Sex

19 dinara i 17 para

mikele9 RSS / 02.03.2016. u 13:30

Ili Još jedna usrana noć u vinogradu, gledao kraj filma sa R. De Nirom, snimljen po romanu sa ovim naslovom i dopao mi se, mislim, naslov! Mogao bi da bude i ovakav: Još jedan usran dan u Srbiji!

Odem prošlog petka u Banku Poštansku štedionicu da obnovim ugovor o dozvoljenom minusu. Uzmem broj iz automata i pogledam da li ima mesta za sedenje, kad! Sedi ovde Mikele pored mame, ljubeći me i smejući se reče mi Dana drugarica i vrsnica, dele ih dva dana, mog sina. A, da i moja koleginica, slikarka. Poljubim Ljilju Daninu mamu i sednem do nje. E ako ovo ne dokazuje ono što ti vekovima tvrdiš da slučaj ne postoji, onda ne znam šta je drugo, nastavi Dana, baš sam mislila da te zovem…Ukratko, Danina koleginica starija profesorka ide u penziju pa je njih nekoliko odlučilo da joj nešto poklone a ja bih volela da to bude neki tvoj akvarel, mali neki, ostalo nam je pedeset evra jer smo joj kupile još neke sitniceMa uradiću ja to tebi za džabaka, nasmejem se. Nikako, namršti se Dana, mora da imaš neki mali akvarelčić… Mila moja, svi akvareli koje sam napravio u poslednje dve godine su velikih dimenzija ali, čekaj, za kada ti treba? Za nedelju… Dobićeš dva pa biraj, kad se vratim kući uradiću ih. Poljubi me Dana, lepi i slatki moj Mikele ali i ne pomišljaj da odbiješ pare, ozbiljno ću se naljutiti! I nisu neke pare ali toliko nam je ostalo. Ljilja je u svemu zdušno podržavala. Dobro de, samo da završim ovo ovde…I ti si došao istim poslom, nasmejaše se obe, ne znam kako bismo živeli da nemamo taj dozvoljeni minus, reče Ljilja.

Na semaforu izađe njihov broj. Posle dva minuta eto ti i mog broja. Preko puta mene buckast momak, dam mu karticu i osobnu iskaznicu, fotokopira on to, poče da vadi nekakve formulare, e da, moram da proverim da li ste negde nešto dužni, biće to za čas, moraću da vam skinem s računa 250 dinara. Ne prođe mnogo, momak će meni: Dužni ste, kredit od 60.000 dinara ste digli 2009 godine… Da kupio sam sinu Laptop… ovde piše da ste banci ostali dužni 19 dinara i 17 para! Nemoguće, sve sam uredno platio, od njih sam dobio listu sa mesecima i ciframa koje moram da uplatim…Žao mi je gospodine, nije do mene, cifra je više nego zanemarljiva ali čim se pojavi dug negde u centrali se upali, da tako kažem, signalna lampica i dozvoljeni minus se odbija. Iako Taoista po ubeđenju, lahko se dam iznervirati, ustanem i kažem bucku: Ne treba mi ni dozvoljeni minus, ne treba mi ništa, opsujem u sebi sve banke i ostale kamatarsko zelenaške udruge i organizacije na svetu! Gospodine, idite do njih i sredite to, videćete, biće to brzo… Ustanem i izađem a dimi mi se iz ušiju, psujem sad na glas. Zapalim cigaretu i nekako se prizovem sebi. Odlučim da ipak odem do Societe Generale, petstotinak metara dalje u Piramidi. Uđem, nema gužve, lepa, prijatna, ljubazna devojka za šalterom. Ispričam joj svoju priču, ona mi zatraži osobnu iskaznicu i na osnovu JMBG očas me pronađe. Gle zaista ste dužni 19 dinara, onih sedamnaest para se ne računa. Napisaću E-mail kolegama iz kreditnog a vas molim da malo sačekate, sedite. Sednem ja, čekam, čekam, njima ističe radno vreme. Znate šta, kažem, doći ću ja u ponedeljak, kada vi radite, posle jedanaest, ok, vidimo se. Izvinite gospodine, nadam se da će u ponedeljak biti sve u redu. Pre toga mi je rekla da odavno, od kad sam otplatio kredit, nisam više njihov klijent i da ne može da mi uzme 20 dinara koje sam ponudio. E da, ponudi ona meni da otvorim račun kod njih i sve će se srediti dok izrekneš Vulin. Odbijem s indignacijom, Vi ste zaista ljubazna i fina osoba ali mi ne pada na pamet da u vašoj banci otvaram bilo šta osim što sam otvorio vrata a još kad se setim vaše (Societe Generale banke) TV reklame sa onim odvratnim čičom koji uzima kredite a ćerki i zetu ne bi dao čašu vode da umiru u Sahari od žeđi, ne, ne i ne!

U ponedeljak vraćajući se iz suda gde sam overio neka dokumenta, oko pola 12 uđem u Societe Generale. Samo što sam stigla, sedite sada ću da pročitam mejlove, kaže mi slatka, ljubazna službenica. Elem, nije joj stigao odgovor, pozvaću ih telefonom, kucka i jedva dobija vezu, diktira moje podatke, dobro, u redu, spušta slušalicu. Meni: Rekli su mi da je neka greška pitanju, izbrisaće ovih 19 dinara i da vam napišem potvrdu da nam ne dugujete ništa. Napiše mi potvrdu, pečat i potpis na memorandumu banke, ljubazno joj se zahvalim i napolje. Odem do Poštanske Banke štedionice, sačekam red kad! Službenica mi kaže nešto u smislu, tu potvrdu možete da okačite mačku o rep! U svakoj banci postupak brisanja traje najmanje tri radna dana a može i da se otegne na pet ili šest dana. Obrni, okreni ja još nisam ostvario mogućnost dozvoljenog minusa! Otići ću ovih dana da proverim da li su zaista izbrisali neverovatan dug od 19 dinara i 17 para! Od svega mi je najlepše to što sam postao svestan činjenice da živim u uređenoj državi u kojoj se vodi računa o svakom individumu ponaosob, nema tu trte mrte!

Otišao prekjuče do…. Već izdaleka vidim sabor koji ispred čeka u redu. Vratim se kući, pokušaću opet u neko nedoba. Odem juče u tz nedoba vraćajući se iz grada, uđem, uzmem broj, čovek iz obezbeđenja mi ponudi svoju stolicu, sednem i sačekam. Nije prošlo ni dok dlanom o dlan 5000 puta, izađe moj broj. Vrlo brzo završismo službenica i ja s potpisivanjem, od prekosutra vam važi dozvoljeni minus, reče a ja je upitah za stanje na računu, u plusu ste toliko i toliko. Hvala i doviđenja, doviđenja. Da čovek ne poverije! Sve je proteklo glatko kao delfinova koža za samo desetak dana! A dug je, mora se priznati enorman, 19 dinara i 17 para i to ne mojom greškom. Došlo mi da zaplačem shvatajući koliko ova država sa sve bankama, štedionicama i ostalim otimačkim ustanovama brine o meni kao pojedincu, građaninu! Ovim putem im se javno zahvaljujem!



Komentari (53)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

st.jepan st.jepan 14:13 02.03.2016

1.

Ovim putem im se javno zahvaljujem!

Jako je pristojno od tebe što si im se zahvalio, a sada očekujem i jednu tvoju podjednako pristojnu tužbicu, začinjenu još pristojnijim odštetnim zahtevom (danguba, ugrožavanje ugleda, duševni bol...).
mikele9 mikele9 14:53 02.03.2016

Re: 1.

Jako je pristojno od tebe što si im se zahvalio, a sada očekujem i jednu tvoju podjednako pristojnu tužbicu, začinjenu još pristojnijim odštetnim zahtevom (danguba, ugrožavanje ugleda, duševni bol...).

Nemam srca da ih tužim kad su toliko zlatni i u pomoć mi priskačući
A i da ih tužim to bi potrajalo bar dvadestak godina posle moje smrti u 96-toj godini
Snezana Radojicic Snezana Radojicic 14:21 02.03.2016

Dobro si ti prošao

Pre nekoliko godina, na isti način sam saznala da nisam otplatila zaostali kredit od 1000 evra i da se u Kreditnom birou vodim kao dužnik. Odjurila u ekspozituru Erste banke na Banovom Brdu, gde sam svojevremeno podigla kredit i otplatila tu glavnicu kad su mi obustavili plaćanje na rate (preskočila par plaćanja), kad, oni nemaju uopšte zavedeno da sam ja to otplatila. Ijao! Juri kući, kopaj po papirima. Ja ovako neuredna srećom istrenirana od pokojnog oca da račune, posebno bančine, nikad ne bacam, uspem da pronađem uplatnicu kao posredni dokaz - priznanicu mi nisu ni bili dali.
Potom sam morala da pišem nekom telu u tom Kreditnom birou, koji šitit prava građana, njima sam poslala sve i posle nedelju-dve javili su mi da sam razdužena. Nadam se da su zaista skinuli taj dug, pošto nisam otišla da proverim. Ali da, trebalo bi ih tužiti za takve stvari, ja sam zaista imala veliki stres, još uoči polaska na ovo moje putovanje.
mikele9 mikele9 14:57 02.03.2016

Re: Dobro si ti prošao

Ali da, trebalo bi ih tužiti za takve stvari, ja sam zaista imala veliki stres, još uoči polaska na ovo moje putovanje.

Snežo moja draga i mila, sećam se jednog spora koji je trajao više od dvadesetpet godina a radilo se o jednom pevcu koji je preskakao ogradu i tucao komšijine kokoške
mariopan mariopan 14:53 02.03.2016

..

A ja sam se inatila sa njima i isterala svoj inat.

Elem...

Kada je umro moj muž ja sam se razdužila sa njegovim računom kod banke, poštanske štedionice zapravo, vratila čekove, uredno sve podigla sa računa do poslednje parice, i one najsitnije da im ne pravi zbrku...ali neko nije radio svoj posao..

...i meni počnu da stižu opomene na sitne sume, ne pamtim na kolike, nešto kao 100-200 dinara. Pismene opomene, sve koverat do koverta a suma raste. Zovem ih telefonom i kažem da im ništa ne dugujem ali oni su uporni, to je dug za održavanje računa i izveštaje koje su mi uredno slali skoro godinu dana pa hoće to da naplate?

To će da mi naplate što neko nije zaveo da je račun zatvoren pa su mi godinu dana slali pismene izveštaje?
Pa neće da može.
Stigne mi opomena pred utuženje a ja im lepo kažem neka me tuže, jedva čekam da me tuže.

I nikad se više nisu javili.
Valjda su videli da na taj kvaran fazon od mene neće ništa dobiti??


mikele9 mikele9 14:58 02.03.2016

Re: ..

Stigne mi opomena pred utuženje a ja im lepo kažem neka me tuže, jedva čekam da me tuže.

I nikad se više nisu javili.
Valjda su videli da na taj kvaran fazon od mene neće ništa dobiti??

Koleginice draga, tebi ne bi doakao ni MMF
mariopan mariopan 15:49 02.03.2016

Re: ..

mikele9
Stigne mi opomena pred utuženje a ja im lepo kažem neka me tuže, jedva čekam da me tuže.

I nikad se više nisu javili.
Valjda su videli da na taj kvaran fazon od mene neće ništa dobiti??

Koleginice draga, tebi ne bi doakao ni MMF


Eh doakali su oni meni jednom za jedan dozvoljeni minus, i samo tada, nikad više.

Zafalilo meni nekih 300 evra, dobro se sećam, za završetak nekih građevinskih radova oko kuće. Meni dobra ekipa građevinaca već radi, njih je bilo teško uhvatiti za posao jer su mnogo radili i drugima, a samo toliko mi ttreba da sve završe, da ne ostavim ništa za kasnije...i ja uzajmim slobodno jer sam se već dogovorila sa decom da hitno pošalju. Bace na račun a ja ću dotle već završiti radove, dok oni u banci zadržavaju po nedelju dana devize "da štogod provere" meni je posao gotov...i računam ja ću to njima odmah i vratiti.

Odem da sve vratim desetak dana kasnije...

Kad oćeš vraga...oni traže godišnju kamatu na sav iznos i prvo skidaju kamatu pa posle glavnicu...mislim se...pa onda ne dam.

I pustim ih da mi to godinu dana skidaju, uzeli su 25% čini mi se, ako ne i više, samo na kamatu. Bilo to pre više od desetak godina.

NIKAD više se nisam zadužila.
mikele9 mikele9 17:22 02.03.2016

Re: ..

I pustim ih da mi to godinu dana skidaju, uzeli su 25% čini mi se, ako ne i više, samo na kamatu. Bilo to pre više od desetak godina.

Meni za taj Laptop čija je cena bila oko 60.000, uzeli za dve godine kredita 98 hiljada i nešto, jeb'o im ja sve po spisku
emsiemsi emsiemsi 19:20 02.03.2016

Re: ..

mikele9
I pustim ih da mi to godinu dana skidaju, uzeli su 25% čini mi se, ako ne i više, samo na kamatu. Bilo to pre više od desetak godina.

Meni za taj Laptop čija je cena bila oko 60.000, uzeli za dve godine kredita 98 hiljada i nešto, jeb'o im ja sve po spisku

Морају и они од нечега да живе !
tyson tyson 21:08 02.03.2016

Re: ..

Meni za taj Laptop čija je cena bila oko 60.000, uzeli za dve godine kredita 98 hiljada i nešto, jeb'o im ja sve po spisku

Šta ti je Srbin; traži i dobija pare na zajam a psuje zajmodavca i gde čuo i gde ne čuo...


mariopan mariopan 21:12 02.03.2016

Re: ..

mikele9
I pustim ih da mi to godinu dana skidaju, uzeli su 25% čini mi se, ako ne i više, samo na kamatu. Bilo to pre više od desetak godina.

Meni za taj Laptop čija je cena bila oko 60.000, uzeli za dve godine kredita 98 hiljada i nešto, jeb'o im ja sve po spisku

jkt2010 jkt2010 23:47 02.03.2016

Re: ..

tyson
Meni za taj Laptop čija je cena bila oko 60.000, uzeli za dve godine kredita 98 hiljada i nešto, jeb'o im ja sve po spisku

Šta ti je Srbin; traži i dobija pare na zajam a psuje zajmodavca i gde čuo i gde ne čuo...


Domaćin je ljut na banku što mu svaki mesec uredno pošalje izvod koji onda on ne čita za inat, a i jer zna napamet dal' duguje ili potražuje...
jkt2010 jkt2010 23:52 02.03.2016

Re: ..

mariopan

Stigne mi opomena pred utuženje a ja im lepo kažem neka me tuže, jedva čekam da me tuže.

I nikad se više nisu javili.
Valjda su videli da na taj kvaran fazon od mene neće ništa dobiti??

Za mesec-dva ćemo da čitamo blog od Mariopan a na temu bezdušnih privatnih izvršitelja...
mikele9 mikele9 09:59 03.03.2016

Re: ..

emsiemsi
Морају и они од нечега да живе !

tyson
Šta ti je Srbin; traži i dobija pare na zajam a psuje zajmodavca i gde čuo i gde ne čuo...

Hvala, hvala, dabogda se i vama to desilo a verujem da jeste
mariopan mariopan 10:44 03.03.2016

Re: ..

jkt2010
mariopan

Stigne mi opomena pred utuženje a ja im lepo kažem neka me tuže, jedva čekam da me tuže.

I nikad se više nisu javili.
Valjda su videli da na taj kvaran fazon od mene neće ništa dobiti??

Za mesec-dva ćemo da čitamo blog od Mariopan a na temu bezdušnih privatnih izvršitelja...

To od mene nikad nećeš da čitaš, pametnica sam ja, nemam sa njima posla uopšte.

Al može se desiti da čitaš besan blog kako plene nekom jadniku koji duguje 2-3 000 dinara krevetac ispod deteta a velikom dužniku država pokriva dug jerbo je nakrcao milione duga, "propašće mu firma a on zapošljava neke radnike" trte mrte... e, to ćeš možda da čitaš.

Inače, nemam milosti prema dužnicima, moj moto je da se pružim koliki mi je guber i da se uzeto mora vratiti....ali imam protiv deratorskog načina poslovanja, laganja klijenata, ma ne baš laganja ali mu ne kažeš šta ono piše sitnim slovima...

Kako bi u takvu zamku upali oni što su podigli stambene kredite u švajcarcima da nije neko pametan smislio način kako tri puta odrati jarca?
zovitemegrunf zovitemegrunf 15:37 02.03.2016

trtemrte

Od svega mi je najlepše to što sam postao svestan činjenice da živim u uređenoj državi u kojoj se vodi računa o svakom individumu ponaosob, nema tu trte mrte!


Nema, prijatelju, trtemrte, samo trte. Mislim, stalno nas trte
mikele9 mikele9 17:19 02.03.2016

Re: trtemrte

Nema, prijatelju, trtemrte, samo trte. Mislim, stalno nas trte

Pa to ikaem, što bi rekla JJ Beba, trte nas iz sekunde u sekundu Ono trite nas iz dana u dan, je davno prošlo vreme kojeg se sa nostalgijom sećamo
zovitemegrunf zovitemegrunf 18:22 02.03.2016

Re: trtemrte

Još u vreme Slobinog nenarodnog režima, dođe moja pokojna majka kući i ispriča kako su je neki, ne sećam se koji, ali sa one druge strane šaltera svakako, ceo dan pravili budalom. I sve to uz pomirljiv komentar da je žena bila ljubazna. Aman, kevo, jel trebalo da te još i išamara, pored sveg maltretmana?...
A onda je Sloba otišao, stvari su se drastično demokratizovale, da bi poslednjih godina bile još drastičnije unapređene, i ja tu ne vidim spas, za nas matore. Deca su pokretljiva, samo ih ne teba sputavati, već ohrabriti
nim_opet nim_opet 18:40 02.03.2016

cuj, greske se desavaju

svuda i svakome, pa kakvi god da su informacioni sistemi itd. Ali ono sto je indikativno u ovoj prici, a i iskustljivo koliko mi se cini cesto u Srbiji je da za svaku boziju stvar moras negde da ides, da uzimas slobodne dane/sate i sipcis jer nista ne moze online/telefonom. Ama nista....dja hoces dokumentaciju, dja da ispravis gresku u informacioniom sistemu (dakle u sistemu koji po definiciji nema jedno fizicko prisustvo), dja da platis gomilu stvari. SBB, internet provajder, NEMA OPCIJU (barem nije imao pre neki mesec mrzi me da trazim sada) godinama da platis pretplatu online. Provajder internet usluga koji nema opciju placanja internetom....aman zaman....Hocu da postanem korisnik - dakle smanjujem trosak biznisu za jednu od najskupljih stvari koje rade - nalazenje novih korisnika - sutra malo...ne moze telefonom, moram da dodjem licno, donesem fotokopije itd....pre dosta godina se zadesilo da sam se selio u USofA a majka mi je bila u poseti. U jednom trenutku zovem da otkazem racun za struju, zavrsim razgovor i pita me majka sta sam radio. Objasnjavam da sam raskinuo ugovor za struju. Zena se prekrstila i sela...jer je sveukupno trajalo 3 minuta na telefonu. Po iskustvu prenosenja infostana sa starong na novog vlasnika, bi ovo trebalo da traje jedno mesec dana, i kosta barem jedno 15 strana dokumenata.

Sve institucije, banke, jave i manje javne sluzbe usvajaju "postojim zbog sebe a korisnici/potrosaci itd. su samo nuzno zlo" pristup...

mikele9 mikele9 10:14 03.03.2016

Re: cuj, greske se desavaju

pre dosta godina se zadesilo da sam se selio u USofA a majka mi je bila u poseti. U jednom trenutku zovem da otkazem racun za struju, zavrsim razgovor i pita me majka sta sam radio. Objasnjavam da sam raskinuo ugovor za struju. Zena se prekrstila i sela...jer je sveukupno trajalo 3 minuta na telefonu. Po iskustvu prenosenja infostana sa starong na novog vlasnika, bi ovo trebalo da traje jedno mesec dana, i kosta barem jedno 15 strana dokumenata.

Srbija je zemlja čuda! Iako je redovno stanje otimačina, krađa, muljanje, neljubaznost... desi se ponekad da padneš na dupe! Trebalo je da rešim kako da mi ne oduzmu 20% poreza na poveliku sumu, dumam ja, dumam i na kraju otvorim sajt vlade, potražim Poresku upravu, nađem telefon i zvrcnem. Prebaci me centrala i dobijem ljubaznu pravnicu koja me čuvši moj problem posavetova da se pozovem na taj i taj član Zakona o porezu na prihode građana i reče mi kako da ga pronađem. Čudo neviđeno!

Sve institucije, banke, jave i manje javne sluzbe usvajaju "postojim zbog sebe a korisnici/potrosaci itd. su samo nuzno zlo" pristup...

Da nije nužnog zla, ne bi ni postojale
svarog svarog 12:53 03.03.2016

Re: cuj, greske se desavaju

Trebalo je da rešim kako da mi ne oduzmu 20% poreza na poveliku sumu, dumam ja, dumam i na kraju otvorim sajt vlade, potražim Poresku upravu, nađem telefon i zvrcnem. Prebaci me centrala i dobijem ljubaznu pravnicu koja me čuvši moj problem posavetova da se pozovem na taj i taj član Zakona o porezu na prihode građana i reče mi kako da ga pronađem


Službenik Poreske uprave ti objasnio kako da izbegneš plaćanje poreza
mikele9 mikele9 14:39 03.03.2016

Re: cuj, greske se desavaju

Službenik Poreske uprave ti objasnio kako da izbegneš plaćanje poreza

DABRE! Ukazala mi na član taj i taj po kojem ne moram da platim 20% poreza!
rade.radumilo rade.radumilo 16:30 03.03.2016

Re: cuj, greske se desavaju

Provajder internet usluga koji nema opciju placanja internetom


Nijedno pravno lice registrovano u Srbiji to nema, jer ne može po zakonu. Kod nas i u Severnoj Koreji.
Hansel Hansel 21:14 03.03.2016

Re: cuj, greske se desavaju

Како нема?! Или ти под "плаћањем интернетом" не подразумеваш e/m-banking него само платне картице? (Кад смо код тога, мислим да Телеком даје могућност плаћања и на тај начин, скоро сам сигуран.)
jkt2010 jkt2010 05:45 04.03.2016

Re: cuj, greske se desavaju

Hansel
ти под "плаћањем интернетом" не подразумеваш

On misli na valutu "internet" koja se trenutno razmenjuje po kursu 1 internet = 5 evra...
rade.radumilo rade.radumilo 13:32 07.03.2016

Re: cuj, greske se desavaju

Како нема?! Или ти под "плаћањем интернетом" не подразумеваш e/m-banking него само платне картице?


De otvori firmu u Srbiji, postavi prodaju proizvoda/usluga preko veba, pa se vidimo pošto te poseti finansijska.
O da, nekim odlukama NBS su dozvoljeni elektronski nalozi i tako to, samo pazi dobro koja od tih odluka je u suprotnosti sa drugim računovodstvenim propisima, koji datiraju iz doba FNRJ.
U ovoj zemlji PL još uvek moraj uda falsifikuju fakture, kada nabave nešto iz inostranstva preko veba, karticom. Svi to znaju, i svi se prave blesavi.
G.Cross G.Cross 18:52 02.03.2016

Dozvoljeni minus

"Dozvoljeni minus" je najcinicniji eufemazam koji znam.


Ne razumem zasto se to zove dozvoljeni minus kad je to veoma, veoma , veoma profitabilni i veoma,veoma sigurni kratkorocni kredit sa njihove tacke gledista.

i jos te teraju da se osecas kao da ti cine uslugu,.

Good read

mirelarado mirelarado 20:14 02.03.2016

Re: Dozvoljeni minus

Ne razumem zasto se to zove dozvoljeni minus kad je to veoma, veoma , veoma profitabilni i veoma,veoma sigurni kratkorocni kredit sa njihove tacke gledista.

i jos te teraju da se osecas kao da ti cine uslugu,.


Ma, изгледа да су се и грађани освестили, па су банкари сад променили плочу. Баш прошле недеље, у Фритези, љубазна службеница ми је цвркутаво понудила ту услугу. Једнако цвркутаво сам се захвалила и додала да имам колеге које су захваљујући тој "благодети" вазда у заостатку бар у вредности месечне плате, а из тога ће се ишчупати... никад.
mikele9 mikele9 10:29 03.03.2016

Re: Dozvoljeni minus

i jos te teraju da se osecas kao da ti cine uslugu,.

Pučina je stoka jedna grdna!, davno napisa P.P. Njegoš
nikvet pn nikvet pn 10:30 03.03.2016

Re: Dozvoljeni minus

У Фритези сам откад постоји само због два башбаш другара који су шалтерски чиновници. Пре можда три године решим да пређем на онлајн; пошаље ме другар код младе шефице. Она рече треба двеста евра као обезбеђење од минуса, нов наменски рачун; ево ЦД и упутство. Јуху, уплатим 20 хиљада, одем у офис и стартујем. Цврц, ништа. Ни ћера не може да помогне. Позовем овлашћеног банчиног хакера - ништа. Пожалим се шефици, она ме бело гледа :

- Па шта сад хоћете, све смо урадили како треба.
- Да, али не ради. Изволите ваш ЦД назад, хоћу повраћај на прекјуче.

(Хрмпф, сад мора да ради нешто што јој не паше)

- Ево, дугујете још ...
- Полако. Дугујем? Ја? Никад ником ништа. Проверите поново.
- Дада, дугујете, таква су правила.
- Е сад слушај добро : прекјуче сам вам дао двеста евра и уплатио двадесет хиљада; управо пустио осамнаест и нешто. Преостало је двеста евра и хиљаду и кусур динара. Хоћу сутра овде моје паре на астал, хоћу и потврду да је новоотворени рачун угашен без репова. Јеси ме разумела?

Окренем се и бесан одем.

Сутрадан она ме гледа ко да сам јој оца убио, дигла нос па ми пружа коверту гадљиво с два прста. У њој све што сам тражио, захвалим се лепо. Одем на шалтер, другар се смејуљи :

- Добио би ти муда марјанова да ти није мене. Јуче кад си изашао дође она па пита : Ко је бре овај дркаџија? А ја кажем : Ау шефице, чувај се; тај дркаџија ако сматра да је у праву јебала си чворка на грани. Као прво почистиће све рачуне из наше банке и отићи прекопута код конкуренције. Неће да ти се скине с грбаче док не истера своје, знам га од првог основне. Не чачкај се него уради како ти реко.

И даље остајем на уплатницама, ништа кредит, картице, минуси. Банка је нужно зло и неће се од мене леба најести.
mikele9 mikele9 10:34 03.03.2016

Re: Dozvoljeni minus

Ma, изгледа да су се и грађани освестили, па су банкари сад променили плочу. Баш прошле недеље, у Фритези, љубазна службеница ми је цвркутаво понудила ту услугу. Једнако цвркутаво сам се захвалила и додала да имам колеге које су захваљујући тој "благодети" вазда у заостатку бар у вредности месечне плате, а из тога ће се ишчупати... никад.

Cvrkuću oni i one a i može im se jer su svesni da se kod nas ne može desiti kao na Islandu da pohapse bankare ili im kao u Poljskoj nametnu poreze.
mariopan mariopan 10:47 03.03.2016

Re: Dozvoljeni minus

nikvet pn
Неће да ти се скине с грбаче док не истера своје, знам га од првог основне. Не чачкај се него уради како ти реко.

И даље остајем на уплатницама, ништа кредит, картице, минуси. Банка је нужно зло и неће се од мене леба најести.

Bravo, tako se radi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 19:24 02.03.2016

Je l

im se zahvaljuješ po spisku, kao ja onima što su mi telefon resetovali bez pitanja?
A drugi put me se seti, onako kad pomisliš na slovo "B" - Jelica.
mikele9 mikele9 10:56 03.03.2016

Re: Je l

im se zahvaljuješ po spisku, kao ja onima što su mi telefon resetovali bez pitanja?
A drugi put me se seti, onako kad pomisliš na slovo "B" - Jelica.

E baš tako!
Inače, ja se tebe setim i bez slova ili ako je bilo koje slovo u pitanju
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 19:32 02.03.2016

Strahovi

Ja se plasim kredita, kamata, kao djavo od krsta.

Sve teorije zavere primenjujem pri pomisli da bilo sta ne platim odmah, zamisljam kamatchine, sudske izvrsitelje, nespavanje nocu:)

Nikad nisam ni saznala sta je recimo " chek na pochek"

Grozno je Mikele da te ubise tako za glupost, ni krivog, a duznog ispod 19 dinara.

"Moze im se" je vrv odgovor.

Ako nista, videla sam skoro ogroman red, e sad da me ubijes da li je elekteodistribucija poslala tuzbe za dugove ljudima od 18 dinara, 22 dinara.Ni slucajno neko da me vata za rec, nz koja je institucija bila u pitanju,zaboravih.

A ovo smaranje koje si doziveo nek bude ravnoteza za neki lep dogaddjaj u buducnosti.

Recimo, da li je neko video da li su negde u Bg procvetale visibabe?

mikele9 mikele9 14:40 03.03.2016

Re: Strahovi

Recimo, da li je neko video da li su negde u Bg procvetale visibabe?

Ima ih na Avali ohahaj
jednarecfonmoi jednarecfonmoi 14:45 03.03.2016

Re: Strahovi

mikele9
Recimo, da li je neko video da li su negde u Bg procvetale visibabe?

Ima ih na Avali ohahaj

Piiiiiiiih, daleko.

Ja sam mislila ima neko tajno mesto u Beogradu gde rastu

amika amika 21:29 02.03.2016

Банкарска обавештења

Пре доста година сам прекинуо сваку кредитну активност са банкама јер сам преживео нешто слично.

Затворио сам рачун код банке, све платио, и после месец дана добио обавештење да ми је рачун 0 - а следећег месеца да сам дужан неку ситнину за послато обавештење, па потом да сам дужан ту ситнину, плус камату на њу, плус нову ситнину за то ново обавештење....

Прва помисао је била да платиум дупли износ и скинем их са врата, али сам схватио да ће се обавештавање о стању затвореног рачуна наставити па сам две половине дана провео у редовима...

Брехт има једну реплику у позоришном комаду: Није злочин опљачкати банку, злочин је основати банку.
mikele9 mikele9 11:01 03.03.2016

Re: Банкарска обавештења

Прва помисао је била да платиум дупли износ и скинем их са врата, али сам схватио да ће се обавештавање о стању затвореног рачуна наставити па сам две половине дана провео у редовима...

Ima nešto u ovom narodu vrlo vidljivo i prepoznatljivo ali meni nejasno! E vole da drežde u redovima, pa to ti je Sećam se onih redova devedesetih kad si mogao da kupiš samo litar mleka. Družili se bre od četiri ujutro pred prodavnicom, ćakulali, pričali viceve, žene donosile kiflice i kafu, milina božja
krkar krkar 00:04 03.03.2016

Dug iz 2009.

Pre nekoliko meseci prolazim Vojislavom Ilićem - tamo filijala moje banke, ispred nje slobodan parkink, taman da dignem nešto love i platim neke račune. Mala banla skroz, jedna žena sama, onako štreberski tip, dam ja, kažem dižem toliko... čangrlja ona nešto kaže

imate dug 9,21 €.

Kakav dug, budibokstobom, u životu nisam dugovao banci*, vodim računa, žena sve račune uredno plaća u onom roku da još dobije i 5% popusta za redovne platiše.

Niste platili transakciju u € iz 2009. (ili 2007, ne sećam se više ali svakako iz PROŠLE DECENIJE).

Tražim da vidim, nema ona papir na osnovu kojeg je "moj dug" nastao ali ima da sam dužan. Pitam ja nju kako mi to tolike godine niko nije rekao, račun mi se vodi u jednoj filijali u koju retko svraćam, možda jednom u 3 meseca, ali zato sam relativno redovan u jednoj drugoj koja mi je zgodna, znaju me godinama, još mi je prijatelj tamo bio šef filijale 3 godine - i nikad mi niko ništa nije rekao za taj dug.

Uglavnom, kaže štreberka ne može da mi isplati pare dok ne poravnam dug. Velim da mi ne pada na pamet da platim nešto od pre 5-6 godina a nemaju ni moj potpis ni papir kako je transakcija nastala i da mi isplati pare jerbo neću to da platim. Gledala me malo ispod oka i dade mi (moju) lovu, odem... zaboravim, radim sve normalno transakcije zaboravio da pitam u filijali gde sam redovan, niko ne spominje...

kad prošlog meseca ja nosim neke pare da uplatim u filijalu gde retko svraćam, opet šalteruša dužni ste 9€, opet ja "more marš", opet nikom nišra - ne platim, uradim po što sam došao i ćao.

I samo se pitam dokle će. I kako to da me samo po nepoznatim filijalama za to presreću a moj bankar koji me zna nikad pomenuo nije.

*) Mrzim banke, račune, pinove, sve brojeve permutujem, sve pinove znam ali sve ih mešam, ceo život mi jede kartice samo plaćam neke kazne, ne podnosim ideju da sam dužan, nikad nisam bio u minusu... osim dvaput. (Drugi put je neinteresantno, ja pogrešio u nekoj uplati, uplatio manje na račun, bio 10 dana u minusu...).

Ali prvi put u minusu bilo u Nemačkoj, pre 20 godina, još niej bilo e-bankinga nego na šalter. Da podignem nekih 300 DM, moj bankar, "lični bankar", znamo se, daje mi pare kaže znate da ste u minusu 250 maraka + ovo što sad dižete?

Mene šlog da strefi. Kako bre u minusu, nikad nisam bio u minusu, da me nije neko izvaćario, gleda on kaže - a platila je Gospođa karticom malo veći iznos i otišla u minus.

Kažem da proveri druge račune, ima na štednim računima para, što DM što devize, sasvim dovoljno. Kažem ja da prebaci sa tog računa 2000 da pokrijem minus i da sam komotan.

Krene Herr H. da mi objašnjava kako nema potrebe da prebacujem sa štednog računa na tekući jer mi je na tekućem dozvoljeni minus 1500 DM (što je u Nemačkoj tada značilo minus bez ikakve kamate, tj. ima neki rok koliko dugo možeš da budeš u minusu do iznosa koji ti je odobren i ne plaćaš ništa), da će mi za 10 dana svakako leći plata... Jok, ja navro da neću da budem u minusu, da prebaci. Krene on meni da objašnjava kako mi se to ne isplati, da na štednom računu na neki iznos gubim preferencijalnu kamatu i idem na običnu a vista, da mi je svejedno...

Ma kakvi, mene ideja da sam u minusu jede i kažem ja njemu da ipak prebaci. Krene on da kuca, popunjava nešto... i u jednom trenutku stane, pogleda me i kaže:

Herr Krkare, moram da Vam kažem da to što radite nije ekonomski opravdano ni pametno ali Vi naravno imate pravo da raspolažete svojim novcem kako hoćete.

I pošto ste klijent ove banke nekoliko godina i mislim da Vas dobro poznajem, dozvoliću sebi da prokomentarišem nešto što inače ne bih. Vi gubite pare da biste pokrili minus koji Vas ništa ne košta, na koji se ne naplaćuje kamata. Što znači da Vi nikad nećete prekoračiti overdraft koji vam je besplatan. Znate, da se svi klijenti tako ponašaju moja deca ne bi imala šta da jedu. Mi živimo od kamata na prekoračenja!
emsiemsi emsiemsi 06:05 03.03.2016

Re: Dug iz 2009.

krkar
Pre nekoliko meseci prolazim Vojislavom Ilićem - tamo filijala moje banke, ispred nje slobodan parkink, taman da dignem nešto love i platim neke račune. Mala banla skroz, jedna žena sama, onako štreberski tip, dam ja, kažem dižem toliko... čangrlja ona nešto kaže

imate dug 9,21 €.

Kakav dug, budibokstobom, u životu nisam dugovao banci*, vodim računa, žena sve račune uredno plaća u onom roku da još dobije i 5% popusta za redovne platiše.

Niste platili transakciju u € iz 2009. (ili 2007, ne sećam se više ali svakako iz PROŠLE DECENIJE).

Tražim da vidim, nema ona papir na osnovu kojeg je "moj dug" nastao ali ima da sam dužan. Pitam ja nju kako mi to tolike godine niko nije rekao, račun mi se vodi u jednoj filijali u koju retko svraćam, možda jednom u 3 meseca, ali zato sam relativno redovan u jednoj drugoj koja mi je zgodna, znaju me godinama, još mi je prijatelj tamo bio šef filijale 3 godine - i nikad mi niko ništa nije rekao za taj dug.

Uglavnom, kaže štreberka ne može da mi isplati pare dok ne poravnam dug. Velim da mi ne pada na pamet da platim nešto od pre 5-6 godina a nemaju ni moj potpis ni papir kako je transakcija nastala i da mi isplati pare jerbo neću to da platim. Gledala me malo ispod oka i dade mi (moju) lovu, odem... zaboravim, radim sve normalno transakcije zaboravio da pitam u filijali gde sam redovan, niko ne spominje...

kad prošlog meseca ja nosim neke pare da uplatim u filijalu gde retko svraćam, opet šalteruša dužni ste 9€, opet ja "more marš", opet nikom nišra - ne platim, uradim po što sam došao i ćao.

I samo se pitam dokle će. I kako to da me samo po nepoznatim filijalama za to presreću a moj bankar koji me zna nikad pomenuo nije.

*) Mrzim banke, račune, pinove, sve brojeve permutujem, sve pinove znam ali sve ih mešam, ceo život mi jede kartice samo plaćam neke kazne, ne podnosim ideju da sam dužan, nikad nisam bio u minusu... osim dvaput. (Drugi put je neinteresantno, ja pogrešio u nekoj uplati, uplatio manje na račun, bio 10 dana u minusu...).

Ali prvi put u minusu bilo u Nemačkoj, pre 20 godina, još niej bilo e-bankinga nego na šalter. Da podignem nekih 300 DM, moj bankar, "lični bankar", znamo se, daje mi pare kaže znate da ste u minusu 250 maraka + ovo što sad dižete?

Mene šlog da strefi. Kako bre u minusu, nikad nisam bio u minusu, da me nije neko izvaćario, gleda on kaže - a platila je Gospođa karticom malo veći iznos i otišla u minus.

Kažem da proveri druge račune, ima na štednim računima para, što DM što devize, sasvim dovoljno. Kažem ja da prebaci sa tog računa 2000 da pokrijem minus i da sam komotan.

Krene Herr H. da mi objašnjava kako nema potrebe da prebacujem sa štednog računa na tekući jer mi je na tekućem dozvoljeni minus 1500 DM (što je u Nemačkoj tada značilo minus bez ikakve kamate, tj. ima neki rok koliko dugo možeš da budeš u minusu do iznosa koji ti je odobren i ne plaćaš ništa), da će mi za 10 dana svakako leći plata... Jok, ja navro da neću da budem u minusu, da prebaci. Krene on meni da objašnjava kako mi se to ne isplati, da na štednom računu na neki iznos gubim preferencijalnu kamatu i idem na običnu a vista, da mi je svejedno...

Ma kakvi, mene ideja da sam u minusu jede i kažem ja njemu da ipak prebaci. Krene on da kuca, popunjava nešto... i u jednom trenutku stane, pogleda me i kaže:

Herr Krkare, moram da Vam kažem da to što radite nije ekonomski opravdano ni pametno ali Vi naravno imate pravo da raspolažete svojim novcem kako hoćete.

I pošto ste klijent ove banke nekoliko godina i mislim da Vas dobro poznajem, dozvoliću sebi da prokomentarišem nešto što inače ne bih. Vi gubite pare da biste pokrili minus koji Vas ništa ne košta, na koji se ne naplaćuje kamata. Što znači da Vi nikad nećete prekoračiti overdraft koji vam je besplatan. Znate, da se svi klijenti tako ponašaju moja deca ne bi imala šta da jedu. Mi živimo od kamata na prekoračenja!

Лепо ти човек говори, али џаба буздовану причати.
mikele9 mikele9 11:06 03.03.2016

Re: Dug iz 2009.

Herr Krkare, moram da Vam kažem da to što radite nije ekonomski opravdano ni pametno ali Vi naravno imate pravo da raspolažete svojim novcem kako hoćete.

Dobri moj Krkare, čim imaš novac u banci, ne raspolažeš ti njim nego oni
Hansel Hansel 21:26 03.03.2016

Re: Dug iz 2009.

krkar
kad prošlog meseca ja nosim neke pare da uplatim u filijalu gde retko svraćam, opet šalteruša dužni ste 9€, opet ja "more marš", opet nikom nišra - ne platim, uradim po što sam došao i ćao.

I samo se pitam dokle će. I kako to da me samo po nepoznatim filijalama za to presreću a moj bankar koji me zna nikad pomenuo nije.

А што не напишеш имејл? Само неколико реченица. Пошто извршитељи у овој земљи долазе на врата и за мање од 19 динара и 17 пара.
kosta.babic kosta.babic 01:42 03.03.2016

19 dinara i 17 para

Poštanska štedionica
Moja majka je imala tekući račun kod poštanske štedionice.Preko njega je dobijala penziju jer samo tako je i moglo.Jednog dana poštar je doneo koverat u kome je bila plastična kartica sa kojom je mogla da diže novac iz bankomata.Malo je reći da je bila oduševljena što ulazi u evropske i svetske trendove plaćanja karticom.
Naravno nije imala gde da je koristi jer u Bavaništu nema bankomata.Koristila je stare "old fešn" čekove koje bi u lokalnoj pošti pretvarala u keš.Kad je prilično zanemoćala otkrila mi je najveću tajnu,"sikret kod" njene poštanske kartice uz reči možda ti zatreba.Zapisao sam ga na jednoj plavoj koverti i stavio među njene dokumente.Nekoliko meseci kasnije ona je umrla.Uredno sam završio sve formalnosti oko papirologije ali nisam stigao da zatvorim njen raćun u Poštanskoj Štedionici.Izveštaji o stanju na računu su stizali i uvek je stanje bilo nula jer su penziju odavno prestali da plaćaju.Jednom prilikom kad je poštar doneo novi izvod na računu se pojavila suma od 40.000 dinara.Znao sam da moja majka nije volela nikom ništa da duguje a takođe sam znao da bi mi rekla ako očekuje neku uplatu.Uplatilac je bio penziski fond Pančevo.Bilo mi je jasno da nešto nije u redu.Kroz glavu su mi prolazile razne misli,od toga da je to neki zaostatak penzije koji joj nisu isplatili,do toga da je nekakva smutna rabota u pitanju .Sledećih mesec dana osećao sam se razno.Šta da radim ,dali da podignem te pare ili da zatvorim račun i prepustim njima da reše to.Znao sam da sa majčinom karticom mogu da podignem te pare na bankomatu,ali šta ako traže da to vratim? Verovatno znate priču o Aladinovoj pećini"ko uzme kajaće se,ko ne uzme kajaće se".
Nedelja letnje podne nesnosna vrućina.Dok sam odlazeći na posao prolazio pored štedionice rešim da pokušam na bankomatu pa šta bude.Ukucam sumu 20.000 . Na moje iznenađenje bankomat izbroji 20.000 i izbaci mi kroz otvor.Sutradan,u ponedeljak pokušam ponovo ali mi bankomat odbrusi"transakcija odbijena".Par dana kasnija udem do ljubaznog službenika da zatvorim tekući moje majke.Usput ga pitam zašto ne mogu da dignem ostatak para sa računa?Nazvao je nekakvu šefovicu i postao ekstremno neljubazan."Nazovi socijalno Pančevo pa neka ti oni odobre.Pitao sam ga da li on ima dokaz da je to pogrešna uplata?Nije me udostojio odgovora.Pretio sam da ću otići u policiju da prijavim slučaj.Nije se dao zbuniti,poturio mi je nekakav papir da potpišem u kome nije bilo reči da sam ja podigao 20.000 i da je njima ostalo isto toliko.
Sve u svemu 1:1
mariopan mariopan 11:00 03.03.2016

Re: 19 dinara i 17 para

kosta.babic

Trebalo bi ipak da odeš u poštansku štedionicu da to raščistiš?

Ima veze sa datumom kada je neko umro. Ako je umro krajem meseca, ili u drugoj polovini tog meseca, pripada mu cela mesečna penzija (ako nije podigao prvi deo) i to automatski isplaćuje penziono i to legne na račun.
Ko to ne zna on ostavi taj novac jer smatra da nema pravo na njega, što mi se čini da može da bude tvoj slučaj?
Mi to nismo znali za mog svekra, niko nam nije rekao, i to je ostalo poštanskoj štedionici, a to sam saznala tek kada je umro i moj muž, posle desetak godina, pa mi je ljubazna službenica to rekla.

Zato mislim da treba da proveriš?
mikele9 mikele9 11:09 03.03.2016

Re: 19 dinara i 17 para

Sve u svemu 1:1

Ne bih da te razočaravam ali dokle će biti 1:1? Vrlo je moguće da ćete uskoro iznenaditi s porukom da duguješ mnogo više od...
hogubadagri hogubadagri 11:03 03.03.2016

hmmmm

Dve su stvari najbitnije u Srbiji, izbeci saltere kad i kako god je moguce. Druga stvar bolnica, isto u najsirem luku. Sve ostalo ako ima volje i znanja progurace se nekako.
NNN NNN 12:29 03.03.2016

Dozvoljeni minus

nisam siguran, ali moš bit da će da ti skidaju neke pare samo na osnovu toga što ti je odobren dozvoljeni minus bez obzira da li ga koristiš ili ne!
(pažljivo pročitaj sitna slova,
znam ih ja 50 godina, veiliki su to lopovi
)
cassiopeia cassiopeia 14:27 03.03.2016

Re: Dozvoljeni minus


NNN
nisam siguran, ali moš bit da će da ti skidaju neke pare samo na osnovu toga što ti je odobren dozvoljeni minus bez obzira da li ga koristiš ili ne!


Dok sam, pre par godina, koristila dozvoljeni minus čini mi se da se ništa nije skidalo ako nisi u dozvoljenom. Samo se obračunavala kamata za iskorišćeni iznos u toku meseca.

Ja sam se, na svoju veeeliku radost, ratosiljala i minusa i kredita i čekova, ima tome pet godina. Rekla sebi nikad više. Ja jednostavno nisam finansijski dovoljno pismena da bi te stvari koristila maksimalno u svoju korist, a minimalno u korist banke. Ja to lepo ne umem. Onda ovako, koliko imam, toliko trošim i tačka. Nema dalje.
mikele9 mikele9 14:42 03.03.2016

Re: Dozvoljeni minus

nisam siguran, ali moš bit da će da ti skidaju neke pare samo na osnovu toga što ti je odobren dozvoljeni minus bez obzira da li ga koristiš ili ne!
(pažljivo pročitaj sitna slova,
znam ih ja 50 godina, veiliki su to lopovi)

Mislim da si u pravu, uzimaju ti koristio ti ili ne dozvoljeni minus.
mirelarado mirelarado 15:18 03.03.2016

У почетку беше Катарина...

Кад се, ономад, почивша Детелина претворила у Фритезу, у мојој установи масовно поотварасмо текуће рачуне у оближњој филијали. Процедура је трајала, биле су гужве за шалтерским пултом, колега и ја у реду погледавамо на сат, када нам прилази насмејана службеница и отпочиње лагану конверзацију, где и шта радимо и томе слично. Службеница речита, духовита, пријатне спољашњости, колеги се осмех на лицу раширио од ува до ува, а службеница, Катарина, извлачи нас из реда и увлачи у канцеларију, да нам потанко објасни шта нам све банка нуди, наше папире нехајно предаје на шалтер (преко реда, бројеви још нису били уведени), да се тај посао обави док ћаскамо. У канцеларији нас посади у удобне фотеље, нуди соковима и чоколадним бомбонама и креће да нас бомбардује неким неразумљивим речима попут: кредитна картица с улогом, девизни овакав и онакав рачун, риволвинг, кеш и ини кредити итд... Све су то, наравно, ствари, које ће нам живот учинити рајским. Требало ми је после годину дана да се ослободим свих тих "рајских" плаћања каматиних камата на непотребне погодности. Чим је заврбовала довољан број наивчина, Катарине је нетрагом ишчезла, пут неке нове филијале...
mikele9 mikele9 16:07 03.03.2016

Re: У почетку беше Катарина...

Кад се, ономад, почивша Детелина претворила у Фритезу, у мојој установи масовно поотварасмо текуће ачуне у оближњој филијали. Процедура је трајала, биле су гужве за шалтерским пултом, колега и ја у реду погледавамо на сат, када нам прилази насмејана службеница и отпочиње лагану конверзацију, где и шта радимо и томе слично. Службеница речита, духовита, пријатне спољашњости, колеги се осмех на лицу раширио од ува до ува, а службеница, Катарина, извлачи нас из реда и увлачи у канцеларију, да нам потанко објасни шта нам све банка нуди, нше папире нехајно предаје на шалтер (преко реда, бројеви још нису били уведени), да се тај посао обави док ћаскамо. У канцеларији нас посади у удобне фотеље, нуди соковима и чоколадним бомбонама и креће да нас бомбардује неким неразумљивим речима попут: кредитна картица с улогом, девизни овакав и онакав рачун, риволвинг, кеш и ини кредити итд... Све су то, наравно, ствари, које ће нам живот учинити рајским. Требало ми је после годину дана да се ослободим свих тих "рајских" плаћања каматиних камата на непотребне погодности. Чим је заврбовала довољан број наивчина, Катарине је нетрагом ишчезла, пут неке нове филијале...

Tako je i mojoj J. divna jedna Slavica iz Friteze cvrkutala dok je J. sedela u fotelji. J. je svaki čas putovala za Italiju i bilo je jednostavnije da ne nosi novac sa sobom nego da ima Visa karticu. Ne prođe ni pet meseci stiže joj poziv iz banke da dođe i plati, onomad ogromnu sumu! Odem i ja s njom, cvrkutave Slavice ni od traga, nova službenica joj suvo reče, na njeno pitanje otkud uopšte bilo kakva suma a ne ova enormna, da je to zbog održavanja Visa kartice na kojoj je upisano da je dozvoljeno korišćenje do 50.000 evra! Zamajavali smo se desetak dana dok nismo uspeli da sumu na Visa kartici smanjimo na 500 evra uz neizbežna pitanja tipa: Zašto niste pročitali, kako to da niste...ovo i ono.. Tada mi je i ono malo crne kose pobelelo
zovitemegrunf zovitemegrunf 19:55 03.03.2016

Re: У почетку беше Катарина...

Pisao sam već ovde, Fritezine sigurnosne procedure su nula. Ako ih i ima, to su budalaštine. Nekidan, baš mi bilo frka, shvatim da mi je nalog za e-banking, u Friritezi, blokiran. Zašto, pa nisi ga koristio godinu dana! A računi živi, koristim online uslugu za ono zašto mi treba, nisam plaćao zato što su kreteni uspeli da zagube kompletnu arhivu za prethodnih nekoliko godina. Ladno blokirali, ni pisma, ni razglednice, o mailu i telefonu da ne govorimo. Sa druge strane, oni jedini ne naplaćuju proviziju pri podizanju kinte po EU, kada dižeš u bankama iz njihovog sitema. Opet jednom, pamet u glavu i dupe uza zid, to je sve što možeš.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana