Budućnost| Društvo| Politika

Da li će izbori bilo šta odlučiti?

Neven Cvetićanin RSS / 18.03.2016. u 13:08

Postoje izbori odluke i izbori prolongiranja. U novijoj istoriji Srbije izbori odluke su bili 1990, 2000. i 2012. godine, jer se na tim izborima konfiguracija vlasti oblikovala i, potom, cementirala - u nekoj od svojih zaokruženih struktura, koje otuda možemo zvati „režimima". Izbori 2012. godine su u tom smislu bili specifični, jer su u isti mah predstavljali i početak novog političkog vremena i zadržavanje ranijih struktura (Ujedinjeni Regioni Srbije i SPS) u vlasti, da bi izbori 2014. godine malčice pročistili stvar (URS su ispali i iz parlamenta i iz vlasti, a stranke koje su simbolično vezivane za „petooktobarski" period poput DSS i LDP „samo" iz parlamenta) još uvek donoseći u vlast spoj onih koji su u njoj bili pre 2012. godine (SPS) i onih koji su u nju stigli nakon ove godine (SNS). Pri svemu tome se nije menjao strateški pravac zemlje, te se može reći da su, spoljnopolitički gledano, oni koji su formirali vlast nakon 2012. godine nastavili, sa manjim otklonima, spoljnu politiku prethodnika koja se svodila na suptilno balansiranje između Zapada i Istoka, uz proklamovan cilj pridruživanja Evropskoj uniji, uz zadržavanje istovremeno korektnih odnosa sa drugim svetskim silama (Rusija, SAD, Kina).

Kada prethodnu priču o svim našim izborima preciznije strukuriramo možemo videti da su tzv. izbori odluke bili povezani ne samo sa parlamentarnim već i sa predsedničkim izborima, jer se struktura vlasti učvršćivala ili menjala na vidljiviji način tek kada je bila podržana pobedom određenog predsedničkog kandidata - Slobodana Miloševića 1990. godine, Vojislava Koštunice 2000. godine i Tomislava Nikolića 2012. godine, što je označavalo početak novog političkog vremena. Imajući ovo na umu, možemo doći do zaključka da su u Srbiji, u političkom sistemu kakav imamo, predsednički izbori do sada bili važniji za realnu konfiguraciju političkog terena od parlamentarnih, iako je status predsednika republike varirao od „jakog" (po ustavu iz 1990.) do „slabog" (po ustavu iz 2006.). Ovo je naprosto stoga što predsednik republike ima, bez obzira na svoja izvršna ovlašćenja, velik i direktan legitimitet, budući da je uvek bivao neposredno biran od građana. Ukoliko je politika pre svega borba za legitimitet bez koga se ne može efikasno vladati, onda parlamentarni izbori kod nas obezbeđuju tek delimični legitimitet, uvodeći aktere u uvek osetljive i nezahvalne pregovore o parlamentarnim većinama i koalicijama (čak i kad imaju sami većinu kao SNS 2014. godine), iz čega je isključen predsednik republike koji može da mirno uživa u sopstvenom legitimitetu. To je razlog što trenutni parlamentarni izbori verovatno neće biti ključni i odlučujući za dugotrajniju konfiguraciju naše političke scene, jer će na njima, ukoliko ne bude velikih spoljno- političkih iznenađenja i unutrašnjih pregrupisavanja, koalicije okupljene oko SNS i SPS verovatno odneti prevagu, formirajući i buduću vladu nakon izbora. No, kakvo će biti pravo političko okruženje u kojem će raditi ta vlada i da li će imati stabilan mandat, videće se tek na predsedničkim izborima sledeće godine.

Ključni će biti - i to je osnovna teza ovog teksta - predsednički izbori sledeće godine - i način na koji će na njih izaći glavni akteri naše političke scene, u kojim savezništvima (pre svega će biti ključan odnos trojice u ovom momentu najjačih i očigledno najveštijih političkih igrača - Vučića, Nikolića i Dačića) i sa kojim spoljnopolitičkim platformama, jer prosto iskustvo pokazuje da je sva naša unutrašnja politika zapravo spoljna politika oivičena uticajem velikih sila (kao što je možda i uvek bila). U tom smislu su parlamentarni izbori pred nama samo jedan intermeco, prosto hvatanje zaleta, pred ozbiljniju (re)konfiguraciju naše političke scene koja će verovatno biti povezana sa predsedničkim izborima sledeće godine. Realna posledica ovih izbora bi mogla biti tek verovatan ulazak tzv. nacionalne opozicije (DSS-Dveri, SRS...) u parlament, što će opet omogućiti centralnim grupacijama (SNS,SPS...) da balansiraju spoljnu politiku zemlje između nacionalne i proevropske opozicije (čiji je rezultat u ovom momentu nepoznanica i može varirati zavisno od toka kampanje, ali koja svakako neće ostati ispod cenzusa) što će opet biti tek jedan intermeco do predsedničkih izbora sledeće godine koji će po mom mišljenju biti ključni za definisanje odnosa političkih snaga u našoj zemlji i njen konkretan smer u geostrateškim previranjima. U tom smislu su ovi izbori tek kupovanje vremena.

Članak je objavljen u dnevnom listu „Politika"

 



Komentari (39)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 13:27 18.03.2016

.

Ključni će biti - i to je osnovna teza ovog teksta - predsednički izbori sledeće godine -

ako budu povezani sa parlamentarnim
jer promena predsednika neće doneti konkretne promene u kontroli parlamenta. rekao bih da je jedan od razloga i raspisivanja ovih vanrednih parlamentarnih izbora razvezivanje sudbina parlamenta i predsednika, tj vučića i nikolića. biće interesantno koliku će stvarno podršku svoje stranke imati nikolić sledeće godine.
medjutim92 medjutim92 23:11 18.03.2016

Re: .

antioksidant
rekao bih da je jedan od razloga i raspisivanja ovih vanrednih parlamentarnih izbora razvezivanje sudbina parlamenta i predsednika, tj vučića i nikolića. biće interesantno koliku će stvarno podršku svoje stranke imati nikolić sledeće godine.


Vrlo verovatno.

Tipujem da će Vučić da podrži nekog (trenutno) vanstranačkog kandidata, a opravdanje za to će lako naći.

A kandidat bi mogao da bude, recimo, Kusturica, ili neko sličan sa jakim imenom a bez mogućnosti da išta sam uradi bez podrške Vučića..
jinks jinks 13:40 18.03.2016

...

Koliko god banalno zvučalo ... čim su raspisani trebalo bi ipak o nečemu i da odluče. Sad šta je to, možda može već i da se zna, možda se trenutno i ne zna i tek će se naknadno razumeti. Mislim, neko verovatno već i zna :)

Možda se, na primer, delom odlučuje i o tome da li 5.10. ekipa još uvek ima deo podrazumevanog monopola nad demokratijom i evropskim integracijama, ili je to stvar prošlosti. Jer čini se, ipak, da se uprkos eventualnom ulasku ne znam koga sve ne kako kažete u parlament, ili kakvim god već događajima vezanim za predsedničke izbore, od tih stvari neće odustajati.
loader loader 22:43 18.03.2016

Re: ...

čim su raspisani trebalo bi ipak o nečemu i da odluče

Neće odlučiti
baš ništa

Stvari se kreću propisanom putanjom.
Još par godina vlasti sns-a sledi nam obrni-okreni.
Posle će da se desi - ali sasvim postepeno - ono što ide samo po sebi, da se moć polako izduva, a niži korisnici politike zasite ili razočaraju jer nisu dobili svoj deo kolača. Tada kreće proces gubljenja poverenja.
Adut na koji snsovci najviše mogu da igraju jeste sama opozicija. Em je sama po sebi dezorijentisana, em je ovi sistematski tuku prljavom propagandom i investiraju u njeno raslojavanje i produbljivanje razmirica.

No, strpljenja ...

Inače, skoro svake godine su izbori - to je poenta ove vlasti. Da se stalno forsira to vanredno političko stanje, u kome vlada povišen stepen obračuna sa neistomnišljenicima, pet saopštenja dnevno, otvaranje afera na račun političkih neistomišljenika ... Predsednički izbori jesu sračunato ostavljena prilika da se taj tempo učestalih izbora stalno održava. U redovnoj političkoj klimi sns ima manje šansi nego ovako, u prljavoj propagandi i stalnim tenzijama.
isidora.k isidora.k 18:09 19.03.2016

Re: ...

Inače, skoro svake godine su izbori i ...

... Pablo Eskobar, El Čapo, kumovi i kumice ...



Tadić: Mesto na listi "za bolju Kolumbiju" prepustio sam drugima ...

Nenad Čanak prvi na listi LDP,LSV i SDS, može, ali samo u "Kolumbiji"




Nenad Čanak, kum legendarnog narkobosa zemunskog klana,"Pabla Eskobara", koga "kumovska Sablja" nije povezala sa "Puzajućim državnim udarom".

Čedo, reci ti nama i građanim Srbije posle 13 godina, da li si ti naoružao policijskim oružjem ubice premijera Srbije ?




Čeda: Sa Čumetom sam bio prekinuo sve kontakte još avgusta 2001. i to se znalo, pa nikako nisam mogao. Sve je to, uostalom, izmišljotina i fabrikacija Bagzija.

Svedok saradnik ne može malo da laže a malo da govori istinu. Zato je neophodna istraga ili da se Bagziju oduzme imunitet. On nije svedočio u nekoj policijskoj stanici bez prisustva advokata, već u Specijalnom sudu, i njegove reči imaju kvalitet dokaza.




Čanak: Do sada smo stalno bili u situaciji da smo mi dve strane, sada vidim da i ti imaš zverku u vladi.

Vučić: Zovi me Zlatibor.

Izbori za Srbiju 2016




Ovo nije pitanje strana, već boljitka za građane Srbije.
freehand freehand 14:02 18.03.2016

Odličan

4
Veliko je pitanje da li će i koliko Vučićeva harizma biti načeta na ovim izborima, a ja bih rekao da hoće, i to ozbiljno.
A onda slutim da ćemo se još nagledati čuda na tim predsedničkim izborima, kad su kandidati i kad podrške u pitanju.
Spiridon Spiridon 15:10 18.03.2016

..

Izbori u Srbiji nece nista odluciti. Zali boze para.

Nasa sudbina zavisi vise od izbora u Americi i drugim velikim zemljama.

Mada ... nikada ne treba podcenjivati glupost nasih politicara.

Naravno da ce sada lokalni eksperti sa ovog bloga poceti da palamude pokusavajuci da pokazu "kako se oni razumeju u problematiku na lokalnom nivou" i na taj nacin potrosice kako svoje, tako i tudje vreme.

Ja da se pitam rekao bih ovako:

1. Koliko kostaju izbori?
2. 10 miliona rupija ... lupam
3. Dajte odmah Vucicu vlast i iskoristite te pare za bolnicu u Tirsovoj.

Ja znam da ovo zvuci glupo ali iskreno verujem da bi tako bilo korisnije.

nim_opet nim_opet 15:28 18.03.2016

Re: ..

3. Dajte odmah Vucicu vlast i iskoristite te pare za bolnicu u Tirsovoj.

Ja znam da ovo zvuci glupo ali iskreno verujem da bi tako bilo korisnije.


Poenta je sto taj Vucic i sada moze da iskoristi tih 10 miliona za bolnicu u Tirsovoj, ali nije i nece, nego hoce na izbore. E sad, to sto glasaci Srbije daju mandat nekome ko raspisuje izbore kad mu dune (a ne kada Ustav i zakon nalazu) jer na gradjanima Srbije.



Izbori u Srbiji nece nista odluciti. Zali boze para.

Nasa sudbina zavisi vise od izbora u Americi i drugim velikim zemljama.


Upravo ovakav stav dovodi do toga da se u Srbiji nista ne menja godinama, jer niti znamo da se igramo sa ostatkom sveta lepo, niti znamo da se igramo sa nama samima, pa cemo onda da obacimo svu odgovornost i da se pravimo da nista od nas ne zavisi. Jer ako nema odgovornosti, onda uvek mozemo da budemo ljuti na nekog drugog.
Spiridon Spiridon 15:34 18.03.2016

Re: ..

Poenta je sto taj Vucic i sada moze da iskoristi tih 10 miliona za bolnicu u Tirsovoj, ali nije i nece, nego hoce na izbore. E sad, to sto glasaci Srbije daju mandat nekome ko raspisuje izbore kad mu dune (a ne kada Ustav i zakon nalazu) jer na gradjanima Srbije.


pa nek mu kaze opozicija

mi necemo na izbore, ulozi lovu tamo gde je potrebno i posle dovedi novinare da snime sta je uradjeno.
Mi necemo na izbore, ne zato sto hocemo da ti teramo inat vec znamo da ces da pobedis, mi smo trenutno dezorganizovani ali znamo da taj novac moze nekome da pomogne.

Upravo ovakav stav dovodi do toga da se u Srbiji nista ne menja godinama,

sreca pa ima likova kao sto si ti da spasu stvar

samo napred, imas moju podrsku
not2old2rock not2old2rock 16:38 18.03.2016

Re: ..

Spiridon
Poenta je sto taj Vucic i sada moze da iskoristi tih 10 miliona za bolnicu u Tirsovoj, ali nije i nece, nego hoce na izbore. E sad, to sto glasaci Srbije daju mandat nekome ko raspisuje izbore kad mu dune (a ne kada Ustav i zakon nalazu) jer na gradjanima Srbije.


pa nek mu kaze opozicija

mi necemo na izbore, ulozi lovu tamo gde je potrebno i posle dovedi novinare da snime sta je uradjeno.
Mi necemo na izbore, ne zato sto hocemo da ti teramo inat vec znamo da ces da pobedis, mi smo trenutno dezorganizovani ali znamo da taj novac moze nekome da pomogne.

Upravo ovakav stav dovodi do toga da se u Srbiji nista ne menja godinama,

sreca pa ima likova kao sto si ti da spasu stvar

samo napred, imas moju podrsku


Teško da bi neki drugorazredni, sendvič bot dao ovakav šlagvort.
freehand freehand 18:37 18.03.2016

Re: ..

[b]

Ja da se pitam rekao bih ovako:

1. Koliko kostaju izbori?
2. 10 miliona rupija ... lupam
3. Dajte odmah Vucicu vlast i iskoristite te pare za bolnicu u Tirsovoj.

Ja znam da ovo zvuci glupo ali iskreno verujem da bi tako bilo korisnije.

Ako sam te dobro razumeo na izbore treba ići kad veruješ da ćeš pobediti, te sve zakone i procedure vezane za to gubljenje vremena treba ukinuti, a izbore organizovati kad se proceni (na osnovu čega?) da je tesno sa glasovima.
.
A u međuvremenu vlast umesto da pare troši na tričarije gradi bolnice.
Ti si ovo stvarno hteo da kažeš?
I još da pomeneš neke blogere-mrsomude u ovom kontekstu?
Spiridon Spiridon 18:51 18.03.2016

Re: ..

Teško da bi neki drugorazredni, sendvič bot dao ovakav šlagvort.


ti mozes ovog "bota" bez ikakvog ustrucavanja da poljubis u bulju. Filmski
Spiridon Spiridon 18:51 18.03.2016

Re: ..

I još da pomeneš neke blogere-mrsomude u ovom kontekstu?


zasto se u pitanju uvek krije i odgovor
freehand freehand 18:59 18.03.2016

Re: ..

Spiridon
I još da pomeneš neke blogere-mrsomude u ovom kontekstu?


zasto se u pitanju uvek krije i odgovor

Ne znam zašto to misliš. Ali zato znam zašto ja mislim da si uspeo da na jednom blogu napišeš dva najgluplja politička komentara ikad.
not2old2rock not2old2rock 19:47 18.03.2016

Re: ..

Spiridon
Teško da bi neki drugorazredni, sendvič bot dao ovakav šlagvort.


ti mozes ovog "bota" bez ikakvog ustrucavanja da poljubis u bulju. Filmski


Izvini što si ispao glup, komentar nije bio upućen tebi, a znao bi samo kad bi znao šta je šlagvort.
Jukie Jukie 20:35 18.03.2016

Re: ..

Sto rupija su hteli da daju za kožu Šir Kana
nim_opet nim_opet 20:36 18.03.2016

Re: ..

Spiridon
Poenta je sto taj Vucic i sada moze da iskoristi tih 10 miliona za bolnicu u Tirsovoj, ali nije i nece, nego hoce na izbore. E sad, to sto glasaci Srbije daju mandat nekome ko raspisuje izbore kad mu dune (a ne kada Ustav i zakon nalazu) jer na gradjanima Srbije.


pa nek mu kaze opozicija

mi necemo na izbore, ulozi lovu tamo gde je potrebno i posle dovedi novinare da snime sta je uradjeno.
Mi necemo na izbore, ne zato sto hocemo da ti teramo inat vec znamo da ces da pobedis, mi smo trenutno dezorganizovani ali znamo da taj novac moze nekome da pomogne.

Upravo ovakav stav dovodi do toga da se u Srbiji nista ne menja godinama,

sreca pa ima likova kao sto si ti da spasu stvar

samo napred, imas moju podrsku


Ne razumem - i da mu kaze opozicija "mi necemo na izbore", izbora bi bilo - da se razumemo, predsedniku Vlade u ostavci izbori nisu pali na pamet zato sto je neko iz opozicije vikao "mi hocemo na izbore", nego zato sto je populisticki diktator koji odrzava konstantnu izbornu kampanju ne bi li zabasurio opstu nesposobnost svojih vlada, programa, predsednika itd.....opozicija moze i da izlazi i da ne izlazi na izbore, ali izbora ce biti....
arcins arcins 01:11 19.03.2016

Re: ..

Spiridon
da ce sada lokalni eksperti sa ovog bloga poceti da palamude pokusavajuci da pokazu "kako se oni razumeju u problematiku na lokalnom nivou"


Ove godine su, po rasporedu, redovni lokalni i pokrajinski izbori, dostampati par listica, a zacementirati feud, je idealna prilika o istom trosku.Ta prica o rasipanju para u ovoj igri ne pije vodicu.
little_radojica little_radojica 08:32 19.03.2016

Re: ..

Poenta je sto taj Vucic i sada moze da iskoristi tih 10 miliona za bolnicu u Tirsovoj, ali nije i nece, nego hoce na izbore. E sad, to sto glasaci Srbije daju mandat nekome ko raspisuje izbore kad mu dune (a ne kada Ustav i zakon nalazu) jer na gradjanima Srbije.


Вучић (тј. Влада) је већ определио 8 милиона наших пара (али не рупија, него евра) за ванредно умивање и утезање болница и здравствених установа (вецеови, кречење итд.). Проблем са нашим друштвом и његовим изборима је отприлике у следећем:
1) Противници неће признати да је било шта урађено и наставиће да демагогишу како све пропаде (кукулелејој), како јадна деца и гладни људи скапавају по улицама, док Влада баш ништа не предузима и троши "силне паре" на изборе.
2) Његови климоглавци неће разумети да је он те ванредне мере сасвим синхронизовао са својом изборном кампањом, е да би овима под 1) запушавао уста новцем пореских обвезника.

Што се избора и цене избора тиче, она није мала, али је безначајна спрам проблема и ресурса које ми имамо и с обзиром да нам је таква штеточина на власти ја сам срећан што имам прилику да му и ванредно и редовно кажем шта о његовој владавини мислим.
milisav68 milisav68 08:40 19.03.2016

Re: ..

little_radojica

1) Противници неће признати да је било шта урађено и наставиће да демагогишу како све пропаде (кукулелејој),

A ti si siguran da je urađeno?
little_radojica little_radojica 09:27 19.03.2016

Re: ..

milisav68
little_radojica

1) Противници неће признати да је било шта урађено и наставиће да демагогишу како све пропаде (кукулелејој),

A ti si siguran da je urađeno?


Наравно>>>>ЛИНК

Такав зицер ови љигавци не би пропустили. За мале паре (па још заједничке) добију пуно прилике да се хвале и да запуше уста демагозима међу критичарима.
milisav68 milisav68 09:51 19.03.2016

Re: ..

little_radojica

Наравно>>>>ЛИНК

Такав зицер ови љигавци не би пропустили. За мале паре (па још заједничке) добију пуно прилике да се хвале и да запуше уста демагозима међу критичарима.

Realnost je briga na koju se ne obaziremo.

FOTO PRE I POSLE! MRKA JE BIO UPRAVU! - Prokop

Beograd na Vodi

little_radojica little_radojica 11:00 19.03.2016

Re: ..

Realnost je briga na koju se ne obaziremo.


Неки се и не обазирете, неки се и обазиремо, јер знамо шта гледамо и где да тражимо.

Шта мислиш колико кошта облагање зидова и стубова каменом и уградња гелендера, те малтерисање оноликих бетонских површина на Прокопу? Колико кошта да се једна пруга подигне и уместо на туцанику постави на бетону на вишој коти?

Наравно да си онда потегао своју уобичајену мантру да нас све лажу, поткрадају нас, све је једна велика завера.
milisav68 milisav68 15:20 19.03.2016

Re: ..

little_radojica
Наравно да си онда потегао своју уобичајену мантру да нас све лажу, поткрадају нас, све је једна велика завера.

Ma kakva zavera, običan lopovluk.

Treba više da verujem medijima nego sopstvenim očima?
cane cane 11:14 20.03.2016

Re: ..

podcenjivati


potcenjivati. za rupije je cuo, al' ga gramatika malo jebe...

Spiridon Spiridon 19:20 20.03.2016

.

freehand

Ne znam zašto to misliš. Ali zato znam zašto ja mislim da si uspeo da na jednom blogu napišeš dva najgluplja politička komentara ikad.



iskreno ne mogu da tvrdim da je moj komentar biser mudrosti ali imam utisak da podstice na nekakvo razmisljanje. Ima nekakvu originalnost. Po tvojoj proceni je glupost. Zasto?

Dosadnije i suvoparnije tekstove i komentare od tvojih nisam video, barem ovde na blogu (sto ne znaci da tu nema istine i da si glup). Valjda mi je zapalo za oko sto pises cesto i jako si uporan. Dobra strana cele price je da si bezazlen i da se lako zaobilazis.
freehand freehand 20:08 20.03.2016

Re: .

Dosadnije i suvoparnije tekstove i komentare od tvojih nisam video, barem ovde na blogu (sto ne znaci da tu nema istine i da si glup). Valjda mi je zapalo za oko sto pises cesto i jako si uporan. Dobra strana cele price je da si bezazlen i da se lako zaobilazis.

Sve smo se dogovorili. Bitna je još sitnica da sam pisao o tvojim komentarima a ne o tebi.
Ribozom Ribozom 21:59 18.03.2016

tokovi novca

Mislim da Velikom Vodji fale pare za izbore da 'zatvori finansijsku konstrukciju'.
Nema sta krupno da proda, a to sto mu traze kreditori kostalo bi ga izbora.
Tako da me interesuje kako ce da dogovori recimo prodaju recimo EPS-a ispod tezge uz veliki medijski spin.
loader loader 22:51 18.03.2016

Re: tokovi novca

uz veliki medijski spin.

Kako? Ništa lakše. Upravo tako - uz veliki medijski spin.
Sve ovo do sada je samo medijski spin - od ležanja na stiroporu, preko džakova sa navodno pokradenim glasačkim listićima, zatim preko medijsko-pravne svinjarije zvane hapšenje tajkuna, pa sve do svežih poduhvata...
Kuleas Kuleas 01:44 19.03.2016

Ne

Neće.Baš ništa.
looping looping 06:09 19.03.2016

1

To je razlog što trenutni parlamentarni izbori verovatno neće biti ključni i odlučujući za dugotrajniju konfiguraciju naše političke scene, jer će na njima, ukoliko ne bude velikih spoljno- političkih iznenađenja i unutrašnjih pregrupisavanja, koalicije okupljene oko SNS i SPS verovatno odneti prevagu, formirajući i buduću vladu nakon izbora.

Pa i tu je valjda nešto odlučeno na izborima? Da SNS i SPS i dalje vladaju. To je ono što je ključno.
Nije odluka samo smenjivanje vlasti. A i ko da je smeni? Rasturena banda ili srbski nacionalisti?
freehand freehand 06:28 19.03.2016

Re: 1

Rasturena banda ili srbski nacionalisti?

Oni ne mogu jer su na vlasti.
looping looping 06:40 19.03.2016

Re: 1

freehand
Rasturena banda ili srbski nacionalisti?

Oni ne mogu jer su na vlasti.

Na vlasti su nacionalisti konvertovani u demokrate i pro-EU. A imaju jednog vođu što znači da nisu rastureni.
Dobro, ovo "jedan vođa" se ne poklapa 100% sa "demokrate" ali to je jedini način da se ne bude "rasturen" u Srbiji.
freehand freehand 06:55 19.03.2016

Kandidat

Zaista interesantna situacija natala bi , na primer, Vučićevom odlukom da se kandiduje za predsednika republike.
Goidina obećanog uzleta i boljeg života bila bi idealna odskočna daska, ali meni je prosto nemoguće da zamislim mešanje karata, protivkandidate i nova prestorjavanja na političkom terenu u takvoj situaciji.
tasadebeli tasadebeli 11:50 19.03.2016

Answer to the Ultimate Question is

Zaphod Biblbroks.




Milan Karagaća Milan Karagaća 12:08 19.03.2016

Promeniće se ali ne na bolje

Parlament će biti još više višestranački I demokratskiji, malo morgen.
Velika promena će biti u tome što će u parlament ući i ekstremna desnica DSS i Dveri, SRS,možda i ona Treća Srbija, pa onda ona dvojiva veeelikih Srba &patriJota koji se tako samoproglašavaju, ex radikal sa desnog krila SRS Todorović i ex DSS Siniša, koji na kvarnjaka ulaze kao manjine a „veliki“ su Srbi.
Elem , tako ćemo imati uvek spremnu ekipu da uz pomoć Vulina i unapred i unazad pariraju njima sličnima, svojim ideološkim blizancima, koji su u hrvackom saboru i tvore vladu i već su kao tvorovi pustili svoje misrise u međudržavne odnose. E dakle biće kina jer će jedni drugima promptno odgovarati.
Pa još ako se ima u vidu da je Vučić, umesto da otpusti neke iz vrha stranke a i po dubini, da je pročisti i ide sam na izbore i tek kada se dobiju izborni rezultati vidi sa kim će, on uradi obrnuto pa i dalje šlepa Rističevića, Velju,Vulina, a sada još i Krkobabića i onoga Popovića koji više ni sam ne zna je li Rus ili se samo pravi. Inače svi ovi bi samostalno bili na nivou statističke greške, a zajedno možda 3%.
U svakom slučaju, Vučić će posle izbora biti slabiji nego sada, mislim na stranku u parlamentu, imaćemo desnicu i po tome nećemo zaostajati iza evropskog trenda pa ćemo sve više ličiti Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj i Hrvatskoj.
Tzv. Demokratske stranke koje na izbore idu po razlaz principu biće još slabije, a tabloidi i mediji su se pobrinuli da Levica i Radulović budu marginalizovani.
Sve u svemu, isto samo još malo gore, a ne treba isključiti da se Vučić i gorko pokaje što je išao na vanredne izbore bez ikakvog razloga, pa da posle izbora bude u situaciji da moli Dačića da zajedno sastave vladu, što nalkon prošlih nije morao.
vcucko vcucko 13:04 19.03.2016

Re: Promeniće se ali ne na bolje

Milan Karagaća
Parlament će biti još više višestranački I demokratskiji, malo morgen.
Velika promena će biti u tome što će u parlament ući i ekstremna desnica DSS i Dveri, SRS,možda i ona Treća Srbija, pa onda ona dvojiva veeelikih Srba &patriJota koji se tako samoproglašavaju, ex radikal sa desnog krila SRS Todorović i ex DSS Siniša, koji na kvarnjaka ulaze kao manjine a „veliki“ su Srbi.
Elem , tako ćemo imati uvek spremnu ekipu da uz pomoć Vulina i unapred i unazad pariraju njima sličnima, svojim ideološkim blizancima, koji su u hrvackom saboru i tvore vladu i već su kao tvorovi pustili svoje misrise u međudržavne odnose. E dakle biće kina jer će jedni drugima promptno odgovarati.
Pa još ako se ima u vidu da je Vučić, umesto da otpusti neke iz vrha stranke a i po dubini, da je pročisti i ide sam na izbore i tek kada se dobiju izborni rezultati vidi sa kim će, on uradi obrnuto pa i dalje šlepa Rističevića, Velju,Vulina, a sada još i Krkobabića i onoga Popovića koji više ni sam ne zna je li Rus ili se samo pravi. Inače svi ovi bi samostalno bili na nivou statističke greške, a zajedno možda 3%.
U svakom slučaju, Vučić će posle izbora biti slabiji nego sada, mislim na stranku u parlamentu, imaćemo desnicu i po tome nećemo zaostajati iza evropskog trenda pa ćemo sve više ličiti Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj i Hrvatskoj.
Tzv. Demokratske stranke koje na izbore idu po razlaz principu biće još slabije, a tabloidi i mediji su se pobrinuli da Levica i Radulović budu marginalizovani.
Sve u svemu, isto samo još malo gore, a ne treba isključiti da se Vučić i gorko pokaje što je išao na vanredne izbore bez ikakvog razloga, pa da posle izbora bude u situaciji da moli Dačića da zajedno sastave vladu, što nalkon prošlih nije morao.

Uvek isto. Sve je isto, samo Njega (Najvećeg Sina) nema (a i to je pitanje; lažu dušmani, drug Tito se u stvari sunča sa drugom Naserom negde na Sinaju i skuplja snagu za veliki povratak). Najveća opasnost je uvek (ali uvek!) samo i isključivo srpski nacionalizam, DSS i Dveri se proglašavaju za ekstremnu desnicu (što su po meni samo oni što mere visinu snega u Baden Badenu i biju se po ulicama, a takvih ovde baš i nema mnogo, ako jedva). Radulović levica!? Budi Bog s nama.

Kako, pobogu kako vam ne dosadi?

Milan Karagaća Milan Karagaća 14:12 19.03.2016

Re: Promeniće se ali ne na bolje

Uvek isto. Sve je isto, samo Njega (Najvećeg Sina) nema (a i to je pitanje; lažu dušmani, drug Tito se u stvari sunča sa drugom Naserom negde na Sinaju i skuplja snagu za veliki povratak). Najveća opasnost je uvek (ali uvek!) samo i isključivo srpski nacionalizam, DSS i Dveri se proglašavaju za ekstremnu desnicu (što su po meni samo oni što mere visinu snega u Baden Badenu i biju se po ulicama, a takvih ovde baš i nema mnogo, ako jedva). Radulović levica!? Budi Bog s nama.

Kako, pobogu kako vam ne dosadi?

Nije lepo učitavati ono što nije napisano,to je tipično za nacionaliste čija glupost nije nedostatak intelekta već nedostatak ljudskosti.
Nigde nisam rekao da je Radulović levica,o desnici sam rekao ono kako se i same te stranke deklarišu, o hrvatskoj desnici ono što se svakodnevno vidi.
A što se tiče toga Njega, nisam ga ni pomenuo, a kad ga već pomenu u tom kontekstu izgleda ti ograničenost ne dozvoljava da i taj period kao ni ovaj ne sagledavaš objektivno.I umesto bilo kakvog komentara evo citiraću šta jedan književnik napisa "
“Ako vam je Tito kriv, kako to da nas vi niste usrećili?
Tito je imao petogodišnji plan , a vi nemate ni dnevni red.
Zbog Tita smo uspeli, zbog vas smo propali.
Zašto ga niste nadmašili vi koji ste ga kritikovali.?
Otkad neme socijalizma , sve je u domenu amaterizma, I nije istina das mo zbog socijalizma propali.
Mi smo propali onda kad smo od socijalizma odustali.” Ognjen Dakovi’, pisac
Prema tome uživajte Vi u samom sebi i svom nacionalizmu, sipajte ga u rezervoar, živite od njega.Prijatno
cane cane 11:21 20.03.2016

Re: Promeniće se ali ne na bolje

Promeniće se ali ne na bolje


ti da si frajer izdvojio bi pola pemzije da pomognes onom muceniku unuku... pa jos da zajedno napravite partiju pa da vas bog (pardon, vas 'bog', njegov deda) vidi na sledecim izborima...

i ako vam se jos i onaj mirkovic (jel taj ziv jos, uopste?) pridruzi, gde bi vam bio kraj...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana