Gradjanske inicijative

Otvoreno pismo ministarki Zorani Mihajlović

Filip Mladenović RSS / 26.08.2016. u 01:16

https://www.youtube.com/watch?v=3Az2HZZKOqo

Poštovana gospodjo Mihajlović,

kao gradjanin i kao korisnik usluga Akcionarskog društva za železnički prevoz putnika "Srbija Voz" obraćam Vam se povodom nedavnog obrušavanja (7. avgusta 2016, u 14:50) tunela broj 130 ("Petrovac") na pruzi Beograd - Bar, izmedju stanica Prijepolje-teretna i Lučice. Sticajem okolnosti bio sam u vozu koji je kroz taj tunel prošao nepunih 12 sati pre obrušavanja. Da je voz naišao u trenutku kad se tunel urušio bio bi smrvljen pod naletom preko 60 kubika zemlje i betona. Pojedine gromade bile su teške čitavu tonu!

Još pre 2 (dve) godine mašinovodje su alarmirale sve nadležne u  "Železnicama Srbije" da sa plafona tunela "Petrovac" opada oplata i da je pitanje dana ili noći kada će se obrušiti. Tunel dug 936 metara na svom 650. metru se obrušio, a tragedija je izbegnuta samo zahvaljujući - sreći, jer tada nije prolazila nijedna kompozicija.

U medjuvremenu taj tunel je osposobljen za putnički i teretni saobraćaj, ali je i dalje bezbednost putnika pod velikim znakom pitanja.

Zbog toga od Vas zahtevam:

 

  • 1. Da formirate stručni i tim koji bi tokom narednog meseca obavio HITNI inspekcijski nadzor svih tunela od Požege do Vrbnice (granica sa Crnom Gorom).
  • 2. Da rezultate tog inspekcijskog nadzora prezentujete na sajtu ministarstva tokom oktobra 2016.
  • 3. Da u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova instalirate bezbedonosne kamere na ulazima i izlazima svih tunela na relaciji od Požege do Vrbnice.
  • 4. Da u saradanji sa "TELEKOM-om Srbija" omogućite signal mobilne telefonije u svim tunelima na pomenutoj relaciji.
  • 5. Da javnosti saopštite TERMINE kada će početi i kada će biti okončana sanacija i rekonstrukcija ovih tunela na osnovu ruskog državnog izvoznog kredita zaključenog 10. decembra 2013. godine.

U nadi da ćete uvažiti zahteve srdačno Vas pozdravljam!

U Beogradu, 26. 8. 2016.                                                                          Filip Mladenović



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mlatisa mlatisa 09:23 26.08.2016

Mobilna telefonija

Telekom može da obezbedi signal samo za MTS.

Mislim da je pravo pitanje ovde da li postoji nekakav sistem nadzora celokupne pruge koji uključuje i ispravnost tunela?
- Da li se taj sistem nadzora realizuje u praksi i da li se po tome postupa?
- Da li je taj sistem nadzora detektovao problem?
- Ako jeste detektovao zašto niko nije reagovao?
- Ako nije detektovao zašto nije detektovao?
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 13:27 26.08.2016

Re: Mobilna telefonija

- Da li je taj sistem nadzora detektovao problem?
- Ako jeste detektovao zašto niko nije reagovao?
- Ako nije detektovao zašto nije detektovao?


Ne znam šta mediji o ovome izveštavaju, pa se ograničavam isključivo na ono šta je standradno polukonfuzno i u šreh nahereno napisao autor.

Po tome ni jedno od gornjih pitanja ne stoji, jer naprosto nema u tekstu informacija. Filip kaže jedino ovo:

"Sticajem okolnosti bio sam u vozu koji je kroz taj tunel prošao nepunih 12 sati pre obrušavanja. "

Da, nepunih 12, ma za dalku je utekoa smrti - da je mašinovođa ostao na malo dužoj piš pauzi, od samo 12 sati, sada bi Filip zapomagao s onu stranu ogledala (loš izraz, odavno je on iza ogledala )

No, nema veze, idemo dalje.

"Da je voz naišao u trenutku kad se tunel urušio bio bi smrvljen pod naletom preko 60 kubika zemlje i betona. Pojedine gromade bile su teške čitavu tonu!"

Da je moja baba imala toćčkove i ostali aksiomi.

Dakle, iz celog teksta, osim patetike, nema ni trunke informacije - da li postoji način ili ne da se prati stanje pruge u tunelima, ako da, koji i ako da, da li radi kako treba.

Da se manuo patetike - "ja za malo, za samo 12 sati da izginem" (eto, mene juče za mal da uradi auto, da sam ostao na raskrsnici 3 sata duže, umesto što sam je odmah prešao... ) i precizirao da li ima ili nema i na koji način se prati stanje pruge u tunelima, ne bi sada morali da nagađamo. Jedini podatak je

"Još pre 2 (dve) godine mašinovodje su alarmirale sve nadležne u "Železnicama Srbije" da sa plafona tunela "Petrovac" opada oplata i da je pitanje dana ili noći kada će se obrušiti."

Pa da, samo pitanje dana - i tako prošlo 720 dana, dok dlanom o dlan ;>

Naravno, ceneći opšte stanje ovde (a i šire ;> ) verovatno nema nekog sistema praćenja i uzbunjivanja, a i da ima, nema pomoći od toga, ako "voz naiđe baš kada se tunel obrušava. Pomaže jedino da voz ne uniđe u tunel ako je ovaj već obrušen.

A za sigurnost tunela, sigirno neće pomoći ovaj manitluk:

"Da u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova instalirate bezbedonosne kamere na ulazima i izlazima svih tunela na relaciji od Požege do Vrbnice."

Pa nisu tuneli stambene zgrade pa da Drug Čvorović postavlja kamere da bi video ko se noću smuca ;> valjda kamere moraju biti "U TUNELU", a ne ulaz - izlaz (ali dobro, ipak je to Filip, ne treba tražiti jaje u dlaci )

deset_slukom deset_slukom 14:03 26.08.2016

Re: Mobilna telefonija

Dont Fear The Reaper

Dakle, iz celog teksta, osim patetike, nema ni trunke informacije - da li postoji način ili ne da se prati stanje pruge u tunelima, ako da, koji i ako da, da li radi kako treba.


Ja naš'o informaciju, evo je:

Još pre 2 (dve) godine mašinovodje su alarmirale sve nadležne u "Železnicama Srbije" da sa plafona tunela "Petrovac" opada oplata i da je pitanje dana ili noći kada će se obrušiti.


Verovatno i u železnici važi kao u policiji - dok nasilnik ne ubije nekoga u familiji, oni se ne mešaju.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 20:05 26.08.2016

Re: Mobilna telefonija

Ja naš'o informaciju, evo je:


Pa lepo sam napisao - ali dobro, umem i ja da ništa ne pročitam nego samo da odaberem deo kao šlagvort za ono što mi je na pameti ;>

Elem - rekoh (dodah sada i bold, da opet ne promakne ☻):

Jedini podatak je

"Još pre 2 (dve) godine mašinovodje su alarmirale sve nadležne u "Železnicama Srbije" da sa plafona tunela "Petrovac" opada oplata i da je pitanje dana ili noći kada će se obrušiti."

Pa da, samo pitanje dana - i tako prošlo 720 dana, dok dlanom o dlan ;>
Filip Mladenović Filip Mladenović 22:29 26.08.2016

Re: Mobilna telefonija

Da ste slušali ispovesti mašinovodja, pogotovo na relaciji od Užica do Vrbnice, sigurno ne biste šlagvortirali na ovakav način.

Bilo kako bilo, ministarka Zorana Mihajlović je sada na potezu. Danas je obavestila javnost da je formirala radnu grupu koja treba da ispita zašto kasni izgradnja tunela na auto-putu od Ljiga do Preljine.

Sledeća radna grupa je neophodna za ispitivanje stanja železničkih tunela na relaciji od Požege do Vrbnice!
not2old2rock not2old2rock 16:21 28.08.2016

Jbt, ti si punoletan?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana