Život

Ništa se nije desilo

Nebojsa Krstic RSS / 11.07.2016. u 16:01

Pažljivom čitaocu mog "epa" o Idolima i ostalim dogodovštinama mog dosadašnjeg života, možda nije promakao detalj (a detalji čine i život i literaturu, kome to nije jasno treba da čita eseje o književnosti Vladimira Nabokova)...dakle, detalj sa pisaćom mašinom koju sam za popriličnu beznačajnu sumu kupio od jednog svog kolege, studenta medicine, u podrumu zgrade Dekanata, u prostoriji tada znanoj kao Kmarsmis, što je bilo jedna od socrealističkih skraćenica za organizaciju studenata članova Saveza komunista. Dakle, tu sam vam pisaću mašinu već pomenuo. Bila je pretežno naradžasta, marke "olivetti" i  bila je u posedu pomenute kancelarije za studentska putovanja u inostranstvo. Moje pitanje o prodaji te mašine bilo je šaljivo, ali konkretna ponuda mog kolege i prihvatljiva cena učinile su da transakcija bude obavljenja promptno i uspešno. I dok dlanom o dlan, eto ti olivettija na mom pisaćem stolu. Na njemu je, u tom trenutku, udžbenik "Interna medicina" kao i pripadajuća "Propedevtika" profesora Antića.  I jedan kaset dek marke "sony". Ima tu i nekih svezaka i papira. Sto gleda na susedno dvorište. Soba mi je u prizemlju. Moj mačor iz kategorije "ruska plava mačka", iz milošte nazvan Bambus, često puta izlazi i ulazi kroz otvoren prozor na koji gleda radni sto. Kad pada kiša Bambus pokisne i na šapama donese blato pa tragove uredno ostavlja po otvorenim stranama knjiga na stolu, po papirima, možda i po itisonu, ali to se ne vidi jer je crven.

Pisaća mašina iz Kmarsmisa, prva u mom posedu, budi u meni nove kreativne potencijale. Rezultat tog procesa je veliki broj proznog i poetskog štiva najrazličitijeg profila i namene. Tu je nastala moja prva priča, a ujedno i prva objavljena priča (izašla tih dana u književnom dodatku "Omladinskih novina", pod naslovom "Kung Fu devojka"). Nije objavljena zato što je imala neku naročitu literarnu vrednost. Nikako ne zato. Razlog je bio znatno prozaičniji. Moj  drug Šole je bio urednik tog književnog dodatka i tražio mi je da napišem priču. Pa sam namenski i napisao. Nisam imao pojma o čemu ću. Tih sam dana gledao jedan izvanredni Kung Fu film u bioskopu Beograd, a čitao sam i Encensbergerovu knjigu "Nemačka, Nemačka između ostalog". Kod Hansa Magnusa se pominjala neka devojka koja je hodala kao po jajima. U filmu je jedna devojka, vežbajući Kung Fu, radila nešto slično. To mi je bio znak šta treba da učinim. Priča se pojavila u dodatku i niko je nije pročitao. Osim, možda, Ane Milovanović, ali sada više ni to ne mogu da tvrdim...

I najedanput, poezija, takođe primenjena, za pesme Idola, odjednom počela je da izgleda mnogo ubedljivije otkucana na mašini. U tom zanosu napisao sam jednog dana pesmu kojoj sam dao naslov "Nema razloga da te ne nađem", poneo sam je poslepodne kada sam otišao kod Srđana i rekao da bi sad on trebalo da napiše suprotno, nešto na temu "Ima razloga da te ne nađem".

Seo je za svoju pisaću mašinu i napisao je, u cugu. Tih smo dana, meseci i godina to radili često - zadavali smo jedan drugom zadatke, pa je ovo bila takoreći rutinska stvar. Dopala mi se jako. Posle nekoliko dana komponovao sam muziku za tu pesmu, par godina kasnije snimili smo je snimajući album Krstić & Šaper "Poslednja mladost u Jugoslaviji". Ali tri pesme, zbog dužine materijala, nismo stavili na vinil. Jedna od te tri bila je i ta o kojoj govorim. Zašto, ne znam.

Posle sam otišao u vojsku, pa na Vis i zaboravio sam na celu stvar.

Igrom slučaja, danas sam slučajno otvorio knjigu o Margiti Srefanović. I vidim, jedno moje pismo u kome sam između ostalog Margiti citirao Srđanovu pesmu tvrdeći da me je podsetila na nju. Ne verujem da sam slagao.

Umalo da zaboravim. Snimak pesme ostao je kod Srđana, na polici za knjige, onoj iznad pisaćeg stola. Jedan kotur magnetofonske trake u kutiji na kojoj je pisalo BASF.

Srđane, ako ovo čitaš, seti se gde je traka.

A tekst pesme, te Srđanove, kao što kaže knjiga " Osećanja.O.Sećanja." glasi ovako:

 

Ništa se nije desilo

 

Ništa se nije desilo

i znam da sutra ću poći

tamo gde si ti -

videću te i prepoznati

Ali kada pođem

postojaće neki razlozi

koji će reći da je bolje

da celu stvar odložim

i ostanem da slušam radio

i jedem banane

a ti ćeš već doći sama

Tako da ima razloga

da te ne nađem

Tako da ću oko sebe

pobacati kore od banana

Tako da ću se naslušati

radija i onda ustati

(možda uz malu

glavobolju)

i sesti za pisaću mašinu -

negde oko pola šest uveče

moje reči su

još jedino mesto

gde te mogu naći

i kada puno tih reči izađe

i smesti se po hartiji

i kada puno tih hartija

bude razbacano

svuda oko mene

Doći će prijatelji i reći:

Hajde da je tražimo

zajedno

A ja ću im reći:

Prijatelji moji

u vašim rečima

čuh je kako govori

tako da ima razloga da

je ne nađem

da bih mogao

da je se sećam u tminama

 

CnEhynNXYAAD0Kh.jpg:large 



Komentari (22)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

pnbb pnbb 19:42 11.07.2016

wp

i sta radis kad nesto hoćes da prepravis na već otkucanom?
kucas ponovo, prepravljas rujom?
pises par verzija rukom, pa otkucas na cisto?
ubedljivo najneprakticnije razdoblje...
izuzimajuci mozda pero i mastionicu.
i one kamene ploce...
brate to su bili intelektualci, sve iz glave, ko će posle da prepravlja...
'ti otpadne ruka
larryflint larryflint 11:07 12.07.2016

Re: wp

i sta radis kad nesto hoćes da prepravis na već otkucanom?


Belilo u ruke, pa maži i onda kucaj ponovo ;> To na onoj staroj, Olimpiji (ne Opel, nego Portabl ) koja, eno je, još stoji u FiJoci :)



A onda kada sedneš za Olivetti brisanje je ugrađeno, samo klikneš i briše li briše :) Obaška, ima i memoriju (pamćenja☺) za repetitvne poslove.




Onda, naravno, dođu XT pa AT sa kolor ekranom pa sedneš da kucaš, ali umesto toga igraš Tetris ☻☺☺☻☻
pnbb pnbb 13:47 12.07.2016

Re: wp

Belilo u ruke, pa maži i onda kucaj ponovo ;

da... kvali tetni korektori iz tog vremena, trebalo im vise da se osuse nego danas onaj brzovezujuci cement, gde mozes da zapusis pukotinu u bazenu bez da ga praznis.
posto si redovno nestrpljiv, krenes preko ponovo taman kad je onako najgore lepljivo, da se razmrlja.. pa struzi.... zaboravis sta si krenuo

usput, ako ima nekog iz betonske ekipe, curi mi voda kroz lose ozidane stepenice u podrumu.. neke vece sam sredio bas tim water-tite-om, ali kroz one uske jos ide.. sta da radim s tim, onaj bitumen u tubi?

pol oster je takodje imao 'svoju' pisacu masinu...kaze tek tad se osetio kao pravi pisac, krenulo ga..do te masine, samo poezija prevodi i neki poluuspesni scenario.
neki ortak, slikar, bio je fasciniran tom masinom, pa ju ke uradio citav niz grafika, akvarela, cega li, te masine, sto mu je visilo po sobama. a ima i u knjizi.
larryflint larryflint 14:23 12.07.2016

Re: wp

Premaži prvo Bitulitom, može i u dva namaza, pa onda mrežica (ili ako hoćeš, samo plastična folija ako možeš da je lepo priljubiš) i preko nje Polizabitol. Oba idu bez grejanja i lako se nanose ćetkom ovaj drugi može i špahtlom.


zoja444 zoja444 19:55 11.07.2016

detalj iz zivota

secam se... kada je Milan umro... pitala sam jednog starijeg prijatelja koga je zanimala ezoterija, mistika, metafizika... da li je On umro zato sto je spoznao tajnu zivota?... nista mi nije odgovorio... samo je klimao glavom i rekao shhhh... a ja vise nikada nisam postavila takvo pitanje...








pnbb pnbb 20:39 11.07.2016

Re: detalj iz zivota

'si siguran/na da nije upravo bio otvorio šveppssss... ili mu ispala antena iz tv?
mislim, nedokucivi su nacini komunikacije s onostranim
zoja444 zoja444 20:51 11.07.2016

Re: detalj iz zivota

nije lepo sto se podsmevas necemu sto je bio deo mog zivota. glupo, naivno, name it, moje je iskustvo. ne zanima me vise onostrano, osim odgovora na pitanje: zasto mi se neke situacije stalno ponavljaju u zivotu? znas li ti odgovor? ja nemam logicko objasnjenje.
pnbb pnbb 21:23 11.07.2016

Re: detalj iz zivota

zoja444
nije lepo sto se podsmevas necemu sto je bio deo mog zivota. glupo, naivno, name it, moje je iskustvo. ne zanima me vise onostrano (mrtvi sa mrtvima, zivi sa zivima) osim odgovora na pitanje: zasto mi se neke situacije stalno ponavljaju u zivotu? znas li ti odgovor? ja nemam logicko objasnjenje.

prvo da dopunim prethodni post, na vrhu liste neprakticnih alata za pisanje je svakako telefon, pa nekoliko praznih mesta, pa ostalo.
ja, naravno, odgovor ne znam, ali dobar deo resenja mozda se moze naci u skorijim blogovima - milan, princi, sad i jinx
mislim da je u osnovi problema neka vrsta, da kazemo ,predodredjenosti nasih akcija... posmatrajuci izolovano, nama izgleda da razlicito reagujemo u zavisnosti od uslova, ali u krupnoj slici, taj zbir namaizgledajuceg 'razlicitog' delanja, dovodi do istog ishoda, ergo slicnih zivotnih situacija. sta utice na stvaranje tog 'sablona' po kojem razmisljamo i/ili delamo, osim nas samih, naravno , cega mozemo i ne moramo nuzno biti svesni, ne znam...
ovo sve je bilo daleko smislenije otkucano na gorepomenutoj napravi, koja ga je promptno poslala u tminu nicega
pnbb pnbb 21:28 11.07.2016

Re: detalj iz zivota

ja naravno znam da je ogromna sansa da dugi tekst kucan na sitnoj tastaturi ode u nista... i da ce iz crnih oblaka gotovo sigurno poceti da dazdi, a ja se spremam da farbam..
sve znam, a ipak uvek krecem da mesam farbu, i da tipkam u ekran.
toliko o ponavljanju zivotnih situacija. neke stvari su jace od tebe cak i kad ih prepoznajes. ovo su naravno banalni primeri, ali u slozenijem subkontekstu efekat samo moze biti jaci
zoja444 zoja444 21:40 11.07.2016

Re: detalj iz zivota

nisu u pitanju samo slicne situacije, vec isti ljudi. zasto se bas oni stalno pojavljuju, dok drugi prodju bez traga? i zasto su uvek te situacije zapetljane, nepredvidive, sa gomilom prepreka, gde je resenje problema van nase kontrole, i zavisi od gomile spoljasnjih okolnosti? da li ti ljudi imaju neki sudbinski znacaj ili je sve samo slucajnost?

pitam te, kao slucajnog prolaznika ili ucitelja, a pitam i sebe da li zelim da dobijem odgovor.
pnbb pnbb 21:58 11.07.2016

Re: detalj iz zivota

zoja444
nisu u pitanju samo slicne situacije, vec isti ljudi. zasto se bas oni stalno pojavljuju, dok drugi prodju bez traga? i zasto su uvek te situacije zapetljane, nepredvidive, sa gomilom prepreka, gde je resenje problema van nase kontrole, i zavisi od gomile spoljasnjih okolnosti? da li ti ljudi imaju neki sudbinski znacaj ili je sve samo slucajnost?

pitam te, kao slucajnog prolaznika ili ucitelja, a pitam i sebe da li zelim da dobijem odgovor.

to sto tebi izgleda kao zapetljano i nepredvidivo, nezainteresovanoj trecoj strani ( koja nema tvoj 'sablon') se cini jasno ko dan, i zasto i kako. mozda.
a resenje problema van nase kontrole je, uvek, kod visih nadleznosti.
zoja444 zoja444 22:04 11.07.2016

Re: detalj iz zivota

hvala na feedback-u.
predatortz predatortz 07:20 12.07.2016

Re: detalj iz zivota

secam se... kada je Milan umro... pitala sam jednog starijeg prijatelja koga je zanimala ezoterija, mistika, metafizika... da li je On umro zato sto je spoznao tajnu zivota?.


Koliko znam, umro je od raka pankreasa. Sad, rak pankreasa se može svakom dogoditi, ali kažu lekari da njegovom razvoju jako pogoduju upotrebe narkotika. Nema to veze sa tajnama života, velikim i skrivenim istinama...
zoja444 zoja444 07:35 12.07.2016

Re: detalj iz zivota

i Pavarotti je preminuo od raka pankreasa, a nije imao veze sa narkoticima.

"Mislim da je ziveti za muziku predivno potrosena egzistencija, a ja sam upravo njoj posvetio svoj zivot". L.P.

vesti la giubba
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 08:45 12.07.2016

Re: detalj iz zivota

i Pavarotti je preminuo od raka pankreasa, a nije imao veze sa narkoticima.


Super je što vam je moj blog poslužio za privatne asocijacije...ali za to možete da koristite viber, a možete i vajber.
zoja444 zoja444 08:57 12.07.2016

Re: detalj iz zivota

tvoj blog, tvoja volja. brisi ako hoces. kod tebe su i noz i pogaca.

btw, najomiljenija od Idola
predatortz predatortz 10:32 12.07.2016

Re: detalj iz zivota

zoja444
tvoj blog, tvoja volja. brisi ako hoces. kod tebe su i noz i pogaca.

btw, najomiljenija od Idola


Tako je! Domaćine briši, neće ti biti prvi put.

PS

Nemam omiljenu od Idola. Jbga, nikad nisam bio šminker i pozer.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 11:00 12.07.2016

Re: detalj iz zivota

zoja444
tvoj blog, tvoja volja. brisi ako hoces. kod tebe su i noz i pogaca.

btw, najomiljenija od Idola


E pa ako ti je Soda boj najomiljenija, možeš da pišeš šta ti volja...
zoja444 zoja444 11:09 12.07.2016

Re: detalj iz zivota



ima li neka pricica vezana za tu pesmu?


edit: ups, izgleda da mi je promakla ironija
pnbb pnbb 21:26 12.07.2016

Re: detalj iz zivota

kod tebe su i noz i pogaca.


možeš da pišeš šta ti volja...


whatever happens,
they have got
the typewriter,
and we have not

Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 21:48 12.07.2016

Re: detalj iz zivota

whatever happens,
they have got
the typewriter,
and we have not


g.radicevic g.radicevic 12:25 12.07.2016

Draga Magi Magi

Prijatelji moji
u vašim rečima
čuh je kako govori
tako da ima razloga da
je ne nađem
da bih mogao
da je se sećam u tminama


a mene ovo podseti uvek



dal' zbog vode
ili bistre
ko će ga znati

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana