Životinjski svet

Jugoistočno od Čarobnog brega

mikele9 RSS / 16.04.2016. u 12:20

706px-former_yugoslavia_flag_map_with_kosovo.png

Na, kako se poetski izrazi počivša pesnikinja, brdovitom Balkanu, se nalazi nekoliko državica u kojima živi stoka jedna grdna, kako je to davno  rekao/napisao Vladika Rade. Bazični, aksiomski motiv njihovog bitisanja je ubijanje, klanje, mrcvarenje, zatiranje... svojih suseda a ako se uspostavi kakav takav mir, onda se krene na sopstvene sunarodnike. Na Čarobnom bregu se umiralo od tuberkuloze, upale pluća i drugih plućajnodisajnih bolesti. U gore pomenutim državicama vekovima se umiralo tako što bi se klali i ubijali na sve moguće načine na kojima bi im i Sveta Inkvizicija pozavidela. Zatirani su čitavi narodi a sve pod izlikom patriotizma/domoljublja, izvangranične opasnosti i ugroženosti, vere, jezika, bilo čega što je moglo da pokrene stoku jednu grdnu da otpočne krvavi pir. Narodi bi možda i mogli da žive mirno jedni pored drugih, ali! To ALI nam je jebalo mater po million puta. To ALI su predsednici, premijeri, očevi nacija i ostale bestijarije, koji zarad sopstvene ooooooogrooooomne koristi, ćeraju stoku jednu grdnu na susjednu stoku jednu grdnu, ni zere ne mareći na buduće prolivanje tona krvi! Istina je da u takvim situacijama postoji pet do deset procenata tz dobrovoljaca/domobranitelja, patološki izvitoperenih tipova pomračenog uma koji jedva dočekaju takve trenutke. Ali se i  ostatak naroda, stoke jedne grdne, bombardovan  svakotrenutno patrotskom/domoljubnom propagandom iz svih mogućih i nemogućih medija, štampanih, radiotevejskih, primi na velikopucatelnopatriotskodomoljubne parole predsednika, premijera i njihovih doglavnika, dupeuvlakača koji takođe na krvi zarađuju i obogaćuju se. Da bi se jasnije videla stvar, nije na odmet citirati ceo Njegošev stih:

Pučina je stoka jedna grdna

Dobre duše kad joj rebra puču.

Daklem, ovim narodima, stoci jednoj grdnoj, jugostočno od Čarobnog brega, uvek treba da pucaju rebra, što će reći, od pamtiveka im je bio potreban gospodar koji će ih tlačiti i maltretirati bez da ijednu zucnu! Često se pominje Prvi Srpski ustanak kao jedna od značajnih revolucija u Evropi. Qurac moj bi uopšte bilo ustanka ili bilo kakve bune da Turci nisu uveli porez na izvoz svinja preko Save u Austrougarsku. Čime se bavio Crni Đorđije? Uzgajao je svinje i prodavao ih Austrijancima. Elem, kad je trebalo dobrano platiti Turcima, priseti se Karađorđe te sakupi stoku jednu grdnu i podiže ustanak. Isto je i Miloš uradio s tim što je Stambol darivao Karađorđevom usoljenom glavom. Raja, stoka jedna grdna, nikakvog boljitka nije osetila. I tako do današnjeg dana.

Ič me se ne dotiče činjenica da ni u ostatku sveta situacija nije bolja, ponegde je još gora i krvavija. Ono nekoliko uređenih, mirnih i zakonima regulisanih država, moš' ih na prste jedne ruke pobrojati, samo su izuzetak koji potvrđuje pravilo.

Ubij bližnjeg svoga je usađeno u genetski kod i ne vidim način da se to izbriše. Dojučerašnje komšije/susjedi, kumovi, pobratimi, kad kucne čas, kad dirigenti predsednici, premijeri, ocevi nacija i ostala slična im govna, urliknu: Zemlja je ugrožena, ko je Srbin, Hrvat, Albanac, Bošnjak... napred u boj za otačastvo, veru, teritorije, krenu kao jedan da kolju i ubijaju sve što im pod nož, kalašnjikov dopadne.

Dokle BRE! Stomaci im krče od gladi, plate i penzije im maltene ukinute, teško da i vodu mogu da popiju a oni u boj! Koliko ja razumem, još duuuuuuuugo se jugoistočno od Čarobnog brega, na tom polju ljudskog uma, ništa neće promeniti.



Komentari (51)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

uros_vozdovac uros_vozdovac 12:33 16.04.2016

smislio sam plan

kako da se dopadnem srbovanje forumima u tri koraka

1. Obećam da ću da kupim s300 da NATO ne sme da primiriše ovde
2. Ne kupim s300
3. Oni me i dalje obožavaju jer sam hteo i obećao da ću da ga kupim
mikele9 mikele9 13:37 17.04.2016

Re: smislio sam plan

kako da se dopadnem srbovanje forumima u tri koraka

1. Obećam da ću da kupim s300 da NATO ne sme da primiriše ovde
2. Ne kupim s300
3. Oni me i dalje obožavaju jer sam hteo i obećao da ću da ga kupim

Obećanje ludom verovanje, na tome se zasniva naša današnjica
jkt2010 jkt2010 12:40 16.04.2016

Đavolska posla

docsumann docsumann 13:09 16.04.2016

Re: Đavolska posla

mikele9 mikele9 13:39 17.04.2016

Re: Đavolska posla

Simpathy For The Devil! E da nam bar Rolling Stounsi vladaju
looping looping 12:54 16.04.2016

1

Mnogo jak blog.
mariopan mariopan 13:08 16.04.2016

Re: 1

looping
Mnogo jak blog.

I sa tobom da se složim.
looping looping 14:07 16.04.2016

Re: 1

mariopan
looping
Mnogo jak blog.

I sa tobom da se složim.

amika amika 13:25 16.04.2016

Диригенти оркестара

"kad dirigenti predsednici, premijeri, ocevi nacija i ostala slična im govna, urliknu: Zemlja je ugrožena, ko je Srbin, Hrvat, Albanac, Bošnjak... napred u boj za otačastvo, veru, teritorije, krenu kao jedan da kolju i ubijaju sve što im pod nož, kalašnjikov dopadne.
Dokle BRE!"

Докле год вође нација манипулишу масама, а велике силе својим утицајима и међусобним борбама. За вође би се још некако снашли, али за велике силе - не знам како.
martin_krpan martin_krpan 13:27 16.04.2016

Užasna je sutuacija danas

Hvala ti za ovako čvrst blog. Sve potpisujem. O ovim temama danas niko ne priča. Sjećam se kao da je juče bilo priče 1990. kako u Jugoslaviji nema šanse da bude rata, kako Evropa sve drži pod kontrolom... I u BiH se desi jedan od najbrutalnijih ratova u istoriji čovječanstva sa ubijanjem djece iz snajpera, sa silovanjima žena, sa pečenjem zarobljenika na ražnjevima, itd.

Ono što danas imamo je jeziva stand-by situacija i niko ne zna šta može preko noći da eskalira.

- Hrvatska. Otvoreno fašistička vlada koja ne da toleriše čisti fašizam, već aktivno učestvuje u crnokošuljaškim smotrama u Čavoglavama, Kninu, itd..

- BiH. Zvjer od države u kojoj je 110% iskorumpiran svaki šalter, svaki policajac. Dnevne vijesti počinju ovako:

Danas se obilježava 23 godine od odsjecanja glava 35 Srpske/Bošnjačke/Hrvatske djece nakon čega su leševi djece bačeni na smetljište...

Potpuno ratno-propagandni mediji. Nevjerovatno. Mene čudi kako se u BiH i dan danas ne ratuje.

- Slovenija. Ozbiljni problemi sa ksenofobijom i fašizmom uslijed priliva izbjeglica. Poznata su i ponižavanja i maltretiranja civila od strane policije i državnih organa. Iako se na prvi pogled nije tako činilo, u zadnje vrijeme isplivava koliko u Sloveniji ima zaostalog, ksenofobnog polusvijeta koji živi po nekim svojim šumama praveći vino i sir.

- Srbija. Šešelj, Vučić i Nikolić kao glavni protagonisti srpske političke scene u godini 2016. To da je neko pričao devedesetih da će tako biti, bio bi sigurno hospitalizovan.

- Crna Gora. Sa jedne strane ruski mafijaši a sa druge Đukanovićev klan. Praktično ukinuta država gdje kojekakve Deripaske i Đukanovići rade šta hoće.

- Makedonija. Kompletan failed state. Sa jedne strane makedonski nacionalisti a sa druge OVK teroristi gdje se svaki čas može desiti (kao što se već desilo) da 30-40 terorista zauzme neku školu ili obdanište.

- Kosovo. Totalno zvjerski projekat i to sad izgleda jezivo. Sa jedne strane OVK notorni kriminalci, ubice i teroristi na vlasti, organizovani kriminal (heroin, oružije, organi...) - totalni deep state gdje su nerijetko i čitava sela blokirana za prilaz policije i pravosudnih organa. Sa druge strane notorni mafijaši kao npr. braća Veselinović koje kontroliše srpski DB.


highshalfbooze highshalfbooze 13:37 16.04.2016

Re: Užasna je sutuacija danas

Ono što danas imamo je jeziva stand-by situacija i niko ne zna šta može preko noći da eskalira.

Treba pobiti stoku, i onda će da bude mir.
principessa_etrusca principessa_etrusca 14:03 16.04.2016

Re: Užasna je sutuacija danas

To da je neko pričao devedesetih da će tako biti, bio bi sigurno hospitalizovan.

Одличан коментар, Мартине!

Остаје проблем да они који имају увид, макар и накнадан, немају моћ.
docsumann docsumann 15:19 16.04.2016

Re: Užasna je sutuacija danas

- Crna Gora. Sa jedne strane ruski mafijaši a sa druge Đukanovićev klan. Praktično ukinuta država gdje kojekakve Deripaske i Đukanovići rade šta hoće.


precjenjuješ drugu stranu. jedan je boss (nakon Svetovog skliznuća čak je još jedniji nego prije), al' jopet - i jedna raja dva harača daje, dvije crkve ima, dvije akademije, ... sindrom dvijeglavog orla zlaćana

P.S. inače odličan ti komentar
vcucko vcucko 00:20 17.04.2016

Re: Užasna je sutuacija danas

Sačiniš u osnovi dobru analizu stanja i ubaciš ovo:
martin_krpan
u zadnje vrijeme isplivava koliko u Sloveniji ima zaostalog, ksenofobnog polusvijeta koji živi po nekim svojim šumama praveći vino i sir.

Mislim, otkad je navedeno zločin? Ti što "žive po svojim šumama(?) i prave vino i sir" u principu nikoga ne diraju i ne napadaju. Pre mogu da zamislim nekakav lumpenproletarijat iz grada (Beograda ili Bagdada, svejedno, u svakom slučaju iz neke milionske džungle) koji nadire kod njih i hoće da mazne sir. Pa kad dobiju po njonji onda biva "kmee, ovi ksenofobi iz šume ne daju svoj sir".
Valjda bi bilo bolje da i ovi iz šume dođu u grad i postanu lumperi i korisnici socijale, šta li?
Ponavljam: dobar post, onako iskreno surov (ili surovo iskren, svejedno) ali ovo mi zaparalo po stomaku k'o britvicom. Solingen
martin_krpan martin_krpan 09:22 17.04.2016

Re: Užasna je sutuacija danas

Pre mogu da zamislim nekakav lumpenproletarijat iz grada (Beograda ili Bagdada, svejedno, u svakom slučaju iz neke milionske džungle) koji nadire kod njih i hoće da mazne sir.


Starac, ovo ti je Blut und Boden sentenca. Vjerovatno nisi toga svjestan a to je najopasnije.
anonymous anonymous 09:51 17.04.2016

Re: Užasna je sutuacija danas

principessa_etrusca
To da je neko pričao devedesetih da će tako biti, bio bi sigurno hospitalizovan.

Одличан коментар, Мартине!

Остаје проблем да они који имају увид, макар и накнадан, немају моћ.


И ја додајем - добар текст.
makemyday makemyday 12:17 17.04.2016

Re: Užasna je sutuacija danas

Hvala ti za ovako čvrst blog. Sve potpisujem. O ovim temama danas niko ne priča.

Pridružujem se i potpisujem i ja.
mikele9 mikele9 13:06 17.04.2016

Re: Užasna je sutuacija danas

jedan je boss (nakon Svetovog skliznuća čak je još jedniji nego prije),

Ne zaboravi brata mu Aca
mikele9 mikele9 13:44 17.04.2016

Re: Užasna je sutuacija danas

Hvala ti za ovako čvrst blog. Sve potpisujem. O ovim temama danas niko ne priča. Sjećam se kao da je juče bilo priče 1990. kako u Jugoslaviji nema šanse da bude rata, kako Evropa sve drži pod kontrolom... I u BiH se desi jedan od najbrutalnijih ratova u istoriji čovječanstva sa ubijanjem djece iz snajpera, sa silovanjima žena, sa pečenjem zarobljenika na ražnjevima, itd.

Ono što danas imamo je jeziva stand-by situacija i niko ne zna šta može preko noći da eskalira.

- Hrvatska. Otvoreno fašistička vlada koja ne da toleriše čisti fašizam, već aktivno učestvuje u crnokošuljaškim smotrama u Čavoglavama, Kninu, itd..

- BiH. Zvjer od države u kojoj je 110% iskorumpiran svaki šalter, svaki policajac. Dnevne vijesti počinju ovako:

Danas se obilježava 23 godine od odsjecanja glava 35 Srpske/Bošnjačke/Hrvatske djece nakon čega su leševi djece bačeni na smetljište...

Potpuno ratno-propagandni mediji. Nevjerovatno. Mene čudi kako se u BiH i dan danas ne ratuje.

- Slovenija. Ozbiljni problemi sa ksenofobijom i fašizmom uslijed priliva izbjeglica. Poznata su i ponižavanja i maltretiranja civila od strane policije i državnih organa. Iako se na prvi pogled nije tako činilo, u zadnje vrijeme isplivava koliko u Sloveniji ima zaostalog, ksenofobnog polusvijeta koji živi po nekim svojim šumama praveći vino i sir.

- Srbija. Šešelj, Vučić i Nikolić kao glavni protagonisti srpske političke scene u godini 2016. To da je neko pričao devedesetih da će tako biti, bio bi sigurno hospitalizovan.

- Crna Gora. Sa jedne strane ruski mafijaši a sa druge Đukanovićev klan. Praktično ukinuta država gdje kojekakve Deripaske i Đukanovići rade šta hoće.

- Makedonija. Kompletan failed state. Sa jedne strane makedonski nacionalisti a sa druge OVK teroristi gdje se svaki čas može desiti (kao što se već desilo) da 30-40 terorista zauzme neku školu ili obdanište.

- Kosovo. Totalno zvjerski projekat i to sad izgleda jezivo. Sa jedne strane OVK notorni kriminalci, ubice i teroristi na vlasti, organizovani kriminal (heroin, oružije, organi...) - totalni deep state gdje su nerijetko i čitava sela blokirana za prilaz policije i pravosudnih organa. Sa druge strane notorni mafijaši kao npr. braća Veselinović koje kontroliše srpski DB
.
Odlična analiza uz dobre dodatke docsumanna i vcucka
jkt2010 jkt2010 07:16 18.04.2016

Re: Užasna je sutuacija danas

martin_krpan
Pre mogu da zamislim nekakav lumpenproletarijat iz grada (Beograda ili Bagdada, svejedno, u svakom slučaju iz neke milionske džungle) koji nadire kod njih i hoće da mazne sir.


Starac, ovo ti je Blut und Boden sentenca. Vjerovatno nisi toga svjestan a to je najopasnije.

Al si ga izasocirao... Kako ti se ne pričini neki SLO taoizam, nego baš krv i tlo? Šta bi ti Frojd na to rekao?
vcucko vcucko 12:20 18.04.2016

Re: Užasna je sutuacija danas

jkt2010
martin_krpan
Pre mogu da zamislim nekakav lumpenproletarijat iz grada (Beograda ili Bagdada, svejedno, u svakom slučaju iz neke milionske džungle) koji nadire kod njih i hoće da mazne sir.


Starac, ovo ti je Blut und Boden sentenca. Vjerovatno nisi toga svjestan a to je najopasnije.

Al si ga izasocirao... Kako ti se ne pričini neki SLO taoizam, nego baš krv i tlo? Šta bi ti Frojd na to rekao?

Ma to je mantra tzv. "regionaca" koji u svemu vide nacizam i SS, sem tamo gde toga zaista ima i to za izvoz (npr. Baltik ili Zap. Ukrajina). Ne vredi sekiracija oko toga.

Mene je više pogodio sam izbor proizvoda - čuj, vino i sir; pa na tome je i nastala civilizacija Zamisli da se negde u Koparskom krasu zapati neka značajna izbeglička populacija iz recimo Iraka. Pa vremenom postanu većina i lokalcima koji su neka sedma generacija uspešnih vinara zabrane proizvodnju Terana, sve po šerijatu. Pa pošalju patrole da polome prese i buriće i zapale vinograde. Možda bi to nekom bilo normalno, meni nikako. Ako je takvo razmišljanje Blut und Boden, šta da im radim.
mili92 mili92 13:28 16.04.2016

Занавјек крваво чело

Јесмо накарадни, мало нам треба да се пошчепајемо за гуше. Довољно је да нам неко баци шпицу и моњументално упражњајемо сатирање. Никакво питање се не поставља, ни стотинке размишљања, прифати се надохватрукне потеже алатке и ожежи. На какве се све сторије пада, ка да смо најзатуцанијим пробрани и разасути по овијех простора. Што ође човјек вриједи?
mikele9 mikele9 13:45 17.04.2016

Re: Занавјек крваво чело

Јесмо накарадни, мало нам треба да се пошчепајемо за гуше. Довољно је да нам неко баци шпицу и моњументално упражњајемо сатирање. Никакво питање се не поставља, ни стотинке размишљања, прифати се надохватрукне потеже алатке и ожежи. На какве се све сторије пада, ка да смо најзатуцанијим пробрани и разасути по овијех простора. Што ође човјек вриједи?

Ni pet para dobri moj Mili!
tess tess 14:51 16.04.2016

...

Godinama nemam pravu riječ za ovu zastavu BiH.

I sinu mi, prije trenutak, koji, moj,
liči na: Akciznu markicu.
mariopan mariopan 14:54 16.04.2016

Re: ...

liči na: Akciznu markicu.

tess tess 15:16 16.04.2016

Re: ...

:)
karabasbarabas karabasbarabas 07:28 17.04.2016

Re: ...

tess
:)

Varta baterije


tess tess 08:03 17.04.2016

Re: ...

Jbt, vidi ovo..
Domazet Domazet 20:09 16.04.2016

Ponelo te..

...Mikele.

To o cemu pises jedna je od stvari koje su zajednicke ljudskoj rasi. Globalna stvar eonima starija od globalizma.

Samo ti se cini da je domace jer, od muke, ne stizes da zaviris u druga dvorista.
U vreme umiranja na Carobnom bregu se kolonizovala afrika, gusio bokserski ustanak, izbijao prvi svetski rat...Jednom recju, business as usual.
alselone alselone 21:04 16.04.2016

Re: Ponelo te..

Sto nas drzis u neizvesnosti? Kada ce onaj deo "nisam hteo o tome"?
mikele9 mikele9 13:04 17.04.2016

Re: Ponelo te..

To o cemu pises jedna je od stvari koje su zajednicke ljudskoj rasi. Globalna stvar eonima starija od globalizma.

Ič me se ne dotiče činjenica da ni u ostatku sveta situacija nije bolja, ponegde je još gora i krvavija. Ono nekoliko uređenih, mirnih i zakonima regulisanih država, moš' ih na prste jedne ruke pobrojati, samo su izuzetak koji potvrđuje pravilo.
jkt2010 jkt2010 07:19 18.04.2016

Re: Ponelo te..

alselone
Sto nas drzis u neizvesnosti? Kada ce onaj deo "nisam hteo o tome"?

Pobrkao si ga sa Brajovicem. On svaki post počne sa nečim što neće, a nastavi sa nečim što nije trebao.
nowhereman nowhereman 07:29 17.04.2016

Pučina


Pučina je stoka jedna grdna



ПУЧИНА ЈЕ СТОКА ЈЕДНА ГРДНА


Ја демократ нисам нигда био,
Ма да сам некад и сâм држ'о да сам;
Али тек данас смем признати шта сам,
И рећи што сам и од себе крио:

Ја стрепим од тог дивљачнога пука,
И с осећајем вечним, исте врсте
Што дете има кад укочи прсте,
Па пружа руке плашећ' се баука,
Ја жудим само да ме не додирне.

Ах, да ми није младе снаге ове,
Што мрзи млаки нерад душе мирне,
Све бих му дао, да не буним снове.

Ми нисмо исто, Ни срце ни глава;
Моје су мисли несталне и нове;
Ја имам сновâ, а пук мирно спава.


Милан Ћурчин




docsumann docsumann 07:47 17.04.2016

Re: Pučina


pučina

nowhereman nowhereman 07:54 17.04.2016

Re: Pučina


pučina


Пучина плава
Спава,
Прохладни пада мрак.
Врх хриди црне
Трне
Задњи румени зрак.



Recimo i sledeće:

Jeste moć disanja
Jeste moć rasta drveća
Jeste moć kuće
da se iznenadno nad glavom spavača ruši
Al MOĆ GOVORA
posebna je i najveća moć



docsumann docsumann 10:02 17.04.2016

Re: Pučina

Пучина плава
Спава,
Прохладни пада мрак.
Врх хриди црне
Трне
Задњи румени зрак.



možda najjače rime ikad napisane na srpskom jeziku
mirelarado mirelarado 10:04 17.04.2016

Re: Pučina

docsumann
Пучина плава
Спава,
Прохладни пада мрак.
Врх хриди црне
Трне
Задњи румени зрак.



možda najjače rime ikad napisane na srpskom jeziku


По асонанци и алитерацији свакако без премца.
docsumann docsumann 11:57 17.04.2016

Re: Pučina

mirelarado
docsumann
Пучина плава
Спава,
Прохладни пада мрак.
Врх хриди црне
Трне
Задњи румени зрак.



možda najjače rime ikad napisane na srpskom jeziku


По асонанци и алитерацији свакако без премца.


daa, upravo, ali i overall efekta
mikele9 mikele9 13:02 17.04.2016

Re: Pučina

pučina

Hvala ti dragi druže, to je pučina koju sanjam svakog dana i priželjkujem!
docsumann docsumann 07:50 18.04.2016

Re: Pučina

mikele9
pučina

Hvala ti dragi druže, to je pučina koju sanjam svakog dana i priželjkujem!


šta da ti kažem Mikele, sem da sam svakim danom sve veći bokelj.

džaba toke, džaba džeferdari, jatagani, sva slava mojijem prađedovima, ali ovaj kutak svijeta je ono što me okreće sebi.
mikele9 mikele9 08:43 18.04.2016

Re: Pučina

šta da ti kažem Mikele, sem da sam svakim danom sve veći bokelj.

džaba toke, džaba džeferdari, jatagani, sva slava mojijem prađedovima, ali ovaj kutak svijeta je ono što me okreće sebi.

Često, vrlo često je moj otac recitovao Aleksu:

Naša mila Boko, nevjesto Jadrana,
Pokrivena nebom kô od plave svile,
Ljepša si od tvoje primorkinje vile
I svjetlija si od njenog đerdana.
anonymous anonymous 09:46 17.04.2016

Драг ми је Микеле,

и текст је писан са добром намером.

Али, имам и неколико коментара и примедби.

Qurac moj bi uopšte bilo ustanka ili bilo kakve bune da Turci nisu uveli porez na izvoz svinja preko Save u Austrougarsku.


Много од онога што данас сматрамо тековинама либералне демократије , настало је ( тек ) онда када је то било у интересу власника капитала.

И нестало - када је тај интерес престао.

Ubij bližnjeg svoga je usađeno u genetski kod i ne vidim način da se to izbriše.


Споран исказ,у начелу, а у појединостима -јер се не види да ли се односи на све припаднике људског рода или само на оне са ових простора.

Zemlja je ugrožena, ko je Srbin, Hrvat, Albanac, Bošnjak,Тутси,Хути,Шиит,Сунит... napred u boj za otačastvo, veru, teritorije, krenu kao jedan da kolju i ubijaju sve što im pod nož, kalašnjikov dopadne.


Никад сукоб није сукоб само две наизглед јасно видљиве непријатељске скупине.
Још су нечији прсти у тој чорби.

Догађаји на нашим просторима су увек били резултанта утицаја и моћи Великих сила.

Моје је да увек подсећам на мултукаузалност догађаја, а пре свега на спољно-политички фактор.

Stomaci im krče od gladi, plate i penzije im maltene ukinute, teško da i vodu mogu da popiju a oni u boj!


Разним мерама и санкцијама, отвореним економским и политичким притисцима, закулисним радњама, становништво се доведе у стање сиромаштва и беде, баш због тога, да би се пробудиле најниже страсти и инструментализовали антагонизми на најосетљивијим местима, како би се након ратног сукоба опљачкале обе сукобљене стране.

И пса чини крволочним дуго држање без хране.Уочи борбе.

"Ко на брдо ак и мало стоји више види но онај под брдом" - да се поново позовемо на Његоша.
Погледај ширу слику...

Осуда искључиво зараћених страна у било ком сукобу, свођење кривице на лидере,...а без истраживања утицаја и умешаности шире међународне заједнице на узрочност догађаја, редукован је и нематеријалистички приступ, који нам не помаже у разумевању прошлости и избегавању понављања истих ситуација у будућности.
anonymous anonymous 10:29 17.04.2016

Re: Драг ми је Микеле,

...можда сам био и пре-рационалан.

Осетио сам емотивни набој којим одише текст, да се сви на овим просторима уразумимо.
Та позитивна емоција често је инспиративнија, од било какве рационалне анализе.

Поздрављам.
mikele9 mikele9 13:01 17.04.2016

Re: Драг ми је Микеле,

Осуда искључиво зараћених страна у било ком сукобу, свођење кривице на лидере,...а без истраживања утицаја и умешаности шире међународне заједнице на узрочност догађаја, редукован је и нематеријалистички приступ, који нам не помаже у разумевању прошлости и избегавању понављања истих ситуација у будућности.

Znam ja i svestan sam uticaja tz međunarodne zajednice od Stefana Nemanje do današnjih dana ali sam želeo da apostrofiram Balkansku žeđ za krvlju.
...можда сам био и пре-рационалан.

Осетио сам емотивни набој којим одише текст, да се сви на овим просторима уразумимо.
Та позитивна емоција често је инспиративнија, од било какве рационалне анализе.

Поздрављам.

Razumem te i u pravu si.
Pozdravljam i ja tebe.
kick68 kick68 16:27 17.04.2016

Zakljucak

mog mladjeg deta koje odrasta u emigraciji, na njegovom srpskom:

Svet je mnogo napadao Srbe.
Hrvati su bili mnogo bezobrazni.
Srbi, Hrvati i Muslimanci:) su jedan te isti narod i mnogo je glupo sto su rrratovali. Uposte, glupo je rrratovati zbog rrreligije.

Sam je to odvalio pre par godina, citajuci i trazeci informacije ko zna gde. Roditelji su izbegavali svaku indoktrinaciju i ne preuzimaju odgovornost za njegovo misljenje:)
jkt2010 jkt2010 07:27 18.04.2016

Re: Zakljucak

kick68
Sam je to odvalio pre par godina, citajuci i trazeci informacije ko zna gde. Roditelji su izbegavali svaku indoktrinaciju i ne preuzimaju odgovornost za njegovo misljenje:)

Valjda će mali da se izvuče nekako, uz pomoć dobrih ljudi, kad već roditelje kao i da nema...
mikele9 mikele9 08:45 18.04.2016

Re: Zakljucak

Valjda će mali da se izvuče nekako, uz pomoć dobrih ljudi, kad već roditelje kao i da nema...

Malo si surov, A?
krkar krkar 23:27 17.04.2016

Pratim

Druže, ne stižem ali pratim!
mikele9 mikele9 08:44 18.04.2016

Re: Pratim

Druže, ne stižem ali pratim!

Out of Beirut Out of Beirut 19:00 21.04.2016

.

Није ми добро легао овај текст.

„жеђ за крвљу“?

Не знам шта је то. Честитост ми не дозвољава да га екстравагантно приписујем незнанцима.

„Напред у бој“?

Ко би данас пошао у бој?! ... Пропорционално веома мало људи, најмање у задњих двеста година ваљда. Та прича је одавно пукла. (1)

2) Промашена је мета критике. Како Андрић каже, човек се може убити без насиља: Čoveka ubijaju često i mržnjom. U jednom širem ili užem krugu ljudi mrznja se gaji, održava, širi, jača i usredsređuje toliko i dotle dok se ne stvore sredstva i ne pronađu ruke koje ce stvar okončati i ubistvo izvršiti. Ali čoveka je mogućno ubiti i - nerazumevanjem. Dugim, upornim, doslednim odsustvom razumevanja. Sredstvo je sigurno kao i mržnja, samo dejstvuje nesto sporije, ali su zato muke teze i strašnije. Čovek-žrtva ne padne od jednog udarca, nego presvisne. I još, povrh svega, često u očima neupućenih izgleda kao da dobrim delom i sam snosi krivicu za svoju sudbinu.
Говори некоме стално како ради лоше, како је овакав и онакав, оговарај га, игнориши га ... срце ће му се сломити, и пре него што умре.

Кажи човеку да је стока и он се тек онда ушанчи у безумље. Ако се под теретом критике и промени, по дефиницији Његоша on остаје исти, jeр побољшање се десило тек када му ребра пучу.

Али Његош?!

Па шта ако је Његош? Који је он успех показао у решавању ових проблема?

Можда треба подсетити: ја сам модерна особа, не занима ме вербални реванш: логика и резултати су оно што ме занима.

p. s.

U gore pomenutim državicama vekovima se umiralo tako što bi se klali i ubijali na sve moguće načine na kojima bi im i Sveta Inkvizicija pozavidela. ... Zemlja je ugrožena, ko je Srbin, Hrvat, Albanac, Bošnjak... napred u boj za otačastvo, veru, teritorije, ...

Аха. Алтернативна историја, паралелни универзум. чиста уметност.

Сва је прилика да су међунационалних сукоби истицани управо да би људи мање мислили о другим, кључним сукобима и распадима:

а) растурање квалитетних државних институција и привредних организација због приватних интереса, још од 1960их
б) распади породица, отуђења између деце и родитеља
в) растурање људског ума: каква понашања срећем! мени драги људи упорно и парадоксално делују против сопствених интереса. након ко зна колико преокрета, "да би се снашао", човек у огледалу може затећи странца.

Ето, то ми је било на уму.
mikele9 mikele9 22:08 21.04.2016

Re: .

Сва је прилика да су међунационалних сукоби истицани управо да би људи мање мислили о другим, кључним сукобима и распадима:

а) растурање квалитетних државних институција и привредних организација због приватних интереса, још од 1960их
б) распади породица, отуђења између деце и родитеља
в) растурање људског ума: каква понашања срећем! мени драги људи упорно и парадоксално делују против сопствених интереса. након ко зна колико преокрета, "да би се снашао", човек у огледалу може затећи странца.

Ето, то ми је било на уму.

I meni.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana