Društvo| Kultura| Mediji| Reč i slika| Umetnost

Premijera predstave "IZVRŠITELJ"

Filip Mladenović RSS / 24.05.2016. u 00:25

AKTERI predstave "Izvršitelj"
AKTERI predstave "Izvršitelj"
ŽIVI ZID protiv samovolje
ŽIVI ZID protiv samovolje
U sredu, 25. maja 2016, u 20:30h u Akademskom pozorištu AKUD-a "Branko Krsmanović", Balkanska 4, biće održana premijera predstave "IZVRŠITELJ". Prva i druga repriza zakazane su za subotu i nedelju, 28. i 29. maja 2016, takođe u 20:30h.

 

Autor teksta je književnik i novinar Filip Mladenović, a reditelj je Vladimir Cvejić. U predstavi igraju studentkinje i studenti Beogradskog univerziteta Stefan Veličković, Aleksandra Babović, Jelena Malešević, Savo Malešević, Diana Miladinović, Jelena Đorđević, Stefan Tatalović, Sofija Stojićević, Katarina Ranković i Alen Garić.

Socijalna drama "IZVRŠITELJ" prepisana je od života tokom 2015. godine, a prvi put publikovana u satiričnom časopisu "ETNA".

Radi se o prvom dramskom tekstu u Srbiji i u čitavom regionu koji govori o provokativnoj i po ovdašnje režime neugodnoj temi - zaplene imovine i 2/3 plata i penzija, kao i oduzimanje stanova i kuća od sve većeg broja građanki i građana zbog tzv. dugova prema bankama i komunalnim firmama.

Ova ozakonjena otimačina u režiji tzv. privatnih izvršitelja, koji su dobili pravo da uz pomoć policije upadaju u stanove i kuće i odnose stvari, uz mogućnost i tzv. deložacije, tj. izbacivanja čitave porodice na ulicu, još jedna je nakazna ilustracija divljanja predatorske verzije kapitalizma u Srbiji, kao i u susednim državama.

Za razliku od Nušićeve jednočinke "Kirija" i Čehovljevog "Višnjika", sadašnje žrtve svakojakih poverilaca, od banaka do komunalnih preduzeća, u socijalnoj drami "Izvršitelj" postupaju drugačije, hrabrije i lucidnije. Odbijaju da se povinuju surovim zakonima i opskurnom poretku u režiji vidljivih i tajnih gospodara naše stvarnosti, prkoseći sudbini dužničkog roblja i obespravljene mase.

Akademsko pozorište AKUD-a "Branko Krsmanović", osnovano 1922. godine, u skladu sa bogatom tradicijom hrabrog i angažovanog studentskog teatra, uvrstilo je u repertoar "Izvršitelja" nastojeći da problematizuje jedno od gorućih pitanja našeg društva - ponižavanje i slamanje dostojanstva sve većeg broja građanki i građana.

Dobrodošli u Akademsko pozorište, Balkanska 4!

P.S. RTS 1, jutarnji program, o premijeri predstave "Izvršitelj":

 

 

Atačmenti



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

milojep milojep 08:39 24.05.2016

Klon

Filipe, jutros tebe i ovog Cvejića pogrešno potpisaše u prilogu na jutarnjem programu Haha ja pomislih neki tvoj klon
Filip Mladenović Filip Mladenović 10:59 24.05.2016

Re: Klon

milojep
Filipe, jutros tebe i ovog Cvejića pogrešno potpisaše u prilogu na jutarnjem programu Haha ja pomislih neki tvoj klon



Zamena identiteta, odnosno kradja identiteta je okosnica dramskog teksta i predstave "Izvršitelj". Ironija sudbine!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana