Hobi| Politika| Putovanja| Sex| Životinjski svet

UVAC: RUMENKE, SUPOVI I ŠLJUKE

albicilla RSS / 20.03.2016. u 14:05

DiV_S.PRERADOVIC1_zpsgi7d0qts.jpgCrni strvinar (desno) uz beloglave supove na Uvcu, foto (c) Saša Preradović 

Rano ujutru, vozim kroz smreke, pašnjake i polja krompira, niz Zlatar ka Sjenici i dalje, ka mostu na Vapi. Kako se spuštamo, iz vedrog dana ulazimo u maglu. Da li ćemo po magli i ptičariti?

Ipak imamo sreće – na oko 900 mnm, Pešterska visoravan, kojom Vapa vijuga, leži ispod oblaka. Na izlazu iz Sjenice, na banderi je gnezdo belih roda Ciconia ciconia, s jednim mladuncem, a malo dalje opažamo i zimovke Pyrrhula pyrrhula i obične beloguze Oenanthe oenanthe [svi latinski nazivi vrsta su clickabilni i vode do njihovih strana na vikipediji].

DiV_S.PUZOVIC_zpsalpqhx47.jpg

Madž brod, foto Slobodan Puzović 

Jun je 2015. i prvi put sam ovde, na Madž brodu (“brod” je mesto gde se reka može pregaziti), gde su pre deset godina otkrivene čak dve nove gnezdarice Srbije. Prvu od njih s lakoćom uočavam čim ugasim motor: pet drozdova borovnjaka Turdus pilaris se hrane u niskoj travi pokraj reke. Oni su uobičajeni zimski gosti, ali ovo je prvi put da ih posmatram usred juna i sezone gnežđenja.

Oko mene je nekoliko teritorija običnih travarki Saxicola rubetra i poljskih ševa Alauda arvensis, na dalekovodu se gnezdi gavran Corvus corax, jedan vivak Vanellus vanellus se pokazuje u letu, rusi svračak Lanius collurio je na vrhu žbuna, dok negde iz obalne vegetacije peva trstenjak mlakar Acrocephalus palustris. Ali nigde ne vidim gnezdaricu br. 2!

Uto se Puza vraća iz kraće šetnje i pokazuje mi fotografije tajenstvene ptice br. 2: rumenka Carpodacus erythrinus. Tamo je, kaže, u onim vrbama. 

Proveravam vrhove krošnji, tu je obična grmuša Sylvia communis... ali mogu da čujem rumenku! Pažljivo skeniram lišće, sitne ptice preleću iz jedne krošnje u drugu, ali kada jednom slete, više ne mogu da ih uočim. Rumenku sam ranije posmatrao u jednom polju prosa u Indiji, ali nikad u Evropi. Ipak ću morati da se zadovoljim samo glasanjem, ne i prizorom same ptice.

Hitamo natrag na Uvac, gde nas pokraj brane dočekuje pun autobus ostalih učesnika konferencije “3 za” u organizaciji Mladih istraživača Srbije. Vozim u rikverc ne bih li parkirao, oni raštrkani, meni četvore oči otvorene... i baš u to vreme su srećnici izvukli glavnu premiju: na hranilište je sleteo crni strvinar Aegypius monachus! Ja? Ja sam samo pažljivo parkirao kola...

DiV_S.PRERADOVC2-630x280_zpsesraopgr.jpgKanjon Uvca, foto (c) Saša Preradović 

Ulazimo u “kvadrimaran” (u stvari dva katamarana vezana bok uz bok) i otpočinjemo plovidbu Uvačkim/Sjeničkim jezerom, čija najveća dubina kod brane dostiže i 100 metara. Beloglavi supovi Gyps fulvus svako malo lete ka hranilištu. Isprva sam ih brojao, no ubrzo je sve više grupa letelo od hranilišta, dok su druge i dalje letele ka njemu, pa sam nakon 110 izbrojanih supova digao ruke i procenio da smo svakako videli preko 150 jedinki. Prošle zime je ovde izbrojano 310 supova – svaki drugi beloglavi sup unutar Balkana (tj. izuzimajući Cres i Krit) bio je upravo na Uvcu!

Dve ženke velikog ronca Mergus merganser beže ispred plovila. Još je rano i mladi su u gnezdima po stenama. Meandri postaju dublji, litice se uzdižu sve više, a supovi lete blizu nas (preblizu da bih stigao da uoštrim pre nego što škljocnem). Na nekim stenama se vide mladunci u gnezdima. Odrasli su naviknuti na posetioce i ne pokazuju znakove stresa, ali neka gnezda su jako nisko, najniže na svega pet metara nad vodom i dešava se da uplašeni mladunci završe u vodi. Našim kvadrimaranom upravlja čuvar rezervata Marko, sin pokojnog Borka Obućine, prvog čuvara rezervata, što garantuje da ćemo se okrenuti i vratiti pre nego što stignemo do tog gnezda. Ali, posete su dozvoljene i ribolovcima i kajakašima, od kojih mnogi nisu svesni rizika koji mogu da predstavljaju. 

DiV_B.RUDIC-IMG_1087_zpsw8d2mtsn.jpgBeloglavi sup, foto (c) Brano Rudić

Kasnije, u hotelu, Puza i ja tražimo da večeramo ranije kako bismo pre mraka otišli u još jedno ptičarenje. Sada se zaustavljamo na prostranoj čistini okruženoj smrčevom šumom, tako da naspram neba možemo da vidimo vrhove drveća, otvaramo pivo i čekamo. U blizini, pokret na tlu – strnadica žutovoljka Emberiza citrinella, ali odmah iza nje, skoro zaklonjena bližom pticom, kao na onim edukativnim posterima na kojima su ptice nagurane jedna do druge, stoji rusi svračak.

Čekamo još neko vreme bez uspeha, pa se premeštamo dalje, na manju čistinu, gde su nam i šanse da uočimo naš cilj – šumsku šljuku Scolopax rusticola  – manje. Pre četvrt veka se smatralo da se one gnezde samo na severu, u Skandinaviji i Rusiji, ali Puza – Slobodan Puzović – je o tome imao drugačije mišljenje, pa je otkriće balkanske gnezdilišne populacije pretvorio u temu svog magistarskog rada.

Dok čekamo, temperatura se spušta na 11oC. Poslednje  ptice koje pevaju u tami su jelove senice Parus ater, drozdovi pevači Turdus philomelos i crvendać Erithacus rubecola.  Moja mobilna prokletinja zazvoni, spuštam pogled, Puza u tom trenutku kaže “Eno je!”, ali sve se završilo prebrzo i pre nego što sam uspeo da je spazim, šljuka je nestala. Da li sam već pomenuo da nikada nisam posmatrao šumsku šljuku?

Sada ne skidam pogled s neba nad drvećem, ali noć je već pala i verovatno je prekasno. Ipak, čekamo i dalje. I dalje. Nisam dovoljno odeven i postaje mi hladno. Eno!

Pravo ka nama (pa joj je iz tog ugla kljun nevidljiv), preturajući se u letu s boka na bok kao čamac na uzburkanom moru, ili pre kao leteća lisica, jedan mužjak se šepuri u letu. Prilično sam siguran da sam ja bio više impresioniran tim letom od ma koje ženke, ukoliko ih je u blizini i bilo.

 



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

srdjan.pajic srdjan.pajic 21:42 20.03.2016

Kanjon Uvca

I uopšte cela ta Sjenička pešter su jedno od najlepših mesta u Srbiji, po mom mišljenju. A tek Ušački pećinski sitem...milina jedna. Ala smo mu se mi, SOB-ovci, naveslali majke po ovom kanjonu Uvca na trećoj slici, to mi je, mislim, jedna od najlepših speleoloških akcija na kojima sam bio (sa Simom).

albicilla albicilla 12:49 21.03.2016

Re: Kanjon Uvca

Odakle ste veslali i u cemu? Sa Rastoka (brana) ili od mosta na Vapi (to nije isti ovaj iz moje price)?

Nisam nikad isao na te Simine ture, mada nije kasno – jos on to radi. Doduse...
blogovatelj blogovatelj 14:45 21.03.2016

Re: Kanjon Uvca

Odakle ste veslali i u cemu?


Sinoć sam gledao na mapama taj kraj i fotografije.
Magija.
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:16 21.03.2016

Re: Kanjon Uvca

albicilla
Odakle ste veslali i u cemu? Sa Rastoka (brana) ili od mosta na Vapi (to nije isti ovaj iz moje price)?

Nisam nikad isao na te Simine ture, mada nije kasno – jos on to radi. Doduse...




2001, čini mi se, radili smo Ušačku par dana (doveslali do nje, spustili čamac niz onu strmu stranu kanjona preko puta, spavali u okapini pored onog jednog od suvih ulaza), pa odatle posle na jug, uradili gomilu objekata, ima ih stvarno puno u ovom meandru na slici, i prava egzotika, ono, uđeš ko čovek čamcem u pećinu, i odatle kreneš. Sećam se i nekog mosta, ispod koga smo prošli, ali sam zaboravio ime.

Evo LINK do Siminih fotki sa te akcije.
albicilla albicilla 17:10 21.03.2016

Re: Kanjon Uvca

Evo LINK do Siminih fotki sa te akcije.


Potseti me na jedno pecinarenje pestersko, ispod sadasnje granice izmedju bese dva oka u glavi ili cega li vec, kada sam naivno pustio Maksu da sedne u mini-camac pre mene... i na sred jezera ga probusi.

Bilo je dovoljno vazduha da on suv stigne do obale, ali ja sam vec bio pola u camcu, pola u vodi, a sledece jezero sam gazio: voda tek nekoliko stepeni iznad nule, vazduh jedva deset stepeni topliji, a do izlaza jos ne preterano gostoljubiva 2-3 km...
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:04 21.03.2016

Re: Kanjon Uvca

albicilla
Evo LINK do Siminih fotki sa te akcije.


Potseti me na jedno pecinarenje pestersko, ispod sadasnje granice izmedju bese dva oka u glavi ili cega li vec, kada sam naivno pustio Maksu da sedne u mini-camac pre mene... i na sred jezera ga probusi.

Bilo je dovoljno vazduha da on suv stigne do obale, ali ja sam vec bio pola u camcu, pola u vodi, a sledece jezero sam gazio: voda tek nekoliko stepeni iznad nule, vazduh jedva deset stepeni topliji, a do izlaza jos ne preterano gostoljubiva 2-3 km...




Incidenti sa čamcima... Mi smo taj put nekako prošli bez bušenja, bio visok nivo vode, ali ja odlučio da mog Nikončeta ipak ostavim na suvom, zato nemam svoje fotke iz pećine nego samo ove Simine (koje su bile pozitivi (slajdovi), što možeš da vidiš ako obratiš pažnju, to je Sima skenirao na nekom levom slajd skeneru, pa je kvalitet fotki dosta loš, iako su sami pozitivni maestralni.

A ja sam jednom tako u Pešterki zašao sa nekim drugarom dole u onaj čuveni Srksov pomorski put, koji je inače retko otvoren zbog vode. I onda smo otišli u božju mater daleko, zaneli se malo. Krenemo nazad, i ustanovimo da ćemo po svoj prilici da ostanemo bez karbida. Što onda konsekventno znači da ostajemo u pećini do daljnjeg, dok ne stigne pomoć iz Beograda, za jedno mesec ili dva, verovatno nikad. I onda smo većali, po karti, koja ko zna da li je dobra, ima tu nekoliko jezera koja treba da preplivamo, i tako skratimo put i izbijemo kod bivka, uz pretpostavku da par znakova pitanja na mapi znači da je to sve veruvatno povezano, ali niko do tada nije prošao tuda, iz nekog razloga. Ili da idemo nazad suvim putem, a da u slučaju nužde, jedan od nas preda preostali karbid drugom i ostane da čeka u mraku, dok drugi otrči nazad do bivka, uzme novo punjenje i vrati se po ovog nesrećnika koji džodži u mraku. I onda smo zaključili da je ipak mnogo ladno za plivanje pa smo odabrali plan B. Srećom, izađosmo, uglavnom na karbid, možda samo malo na elektriku na kraju, inače ne bih ja ovo pisao, nego bi mi kosti trunule u večitom mraku naše (nekad) najduže pećine.

EDIT: Tad sam postavio i svoj lični rekord u neprekidnom boravku u pećini - 100 sati.

albicilla albicilla 18:32 21.03.2016

Re: Kanjon Uvca

EDIT: Tad sam postavio i svoj lični rekord u neprekidnom boravku u pećini - 100 sati.


Pijem u to ime
angie01 angie01 19:20 23.03.2016

samo da prijavim

videli smo na drvetu ispred zgrade dva goluba grivnasa- ako se tako kaze....videla sam u tvojoj knjizici ime:).
albicilla albicilla 23:08 23.03.2016

Re: samo da prijavim

angie01
videli smo na drvetu ispred zgrade dva goluba grivnasa- ako se tako kaze....videla sam u tvojoj knjizici ime:).


aha. oni su do pre 30 godina bili bas sumske ptice, a onda su usli u gradove.

da li smo posekli sume (nismo, ali jesmo narusili njihovu strukturu i odnos odraslog, zrelog drveca nasuprot sikari), ili su shvatili da u gradovima vazi zabrana lova?

lov na njih je legalan.
loader loader 01:54 24.03.2016

Re: samo da prijavim

Dve gugutke
juče
po kiši
sede na električnom kablu
šćućurene jedna uz drugu
i
onako, tiho
bez nervoze
planiraju
da ove godine konačno izgrade
jedno pristojno
i čvrsto gnezdo

albicilla albicilla 09:15 24.03.2016

Re: samo da prijavim

jedno pristojno
i čvrsto gnezdo


e, to bi bas bilo cudo
loader loader 20:19 24.03.2016

Re: samo da prijavim


Upravo tako

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana