Društvo| Filozofija| Nostalgija| Život| Životni stil

Rep, rad i disciplina

Milan Novković RSS / 21.05.2016. u 13:33

SoulMates.18754.jpg

Ako ne računamo statističke repove, sex, boks i slične đakonije, gde su neki mišići ponekad prirodno zategnuti, crni pojas deseti dan danas odnose, bar ponekom od nas u kasnijim adolescentnim godinama, oni koji umeju da nas nasmeju do bolno zategnutih trbušnih i oklolnih mišića, opuste u prirodnom osmehu pametne i kreativne osobe, bez obzira na prazne reči koje, možda, tačno znaju gde idu u svojoj nepotrebnosti, dok niko na njih ne obraća pažnju, iznenada veselo urade iracionalnu stvar, uzbuđeno skuvaju nešto dobro, pevaju do prijatnosti uz dobru muziku bez obzira na kanonično odsustvo izvođačkih kapaciteta, igraju uz ritam ako ne uz graciozno njihanje celog tela a ono bar uz oštro cimanje glavom sa prihvatljivo malim faznim kašnjenjem u odnosu na muziku, ... ima svašta, sve u svemu.

Oni što umeju da bleje sa iskrenim osmehom na licu, da se izrazim na književnom prigrevačkom (lažem, ovo sam maznuo od Beograđana).

U invaziji raznih informativnih gremlina što su donele godine blagih tehnoloških zima, svaki intelektualac (ili intelektualka, the singular includes the plural, he shall include she, and vice versa) koji drži do sebe u preletanju preko znanja koja nemamo mi, nego drugi, uz pomoć premalo proverenih obrazaca da nova znanja stavimo gde im je mesto, će prvo pokušati da uradi sve da bi se podigao na viši nivo.

Koji nivo?

U ITju je jedan naš bivši zaposleni, Rus Juri, jednom rekao dok je jurio neki problem: „Kad ništa drugo ne uspe pročitaj dokumentaciju".

Šta kaže non-IT dokumentacija ovih dana:

     - Podseća nas kako bebe nisu baš nešto prepametne kada su im ego i „ja" u pitanju i kako se grohotom smeju i plaču (ne grohotom kad je plač u pitanju) u grupi, nije bitno koja beba prva počne pošto ostale ne kapiraju da se dobro ili loše ne dešava njima nego drugima. I sad, ovde je članak što sam čitao mogao i da se završi, al navalio intelektualac da objašnjava kako to, ta zbunjoza, ne utihne sasvim u nama „odraslima" preko primera vrlo empatičnih ljudi koji rade u sredinama gde su emocije uzburkane, recimo na primerima medicinskih sestara ili braće. Dali su i primer Facebook eksperimenta od pre nekoliko godina gde su nas kolektivno emotivno pomerali malim pomeranjima u „živahnosti" FB okvira, rama. Pa onda objašnjava, članak, tj njegov autor, kako na kraju mi svi imamo prostor da se pomerimo da bismo se zaštitili, priča o malim psihopatama u nama koje ne uzimamo u usta bez potrebe, ili malim srećnim ljudima u nama koji nestrpljivo čekaju da nađu društvo, razlici između iskrenog saživljavanja (koje je burno) i iskrenog sažaljevanja, koje nije ni približno toliko burno bez obzira na iskrenost, ... Poenta autora je da smo mi psihički vrlo plastični i druželjubivi, čekamo, pa ako neko, nešto ili mi sami napravimo nešto novo od sebe ... cool. Ili nije cool, zavisi šta smo napravili.

    - Onda u drugom časopisu potežu Herdera, iako on lovi po večnim lovištima već stotine godina, koji je insistirao ne na tome da duštvo u kom rastemo utiče na mali ili značajan deo našeg identiteta, nego utiče na ogroman deo, tj manji deo nam je, malecki, da projektujem „misao" na domaći teren, drugosrbijanski, drugonadsrbijanski, drugonacionalni ili drugonadnacionalni. On kaže (nešto mu imputiraju, naravno, pošto neke pojave nisu postojale u njegovo vreme, iako je maštovito kretanje levo-desno u vremenu u redu) kako cool, mogu zapadnjaci da vole kinesku umetnost, svi volimo neku istu muziku, delimo dosta estetike, etike i religioznosti, ali srž, ona srž bez koje više ne postojimo kao face sa identitetom i dušom, koja, tako, ni ne može da se izbaci iz nas, ta srž je značajno kolektivna - ubacio je sad tu autor i naciju, ali nema potrebe, Herder je mislio na jezik pa kako kad i dokle smo uspeli da dobauljamo u raznim uzrastima, noša, kuća-porodica, škola, selo, ... Sve kolektiv, u stvari, mali prvo, pa sve veći, i taj kolektiv su nam kosti, noseća neka statika.

Pa što se onda mi toliko nad-kolektivno šepurimo s vremena na vreme?! Evolucioni biolog kom nije do nebitnih bi možda samo odmahnuo rukom u prolazu i rekao kako je šepurenje uvek u ime frenetičnih pokušaja da nešto odvedemo u krevet, bez da primeti da previše homo-fiziološki-seksualnih prečesto nasrće najsvijetlijim oružjem na previše članova iste te polazne grupe koji su uglavnom hetero-psihološki-seksualni.

Možda samo ubivamo konkurenciju na taj način, a možda su nas Internet i široka pozornica pomalo zbrkali.

Mislim da je za oprostiti svima nama što na pitalicu da li bi više voleli da budemo lepi ili glupi posegnemo za ovim drugim, pošto je lepota prolazna, pa se pod kišobranom tog oproštaja sećam sledećeg:

O drugu pričam - literalno i lingvistički challenged pomalo on je onomad kupio Ekovog Baudolinoa (srpski?!) na engleskom. Nije išao na drug-član foru nego je kupio kjnigu, pošto kjnige i lepo izgledaju na policama. Igrom slučaja mu je kasnije jedna VIPovka (valjda) poklonila tu istu knjigu na Srpskom, koju je ona sa kolegom prevela.

I čita tako drug i nije mu jasno otkud odejdnom navala prijatnih osećanja po Baudolinovom arhaičnom korišćenju jezika u prvom poglavlju na srpskom. Misim, naučio je drug caku-dve, ne previše, al ga ipak ozari ta neka dečačka arhaika.

I da (dadne) on onda englesku knjigu drugom mužu svoje prve žene, posh, obrazovanom Englezu (pa neka neko još kaže kako žene vole široka, lička ramena) i gleda mu facu u očekivanju nekontrolisane i neartikulisane radosti u obliku ... posh-pokerske face, posh-pokerskih reči „pa on je samo nepismen ovde...".

Takoe, biti ne preterano inteligentan u lingvističkom sektoru, pa otići i decenijama živeti u inostranstvu ima svoju draž (Baudolino bi rekao „dražicu" u prvom poglavlju, ali bi to kasnije postala stvar prošlosti), čovek vidi dva sveta, značajno i na trenutke nepremostivo različita.

Danas te razlike stižu preko društvenih mreža, između ostalog, i možda su u početku nepremostive, te razlike, na višem nivou, gde je, npr, siromašnog Herdera i Kanta, pa ostale, srednjeklasne Hegela, Šilera, i ostale, bogatog Getea+ pa nadalje ujedinio ranjeni, nacionalni senzibilitet, da bi sa druge strane nepremostivog ranjeni, nacionalni senzibilitet razjedinjavao, ...

... kako bi se, na kraju, nepremostivo spustilo na bilo koji nivo, i to samo da bi neko nekog, uz pomoć šepurenja, odveo u krevet, fizički ili psihički :-)

Atačmenti



Komentari (52)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 13:35 21.05.2016

samo da priložim

svoju najkraću pjesmu:


rad, disciplina i red




pa na čitanje
Milan Novković Milan Novković 13:38 21.05.2016

Re: samo da priložim

docsumann
svoju najkraću pjesmu:


rad, disciplina i red




pa na čitanje

Nije red nego rep

Možda ti misliš da si vlasnik značenja svoje najkraće pesme, ali si se kockao pa izgubio veliki deo kako si pritisnuo Return
Milan Novković Milan Novković 13:47 21.05.2016

Re: samo da priložim

pa na čitanje

Za prvi komentar, pa još na neviđeno, specijalna, apstraktna drugarica da ti sedi na plećima dok radiš sklekove

mnenadic mnenadic 14:10 21.05.2016

Re: samo da priložim

Nije red nego rep


Riba ribi grize rep ... :)
mnenadic mnenadic 14:11 21.05.2016

Re: samo da priložim

Auh, žarku ti mesečinu.
docsumann docsumann 15:08 21.05.2016

Re: samo da priložim

Milan Novković
pa na čitanje

Za prvi komentar, pa još na neviđeno, specijalna, apstraktna drugarica da ti sedi na plećima dok radiš sklekove



mislim da je prelagana. je l' mogu zato dvije?
docsumann docsumann 15:25 21.05.2016

nivoi kulturne integracije


da li su današnji klinci (ok, možda i mi malo manje mladi) s raznih krajeva planete povezaniji međusobno s obzirom na svoj svakidašnji kulturni paket (muzika, knjige, serije; a pogotovo na emo, hipster, streigtht edge, neopagan ... il' neki drugi globalni subkulturni pokret) nego sa sopstvenim nacionalnim identitetom?

a opet, da li smo svi mi možda daleko povezaniji na neko praiskonskom, arhaičnom, primitivnom kulturom obrascu, nasleđenom od naših davnih predaka, a koji neumitno šljaka na nivou nesvjesnog, nego što smo to u ovom sadašnjem trenutku kroz čitav spektar, daleko uočljivijih, tehnološko-kulturnih globalnih fenomena (internet, svjetsko tržište, mejnstrim industrija zabave, pop art (u najširem smislu))?

dugim pitanjima na dugorečenični ekspoze
emsiemsi emsiemsi 19:45 21.05.2016

Re: samo da priložim

Milan Novković
pa na čitanje

Za prvi komentar, pa još na neviđeno, specijalna, apstraktna drugarica da ti sedi na plećima dok radiš sklekove


Милане --- јеботе патак !
Прочитај прву реченицу у уводном тексту !
Молим појашњење тога пасуса, јер је то, да би било разумљиво, требало да се напише у, брат - брату, 10 реченица.
Но, ти си све збубао у једну (а основни глагол си потпуно испустио, вероватно се надајући, да ћеш га, после 23 зареза, навести на крају).
Milan Novković Milan Novković 23:27 21.05.2016

Re: samo da priložim

Но, ти си све збубао у једну (а основни глагол си потпуно испустио, вероватно се надајући, да ћеш га, после 23 зареза, навести на крају)

Osnovni problem je što ja ubrzo u rečenici izgubim nit, tj potpuno zaboravim kako sam je počeo, a nisam je još završio pa ne mogu da stavim tačku
octopus octopus 00:11 22.05.2016

Re: samo da priložim

docsumann
svoju najkraću pjesmu:


rad, disciplina i red




pa na čitanje


Kako ono reče moj ex načelnik. " Od vas tražim samo jedno, a to su dve stvari, RAD, RED i DICIPLINA."

Da, da " diciplina".
Milan Novković Milan Novković 09:05 22.05.2016

Re: samo da priložim

Da, da " diciplina".

Rad, red i diciplina za kofjuterom

Milan Novković Milan Novković 10:39 22.05.2016

Re: nivoi kulturne integracije

docsumann

da li su današnji klinci (ok, možda i mi malo manje mladi) s raznih krajeva planete povezaniji međusobno s obzirom na svoj svakidašnji kulturni paket (muzika, knjige, serije; a pogotovo na emo, hipster, streigtht edge, neopagan ... il' neki drugi globalni subkulturni pokret) nego sa sopstvenim nacionalnim identitetom?

a opet, da li smo svi mi možda daleko povezaniji na neko praiskonskom, arhaičnom, primitivnom kulturom obrascu, nasleđenom od naših davnih predaka, a koji neumitno šljaka na nivou nesvjesnog, nego što smo to u ovom sadašnjem trenutku kroz čitav spektar, daleko uočljivijih, tehnološko-kulturnih globalnih fenomena (internet, svjetsko tržište, mejnstrim industrija zabave, pop art (u najširem smislu))?

dugim pitanjima na dugorečenični ekspoze

Novo uvezivanje je nemala zagonetka za sve.

Ipak, onaj osnovni princip protiv kojeg su onomad ustali Herder & Co. - živjenje po pravilima službe - je danas manje na snazi nego ikad.

Gle kako je on to nekad "rekao":

- Mi želimo da se "iskažemo". Tj i kad ćutimo nismo ćutolozi nego se samo iskazukemo na alternativne načine. Ko ne želi da se iskaže je "faličan". Danas se kaže da je statistički rep i ti razni repovi su interesantni nego je meni blog postao prevelik i pre nego što smo stigli do njega.

- Mi želimo da pripadamo nečemu. A ne možemo da pripadamo svemu, nema se resursa. Tako, ti možda još i možeš da staviš i drugu drugaricu na pleća, ali ti polako ponestaje pleća, dok ih ne virtualizuješ

- Razni istinski ideali (istinski jednoj osobi ili grupi) su često nekompatibilni. Pa onda imamo i istinske ideale u jednoj osobi koji su nekompatibilni

Tj ja ne znam kako je on to tačno rekao, prepričava mi se, i to prepričavanje ume da bude fallacy samo takav. Mi ne volimo da priznamo da su "naši" izvori pogrešni u tom preperičavanju. Tačnije, ne volimo nešto ni da zalazimo u tu temu. Na sreću evolucija nas je pripremila da se relativno kvalitetno krećemo kroz šum. I ovaj paragraf mi nije disclaimer nego je interesantan zato što kao amateriji jedni drugima svašta pričamo i u neverovatno mnogo verujemo.

Mnogi ljuti egzistencijalista neće to olako priznati, ali ovde na scenu stupa kafana, mesto gde se nalaze oni "opasni" ljudi iz mog prvog paragrafa - i oni smekšaju, popuštaju i bivaju zavedeni, egzistencijalisti, tj i oni, milom ili silom, dele život na umaranje i odmaranje, i kako se iskreno odmaraju ume da ih stefi "šlog" tipa "šta bi?!"

Ova Herderova "stavka" broj 3 - teško je njoj se opirati, iako svi pokušavamo kao mlađi, tj tu je relativno lako naći ljude, tu smo svi bili, koji egzistencijalno posrnu, al na kratko, tipa "ma ja sam Bog, samo da mi je da malo sednem i razmislim pa posavetujem čovečansvo kako živeti".

Kako starimo mi onda silom, ako nismo iskoristili bolje prilike, učimo kako su ideali nekompatibilni.

I eto, na blog, npr, dolazimo da se družimo, ali nećemo uvek da priznamo pa ovako nekompatibilišemo dok se ne umorimo
emsiemsi emsiemsi 10:50 22.05.2016

Re: nivoi kulturne integracije

Milan Novković

...

I eto, na blog, npr, dolazimo da se družimo, ali nećemo uvek da priznamo pa ovako nekompatibilišemo dok se ne umorimo

Милане, не смеш да признаш никада --- па шта кошта да кошта !
Где би нас то одвело када би признавали - онда би сваки блог имао двадесетак коментара.
tess tess 11:34 22.05.2016

Re: samo da priložim

emsiemsi
Milan Novković
pa na čitanje

Za prvi komentar, pa još na neviđeno, specijalna, apstraktna drugarica da ti sedi na plećima dok radiš sklekove


Милане --- јеботе патак !
Прочитај прву реченицу у уводном тексту !
Молим појашњење тога пасуса, јер је то, да би било разумљиво, требало да се напише у, брат - брату, 10 реченица.
Но, ти си све збубао у једну (а основни глагол си потпуно испустио, вероватно се надајући, да ћеш га, после 23 зареза, навести на крају).

Emsi, prva rečenica je najbolje što sam - do sad - pročitala od Milana. Ali, ti si jednostavno nemoguć čovjek. :))
emsiemsi emsiemsi 11:37 22.05.2016

Re: samo da priložim

tess
emsiemsi
Milan Novković
pa na čitanje

Za prvi komentar, pa još na neviđeno, specijalna, apstraktna drugarica da ti sedi na plećima dok radiš sklekove


Милане --- јеботе патак !
Прочитај прву реченицу у уводном тексту !
Молим појашњење тога пасуса, јер је то, да би било разумљиво, требало да се напише у, брат - брату, 10 реченица.
Но, ти си све збубао у једну (а основни глагол си потпуно испустио, вероватно се надајући, да ћеш га, после 23 зареза, навести на крају).

Emsi, prva rečenica je najbolje što sam - do sad - pročitala od Milana. Ali, ti si jednostavno nemoguć čovjek. :))

За болдовано ниси у праву !
За не-болдовано --- сагласан !
tess tess 11:38 22.05.2016

Re: samo da priložim

:)
makemyday makemyday 08:42 23.05.2016

Re: samo da priložim

A odakle je ova ilustracija? Vrhunska,posebno za disciplinu i "kofjuter", i poznata mi ali ne mogu da se setim odakle.
Milan Novković Milan Novković 09:14 23.05.2016

Re: samo da priložim

makemyday
A odakle je ova ilustracija? Vrhunska,posebno za disciplinu i "kofjuter", i poznata mi ali ne mogu da se setim odakle.

Iz naše (firmine) kolekcije na Pikasi. Za onu u blogu znam da je jedna koleginica, davno, skunula sa Stock Exchangea (tada smo imali pretplatu), a dečaka sa praćkom je našla druga koleginica, isto davno, ali ne mogu da se setim da li je sa Stock Exchangea ili nekog od "creative commons".
narcis narcis 14:09 21.05.2016

pročitao

al moraću ponovo
zilikaka zilikaka 14:33 21.05.2016

bem mu miša

ali srž, ona srž bez koje više ne postojimo kao face sa identitetom i dušom, koja, tako, ni ne može da se izbaci iz nas, ta srž je značajno kolektivna - ubacio je sad tu autor i naciju, ali nema potrebe, Herder je mislio na jezik pa kako kad i dokle smo uspeli da dobauljamo u raznim uzrastima, noša, kuća-porodica, škola, selo, ... Sve kolektiv, u stvari, mali prvo, pa sve veći, i taj kolektiv su nam kosti, noseća neka statika.


I ja nekako isto mislim i držim da sam u pravu.

Ne samo jezik, nego i zvuči, muzika odeređenog prostora. Okreni-obrni, to nam je valjda uprogramirano vrlo rano, dok još nismo bili svsni, i nosimo ga ceo život.

...nego, zar je ONA dobila VIP?
niccolo niccolo 16:29 21.05.2016

Re: bem mu miša

..nego, zar je ONA dobila VIP?

Onda da joj se čestita...
zoja444 zoja444 17:12 21.05.2016

Re: bem mu miša

koja ona?
emsiemsi emsiemsi 19:47 21.05.2016

Re: bem mu miša

zilikaka
ali srž, ona srž bez koje više ne postojimo kao face sa identitetom i dušom, koja, tako, ni ne može da se izbaci iz nas, ta srž je značajno kolektivna - ubacio je sad tu autor i naciju, ali nema potrebe, Herder je mislio na jezik pa kako kad i dokle smo uspeli da dobauljamo u raznim uzrastima, noša, kuća-porodica, škola, selo, ... Sve kolektiv, u stvari, mali prvo, pa sve veći, i taj kolektiv su nam kosti, noseća neka statika.


I ja nekako isto mislim i držim da sam u pravu.

Ne samo jezik, nego i zvuči, muzika odeređenog prostora. Okreni-obrni, to nam je valjda uprogramirano vrlo rano, dok još nismo bili svsni, i nosimo ga ceo život.

...nego, zar je ONA dobila VIP?

Ко је ОНА ?
zilikaka zilikaka 00:12 22.05.2016

Re: bem mu miša

koja ona?

Ко је ОНА ?


Pa ona kojoj se inače čestita VIP, kad god je prilika.

To valjda jer nije pošteno častila na vreme, pa se ne setimo.
angie01 angie01 09:29 22.05.2016

Re: bem mu miša

Pa ona kojoj se inače čestita VIP, kad god je prilika.


pa dajte vise to ime, majkumu!
mariopan mariopan 12:55 22.05.2016

Re: bem mu miša

angie01
Pa ona kojoj se inače čestita VIP, kad god je prilika.


pa dajte vise to ime, majkumu!

...божију.

mirelarado mirelarado 13:24 22.05.2016

Re: bem mu miša

To valjda jer nije pošteno častila na vreme, pa se ne setimo.


Немам појма о коме је ту реч, али ја ћу частити кад се та (по мени неоправдана) подела укине.<_<
tyson tyson 14:41 21.05.2016

Andrić po drugi put među Srbima

Au bogati kolike rečenice, pobogu Milane ko će pohvatati početak i kraj misli?! I još za vikend, u subotu, po lepom vremenu...

Ako ne računamo statističke repove, sex, boks i slične đakonije, gde su neki mišići ponekad prirodno zategnuti, crni pojas deseti dan danas odnose, bar ponekom od nas u kasnijim adolescentnim godinama, oni koji umeju da nas nasmeju do bolno zategnutih trbušnih i oklolnih mišića, opuste u prirodnom osmehu pametne i kreativne osobe, bez obzira na prazne reči koje, možda, tačno znaju gde idu u svojoj nepotrebnosti, dok niko na njih ne obraća pažnju, iznenada veselo urade iracionalnu stvar, uzbuđeno skuvaju nešto dobro, pevaju do prijatnosti uz dobru muziku bez obzira na kanonično odsustvo izvođačkih kapaciteta, igraju uz ritam ako ne uz graciozno njihanje celog tela a ono bar uz oštro cimanje glavom sa prihvatljivo malim faznim kašnjenjem u odnosu na muziku, ... ima svašta, sve u svemu.



Milan Novković Milan Novković 14:50 21.05.2016

Re: Andrić po drugi put među Srbima

Au bogati kolike rečenice, pobogu Milane ko će pohvatati početak i kraj misli?! I još za vikend, u subotu, po lepom vremenu...

Sve sam probao, dovlačio i knjige iz Srbije, družio se sa VIPovcima, al kažu doktori da je ono najgore

Znam da je teško razumeti taj jaz (zato je ova reč sa ova tri mizerna slova i ovako smešna), i ja verujem da sve što znam u ITju mogu skoro preko noći da prenesem na druge.

Pa onda imam drugare koji to isto tako veruju, popuprosečni proseci na faksovima, jedan nije prošao prijemni na ETFu elektronici pa otišao na odsek gde je bila slabija konkurencija, a koji i dalje, iz nekog čudnog razloga, danas ume da uradi, u istom vremenu, 10-20 PUTA više od Mensa vrha koji je na ETFu imao 9+ proseke.

Tako, veruj mi da ja ne mogu čudom da se načudim kako neki ljudi umeju lepo i čitko da pišu
emsiemsi emsiemsi 19:48 21.05.2016

Re: Andrić po drugi put među Srbima

tyson
Au bogati kolike rečenice, pobogu Milane ko će pohvatati početak i kraj misli?! I još za vikend, u subotu, po lepom vremenu...

Ako ne računamo statističke repove, sex, boks i slične đakonije, gde su neki mišići ponekad prirodno zategnuti, crni pojas deseti dan danas odnose, bar ponekom od nas u kasnijim adolescentnim godinama, oni koji umeju da nas nasmeju do bolno zategnutih trbušnih i oklolnih mišića, opuste u prirodnom osmehu pametne i kreativne osobe, bez obzira na prazne reči koje, možda, tačno znaju gde idu u svojoj nepotrebnosti, dok niko na njih ne obraća pažnju, iznenada veselo urade iracionalnu stvar, uzbuđeno skuvaju nešto dobro, pevaju do prijatnosti uz dobru muziku bez obzira na kanonično odsustvo izvođačkih kapaciteta, igraju uz ritam ako ne uz graciozno njihanje celog tela a ono bar uz oštro cimanje glavom sa prihvatljivo malim faznim kašnjenjem u odnosu na muziku, ... ima svašta, sve u svemu.



Хихихихихи --- сада сам, читајући остале коментаре, наишао и на твоје одушевљење Милановом почетном реченицом.
emsiemsi emsiemsi 19:52 21.05.2016

Re: Andrić po drugi put među Srbima

Milan Novković
Au bogati kolike rečenice, pobogu Milane ko će pohvatati početak i kraj misli?! I još za vikend, u subotu, po lepom vremenu...

Sve sam probao, dovlačio i knjige iz Srbije, družio se sa VIPovcima, al kažu doktori da je ono najgore

Znam da je teško razumeti taj jaz (zato je ova reč sa ova tri mizerna slova i ovako smešna), i ja verujem da sve što znam u ITju mogu skoro preko noći da prenesem na druge.

Pa onda imam drugare koji to isto tako veruju, popuprosečni proseci na faksovima, jedan nije prošao prijemni na ETFu elektronici pa otišao na odsek gde je bila slabija konkurencija, a koji i dalje, iz nekog čudnog razloga, danas ume da uradi, u istom vremenu, 10-20 PUTA više od Mensa vrha koji je na ETFu imao 9+ proseke.

Tako, veruj mi da ja ne mogu čudom da se načudim kako neki ljudi umeju lepo i čitko da pišu

Ја ћу те подучити.
За почетак, почни да мање користиш зарез, а више тачку.
Milan Novković Milan Novković 00:08 22.05.2016

Re: Andrić po drugi put među Srbima

За почетак, почни да мање користиш зарез, а више тачку.

Tačka je osakaćen zarez

Meni je tačka šok i izbacuje me iz takta.

Iako ja nisam koka i ne nosim jaja sutra ću (pošto sad idem da gledam neke reprize) ipak da nađem jednog baš majstora ovde, bivšeg kolumnistu Evening Standarda pa književnika, kojeg ja obaška gotivim, koji stavlja Orvela na svoje mesto.

Tamo, pa ovde, ima previše svedenosti, preciznosti, logike, prosvetiteljstva, indukcije, Orvelovih matrica za pisanje za moj nežni, lički senzibilitet

Stavio sam ga jednom bojažljivo na Fejs (valjda) VIPovki, ovog pisca odavde, pošto je ona siva eminencija i ja tako đak prvak, i ne sećam se da se bunila. A i kako bi, kad je i ona genije.

A tebi nećemo još da kažemo ko je ona pošto si premlad i moglo bi više da ti škodi nego koristi

Nači, moja nesposobnost na stranu, meni je ta unidirekcionalna, sekvencijalna metrika pisanja kratkim rečenicama u maniru gde je standardna devijacija u dužini rečenice mala strana, ko da čitam Mišimu, bože me prosti

(valjda Vladimir ne zalazi više previše ovde)

Opet, da ne ispadne da ja kobajagi nešto hoću da kažem ovde moram da priznam da ja pišem blogove jako brzo, 15 minuta, možda pola sada ponekad, i odmah objavim.

Ako ostavim za kasnije skoro napisan blog onda ga do sada još nikad nisam objavio, što samo govori koliko i šta mislim o svom pisanju, i koliko simpatija gajim prema čitaocima
Goran Vučković Goran Vučković 00:11 22.05.2016

Re: Andrić po drugi put među Srbima

Tamo, pa ovde, ima previše svedenosti, preciznosti, logike, prosvetiteljstva, indukcije, Orvelovih matrica za pisanje za moj nežni, lički senzibilitet

Samo o-Proust-eno
Milan Novković Milan Novković 00:28 22.05.2016

Re: Andrić po drugi put među Srbima

Goran Vučković
Tamo, pa ovde, ima previše svedenosti, preciznosti, logike, prosvetiteljstva, indukcije, Orvelovih matrica za pisanje za moj nežni, lički senzibilitet

Samo o-Proust-eno

Nemam pojma zašto me Prust na ovo podseća, valjda zbog "opuštenosti" - kada smo "sleteli" (došli autobusom pa brodom ovde iz Bgd pošto nismo imali dovoljno love za avion) u London 1986. jedan od prvih verbalnih "kikseva" na engleskom mi je bio da se definišem kao biseksualac (pobrkao sa heteroseksualnošću), i tri darlings u društvu su samo blago digle obrve, ostatak faca ostao pokeraški. To se zove šok terapija koja brzo opusti
amika amika 16:27 21.05.2016

Надколективно

"Kad ništa drugo ne uspe pročitaj" сам текст - реп је у реду, али где је рад и дисциплина?

"nad-kolektivno šepurimo s vremena na vreme"!!! Баш ти хвала, сада ми је јасна већина коментара на Б-92.
Milan Novković Milan Novković 00:18 22.05.2016

Re: Надколективно

"Kad ništa drugo ne uspe pročitaj" сам текст - реп је у реду, али где је рад и дисциплина?

Sada su trilogije popularne, a uskoro i sam "moram" da napišem tekst za svoju desetogodišnjicu blogovanja (dva ipo meseca u stvari)
"nad-kolektivno šepurimo s vremena na vreme"!!! Баш ти хвала, сада ми је јасна већина коментара на Б-92.

Ume Srbija, plasirana preko bloga, da bude šok.

Ja sam predugo u UK i ovo je zemlja gde se u gostima ne izuva i gde se ide u patikama u operu, ali vidim da dozvole da budu šokirani i tamošnji žitelji.

Ali kad dođem tamo pa odemo u kafanu svi su genijalci, u stvari. Žene su genijalnije malo od muškaaca, jedino što mora da se pazi sa njima kad malo više popiju (o drugaricama pričam, ništa nedžentlmensko, nego meni IQ opada kako pijem, a njima raste).
Sepulturero Sepulturero 20:26 21.05.2016

Хердер

Штета је што нисте мало више инсистирали на Хердеру јер тај је мислилац анатема за све данашње мултикултуралисте, надколективце, другосрбијанце, глобалисте...

По њему, ако добро схватам, ми смо одређени околином и језиком тако да нема шансе да се икад природно уклопимо у неку другу средину, што ја емпирички потврђујем. То се наравно односи на све нације тј. ништа ми, Срби, по томе нисмо изузетни.

Ево линк
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:04 21.05.2016

Re: Хердер

По њему, ако добро схватам, ми смо одређени околином и језиком тако да нема шансе да се икад природно уклопимо у неку другу средину, што ја емпирички потврђујем. То се наравно односи на све нације тј. ништа ми, Срби, по томе нисмо изузетни.


Za naciju ne znam, ali ovo, po svoj prilici važi za telesnu težinu. Prosto, organizam nam je programiran za određenu težinu (nejasno ko je programer, možda i ove bakterije koje nam žive u crevima, u stvari, gotovo je sasvim sigurno da su i one IT-jevci naših metabolizama, barem isto koliko i nekakava genetika) i apsolutno nema nikakve svrhe pokušavati sa menjanjem iste. Priče o tzv. promenama metabolizma pomoću dijeta, hipnoze, akupunkture, ili čak hirurških operacija su, izgleda, priličan bulšit. Isto važi i za fizičku aktivnost - ako je cilj regulacija težine, to je gubljenje vremena. Prepušten sebi, organizam će se vratiti u ravnotežno stanje, određeno tim programom.

To ne znači da ne treba da pazimo čime se hranimo, i da ostatak života provedemo na kauču ispred tv-a ili bloga, nego samo znači da regulacija telesne težine ne treba da bude cilj, kako sama po sebi, tako ni kao sredstvo za poboljšanje opšteg zdravstvetnog stanja. Drugim rečima, može se biti i debeljuca, i biti sasvim zdrav i doživeti duboku starost.
Milan Novković Milan Novković 23:49 21.05.2016

Re: Хердер

Sepulturero
Штета је што нисте мало више инсистирали на Хердеру јер тај је мислилац анатема за све данашње мултикултуралисте, надколективце, другосрбијанце, глобалисте...

По њему, ако добро схватам, ми смо одређени околином и језиком тако да нема шансе да се икад природно уклопимо у неку другу средину, што ја емпирички потврђујем. То се наравно односи на све нације тј. ништа ми, Срби, по томе нисмо изузетни.

Ево линк

Da, i meni je Herder mnogo blizak, mnogo bliži od egzistencijalista.

Ti egzistencijalisti su mi vremenom postali uglavnom veliki masturbatori. Nije mi namera da bilo koga uvredim ovde, i sam se pomeram kako prolazi život, mislim da nam je sentiment dosta vezan za starost.

Pa mislim da je on jedan od retkih genija. Sa njim i Kantom je "sve počelo". Možda je taj romantizam (tj jeste) pucao u jedno, a upucao svega i svačega, ali živimo ga i danas.

Interesantno je kako ga, tako, živimo, iako mu je originalna "ToDo" lista bila da "raskrsti" (ok, ja to trivijalizujem, uglavnom u neznanju) sa prosvetiteljstvom, pa kako njegova "deca" i dan-danas muku muče sa kripto-prosvetiteljstvom u sebi.

emsiemsi emsiemsi 06:27 22.05.2016

Re: Хердер

Milan Novković
Sepulturero
Штета је што нисте мало више инсистирали на Хердеру јер тај је мислилац анатема за све данашње мултикултуралисте, надколективце, другосрбијанце, глобалисте...

По њему, ако добро схватам, ми смо одређени околином и језиком тако да нема шансе да се икад природно уклопимо у неку другу средину, што ја емпирички потврђујем. То се наравно односи на све нације тј. ништа ми, Срби, по томе нисмо изузетни.

Ево линк

Da, i meni je Herder mnogo blizak, mnogo bliži od egzistencijalista.


Дај сиже !
Milan Novković Milan Novković 08:55 22.05.2016

Re: Хердер

Дај сиже !

Sepulturerov link je siže.

Ako treba siže od sižea - dvoje se zavoleli, sudbina ih rastavila, oni pevali, pevali, pevali, i sudbina ih ponovo sastavila

Ako je previše metaforično ili alegorično onda zamisli da su ovo dvoje Tarzan i Džungla i da je Tarzana poslalo u New York ili na Terazije da valja devize

E sad, tu bi već trebala žestoka mašta da pocepa majicu i da se pojavi slovo S na grudima, a ako lenjo nedeljno prepodne ne radi kako treba zamisli sledeće:

Pevao tako Tarzan al zna da mu Ćita pati u džungli pa se jednog dana krišom uvukao u teretni voz za Bar, tamo na brod, nekako zavarao američke brodove po morima i dobacio do Afrike ...
Milan Novković Milan Novković 08:59 22.05.2016

Re: Хердер

Prosto, organizam nam je programiran za određenu težinu

Onaj što je mene programirao je vatao neka zjala, to smem da se kladim, il su mu doveli neku drugaricu u okolinu (muško me je programiralo, žene su racionalnija bića)
Goran Vučković Goran Vučković 10:54 22.05.2016

Re: Хердер

Sepulturerov link je siže.

Interesantan link (a još interesantniji sajt). Andrew Joyce, Phd. upreže Herderove ideje da brani segregaciju po boji kože (a boja kože je, jelte, isto što i nacionalna kultura) i dehumanizuje "antifa" grupe.

A vidi npr ovo.
Milan Novković Milan Novković 11:03 22.05.2016

Re: Хердер

Goran Vučković
Sepulturerov link je siže.

Interesantan link (a još interesantniji sajt). Andrew Joyce, Phd. upreže Herderove ideje da brani segregaciju po boji kože (a boja kože je, jelte, isto što i nacionalna kultura) i dehumanizuje "antifa" grupe.

A vidi npr ovo.

Ja Herdera volim da "udenem" u korene romantizma, a ne u opalo lišće prosvetiteljstva

Kao i sa dinamitom ili mnogim tehnologijama, koje odneseš u rat pa ubijaš, ili u društvo pa praviš bolji život, i romantizam je svašta izrodio (fašizam, npr).

A opet ga mi danas živimo, i ne kažemo kako živimo fašizam.

Vizija svetske harmonije preko različitosti uopšte nije utopija !!!
Goran Vučković Goran Vučković 11:15 22.05.2016

Re: Хердер

Povremeno kačim ovde onaj Orvelov tekst iz 1944. o upotrebi reči fašizam - međutim meni je "white identity" (što je podnaslov ovog sajta) kontradikcija u definiciji (osim ako se ne radi o deterdžentu).
Milan Novković Milan Novković 11:35 22.05.2016

Re: Хердер

Goran Vučković
Povremeno kačim ovde onaj Orvelov tekst iz 1944. o upotrebi reči fašizam - međutim meni je "white identity" (što je podnaslov ovog sajta) kontradikcija u definiciji (osim ako se ne radi o deterdžentu).

A, da, Orvel - njegov talenat da ekstrapolira društvene pojave i trendove je za divljenje.

Ali, kako ga podignemo na literalni meta-nivo ja nisam veliki fan. Znam da zvuči paradoksalno, ja koji nemam pojma o literaturi, literalnom, lingivstici i sličnom, a kome samo Herder daje pravo da se "iskaže"

To je najbolje, za moj ukus i lik je meni genije, rekao Will Self, na BBC Radio 4 (ovo dole je transcript, valjda):

A Point of View: Why Orwell was a literary mediocrity

Tako, ja spadam u one koji smatraju da kako pokušaš jednu reč, najobičniju reč da zarobiš u kapljici ili oblaku meta-informacija ti je, u stvari, pokušavaš ubiti.

On to pokušava i u frazama i obrascima.
Goran Vučković Goran Vučković 11:41 22.05.2016

Re: Хердер

Ali, kako ga podignemo na literalni meta-nivo ja nisam veliki fan.

Što se toga tiče, kucaš na otvorena vrata. Nisam "vernik" njegovih literarnih dometa. Više mi je bio interesantan društveno-istorijski - stvari poput "Down and out in Paris and London" (što sam čitao u paraleli sa Bulgakovljevim Psećim Srcem) i "Hommage to Catalonia"
emsiemsi emsiemsi 11:44 22.05.2016

Re: Хердер

Goran Vučković
Ali, kako ga podignemo na literalni meta-nivo ja nisam veliki fan.

Što se toga tiče, kucaš na otvorena vrata. Nisam "vernik" njegovih literarnih dometa. Više mi je bio interesantan društveno-istorijski - stvari poput "Down and out in Paris and London" (što sam čitao u paraleli sa Bulgakovljevim Psećim Srcem) i "Hommage to Catalonia"

Јеботе патак !
Ја се дивим вама који сте прочитали толико књига !
Ја сам прочитао само 3 хиљаде - и тада сам увидео да знам све и престао. Можда нисам требао.
Goran Vučković Goran Vučković 11:53 22.05.2016

Re: Хердер

Ја сам прочитао само 3 хиљаде - и тада сам увидео да знам све и престао. Можда нисам требао.

Ako si uvideo da znaš sve, ne vidim što bi dalje čitao. Samo gubiš vreme.
emsiemsi emsiemsi 17:24 22.05.2016

Re: Хердер

Goran Vučković
Ја сам прочитао само 3 хиљаде - и тада сам увидео да знам све и престао. Можда нисам требао.

Ako si uvideo da znaš sve, ne vidim što bi dalje čitao. Samo gubiš vreme.

Што даље иде, све мање сам сигуран да сам донео добру одлуку.
freehand freehand 08:22 22.05.2016

Rep

... rogovi i kopita. I disciplina kitschme. Ali šta očekivati od čoveka kome je frižider Ali babina pećina i orgazmotron istovremeno a filozofira pozivajući se na Kanta i Herdera klanjajući se svom smrzavajućem idolu?
Svejedno, meni je prvi pasus o dli čan! a ono posle se pravim da je izvanredno, kao što sam klimao dubokoumno glavom kao diveći se Hegelovim bravurama besmisla a sve u pokušaju (druga teza i ultimativni motivacioni faktor po Novkoviću) da nešto"odvučem u krevet".
Milan Novković Milan Novković 08:47 22.05.2016

Re: Rep

frižider Ali babina pećina i orgazmotron istovremeno

I đavolja rabota!

Lako je Kanta pogurati u stranu (Herdera teže) kako postaneš intelektualno gladan - samo dođeš na blog da nekome nešto objasniš.

Ali kako ti opadne koncentracija masnoća u krvi pokušaj da izbaciš frižider iz jednačine, npr mišlju kako si otišao u savanu da loviš

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana