Ljudska prava

FUNKCIONISANJE "SISTEMA"

Freedom of Information RSS / 25.02.2016. u 13:48

Piše: Rodoljub Šabić

            Samo jedan dan posle povrede koju je zadobio u saobraćajnoj nezgodi, čovek je dobio dopis od agencije za poslovne usluge u kome mu nude svaku moguću pomoć u ostvarivanju prava iz oblasti materijalne i nematerijalne štete.

            Iznenađen brzinom (budući da mu je službnik MUP-a posle nesreće na licu mesta nakon uviđaja rekao da zapisnik o uviđaju može preuzeti najranije pet dana od dana povređivanja), a u želji da sazna kako onda agencija i pre nego što je izrađen zapisnik o uviđaju, raspolaže podacima o nesreći, odlučio se da pozove broj telefona naznačen u dopisu.

            U razgovoru je saznao i niz dodatnih podataka o nesreći koje je tokom razgovora službenica agencije "pronašla u sistemu" - ime i prezime počinioca, podatak da nije imao alkohola u krvi, imena i prezimena drugih povređenih, podatke o njihovom zdravstvenom stanju i sl.

            Na pitanje odakle agenicji svi ti podaci, dobio je odgovor da agencija dobija od Auto-moto saveza Srbije. A od Auto-moto saveza koga je nakon toga pozvao dobio je odgovor da to nije istina.

            Pa u komunikaciji s Poverenikom za (informacije od javnog značaja i) zaštitu podataka o ličnosti  od koga traži pomoć i zaštitu, pored ostalog pita:

- postoji li zakonski osnov po kome poslovna agencija dolazi do ovako osetljivih podataka i njima raspolaže?

- da li je po zakonu  moguće da agencija raspolaže podacima o zdravstvenom stanju učesnika, pogotovo pre nego što je MUP izdao zapisnik o uviđaju saobraćajne nezgode?

            Odgovor na ova pitanja, razume se, negativan je. Ne samo da ovako nešto nije dopušteno, već je nedozvoljeno davanje, saopštavanje ili upotreba u svrhu za koju nisu namenjeni, onih podataka o ličnosti koji se prikupljaju, obrađuju ili koriste na osnovu zakona krivično delo propisano odredbama člana 146. Krivičnog zakonika za čiji najteži oblik, kada ga izvrši službeno lice, je zaprećena kazna zatvora do tri godine.

            Poverenik, naravno, nije nadležan niti ima mogućnosti da sprovodi kriminalističke istrage. Otkrivanje i gonjenje učinilaca krivičnih dela je posao drugih državnih organa, koji upravo zbog toga postoje, a MUP-a pre svega.

            Ali, "vlasnik" podataka o ličnosti ne želi da traži tu krivično-pravnu zaštitu. Imajući u vidu, neprijatne asocijacije o mogućoj "ulozi" MUP-a u konkretnom slučaju, možda je to i logično. Ali, ako je, sa stanovišta pojedinca takav stav i logičan, sa stanovišta funkcionisanja "sistema" morao bi biti zabrinjavajući.

            Kao što je, sa istog stanovišta, u još je većoj meri zabrinjavajuća njegova molba da Poverenik u intervenciji povodom konkretnog slučaja njegovo ime nikako ne spominje, jer želi "da izbegne neprijatnosti".



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

narcis narcis 13:57 25.02.2016

prvi

zaštita ličnosti, podataka, privatnosti
misaona imenica u srbistanu
feliks.krul feliks.krul 16:28 25.02.2016

Re: prvi

Narcise steta sto se ne bavis istim problemima van tvog Serbistana.
narcis narcis 17:08 25.02.2016

Re: prvi

feliks.krul
Narcise steta sto se ne bavis istim problemima van tvog Serbistana.

e baš sam nešto lepo raspoložen pa neću da te oteram u .... znaš de, nije red da kvarim blog , a to da ine živiš u srbistanu, možda i neživiš, ja se setim svaki put kad moram da dam fotokopiju lične karte i matični broj.
zato felikxe.nesrećo.krule odj..
narcis narcis 18:27 25.02.2016

Re: prvi

feliks.krul feliks.krul 19:04 25.02.2016

Re: prvi

Mene zovu na mobilni ovde u ovoj visoko razvijenoj vukojebini cim imam posla sa osiguranjem, bez obzira na slucaj, brokeri iz niskorazvijene vukojebine (Indije) zovu i nude usluge.

Dakle nema zastite podataka kad je u pitanju osiguranje.
anccis anccis 14:36 25.02.2016

sličnan slučaj

I mojoj porodici se desio ovakav slučaj. Naime, majka mi je poginula u saobraćajnoj nesereći i nakon par dana su mog oca zvali iz neke agencije i nudili usluge u smislu ostvarivanja prava na naknadu materijalne i nematerijalne štete. Imali su sve podatke.
Kasnije smo saznali da su kontaktirali i druge povređene u istoj nesreći. Vrlo su navalentni.
Na žalost, nismo se udubljivali u priču odakle im podaci...
feliks.krul feliks.krul 16:26 25.02.2016

Missing link

Ovde fali informacija o osiguravajucim drustvima. To je triger za ovaj scenario. Nije na zalost u pitanju Serbistan vec sistem rada osiguravajucih multinacionala.

EDIT
PARDON. "Agencija za poslovne usluge" je insurance broker.
feliks.krul feliks.krul 10:25 26.02.2016

Re: Missing link

Zalosno je sto gospodin ne zeli da razotkrije slucaj do kraja. AMSS je osiguravajuce drustvo, ne znam strukturu vlasnistva. Naravno da su oni dali podatke nekome tj. Svom brokeru. A to sto neka anonimna sluzbenica negirala stvar ne znaci nista. Toliko o nepotpunim informacijama i izigravanjem zrtve.
cassiopeia cassiopeia 16:30 25.02.2016

...

Ali, "vlasnik" podataka o ličnosti ne želi da traži tu krivično-pravnu zaštitu. Imajući u vidu, neprijatne asocijacije o mogućoj "ulozi" MUP-a u konkretnom slučaju, možda je to i logično. Ali, ako je, sa stanovišta pojedinca takav stav i logičan, sa stanovišta funkcionisanja "sistema" morao bi biti zabrinjavajući.

Kao što je, sa istog stanovišta, u još je većoj meri zabrinjavajuća njegova molba da Poverenik u intervenciji povodom konkretnog slučaja njegovo ime nikako ne spominje, jer želi "da izbegne neprijatnosti".


Još jedan dokaz da sistem radi u svoju, a ne u korist građana.

Mene ovakve stvari zaista plaše.
49 41 49 41 17:20 25.02.2016

Serpiko - cuveni film,sa jos cuvenijim

glumcem.
Snimljeno po istinitom dogadjaju o korumpiranosti NYPD policije.

Bio "zasticeni svedok" u procesu. Poslat iza toga sa promenom identiteta da zivi na XY adresi u Australiju.

Tokom zivljenja sa drugim identitetom tamo, povratkom posle 40 god. na rodnu grudu; zalosno sta sistem - iciji moze uciniti coveku.

C(h)urak tuzni, medj vihorove.
mariopan mariopan 18:18 25.02.2016

...

То да су наши лични подаци предмет трговине је општепозната чињеница и може да се чуди само неко ко не живи у Србији.

Не изненађује ме понашање полиције.
Они су у стању да пронађу украден бицикл у милионском Београду али не могу да нађу ни сопствену задњицу ако им неко из врха власти тако нареди.

Риба смрди од главе али се обично чисти од репа, зато никад не стигнемо да очистимо оно што заиста смрди.
predatortz predatortz 18:36 25.02.2016

Pitanje

Vidim da je autor brisao moj komentar. Zanima me sledeće:
Da li Vi, gospodine Šabiću, smatrate da ne može biti zloupotrebe baze donora? Odnosno, da li smatrate da se ti podaci ne mogu koristiti za kriminalna dela?
narcis narcis 18:39 25.02.2016

Re: Pitanje

ovde nema fajtanje i ostalo
Freedom of Information Freedom of Information 18:44 25.02.2016

Re: Pitanje

Bacite pogled na direktne poruke. Komentar sam obrisao greškom, i izvinio sam se. A kad već pitate, iako sam od nedavno potpisnik donatorske kartice, dobrovolnji donor,potuno se slažem s Vama da je pitanje moguće zloupotrebe izuzetno važno i vredno posebne pažnje.
predatortz predatortz 18:50 25.02.2016

Re: Pitanje

Freedom of Information
Bacite pogled na direktne poruke. Komentar sam obrisao greškom, i izvinio sam se. A kad već pitate, iako sam od nedavno potpisnik donatorske kartice, dobrovolnji donor,potuno se slažem s Vama da je pitanje moguće zloupotrebe izuzetno važno i vredno posebne pažnje.


Pročitao sam poruku i odgovorio Vam da se izvinjavam zbog ishitrenosti. Naime, komentar sam napisao pre čitanja PP.

Iako je moja replika upućena Cass zvučala šaljivo, imao sam nameru da skrenem pažnju na mnogo pogubnije mogućnosti zloupotrebe ličnih podataka. U zemlji u kojoj su lekari završavali traljavo odrađen posao likvidatora Zemunskog klana, mene mogućnost zloupotrebe podataka o donorima uopšte ne bi iznenadila.
Hansel Hansel 10:36 26.02.2016

Re: Pitanje

Указао бих овде и на један парадокс (лицемерје чак?) који нисам у потпуности истражио, мада сам разговарао с једном бившом председницом једног медицинског етичког тела, у вези са држањем и активним одржавањем у животу беба с толико тешким оштећењима мозга (конкретно, због компликација при порођају) да је скоро потпуно извесно да неће преживети, а ако неким немогућим случајем преживи, с потпуном извесношћу да ће бити "биљка". Наиме, њен став (а тако је било и у пракси) био је да би препуштање природном току био еутаназија (мени несхватљиво да се и то сматра еутаназијом, после сам сазнао за појам пасивне еутаназије). Нисам сазнао какав је третман одраслих (чуо сам да су ставови иначе такви, па и Славица Ђукић Дејановић је недавно изнела такав став у вези са могућим озакоњењем еутаназије, помињем је јер друго гледиште из наших лекарских кругова нисам прочитао/чуо), али није ми јасно како кореспондирају овај и став о дозвољеном узимању органа ако се констатује мождана смрт. Другим речима, ако је неко донор (а неко и не може да буде, све и да хоће, због година, болести, стања органа...), може му се (чак активно!) прекинути живот због узимања органа, док не-донор нема ту "привилегију" јер би то била пасивна еутаназија!? Можда ће се то изнивелисати (само делимично?) пакетом нових законских решења која се доносе, чини ми се, само уз привид јавне расправе, тј. без стварног уважавања јавности.

Извињавам се због настављања/ширења дигресије.
Filip Mladenović Filip Mladenović 01:38 26.02.2016

Još gori primer:

Slučaj doktora Borka Josifovskog od pre 10 godina još je apsurdniji. Kao direktor beogradske Službe za hitnu pomoć otkrio je da između pojedinih lekara ove službe i privatnih pogrebnika postoji stravičan poslovni aranžman: plansko nepružanje reanimacije ugroženim pacijentima, kako bi se realizovao dogovoreni “biznis” sa grobarima!
Doktor Josifovski je na konferenciji za štampu 18. septembra 2006. godine optužio dvojicu kolega lekara, dr Milomira Tufegdžića i dr Zorana Miloševića, da su kolovođe ovih ubistava sa pogrebničkim predumišljajem. Epilog: dva dana kasnije Ministar zdravlja Republike Srbije Tomica Milosavljević donosi rešenje o razrešenju doktora Borka Josifovskog sa mesta direktora Hitne pomoći. Razlog: uznemiravanje javnosti i ugrožavanje rada službe hitne medicinske pomoći.
Usledile su pretnje smrću i njemu i njegovoj porodici. Privremeno se morao skloniti čak u daleki Sudan, kao lekar jedne italijanske humanitarne organizacije. Čim se buka u vezi sa njegovim javnim ukazivanjem na serijska ubistva za 200-300 evra po mrtvoj duši stišala, vratio se u Srbiju i zaposlio u jednoj privatnoj klinici. Posle svega kaže da bi opet isto uradio, ali: “Ja uopšte ne zameram ljudima koji kažu strah me je. Ljutim se na one koji su jaki na rečima, a kada kucne čas, nigde ih nema. Takvo ponašanje ohrabruje korupciju!”
feliks.krul feliks.krul 08:27 26.02.2016

Re: Još gori primer:

Izvini Filipe, ne zelim da budem kontras po svaku cenu ali ova tvoja prica mi zvuci kao cist bullshit. Pogrebnike bira familija.... Zasto nije podneo krivicnu prijavu...

Ali ako pruza neku satisfakciju evo i ja cu potvrditi recima Srbistan je najvece zlo na planeti dakle univerzumu. Happy now?

Svi se igrate sa polovicnim informacijama i rekla kazala u zlom svetu, a vi ste svi jadne zrtve nepravdnih i zlih. Koje jadno stereotipsko razmisljanje. Bljak!
narcis narcis 08:55 26.02.2016

Re: Još gori primer:

Izvini Filipe, ne zelim da budem kontras po svaku cenu ali ova tvoja prica mi zvuci kao cist bullshit

ovo što ti sad radiš je čist bulšit, to što ne živiš ovde te ne opravdava da lupaš gluposti.
ovo je istinit događaj iz bliske istorije srbistana,
ovo je srbistan koji ti ne želiš da vidiš
kao o ovo - zakazivanje pregleda u novosadskom kliničkom centru

i slika, mada bolje da otvoriš link


emsiemsi emsiemsi 09:53 26.02.2016

Re: Još gori primer:

feliks.krul
Izvini Filipe, ne zelim da budem kontras po svaku cenu ali ova tvoja prica mi zvuci kao cist bullshit. Pogrebnike bira familija.... Zasto nije podneo krivicnu prijavu...

Ali ako pruza neku satisfakciju evo i ja cu potvrditi recima Srbistan je najvece zlo na planeti dakle univerzumu. Happy now?

Svi se igrate sa polovicnim informacijama i rekla kazala u zlom svetu, a vi ste svi jadne zrtve nepravdnih i zlih. Koje jadno stereotipsko razmisljanje. Bljak!

Нисам сигуран да је баш булшит !
Успут --- ја имам занимљиво искуство. Отац ми је умро у једној болници. Ја сам чекао испред собе за реанимацију. Када сам позван да уђем у просторију, тамо је већ био присутан погребник и пружао ми сат који је скинуо са руке мом оцу. "Замолио" сам га да оцу врати сат на руку. Веома занимљиво како се он био хитро створио, без обзира што је имао приватан офис уз ту болницу. Лекаре сам упозорио (наравно, није ми било нити до чега) да се не играју.
feliks.krul feliks.krul 10:17 26.02.2016

Re: Još gori primer:

Sad mi je jasnije kako su ljudi pasivno odlazili u logore i zasto je Dzimi Savil nekaznjen zlostavljao pasivne zrtve bibisija.
Hansel Hansel 10:42 26.02.2016

Re: Još gori primer:

Чуј, јесте да је ситуација у нашим медицинским установама лоша, али по више основа нису ови редови упоредиви с редовима пред логорима.

Узгред, Бранко Лустиг је објаснио да су Јевреји били убеђени да ће их спасти Бог, а ја сам од друге логорашице чуо ово објашњење – људи су мирно улазили у гасне коморе јер им је пред улазом даван сапун, мислили су да иду на купање. Сигурно није само један клише и да има много фактора у таквим ситуацијама.
a_olmos a_olmos 12:35 26.02.2016

Re: Još gori primer:

feliks.krul
Pogrebnike bira familija...


To je tačno. Međutim, hitna pomoć ima sistem (to jest, imala je pre 10–8–6 godina, u to sam se lično uverila; ne znam kakva je situacija sada) da kad dođu na intervenciju i konstatuju smrt, ili ne uspeju da reanimiraju pacijenta, bukvalno uvale nesrećnoj zbunjenoj porodici vizitkartu pogrebinka, pa čak i posavetuju da se pozovu baš ti. Velika je šansa da u se takvom stanju rođaci neće baviti time, već će, verujući medicinskom osoblju, pozvati one koji su im preporučeni.
sweet64 sweet64 20:03 26.02.2016

Re: Još gori primer:

Slučaj doktora Borka Josifovskog od pre 10 godina još je apsurdniji. Kao direktor beogradske Službe za hitnu pomoć otkrio je da između pojedinih lekara ove službe i privatnih pogrebnika postoji stravičan poslovni aranžman: plansko nepružanje reanimacije ugroženim pacijentima, kako bi se realizovao dogovoreni “biznis” sa grobarima!

Sećam se kao kroz maglu Josifovskog i njegove golgote jer je optužio dvojicu kolega zbog nesavesnog rada, ali ako je bio dil sa pogrebnicima to nema ni kod Topalovića.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana