Društvo| Politika

Deep Gov

Milan Novković RSS / 18.08.2016. u 09:54

fill_267x139_66869992.18827.jpgZbunjivanje oko američkih izbora ne prestaje.

DNC Hack je pokazao da je Demokratska Partija favorizovala Hilari Klinton. Teško je reći kolike bi bile Sandersove šanse da nije bilo tako, ali bi, nesumnjivo, bile značajne. Nagađanje. Ceo ovaj blog je nagađanje, relativno malo mog nagađanja povrh nagađanja mnogo bolje informisanih od mene.

Uvek je drugarski podsetiti ljude koji ne vole nagađanja da je veliki deo istine vešto upkovano nagađanje ili laž pojedinca ili grupe. Ili manje vešto upakovano nagađanje ili laž koje je, onda, samo prošlo naše filtere, lične ili grupne, sa nešto manjom gustinom znanja.

Da bi se stekao bolji osećaj za značaj DNC Hacka interesantno je podsetiti se da su za njega već vezana dva ubistva, za jednog mladića koji je pomagao Demokratskoj Stranci se sumnja da je bio na putu ka FBI sa nekim znanjima o manipulacijama, dok je jedan pravnik, možda, predaleko otišao na pripremi slučaja koji sugeriše da je Sandersu previše ukradeno. A možda su oba slučaja odlaska u večna lovišta samo koincidencija, kao i ostala 3 u 6 nedelja.

Slučaj je interesantan zato što su, iako to US vlada nije zvanično uradila, nezvanično i sistematski optuženi Rusi. I iako NSA zna ko je uradio hack, sudeći po nekim glasinama, i kako to nisu Rusi, sudeći po izjavi jednog drugog NSA insajdera, optužba je zgodna tema za skretanje pažnje sa manipulacija tima okupljenog oko Klintonke.

Naime, velike, državne hakerske grupe retko optužuju jedna drugu, osim površnih vesti u medijima, pošto previše znaju jedni o drugima. Pa, pošto optužbe protiv Rusa nisu jenjavale desio se drugi hack, redovima veličina veći i opasniji, i ovog puta ga jesu, najverovatnije, sudeći po Snowdenovom mišljenju, uradili Rusi - hackovan je NSA pod-domen koji je, u stvari, skladište gomile alata za NSA hackovanje Ciscoa i sličnih, pa tako velikih svetskih institucija i značajnih pojedinaca.

U stvari verovatno ruski hack se verovatno desio još 2013. nego su sada rešili da lupe packu Amerima pošto je mlaćenje po njima, Rusima, u US medijima i oko NSA Hacka otišlo predaleko i predugo traje.

I izgleda da već polako jenjava to mlaćenje. Shadow Brokers, "zvanična" ekipa što je hackovala NSA su izjavili da će, možda, i ovo je važna reč, staviti NSA alate u public domain ako na aukciji ukupno skupe nešto više od pola milijarde dolara. Moje nagađanje je da će skupiti mnoge milijarde od, možda, desetina hiljada ljudi, a da i ne računamo veće sume od onih koji imaju "realnu" primenu za te alate, onda neće ništa objaviti pa tako zaokružiti packu i učiniti uslugu Amerima rečima tipa pazite da vam se ovo frenetično lupetanje po medijima na temu hakinga više ne ponovi.

Biće interesantno ako se moje nagađanje pokaže kao pogrešno.

Tako, vraćanje na glavnu temu, ko je, onda, i zašto uradio DNC Hack ako nisu Rusi (znam, znam, serial čitači i slušači US vesti će sledećih par decenija verovati da su to ipak bili Rusi)?

Da bi pitanje bilo uzbudljivije treba reći i to da odjednom imamo i sve više vesti o zdravstvenom stanju Klintonke, koja, sa vrlo netrivijalnom verovatnoćom pati od neuro-degenerativne bolesti.

Ponekom od nas amatera se često učini da je Klintonka u nekom limbou, zamrznutom ili zombifikovanom stanju koji ume samo "system" da joj podari - a system je deep government, ne znam srpski prevod, opisno nešto kao vlada u senci koja onda prožima sve pore života, i ume "proizvoljno" da ga pomera, po želji i potrebi - i dok često kažemo kako "obična" vlada samo služi oligarhiji, ova vlada u senci često preseca, pokriva i spaja razne horizontalne i vertikalne ravni neke države, u ovom slučaju Amerike, oligarhija je njen integralni deo, ali ne i jedini deo, ona ima i nad-oligarhijske delove, motive i ciljeve.

Dobra definicija vlade u senci je i to da se radi o "skupu centara državne moći koji se ne menjaju kako se menjaju vlade".

Šum u sistemu oko izbora su primetili i obrazovaniji od nas rekreativnih čitalaca. Iako i oni nagađaju o tome šta se sve vrti oko Hilari Klinton to nagađanje baca nešto kvalittnije svetlo na teren na kom se, možda, "nešto dešava".

Pa Charles Hugh Smith nagađa u članku Da li vlada u senci sabotira Hilary Clinton kako je (malo prepričavam, a više parafraziram Čarlsove reči):

    • Suviše pojednostavljeno mišljenje da vlada u senci bezuslovno podržava neo-konzervativce

    • Tj oni su luzeri, uglavnom potrošeni

    • Pa je delovima vlade u senci Hilari pretnja pošto se "zalepila" za promašenu strategiju

    • Hilari je daleko gramzivija i mnogo više ego-centrična od proseka vlade u senci, u čijoj su jednačini, i pored činjenice da nisu gadjivi kad je gramzivost i plačkanje po svetu u pitanju, I širi US interesi. T.j. među nima je mnogo značajnija komponenta nacionalnog, patriotskog, nego među neocons. Tj Hilari je "prazno vozilo" bez ikakvih ideala i vlada u senci prezire takve, iako su takvi najčešće idealni alati u punoj kontroli nad vladom.

    • Hilari ispoljava tipičnu manu liberlnih demokrata - u bojažljivosti da će je optužiti da nije dovoljno robustna kada su u pitanju Rusija, Kina, Iran, Sirija, ... ona ide predaleko u agresivnosti i loše isplaniranoj, pa površnoj politici.

    • Vlada u senci očekuje malo od predsednika, potpisivanje, pečatiranje, ... dok Hilari živi u iluziji da razume politiku amaeričke moći i "Imperijalnog projekta".

    • ... itd, link pre oveliste vodi na ceo članak.

Pa članak, onda, ukratko dotiče i primer lakoće sa kojom vlada u senci može preko noći da uruši jednog kandidata, a uzdigne drugog.

Primer lakoće ne sugeriše i potpunu lakoću, pa otud, možda, talasanja ovih dana, i narednih, a priča je, verovatno, mnogo šira od dometa koji prosečan čitalac ili profesionalac može da priušti.

Atačmenti



Komentari (197)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:15 18.08.2016

a, шта и да дознамо, ујка Душко?

како би то сазнање утицало на побољшање квалитета живота у земљи? уздахнули би сви са олакшањем и рекли "ех, супер, знао сам да је и есенција либералне демократије - тоталитарна, можемо сада опет да се повучемо у своју опну и не покушамо да остваримо успех као западна демократија"?
Milan Novković Milan Novković 10:25 18.08.2016

Re: a, шта и да дознамо, ујка Душко?

Srđan Fuchs
како би то сазнање утицало на побољшање квалитета живота у земљи? уздахнули би сви са олакшањем и рекли "ех, супер, знао сам да је и есенција либералне демократије - тототалитарна, можемо сада опет да се повучемо у своју опну и не покушамо да остваримо успех као западна демократија"?

U US sada ima, neke cifre, oko 15% gladnih, pa od toga oko 15 miliona dece.

Značilo bi neku vrstu poraza neocons, malo bolje rebalansiranu spoljnu politiku, i delimično okretanje sebi.

Ovo do sada je suludo, Pentagon "zagubio" info o oko 6500 milijardi (da, hiljade milijardi su u pitanju) dolara i u knjigama su izmišljene stavke, ili stavke sa naslovima koji ništa ne znače.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:40 18.08.2016

Re: a, шта и да дознамо, ујка Душко?

значи, кудикамо озбиљнији муљатори од наших другара из Жутог Предузећа.

у том аспекту смо били веома развијени као демократија, очито.

како год, ако знамо шта је evil state, упитно је како већ деценијама нисмо способни са направимо good state - питам више онако, за себе.

испада да је наша deep G врло способна и хиперпостмодерна, пошто и она ради исте ствари, дакако на знатно приземнијем нивоу.

nsarski nsarski 10:19 18.08.2016

Ja sam nasao ovaj prilog jutros,

u vezi sa Equation Group, pa ce mozda nekome koristiti da ga procita.
Meni je bio zanimljiv: Equation Group.
Napisan prosto i sazeto da mogu i IT non-fanatics da ga ukapiraju.
Milan Novković Milan Novković 10:33 18.08.2016

Re: Ja sam nasao ovaj prilog jutros,

nsarski
u vezi sa Equation Group, pa ce mozda nekome koristiti da ga procita.
Meni je bio zanimljiv: Equation Group.
Napisan prosto i sazeto da mogu i IT non-fanatics da ga ukapiraju.

Da, to je jedna od vesti, s tom razlikom što se, izgleda, ne radi o pola milijarde bitcoins ceni nego o "čudno" sročenoj aukciji, u stvari uceni Amerima koji su počeli da se u cyber ratu ponašaju mimo međunarodnih "protokola".

Nikome od učesnika u aukciji se ne vraća lova, a hakeri se ne obavezuju da ispoštuju najveći bid.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:45 18.08.2016

Re: Ja sam nasao ovaj prilog jutros,

nsarski
IT non-fanatics da ukapiraju.


људи, хај'те молим вас причајте на српском, ако овакве теме треба да имају едукативну намену. хвала, у име слободарског Serbian tongue народа.
Milan Novković Milan Novković 10:59 18.08.2016

Re: Ja sam nasao ovaj prilog jutros,

Srđan Fuchs
nsarski
IT non-fanatics da ukapiraju.


људи, хај'те молим вас причајте на српском, ако овакве теме треба да имају едукативну намену. хвала, у име слободарског Serbian tongue народа.

Hakeri, najverovatnije Rusi kaže Snowden, su hakovali NSA (Equation Group).

To "odelenje" NSAa pravi-koristi tools za provaljivanje u tuđe mreže i kompjutere.

Ali ne radi nas, boraniju, nego velike firme, vlade, vladine i međunarodne institucije, i bitne pojedince, Merkelove, Francuzi su im poslastica, itd.

Equation Group je u nekoj "šemi" i oko Stuxnet posla, nači RolsRojs RolsRojsova (US-Izrael, samo da ti malo zagolicam maštu, onomad ubačen u Iran)

Sve su to hakeri provalili još 2013., maznuli tools, tu ima onda i alata gde, da ti se daju, možeš i ti da fataš Merkelovu, vidiš da li tebe neko fata, itd.

Nači velika stvarpustiti to u pulic domain, DNC je boza za to.

I Rusi su to, po Snowdenovom mišljenju (iako sam ja pre njega pročitao još nekoliko mišljenja, jedno od drugog NSA insajdera) uradili zato što im je, netačno, pripisan DNC hack, pa se priča oko toga previše proširila, mimo "bontona"i akademskih N dana u M novina.

I, jedno od nagađanja, Rusi možda samo ucenjuju Amere - tj oni jedni o drugima mnogo znaju, i neka pravila su da se ne preteruje sa iznošenjem prljavog veša protivnika,nego da se protivnik u tišini poštuje
maksa83 maksa83 11:31 18.08.2016

Re: Ja sam nasao ovaj prilog jutros,

Equation Group je u nekoj "šemi" i oko Stuxnet posla, nači RolsRojs RolsRojsova (US-Izrael, samo da ti malo zagolicam maštu, onomad ubačen u Iran)

Koliko se sećam Stuxnet je prema analizama (bila jedna baš velika i detaljna, beskrajno zanimljivo za nas noulajfere) bar 98% izraelski proizvod (Izrael je o-pa-sna hitech sila), deo kampanje razaranja iranskog nuklearnog programa koji je uključivao i likvidiranje iranskih nuklearnih naučnika - 4 uspešne likvidacije 2010-2012, neke od njih Čikago stajl - drive by izrešetani pred ženom i decom.


Edit: Windows 10 je učinio Stuxnet suvišnim, sad svu disfunkciju dobiješ ugrađenu, a ako ne dobiješ odmah dobićeš sa sledećim apdejtom. Ne znaš je l gore da apdejt uspe ili ne uspe, naebao si u svakom slučaju.
alselone alselone 11:55 18.08.2016

Re: Ja sam nasao ovaj prilog jutros,

Stuxnet


Meščini da je taj poduhvat morao biti usaglašen i sa Simensom, jer je zahvatao i njihhove PLC-ove i frekventne regulatore. Bila je cela igranka kako operateru kontrolnog sistema, i svim upravljačkim funkcijama i nadzornim sistemima ostaviti utisak kako se centrifuge vrte jednom brzinom a one se zapravo vrte drugom, koja ne samo da nije pogodna za proizvodnju kakvog već uranijuma, nego ga čak i "kvari".


To je bila jedna ozbiljna vojna akcija širih razmera.
maksa83 maksa83 12:00 18.08.2016

Re: Ja sam nasao ovaj prilog jutros,

Meščini da je taj poduhvat morao biti usaglašen i sa Simensom, jer je zahvatao i njihhove PLC-ove i frekventne regulatore.

Misliš da im je trebao Simens insajder? Ja bih rekao da hakerskoj sili tog kalibra reverzni inžinjering skade ne predstavlja problem.
Milan Novković Milan Novković 12:02 18.08.2016

Re: Ja sam nasao ovaj prilog jutros,

bar 98% izraelski proizvod

Ako bi prilepio težinske faktore raznim komponentama, a i tranzicijama, to je bio ceo "mali" workflow, US učešće je skoro sigurno značajno veće, al Izraelci jesu majstori, tu nema dileme.
Windows 10 je učinio Stuxnet suvišnim

Nebitno sasvim, gađati nas male Stuxnetom je ko na komarca raketom, Chrome ga je učinio nebitnim (MS se još i opire US vladi, donekle u ime kakve-takve predstave, ali Google ne, npr.
alselone alselone 12:09 18.08.2016

Re: Ja sam nasao ovaj prilog jutros,

Misliš da im je trebao Simens insajder? Ja bih rekao da hakerskoj sili tog kalibra reverzni inžinjering skade ne predstavlja problem.


Nisam siguran. Mislim da nije samo SCADA bila u pitanju nego i sam PLC i njegov OS, pa mozda cak i frekventni i njegov embedded software. Bila je prica u jednom momentu da je bio neki override merenja gde je cak i frekventni regulator na svom internom displeju pokazivao da se vrti brze. Ali ne mozemo znati da li je istina ili ne.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 12:16 18.08.2016

Re: Ja sam nasao ovaj prilog jutros,

W32.Stuxnet Dossier (For geeks only)
alselone alselone 12:24 18.08.2016

Re: Ja sam nasao ovaj prilog jutros,

W32.Stuxnet Dossier (For geeks only)


Samo sam preleteo dijagonalno i vidim da zarazava PLC "MSIL" koji ne ide sa SCADA-e nego iz alata za programiranje, i da se onda tu njihovo smece uvali u OB1 i ostale OB-ove (jinks, jesi ovde? ) U principu je to to, prakticno hakuje sam PLC, ima jos 20 strana brutalne teorije koju sam samo preleteo ali mi izaziva manju erekciju.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 12:30 18.08.2016

Re: Ja sam nasao ovaj prilog jutros,javasc

I još malo:

Code Names for NSA Exploit Tools

Posebno obratiti pažnu na komentar osobe koja se potpisala kao "nomad". Tu je abecedna lista alata. Predugačko je da bi kopirao ovde u komentar. Neki od njih su baš zanimljivi i maštoviti.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 12:35 18.08.2016

Re: Ja sam nasao ovaj prilog jutros,

Izraelci jesu majstori, tu nema dileme.


Definitivno! Posebno umeće imaju i veliki broj novih stvari (i firmi) u oblasti cyber security dolazi otuda.
jinks jinks 12:52 18.08.2016

Re: Ja sam nasao ovaj prilog jutros,

alselone
Mislim da nije samo SCADA bila u pitanju nego i sam PLC i njegov OS, pa mozda cak i frekventni i njegov embedded software. Bila je prica u jednom momentu da je bio neki override merenja gde je cak i frekventni regulator na svom internom displeju pokazivao da se vrti brze. Ali ne mozemo znati da li je istina ili ne.

Au, ako mogu da kontrolišu sistem na nivou embedded softvera, to je onda potpuno drugi nivo priče.
alselone alselone 12:54 18.08.2016

Re: Ja sam nasao ovaj prilog jutros,

Au, ako mogu da kontrolišu sistem na nivou embedded softvera, to je onda potpuno drugi nivo priče.


NE znam, mozda je patka. Prica je krenula od toga da frekventni na sebi pokazuje kojom se brzinom vrti i time moze zeznuti sav napor da izlaziras prikaz na skadi. Koliko sam video ovaj dokument koji je postavio Dragan, frekventni se ne pominju, tako da je verovatno patka.
jinks jinks 13:01 18.08.2016

Re: Ja sam nasao ovaj prilog jutros,

Pitanje kako su, i da li su, uopšte frekventni regulatori umreženi, i na koji način se parametriraju, ili na koji im se način apdejtuje upravljački softver.

Jedno je očitavati stanja ili upravljanje frekv. regul. preko, na primer Profibasa ili Modbasa, a drugo parametriranje ili promena softvera. Mislim, tek su se relativno skoro pojavili mikrokontroleri sa eternet apdejtom upravljačkog softvera ili parametriranjem, tako da teško da je na taj način nešto bilo urađeno, ukoliko uopšte i jeste.
alselone alselone 13:13 18.08.2016

Re: Ja sam nasao ovaj prilog jutros,

Mislim, tek su se relativno skoro pojavili mikrokontroleri sa eternet apdejtom upravljačkog softvera ili parametriranjem, tako da teško da je na taj način nešto bilo urađeno, ukoliko uopšte i jeste.


Ovo nisam znao, mislio sam da je to odavno omoguceno za skuplju opremu, mada jesam izasao iz tih tokova, ima 7, 8 godina.
alselone alselone 13:14 18.08.2016

Re: Ja sam nasao ovaj prilog jutros,

Au, ako mogu da kontrolišu sistem na nivou embedded softvera, to je onda potpuno drugi nivo priče.


Ali u neku ruku i jesu, samim tim sto su promenili PLC kod. Doduse, nisu ga hakovali na samom uredjaju nego u procesu prenosa ka uredjaju.
jinks jinks 13:36 18.08.2016

Re: Ja sam nasao ovaj prilog jutros,

Ovo nisam znao, mislio sam da je to odavno omoguceno za skuplju opremu, mada jesam izasao iz tih tokova, ima 7, 8 godina.

Pričam baš za mikrokontrolere.

Devedesetih su još uvek bili aktuelni programi mikrokontrolera na spoljnim EPROM memorijama. Onda su došle dvehiljadite sa ISP funkcijom, in system programming, koji služi da se program mikorkontrolera koji se nalazi u unutrašnjoj fleš memoriji izprogramira pomoću serijske veze. 2010-te godine i kraj 2000-ih su donele mogućnost da se ISP funkcija vrši i preko nekih drugih komunikacionih portova mikrokontrolera, USB, Canbus, I2C, SPI, ali i to je relativno skoro.

Sad ako bi neko hteo da preko ISP-a preprogramira embedded sofver mikrokontrolera, morao bi da mu priđe preko nekih od ovih komunikacionih portova, što obično nije moguće u okviru interne fabričke mreže.

A što se tiče eternet ISP programiranja softvera mikrokontrolera, to sam video tek zadnjih godina, na nekim od novijih ARM procesora. Gde čak i to jedni proizvođači bolje a drugi lošije podržavaju, koliko god potencijalno korisno bilo. Doduše i opasno, gledajući iz nekog drugog ugla.
budjoni budjoni 13:50 18.08.2016

Re: Ja sam nasao ovaj prilog jutros,

e, a ako otvorite Siemens-ov PLC, pa vidite koji je main SoC unutra, velike su sanse da je americki (TI, Intel, Xilinx, ko zna...)

mene ne bi nimalo cudilo da postoje neka "mala vratanca" na HW-nivou... nije tesko za implementirati, a jos lakse ne dokumentovati...

ja sam proveo nekoliko godina u jednoj od tih firmi i nagledao se i interne i externe dokumentacije... koliko tu ima stvari koje trce a da nisu dokumentovane...

i kad imas takva "mala, straznja vrata" na HW-nivou u samom silicijumu, posle je sve svejedno, dzaba secure boot, jtag disable.. sve dzaba
myredneckself myredneckself 22:37 18.08.2016

Re: Ja sam nasao ovaj prilog jutros,

nsarski
u vezi sa Equation Group, pa ce mozda nekome koristiti da ga procita.
Meni je bio zanimljiv: Equation Group.
Napisan prosto i sazeto da mogu i IT non-fanatics da ga ukapiraju.

Pa, meni pomoglo da malo promolim nos iz tvajlajt zone u koju me bacaju ovi geekovi s bloga, ovi što pričaju u šiframa, bez trunke osetljivosti za ignoramuse i ostatak sveta.
Momentalno sam zapratila Dž. Baeza.
emsiemsi emsiemsi 09:56 19.08.2016

Re: Ja sam nasao ovaj prilog jutros,

maksa83
Equation Group je u nekoj "šemi" i oko Stuxnet posla, nači RolsRojs RolsRojsova (US-Izrael, samo da ti malo zagolicam maštu, onomad ubačen u Iran)

Koliko se sećam Stuxnet je prema analizama (bila jedna baš velika i detaljna, beskrajno zanimljivo za nas noulajfere) bar 98% izraelski proizvod (Izrael je o-pa-sna hitech sila), deo kampanje razaranja iranskog nuklearnog programa koji je uključivao i likvidiranje iranskih nuklearnih naučnika - 4 uspešne likvidacije 2010-2012, neke od njih Čikago stajl - drive by izrešetani pred ženom i decom.


Edit: Windows 10 je učinio Stuxnet suvišnim, sad svu disfunkciju dobiješ ugrađenu, a ako ne dobiješ odmah dobićeš sa sledećim apdejtom. Ne znaš je l gore da apdejt uspe ili ne uspe, naebao si u svakom slučaju.

Ma, jebe mi se !
emsiemsi emsiemsi 10:05 19.08.2016

Re: Ja sam nasao ovaj prilog jutros,

jinks
Ovo nisam znao, mislio sam da je to odavno omoguceno za skuplju opremu, mada jesam izasao iz tih tokova, ima 7, 8 godina.

Pričam baš za mikrokontrolere.

Devedesetih su još uvek bili aktuelni programi mikrokontrolera na spoljnim EPROM memorijama. Onda su došle dvehiljadite sa ISP funkcijom, in system programming, koji služi da se program mikorkontrolera koji se nalazi u unutrašnjoj fleš memoriji izprogramira pomoću serijske veze. 2010-te godine i kraj 2000-ih su donele mogućnost da se ISP funkcija vrši i preko nekih drugih komunikacionih portova mikrokontrolera, USB, Canbus, I2C, SPI, ali i to je relativno skoro.

Sad ako bi neko hteo da preko ISP-a preprogramira embedded sofver mikrokontrolera, morao bi da mu priđe preko nekih od ovih komunikacionih portova, što obično nije moguće u okviru interne fabričke mreže.

A što se tiče eternet ISP programiranja softvera mikrokontrolera, to sam video tek zadnjih godina, na nekim od novijih ARM procesora. Gde čak i to jedni proizvođači bolje a drugi lošije podržavaju, koliko god potencijalno korisno bilo. Doduše i opasno, gledajući iz nekog drugog ugla.

Ma, moj kuki će da prodre u moj mirkokontroler --- isprogramiram i predžamperišem i neka ga haker duva potom.
emsiemsi emsiemsi 10:10 19.08.2016

Re: Ja sam nasao ovaj prilog jutros,

budjoni
e, a ako otvorite Siemens-ov PLC, pa vidite koji je main SoC unutra, velike su sanse da je americki (TI, Intel, Xilinx, ko zna...)

mene ne bi nimalo cudilo da postoje neka "mala vratanca" na HW-nivou... nije tesko za implementirati, a jos lakse ne dokumentovati...

ja sam proveo nekoliko godina u jednoj od tih firmi i nagledao se i interne i externe dokumentacije... koliko tu ima stvari koje trce a da nisu dokumentovane...

i kad imas takva "mala, straznja vrata" na HW-nivou u samom silicijumu, posle je sve svejedno, dzaba secure boot, jtag disable.. sve dzaba

U pravu si.
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 09:04 20.08.2016

Re: Ja sam nasao ovaj prilog jutros,

Još jedna teorija:

Former NSA Staffers: Rogue Insider Could Be Behind NSA Data Dump

“This ‘Shadow Brokers’ character is one guy, an insider employee.”
...
“We are 99.9 percent sure that Russia has nothing to do with this and even though all this speculation is more sensational in the media, the insider theory should not be dismissed,” the source added. “We think it is the most plausible.”
tadejus tadejus 11:08 18.08.2016

hoće'l sad da nas pobije..

..kad nam je ovo rekao?
sasaminijature sasaminijature 11:31 18.08.2016

Nastavak

...logican nastavak teme od Brexita, dosta zapazanja koje si izneo tada su se obistinile, milslim na tvoje tvrdnje na pretumbavanja po svetu.

Elem za sada ide u dobrom pravcu po nas. Da li ce nam dati da prodisemo i pustiti nas da malo promenimo stanje u ovoj nasoj drzavi? Jos nisam siguran. Stvari se ozbiljno menjaju pa bi konacno mozda mogli doci u poziciju da neke procese zaustavimo nekima promenimo tok.

Kakav je tvoj utisak za ovo parcence planete kada ga propustis kroz prizmu trenutnih zbivanaja na mapi sveta.

Da se ovakva ponizavanja vise ne ponove
http://www.facebook.com/StudentiZaIstinu/videos/1764141530534940/

Verovatno mi nece izbaciti snimak pa ako neko moze da okaci, hvala
sasaminijature sasaminijature 12:24 18.08.2016

Re: Nastavak

narcis
http://www.facebook.com/StudentiZaIstinu/videos/1764141530534940/

sgradi.


Hvala Dragoljubeee
urbana_gerila urbana_gerila 12:07 18.08.2016

darkness on the edge of town

Milan Novković
Teško je reći kolike bi bile Sandersove šanse da nije bilo tako, ali bi, nesumnjivo, bile značajne. Nagađanje.


da se bruce springsteen pojavio u new yorku, najbitnijem i odlučujućem, i javno pružio podršku sandersu - ovaj bi sigurno dobio nominaciju demokrata.

zbog čega nije - to je prava tema nagađanja.
narcis narcis 12:22 18.08.2016

Re: darkness on the edge of town

zbog čega nije

moro dode tetki lek dodnese
Milan Novković Milan Novković 13:35 18.08.2016

Re: darkness on the edge of town

urbana_gerila
Milan Novković
Teško je reći kolike bi bile Sandersove šanse da nije bilo tako, ali bi, nesumnjivo, bile značajne. Nagađanje.


da se bruce springsteen pojavio u new yorku, najbitnijem i odlučujućem, i javno pružio podršku sandersu - ovaj bi sigurno dobio nominaciju demokrata.

zbog čega nije - to je prava tema nagađanja.

Sanders je, velikim delom, isti tim kao Klintonka, Goldmanov.

A javna svest o zlu moderne politike i politčara je, pretpostavljam, prešla kritičnu granicu pa se i poznati polako prestrojavaju i počinju da staju iza ideja i tema, problema i rešenja, a ne pojedinačnih političara.

Tj možda je LGBT sve, i prosta priča, a možda ju je samo iskoristi posle razočarenja krvoločnošću Obamine politike, iako bi onda mogli da se zapitamo otkud on uopšte u planovima na tom koncertu.
jinks jinks 12:32 18.08.2016

...

Pošto se odavno priča o III sv. ratu koji je na određeni način već u toku, na nivoima do sada nezabeleženim u istoriji ... pa o nekim novim oružjima, i svemu sličnom tome ... da li bi se moglo reći da je eternet odnosno internet dobrim delom postao poprište tog novog rata, i da između ostalog i altake za hakovanje o kojima govore ne predstavljaju ta neka nova oružja o kojima se priča.

Jer, ukoliko bi se računala u nekoj univerzalnoj jedinici (radnim satima, zlatu, ...) šteta koju je sa NSA hackom RUS, kako kažete, učinila SAD bi kakvoj vrsti napada bila ekvivalentna za vreme II sv. rata, na primer.
Milan Novković Milan Novković 13:10 18.08.2016

Re: ...

i da između ostalog i altake za hakovanje o kojima govore ne predstavljaju ta neka nova oružja o kojima se priča

Ratovi danas, i budući ratovi, su naglašeno hibridni.

Tačnije, oni su uvek bili hibridni, tj uvek je tu bila i propaganda, pa peta kolona, ... ali je ta hibridnost sada naglašena.

U ozbiljnijoj meri je, šanse su, po prvi put ozbiljno isprobana baš tu, u Jugoslaviji.

Danas ima svašta, posle nuklearnog rata najrazorniji bi, verovatno, bio ozbiljan finansijski rat, u Brazilu su ubacili ustav i pravo u igru nedavno, itd.

Najboji "RAROC" (Risk Adjuster Return On "Capital" ), maznuo sam akronim, je smena neposlušne vlade u nekoj državi i dovođenje poslušne.

Na tu temu ima intereantna kjniga Hybrid Was: The Indirect Adaptive Approach To Regime Change

Knjiga je serijalizovana na sajtu Oriental Review, gde može da se skine i pdf verzija, kome nije do plaćanja 5 dolara za Kindle verziju.

Ja je nisam ccelu pročitao, ali sam pročitao mnoge članke od istog autora, on je izuzetno dobro informisan.

On je, istovremeno, i najbolji odgovor na pitanje blogera Sasaminijature, i ako se na ovom sajtu ideu prošlost naći će se svašta na temu zbivanja u tom regionu sada.
sasaminijature sasaminijature 13:19 18.08.2016

Re: ...

Hvala na odgovoru i preporuci Milane
sasaminijature sasaminijature 13:56 18.08.2016

Re: ...

Da se nadovezem pitanjem iz ugla laika.

Nekako sam stekao utisak da je vec pustena u probni rad, da se tako izrazim posto sam potpuni laik, vestacka inteligencija. Da je u fazi ucenja, skupljanja podataka sa mreze i da kao malo dete uci o nama ljudima civilizaciji.

Da li su u toj oblasti isto pomesani tabori USA, RUS, CHINA ili ...

Da li u pravom smeru poimam tu oblast ili totalno gresim?
jinks jinks 14:09 18.08.2016

Re: ...

vestacka inteligencija. Da je u fazi ucenja, skupljanja podataka sa mreze i da kao malo dete uci o nama ljudima civilizaciji.

Zar i sama ljudska inteligencija još uvek nije u fazi učenja i skupljanja podataka sa "mreže" o nama ljudima, prirodi, svetu, civilizaciji :)
Milan Novković Milan Novković 14:17 18.08.2016

Re: ...

sasaminijature
Da se nadovezem pitanjem iz ugla laika.

Nekako sam stekao utisak da je vec pustena u probni rad, da se tako izrazim posto sam potpuni laik, vestacka inteligencija. Da je u fazi ucenja, skupljanja podataka sa mreze i da kao malo dete uci o nama ljudima civilizaciji.

Da li su u toj oblasti isto pomesani tabori USA, RUS, CHINA ili ...

Da li u pravom smeru poimam tu oblast ili totalno gresim?

Sama definicija AI je pomalo nejasna, a i kad je zaokružimo važi tek u nekom ograničenom domenu, pa često pomalo nejasnom.

Heurističkog u ICTju ima odavno,evo upravo je i meni prošlo 10 godina blogovanjai u početku su mi bile impresivne, recimo, konkretne potrebe NASA timova, gde su genetičkim algoritmima dizajjnirali antene za zadate profile zračenja, pa dobijali potpuno nerealne, afunkcionalne antene koje su izgledale kao drvo, npr, bez mnogo veze za formama "primerenim" "prirodnoj" inteligenciji.

Pa su popravljali oštećeni hardver tih letilica daleko od zemlje i orbite isto u self-healing maniru implementiranom povrh genetičkih algoritam.

Pa je došao algorithmic trading gde je u početku bilo mnogo više algoritamskog ali je polako u "posao" ušlo svega i svačega - ponovo se vraćam na finansijski rat i važnost novca, paevo ond ai na lokalu temu kroz primer:

- Recimo Turci su sad preblizo Rusimai zamislimo da je to Amerima neprihvatljivo.

- Ali iako su oni pokušali da mu dođu glave mogu sad da mu ponude veliki novac, milijardu, dve, pet, deset, koliko treba.

Pa, recimo, evo ovih dana Kinezi lansiraše satelit koji bi trebao da pripomaže oko razmene enkripcionih ključeva na ogromne daljine (preleteo sam preko članka, dal bejaše Singapur-Austrija) koristeći kvantnu mehaniku (ona može da pokaže da li je neko presreo ključeve, pa ih tako napravio neupotrebljivim).

A u procesiranju scene koju snimaju kamre u raketama, raznim oružjima, ima dosta AI tehnologija.

Tj ima ih dosta svuda, to je, poprilično, već stara priča, što se tiče procesiranja na nižim nivoima.

Na višim - ne znam, u finansijskom svetu ima svašta i na višim nivoima, u ostalim svetovima nagađam da se isto svašta koristi.

(space na tastaturi mi loše radi, a na godišnjem pa nemam backup, i ponekad me mrzi da se vraćam i popravljam, sorry)
Dragan Pleskonjic Dragan Pleskonjic 14:33 18.08.2016

Re: ...

sasaminijature
Nekako sam stekao utisak da je vec pustena u probni rad, da se tako izrazim posto sam potpuni laik, vestacka inteligencija.


Pitanje polja primene i pojmova veštačke inteligencije i mašinskog učenja je veoma široko.

Sa jednom ekipom radim na istraživanju i razvoju primene AI & ML u oblasti informacione bezbednosti i privatnosti. Imamo dobre početne rezultate.
sasaminijature sasaminijature 15:35 18.08.2016

Re: ...

Hvala drugari na odgovorima. U sustini to mi je kao totalnom strancu u polju IT-a donekle i bilo jasno koliko je to sve kompleksno i siiiiroko, donekle sam skapirao da se pod vestackom smatraju i ti algoritmi koji vec dosta stvari obavljaju brze i bolje od ljudi.
Kao laik ni sam sigurno ne znam da precizno definisem pitanje da bi odgovor koji bi usledio isao u pravcu na koji sam mislio.
Aj da probam iz drugog hitca: Mimo tih algoritama da li vestacka postoji kao neka vrsta zasebnog entiteta bez mesanja ljdskog faktora, unosenja naredbi zadataka.....nesto sto je van covekovog uticaja "misaono" samo sobom upravlja.

Dodatno pitanje: Nabavio sam knjigu "C++ za apsolutne pocetnike" autor Jakopec Ratko, trenutno je listam upoznajem se.Kakvo je vase misljenje o pomenutoj literaturi, ili da krenem od neceg drugog?

Hvala na odgvorima i pomoci i ne zamerite ako postavljam idiotska pitanja sve je to meni novo, ali polako ucim. Bio sam hendikepiran za tu oblast sticajem okolnosti.
Milan Novković Milan Novković 16:33 18.08.2016

Re: ...

C++

Ako ti je ovo prvi programski jezik onda je ovo i jedan od najtežih načina da se uđe u programiranje.

Ali onda, posle malo više truda u početku, donosi i najviše znanja.

Ja ne znam tu kjnigu, više ne znam ni jednu, u stvari, ali mislim da je relativno nebitno ko ju je napisao za početak u C++, ako je iole dobra i čitljiva.
sasaminijature sasaminijature 16:39 18.08.2016

Re: ...

Da da programski jezik. Valjda ce neko od domacih blogera odgovoriti na pitanje o autoru.
U knjizi je sve sa screenshot ilustracijama od A do S, i prikazani su najprostije vezbe i kako se resavaju tj. kako se pise u tom jeziku.
alselone alselone 08:50 19.08.2016

Re: ...

C++ za apsolutne pocetnike


Knjiga je malo matora ali pokriva osnove programiranja. Posto je matora verovatno ces imati problema da pratis slike iz knjige jer ih neces moci uporediti sa onim sto ces imati na svom ekranu, jer su sada aktuelne mnogo novije verzije. Ali te novije verzije ne donose nista novo sto bi na pocetnickom nivou mogao primetiti.

Trudi se da ucis koncepte a ne KAKO nesto radi. Ne bukvalno komande, nego nacin razmisljanja. Nemoj nastavljati dalje sa ucenjem dok nizove i petlje ne savladas toliko da mozes prakticno bilo koji problem predstaviti nizom i razlicitim tipovima petlji "u po noci". To je osnova nacina razmisljanja.

Vazno! Nemoj se zajebavati sa memorijom, pokazivacima, listama i slicno, pogotovo ne na nacin da potpuno razumes kako to radi i neke napredne tehnike. Eventualno da razumes cemu sluzi ali ja bih to potpuno preskocio za pocetnika, kome to jos nije struka. Verovatno ti nikad u zivotu nece trebati a ima da rodis mecku dok ne savladas.
alselone alselone 08:54 19.08.2016

Re: ...

Jos nesto, nemoj samo da se "zabijes" u knjigu. Danas ima odlicnih video kurseva kao i interaktivniih kurseva pomocu kojiih lakse usvajas materiju.

Aj srecno i ne predaj se.

Bonus pitanje.

Koje od tri ć si već rešio:
- Ćorav
- Ćelav
- Ćaknut

posto sva tri dolaze polako...
maksa83 maksa83 09:08 19.08.2016

Re: ...

Da da programski jezik. Valjda ce neko od domacih blogera odgovoriti na pitanje o autoru.
U knjizi je sve sa screenshot ilustracijama od A do S, i prikazani su najprostije vezbe i kako se resavaju tj. kako se pise u tom jeziku.

Mislim da na taj način gubiš vreme - C++ je (iz ugla nekog ko sa njim "slavi" više od 20 godina, koliko se taj abusive relationship može slaviti) previše zametan za početnika, sada, 2016. godine - previše "šuma", previše toga okolo što će u početku da te zbunjuje i ne dodaje pritom nikakvu vrednost.

Standardni odgovor na pitanje "kako da krenem?" je danas obično "uzmi Python i nađi početnički tutorial čiji ti stil leži".

Ako apsolutno insistiraš na C++-u po meni je najbrža i najpraktičnija ova knjiga: Accelerated C++, mislim da je prevedena kod nas ali sad ne umem da nađem pod kojim imenom/izdavačem. Mada, ponavljam - mislim da to nije pravi put.

alselone alselone 09:12 19.08.2016

Re: ...

Mada, ponavljam - mislim da to nije pravi put.


Saglasan ! Dodao bih samo par tezica.

Ako ti je cilj relativno laka a opet ne preterano velika lova, onda kreni sa PHP-om. Blagokretenski jezik, al nije tezak i trazi se ko alva.

Ako te ipak zanima malo ozbiljnije programiranje a imas i vremena i mogucnosti da ucis malo duze/vise, onda kreni sa Majkrosoftom. Uzmi C# interaktivne kurseve i polako.
maksa83 maksa83 09:21 19.08.2016

Re: ...

Ako te ipak zanima malo ozbiljnije programiranje a imas i vremena i mogucnosti da ucis malo duze/vise, onda kreni sa Majkrosoftom. Uzmi C# interaktivne kurseve i polako.

Evo šta bih ja uradio na njegovom mestu, uložio bih tačno $15 i kupio ovo: The Joy Of Coding Humble Bundle pošto trenutno ima jedistvenu priliku (koja će trajati još 5 dana) da kupi za $15 gomilu prilično kvalitetnih e-knjiga prilagođenih početnicima, među njima i Think Like A Programmer - An Introduction To Creative Problem Solving i Automate the Boring Stuff with Python: Practical Programming for Total Beginners + još koješta što mu trenutno verovatno ne treba, ali možda dođe dobro u jednom trenutku (npr. Write Great Code vol1 i vol2 su sjajni za gledanje ispod haube, itd.). Trenutno po meni best buy što se programiranja tiče - za $15 dobiješ knjiga (i to nimalo bezveznih) koje bi koštale oko $500 da ih kupuješ normalno pojedinačno.
alselone alselone 09:28 19.08.2016

Re: ...

Neki Cisko glupi filter posmatra taj sajt koji si linkovao kao gejmerski sajt i ne da mi da mu pristupim iz firme.

maksa83 maksa83 09:30 19.08.2016

Re: ...

Neki Cisko glupi filter posmatra taj sajt koji si linkovao kao gejmerski sajt i ne da mi da mu pristupim iz firme.

:)))))))))))))

Mile Voli Cisko ... kakav moronski filter. Ono nije gejmerski sajt, nego Humble Bundle koji povremeno prodaje stvari (knjige i softver, a softver su najčešće indie igre) "na gomilu" po fenomenalnoj "daj šta daš" ceni (stvarno, i biraš koliko ide autorima, koliko u čeriti, koliko humblebundleu), ali je filter superdebilan zato što tamo nema nekih igara koje možeš da igraš onlajn.
alselone alselone 09:31 19.08.2016

Re: ...

Sada kada je MS konacno izbacio .NET Core, mislim da ko god radi neki drugi programski jezik moze polako da se seli na MS razvojnu platformu. Kad tome jos nadodamo Azure, koji je p-o-t-p-u-n-o ludilo mislim da se MS vraca big time.

sasaminijature sasaminijature 09:45 19.08.2016

Re: ...

Hvala Alse.Bas dobre preporuke i mojoj logici je otprilike to tako delovalo sa prvim listanjem knjige.

A za drugo pitanje odgovor : Ako bih se drzali Slozenjicina i njegovog stava da mi nismo mi vec smo ono kako nas ljudi vide (parafraziram),onda definitivno
Ћакнут
alselone alselone 09:50 19.08.2016

Re: ...

sasaminijature

Ћакнут


Ovo je bitno. Blago onom ko rano poludi.

Najvaznija preporuka - ne odustaj! Programiranje je zanat kao i svaki drugi, moze ga nauciti i biti sasvim korektan programer svako ko ima iole logickog slifa. Maksa da budes, to bas mora da se rodi.

Mi u firmi imamo jednog veterinara i jednu istoricarku, koji su oboje pokusali par godina u svojoj struci da zarade za pristojan zivot, nisu uspeli, i onda su se prekvalifikovali. Sasvim "upotrebljivi" programeri. Jos koja godina i mogu biti cak i seniori.
maksa83 maksa83 09:54 19.08.2016

Re: ...

Maksa da budes, to bas mora da se rodi.

Nije dosta, mora i da se ispusti par puta na glavu sa netrivijalne visine.
freehand freehand 09:57 19.08.2016

Re: ...

maksa83
Maksa da budes, to bas mora da se rodi.

Nije dosta, mora i da se ispusti par puta na glavu sa netrivijalne visine.

I pod specijalnim uglom. Gravitacija je varka.
sasaminijature sasaminijature 09:59 19.08.2016

Re: ...

maksa83
Ako te ipak zanima malo ozbiljnije programiranje a imas i vremena i mogucnosti da ucis malo duze/vise, onda kreni sa Majkrosoftom. Uzmi C# interaktivne kurseve i polako.

Evo šta bih ja uradio na njegovom mestu, uložio bih tačno $15 i kupio ovo: The Joy Of Coding Humble Bundle pošto trenutno ima jedistvenu priliku (koja će trajati još 5 dana) da kupi za $15 gomilu prilično kvalitetnih e-knjiga prilagođenih početnicima, među njima i Think Like A Programmer - An Introduction To Creative Problem Solving i Automate the Boring Stuff with Python: Practical Programming for Total Beginners + još koješta što mu trenutno verovatno ne treba, ali možda dođe dobro u jednom trenutku (npr. Write Great Code vol1 i vol2 su sjajni za gledanje ispod haube, itd.). Trenutno po meni best buy što se programiranja tiče - za $15 dobiješ knjiga (i to nimalo bezveznih) koje bi koštale oko $500 da ih kupuješ normalno pojedinačno.


Sada ste mi ubacili ozbiljnog rovca
Moram razmisliti.
Po raznoraznim domacim forumima uglavnom se krelci zesce pljuju po pitanju sta izabrati i koji put u kom pravcu vodi.Ja presekao pa izabrao C++.

Elem, mozda vam znace nesto sledece informacije:Odvojio bih narednih osamnaest meseci svaki dan po tri do cetiri sata na ucenje programa.Tloiko bih mogao da isfinansiram za pocetak. Plus strog sam po pitanju discipline, sto bi zaista znacilo da cu stvarno svki dan posvetiti toliko vremena za ucenje.
E sada da li da se prebacim na Python ili PHP ......
alselone alselone 10:03 19.08.2016

Re: ...

Elem, mozda vam znace nesto sledece informacije:Odvojio bih narednih osamnaest meseci svaki dan po tri do cetiri sata na ucenje programa.Tloiko bih mogao da isfinansiram za pocetak. Plus strog sam po pitanju discipline, sto bi zaista znacilo da cu stvarno svki dan posvetiti toliko vremena za ucenje.
E sada da li da se prebacim na Python ili PHP ......


Makso, je l' može da se uzme lova u Srbiji sa Pajtonom? Sa PHP-om može i to prilično lagano i sigurno. Što je još dobro kod PHPa je to što možeš da budeš soler, radiš sam, furaš sajtove i zaboleee te (akcenat Radovan III). Za Pajton ne znam, to će Maksimilijan da pokrije.

18 meseci je lep period, možeš dosta naučiti i verovatno početi zaradjivati od toga.
sasaminijature sasaminijature 10:04 19.08.2016

Re: ...

freehand
maksa83
Maksa da budes, to bas mora da se rodi.

Nije dosta, mora i da se ispusti par puta na glavu sa netrivijalne visine.

I pod specijalnim uglom. Gravitacija je varka.


More momci gresite opako gresite, ovako caknutog jos niste sreli...kad se samo setim matere i njenih uzdaha ...uh
maksa83 maksa83 10:17 19.08.2016

Re: ...

Makso, je l' može da se uzme lova u Srbiji sa Pajtonom? Sa PHP-om može i to prilično lagano i sigurno. Što je još dobro kod PHPa je to što možeš da budeš soler, radiš sam, furaš sajtove i zaboleee te (akcenat Radovan III). Za Pajton ne znam, to će Maksimilijan da pokrije.

Ma mislim da je bitno da nauči bilo šta i gurne nogu u vrata, da u'vati jedan bilo koji i posle kalemi na to. Jezici dođu i odu iz mode. Da pravi webove mora da nauči još silu stvari okolo (baze, zatim CSS koji je nesaglediva zajebancija, JavaScript, DOM itd. itd., mora da ima i osećaj za filing za dizajn ako nema dizajnera). Python je jedan od zvaničnih Google jezika, u njemu mogu da se prave i webovi, a od sofisticiranih stvari manje više je postao i standard za data mining i ML andromolje. Jezik je zapravo nebitan po meni, bitno je da ima što manje šuma, da početnik može odmah nešto da slupa i vidi rezultate, a ne da mora prvo da gleda šta je to #include, šta je ovo public, šta static, šta main, šta class, šta je referenca a šta pointer, a Python se tu nekako izborio za svoje mesto u jezicima zgodnim za učenje. Inače ne mislim da je nešto specijalno prosvetljujuć, samo je pragmatičan, ali pragmatičan na neki relativno zdrav način za razliku od PHP-a koji je zapravo štrokavi karabudž.
alselone alselone 10:18 19.08.2016

Re: ...

Gotovo, zbunismo coveka potpuno.
maksa83 maksa83 10:21 19.08.2016

Re: ...

Gotovo, zbunismo coveka potpuno.

To je sve normalno, samo treba da naučiš da ti zbunjenost ne bude neizdrživo neprijatno stanje, taj život je ionako jedna hronična "zašto sad ovo sranje ne radi?" zapitanost.
emsiemsi emsiemsi 10:24 19.08.2016

Re: ...

alselone
C++ za apsolutne pocetnike


Knjiga je malo matora ali pokriva osnove programiranja. Posto je matora verovatno ces imati problema da pratis slike iz knjige jer ih neces moci uporediti sa onim sto ces imati na svom ekranu, jer su sada aktuelne mnogo novije verzije. Ali te novije verzije ne donose nista novo sto bi na pocetnickom nivou mogao primetiti.

Trudi se da ucis koncepte a ne KAKO nesto radi. Ne bukvalno komande, nego nacin razmisljanja. Nemoj nastavljati dalje sa ucenjem dok nizove i petlje ne savladas toliko da mozes prakticno bilo koji problem predstaviti nizom i razlicitim tipovima petlji "u po noci". To je osnova nacina razmisljanja.

Vazno! Nemoj se zajebavati sa memorijom, pokazivacima, listama i slicno, pogotovo ne na nacin da potpuno razumes kako to radi i neke napredne tehnike. Eventualno da razumes cemu sluzi ali ja bih to potpuno preskocio za pocetnika, kome to jos nije struka. Verovatno ti nikad u zivotu nece trebati a ima da rodis mecku dok ne savladas.

Ma dobro, nemoj da plašiš čoveka.
Jedino što će mu u prvom prolazu biti otežano su pokazivači, tj. lokacija memorijske lokacije. Sve ostalo je pičkin dim, uz uslov, što ti reče, da uči sa razumevanjem.
alselone alselone 10:25 19.08.2016

Re: ...

ha ha, upravo tako.

Možda je hibridni pristup najbolji. Da Sale krene sa Pajtonom kako bi postavio osnove, razumeo koncepte i izgradio način razmišljanja. Kasnie, u toku tok učenja, će već videti šta mu najviše godi i u kom pravcu bi voleo da nastavi. U pravi si za PHP, da bi to išta vredelo mora da nauči i HTML i baze i CSS a to nije baš trivijalno.

Sale, odvoji pola godine da postaviš temelje u Pajtonu, kasnije odvoji godinu dana da se profilišeš koliko toliko u nekom drugom programskom jeziku i guraj. To je moj konačan odgovor.
sasaminijature sasaminijature 10:28 19.08.2016

Re: ...

alselone
Gotovo, zbunismo coveka potpuno.

Cool Cool...
Ako bih da budem soler kao sto i planiram u vremenu u kom smo granice ne postoje, valjda...
Koliko su meni objasnili, sve kada se sabere najbolje je da se nauci C++. Jeste tezi za ucenje ali si posle na konju pa se lako presaltas na nesto drugo. I bolju bazu imas sto nije slucaj sa ostalim.
sasaminijature sasaminijature 10:30 19.08.2016

Re: ...

alselone
ha ha, upravo tako.

Možda je hibridni pristup najbolji. Da Sale krene sa Pajtonom kako bi postavio osnove, razumeo koncepte i izgradio način razmišljanja. Kasnie, u toku tok učenja, će već videti šta mu najviše godi i u kom pravcu bi voleo da nastavi. U pravi si za PHP, da bi to išta vredelo mora da nauči i HTML i baze i CSS a to nije baš trivijalno.

Sale, odvoji pola godine da postaviš temelje u Pajtonu, kasnije odvoji godinu dana da se profilišeš koliko toliko u nekom drugom programskom jeziku i guraj. To je moj konačan odgovor.



Tnx!
alselone alselone 10:30 19.08.2016

Re: ...

Koliko su meni objasnili, sve kada se sabere najbolje je da se nauci C++. Jeste tezi za ucenje ali si posle na konju pa se lako presaltas na nesto drugo. I bolju bazu imas sto nije slucaj sa ostalim.


To je elitisticki pristup tipova kojima je sve ispod C-a ispod časti, za amatere i žderače luka. Nema potrebe da se zezaš sa tim, veruj da je prekomplikovano a mala je verovatnoća da ćer raditi neki embedded software u C-u nego ćeš verovatnije preslagati neke baze u C#, Javi ili čemu već. To je kao kada bi učio za hirurga da bi se onda lako prešaltao na lekara opšte prakse, jer znaš kako to sve izgleda "ispod haube".
maksa83 maksa83 10:37 19.08.2016

Re: ...

To je elitisticki pristup tipova kojima je sve ispod C-a ispod časti, za amatere i žderače luka.

Da, mene je izluđivao prezir mojih C++ kolega prema web developerima koji su, kao, niža bića pošto "prave webove" a to što oni (tj. mi) rade je "hard kor za maljave muškarce". Pravljenje webova je samo po sebi vrlo netrivijalan pos'o, a dodatno nijedan posao (ni lupanje pečata ni čišćenje ulica) nije trivijalan ako ga radiš kako treba. Taj C/C++ machismo može da se toleriše kod young-dumb-and-full-of-cum fazana ali ako u jednom trenutku ne nestane onda imaš ozbiljan slučaj profesionalnee nezrelosti. Sve je to neka kutija sa alatima, nekad ti treba šrafciger, nekad testera, nekad turpija, i sve je to pos'o.
emsiemsi emsiemsi 10:52 19.08.2016

Re: ...

alselone
sasaminijature

Ћакнут


Ovo je bitno. Blago onom ko rano poludi.

Najvaznija preporuka - ne odustaj! Programiranje je zanat kao i svaki drugi, moze ga nauciti i biti sasvim korektan programer svako ko ima iole logickog slifa. Maksa da budes, to bas mora da se rodi.

Mi u firmi imamo jednog veterinara i jednu istoricarku, koji su oboje pokusali par godina u svojoj struci da zarade za pristojan zivot, nisu uspeli, i onda su se prekvalifikovali. Sasvim "upotrebljivi" programeri. Jos koja godina i mogu biti cak i seniori.

Pa da.
Znaš malo matematike, malo elektronike, malo automatike, malo računske tehnike, malo sotvera, malo hardvera, malo engleskog, malo fizike, malo ekonomije, malo knjigovodstva, malo finansija, malo sa ljudima, malo ... i očas posla od tebe developer, a ne samo programer.
jinks jinks 12:01 19.08.2016

Re: ...

Nema potrebe da se zezaš sa tim, veruj da je prekomplikovano a mala je verovatnoća da ćer raditi neki embedded software u C-u

Eho iz sveta embedded softvera :) ...

C je tu još uvek standard, asembler je nestao iz priče, sem za neke ekstremne DSP aplikacije, ali ga generalno više nema. C++ se pojavljuje kao opcija, za mikrokontrolere koji rade sa GCC klonovima kompajlera, na primer, ali još uvek ne vidim šta bi za embedded vrstu aplikacija epohalno doneo.

Inače, priznajem da mi je znanje iz C-a i C++ (doduše C++ Buildera koji je pride baziran i na komponentama) bilo jednostavnije da shvatim principe C#, na primer.
emsiemsi emsiemsi 14:19 19.08.2016

Re: ...

jinks
Nema potrebe da se zezaš sa tim, veruj da je prekomplikovano a mala je verovatnoća da ćer raditi neki embedded software u C-u

Eho iz sveta embedded softvera :) ...

C je tu još uvek standard, asembler je nestao iz priče, sem za neke ekstremne DSP aplikacije, ali ga generalno više nema. C++ se pojavljuje kao opcija, za mikrokontrolere koji rade sa GCC klonovima kompajlera, na primer, ali još uvek ne vidim šta bi za takvu vrstu aplikacija epohalno doneo.

Inače, priznajem da mi je znanje iz C-a i C++ (doduše C++ Buildera, koji je doduše baziran i na komponentama) bilo jednostavnije da shvatim principe C#, na primer.

Јебему миша, некако су ми беспотребно осиромашили Ц# изостављањем поинтера.
maksa83 maksa83 14:31 19.08.2016

Re: ...

Јебему миша, некако су ми беспотребно осиромашили Ц# изостављањем поинтера.

To je Čarli za tvoje dobro.




P.S. A i nisu ti izostavili, samo su ti stavili pampur pa ga ti skini (unsafe keyword).
emsiemsi emsiemsi 14:46 19.08.2016

Re: ...

maksa83
Јебему миша, некако су ми беспотребно осиромашили Ц# изостављањем поинтера.

To je Čarli za tvoje dobro.




P.S. A i nisu ti izostavili, samo su ti stavili pampur pa ga ti skini (unsafe keyword).

Ма добро то !
Истина, ја волим сам да одређујем шта је то за моје добро.
Goran Vučković Goran Vučković 15:04 19.08.2016

Re: ...

Јебему миша, некако су ми беспотребно осиромашили Ц# изостављањем поинтера.

Aj to, ali što su dodali CLR ispod C++, pa ono ne možeš da osetiš kad sedneš golim d. na metal... (srećom može da se isključi)

(šalim se, ja u poslednje vreme uglavnom gulim Javu)
maksa83 maksa83 15:44 19.08.2016

Re: ...

(šalim se, ja u poslednje vreme uglavnom gulim Javu)

How do you say float in Java?
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 15:51 19.08.2016

Re: ...

maksa83
(šalim se, ja u poslednje vreme uglavnom gulim Javu)

How do you say float in Java?


ovo je bilo baš nisko :)
Milan Novković Milan Novković 15:53 19.08.2016

Re: ...

Elem, mozda vam znace nesto sledece informacije:Odvojio bih narednih osamnaest meseci svaki dan po tri do cetiri sata na ucenje programa.Tloiko bih mogao da isfinansiram za pocetak. Plus strog sam po pitanju discipline, sto bi zaista znacilo da cu stvarno svki dan posvetiti toliko vremena za ucenje.

Ako još imaš i veliku strast ka programiranju (nema veze što nisi još probao, nego ako ti se nešto negde komeša u abdomenu) - ufatio si kviska, u stvari, dobio si premiju.

To je dosta vremena,možeš da aučiš svašta, pošto učiš a ne radiš komercijalne poslove.

Pa:

- Iako nije komercjala daš sebi neki konkretan zadatak, "gole" vežbe brzo dosade.

- Pošto si disciplinovan bio bi greh da ne kreneš sa strongly typed jezikom, to ti je kao da učiš vožnju u kolima sa ručnim menjačom, pati jje posle lako preći na automatik ako ti zatreba. Nači C#, Java ili C++ su moji predlozi.

- Ja bih radio C#. Tako odmah imaš i Javu, u stvari (MS video kilaviju Javu onomad, a odličnu ideju, pa napravio isto to samo bolje). Tako imaš i seamless integraciju sa personalnim, MS web serverom, IIS, na Windows operativnim (neki stari Apple možeš uvek da imaš ako smatraš da je neophodno da impresiniraš neku devojku, a opet, ako ti pamet i šarm nisu dovoljni za to onda je možda bolje i to raditi "prirodnim" tokom)

- Nači, na 18 meseci obavezno neki značajni projekat, nije bitno da li toga ima na tone na Internetu, nešto što te pali, softver za pravljenje porodičnih stabala, fitness program,neki chat, .... bilo šta.

- Ne radiš jedan krut plan u 18 meseci, ako si baš previše disciplinovan onda to ume da bude i mana, nego uvedeš "beskonačnu" petlju, tačnije spiralu, gde po nekim temema iteriraš, kreativno, samokritično itd.

- Ako za 3 meseca ne radiš sa bazom iz C# kasniš, rizikuješ da nisi genije, ili, verovatnije, da si loše organizovan, nači znaš entitete, relacije, views, pišeš tamo i čitaš nešto iz baze preko Cs (C#) programa.

- Ako posle 6 meseci umeš da napraviš html stranicu bez preterane muke, netrivijalan js, sitan css, u dariš u IIS i preko Cstamo radiš sa bazom - genije si, imaćeš osle18 meseci vežbe plus nekoliko meseci konsolidovanja u poslu 1000 evranetmesečnu platu, a posle još 12-18 meseci 1500.

- Poslednjih 6 meseci radiš tečno Javu (ona ti je ista kao Cs samo ti treba praksa, pa, recimo neki EE framework) i C++, recimo izabereš neku matematiku, optimizaciju, zbog brzine, koja ti treba za projekat, pa uinkuješ u Cs projekat.

Malo šaljivo, ali nije daleko od moje istine, tj onoga što ja verujem.

Ja sam veliki optimista, ali greške naravljen tako uvek mogu da se pokriju prekovremenim radom
Goran Vučković Goran Vučković 15:54 19.08.2016

Re: ...

How do you say float in Java?

koncizno

A jesi video ovo? Podsetilo me na Poperovo "In memory of the countless men and women of all creeds or nations or races who fell victim to the fascist and communist belief in Inexorable Laws of Historical Destiny."
alselone alselone 15:56 19.08.2016

Re: ...

Ja sam gulio C# i dijelom Matlab u poslednje vreme, ali sve slabije. Za poslednjih 4, 5 godina sam upalio VS samo par puta, jednom da ubijem neku bubu u delu koda za koji sam ja jedini znao o cemu se radi, drugi lik bio na odmoru (mali low truck number), drugi put kada smo radili neki Proof of concept za Azure i mislim da sam ga jednom otvorio kod kuce da napravim da napravim neku ad hock zezanciju za pretabmavanje nekog teksta, al zaboravih sta je tacno bilo.
Goran Vučković Goran Vučković 15:58 19.08.2016

Re: ...

neki EE framework

Nađeš neki gde se autor nije oženio, umro, zamonašio ili tako nešto
cassiopeia cassiopeia 16:01 19.08.2016

Re: ...

Malo šaljivo, ali nije daleko od moje istine, tj onoga što ja verujem.


Kako ste se svi raspisali oko programiranja, meni došlo da menjam profesiju, ionako sam ni tamo ni ovamo Baš ste zarazno optimistični!
Milan Novković Milan Novković 16:02 19.08.2016

Re: ...

Goran Vučković
neki EE framework

Nađeš neki gde se autor nije oženio, umro, zamonašio ili tako nešto

Taj
alselone alselone 16:03 19.08.2016

Re: ...

Ja sam veliki optimista, ali greške naravljen tako uvek mogu da se pokriju prekovremenim radom


I ja sam, pogotovo jer mislim da je uzbudljivo samo po sebi em sto mislim da je IT jedina sansa ove upropascene drzave.

Sale, ako naucis ovo sto ti je Milan rekao, ima da nadjes posao direktno na blogu, neces morati da citas oglase uopste.

Jos jedna ideja. Kada naucis osnovu i budes zeleo da se profilises, mozda da pronjuskas ovde sta se trenutno najvise trazi pa to ubijes.

LINJAK
alselone alselone 16:04 19.08.2016

Re: ...

Kako ste se svi raspisali oko programiranja, meni došlo da menjam profesiju, ionako sam ni tamo ni ovamo Baš ste zarazno optimistični!


Je l' imas 18 meseci viska?
alselone alselone 16:06 19.08.2016

Re: ...

LINJAK


Couvece SevenBridges traze ljude. Ajmo kolektivno tamo. IT + medicina, jedna od 50 "najpametnijih" firmi na svetu.
cassiopeia cassiopeia 16:08 19.08.2016

Re: ...

alselone
Kako ste se svi raspisali oko programiranja, meni došlo da menjam profesiju, ionako sam ni tamo ni ovamo Baš ste zarazno optimistični!


Je l' imas 18 meseci viska?


Mogu da ukalkulišem :)

Odkad ne radim dva sam kursa slupala preko interneta. Učenje na daljinu i te fore.
alselone alselone 16:10 19.08.2016

Re: ...

Mogu da ukalkulišem :)


Sjajno! Mozemo i blogoskolicu da organizujemo. Ko se jos prijavljuje?
cassiopeia cassiopeia 16:13 19.08.2016

Re: ...

Mozemo i blogoskolicu da organizujemo.


Milan Novković Milan Novković 16:17 19.08.2016

Re: ...

alselone
Mogu da ukalkulišem :)


Sjajno! Mozemo i blogoskolicu da organizujemo. Ko se jos prijavljuje?

Sjajna ideja, uopšte nije zezanje, sve sa pravim lekcijama, testovima u kontrolisanim uslovima i sertifikatima.

Uigramo se ovde cooperativno i dajemo besplatno, pa budemo berza gde će znalci da naplaćuju praćenje učenika u personalizovanim kursevima, prilagoođenim njihovim talentima, vremenu, tekućem znanju i strasti

Od exchange fees i sertifikacije širiš kooperativu i ideš u svet
alselone alselone 16:23 19.08.2016

Re: ...

Od exchange fees i sertifikacije širiš kooperativu i ideš u svet


Zaradimo pare i onda otkupimo blog za dinar.
cassiopeia cassiopeia 16:24 19.08.2016

Re: ...

alselone
Od exchange fees i sertifikacije širiš kooperativu i ideš u svet


Zaradimo pare i onda otkupimo blog za dinar.



jinks jinks 17:15 19.08.2016

Re: ...

Ja sam gulio C# i dijelom Matlab u poslednje vreme, ali sve slabije.

Mislim da bi Unesko trebalo Matlab da proglasi za jednu od najznačajnijih kulturoloških i civilizacijskih tekovina čovečanstva :)

maksa83 maksa83 17:17 19.08.2016

Re: ...

Mislim da bi Unesko trebalo Matlab da proglasi za jednu od najznačajnijih kulturoloških i civilizacijskih tekovina čovečanstva :)

... posle Pampers pelena.
maksa83 maksa83 17:20 19.08.2016

Re: ...

Poslednjih 6 meseci radiš tečno Javu

Možda nije glupo ni odmah Javu (koja, kljakava kakva je, ipak jeste tradicionalno prva na Tiobe indeksu) pošto to onda znači - Android, a to je (opet, koliko god Android bio kljakav) thriving market, tj. tu se posao nalazi relativno lako.
sasaminijature sasaminijature 17:32 19.08.2016

Re: ...

Milan Novković
alselone
Mogu da ukalkulišem :)


Sjajno! Mozemo i blogoskolicu da organizujemo. Ko se jos prijavljuje?

Sjajna ideja, uopšte nije zezanje, sve sa pravim lekcijama, testovima u kontrolisanim uslovima i sertifikatima.

Uigramo se ovde cooperativno i dajemo besplatno, pa budemo berza gde će znalci da naplaćuju praćenje učenika u personalizovanim kursevima, prilagoođenim njihovim talentima, vremenu, tekućem znanju i strasti

Od exchange fees i sertifikacije širiš kooperativu i ideš u svet


Op op, evo mee

Milance kao i uvek pitko pise i u svojim objasnjenjima mi je najblizi.Kako god pretumbam najblize mi srcu ostaje ovaj C++. Kao i uvek u zivotu presudan faktor mi je narav koja je u ovakvim momentima presudna koliko god nekada hteo da je menjam, elem, uvek radije izaberem tezi put. U vezi ove teme nekako mi deluje da cu imati bolju osnovu za kasnije. Vreme ce pokazati.
Disciplina mi je omiljeni sport, uporan, optimista od rodjenja, neverovatnu glad za ovo polje imam u poslednje vreme. Ostaje samo da vidimo da li cu se snaci. Napravicemo za mesec dana neki "kontrolni punkt" pa da vas malo izvestim, koga interesuje.

A sto se tice blogoskolice ideja je vise nego odlicna, osim nas dosta ljudi cita blog pa se tu svasta moze desiti.Podrzavam.
emsiemsi emsiemsi 17:35 19.08.2016

Re: ...

cassiopeia
Malo šaljivo, ali nije daleko od moje istine, tj onoga što ja verujem.


Kako ste se svi raspisali oko programiranja, meni došlo da menjam profesiju, ionako sam ni tamo ni ovamo Baš ste zarazno optimistični!

А где си ти ?
cassiopeia cassiopeia 17:59 19.08.2016

Re: ...

emsiemsi
cassiopeia
Malo šaljivo, ali nije daleko od moje istine, tj onoga što ja verujem.


Kako ste se svi raspisali oko programiranja, meni došlo da menjam profesiju, ionako sam ni tamo ni ovamo Baš ste zarazno optimistični!

А где си ти ?


Ni na nebu, ni na zemlji ;-)

Lokacija Beograd
sasaminijature sasaminijature 18:09 19.08.2016

Re: ...

maksa83
Poslednjih 6 meseci radiš tečno Javu

Možda nije glupo ni odmah Javu (koja, kljakava kakva je, ipak jeste tradicionalno prva na Tiobe indeksu) pošto to onda znači - Android, a to je (opet, koliko god Android bio kljakav) thriving market, tj. tu se posao nalazi relativno lako.


Jos jedno pitanjce.

Pre nekih dva meseca sam presao na Lindzu-Mint, da li da tu vedzbam ili da radim u Win-u ? Inace progledao sam u Lindzi, ovo je sve logicnije bar meni.

Da li neko da pokrene Blogic da ne trolujemo vise Milanu temu?
alselone alselone 18:25 19.08.2016

Re: ...

Samo Windows, ne zezaj se sa opskurnim operativnim sistemima. Mozes i Apple, cak bi bilo i preporucljivo, al tu ti treba znacajna investicija za start, i tu je podrska zajednice manja (primeri, helpovi, forumi itd) pa bi trebao biti vec nindza kad krenes da se fatas sa tim.

Nisam siguran da imamo "mesa" za ceo blog, ovde jos par komentara i ima da se ugasi trol. Iskustveno kazem. :) Oseti se kad krene da jenjava. :) Ali ako hoces, mozda mozes kod mene nesto da napises.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana