Ljubav| Roditeljstvo| Život

Bez dobrog naslova

selica_nena RSS / 31.03.2016. u 22:18

Mršava starica, upalih obraza ispresecanih dubokim brazdama, povuče dim jeftine cigarete, zakašlja se i dlanom obrisa oči. „I ovo sam trebala odavno da ostavim, nego... A sad baš neću, ima da palim jednu na drugu dok ne crknem! Ionako... Džaba bacam pare na doktore, neće oni da mi pomognu. Za ovo što mene boli, nema leka." Odmahnu glavom i sasvim tiho promrmlja: „Niko tu više ne može da pomogne."
Povuče još jedan dim, pa gadljivo smrvi cigaretu u prepunoj pepeljari i odmah zapali drugu, odlučna da izgovori to što je pritiska.


„Dva sam sina rodila i dve kuće napravila. Ej, dve kuće! Znaš li ti kako je to kad se pravi kuća? Ne znaš, i ne treba ti da znaš. Ko to ne zna taj je srećan čovek. Jednu kuću da napraviš ima mečku da rodiš, a ja dve! A nije mi trebala ni jedna. Imali smo stan, znaš kakav smo stan imali u radničkom naselju? K'o kutija, sve na svom mestu, skockano samo tako. Velika kuhinja, dve sobe, kupatilo. Ja radila k'o službenica, Mića bio poslovođa u fabrici - para k'o salate, nismo mogli da potrošimo kol'ko smo imali. Mnogo smo lepo živeli, zajedno na posao, zajedno s posla... Imali smo fino društvo pa svako veče kod nekog na kartanje. A subotom što su bile igranke u Restoranu društvene ishrane, ni jednu nismo propustili! A moj Mića im'o motor, znaš onaj pezejac veliki? E taj, pa smo ti stizali gde nas srce vuklo. Mnogo nam bilo lepo, kažem ti.


E, a onda se rodio Bole... Bogosav, znaš, to mu ime baba dala, al' nikad ga nismo tako zvali, sem kad nešto zgreši. Da... Šta sam ono počela? A da, kad se rodio Bole... Nije bilo k'o ovo sad da odeš na porodiljsko godinu dana, pa produžavaš bolovanja i godišnji odmor još šest meseci. Ma kakvi, tri meseca i vraćaj se na posao ili daj otkaz. Uh, a ja sam taj posao baš volela i živa se pojedo' šta da radim. Ne daje mi se otkaz, a žao mi Boleta, na njega sam nekako od rođenja bila bolećiva. Ajoj bože, na šta je ličio kad sam ga rodila! Sitan, modar, nema šta da vidiš, al' kad pusti glas, čini ti se mozak ti probi. Nosaj ga, ljuljkaj, prepovijaj, ma džaba sve, dreči, pa dreči. Malo se umiri dok ga dojim i kao da se uspava, al' kako ga spustim u kolevku on opet u vrisku. Ja sam ti sitne građe i uvek sam bila ovako žgoljava, a on me baš iscedi, čudo jedno kako preostadoh.
Došla svekrva da mi pomogne, al' da znaš kakav je baksuz bila, nije dan prošao što nisam zbog nje otplakala. I sad kad se setim, dođe mi da... Bog dušu da joj 'prosti, ja joj te suze nikad nisam zaboravila. Bole vrišti u kolevci, a ona mi ne da da ga uzmem, kaže da ga ne navadim na ruke. Pruži mi ga samo za podoj i opet u kolevku. Plače on, plačem ja, a ne umem da joj se oduprem. I tako dan, dva, tri, nedelju dana, meni se čini da prođe večnost, tek on prestade da plače. Samo kad ga uzmem u naručje pogleda me nekako kao da je mnogo tužan, a meni se srce cepa i znala sam, valjda majka to oseća, da će ceo život da me progoni neka krivica prema njemu.


Prođoše ta tri meseca, sve ona s nama u stanu i sve kuka za svojom kućom. Kad sam počela da radim ona jedan dan spakova svoje i Boletove stvari i kaže: „Ja više ne mogu da izdržim u ova čet'ri zida. Idem kući i njega vodim, vi ga ionako po ceo dan ne viđate." Ja zinula da se pobunim, još sam ga dojila, a ona kaže: „Ima ko će da ga podoji, ionako mu samo za to služiš." Uh, za srce me ujela, a moj Mića ništa, reč joj ne reče. Pristade ćutke, tek sam posle shvatila da joj se nikad i nije suprotstavio osim kad je mene oženio. Ja se zacenila od plača, al' šta ću - pristadoh i ja. I tako ti moje dete ode s babom da ga odgaja, pored nas dvoje živih i zdravi! Viđala sam ga od vikenda do vikenda, pa kad se vratim u stan dođe mi da crknem od muke. Ponedeljak mi prođe u plaču, a od četvrtka živa nisam da nešto ne iskrsne pa da ne mogu za vikend da odem u selo.


Mnogo mi je to bilo teško jedno vreme, ali... Mladost, bre, ne da ti dugo da tuguješ. Malo po malo, taman se mi nekako uskladili, kad ja opet zatrudne'. E to mi došlo da... Bolje da ćutim, nek' mi je Mirko živ i zdrav sto godina, ali ta mi trudnoća došla k'o kazna božja. Kad sam ga rodila, nije se ni postavljalo pitanje gde ćemo s njim, pravo iz porodilišta nas Mića odveo u selo i ostavio s njegovom majkom. Šta da ti kažem? K'o u zatvor da me stavio. On jedno vreme dolazio, pa poče da vrda. Te neki sastanci, pa mora u nabavku, pa službeni put... Pa prođe mesec dana da ne svrati. Onda mi jedan dan donese neke papire, produžio mi bolovanje, kaže žao mu bilo da me odvaja od dece. Au, mislim se ja u sebi, produžio si ti sebi landranje! Al' nisam ni ja mutava. Nazovem jednu prijateljicu da mi se malo raspita i čujem ono što sam slutila. Moj ti se Mića spetljao s medicinskom sestrom iz Doma zdravlja, ona mu i pomogla da mi produži bolovanje. A pa nećemo tako, mislim se, majčin sine! Ja u selu s decom, a ti u kurvarluk!


Jedan dan ti se spremim i pravo u stan. Samo što se nisam srušila od loma koji sam zatekla - neoprani sudovi, prljav veš na sve strane, prozori zamandaljeni, sačuvaj bože. Ništa, pospremim to malo i čekam ga da dođe, a njega nema, pa nema. Već mrak pao, ne znam kud ću od muke i nervoze. Izađem napolje, prošetam do kioska, a sve pogledam 'oće li on odnekud naići. Ma jok, nema ga! Napravim još jedan krug, pa svratim i kupim paklicu cigara, da ne budem sumnjiva onoj trgovkinji. Vratim se u stan i čekam, šta ću. E tad sam ti zapalila prvu cigaru i nikad više nisam prestala da pušim, a znaš kol'ko mi je branio. U neko doba čujem neke glasove na stepeništu, otvaranje vrata i ... Da l' možeš da zamisliš kako mi je bilo kad sam ga videla sa tom žlondrom na vratima?
(nastaviće se...)



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zoja444 zoja444 22:27 31.03.2016

pozz

moze li da se nastavi odmah?
selica_nena selica_nena 22:41 31.03.2016

Re: pozz

Aj za dan-dva
cassiopeia cassiopeia 08:07 01.04.2016

Re: pozz

selica_nena
Aj za dan-dva


Držimo te za reč :)
kick68 kick68 23:46 31.03.2016

Ovo

je kao Petrijin venac, kao da je gledam i slusam! Kako se zove tvoja Petrija?
selica_nena selica_nena 00:00 01.04.2016

Re: Ovo

Dušica
Hvala ti.
bocvena bocvena 07:37 01.04.2016

ćao, neno!

sa fejsa...gde nađe ovaj izraz - žlondra! smejem se pola sata.

selica_nena selica_nena 13:46 01.04.2016

Re: ćao, neno!

Ma otkud znam, iščeprkala negde iz sećanja.
A i ovaj tvoj prilog sa fejsa se baš lepo uklopio
predatortz predatortz 08:36 01.04.2016

Neno

Divno pišeš!
Ne drži nas dugo u neizvesnosti.
selica_nena selica_nena 13:47 01.04.2016

Re: Neno

Hvala ti
49 41 49 41 02:54 03.04.2016

Pec(h)alba

tako ti je trebao biti naziv.

selica_nena selica_nena 09:27 03.04.2016

Re: Pec(h)alba

Hm, dobro zvuči. Hvala ti.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana