku nije bilo lako, leva ruka je bolela od rada na kvacilu, nogama sam radio ko baletan (na sta se Micha slatko smejao, nista mu ne zameram) samo da ostanem uspravan. ali sam savladao ono najteze. danas i sa Vespom i Apriliom mogu gotovo da stojim a da ne spustam noge na tlo. toliko sam se dobro uvezbao

doduse imao sam i jednu nezgodu vezbajuci. naime, jedna od vezbi na poligonu jeste i zaustavljanje (kocenje) u slucaju nuzde. motor nije imao ABS. prakticno smo bili zavrsili cas i Michael mi je rekao da odem i napravim jos jedan krug, te da uradim malko brze krug uz brze kocenje, dok on pokupi cinjice. ok, zaletim se ja i jace pritisnem kocnice. u tom trenu zablokira prednji tocak i sklizne u stranu, tako da sme preleteo preko njega i otklizao sa motorom preko jedne noge. Micha je bio pomalo u soku, ali mi nije bilo nista, osim sto nisam mogao sam da se izvucem ispod motora. ok, kasnije je iskocila i po koja modrica, ali je Dinarid preziveo :)

na kraju sam se slatko JA smejao Michaelu, koji mi je rekao: "Du bist ein Grobian (u prevodu grubijan)!" reko covek da kocim malko jace, sta znaju deca ( i balkanski dinaridi) koliko je dosta za to malko jace.

posle toga sam naucio jako dobro koliko je dovoljno kocenja, a i Vespa je sa ABSom sada, tako da se manje brinem

sve u svemu, pohvala za tvoj instruktora i za tebe!

samo napred!
verauskokovic verauskokovic 07:59 05.09.2016

Re: samo napred Vera

Hvala,

zaista mnogo toga zavisi od učitelje. Mi smo imali sreće.
G.Cross G.Cross 19:43 04.09.2016

svaka cast

I cuvaj se budala .
verauskokovic verauskokovic 07:59 05.09.2016

Re: svaka cast

tsunade tsunade 20:13 04.09.2016

strah od preticanja

traje oko šest meseci vožnje.
verauskokovic verauskokovic 08:00 05.09.2016

Re: strah od preticanja

Ne znam za preticanje, moj tata kaže kada pređem 2000 km zovem se vozačem.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:31 04.09.2016

smanji gas

kroz polja suncokreta izgledalo mi je da lepoti nema kraja,


modro more prostire se svud oko nas, prebaci u treću i polako smanji gas

Nisam vozila i veština zvana vožnja isparila mi je iz ruku.


Što ti je žensko.
Makar dvadeset ovakvih slučajeva znam. Jedan je moja ćera.
verauskokovic verauskokovic 08:40 05.09.2016

Re: smanji gas

Što ti je žensko.
Makar dvadeset ovakvih slučajeva znam. Jedan je moja ćera


vežba je jedini način da se neka veština usavrši.
kosta.babic kosta.babic 23:01 04.09.2016

Dodaj gas

-Vozi Miško i bori se, jer ti si veliki borac.
verauskokovic verauskokovic 08:01 05.09.2016

Re: Dodaj gas

Atomski mrav Atomski mrav 11:39 05.09.2016

Bravo!

Samo napred!
I ponekad unazad, kad se parkiraš.
zilikaka zilikaka 22:32 05.09.2016

i jos nesto

Nikad,ali nikad nemoj dozvoliti da te potresu nervozne reakcije muških kolega na drumu.
Oni su nekako (čast izuzecima) isprogramirani da u vožnju kreću ko u lov il u borbu. Valjda zaostatak iz ranijih perioda evolucije koji negde moraju da ispolje.
Dakle, samo opušteno.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:54 05.09.2016

Re: i jos nesto

Oni su nekako (čast izuzecima) isprogramirani da u vožnju kreću ko u lov il u borbu.

Ma takvi ne znaju da voze, grč, strah, frka, pa to pokušavaju da prikriju sirenom, dranjem, ko ti dade volan, a ustvari, što neko više galami tanji je vozač.
zilikaka zilikaka 23:01 05.09.2016

Re: i jos nesto

Ma moglo bi se tu napraviti sociološko istraživanje, al bitno za novog vozača da ne dozvoli da je takvi unervoze.
U krajnjem slučaju, nikom deda nije ostavio drum u amanet.
verauskokovic verauskokovic 08:33 06.09.2016

Re: i jos nesto

Da, instruktor me je govori "to su profesionalni svirači, ne obraćaj pažnju na njih"
verauskokovic verauskokovic 08:35 06.09.2016

Re: i jos nesto

da, a kada sam počela da vozim drug mi je rekao : "Čestitam, sad ćeš da proširiš vokabular psovkama!"
wilma68 wilma68 17:22 07.09.2016

Vera

C U on the road, dear !
verauskokovic verauskokovic 10:31 09.09.2016

Re: Vera

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana