Društvo

Duh suprostavljanja kao osnov vrline

Velimir Mladenovic RSS / 18.11.2015. u 14:04

(...) Najpoučniji primer ovih procesa svakako je onaj koji se vodi bosanskim Srbima, pod optužbom da su oni jedini krivci za gradjanski rat u Jugoslaviji, premda su možda baš oni najviše prepatili i mada je taj narod doživeo najveće tragedije u svojoj davnoj i nedavnoj istoriji, a čija hrabrost i osećanje časti nisu svojstveni našem vremenu. Zašto da budu izabrani baš Srbi, zašto da se na njih svaljuju svi gresi, zašto da njih optužuju za neoprostive grozote, iako su ih počinili manje od drugih? Nagon za održanjem ili legitimna odbrana, pre nego puka izopačenost, uticali su da oni povremno budu i te kako žestoki i surovi.

Ali, kao što sam primetio, postoje ljudi kojima se pripisuje zločin da ne pristaju da umru. 

(...)

Treću i verovatno najneoprostiviju manu Srba, mada je niko nikada nije javno pomenuo - predstavlja blisko prijateljstvo koje su oni oduvek gajili prema Francuskoj i na koje im je Francuska sve do nedavno uzvraćala ravnom merom.

Srbi su bili naši drugovi, naša braća po oružju. U tom smislu oni za nas treba da budu sveti.

Senilni Zapad, kako mi se čini, u ovom času utonuo je u atmosferu zlopamćenja, želje za osvetom, neprijateljstva, pizme, možda i mržnje prema Francuskoj. Zbog toga, sve u svemu, treba da budemo zadovoljni, jer nam to pruža dokaz da nismo postali jedna od onih tako malih i beznačajnih zemalja, kao što bi nacionalni pesimizam želeo da poveruje.

(...)

Pošto ovce ne skaču u more, one organizuju međunarodne sudove i vešaju ludakle koji imaju hrabrosti da ne urliču sa njima. Jer ovde urliču. Barem u XX veku.

 __________

Za sve one koji ovih dana licitiraju i mere čija je ljubav veća: Francuske prema Srbiji ili Srbije prema Francuskoj.

Žan Ditur, član Francuske Akademije, ovu besedu je izgovorio na javnoj godišnjoj sednici Akademije 5. decembra 1996.  

 



Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana