Razglednica iz Bangkoka, 2. deo

Mozaik RSS / 19.03.2008. u 22:06

Kralj se rodio jednog davnog ponedljka. U to ime, svi (OVDE MISLIM NA CELU NACIJU!) Tajlandjani nose zuto ponedeljkom. Moram da priznam da sam bila impresionirana. Zuto se nosi i ostalim danima, ali ponedeljkom posebno. Na taj nacin odajemo priznanje kralju i iskazujemo svoju ljubav prema njemu. Na kraju sam i ja krahirala i kupila jednu zutu majicu (mada nemam nameru nista da iskazem, ali je majica bila jako lepa). Na vecini majica je grb Tajlanda, ali moze da bude i nesto drugo. Na mojoj su cvetici. Vazno je da je zuto. Moze da bude i zuta traka u kosi, moze da bude i zuta suknja. Vazno je da se zuti.

Vikend pijaca

U nedelju ujutru Rita mi zakaze dorucak u 6h30. Idemo na Chatuchak Market. Bas lepo. Uzecemo nebeski voz. O estetskom trenutku smo vec nesto progovorili, a i vidi se na slikama. Nema urbaniste kome bi se ta realizacija mogla svideti. Efikasnost je sasvim druga prica. Svaki posetilac Bangkoka vrlo brzo ukapira da ce provesti sate u saobracaju. Najteze mi je bilo kad sam morala da uhvatim taxi. To ti je kad si izgubljen u vremenu i prostoru, nema nebeskog voza ili brodica u blizini i taksi je jedino resenje. Doduse, i tuktuk je resenje, ali vec smo objasnili da ja ne bih da se okupam u zagadjenom vazduhu Bangkoka. Mnogo mi se vise svidjaju klimatizovani taksiji. I to je zagadjeno, ali malo manje.

Chatuchak market je vikend pijaca. Nikad nisam videla nista tako zivopisno. Rita odmah krene da kupuje i to onako naveliko. Ja odlucim da prvo obidjem tezge pa da vidim sta cu. Totalno pogresan plan! Pijaca je velika ko fudbalsko igraliste, a tezgi je jedno 100 hiljada. O vrucini koja ubija da i ne pricamo! Ako na svaku tezgu potrosis samo 2 sekunde, vidi koliko ti treba vremena da sve obidjes. Cene nisu napisane pa ako te nesto zanima moras da pitas posto je. Kako je tvoj izgled evropski, prodavac cenu mnozi sa 200 i saopstava ti je. I pored ogromnog multiplikativnog faktora, tebi je to dzabe, ali pocinjes da se cenjkas jer je tako napisano u svakom vodicu. Smanjujes cenu za 20-30% i jako srecna odlazis sa robom! Najcesce, ta roba ti je totalno nepotrebna!

Rita insistira da vidimo pijacu umetnosti. Da ne poverujes ! Moderna umetnost, kich, klasicna tajlandska umetnost i to sve na jednom mestu ! Onako na gomili. Hoces antikvitete azijskog tipa (mogu da se kladim da tu nema nista originalno), hoces kopije Van Goga, hoces umetnicke slike koje lice na Modiljanija, hoces nesto sto ne lici ni na sta, hoces da ti izmasiraju pete, ma sve ima...

Tajlandska kuhinja

Jedna od najfundamentalnijih stvari na Tajlandu je kuhinja. Svi turisti je hvale i obozavaju sa onim istim obozavanjem kojim budisticki svestenici gledaju Budu. Moram da priznam da sam se ja uzasavala tajlandske kuhinje dok nisam sletela na Tajland.

Pre jedno 10 godina, zaglavim sa nekim drustvom u jednom tajlandskom restoranu. Tad jos nije bilo dece u mom zivotu, pa se moglo. Kasnije se vise nije nikako ni moglo ni htelo. Zasto? Pa zato sto je to nenormalno ljuto!!! Secam se kao da je juce bilo da smo jeli neko cvece. Kao cvetici ne znam cega u nekom sosicu. Zvucalo je tako nevino. Oljutili smo se ko nikad u zivotu. Od tada zaobilazim tajlandske restorana iz sve snage. Nema sanse da se priblizim ni na kilometar.

Dolazeci u Tajland sam mislila kako ce sve to biti sjajna prilika za jednu ostru dijetu. Ne volim lokalnu kuhinju, liznem, oljutim se, zahvalim civilizovano i to je to.

squash_blossoms_fried.jpgScenario je upravo suprotan!!! Kod Kupusa i kondoma sam se totalno odusevila.

U nedelju uvece upoznajem Ceciliu (Ritina menadzerka), radi u Singapuru. Simpaticna zenica, totalno brendirana, ocigledno neudata, svoj zivot posvetila brenodvima koje obozava: Prada, gucci, frank muller, idimidodjimi... Kod mene nailazi na potpuno nerazumevanje tog aspekta zivota, ali posto ona radi na tome da nasa firma bude veliki brend, onda mora da podrzava i ostale. Jedna od velikih dilema u zivotu joj je: eto, kupim ja tako skupu prada tasnu, a ona je za dve tri godine totalno izasla iz mode (ja sam outdated!).  Dilema je velika i nije naivna. Pokazala sam veliko razumevanje.

Sve tri krenemo u restoran Lemongrass. Pojma nemam sta sam jela, ali to je bilo dovoljno da shvatim da je tajlandska kuhinja savrsenstvo koje se moze samo obozavati.

Jedno vece odlucimo da idemo na masazu. O tome ce biti reci kasnije. Za sad ne bih da davim na te teme. Posle masaze odemo u jedan restoran kome je specijalitet pohovano cvece. Moram da priznam da je bilo krajnje impresivno! Nisam ni znala da cvece ima, osim mirisa, i ukus. Kad se pohuje, odlicno je. Doduse, treba imati cvece na raspolaganju. Restoran je u jednom parku (punom cveca, to se valjda podrazumeva) a ispod jednog drveta kuvar bere cvece i sprema za sve pristune. Sa sokom od lubenice, cela stvar je bila pravi dozivljaj!

Kraljevski trenutak

Tajlandski kralj je opsteprisutan u zivotima Tajlandjana. Gde god se okrenes, njegova slika ili ljudi obuceni u zuto. Zasto su u zutom? Pa zato sto je to boja tajlandske monarhije i omiljena boja kralja! On je ove godine proslavio 60 godina od kako je na prestolu. Impresivno, priznaces. Seo je na presto posle smrti svog brata koji je bio ubijen u svom krevetu i nikad se nije saznalo cije je to bilo delo (bas onako jako misteriozno...).

Studirao je na Tajlandu i u Svajcarskoj (Lozana, mesto gde se obrazuju sve krunisane glave), govori tajlandski, nemacki, francuski i engleski. Retko se pojavljuje u javnosti. Svega 4 puta godisnje. Ima cetvoro dece. Najstarija cerka se udala za Amerikanca (pa se razvela, o tragedije!) pa ne moze na presto. Oduzeto joj je pravo prestola, a i nije vise njeno kraljevsko velicanstvo. Doduse, kao to su joj nesto vratili, ona se ponovo pojavljajuje kao clan porodice... Njen sin je poginuo u cunamiju i to je bila velika tragedija. Bio je autistican.

Prestolonaslednik je takodje malcice falican. Ozenio se, ali pravio silnu neku decu sa strane. Njegova prva zena je pozitivna figura, bavi se pomaganjem sirotinji i bolesnima i redovno je na svim kraljevskim ceremonijama. E sad, posto je malo mnogo sarao, ona ga je na kraju tuzila i dobila razvod braka. To cini da je on nekako falican da bude prestolonaslednik, ali u nedostatku nekog drugog, nije ni on los. Posle razvoda, on se zenio jos dva puta i veoma je tesko pobrojati kolicinu dece koju je napravio sto u zvanicnim, sto u nezvanicnim vezama...

b670edcb-a070-4bf0-9bb3-479d36ff9552_ms.jpegTreca cerka je veoma obozavana, ali neudata. Mogla bi da nasledi presto i svi Tajlandjani misle da bi to bilo i najbolje za zemlju. Ona se veoma bavi drzavnim problemima, prati svog oca i ne svrcka se okolo bez kontrole. Druga je u redu za nasledjivanje prestola. Kao zeni, to joj je omoguceno novim tajlandskim ustavom. Ima doktorat, pametna je I obrazovana.

Najmladja cerka se takodje udala za coveka iz naroda, ima dvoje dece, ali se razvela I javno seta jednog profesora sa Univerziteta u Bangkoku.

Kralj je svuda oko nas. Ako ti dosadi do kraja izvestaja, zamisli kako je meni bilo, a kako je tek Tajlandjanima! Narocito onima kojima se on ne svidja i koji bi voleli da zemlja zagazi u kakvu-takvu demokratiju.

Kao sto vidimo posle ovog intenzivnog trac trenutka, sukcesija je mali problem, ali niko to za sada ne pominje. Kralj je polucovek, polubog i veliko je pitanje da li uopste i moze da umre. Kraljica je uvek pored njega skoro na svim slikama. Oboje su mladi, super nasmejani. Svima je jasno da su to slike od pre 40 godina, ali nije vazno. Tajlandjanke kazu da kraljica trosi sumanute sume na plasticne operacije i razna zatezanja...

Kralj se rodio jednog davnog ponedljka. U to ime, svi (OVDE MISLIM NA CELU NACIJU!) Tajlandjani nose zuto ponedeljkom. Moram da priznam da sam bila impresionirana. Zuto se nosi i ostalim danima, ali ponedeljkom posebno. Na taj nacin odajemo priznanje kralju i iskazujemo svoju ljubav prema njemu. Na kraju sam i ja krahirala i kupila jednu zutu majicu (mada nemam nameru nista da iskazem, ali je majica bila jako lepa). Na vecini majica je grb Tajlanda, ali moze da bude i nesto drugo. Na mojoj su cvetici. Vazno je da je zuto. Moze da bude i zuta traka u kosi, moze da bude i zuta suknja. Vazno je da se zuti.

Chum (moja koleginica koja sa kojom sam se silno zdruzila) mi kaze da je jedna njena prijateljica propala u nekom biznisu i bila jako nesrecna. Na kraju odluci da pocine biznis sa zutim majicama. Sad ne zna sta ce sa parama!

Kralj jako poznaje muziku i voli da komponuje. Napisao je himnu kraljevine (ili porodice, ili monarhije, nisam shvatila) koja se intonira u svim bioskopima pre svakog filma. Za to vreme na platnu defiluju slike kraljevske porodice. Svi Tajlandjani stoje i sa pijetetom slusaju. Kad se vrate kuci, sa zidova im se takodje smesi kralj, jer svaki Tajlandjanin ima jednu kraljevu sliku u stanu (ako se setis onih slika sa pijace iz prvog dela, jasno ti je ko kupuje te kraljeve slike i gde ! a sad znas i zasto !).

Kao sto rekoh, gde god se okrenes, kraljeve slike te prate.

Jedan svajcarski turista se napio nedavno i isarao neku kraljevu sliku u Bangkoku i to crnom bojom. Stampa je bila zamoljena da ceo slucaj drzi u tajnosti. Uhapse ga i osude brzopotezno na 10 godina po zakonu o cuvanju kraljevog lika i dela (citavih 5 clanova tog zakona!). Kralj se smilostivi i pomiluje ga pod uslovom da vise ne dolazi u Tajland (uzgred, kralj nije pisao taj zakon i sa njim se ne slaze!). Ne smem ni da zamislim koliko je nesrecnik prestravljen i isprepadan (mozes li da zamislis tajlandske zatvore? Rita mi je rekla da je to nesto strasno, svi su kao nesto mirni i fini na ulicama, svi budisti, a zatvori su pravi pakao) i potpuno sam sigurna da mu ni na pamet nece vise pasti da sedne u avion za Bangkok. Dakle, jasno ti je da je svako kritikovanje ili ismevanje kralja nemoguce. Cim sam dosla na Tajland, Rita mi je ispricala ovu pricu o Svajcarcu i iskreno me upozorila da ni na kom mestu ne kritikujem kralja ili dajem komentare o cinjenici da je sveprisutan na: bilbordima, ulicama, tanjirima, soljicama, sveskama, olovkama... Iskreno, nije mi padalo na pamet da dajem komentare, ali posle ove price o Svajcarcu sam zaista bila jako uzdrzana i samo sam se smeskala.

Napomenucemo takodje da Tajlandjani ne mogu da pristupe youtube-u. Tu se pojavio jedan video koji kritikuje ili ismejava kralja. Od tada, citava nacija ne moze da pristupi tom internet sajtu. Evo primera jednog zabranjenog videa :

A trci i izvinjenje :

Kralj je nenormalno bogat (jedan od najbogatijih ljudi planete, izgleda da mu i engleska kraljica moze pozavideti) i pomaze projekte razvoja u ruralnim delovima zemlje. Moja drugarica Chum ga je srela dvaput i jako je ponosna zbog toga. Doduse, rekla mi je da ga ona jako voli i ceni, ali mi je poslala link na jedan clanak sa kojim se slaze. Kao, obozavam kralja, ali nije bezgresan.

Svakako nije. On nije samo simbol figura, on ima pravo i mogucnost odlucivanja. Nedavno je podrzao vojnu huntu na vlasti...

Kad smo vec kod vojske i oruzja, kad je bio mlad bavio se kolekcioniranjem oruzja. Prava strast! Naravno, to niposto necemo povezati sa misterioznom smrcu njegovog brata! Druge strasti su mu muzika, slikarstvo I jedrenje. Cak ima i patente, sto ce reci da se bavi nekim inzenjerstvom!

Na zalost podrzava vojnu huntu koja je na vlasti. To je jedan od najtuznijih trenutaka Tajlanda. Zemlja je visoko korumpirana, a na vlasti su vojnici. Suicidalna kombinacija. Zemlja koja je bila proglasena za jedng od azijskih ekonomskih tigrova polako tone...

Ulice Bangkoka su ko slikovnica sa slikama iz kraljevog zivota. Ilustracije, prijemi, poziranje, bez poziranja, prirodne situacije... Da sam se malcice skoncentrisala, mogla sam napisati knjigu: Tajlandski kralj u slici i reci.

Atačmenti



Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ivana23 ivana23 22:28 19.03.2008

Zuto...

ivana23 ivana23 22:30 19.03.2008

Lepo...

angie angie 16:16 20.03.2008

Re: Lepo...

Ovo je klasichni budistichki hram u obliku Stupe .
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 22:58 19.03.2008

Razglednica iz Bankoka, 2. deo

Napokon! hvala
Mozaik Mozaik 23:04 19.03.2008

Re: Razglednica iz Bankoka, 2. deo

Bice i treci nastavak o tome kako mi je Buda prorekao sudbinu i provalio moj mentalni sklop... Samo sam malcice u guzvici...
ivana23 ivana23 23:47 19.03.2008

Re: Razglednica iz Bankoka, 2. deo


Woman in Boat, Floating Market, Bangkok, Thailand
ivana23 ivana23 23:48 19.03.2008

Re: Razglednica iz Bankoka, 2. deo


Vendors, Waterways and Floating Market, Thailand
Mozaik Mozaik 07:23 20.03.2008

Re: Razglednica iz Bankoka, 2. deo

Ivana23,
fotografije su prelepe. Veliko hvala.
angie angie 16:28 20.03.2008

Re: Razglednica iz Bankoka, 2. deo

ivana23
Vendors, Waterways and Floating Market, Thailand


Ploveca pijaca na raci Cao Praja ima danas dvostruku ulogu- jedna je za prodaju voca i povrca , a druga je da je ona pretvorena u turistichku atrakciju, pa iznajmite chamac kao na slici i krenete u obilazak.

Duz obale ljudi zive u sojenicama i veoma su siromashni, pa vi onda vidite gomilu dece kako vise po stepenishtu , dok majka pere rublje u zagadjenoj vodi u kojoj kupa i tu dechicu, a verovatno istu zahvata i za kuvanje.

Opasnost od malarije i ameba je velika, a lokalno stnovnishtvo pokushava da spechi ove bolesti sipajuci neku vrestu viskija-mekkong, u hranu, kao i dodavanjem nevidjeno ljutih paprichica.

Inache je tajlandska hrana na trecem mestu po ukusu i kavlitetu na svetskim nutricionistichkim listama, posle francuske i italijanske i stvarno je fantastichna- oni tokom spermanja ne muche sastojke tako shto ih krchkaju dok se ne raspadnu, nego se priprema svodi ili na przenje u fino rafiniranim uljima u voku, muljanjem par minuta drvenom lopaticom i dodavanjem gomile zachna- belog luka, korijandera limunove ratve djumbira, cilija i soja sosa ili stimovanjem, pa uz pirinach- iam tu i raznih perverzija, da ne verujesh, shta sve i kako, ali je fantastichno- no to zahteva ceo post:)))

najinteresantije je da oni jedu sve- sve shto gamize, leti-pa imaju i specijalitet-frigane bubashvabe, koje su tamo ogromne, braon i lete- ja jednom dobila upotstvo od Tajke, da kad kupujem iste-daleko bilo, kupim tamo gde je mala gomila, jer one nisu ubijane ddt-jem:)))
marta l marta l 07:38 20.03.2008

pogresno o kralju


Na zalost podrzava vojnu huntu koja je na vlasti. To je jedan od najtuznijih trenutaka Tajlanda. Zemlja je visoko korumpirana, a na vlasti su vojnici. Suicidalna kombinacija. Zemlja koja je bila proglasena za jedng od azijskih ekonomskih tigrova polako tone...

Kraljevi prethodnici su svojom modernom, progresivnom i mudrom politikom i obrazovanjem uspeli da Sijam- danasnji Tajland jedini u jugoistocnoj Aziji ne bude nicija kolonija. I da napreduje. Sadasnji kralj je iskreno obozavana licnost i to ne bez razloga. Obrazovan, skroman i mudar poteze svoje pravo da usmerava politiku samo kada je to stvarno neophodno, kao sto je bilo u slucaju vojnog puca protiv premijera i i korumpiranog tajkuna velikog kalibra Thaksin Shinawatra .

Vojni puc je bio nesto kao nas 5. oktobar. Dobra stav za Tajland. Nazalost, Thaksin, veliki demagog podrzan od mase sirotog naroda koji veruje u njegove price i od sloja korumpiranih tajkuna (na sta vas ovo podseca) se vratio na vlast. Ne direktno, nego preko svojih marioneta ministara. Cak su umesto nekih od ministara kriminalaca uhapsenih pod vojnom upravom sada u vladi njihove neobrazovane supruge. Cuvaju mesto dok se muzevi ne proglase slobodnim jer je i sudstvo opet u vlasti Thaksin-a....
Mladi intelektualci su ogorceni i odlaze iz zemlje koja se sada nece povratiti zaista godinama..
naravno sve neodoljivo podseca na jedan od mogucih tragicnih domacih scenarija "povratak porodice"
Mozaik Mozaik 10:50 20.03.2008

Re: pogresno o kralju

Hvala na komentaru. Moguce je da sam malcice povrsno obradila pricu o kralju i da ne znam sve detalje. Pricu o Thaksinu sam cula, ali nekako ne stigoh da se udubim.
chocolate chocolate 15:14 20.03.2008

Re: pogresno o kralju

Super je tekst, preporuka.
Podseca me na emisiju 'Od naseg dopisnika', koju sam sa uzivanjem gledala.
Cekam sledeci deo.
angie angie 15:09 20.03.2008

uz izvinjenje,

ne bih se slozila ni sa jednom od ovih postavki o kralju Tajlanda- sem da je obozavana lichnost, njegova slika po kucama je zakachena u ugao izmedju plafona i zida, kako bi on uvek bio najvishi, jer niko nema pravo na mesto iznad njega.
Elem, kao ilustraciju, da ne potezem neshto shire i dublje- jedan Belgijanac koji je doshao na Tajland pre vishe godina kako bi izvrshio neka renoviranja u palati, a potom i nekih drugih znachajnih objekata, je posle nekog vremena zivljenja tamo napravio projekat malog Sijama, koji je turistichki prak sa svim znachajnim zgradama na Tajlandu u malom i to u kooperaciji sa kraljem- a i inache, oni vama daju da otvorite firmu kao stranac, ali pod uslovom da josh 3 tajlandska drzavljanjina u tome uchestvuju i papirologija se sredi kod advokata, tako shto vi registraciju, ugovore i sve otalo dobijete na tajskom- iako je engleski tamo drugi zvanichni jezik:))))
I onda , kada je mini Sijam pocheo da radi, vrlo brzo je postao hit i pocheo je da inkasira gomile para, na Belgijanca su izvrshena dva pokushaja atentata, koje je chudom preziveo, da bi na kraju bio ucenjen da se odrekne svoga udela u projektu-na shta je on pristao.
marta l marta l 15:32 20.03.2008

Re: uz izvinjenje,

Verujem, ovo je sasvim ocekivano na Tajlandu, a i inace u tom kraju sveta...tesko je za stranca u azijskim mrezama interesa i korupcije. Sa ucenom je jos Belgijanac i dobro prosao....

Azija je druga planeta za sve sa evrocentricnim principima humanizma, vaspitanjem i skolama. I da je procitao sta pise u ugovoru nikada ne bi znao sta to stvarno znaci ...
angie angie 16:07 20.03.2008

Re: uz izvinjenje,

ne verujem da nije bio podrobno upoznat, on je do pomenutog sluchaja bio kraljev miljenik, al eto...

takodje je polu tajna da taksi prevoz-tuk-tuk drzi u stvari policija i tu ima raznih varjacija na temu:)))

Dok sam samo turistichki ishla na Tajland, meni je sve izgledalo drugachije, svi su mi bili lepi, slatki , ljubazni i uvak nasmejani, a posle kada sam zivela tamo shvatila sam da oni funkcionishu po sasvim drugim principima i da je najkarce recheno glavni- borba za opstanak po svaku cenu- narochito budisti, kojih ima najvishe nekih 84%, dok su na primer katolici vidno drugachiji.

Tajland je svoju ekspanziju doziveo posle rata u Vijetnamu, jer su tamo bile smeshtene americhke baze i bolnice i onda su americhki vojnici utrli put prostituciji i pokazli kako zelene shushke menjaju pogled na zivot,
pa se ubrzo skro feudalni oblik pretvorio u neku varijantu kapitalizma, pa vi sada imate bilo koje svetsko predstavnishtvo u Bankoku, a odmah malo u zaledju ljudi zive u sojenicama kao u srednjem veku, na isti nachin gaje pirinach kao i nekda davno, na isti nachin se tka svila- najpoznatiji centar Chang Maj,....
marta l marta l 16:52 20.03.2008

Re: uz izvinjenje,

zelene shushke menjaju pogled na zivot,

u sridu
jesu umakli kolonijalizmu, ali ih sustigose mali zeleni....prostitutka koja uredno salje pare roditeljima na selu, sasvim je cenjena i postovana kao uspesna osoba. Posao kao svaki drugi. zvanicno druga po vaznosti ekonomska grana Tajlanda....ako se ne varam
angie angie 17:00 20.03.2008

Re: uz izvinjenje,

marta l
zelene shushke menjaju pogled na zivot,u sridujesu umakli kolonijalizmu, ali ih sustigose mali zeleni....prostitutka koja uredno salje pare roditeljima na selu, sasvim je cenjena i postovana kao uspesna osoba. Posao kao svaki drugi. zvanicno druga po vaznosti ekonomska grana Tajlanda....ako se ne varam



vazna, kako da ne-porodice u zaledju su mnogobrojne, pa obichno najstarije sestre krenu u biznis i to nije nikakva sramota- na protiv. na primer bogati kuvajcani koji tu dolaze samo zbog prostitucije, usluge placaju u zlatu- nakitu i tajke sav plen nakache na sebe i time pokazuju koliko vrede- shto vishe shljashti to je bolja.

Ako se neko bash zatrchi, a ima i takvih, bogatashi sa zapada, a dedice, pa se ozene tajkom- onda on preuzima obavezu da izdrazava i celu mnogobrojnu porodicu- a da to nije ni znao:)))

I dan danas americhki vojni brodovi krstare po okolini i povremeno uplove u neku od luka i onda je opshti haos- sve prostitutke odbijaju ostale zainteresovane- koji sada mogu da uzivaju samo u lepotama prirode, kulturnom nasledju i hrani, jer Ameri najbolje placaju.
na zalost- veoma je rasprostranjena i pedofilija, koja ima precutnu podrshku i mada su nedavno uhapshena dva Kanadjanina predofila na granici, vi u svakom momentu, veoma javno mozete videti scene ovakve vrste, kao i razne druge.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 07:39 22.03.2008

Bangkok

Molim te da promenis naslov: BANGKOK.
Mozaik Mozaik 20:15 23.03.2008

Re: Bangkok

U pravu si. Promenila sam u celom tekstu ali sam zaboravila naslov!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana