Društvo| Kućni ljubimci

Četiri molera iz Vijene i plemeniti D’ Enuncio

tasadebeli RSS / 12.05.2016. u 23:22

Бајковита басна једночинка у три сцене и три слике (јер три пута Бог помаже).


Лица: Сисоје, Мудрица и фамилија, Председник кућног савета, Мој матори, Мој друг, Ласица, Момак, гомила малих будућих ласица, керови и, на крају, што ми и налаже добро кућно васпитање, Лирски Објекат као фил руж ове драматизоване приповести.

Пролог

Служио сам стари кадар, ЈНА, сада већ далеке 1983/84. године у тада далекој, а данас још даљој Словенији, некада СФРЈ, а сада Европска унија.
И одмах по облачењу униформе приметим да једна стара кука, војник тада већ са стажом од 6 месеци у војсци, упорно иде за мном куда год ја кренем. Тог лика смо сви звали Сисоје, да простите на изразу, али он се није бунио, па не видим разлог да се ми устежемо овде да га тако зовемо. Иначе је то био момак једно три-четири године старији од мене из неког села из околине Горњег Милановца.
Иде, дакле, Сисоје за мном као кер, не одустаје. Како очи отворим, он је већ ту. Ја у кантину, он за мном. Ја на ручак, он ми иза леђа. Ја у просторију одређену за пушаче, он за мном иако није био пушач. Ја као вечити „плави", окупатор, у јуришу на „црвене" који бране домовину у домовинском рату, а Сисоје ми дише за врат јуришајући барабар са мном...
Иде Сисоје за мном, ћути, не проговара, само ме пажљиво гледа као да сам микроб испод микроскопа и слуша шта ја причам.
Већ ми је било помало постало непријатно, па сам сваки пут када осетим да ме Сисоје гледа, смерно обарао поглед према земљи као и свака ђана. О очајничком избегавању могућности да се са Сисојем нађем у истој групи за оно туширање једном недељно у касарни да вам и не причам...
И трајало је то, богами, дуго.
Тек негде пред своје скидање из војске, Сисоје ме ухвати једном насамо. Ја сав претрнуо, тражим очајнички излаз из ситуације, кад Сисоје, на моје потпуно изненађење, рече:
- Знаш, када си ти стигао у касарну, мени су рекли да идем свугде за тобом и да слушам шта говориш другим војницима и гледам шта радиш, па да им то рапортирам.
- И ти си пристао на то? - упитах га ја сада већ потпуно затечен наглим обртом.
- Наређење је наређење. - одговори Сисоје сасвим мирним гласом који је уједно говорио и колико му је савест потпуно мирна по том питању.
Сисоје се убрзо после тога вратио у своје село код Горњег Милановца, а ја остадох јодлујући у далекој, а братској Словенији још неких три месеца са сетом у мојим ионако природно меланхоличним зеленим окицама због спознаје да мене, таквог какав сам, чак ни један Сисоје у ствари неће ни у тренуцима највеће нужде по том питању као што то већ свака војска може да буде.
Никада нисам открио зашто је Сисоје добио такво наређење.

Три сцене

Сцена прва: Уговорим ја тако једаред, пре 5-6 година, да ми се кречи стан и офарба столарија. Посао сам уговорио са човеком од око 35 година старости. (У овом тексту зваћемо га Мудрица јер сам ја, већ сте то можда схватили и из Пролога, поклоник и следбеник методе великог Чехова да одмах на почетку приповести давањем имена својим јунацима истакнем и њихов карактер што је битно, јел 'те, за даље приповедање.)
Елем, појави се Мудрица у договорени сат и доведе још двојицу као испомоћ у послу. Свога тату, човека од око 65 година, заправо главног мајстора са највише искуства у екипи, и свога брата од стрица. Лепо су радили, глетовали, кречили, фарбали све у шеснаест неколико дана.
Али нисам хтео о томе.
На једној од пауза за пиво на великој врућини по којој се радило, села три мајстора са мном за велики трпезаријски сто и отпочесмо разговор о свему и свачему да бисмо испоштовали то пиво у рукама. Мудричин тата се распричао о златним данима своје каријере, како је кречио код многих познатих личности што ме, право да вам кажем, и није баш импресионирало јербо сам познавао човека којег је лично Стевица Марковић својевремено водио да кречи вилу Алена Делона. Хоћу да кажем, тај молерски џет сет ми није нешто што ми је страно и што сам тада по први пут упознао.
Разговор постаде нешто живљи када се стари мајстор распричао како је кречио по кућама разних естрадних звезда деведесетих, па између осталих, и у кући чувеног посластичара и вође навијача јединог београдског великог клуба и који је, како рече, био врло задовољан урађеним послом.
Разумљиво, логичан наставак разговора је водио у правцу приче о Служби и Службама у Србији, њиховим припадницима, механизмима функционисања, хијерархији...
И таман када је стари мајстор почео да набраја шта је све имао прилике да види у кући поменутог посластичара, као и по кућама разних припадника разних Служби које је кречио по препоруци на врхунцу своје молерске каријере, његов син, Мудрица једна, упаде у очев монолог реченицом:"Кажу да по статистикама сваки четврти грађанин Србије ради за Службу."
Разговор, који је дотле текао између нас исто као и оно поменуто пиво низ грло, наједном застаде и сва четворица, пошто нас је за столом било таман онолико колико статистика налаже, сваки гледајући у своју флашу, а крајичком ока пажљиво осмотривши преосталу тројицу за столом, заћутасмо неких тридесетак секунди. Потом на брзину довршисмо оно пиво без много речи и посао се настави уобичајним темпом.
А лепо су ми окречили стан и офарбали столарију, није да нису. Свака им част!


Сцена друга: У другој половини осамдесетих купи моја сестра, од свога крваво зарађенога новца на градилиштима на којима су радиле наше фирме широм света, стан у тада новосаграђеном насељу на Бановом брду. Одмах по усељењу, затекнемо се Мој матори и ја сами у стану сређујући нешто, сестра још није била стигла из иностранства.
Звоно.
- Добар дан.
- Добар дан.
- Ја сам овде председник кућног савета...
И уз те речи друг Председник центарфор као јуне нагрну преко моје препречене руке на вратима и практично на силу, непозван, уђе у сестрин стан. Окрете се, обрте се пар пута, погледа пажљиво сваки ћошак и нешто мрмља и записује.
Шта вам треба? - пита га смирено мој матори и мени нешто намигује вероватно већ одавно навикнут на овакве сцене у нашем тадашњем социјализму по мери човека, а и много искуснији у комуникацији са председницима кућних савета у зградама од мене, тада млађахног студента који је свој читав дотадашњи живот живео у приватној кући у којој смо сви, читава фамилија, и ми који смо у њој живели и они који у њој нису живели, били сувласници, па самим тим и сви смо били председници. Нешто попут тадашњег председништва СФРЈ.
- Морам да попишем... - мрмља друг Председник - Опа! Па ви имате видео рекордер!
- Да. Јел' то забрањено? - пита матори и већ по боји гласа препознајем да је дошло време за зезање. Шоу тајм фоукс!
Председник не одговара, него преврће по својим папирима:
- А писаћу машину? Имате ли? (Тада није било још компјутера у широј употреби.)
- Имамо, каже матори - Две! А имамо и радио станицу у орману.
Председник се узмува:
- Какву радио станицу?
- Имамо и гештетнер на тераси! - наставља матори.
- Ћале, убацим се ја, а јел' треба да пријавимо и ону расклопљену штампарску машину што је држимо у подруму?
Почесмо матори и ја да ређамо све што нам је падало на памет да мучени друг Председник мора да запише и преда тамо где треба. И поче он да пише, а онда је схватио да га зезамо, па излете из стана као фурија.
- И пишемо невидљивим мастилом по зидовима! - сада Мој матори већ урла низ ходник за другом Председником.
Друг Председник годинама после тога није хтео да нам се јави када се сретнемо у згради. Ми смо сви њему уредно сваки пут рекли:
- Добар дан.

Сцена трећа: Пођем ја, пре неких 6-7 година, са Мојим другом, новопеченим студентом, али старијим барем 20 година од те генерације са којом је постао бруцош, на мој факултет да он подигне индекс после успешно обављеног пријемног испита за који сам га ја спремао. Није успео Мој друг баш да упадне на буџет те прве године, али он је био задовољан што се уписао и што је постао студент књижевности што му је била давнашња жеља и о чему је сањарио још док је живео по иностранству током деведесетих и на почетку 21. века.
Луњарајући по празњикавим ходницима факултета од канцеларије до канцеларије како су нас већ упућивали, ја на ходнику угледам једно мени познато лице још од мојих студентских дана. (У овој причи зваћемо га Ласица).
Мунем Мог друга лактом и прошапћем:"Видиш овог испред нас? То ти је... Тај ти је у администрацији факултета радио још док сам ја био студент, пре 20 година. И сви смо још тада знали да ради за Службу и да пред њим треба водити рачуна шта се прича јер ће то сигурно стићи тамо где треба."
Прими Мој друг то к знању, овери лице да га запамти и после узимања индекса одосмо нас двојица на кафу у једну баштицу у околини факултета.
И док смо нас двојица управо претресали питање Магбетових суђаја, појави се испред нас један момак, 25-30 година, и срдачно се поздрави са Мојим другом. После се при упознавању и у разговору са тим Момком испоставило да је то син кума породице Мог другара. И то је неко старо кумство од пре неколико генерација. На питање шта тренутно ради, Момак рече да са оцем држи једну од невладиних организација која се бавила расподелом одређених финансијских средстава која пристижу из иностранства намењених развоју младе српске демократије после петооктобарске демократске револуције.
Одговарајући на питање, Мој друг рече да се уписао на факултет, али да није успео да се упише на буџет, него да је први испод црте.
На то Момак рече:"Е, па дај, јави се. Мој ћале је јако добар са... (па рече име Ласице на коју сам претходно већ упозорио Мог друга). Као нокат и месо су, па да ти он то тамо среди."
Оде Момак, Мој друг и ја се погледасмо.
- Стари кум ти ради за Службу - питам ја.
- Веруј ми, то је и мени ново. Али ако додаш на то и ову невладину организацију којом сада руководи и чиме се бави, јер у то коло није могао баш свако да се ухвати, врло вероватно.
Иначе, да додам овде и један детаљ који је интересантан за целу причу. Наиме, деда тог Мог друга, стари предратни комуниста који је то постао много пре појаве оних који су признавали само суд своје Партије, одлежао је свој голооточки стаж онда када су потребе изискивале да и Срби виде море преко синдиката. Због тога је отац Мог друга имао изузетно тешко детињство и живот, те је свога оца, деду Мог друга, званично судским путем рехабилитовао тек тада, баш те године када је тај Мој друг уписивао факултет.
Па смо се онда Мој друг и ја, у наставку претресања питања Магбетових суђаја, запитали да ли је то старо кумство његове породице имало можда везе и са голооточким стажом његовог деде.
Углавном, Мој друг и ја завршисмо тај наш разговор констатовањем једне прастаре добре истине сасвим примерене историјском тренутку у којем се Србија нашла у моменту када је Мој друг постао студент:
Ко је још видео да се претаче мед, а да се не олижу прсти?

Три слике

Слика прва: Одувек сам муку мучио, радећи у школи, са клинцима који су имали потребу да после звона за крај часа остану са мном насамо у учионици и да ми тихо кажу:"Знате, разредни, овај је урадио то и то на математици, а овај је преписивао на контролном из историје, а овај је за вас рекао то и то..."
Врло често се испостављало да су учитељице или учитељи код којих су клинци били пре него што су стигли до мене у пети разред основне, подстицали такво понашање.
И врло често сам имао много мука да те клинце одучим од таквог понашања и таквих навика питајући се успут какви ли су им тек родитељи. (Јер сам ја ето баш недавно научио да децу не доносе роде и да се не рађају у купусу, а много пре тога сам научио једну стару педагошку истину да су деца, у ствари, само огледало нас старијих.)


Слика друга: И пред ове последње изборе, као и пред све наше изборе откада смо у демократији, на врата ми је долазило више пута по двоје омладинаца из подмладака разноразних политичких странака желећи да ми постави питања типа за кога ћу гласати и слично.
Знам да ти млади људи анкетирање обично раде за неку бедну цркавицу која треба да им послужи као џепарац и обавезно се на улици одазивам свакоме од њих ко жели да ме анкетира по разним питањима да бих тој деци помогао да зараде нешто (рецимо на она питања типа: које цигарете пушите, да ли ћете ићи на море преко синдиката, то јест, извините, побркао сам, на кредит, итд.).
Али за ове омладинце из странака баш немам стрпљења.
Мој већ увежбани одговор, пре него што они уопште и заврше свој уводни припремљени говор, гласи:"Хвала, нисмо заинтересовани."
(При чему их уопште и не лажем, па ми је још приде и савест мирна.)
Међутим, приметио сам да сваки пут, у моменту док ја завршавам своју увежбану реченицу, један од омладинаца, обично онај који ми се није обратио када сам отворио врата, врло пажљиво ишчитава моје име и презиме са таблице на вратима, а онда нешто пажљиво бележи у своје папире које носи. И то важи за омладину било које странке.
Па ми некако то сондирање јавног мњења буде помало сумњиво. Што би рекли неки са којима сам растао: Буђаво, брате!
Мислим, чему то прецизно бележење имена и презимена онога који вам је у анонимној анкети нешто рекао на вратима свог стана?
Ако вам је већ битна статистика, зар не би било довољно да лупите рецку? Као у таблићима.
Или ипак у овој Србији мора увек да се води прецизна евиденција ко је за кога, па кад дођу наши, да се не погреши случајно...


Слика трећа: Већ годинама уназад МУП Чукарице у просеку 2-3 пута годишње упућује јавни позив грађанима Општине Чукарица да не пријављују своје суграђане, комшије, људе са којима се гледају свакога дана, баш за све и свашта јер, како кажу у МУП Чукарице, они су дужни да по свакој пријави изађу на терен да виде о чему се ради, а бесмислених пријава има толико да они не могу све то да постигну. Поготово што ионако имају много озбиљнија посла са оним много озбиљнијим ситуацијама од тога да ли је грана комшијине трешње прешла преко нечије ограде или су у стан преко пута ушла двојица сумњиваца за које се после испостави да су то рођаци из унутрашњости дошли у госте код комшије.

Епилог
(Психолошки мотиви и последице по друштво)

Одувек сам разумео мотив људи који су се у свом животу бавили пријављивањем (били цинкароши, друкаре, тастери, откуцавали друге људе) властима или разноразним Службама безбедности, којих фала богу модерне државе имају у изобиљу, а који су за то имали нешто опипљиво пред собом: материјалну добит, запослење, напредовање у служби,...
Нисам никада то одобравао и најчешће бих поред таквих пролазио запушивши нос, али сам разумео. Од људи се свашта може очекивати...
Али ми никада нису у свему томе били јасни они који су то радили ничим изазвани, сами од себе, по сопственом нахођењу.
Који је њихов психолошки мотив? Шта се то догађа у њиховим главама док се спремају да то ураде и док то раде?
Да ли је могуће да је једини мотив за такве поступке неко лагано треперење и милина која им се разлеже у доњем делу кичме, тамо где је некада постојао репић?
Ако је и од људи, онда би то стварно било превише.
А друго питање које постављам себи размишљајући на ову тему јесте:
Да ли су ти људи свесни да таквим својим поступцима широм отварају врата и утиру пут за нешто чега се и сами јавно ужасавају - фашизму?
(Под фашизмом овде не подразумевам идеологију, него контролу људских маса уз помоћ страха, манипулације медијима и информацијама  и насиља чему смо, јел' те, врло често сведоци у овом нашем добу Водолије.)
Да ли су ти људи свесни да сваки пут када пријављују (друкају, цинкаре, тастеришу) „надлежнима" ближњега свога за свакојака дела, као и за изречене/написане речи, усипају по једно ново чанче воде у оковано буре у којем је затворен тај страшни баук, то одвратно створење, тај Баш Челик - фашизам?

Неколико напомена пре евентуалног остављања коментара:

1) Циљ овог текста није да се у коментарима наводе појединачна имена и пребројавају сви Чворовићи у нашем стварном и виртуелном животу. Ако то будемо почели да радимо, постаћемо и ми сами Чворовићи.
Што, опет с друге стране, не треба да нас спречи да овде исприповедамо сопствена искуства или да кажемо шта мислимо о овој појави у друштву.


2) Пишући ово ни једног тренутка нисам помислио да је ова појава нека специфичност и посебност Србије и њених грађана који и иначе воле да су у свему мимо света. Ето, сасвим случајно, јел' те, ми овде идемо у корак са светом.
Дакле, све време сам мислио на људски род уопште. Нисам хтео овде да пишем о Швајцарцима који пријављују надлежнима своје комшије чак и онда када случајно баце ђубре у дан који им није прописан за бацање ђубрета из простог разлога што ја не живим у Швајцарској него у Србији, па сам се онда и држао, патриЈотски како би неки рекли, углавном отаџбинског оквира за ово писаније.


3) Овај текст је мој скромни покушај да одржим обећање дато једном нашем блогодругару после неколико размењених ПП у којима смо, с разлогом, поменули ову тему.


4) Овај текст је написан пре неких 2-3 недеље, али је намерно остављен да буде објављен баш на данашњи дан, 13. мај, некадашњи Дан безбедности земље које више нема и која не постоји више нигде сем у виртуелном свету.


Па ако ме се сете на данашњи дан, сете ме се, ако не ником ништа.
То је била моја дужност.


И завршићу овај текст како и доликује, цитирањем речи Дон Вита Корлеонеа којима је он саветовао свог сина и наследника на челу Фамилије, Мајкла Микелеа Корлеонеа:
"Онај ко ти први приђе и предложи ти састанак са Барцинијем, тај је издајник."

Шалим се, шалим се...

Ево ја ћу, да се не бисте осетили непријатно ако пожелите да овде оставите свој коментар, први да ставим испод овог текста коментар са већ уобичајеним насловом:Тастер
(Хм... Јес, мајку му, у контексту читавог овог текста мало незгодна ова реч која у нашем језику има више значења.)



Komentari (214)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tasadebeli tasadebeli 23:23 12.05.2016

Тастер

emsiemsi emsiemsi 14:26 13.05.2016

Re: Тастер

tasadebeli

Ееее, ТасоДебели, ти знаш колико ја тебе уважавам, али ја, заиста, не могу да читам два и по сата уводни текст !
Јебига !

tasadebeli tasadebeli 18:07 13.05.2016

Re: Тастер

emsiemsi
tasadebeli

Ееее, ТасоДебели, ти знаш колико ја тебе уважавам, али ја, заиста, не могу да читам два и по сата уводни текст !
Јебига !




Емси, не мораш све ни да прочиташ! Није то, бре, никакво Свето писмо.

Дакле, све ти је опроштено!

Наши смо!

Опусти се и уживај...

И ако имаш неку епизоду са цинкарошима који су те друкали Тамо Где Треба, препричај нам је.

Не требају нам имена.

Ми овде проучавамо механизам на основу којег та појава у друштву постоји, као и ментални склоп оних који се тиме баве. Имена су нам ту неважна...
princi princi 18:16 13.05.2016

Re: Тастер

tasadebeli
emsiemsi
tasadebeli

Ееее, ТасоДебели, ти знаш колико ја тебе уважавам, али ја, заиста, не могу да читам два и по сата уводни текст !
Јебига !




Емси, не мораш све ни да прочиташ! Није то, бре, никакво Свето писмо.

Дакле, све ти је опроштено!

Наши смо!

Опусти се и уживај...

И ако имаш неку епизоду са цинкарошима који су те друкали Тамо Где Треба, препричај нам је.

Не требају нам имена.

Ми овде проучавамо механизам на основу којег та појава у друштву постоји, као и ментални склоп оних који се тиме баве. Имена су нам ту неважна...

Sažmi!
emsiemsi emsiemsi 18:38 13.05.2016

Re: Тастер

princi
tasadebeli
emsiemsi
tasadebeli

Ееее, ТасоДебели, ти знаш колико ја тебе уважавам, али ја, заиста, не могу да читам два и по сата уводни текст !
Јебига !




Емси, не мораш све ни да прочиташ! Није то, бре, никакво Свето писмо.

Дакле, све ти је опроштено!

Наши смо!

Опусти се и уживај...

И ако имаш неку епизоду са цинкарошима који су те друкали Тамо Где Треба, препричај нам је.

Не требају нам имена.

Ми овде проучавамо механизам на основу којег та појава у друштву постоји, као и ментални склоп оних који се тиме баве. Имена су нам ту неважна...

Sažmi!

Дај сиже !
princi princi 18:44 13.05.2016

Re: Тастер

emsiemsi
princi
tasadebeli
emsiemsi
tasadebeli

Ееее, ТасоДебели, ти знаш колико ја тебе уважавам, али ја, заиста, не могу да читам два и по сата уводни текст !
Јебига !




Емси, не мораш све ни да прочиташ! Није то, бре, никакво Свето писмо.

Дакле, све ти је опроштено!

Наши смо!

Опусти се и уживај...

И ако имаш неку епизоду са цинкарошима који су те друкали Тамо Где Треба, препричај нам је.

Не требају нам имена.

Ми овде проучавамо механизам на основу којег та појава у друштву постоји, као и ментални склоп оних који се тиме баве. Имена су нам ту неважна...

Sažmi!

Дај сиже !

Majstorski!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 03:38 14.05.2016

Re: Тастер

sjajan je tekst, Lesko (све чешће видим у теби изгубљеног рођеног бураза, којег смо платили Србији као данак у крви, за столеће лудила и бесциљности, а чак сте и истоимене личности), duhovito i osećajno napisano, taman kada sam hteo da se manem bloga. prepoznao sam se u svemu:

а) pratili su me u vojsci i išli za mnom stopama kako sam se kretao, i to jedini dečko kojeg sam zavoleo iskreno tamo (VJ, sanitet, 1996-97., Novi Sad, Maršalka, danas tužno oronuli Arčibald Rajs), inače, čudnim rikošetom sudbine, 20 godina kasnije živim u komšiluku i kupujem deci stančić u istom tom kvartu gde su komunjarski debili pratili svaku moju stopu;

b) deda, anarhokomunista, bio na robiji 1948-52.;

c) zaustavili me jedared tako, na aerodromu Ben Gurion, na ulasku u Izru. krenuli da me trkeljišu, i ja ne izdržim na kraju, reko', добро, што мене тркељишете, када сам питом, а овде вам пролазе ноторно мафијолики ликови и ви их не дирате? eee, serđ, rekoše Vavilonjani, trkeljišemo te upravo zato što deluješ pitomo. reko', значи, треба да делујем агресивно и силеџијски и онда ме нећете тркељисати? tako nekako, reče Vavilon.

d) da vidiš koji je brat car, jedared, kada sam bio klinja, sam uspeo da promuvam skankaru iz Srbije, preko Sofije, do Jere i da počastim celo UKR-BRA-URU-ARG-BiH društvance!



ps. поздрав од брата подно горе Џабал Карантал, Четрдесетодневне Горе, 'де нам је Хриле у ду'у одагнао сатану од себе...

tasadebeli tasadebeli 08:40 14.05.2016

Re: Тастер

Srđan Fuchs

inače, čudnim rikošetom sudbine, 20 godina kasnije živim u komšiluku i kupujem deci stančić u istom tom kvartu gde su komunjarski debili pratili svaku moju stopu;



Е, брате, а тек ти "рикошети судбине" како их зовеш, то ми је постала тема за размишљање у последње време. Поготово са тим местима као реперима на којима су се одвијале ствари генерацијски и породично потпуно различите.

Ко зна можда настане и неки текст од тога.

Писао сам тамо код Браје на оном његовом посту "1. мај" о томе како сам ја са мојом Земунском гимназијом 1983. године славио матурско вече у истој згради Ваздухопловног дома у Земуну у којој је мој матори био у затвору 1945. године.

После лажне доставе једног од тадашњих достављача, ухапсило мог маторог и још много њих из Шумадије и Београда пред оне прве уставотворне изборе ФНРЈ у тек ослобођеној земљи само да не би могли да гласају на тим изборима.

Похапсило их на аеродрому у Нишу где је ћале био стациониран и спровело их у затвор у Земуну, касније Дом ваздухопловства.

Онда се, као шатро, неколико месеци касније испоставило да наводи из доставе која је прерасла у оптужницу нису тачни, па су их пустили из мардеља. Али ти први избори у земљи коју је матори са својим друштвом с којим је мардељао ослобађао и за коју је крварио, прошли јбг. Сви знамо како.

Матором скинули чин који је имао пре тога и вратили га да служи војску све до 1948, а тај достављач на основу чије пријаве су све њих похапсили добио унапређење.

И како после да се човек не насмеје од муке? Кад се не бисмо насмејали свему томе у лице, полудели бисмо. Много сам волео када би се мој матори састао са пар својих другара из те 1945 који су мардељали с њим, па крену да се зајебавају на ту тему. Уживао сам кикоћући се као блесав.

И данас чувам ту оптужницу за мог маторог. Тачке оптужнице су да се смрзнеш - саботаже на аеродрому, сарадња са четницима, бла-бла-бла... Кад је читам овако пожутелу и искрзану од протеклог времена, захваљујем Богу што је матори остао тада жив јербо да није, не би ни мене оваквог какав сам било данас.

Е, једна од тачака оптужнице за мог маторог била и да је слушао џез ("америчку музику" како пише у оптужници) преко војне радио станице на аеродрому. Пази, исти они ликови који су педесетих Југославију незванично увели у НАТО, 1945. су оптуживали мог маторог што слуша "америчку музику". Па како да се човек не насмеје са горчином на све то?

А ето, сада видиш и на кога сам ја овако музикалан, брате!






EDIT: Идемо даље, батице! Све је то живот!



freehand freehand 08:46 14.05.2016

Re: Тастер

c) zaustavili me jedared tako, na aerodromu Ben Gurion, na ulasku u Izru. krenuli da me trkeljišu, i ja ne izdržim na kraju, reko', добро, што мене тркељишете, када сам питом, а овде вам пролазе ноторно мафијолики ликови и ви их не дирате? eee, serđ, rekoše Vavilonjani, trkeljišemo te upravo zato što deluješ pitomo. reko', значи, треба да делујем агресивно и силеџијски и онда ме нећете тркељисати? tako nekako, reče Vavilon.

d) da vidiš koji je brat car, jedared, kada sam bio klinja, sam uspeo da promuvam skankaru iz Srbije, preko Sofije, do Jere i da počastim celo UKR-BRA-URU-ARG-BiH društvance!

Tako su i Tonija Montanu džukele maltretirale.
mariopan mariopan 14:36 14.05.2016

Re: Тастер

И како после да се човек не насмеје од муке?

Lepo ti kažem, ja bih sve to oplavila, istamburala, malo polomila, da ne zna ko je...negde u mraku..........pa neka pogađa celog života ko ga je tako oplavio, imao bi mnogo da misli posle toga, jerbo nije tvoj ćale jedini kome je to uradio pa bi spisak mogućih "tamburaša" bio poduži?

E, onda bih se mogla nasmejati i ja.....
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:28 14.05.2016

Re: Тастер

tasadebeli


tekst



superkul, tebra

sledeći vrh koji osvajamo, kolega Рави, su plate za učitelje od dva soma jura. we shall prevail!

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 18:31 15.05.2016

Re: Тастер

tasadebeli


Матором скинули чин који је имао пре тога и вратили га да служи војску све до 1948, а тај достављач на основу чије пријаве су све њих похапсили добио унапређење.





размишљао сам, добри Тебро, док сам одмарао ум јутрос на грчко-српско-арапској литургији, у једном галилејском селу, о овоме што си написао.

наиме, мој деда-Србенда је, 6 година раније, 1942., имао слично потказивање од сличне фукаре, у смедеревском округу, радило се о мрежи скривања шумадијских Јевреја у српским фамилијама.

фукара потказала, бенефита ради код режима Недићеваца и Љотићеваца. цела екипа завршила на Бањоли, Џаџинцима и Сајмишту.

код комуњара човек је барем могао да се нада да ће извући живу главу, док код нацоша чак ни та шанса није постојала.

а мала фукара-друкара, изгледа је то у менталитету, надидеолошки, ил' шта ли, од боголикости до богоуморства?
tasadebeli tasadebeli 20:34 15.05.2016

Re: Тастер

Srđan Fuchs

код комуњара човек је барем могао да се нада да ће извући живу главу, док код нацоша чак ни та шанса није постојала.

а мала фукара-друкара, изгледа је то у менталитету, надидеолошки, ил' шта ли, од боголикости до богоуморства?



Ужас!

Лепо доле поменух Сингера и Десет божјих заповести које се понављају у милионима, милијардама, случајева док је Историје.


П.С. -

Римејк прве домаће оригиналне телевизијске драме снимљене у београдском студију. (ЛИНК)


(Оригинал је из 1958, а овај римејк из 1978.)
krkar krkar 00:00 13.05.2016

Sumljiv si ti meni!


Ti si, Taso, nekakav pra-metroseksualac:

Srbin u JNA se zaljubi u tebe pa te kao šatro špijunira a u stvari bi da se tušira s tobom;
Pop te šatro vrbuje za Udbu a u stvari bi da ti se uvuče...

Ko zna šta ćemo još sve da saznamo ovde na blogu.

Ne brini, neću reći tvojoj ženi. Ja verujem da nije realizovano. Mada, nešto me kopka: da li oni to što si lep, jebozovan i imaš zelene oči ili je to deo neke ozbiljnije belosveCke zavere?
tasadebeli tasadebeli 00:08 13.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

krkar






Ма хтедох ја да направим упоредну књижевну анализу Протокола сионских мудраца и многобројних верзија пророчанстава Тарабића, али видим да се у овој земљи због тога одговара пред судом, па рекох да не чачкам мечку.

Немам ја те паре за адвоката...
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 00:57 13.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

цитирањем речи Дон Вита Корлеонеа...


Znači Krkar izd'o! ☻

Nego, zaista, čitam pa gledam ko da smo živeli u istim, a nekkao paralelnim univerzumima ;>

Bio u vojsci skoro istih godina, javno odbio kapetana na obuci da me učlane u Savez, pa ne samo da me nisu P&P, nego me tretirali k'o da sam u hotel došao - na kraju mi čak i komandat celog garnizona - kasarne, preinačio prekomandu (da ostanem u kasrani i pripremam zastavniku ispit za poručnika i pri tome cnrčim s regruti po ceo dan ☻) i poslao me na kušti mesto gde sam se šećkao u civilu, išao po bioskopima i ribljim restoranima, i redovno svake nedelje (vojnom) poštom primao po dve knjige iz engleske i američke čitaonice ;> Imao sam letovanja koja su bila gora i neudobnija od vojske ;>

Priča druga - sretnem ja drugara iz detinjstva na faksu koji sam upisao pa odlučio da promenim, a on upisao neki drugi pa odlučio da promeni za ovaj, tamo teorija, a ovde s fakultetom može i da se zaposli pa i po inostranstvu da ide i za stan zaradi pa se žali kako je zakasnio, prošao rok za prijavu. Uzmem mu dokumente pa zaređam po kancelarijama i na blef i Nećete valjda ovakvog čoveka da propustite! ;> upišem ga posle roka.

Za PKS - ima i o tome skaska - nekom drugom prilikom.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 01:01 13.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

Ма хтедох ја да направим упоредну књижевну анализу Протокола сионских мудраца и многобројних верзија пророчанстава Тарабића, али видим да се у овој земљи због тога одговара пред судом, па рекох да не чачкам мечку.


Možda ako udariš na Tarabiće, Protokoli su ovde - nakon što su kako i treba, decenijama lepo bili zabranjeni, postali osnovno štivo koje Knjižare Koje Drže Do Sebe, ne mere da nemaju (i to ono originalno, klot, nikako ona sa delom o tome kako je zasita pravljen taj falsifikat). Tako bilo, verovatno sada ima i po neka koja ih nema ;>
krkar krkar 01:05 13.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

али видим да се у овој земљи због тога одговара пред судом,


Emigriro si u Nemačku? Zar i ti, brate Tanasije?
tasadebeli tasadebeli 01:15 13.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

Dont Fear The Reaper

Znači Krkar izd'o!



Навукао сам га! Коначно!

Bio u vojsci skoro istih godina, javno odbio kapetana na obuci da me učlane u Savez,



Ма и ја сам, брате! Додуше, за разлику од тебе, ја сам после тог одбијања да постанем друг члан од последњих 6 месеци у ЈНА, три месеца провео на некој издвојеној стражи са 9 Албанаца од нас 13 колико нас је тамо било, па сам муницију чувао под јастуком кад спавам.

Лепо кажеш, паралелни светови.

Али зашто је Сисоје добио онакво наређење одмах од мог првог дана у касарни,

то ми је и даље мистерија увијена у загонетку усред енигме (ЛИНК)

што рече професор.

А можда је та понуда за чланство у Савезу комуниста уследила баш на основу тих рапорта које је Сисоје подносио о мени?

Мада Сисоје није био друг члан, то знам поуздано.

Видиш, то ми до сада није пало на памет.

Шта ти мислиш?
tasadebeli tasadebeli 01:34 13.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

krkar
али видим да се у овој земљи због тога одговара пред судом,


Emigriro si u Nemačku? Zar i ti, brate Tanasije?


Куд сва циганија, туд и мали Таса.



Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 01:43 13.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

Али зашто је Сисоје добио онакво наређење одмах од мог првог дана у касарни,


To je vrlo verovatnos toga što ti je tvoj eferent u opštini zbog nečega (a verovatni i ničega ) ubacio neku opasku u karton.

ри месеца провео на некој издвојеној стражи са 9 Албанаца од нас 13 колико нас је тамо било, па сам муницију чувао под јастуком кад спавам.


He he I ja sam bio na izdvojenoj dužnosti, nas 15, ali u centru grada A Albanci, da. Kod mene ih je bilo petorica, a to je bilo ono vreme kada su svi bili što oprezni što strašljivi glede njih - beše valjda Paraćin gde je Albanac pobio onu gomilu vojnika u kasarni?

Elem, niko s njima nije ni pričao, niti su oni s ikim pričali, sve se pravili kao da samo albanski znaju. Osim sa mnom. Ne znam zašto, možda zato što ih nisam gledao ispod oka, niti sam zazirao, a i jedini sam bez problema pušio onu njihovu divlju i ljutu škiju ;> pa sam im ladno ja naređivao umesto desetara (koji, jadničak nije smeo nikome da naredi išta ) pogotovo to da mi ne igraju košarku ispred prozora kada imam popodnevnu dremku a i zabranjivao sam straži da se uveče tušira, opet da mi ne smetaju kad spavam ;> da li sam pomenuo da veoma ozbiljno tretiram moje spavanje ;>

E, pričam ja tako sa četvoricom od njih, i kažu oni za onog petog - ma taj nije "pravi" šiptar, on je jedino dete ;>>>>>>> E zamisli tog tek kao mu je u vojsci bilo - njegovi su katolici, gradsko dete, jedinac, Albanci ga ne tretiraju kao svog a svi ostali ga ispod oka gledaju kao Šiptara.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 01:47 13.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

Шта ти мислиш?


Ma dovoljno je bilo da si pismen a ako si još i fakultet upisao, a pogotovo i završio, ihaj! ☻
tasadebeli tasadebeli 01:49 13.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

Dont Fear The Reaper

E, pričam ja tako sa četvoricom od njih, i kažu oni za onog petog - ma taj nije "pravi" šiptar, on je jedino dete ;>>>>>>> E zamisli tog tek kao mu je u vojsci bilo - njegovi su katolici, gradsko dete, jedinac, Albanci ga ne tretiraju kao svog a svi ostali ga ispod oka gledaju kao Šiptara.



Да, таквих се и ја сећам. И њих ми је некако због тога највише и било жао у касарни. Вазда усамљени, па сам их онда стално вукљарао са собом у град итд.


To je vrlo verovatnos toga što ti je tvoj eferent u opštini zbog nečega (a verovatni i ničega ) ubacio neku opasku u karton.





Е, то! Ти "референти", то је тема овог мог текста.
tasadebeli tasadebeli 01:55 13.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

Dont Fear The Reaper

Tako bilo, verovatno sada ima i po neka koja ih nema ;>



Нисам пратио стање по том питању већ дуже време. Сећам се да су се Протоколи могли наћи у свакој књижари до 2000, а да су после 5. октобра 2000. углавном ишчезли из продавница.

Али кажем, нисам пратио шта се ту догађа уназад неких 5-6 година.

Ма споменуо сам Кркиши Протоколе и Тарабиће зато што ме то најпре асоцира на манипулације разноразних Служби код нас.
little_radojica little_radojica 07:17 13.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

ја сам после тог одбијања да постанем друг члан од последњих 6 месеци у ЈНА, три месеца провео на некој издвојеној стражи са 9 Албанаца од нас 13 колико нас је тамо било, па сам муницију чувао под јастуком кад спавам.


Кад се параноја укрсти са шовенским предрасудама, добије се одлична драма.
tasadebeli tasadebeli 07:38 13.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

little_radojica
ја сам после тог одбијања да постанем друг члан од последњих 6 месеци у ЈНА, три месеца провео на некој издвојеној стражи са 9 Албанаца од нас 13 колико нас је тамо било, па сам муницију чувао под јастуком кад спавам.


Кад се параноја укрсти са шовенским предрасудама, добије се одлична драма.



Или метак у леђа ноћу, у шуми, на тој издвојеној стражи светлосним годинама далеко од било каквог знака цивилизације, као што се то догађало некима који нису били параноици са шовенским предрасудама.

Но, то ионако није тема овог поста.

Овде је тема параноја због понашања припадника сопственог рода и народа које данас у појединим случајевима називамо и аутошовени.

Лингвистичко питање: Знам шта је аутошовинизам.

Али како се назива појава када појединци пријављују тамо где треба (пардон, професор ми је лепо исправио ту правописну грешку, а ја опет... Дакле, Тамо Где Треба) припаднике сопствене породице, уже и шире?

Ова група згодног имена за овај пост је певала и песму Параноја, али мислим да је ова песма овде на овом посту примеренија:






"Бо - бо - бо - боли ме..."

Одлична је песма и за добро јутро, мораш то признати.
little_radojica little_radojica 08:12 13.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

Али како се назива појава када појединци пријављују тамо где треба (пардон, професор ми је лепо исправио ту правописну грешку, а ја опет... Дакле, Тамо Где Треба) припаднике сопствене породице, уже и шире?


Па јако је битно да ли је тамо где треба или Тамо Где Треба. Ово прво сигурно постоји, а ово друго може бити и плод бујне маште

Него, након што је пре пар година онај домаћин чоек, Србин, побио целу своју породицу, ширу и ужу, те комшије и све који су му се нашли на путу у сопственом селу имам два питања за тебе:
1) да ли треба држати репетиран пиштољ под јастуком ако живим у кући окруженој српским кућама?
2) Да ли је непримерено пријавити на време човека који не може да влада својим темпераментом, а има пиштољ, тамо где треба, па макар он био и члан уже/шире породице? Или лепо ћутати и не бити "цинкара"?
tasadebeli tasadebeli 08:28 13.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

little_radojica


Него, након што је пре пар година онај домаћин чоек, Србин, побио целу своју породицу, ширу и ужу, те комшије и све који су му се нашли на путу у сопственом селу имам два питања за тебе:
1) да ли треба држати репетиран пиштољ под јастуком ако живим у кући окруженој српским кућама?
2) Да ли је непримерено пријавити на време човека који не може да влада својим темпераментом, а има пиштољ, тамо где треба, па макар он био и члан уже/шире породице? Или лепо ћутати и не бити "цинкара"?




Осетљива су то питања. поготово ако знамо оно старо Чеховљево правило да пушка која виси на зиду у првом чину, мора да опали у трећем чину.

Али да пробам да те вратим на тему.

Овде се не ради о цинкарењу наоружаних манијака и психијатријских случајева.

Овде се ради о оним цинкарошима који пријављују друге (како каже Професор завирују им у животе) Тамо Где Треба само зато што због тога осећају некакве пријатне жмарце тамо доле низ кичму, тамо где је некада био репић.

Знаш, тамо где је гуза...


EDIT: И немој овде, бре, да ми правиш правописну збрку, па да ми овај пост заврши као овогодишња Књижевна олимпијада са оним да ли треба писати "Смрт Мајке Југовића" или "Смрт мајке Југовића!"

ЛИНК ЛИНК ЛИНК


Čašu ovu onoj majci što je, smežurana i seda, pogurena i hroma, došla i rekla sinu: „Čedo moje, kako bi te nana o Sv. Aranđelu ostavila bez kolača?“ Gospodo, ne mogu da je opišem, za nacionaliste, jer nije ličila na caricu Milicu. A ni internacionalistima, jer nije ličila na Rembrantovu mater.



(Опет оно сумњиво лице са три лица, што би рекли ови са Пешчаника. ЛИНК)
little_radojica little_radojica 08:40 13.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

Овде се ради о оним цинкарошима који пријављују друге (како каже Професор завирују им у животе) Тамо Где Треба само зато што због тога осећају некакве пријатне жмарце тамо доле низ кичму, тамо где је некада био репић.


Ти цинкароши су плод исте оне маште која од једног полуделог Шиптара све њих направи потенцијалним масовним убицама. Е сад да ли осећај да си баш ти провалио како "Систем те лаже" побуђује исте жмарце тамо доле низ кичму где је некад био репић, остављам теби да кажеш.
tasadebeli tasadebeli 08:43 13.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

little_radojica


Е сад да ли осећај да си баш ти провалио како "Систем те лаже" побуђује исте жмарце тамо доле низ кичму где је некад био репић, остављам теби да кажеш.






Где ти је, бре, смисао за хумор?

Остао Тамо Где Треба?

Они то не допуштају?

Али добро...

Нисам ја Мика Антић, па да ти због овога кажем:"Марш из наше улице кад не знаш да сањаш!"
little_radojica little_radojica 08:55 13.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

"Марш из наше улице кад не знаш да сањаш!"


Умем ја да сањам, само ја сањам о неким мало лепшим стварима од тога да ће ме заклати Шиптар на спавању, пратити удба и штатијазнам.

А иначе сам похвалио да је одлична драма... Шта би тек било да сам критиковао
tasadebeli tasadebeli 12:08 13.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

little_radojica

А иначе сам похвалио да је одлична драма... Шта би тек било да сам критиковао



Па да, и ја сам се захвалио на похвалама.

Онако параноично и шовенски.

Опуштено бре, брат Радојица, нема овде ничега личног за било кога.

Причамо о једној појави у друтву која је последица васпитања, деловања околине и карактера појединаца који се са тим и рађају, па му мученици, и не могу побећи.

И то ружној појави, сложићеш се ту сигурно са мном?
little_radojica little_radojica 12:42 13.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

Причамо о једној појави у друтву која је последица васпитања, деловања околине и карактера појединаца који се са тим и рађају, па му мученици, и не могу побећи.

И то ружној појави, сложићеш се ту сигурно са мном?


Моје искуство је сасвим другачије.
На "тастере" су се највише жалили они који су правили проблеме, намерно правили проблеме и генерално уживали у томе да праве проблеме (озбиљне проблеме). А ми сви около смо витешки требали не само да ћутимо него и да их покривамо у томе да нам не би прилепили титулу "тастер" јер је ваљда најгора срамота стати иза неких принципа. То је веома ружна појава која ово наше друштво гура у лицемерје и самозаваравање. Па кад се то екстраполира добијеш да против бахатог силеџије на суду не сме да се појави нико да сведочи, што због страха од одмазде, што због страха да ће се осрамотити сведочењем.
И наравно, постоји нека линија разграничења, па о њој да можемо да причамо до сутра, али не, не можемо се сложити да је свако "цинкарење" плод лошег карактера.
emsiemsi emsiemsi 14:33 13.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

little_radojica
Али како се назива појава када појединци пријављују тамо где треба (пардон, професор ми је лепо исправио ту правописну грешку, а ја опет... Дакле, Тамо Где Треба) припаднике сопствене породице, уже и шире?


Па јако је битно да ли је тамо где треба или Тамо Где Треба. Ово прво сигурно постоји, а ово друго може бити и плод бујне маште

Него, након што је пре пар година онај домаћин чоек, Србин, побио целу своју породицу, ширу и ужу, те комшије и све који су му се нашли на путу у сопственом селу имам два питања за тебе:
1) да ли треба држати репетиран пиштољ под јастуком ако живим у кући окруженој српским кућама?
2) Да ли је непримерено пријавити на време човека који не може да влада својим темпераментом, а има пиштољ, тамо где треба, па макар он био и члан уже/шире породице? Или лепо ћутати и не бити "цинкара"?

Паметан си човек, па не би било згорега да си као контрааргумент одмах поменуо Хитлера - да се не дангуби.
nikvet pn nikvet pn 16:56 13.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

little_radojica
плод исте оне маште која од једног полуделог Шиптара све њих направи потенцијалним масовним убицама.


Јако се вараш, злочин у параћинској касарни је итекако планиран. Кељменди отац је на повратку из Немачке чекао сина на аутопуту да га покупи по завршеном послу, али омашио је пар километара. Сина такође потерао малер, заглавио му аутомат. Склонио се у шуму испод оног магацина муниције и узалуд чекао оца. Дочекао је антитерористичку јединицу са псима. Кад су га открили и окружили извршио је самоубиство. То је званична верзија, а незванично остало је да никакаве пуцњаве у шуми није ни било.

Тек да не остане неразјашњено.
emsiemsi emsiemsi 18:40 13.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

Dont Fear The Reaper
цитирањем речи Дон Вита Корлеонеа...


Znači Krkar izd'o! ☻
...

Ко изда - пизда !
little_radojica little_radojica 18:54 13.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

Јако се вараш, злочин у параћинској касарни је итекако планиран.


Па то је само лудак могао тако да испланира. Са мамом и татом, прави терориста.

princi princi 19:54 13.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

Dont Fear The Reaper
Али зашто је Сисоје добио онакво наређење одмах од мог првог дана у касарни,


To je vrlo verovatnos toga što ti je tvoj eferent u opštini zbog nečega (a verovatni i ničega ) ubacio neku opasku u karton.

ри месеца провео на некој издвојеној стражи са 9 Албанаца од нас 13 колико нас је тамо било, па сам муницију чувао под јастуком кад спавам.


He he I ja sam bio na izdvojenoj dužnosti, nas 15, ali u centru grada A Albanci, da. Kod mene ih je bilo petorica, a to je bilo ono vreme kada su svi bili što oprezni što strašljivi glede njih - beše valjda Paraćin gde je Albanac pobio onu gomilu vojnika u kasarni?

Elem, niko s njima nije ni pričao, niti su oni s ikim pričali, sve se pravili kao da samo albanski znaju. Osim sa mnom. Ne znam zašto, možda zato što ih nisam gledao ispod oka, niti sam zazirao, a i jedini sam bez problema pušio onu njihovu divlju i ljutu škiju ;> pa sam im ladno ja naređivao umesto desetara (koji, jadničak nije smeo nikome da naredi išta ) pogotovo to da mi ne igraju košarku ispred prozora kada imam popodnevnu dremku a i zabranjivao sam straži da se uveče tušira, opet da mi ne smetaju kad spavam ;> da li sam pomenuo da veoma ozbiljno tretiram moje spavanje ;>

E, pričam ja tako sa četvoricom od njih, i kažu oni za onog petog - ma taj nije "pravi" šiptar, on je jedino dete ;>>>>>>> E zamisli tog tek kao mu je u vojsci bilo - njegovi su katolici, gradsko dete, jedinac, Albanci ga ne tretiraju kao svog a svi ostali ga ispod oka gledaju kao Šiptara.


Sine, a jel ima neki od vas a da na kraju priče nije ispao heroj Sava? Ili makar John Holmes?
milisav68 milisav68 19:54 13.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

little_radojica
Па то је само лудак могао тако да испланира. Са мамом и татом, прави терориста.

Aziz Keljmendi je rođen 15. 1. 1967 u Lipljanu. Osnovnu i srednju školu je pohađao i završio u Prizrenu. U srednjoj školi je počeo pokazivati prve znake nezadovoljstva i netrpeljivost prema jugoslovenskom socijalizmu, te je kao 16-godišnjak pokušao bijeg u Albaniju. Pri tom pokušaju bijega Aziz je bio uhapšen i osuđen na 15 dana zatvora, no zbog dobrog vladanja i odličnog uspjeha u školi kaznu nije odslužio. 1984 godine postao je član Saveza komunista Kosova (SKK).

Ubistvo regruta u paraćinskoj kasarni je predstavljalo težak udarac za JNA, s obzirom da je ona dotada, za razliku od ostalih institucija države i sistema, uglavnom bila održala određeni ugled kod javnosti. Tragedija bez presedana u bliskoj prošlosti je mnoge roditelje širom tadašnje države potakla da razmišljaju o određenim alternativama dotada rutinskom i ritualnom slanju svoje muške dece na jednogodišnje služenje vojnog roka. Ona je dala i snažan argument stavovima, koji su se tada sve glasnije čuli iz SR Slovenije, prema kojima se u Jugoslaviju mora uvesti civilno služenje vojnog roka, odnosno JNA u potpunosti profesionalizirati.


Koliko si 1987. imao godina?


tasadebeli tasadebeli 19:55 13.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

little_radojica

Моје искуство је сасвим другачије.



Па о томе се и ради. Ти имаш своја искуства, ја имам своја искуства. Ти ниси ја, ја нисам ти.

А овај пост је зато и настао да једни другима кажемо своја искуства и да кажемо шта мислимо о тим искуствима.

Е, сад, пошто смо то разјаснили, волео бих да ми одговориш на нека моја питања.

Зашто си ме у свом првом коментару, не говорећи ништа о самој теми текста, онако на прву лопту назвао параноичним шовеном?

Дакле, одмах си прешао на "бављење" мојом личношћу не покушавши пре тога да кажеш нешто о ономе што пише у том тексту. А верујем да си имао материјала да кажеш нешто, нарочито за оно што сам написао на крају о фашизму.

Како ти је, дакле, баш то прво пало на памет? То "Кад се параноја укрсти са шовенским предрасудама..."?

И зашто? Како је текао пут твојих мисли пре него што си то нашисао? Шта те је то у твојој глави подстакло да напишеш тако нешто?

(Надам се да је подстицај из твоје главе и да ниси добио наређење споља као Сисоје?)

Како се све то одвијало?

Пази, важан нам је тај пут како си дошао до тога да неистомишљеника дисквалификујеш за сваку даљу расправу тако што ћеш говорити најружније могуће о његовој личности, а не о ономе што је он рекао. Важно нам је за наше проучавање да то сазнамо.

А зашто нам је важно?

Мислим да је некада на тај начин функционисало оно већ поменуто писање карактеристика о политичкој подобности, а да данас на тај начин функционише писање ових наших таблоида које читалаштво просто гута, а које му је, у ствари, замена за оне некадашње "карактеристике".

Ево погледај, на пример, како је изгледала карактеристика старог професора Миланковића некада коју нам је овде дао наш Професор (примере из данашњих таблоида ти нећу наводити):

ali je "vrlo star i o nekom njegovom ličnom razvoju nema ni govora". Doduše, i on je dobar pedagog, ali "predavanja jedva otaljava".
"Po političkoj orijentaciji pripada poznatoj matematičkoj kliki... Marksizam i lenjinizam u opšte ne poznaje niti pokazuje ikakav interes. Smatramo da je naš politički neprijatelj i da će kao takav umreti. Može se iskoristiti kao nastavnik i naučnik" (1. jul 1950).



Уочаваш ли сличности између онога некада и овога данас, начина на који се данас расправа врло често своди на бављење личношћу саговорника?

И зато нам је овде важно да спознамо како тај механизам у глави функционише и да тај механизам раставимо на делиће да бисмо га боље упознали.

Разумеш?

Па ако нам већ свима овде таблоиди пишу карактеристике, барем да схватимо како то раде.
Atomski mrav Atomski mrav 22:27 13.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

Čekaj malo:

U srednjoj školi je počeo pokazivati prve znake nezadovoljstva i netrpeljivost prema jugoslovenskom socijalizmu, te je kao 16-godišnjak pokušao bijeg u Albaniju.


Nije bio zadovoljan jugoslovenskim socijalizmom pa je pokušao da pobegne Albaniju?!

A onda posle:

1984 godine postao je član Saveza komunista Kosova (SKK).


milisav68 milisav68 22:40 13.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

Atomski mrav
Čekaj malo:

U srednjoj školi je počeo pokazivati prve znake nezadovoljstva i netrpeljivost prema jugoslovenskom socijalizmu, te je kao 16-godišnjak pokušao bijeg u Albaniju.


Nije bio zadovoljan jugoslovenskim socijalizmom pa je pokušao da pobegne Albaniju?!

A onda posle:

1984 godine postao je član Saveza komunista Kosova (SKK).



Ne čujem dobro, ali uhapsiću i njega.

Pa vidiš da ni u zatvor nije išao zbog dobrog uspeha i vladanja.

Kakav socijalizam i Jugoslavija, kakvi bakrači.

Kosovo republjik.

Dečko bio vidovit, i javilo mu za Miloševića.
little_radojica little_radojica 04:28 15.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

tasadebeli



Тасо брате кад уђеш у овај чаршав-мод не знам одакле да почнем да ти одговарам, па онда и ја завршим са чаршавом...

-Нисам рекао да си ти параноични шовен, већ управо да је ово што си написао произашло из параноје и шовенских предрасуда. Тако да се нисам бавио твојом личношћу већ текстом који сам лепо и цитирао. Можеш да имаш шовенске испаде, а да не будеш шовиниста. Можеш да имаш предрасуде према Албанцима, а да их не мрзиш. Можеш да имаш предрасуде у неким, али не и у свим ситуацијама. А можеш и да прецењујеш утицај Службе на Свет око нас. Можеш да имаш неоправдане страхове по неким, али не мораш да их имаш по свим питањима.

-Невероватно је како слободно повезујеш ствари и како си лахко, у само једном кораку дошао од писања карактеристика до писања таблоида. А управо је главни и неопходни елемент таблоида конструисање приче око опскурних чињеница (у најбољем случају, у најгорем случају нема ни чињеница). Пера и Маша су скренули заједно иза ћошка. У СФРЈ је постојала служба Државне безбедности. Војници којима је заједничко било да су албанске националности причају на албанском језику. Па шта?!!! Наслов у информерима може да настане само ако даље спекулишемо шта су Пера и Маша све могли да раде иза тог ћошка, колико ли је СДБ могла пустити корене унутар "народа" (сваки четврти, кажу неименовани упућени...) и шта су се то могли домунђавати Албанци на албанском.
Тако да бих ја твоју хипотезу о писању карактеристикама као претечи таблоида лагано одбацио као још једну несувислу шта-је-баби-мило-то-јој-се-и-снило конструкцију. Па сад ако хоћеш да будеш баш-баш објективан, у Миланковићевој карактеристици стоје малтене суве чињенице, а субјективна је само процена неког политичког комесара да ли на њега могу или не могу утицати или рачунати у будућности. Ништа више. Нема инсинуација да он можда због тога што није "њихов" кује планове да направи атомску бомбу и да их побије све на спавању као у твојој причи. Колико је то писање карактеристикс погрешно са становишта прикупљања и чувања информација о грађанима, употребе приликом избора у звање, напредовања у послу итд. толико ту нема ни т од таблоида.

П.С. Јеси стварно стално спавао са мецима под јастуком и јел стварно мислиш да је тај страх био оправдан? Да ли можда можеш, мисаоне веџбе ради, да се ставиш у улогу Албанца који спава у спаваоници поред неког ко држи метке под јастуком у држави у којој постоји огромна нетрпљивост према Албанцима. Какав блог би могао написати?

tasadebeli tasadebeli 10:18 15.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

little_radojica

Тасо брате кад уђеш у овај чаршав-мод не знам одакле да почнем да ти одговарам, па онда и ја завршим са чаршавом...



Само напред... Ја сам ти од оних, Ђе рече Јапан.

Тако да бих ја твоју хипотезу о писању карактеристикама као претечи таблоида лагано одбацио као још једну несувислу шта-је-баби-мило-то-јој-се-и-снило конструкцију.


Поштујем. Рекох ти већ, ти ниси ја, ја нисам ти.

А пошто су таблоиди чедо разноразних Служби у овој Србији, помислио сам да вероватно постоји веза у начину писања некадашњих карактеристика и данашњег писања "новинара" тих таблоида (телевизијских, интернетских и оних класичних, папирних).


Јеси стварно стално спавао са мецима под јастуком и јел стварно мислиш да је тај страх био оправдан?



Када редовно нестаје муниција и ти не можеш да јој уђеш у траг, када за време служења твог војног рока у твојојн касарни ухапсе и осуде двојицу Албанаца на по 12 година робије због учешћа у демонстрацијама 1981. и ковања завере у касарни током служења војног рока 1983, када на тој издвојеној стражи на сасвим споредном путу којим нико нема потребе да пролази сем домородаца, "ухапсиш" (то јест, држих их под претњом оружјем приковане за земљу док не дође војна полиција са Ријеке да их води) 4 Албанца који пролазе туда у колима швајцарских регистрација и фотографишу те магацине са експлозивом које чуваш, када ти за време Зимске олимпијаде подигну борбену готовост, па јуриш сумњиве типове по словеначким шумама уз границу са Италијом, када ти у исто то време на Косову и Метохији Албанци упуцају два-три другара, када заједно са дежурним официром оружјем мораш да растерујеш гомилу од 30-40 Албанаца који су се, иако у униформи ЈНА, окупили у једној спаваоници да уз песму прославе државни празник Албаније, па неће да се разиђу када их лепо замолиш, него почну претећи да се у гомили крећу према теби, а ти и тај официр у том тренутку сами са њима у спаваоници, ја мислим да сам имао свако право на ту сумњу.

И не могу да се ставим у улогу Албанца који се увек кретао у чопору, гледао ме подозриво испод ока, због којег сам морао и да научим да псујем на албанском јер ми сваки пут када прођем поред њихове гомиле псује српску мајку иако сам му дан пре тога превијао руку када га је при расклапању пушке убола ударна игла (Тај исти је неколико година касније на КиМ ухапшен јер је пуцао из калшњикова по Србима на КиМ).

Немој да ме тераш на то, молим те. После свега што сам доживео и видео својим очима, ја не могу никако да се ставим у улогу Албанца.

Па макар ме звали шовеном до краја мог живота.

Извини, не могу...
freehand freehand 10:27 15.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

А пошто су таблоиди чедо разноразних Служби у овој Србији

Tabloidi su čedo građanske Velike Britanije. pazi: ne Sovjetskog Saveza. Velike Britanije. pa malo službe kontrolišu njih, malo oni kontrolišu službe, što ni u obrenovićevskoj i potonjim periodima u Srbiji nije bilo neobično, da te podsetim.
tetris tetris 16:09 15.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

када на тој издвојеној стражи на сасвим споредном путу којим нико нема потребе да пролази сем домородаца, "ухапсиш" (то јест, држих их под претњом оружјем приковане за земљу док не дође војна полиција са Ријеке да их води) 4 Албанца који пролазе туда у колима швајцарских регистрација и фотографишу те магацине са експлозивом које чуваш


Ovo mu dođe kao da si i ti bio saradnik službe na neki uvrnuti način
milisav68 milisav68 16:16 15.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

freehand
Tabloidi su čedo građanske Velike Britanije. pazi: ne Sovjetskog Saveza. Velike Britanije. pa malo službe kontrolišu njih, malo oni kontrolišu službe, što ni u obrenovićevskoj i potonjim periodima u Srbiji nije bilo neobično, da te podsetim.

Da parafraziram:

Sve države imaju svoju službu, samo u Srbiji služba ima svoju državu.
freehand freehand 19:28 15.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

Sve države imaju svoju službu, samo u Srbiji služba ima svoju državu.

Da ti ipak proguglaš na Džona Edgara Huvera?
I da pogledaš Rusiju, na primer.
Predsednik je bivši (?)KGB. Da li tamo služba ima državu ili obratno?
kosta.babic kosta.babic 19:47 15.05.2016

milisav 68

Sve države imaju svoju službu, samo u Srbiji služba ima svoju državu.

Da i to već duži niz godina.
Ako bi zanemarili tonu droge u sefu komercijalne banke,Arkana sa otvorenom licencom za ubijanje,i prećutnom dozvolom za šverc benzina.Legiju koji je umislio da je Robin Hud. Miškovića koji je prao službene pare u Rusiji, Službu koja je osnovala sve demokratske partije u Srbiji,Uključujući;Vuka, Šešelja,Jovića, demokrate itd. Izgledalo bi da živimo u normalnom demokratskom društvu. Međutim.Tomislav Nikolić,i Aleksandar Vučić nisu imaali ideju kako da službu očiste od"policajaca biznismena"Naj važnije im je bilo da na čelo službi (vojne i civilne) postave ljude koji su im lojalni.
Titova "služba"jurila je "narodne"neprijatelje.Ma šta to značilo.
Ove sadašnje službe bave se biznisom. Sve ima svoju cenu.
Usput su obavestili gosn Vučića da će biti nemira u Banjaluci.
SRANJE.
Ja im stojim ovde pa ako oće da me roknu neka izvole,meni sve jedno.



milisav68 milisav68 19:57 15.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

freehand

Da ti ipak proguglaš na Džona Edgara Huvera?
I da pogledaš Rusiju, na primer.
Predsednik je bivši (?)KGB. Da li tamo služba ima državu ili obratno?

I na jednoj i na drugoj strani se država ne petlja u sve poslove kao ovde, gde i najmanji STR mora da plaća državi/službi reket, jer su zakoni tako pisani da si uvek u nekom prekršaju.

freehand freehand 20:03 15.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

milisav68
freehand

Da ti ipak proguglaš na Džona Edgara Huvera?
I da pogledaš Rusiju, na primer.
Predsednik je bivši (?)KGB. Da li tamo služba ima državu ili obratno?

I na jednoj i na drugoj strani se država ne petlja u sve poslove kao ovde, gde i najmanji STR mora da plaća državi/službi reket, jer su zakoni tako pisani da si uvek u nekom prekršaju.



Ok, Milisave, izvini. Mislio sam da pričamo o službama a ne o trafikama.
milisav68 milisav68 20:34 15.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

freehand
Ok, Milisave, izvini. Mislio sam da pričamo o službama a ne o trafikama.

Gospodin Stanko Subotić don`t like this.
tasadebeli tasadebeli 20:59 15.05.2016

Re: Sumljiv si ti meni!

tetris
када на тој издвојеној стражи на сасвим споредном путу којим нико нема потребе да пролази сем домородаца, "ухапсиш" (то јест, држих их под претњом оружјем приковане за земљу док не дође војна полиција са Ријеке да их води) 4 Албанца који пролазе туда у колима швајцарских регистрација и фотографишу те магацине са експлозивом које чуваш


Ovo mu dođe kao da si i ti bio saradnik službe na neki uvrnuti način



Да, бре!

Пази, само ти зазвони телефон повезан искључиво и само са оперативним штабом 5км одатле и неки лик ти мртвачким гласом каже у уво само:"Акција путник."

То значи, сиђи доле на друм 100м испод тих магацина (друм којим су, иначе, у тој словеначкој вукојебини пролазила у просеку само три домороца недељно са све стоком) и заустави првог који наиђе и држи га док не стигне војна полиција из Ријеке, 40км одатле.

Када се данас сетим те сцене

у којој ја с метком у цеви држим четири одрасла човека лицем према земљи и урлам на њих (претходно су се нешто гицкали, фемкали, нису хтели да изађу из аута, нешто крили под седишта - после се испоставило фотоапарат; туристи, јбг, сликали природне лепоте Словеније, пејзаж с магацинима пуним експлозива),

питам самога себе:

"Тасо, ти ли си то?"

Са мном био само један весели Босанац, неки Мехмед из Зен'це, звани Жваљо.

Жваљо набијао тој четворици све време лице у блато.

Ја му кажем:"Немој, бре, Жваљо, најебаћемо када стигну ова говеда са Ријеке."

А Жваљо одговара:"Шут', болан, ви'ш да имају штеку Марлбора у ауту."

Шта да ти кажем... Шоу тајм, фоукс!


tasadebeli tasadebeli 23:10 15.05.2016

Re: milisav 68

kosta.babic

Ja im stojim ovde pa ako oće da me roknu neka izvole,meni sve jedno.



Ма неће, Коста, ниси им завукао руку у џеп. (Они су теби и свима нама завукли руку у џеп.)

То што ми лајемо, не брине њих много. Не можемо да их уједемо.

Ти типови се вероватно смеју ако уопште и читају сву ову нашу писанију овде, почев од уводног текста, па са коментарима.

П.С. - А и ако хоћеш да рокнеш некога, то кошта. За тебе и за мене им се не исплати да дају паре.



(Што би рекао мој Кум када смо прешли 45. годину живота:"Е, од сада смо трећепозивци! Гласамо за Шешеља, боли нас патка!" )
nikvet pn nikvet pn 09:10 16.05.2016

Re: milisav 68

tasadebeli
од сада смо трећепозивци!


Сад си ме подсетио да још нешто треба рашчистити.

Служио сам стари кадар


У српској војсци није постојао стари кадар. Постојао је стални кадар. Ено и Јеремија погрешно пева.

Стални кадар били су официри и подофицири. Запослени за стално, на неодређено време што би се рекло.

То су били официри плус резервни из цивилства. А војска је била:

1.Редовна - редов
2.Други позив, и то је ишло по регионима (Тимочка, Дринска итд.дивизија другог позива)
3.Трећи позив (преко 45. година и то је била најбоља војска, не бега)
tasadebeli tasadebeli 20:29 16.05.2016

Re: milisav 68

nikvet pn

Трећи позив (преко 45. година и то је била најбоља војска, не бега)



Мислим, 'оће и она да бега, али не може. Раскантала се машина...


Тако после добијеш оне невољне хероје што се жртвују.


Па да, ја то чуо од Јеремије из песме и стварно сам мислио да се то тако каже.

Хвала ти!
nsarski nsarski 00:16 13.05.2016

Мистерија која

ме повремено походи.

Али, прво, ако смо нашли узор у књижевној класици, онда је ово
Председник мора да запише и преда тамо где треба.

погрешно написано. Према Булгакову, треба да стоји ”Председник мора да запише и преда Тамо Где Треба.”

Сада друго, и везано за твоју тему. Наиме, током последњих неколико година откривам у невезаним разговорима и ћаскању са људима које сам познавао одвајкада да су они, ти другари и пајташи, све време заправо били (и још увек су) тастери, цинкароши, денунцијанти, убачени елементи. Они се уопште не стиде да тако нешто признају - ваљда им то њихово ”занимање” изгледа сасвим природно, или можда мисле да су сви други такви па немају разлога да се више крију.
Ја слутим да је ова друга опција у питању, али нисам сигуран. И то је та мистерија која ми не да мира.

Како ти људи спавају, чему се надају, имају ли неке снове или идеале у које не сумњају? Do they sincerely believe in anything at all?

Мистерија, рекох, која ми остаје неразрешена.

EDIT: Da, i odgledao sam film "Životi drugih" ali mi to nije mnogo pomoglo.

freehand freehand 00:32 13.05.2016

Re: Мистерија која

погрешно написано. Према Булгакову, треба да стоји ”Председник мора да запише и преда Тамо Где Треба.”

Ne sećam se baš Bulgakova, ali Vojnovič - sigurno.

Vidiš kako te pažljivo čitam?
tasadebeli tasadebeli 00:37 13.05.2016

Re: Мистерија која

nsarski



Да, права питања си поставио.

Како ти људи спавају, чему се надају, имају ли неке снове или идеале у које не сумњају? Do they sincerely believe in anything at all?


И остаће нам, изгледа, заувек мистерија.


Ко зна, можда ћемо ускоро стварно дочекати да ти ликови почну да праве себи визит карте на којима пише чиме се баве. Као Алекса Жуњић.


И пошто се то чак више и не крије, нема ни стида ни срама због тога што се ради, него се то сматра некако нормалним, што си добро приметио, онда ме и не чуди прича неких људи које познајем, а који су радили за СДПР или у тако неким интерсантним фирмама и државним институцијама, да су им службеници најпре британске, али и још подоста других амбасада, врло често на коктелима прилазили сасвим отворено, пред другим људима, и питали их не устежући се нимало да ли би они хтели да им прослеђују одређене интересантне информације везане за посао којим се баве.

А ја одувек мислио да се то завршава у четири ока, у неком буџаку.

Прилазе тако људима и траже од њих да издају своју земљу као што бисмо ти или ја пришли некој жени да је позовемо на плес.

Ваљда ови из амбасада који тако прилазе без устезања и јавно, иду на ту карту да је то сасвим нормално и у очима људи којима тако прилазе.

Све и свако има своју цену, зар не?

Тако они, ваљда, то виде.
nsarski nsarski 00:39 13.05.2016

Re: Мистерија која

Ne sećam se baš Bulgakova, ali Vojnovič - sigurno.


M.A. Bulgakov, pripovetka "Samogonsko jezero", objavljena u listu "Smehač" 1923., i ima da se nađe u zbirci "Stoglava", objavljena kod nas, izdanje Prosveta.

EDIT: Izvinjenje, pomenuta pripovetka je objavljena u Moskvi 1926. godine.
freehand freehand 00:43 13.05.2016

Re: Мистерија која

nsarski
Ne sećam se baš Bulgakova, ali Vojnovič - sigurno.


M.A. Bulgakov, pripovetka "Samogonsko jezero", objavljena u listu "Smehač" 1923., i ima da se nađe u zbirci "Stoglava", objavljena kod nas, izdanje Prosveta.

I ti pratiš tog Bulgakova, brate, pamtiš i beležiš!
Onda je Vojnovič verovatno to od njega preuzeo, jer je u Čonkinu sve što ima veze sa NKVD pisano na taj način.
nsarski nsarski 00:46 13.05.2016

Re: Мистерија која

Прилазе тако људима и траже од њих да издају своју земљу као што бисмо ти или ја пришли некој жени да је позовемо на плес.

Ма, то је већ висока школа Чворовићизма. Ја сам имао на уму оне убоге душе које су пријављивале Тамо Где Треба да ли си ишао на славу некоме, или шта мислиш о комунизму (сада неком другом ”изму”), и такве трице.
Али, не сумњам да су и на високом нивоу такви постојали. Заправо, сигуран сам да јесу.
nsarski nsarski 00:48 13.05.2016

Re: Мистерија која

I ti pratiš tog Bulgakova, brate, pamtiš i beležiš!

Мудраце је увек корисно имати при руци.
tasadebeli tasadebeli 01:19 13.05.2016

Re: Мистерија која

nsarski

Ја сам имао на уму оне убоге душе које су пријављивале Тамо Где Треба да ли си ишао на славу некоме, или шта мислиш о комунизму (сада неком дугом ”изму”), и такве трице.



И то они који су то радили и онда када нико то и не тражи од њих.

Јесте, они су и мени права мистерија.
nsarski nsarski 01:31 13.05.2016

Re: Мистерија која

И то они који су то радили и онда када нико то и не тражи од њих.

Па, то је исто као што они клинци теби пријављују да је неко преписивао на испиту. Помишљам понекад да је такво понашање антрополошка универзалија, независна од локалитета или друштвених услова.
Штавише, то занимање је, могуће, занат најстарији, старији од курвања. (Међу 10 Божјих заповести налази се и она о лажном сведочењу, али проституција се на том списку не помиње као забрањена радња.)
tasadebeli tasadebeli 01:44 13.05.2016

Re: Мистерија која

nsarski

Помишљам понекад да је такво понашање антрополошка универзалија, независна од локалитета или друштвених услова.


Јес, јес, то ја и рекох у уводном тексту.


Штавише, то занимање је, могуће, занат најстарији, старији од курвања. (Међу 10 Божјих заповести налази се и она о лажном сведочењу, али проституција се не помиње као забрањена радња.)


Остало записано једно веровање из источне Србије (не могу да се сетим да ли код Зечевића или код неког другог) да кад човек умре, душа мора да пређе на онај свет преко једног брвна изнад дубоког понора. И у зависности од тога колико је та душа грешна, то брвно се испод ње окреће, па тако душа оних који су велики грешници пада у пакао.

Занимљиво је да проституке и пијанци прелазе преко брвна на другу страну без проблема по том веровању.

Али не каже ништа за цинкароше, друкаре...
Filip Mladenović Filip Mladenović 02:18 13.05.2016

Re: Мистерија која

Naša zemlja je bogata sirovinama svih vrsta, od olova do cinkaroša!
principessa_etrusca principessa_etrusca 08:18 13.05.2016

Re: Мистерија која

nsarski
...Наиме, током последњих неколико година откривам у невезаним разговорима и ћаскању са људима које сам познавао одвајкада да су они, ти другари и пајташи, све време заправо били (и још увек су) тастери, цинкароши, денунцијанти, убачени елементи. Они се уопште не стиде да тако нешто признају - ваљда им то њихово ”занимање” изгледа сасвим природно, или можда мисле да су сви други такви па немају разлога да се више крију.
..............................
EDIT: Da, i odgledao sam film "Životi drugih" ali mi to nije mnogo pomoglo.


Не могу ни да претпоставим како би се ствари развијале да последњих четврт века није прошло у сенци ратова, али како ствари стоје, српско друштво се уопште није дистанцирало од своје мрачне прошлости у полицијској држави у којој је много више људи учествовало у цинкарењу него што смо икада сањали.

Ја сам доживела да човек кога сам познавала целог живота и кога смо увек сматрали за површног, ограниченог и материјалистички оријентисаног замлату (што он и јесте), крене, без трунке стида, чак врло поносно, да представља своју цинкарошко/шпијунску каријерицу, о којој наравно нико није имао појма, као неке своје убер-интересантне 007 доживљаје.

Колико деценија још треба да прође да се у Србији отворе полицијски досијеи?
freehand freehand 08:31 13.05.2016

Re: Мистерија која


Не могу ни да претпоставим како би се ствари развијале да последњих четврт века није прошло у сенци ратова, али како ствари стоје, српско друштво се уопште није дистанцирало од своје мрачне прошлости у полицијској држави у којој је много више људи учествовало у цинкарењу него што смо икада сањали.

A da ne preterujemo, ipak?
Bilo je svačega - i građanske budnosti i hobi špijanja, drukanja za pare i zbog ucene, ali ta je država - bar ono što sam ja zapamtio bila svetlosnu godinu daleko od onoga što pojam "policijske države" podrazumeva.
principessa_etrusca principessa_etrusca 08:33 13.05.2016

Re: Мистерија која

У Србији је изгледа цинкароша-волонтера на претек.

Како су радиле/раде друге полиције?

У УК је током осамдесетих било доста шпијунирања политичких активиста и сада излазе на видело случајеви полицајаца који су инфилтрирали активистичке групе под лажним идентитетом, улазили у емотивне везе и имали децу са активисткињама да би изгледали кредибилно.

ЛИНК НА ЧЛАНАК ИЗ ГАРДИЈАНА
principessa_etrusca principessa_etrusca 08:35 13.05.2016

Re: Мистерија која

Bilo je svačega - i građanske budnosti i hobi špijanja, drukanja za pare i zbog ucene, ali ta je država - bar ono što sam ja zapamtio bila svetlosnu godinu daleko od onoga što pojam "policijske države" podrazumeva.


Зашто мислиш да онда није омогућено сваком грађанину да има увид у свој полицијски досије?
freehand freehand 08:46 13.05.2016

Re: Мистерија која

principessa_etrusca
Bilo je svačega - i građanske budnosti i hobi špijanja, drukanja za pare i zbog ucene, ali ta je država - bar ono što sam ja zapamtio bila svetlosnu godinu daleko od onoga što pojam "policijske države" podrazumeva.


Зашто мислиш да онда није омогућено сваком грађанину да има увид у свој полицијски досије?

Pa jeste, kobajagi. Sa izbrisanim detaljima. Ali vođena je o tome ozbiljna rasprava, od dvehioljadite i nije da mi argumenti obe strane ne zvuče jako i valjano.
Nekad sreća i spokoj čuče u onome što ne znaš. Na taj je način i bračna prevara bezazlena.
principessa_etrusca principessa_etrusca 08:53 13.05.2016

Re: Мистерија која

freehand

Pa jeste, kobajagi. Sa izbrisanim detaljima. Ali vođena je o tome ozbiljna rasprava, od dvehioljadite i nije da mi argumenti obe strane ne zvuče jako i valjano.
Nekad sreća i spokoj čuče u onome što ne znaš. Na taj je način i bračna prevara bezazlena.

У томе видим суштинску неспремност за суочавање са сопственом прошлошћу. Друга посткомунистичка друштва су су смогла снаге да то ураде и повуку црту, а ми смо сви и даље таоци титоизма.
freehand freehand 09:01 13.05.2016

Re: Мистерија која

principessa_etrusca
freehand

Pa jeste, kobajagi. Sa izbrisanim detaljima. Ali vođena je o tome ozbiljna rasprava, od dvehioljadite i nije da mi argumenti obe strane ne zvuče jako i valjano.
Nekad sreća i spokoj čuče u onome što ne znaš. Na taj je način i bračna prevara bezazlena.

У томе видим суштинску неспремност за суочавање са сопственом прошлошћу. Друга посткомунистичка друштва су су смогла снаге да то ураде и повуку црту, а ми смо сви и даље таоци титоизма.

Ogromna je raztlika između našeg i drugih postkomunističkih društva, taman kolika je razlika bila izmeđiu ovog i onih "komunizama".
Što se mene tiče - ja sam za takve rezove, uvek, i za otvaranje svega. No rekoh da sam razumeo i argumente onih koji su bili za oprezniji i balansirani pristup.
Inače, makartizam, na primer, nije pojam iz komunističkog društva, Ronald Regan kao cinkaroš nije bio predsednik - šta ja znam - Albanije, a američkod ruštvo nikad nije raščistilo sa svojim huverovskim nasleđem. A Džon Edgar Huver ozbiljan je zločinac u tom smislu. Bar u rangu svojih istočnoevropskih kolega.
mariopan mariopan 09:15 13.05.2016

Re: Мистерија која

tasadebeli
И то они који су то радили и онда када нико то и не тражи од њих.

Podanički mentalitet? Da se ulizice dodvore, i kada ne treba...pa ako ih se sete, sete..?

Mislim da se to uči u kući, od roditelja. Umesto da kazni malog cinkaroša roditelj se služi tim informacijama i hvali malog cinkaroša što mu je denuincirao braću ili komšijsku decu, šta rade, šta kažu....mislim da je to u pitanju ali ne znam.

Znam samo da su deca surova prema cinkarošima i jako brzo izravnaju račune.

Nekad zažalim što nisam imala detinjstvo kakvo su imala druga deca, ali nekada baš volim što sam odrastala drugačije, što me niko tome, i nhekim drugim stvarima nije učio, čak obratno, nisam ni znala da "te stvar"i postoje.

A cinkaroše smo sami privodili pravdi i pameti, još dok su bili samo "cinkaroši u pokušaju".
milisav68 milisav68 09:25 13.05.2016

Re: Мистерија која

nsarski
Сада друго, и везано за твоју тему. Наиме, током последњих неколико година откривам у невезаним разговорима и ћаскању са људима које сам познавао одвајкада да су они, ти другари и пајташи, све време заправо били (и још увек су) тастери, цинкароши, денунцијанти, убачени елементи. Они се уопште не стиде да тако нешто признају - ваљда им то њихово ”занимање” изгледа сасвим природно, или можда мисле да су сви други такви па немају разлога да се више крију.
Ја слутим да је ова друга опција у питању, али нисам сигуран. И то је та мистерија која ми не да мира.

Ima tu svačega, možda se osećaju moćniji, pa neki čak i lažu da "rade" za službu.
silver silver 10:16 13.05.2016

Re: Мистерија која

Све и свако има своју цену, зар не?


Kao u onoj staroj priči o trideset srebrnjaka i poljupcu :(

tasadebeli tasadebeli 12:42 13.05.2016

Re: Мистерија која

silver
Све и свако има своју цену, зар не?Kao u onoj staroj priči o trideset srebrnjaka i poljupcu :(




Мислим да је Исак Башевис Сингер у једном интервјуу рекао да су све приче испричане са десет божјих заповести, а да је на умећу приповедача то како ће, на који начин, те приче које се толико пута понављају испричати опет и учинити их тако уметничким делом.
tasadebeli tasadebeli 12:50 13.05.2016

Re: Мистерија која

mariopan

Znam samo da su deca surova prema cinkarošima i jako brzo izravnaju račune



Можда је то путоказ и нама маторима?



mariopan mariopan 13:54 13.05.2016

Re: Мистерија која

Можда је то путоказ и нама маторима?

gedza.73 gedza.73 19:45 13.05.2016

Re: Мистерија која

nsarski
EDIT: Da, i odgledao sam film "Životi drugih" ali mi to nije mnogo pomoglo.

Potpuno nevezano (uopšte nisam video tvoj link) sam postavio trejler istog filma kao preporuku Tess da pogleda.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 10:05 14.05.2016

Re: Мистерија која

И то је та мистерија која ми не да мира.

Ти имаш на Филолошком целе генерације редовних професора без довољно књига, са тек пар чланака и слично, и целе генерације особља које без основа, а уз пуно прекршаја (па и кривичних дела), ипак некако успевају да се задрже на факултету и на послу (деканка, секретар и слични). Шта мислиш како?

Потом, целе генерације српских бизнисмена који су одњихани на архивима тајних служби или у оквиру њихових пословних интереса.

Надаље, много новинара, по чему је нарочито био познат ТАНЈУГ, који су новинари по хобију, а доушници по истинској вокацији. Један мој рођак новинар, из оних претходних генерација, властитог је брата пријавио полицији кад су овог пустили са Голог отока, за сваки случај: шта ако је побегао? Каријеру је завршио као дописник из лепих иностранстава.

Надаље, тајне службе и шпије у једном су трену били већински власници пословних простора по Београду, а шефови службе скривени сувласници појединих локала. Само је понешто испливало на површину.

У доушнике су се, под притиском, претварали и с почетка дисиденти и вође студентских побуна.

Причао сам: мог су оца целог живота шпијали, па чак и у пензији, скоро до смрти, а шпијун је био наш "кућни пријатељ". Кад га је мој отац разоткрио, питао сам га који су, осим зависти, били мотиви тог човека (био је капетан, нижи чин од оца). Отац каже да се служба захваљивала неком ситном противуслугом -- запосли неког ово-оно -- или ситном кинтом.

Глупава, идилична слика СФРЈ као раја који је без греха разрушен стално пренебрегава ову црту те рајске земље. Као и свака идеолошки затвор, и овај је морао да има своје чуваре. Што више њих -- тим боље. А отворени архиви Источне Немачке, Бугарске, Румуније... сведоче до којих је перверзија, то шпијање, умело да оде.

Жао ми је што наши архиви нису отворени.
Мислите о томе.
tasadebeli tasadebeli 12:37 14.05.2016

Re: Мистерија која

Predrag Brajovic

и целе генерације особља које без основа, а уз пуно прекршаја (па и кривичних дела), ипак некако успевају да се задрже на факултету и на послу (деканка, секретар и слични). Шта мислиш како?



ја

Луњарајући по празњикавим ходницима факултета од канцеларије до канцеларије како су нас већ упућивали, ја на ходнику угледам једно мени познато лице још од мојих студентских дана. (У овој причи зваћемо га Ласица).
Мунем Мог друга лактом и прошапћем:"Видиш овог испред нас? То ти је... Тај ти је у администрацији факултета радио још док сам ја био студент, пре 20 година. И сви смо још тада знали да ради за Службу и да пред њим треба водити рачуна шта се прича јер ће то сигурно стићи тамо где треба."



Ти вероватно знаш ко је Ласица?
mirelarado mirelarado 12:51 14.05.2016

Re: Мистерија која

Ти вероватно знаш ко је Ласица?


Слутим и ја ко би то могао бити.
tasadebeli tasadebeli 15:59 14.05.2016

Re: Мистерија која

mirelarado
Ти вероватно знаш ко је Ласица?


Слутим и ја ко би то могао бити.



Да, баш тако .


И онда потом .
nsarski nsarski 16:08 14.05.2016

Re: Мистерија која

Жао ми је што наши архиви нису отворени.
Мислите о томе.


Ja mislim da je otvaranje arhiva kljucni korak koji ova zemlja nije napravila, a morala je. Tuzna implikacija tog necinjenja je da su ti dousnici i poverenici sluzbe (i koga sve vec) jos uvek veoma mocni i znacajno ugradjeni u poluge vlasti. Oni su i dalje gospodari nasih zivota.
Uostalom, to se jasno ogleda u kadrovskoj politici cele zemlje: vec 25 godina se uglavnom isti likovi recikliraju i menjaju na vaznim funkcijama.
Ribozom Ribozom 12:55 15.05.2016

Re: Мистерија која

Da je to tako jednostavno.
Koje implikacije po drustvo i politiku bi to imalo?
Zamisli samo koliko bi slucaja osvete bilo.
A tek u medjunarodnoj politici...

zilikaka zilikaka 19:06 16.05.2016

Re: Мистерија која

Dobro, bre, Taso, što na OVAKAV blog ne staviš nešto da šljašti, zveči, da privuče pažnju?
Bila poslednjih dana zauzeta i malo falilo da ga propustim.

A povodom ovog:
Наиме, током последњих неколико година откривам у невезаним разговорима и ћаскању са људима које сам познавао одвајкада да су они, ти другари и пајташи, све време заправо били (и још увек су) тастери, цинкароши, денунцијанти, убачени елементи. Они се уопште не стиде да тако нешто признају - ваљда им то њихово ”занимање” изгледа сасвим природно, или можда мисле да су сви други такви па немају разлога да се више крију.
Ја слутим да је ова друга опција у питању, али нисам сигуран. И то је та мистерија која ми не да мира.

Како ти људи спавају, чему се надају, имају ли неке снове или идеале у које не сумњају? Do they sincerely believe in anything at all?

Мистерија, рекох, која ми остаје неразрешена.

I mene je to uvek kopkalo. Onda negde shvatila da ljudi olako to doživljavaju i svoja nedela pravdaju uvek samo jednim: "bila takva vremena", smatrajući da ih vremena aboliraju od lične odgovornosti.
NA žalost, ovde u lokalu postoji drastičan promer kako su ti takvi jednom profesoru potpuno uništili život<<LINK

Sticajem okolnosti, moja majka u to vreme radila u toj školi iz koje su ga izveli i uhapsili. Seča se svega. Kaže, svi su znali i ko ga je potkazao, smestio njemu zatvor, gubitak stana i posla, a kako mu je žena već bila pokojna, njegovom detetu namestio odlazak u dom za nezbrinutu decu.

Često sam posle razmišljala o takvom primeru i kako bih se ja ponašala posle ponovnog uspinjanja od nule, da sam nedajbože na mestu tog čoveka.

Duboko verujem da je on imao jači razlog da ostavi sve iza sebe, verovatno motiv da pomogne detetu. U isto vreme molim se da ja nikad ne dođem u priliku da treba da odlučim kako da se revanširam.
Bojim se da nisam evolutivno dosegla nivo kad bih mogla da pored njih samo prolazim.


tasadebeli tasadebeli 20:36 16.05.2016

Re: Мистерија која

zilikaka

drastičan promer






Ауторитарни системи су ти као престареле филмске диве. Не воле баш да чују истину о себи.

Булевар сумрака.
krkar krkar 01:44 17.05.2016

Dosijei - DDR, Poljska, Češka

Ja mislim da je otvaranje arhiva kljucni korak koji ova zemlja nije napravila, a morala je. Tuzna implikacija tog necinjenja je da su ti dousnici i poverenici sluzbe (i koga sve vec) jos uvek veoma mocni i znacajno ugradjeni u poluge vlasti.


Glede otvaranja arhiva - što je samo prvi korak nakon kojeg sledi drugi, mnogo teži: regulisanje odnosa prema udbašima i cinkarošima i stav prema njima, obavezna literatura je




Fascvinantna knjiga o odnosu 3 države prema ovim pitanjima: DDR (odnosno ujedinjena Nemačka), Češka i Poljska. Autorka je 1993 i 1994. provela nešto manje od 2 godine u ove 3 zemlje i iako knjiga nije savršena, verovatno je najbolja i najsveobuhvatnija na ovu temu.

A zaključak nakon čitanja je: Nema ni jednostavnih ni univerzalnih rešenja.

Više NA OVOM LINKU.

tasadebeli tasadebeli 07:41 17.05.2016

Re: Dosijei - DDR, Poljska, Češka

krkar

Glede otvaranja arhiva - što je samo prvi korak nakon kojeg sledi drugi, mnogo teži: regulisanje odnosa prema udbašima i cinkarošima i stav prema njima,



Мислим, Крки, да би требало да буде обрнути редослед корака. Прво регулатива, па отварање досијеа. (И немој сад одмах да ми кажеш:"Јебо те Коштуњави!" )

Пази, и са регулативом, то би био приличан потрес у читавом друштву, а замисли када то не би било регулисано неким правилима која би обухватила што више могућих ситуација (никада то не би могло да буде баш све) које би настале после потпуног отварања досијеа.


Анархија ол овер Башчаршија!


П.С. - Замисли да ја, рецимо, сазнам да оа је ова моја Госпатасиница заправо мени намештена од стране Службе зарад свакодневне контроле, а да при томе нема никакве законске регулативе да ме обузда у реакцији.

Па одмах, бре, иде развод брака и тражим млађу жену!

krkar krkar 10:31 17.05.2016

Re: Dosijei - DDR, Poljska, Češka

П.С. - Замисли да ја, рецимо, сазнам да оа је ова моја Госпатасиница заправо мени намештена од стране Службе зарад свакодневне контроле, а да при томе нема никакве законске регулативе да ме обузда у реакцији.


Pročitaj Tinu Rozenberg. Ona baš takav jedan slučaj opisuje u DDR. Doduše, tamo je žena bila disidentkinja a muž cinkaroš. I 20 godina braka, zajednička deca - a on cinkaroš, druker!

Pa koja kurčeva literatura može to da smisli kao Služba? Nijedna!

P.S.

A za koga ti žena radi?

Ono, da daš oglas: Menjam CIA špijunku za saradnicu KGB.
Šifra: volem zguza.
anonymous anonymous 07:10 13.05.2016

Издаја елита

Од ситних денунцијаната,који загорчавају живот онима из најближег окружења,али ипак наносе мању штету, много опаснији су они (компрадорска елита ) који у постнационалом времену издају све што је национално,продајући се за шаку сребрњака, транснационалним чворовима и центрима моћи.

ИЗДАЈА ЕЛИТА
mariopan mariopan 10:04 13.05.2016

Re: Издаја елита

ИЗДАЈА ЕЛИТА

principessa_etrusca principessa_etrusca 14:43 13.05.2016

Re: Издаја елита

У праву си Аноне, али тема о издаји и компрадорској елити превазилази овај блог о цинкарењу и доушницима и захтева неподељену пажњу.
antioksidant antioksidant 07:41 13.05.2016

.

...како кажу у МУП Чукарице, они су дужни да по свакој пријави изађу на терен да виде о чему се ради...


Занимљиво и штета што ово правило не важи и за МУП Савски венац
tasadebeli tasadebeli 07:53 13.05.2016

Re: .

antioksidant
...како кажу у МУП Чукарице, они су дужни да по свакој пријави изађу на терен да виде о чему се ради...


Занимљиво и штета што ово правило не важи и за МУП Савски венац



Па Савамала је далеко од станице МУП. Можда нису могли да прођу кроз саобраћајну гужву која, као што сви знамо, свој шпиц достиже баш у три ујутро?

Лепо сам ја овде ставио и таг "a la Famiglia".





zilikaka zilikaka 19:18 16.05.2016

Re: .

Па Савамала је далеко од станице МУП. Можда нису могли да прођу кроз саобраћајну гужву која, као што сви знамо, свој шпиц достиже баш у три ујутро?

E, sećate se da je negde krajem osamdesetih tip bio uhapšen i osuđen jer se zajebavo s vatrogascima.
Uvatio i zapalio vatru na ledini ispred stadiona OFK, odmah pozvao vatrogasce i štopovo koliko im vremena treba da stignu. Ako se ne varam, bilo nešto skoro pola sata, (za možda oko 100 metara razdaljine).
Čovek fasovo a duboko sam ubeđena da niko nije pito te vatrogasce šta im je tooliko trebalo da se dovuku.
Po gradu jedno vreme bila sprdačina pa se zaboravilo.
kosta.babic kosta.babic 07:48 13.05.2016

Četiri molera iz Vijene i plemeniti D’ Enu

Sjajan tekst.
freehand freehand 08:56 13.05.2016

Naš čovek u Kafani

Naša kafana bila je Klub prosvetnih radnika. U njemu svake fele sem prosvetara: grafički radnici iz obližnje štamparije, dunđeri, opštinski službenici i pola redakcija lokalnog lista i radija. Jova je jedno vreme za "svojim stolom" i pisaću mašinu držao, ne odlazeći u redakciju.
Piće za nijansu skuplje no u samoposluzi pored.
Elem primetimo tako da nas čovek dva stola dalje gleda i sluša sa čudnom pažnjom. I da je uvek tu negde, gde god da sednemo.
Dogvorimo se pre ulaska i onda na mig svi odjednom počnemo da pričamo tiše. Ispod oka ga gledamo kako se vrpolji, isteže vrat i napreže da nas čuje.
Onda, kao nekim povodom, promeni sto prilazeći nam bliže.
Mi još utišamo. On bliže. Na kraju je sedeo pored nas i plaćali smno mu piće.
Jebiga, nesrećnik, ne sećam se sad da li je bio nečim ucenjen ili samo alkoholičar pa su ga pićem i plaćali.
Ono što je glupo u celoj priči da niko za stolom ni svoje stavove nije krio, dapače. Svi su bili i javni i svima dostupni.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana