Društvo| Hronika| Mediji| Politika| Reč i slika

Protesti kod Nušića, 2000.

Filip Mladenović RSS / 03.04.2016. u 02:43

Borba za slobodu medija
Borba za slobodu medija
Ropski položaj većine naših novinarki i novinara ove, 2016. godine zbog nepostojanja kolektivnog ugovora samo je logičan sled bezobraznog i anticivilizacijskog odnosa svih dosadašnjih režima i pohlepnih vlasnika medija prema žurnalističkoj profesiji u Srbiji. Da se radi o kontinuitetu svedoči i podsećanje na vreme od pre 16 godina, kada je "brigu" o medijima u Srbiji vodio isti državni službenik - Aleksandar Vučić.

Nezavisno udruženje novinara Srbije pokrenulo je početkom 2000. veliku kampanju protiv primene drakonskog i neustavnog Zakona o javnom informisanju i drugih vidova represije, kojima se gušila sloboda misli i štampe u Srbiji tokom vladavine crveno-crne trojke SPS-JUL-SRS. Imajući u vidu činjenicu da je JAVNOST jedino oružje u borbi za odbranu elementarnih ljudskih i profesionalnih prava, NUNS je organizovao "PROTESTE KOD NUŠIĆA". Svakog poslednjeg ponedeljka u mesecu, od januara do juna 2000. godine, ispred svog sedišta na Trgu Republike, kod spomenika književniku i novinaru Branislavu Nušiću NUNS je organizovao protestna okupljanja članstva, sa dva osnovna cilja:

- da se na "mobilnom" stubu srama okače i tako prezentiraju javnosti imena i prezimena svih sudija za prekršaje koji su presudili medijima u Srbiji primenom odredbi neustavnog Zakona o javnom informisanju Srbije, donetog 20. oktobra 1998. godine;
- da se kroz govore predstavnika NUNS-a i urednika kažnjenih medija domaćoj i svetskoj javnosti predoče sve relevantne činjenice o pogubnom dejstvu primene neustavnog Zakona o javnom informisanju, kao i drugih vidova represije prema novinarima i medijima.

"PROTESTI KOD NUŠIĆA" su zamišljeni kao simboličan pokret otpora novinara gušenju slobode štampe u Srbiji. Glavni akcenat je na "mobilnom" stubu srama, odnosno na izvlačenju iz anonimnosti imena i prezimena svih onih koji su svoje znanje, profesiju i etiku stavili u službu represivnih i neustavnih postupaka.

Prvi "Protest kod Nušića" održan je u ponedeljak, 31. januara 2000. Skup je otvorila tadašnja predsednica NUNS-a Gordana Suša. Ona je, izmedju ostalog, rekla: "Nušić je zbog oštre i iskrene reči odrobijao godinu dana u požarevačkom zatvoru. Danas, 113 godina posle njega, prinuđeni smo da se borimo za elementarna prava koja je Nušić već bio osvojio. Represivni i inkvizitorski zakon zasniva se na pretpostavci krivice medija, a štiti lopove i lažljivce, jer samo uz njihov pristanak možete objaviti da su lagali ili ukrali. Zakon koji se selektivno primenjuje i ima isključivu političku upotrebnu vrednost za režim - da bi ućutkao neistomišljenike - neke sudije su tako zdušno prihvatile da njihova imena zaslužuju da ih zapamtimo kačenjem na stub srama".

Novinarka i tadašnja članica IO NUNS-a Aleksandra Nikolić u svom govoru posvećenom primeni neustavnog Zakona o javnom informisanju, izmedju ostalog je istakla: "Kada je 8. oktobra 1998. godine vlada Srbije donela uredbu ‘O posebnim merama u uslovima pretnji oružanim napadima NATO pakta' postalo je jasno šta čeka sve one novinare u Srbiji kojima su principi profesionalizma i istinitosti na prvom mestu.
Samo par dana kasnije, 10. i 11. oktobra 1998. godine inspektori Saveznog ministarstva za telekomunikacije i republičke policije zabranili su program Radio Indeksa, Radio Sente, Radio Kikinde, Radio Sitija u Nišu i TV Pirot. Tri dana nakon toga redakcije listova "Dnevni Telegraf" i "Danas" zapečaćene su sa obrazloženjem da su te novine širile ‘strah, paniku i defetizam', dok je 15. oktobra 1998. privremeno zabranjena "Naša BORBA", koja od tada praktično ne izlazi. Navedena uredba, pošto se pokazala kao veoma delotovorna u gušenju slobode medija, 20. oktobra 1998. godine, u najvećoj tajnosti je pretočena u neustavni Zakon o javnom informisanju.
Od trenutka donošenja ovog zakona pa do danas sudije za prekršaje širom Srbije izrekle su preko 40 kazni u ukupnom iznosu od preko 20 miliona dinara. "

Zatim je na "mobilni" stub srama okačen spisak sa imenima i prezimenima sudija za prekršaje, koji su kaznili medije u Srbiji od dana donošenja neustavnog Zakona o javnom informisanju do tog 31. januara 2000. godine.

Na prvom "PROTESTU KOD NUŠIĆA" govorili su i urednici kažnjenih medija:
Slavoljub Kačarević, direktor i v.d. glavnog urednika "Glasa javnosti"
Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik "Blica"
Miloš Rajković, pomoćnik direktora TV Studio B
Vukašin Obradović, glavni i odgovorni urednik "Vranjskih novina"
Slobodan Jerković, glavni i odgovorni urednik "Somborskih novina"

Na kraju je novinar Filip Mladenović izveo performans, kojim je na simboličan način prikazan položaj novinara u Srbiji. Vezanih usta i ruku sedeo je za radnim stolom sa pisaćom mašinom ispred sebe. U epilogu prvog "PROTESTA KOD NUŠIĆA" odvezao je ruke, skinuo povez sa usta i glasno citirao članove 45. i 46. Ustava Republike Srbije, kojima se garantuju sloboda misli i sloboda štampe.

A šta danas da citiramo? Prazna obećanja, nepostojeći kolektivni ugovor koji bi garantovao minimalne uslove rada u našem novinarstvu, liste bednih plata i još bednijih honorara novinarki i novinara!?

 

Atačmenti



Komentari (31)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 03:50 03.04.2016

Još uvek si tamo i tada...

Ti još uvek živiš u 2000. kod Nušića. To je baš tužno. Još uvek ne shvataš koliko su se stvari promenile, a ti ostao zarobljen u tom prostoru i vremenu od pre šesnaest godina.
Razlog tome je valjda što si imao igrokaz, bio zvezda večeri.

Na kraju je novinar Filip Mladenović izveo performans, kojim je na simboličan način prikazan položaj novinara u Srbiji. Vezanih usta i ruku sedeo je za radnim stolom sa pisaćom mašinom ispred sebe.


Vučić je danas faktor stabilnosti u regionu. Tapšu ga po ramenu i premijerka Nemačke, podpredsednik SAD i ministar spoljnih poslova Rusije. Samo se opusti, stvari idu na bolje...
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 10:47 03.04.2016

Re: Još uvek si tamo i tada...

Vučić je danas faktor stabilnosti u regionu. Tapšu ga po ramenu i premijerka Nemačke, podpredsednik SAD i ministar spoljnih poslova Rusije. Samo se opusti, stvari idu na bolje...


Ajde!

E ovi vlastodupeljubci nasicOnale, nikako da nauče neki novi refren, još od Slobe udarili u Faktora, pa ne puščaju. A i tada su se "opuščali", da im dublje uđe, pa ostali u ubeđenju "što dublje to bolje".
karabasbarabas karabasbarabas 11:57 03.04.2016

Re: Još uvek si tamo i tada...

blogovatelj

Vučić je danas faktor stabilnosti u regionu. Tapšu ga po ramenu i premijerka Nemačke, podpredsednik SAD i ministar spoljnih poslova Rusije. Samo se opusti, stvari idu na bolje...

Bio je i Sloba,a svi znamo kako je zavrsio.
blogovatelj blogovatelj 16:05 03.04.2016

Re: Još uvek si tamo i tada...

Bio je i Sloba,a svi znamo kako je zavrsio.


Slobu tapšali po ramenu premijer Nemačke, podpredsednik SAD i ministar spoljnih poslova Rusije? Princ Čarls dolazio u posetu Srbiji? To si ti dečko nešto pobrkao.
anonymous anonymous 09:19 03.04.2016

Za istraživaćko novinarstvo ....


Ne znam zašto ali pažnju mi je povodom tvog teksta odvuklo i pitanje gde su i šta rade (ili su radili ) tvoji bivši saborci ?

Svi se snađoše, a ti ?

naprimer : Vukašin

Jeste, Tabloid ali ...

Glas javnosti nedelja, 4. jul 2010.
BEOGRAD - Glavni i odgovorni urednik nedeljnika Vranjske Vukašin Obradović izabran je za novog predsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Obradović je na vanrednoj izbornoj skupštini NUNS-a u Beogradu bio jedini predloženi kandidat, a izabran je sa 139 glasova od ukupno 145 članova skupštine koji su iskoristili pravo glasa.

On je dosad obavljao funkciju potpredsednika i vršioca dužnosti predsednika NUNS-a, pošto je Đorđe Vlajić 2. juna podneo neopozivu ostavku.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 10:48 03.04.2016

Re: Za istraživaćko novinarstvo ....

Jeste, Tabloid ali


E, ako je Brkić nešto napisao, to najveće govno novinarstva, ondaK mora biti da je tako.
anonymous anonymous 10:00 03.04.2016

Profesija novinar ....


Urednici,vlasnici i video trake ....

Veselin Simonović ?

LINK
LINK1
gavrilo1 gavrilo1 12:04 03.04.2016

zdravo

covek koji je hrabar da se menja taj prepoznaje i takvog coveka
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:09 03.04.2016

O položaju novinarstva, a ne o snalaženju!

Smisao bloga i dokumentarnog snimka od 31. januara 2000. godine je u razotkrivanju mehanizama kontrole medija i degradacije novinarstva u Srbiji. Nekada je to bio Vučićev Zakon o informisanju, a sada su to Vučićevi marketinški i ekonomski trikovi ucenjivanja i uslovljavanja vlasnika medija.

Dakle, samo su se promenile alatke gušenja slobode medija u Srbiji!
Mućni glavom!
Lionsgate Lionsgate 12:33 03.04.2016

Re: O položaju novinarstva, a ne o snalaženju!

Hajde, Vucic je toliko mocan da moze da uceni jedan Ringer, a ne moze cak ni Kuriru da doaka, o Danasu ni da ne pricamo. Ok, vecina vlasnika medija, pogotovo TV, imaju kapacitet za ucenjivanje ali to je zbog nacina kako su stekli kapital ili privatizovali taj medij.

Pre bi bilo da su novinari po prirodi podanicka profesija ili sto volimo mi mladi da kazemo uvlake pa vrlo brzo skapiraju da im u karijerama itekako moze da koristi ako su sa vladajucom garniturom na "prst u bulju" odnosu. Mediji koji su Tadica glorifikovali dok je bio na vlasti danas to cine sa Vucicem, sutra ce da slave nekog treceg.. podanicka kasta.
Filip Mladenović Filip Mladenović 12:59 03.04.2016

Re: O položaju novinarstva, a ne o snalaženju!

Ne valja uopštavati.

Kada bi novinarke i novinari u Srbiji imali veću sigurnost, jače garancije za svoj socijalni i ekonomski položaj (mislim na nepostojeći kolektivni ugovor koji bi obavezivao sve, i poslodavce, i aktuelnu vladu kao garanta i medijatora, i novinarske sindikate), onda bi bilo manje cenzure i autocenzure.

Kada bi se više i jače podržavali najbolji i najangažovaniji novinari, i ta klima bi okuražila mnoge koleginice i kolege.

Ovde je reč o manipulaciji nesagledivih razmera: dok režimi i korumpirani mediji viču "Drž'te lopove!" poturajući lukavo i demagoško pripadnike drugih nacija, iza te medijske halabuke odvijala se i odvija se pljačka stoleća!!!

Pa ko je pokrao građanke i građane Srbije? Ustaše, balije, šiptari... ili udruženi zločinački poduhvat srpskih političara, tajkuna i mafijaša!?

Mućnite glavom!
looping looping 13:34 03.04.2016

Re: O položaju novinarstva, a ne o snalaženju!

Mućni glavom!

looping looping 13:42 03.04.2016

Re: O položaju novinarstva, a ne o snalaženju!

Kada bi novinarke i novinari u Srbiji imali veću sigurnost, jače garancije za svoj socijalni i ekonomski položaj (mislim na nepostojeći kolektivni ugovor koji bi obavezivao sve, i poslodavce, i aktuelnu vladu kao garanta i medijatora, i novinarske sindikate), onda bi bilo manje cenzure i autocenzure.

Da. Devedesetih je bilo svega ovoga i imali smo slobodno novinarstvo, bez cenzure.
Jeste da su ti novinari dosta uticali na početak sukoba na prostorima bivše YU ali bože moj, pa ne mogu novinari sve sami.
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:51 03.04.2016

Re: O položaju novinarstva, a ne o snalaženju!

Veći deo novinarki i novinara tokom devedesetih "prodao" je svoj talenat, znanje i zanat u korist ratnohuškačke propagande, čime su saodgovorni za počinjene ratne zločine.

No, činjenica je da je bilo i onih novinarki i novinara, doduše u manjini, koji su se usprotivili zločinačkoj trojci SPS-JUL-SRS. Cena je bila visoka: izgubljeni životi, narušeno zdravlje, uskraćene plate i honorari...

Ponosan sam na sve koleginice i kolege koji su odbili da iznevere profesionalizam i novinarski kodeks i na činjenicu da smo u ime slobode medija i odbrane novinarske časti osnovali Nezavisno udruženje novinara Srbije 26. marta 1994. godine!

Na snimku se vidi samo delić borbe NUNS-a od 1994. do danas.
gedza.73 gedza.73 14:08 03.04.2016

Re: O položaju novinarstva, a ne o snalaženju!

.
Lionsgate Lionsgate 14:26 03.04.2016

Re: O položaju novinarstva, a ne o snalaženju!


Kada bi se više i jače podržavali najbolji i najangažovaniji novinari, i ta klima bi okuražila mnoge koleginice i kolege.


Filipe, tece druga decenija 21.veka, internet je sveprisutan, ljudi su u svakom trenutku online, masovno se koriste drustvene mreze, vesti se citaju trenutno, citateljima je vazniji broj komentarafeedbackova na neku vest nego komentar nekog poznatog novinara, poznate licnosti su preuzele stvar u svoje ruke pa tweetuju i ne cekaju da ih spominju novinari... stoga me interesuje da li ste vi u novinarskim udruzenjima zakljucili da vas malo gazi vreme, da sebi kao profesiji pridajete sad vec poprilicno nezasluzenu vrednost i znacaj i da je internet sve izmenio? Jeste li malo promuckali tim glavama?

Vucic moze da sredi preko veze&naloga tekst u Politici, Novostima ili emisiju na RTSu ili Pinku ali ne moze da utice na objave na drustvenim mrezama ili u internet zajednici. Seti se kako je prosao nas predsednik Tomislav kad je trazio da mu daju telefonski broj od tog fejsbuka, nije bas sve ni u njihovim mocima.
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:32 03.04.2016

Re: O položaju novinarstva, a ne o snalaženju!

Opet zamagljujete suštinu.
Menjaju se vremena i režimi, usavršavaju se tehnologije i mediji, ali nagon vlasti da kontroliše i guši slobode je NEPROMENLJIV!
Da opet ne spominje ropski položaj većine novinarki i novinara zbog nepostojanja kolektivnog ugovora.
Lionsgate Lionsgate 14:44 03.04.2016

Re: O položaju novinarstva, a ne o snalaženju!

A zasto ti "robovi" ne preduzmu nesto sami, zasto cekaju da im neko da hleb kad mogu sami da ga zarade jer imaju internet, medij koji vlast ne moze da kontrolise? Imate primer vase koleginice Brankice Stankovic koja je sada sama svoja gazdarica, zabole je za Play ili B92 i njihovu uredjivacku politiku. padaju mi na pamet i Pescanik, enovine..
blogovatelj blogovatelj 16:12 03.04.2016

Re: O položaju novinarstva, a ne o snalaženju!

Da opet ne spominje ropski položaj većine novinarki i novinara zbog nepostojanja kolektivnog ugovora.


A zašto ti stalno za svoj nesiguran posao i neredovna primanja redovno kriviš vladare?
Što ne probaš da nađeš drugu šljaku? Žurnalizam je u krizi već poduže, svuda u svetu, ne samo u Srbiji. Novine i magazini se ne kupuju, propadaju. Nećeš se ti tu 'leba najesti. Pojeo vas je internet, a ni Soroši ne ginu više da vam plaćaju, prestali smo biti trustnim područjem.
Probaj da promeniš profesiju, verujem da bi ti život postao lakši.
Filip Mladenović Filip Mladenović 16:23 03.04.2016

Re: O položaju novinarstva, a ne o snalaženju!

Ovaj blog nije o meni (inače niti sam nesiguran niti imam neredovna primanja),
već o dugotrajnom, bezobraznom i anticivilizacijskom odnosu svih režima od 1991. do sada i medijskih vlasnika prema novinarkama i novinarima kada se radi o elementarnim radnim i socijalnim pravima.
blogovatelj blogovatelj 16:46 03.04.2016

Re: O položaju novinarstva, a ne o snalaženju!

kada se radi o elementarnim radnim i socijalnim pravima.


Koja su to konkretno prava?

PS. Mislim ako možeš da mi odgovoriš primerom, taj i taj novinar/ka bio/la maltretiran/a zbog tog i tog, maltretirao ga/je taj i taj direktor/ka, gazda/rica itd...
Lionsgate Lionsgate 16:50 03.04.2016

Re: O položaju novinarstva, a ne o snalaženju!

o dugotrajnom, bezobraznom i anticivilizacijskom odnosu svih režima od 1991. do sada i medijskih vlasnika prema novinarkama i novinarima kada se radi o elementarnim radnim i socijalnim pravima.


A pre 1991ve su novinari mogli da pisu sta su hteli? I nisu zavisili od urednicke volje ili volje nekog sekretara partijskog komiteta opstine ili grada? Uvek je to bilo podanicko zanimanje, bar u Srbiji, ne znam kako je u belom svetu.
blogovatelj blogovatelj 17:05 03.04.2016

Re: O položaju novinarstva, a ne o snalaženju!

A pre 1991ve su novinari mogli da pisu sta su hteli? I



ivana23 ivana23 19:13 03.04.2016

Ovako nesto niste davno citali :))

Poćelo je neočekivanom uzbunom. Predsednik tehničke vlade Aleksandar Vučić nije se do 7.14 pojavio pred čistačicama u Nemanjinoj i TV kamerama koje non-stop prate njegove aktivnosti, što je zabrinulo javnost Srbije i regiona i izazvalo spekulacije da se uspavao.

Dan u životu premijera - link

Boško Jakšić - iz danasnje Politike
Filip Mladenović Filip Mladenović 19:39 03.04.2016

Re: O položaju novinarstva, a ne o snalaženju!

Da. Period izmedju 1981. i 1989. godine je Periklovo doba našeg novinarstva.
Ironijom sudbine, i za vreme Miloševićevog režima je bilo više slobodnih medija nego danas, mada su novinarke i novinari imali isti, bedan status.
jkt2010 jkt2010 06:01 04.04.2016

Re: O položaju novinarstva, a ne o snalaženju!

Filip Mladenović

Kada bi novinarke i novinari u Srbiji imali veću sigurnost, jače garancije za svoj socijalni i ekonomski položaj... onda bi bilo manje cenzure i autocenzure.

Znači da se uvede imovinski cenzus za bavljenje novinarstvom, to jest da novinarstvom može da se bavi samo finansijski nezavistan čovek. Možda licenciranje, a da licenca košta ... pa bar kolko za taksi u Sidneju?
mislim na nepostojeći kolektivni ugovor koji bi obavezivao sve
a po tom ugovoru nijedan novinar ne sme da prima pare za svoj rad, jer "ruka koja prima uvek je ispod ruke koja daje"...

tj "ako kaniš biti nezavisan nemoj biti zavisan" (Alan Ford ? )

Hmmmm...

Filip Mladenović Filip Mladenović 10:27 04.04.2016

Re: O položaju novinarstva, a ne o snalaženju!

jkt2010
Filip Mladenović

Kada bi novinarke i novinari u Srbiji imali veću sigurnost, jače garancije za svoj socijalni i ekonomski položaj... onda bi bilo manje cenzure i autocenzure.

Znači da se uvede imovinski cenzus za bavljenje novinarstvom, to jest da novinarstvom može da se bavi samo finansijski nezavistan čovek. Možda licenciranje, a da licenca košta ... pa bar kolko za taksi u Sidneju?
mislim na nepostojeći kolektivni ugovor koji bi obavezivao sve
a po tom ugovoru nijedan novinar ne sme da prima pare za svoj rad, jer "ruka koja prima uvek je ispod ruke koja daje"...

tj "ako kaniš biti nezavisan nemoj biti zavisan" (Alan Ford ? )

Hmmmm...


Novinarke i novinari u Srbiji valja treba da imaju iste standarde kao i u zemljama EU i civilizovsnog sveta. Dakle, minimum je kolektivni ugovor.

A koliko je novinarstvo važno svedoči i najnoviji primer, glasno vičući da je car go ne samo u Srbiji, već i u dobrom delu sveta:

Nemački list "Zidojče Cajtung" saopštio je da poseduje dokumente panamske advokatske firme "Mosak fonseka" koji, kako tvrdi list, svedoče o učešću niza svetskih lidera i njihovih sradnika u šemama za pranje novca i utaju poreza.

Informacije koje su procurele pokrivaju aktivnosti kompanije Mosak Fonseka u periodu od 1970. do proleća 2016.

"Papiri uključuju 11,5 miliona dokumenata, više nego Vikiliks, Kejblgejt, Ofšor Liks, Laks Liks i Svis Liksa zajedno", navodi, Zidojče Cajtung.

Podaci su predstavljeni u formi imejlova, pe-de-ef dokumentata, fotografija i isečaka iz panamske filmske baze podataka.

Dokumenta prete da izlože ofšore račune 12 aktuelnih i bivših svetskih lidera i daje podatke o finansijskim aktivnostima 128 drugih političara i zvaničnika iz raznih zemalja.

tasadebeli tasadebeli 19:21 03.04.2016

Новинарство у Тенесију

и ближој и даљој околини. ЛИНК


Рецимо, у Србији. (ЛИНК)



"Шта ћемо сад, враг му баби?"



Претпоставка:





Белешка испод, код стопала:





Конклузија заснована на мокрим гузицама:


krkar krkar 10:57 05.04.2016

Koja si ti budala!


Otići ćeš u penziju kao budala. Upireš kao june stalno istu priču. Čovek se ubi objašnjavajući ti (Lionsgate) i samo njega da poslušaš bilo bi dovoljno - ali jok! Ove nedelje nismo dizali nijednu revoluciju pa udri!
Filip Mladenović Filip Mladenović 11:51 05.04.2016

Re: Koja si ti budala!

Revoluciju su digli istraživački novinari otkrivajući razmere alavosti i licemernosti modernih vremena pomoću "Panama papers".
jkt2010 jkt2010 03:08 06.04.2016

Re: O položaju novinarstva, a ne o snalaženju!

Filip Mladenović

Nemački list "Zidojče Cajtung" objavio "Panamske papire" ...

Filip - zvezda google novinarstva

Oću i ja kolektivni ugovor jer i ja čitam šta pišu novine ko i ti - znači izgleda da sam novinar.

Ja sam bre (zbog vremenske razlike) otkrio "Panamske papire" bar 6 sati pre tebe. Znači da sam bolji novinar od tebe?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana