Politika| Sport| Životni stil

Vicešampioni Olimpije

docsumann RSS / 19.09.2015. u 18:52
2015-olympia-rotator-no-logos_0.jpg?itok=h2vxM87P
Stigao je i Olimpija vikend! 51. put zaredom. Kao i svake godine, krajem Septembra / početkom Oktobra, održava se najveće, najprestižnije, najmišićavije, najbodibildingskije  bodibilding takmičenje na svijetu – Mister Olympia.

Već  tradicionalno, teškoatletska sekcija sportske redakcije bloga b92 prati ovu menifestaciju, trudeći se da pored prezentovanja  golih podataka u vezi sa plasmanom takmičara auditorijumu ponudi  i pokoju zanimljivu storiju vezanu za istoriju Mr.O i bodibildinga uopšte.

Ove godine tematska podrška Mr.O bloga je priča o runner up-ovima, ili po starinski - vicešampionima. I to ne o bilo kojim  zamaloprvima, već onim kojima je (te godine) trebao pripasti  izliveni Sandow.

Srbi su inače tradicionalno dominantni u kategoriji moralni pobijednik, te to smatram razlogom više zbog kojeg bi ovaj tekst mogao biti interesantan blogerima ovdašnjim.

Kao što to obično biva,  na pisanje mojih blogova reflektovale su se i određene “slučajnosti“. Pa je tako nedoumicu o samoj podtemi Mr.O-bloga razrješila informacija da Kai Greene, runner up sa posljednje tri Olimpije, neće učestvovati na ovogodišnjem šouu (čitav splet malih kontroverzi je u pitanju), a moju ljenost i neodlučnost povodom samog pisanja najavljenog bloga odagnao je niko drugi do Arni himself,  tako što se izmanifestovao na ekranu mog TV-a kojeg sam po navici uključio uz jutarnju subotnju kafu. U pitanju je bio film Kolateralna šteta

Iako sam uvijek bio kritičan prema Arniju, ne zbog samih mišića, koliko zbog politike i životnoh mu manira, moram priznati da matori odlično izgleda za svojih 68. godina. Kao što je svojevremeno bio glavni supehiro u misiji globalne popularizacije bb-a, tako je pod stare dane postao najreperezentatiniji  zatvarač usta kritičarima tipa “a šta biva sa mišićima kad ...“ .

68.png

Inače, moj prvi tekst sa autorskom licencom, MYTH vs. LEGEND,  posvećen je upravo jednom od najlegendarnijih runner up-ova ikad  (ok, radi se o takođe i o trostrukom Mr.O šampionu) – Serđo Olivi, i njegovoj epskoj borbi sa Arnoldom  s početka 70-tih.

Glede cijele priče potrebno je, prije svega, razjanisti da Mr.Olimpija nije klasično sportsko takmičenje, i to mnogo više od samog aspekta da bb nije klasičan sport. U pitanju je politika, odnosno procjena strateških interesa razvoja i popularizacije bb, kao “ideološke osnove“  funkcionisanja ogromnog tržišta  industrije suplemenata i sportske opreme. Ponekad je ta politika spojiva sa realnom podjelom snaga i kvalitetom mišića na  takmičarskoj pozornici, ponekad baš i ne. Eventualna nepravda i zakinutost takmičara za sazlužen plasam je tu tek (kurac slučajnost) kolateralna šteta.

cf2ca_ORIG-SergioOliva34.jpg

Oliva i Arnold 

Oliva je bio klasična kolateralna šteta namjere Weiderovih (Joe Weider je bio osnivač same Olimpije, a brat mu Ben doživotni presjednik IFBB-a)  da iskoriste marketinški potencijal visokog i goodlooking bijelca (Arnolda) kao globalnog promotera bodibildinga.

Sledeća velika nepravda na Mr.O takmičenjima dešava se 1977., dvije godine nakon Arnoldovog povlačenja, u trenutku kad Frenk Zen započinje uspostavljanje novih prefinjenih, estetkih standarda u bb-u. Elegancija, simetrija i definicija kod sudija su sad bolje prolazili od velike mišićne mase i obima. Međutim, Zenov problem je bio taj što je protiv sebe imao protivnika koji je uz veliku mišićnu masu posjedovao i  savršen oblik mišića i elegantne linije. Radilo se o crnom princuRobi Robinsonu.

ROBBY_ROBINSON_70S_FRONT_DOUBLE_BICEPS_01.jpg

Robi Robinson 

 Kontroverze ostaju, a istorija ide dalje. I Frenk Zen i Robi su bili jedni od onih posebnih bb-a koji su ostavili velikog traga na buduće naraštaje, inspirišući svojom pojavom generacije takmičara i vježbača rekreativaca, uspostavljajući nove standrde koji su prevazilazili puku “jedi i pumpaj“ filozofiju treniranja. 

1980. veliku kontraverzu zakuvava Arnold lično. Njegovo iznenadno prijavljivanje dan prije početka takmičenja, nakon petogodišnje pauze u kojoj se posvetio snimanju filmova, u startu je među ostatkom konkurencije  unjelo sumnju povodom regularnosti samog takmičenja. Te sumnje su se, naravno, i obistinile. Iako nije bio u šampionskoj formi Arnold osvaja svoju sedmu Olimpiju. Oštećenih u ovom slučaju ima više – Zen, Bojer Ko, Majk Mentzer ... Oni iz revolta propuštaju Olimpiju sledeće godne, ali je to ne lišava nove diskutabilne odluke sudija.

Titulu 1981. osvaja Franko Kolobmo, iako, zbog povrijede koljena zarađenoj na strongman takmičenju, nastupa sa nedovoljn o razvijenim kvadricepsima. Trećeplasirani Tom Platz je imao butinu masivnu kao obje Frankove ... fuzionisane.

columbu-platz.jpg

Franko Kolombo i Tom Platz 

Diskutabilne odluke sudija, neubjedljivi šampioni, bojkot od strane pojedinih takmičara, opadanje interesovanje publike, sve su to karakteristike  ozbiljne  krize kroz koju je Mr.Olimpija prolazila početkom 80-tih. Ono što joj je bilo potrebno da se iz tog stanja izvuče  je novi veliki šampion. A on je stigao u liku Li Hejnija, osmostrukog šampiopna. Li je stvarno bio veliki u svakom smislu. I šampion i džentlmen.

Veličina rezultata pojedinih bb šampiona, između ostalog, određena  je i nivoom konkurencije sa kojom su se susretali. Baš kao i u tenisu.

Za razliku od Arnolda, koji je na Olimpijama protiv sebe imao jednog do dva ozbiljna konkurenta, u Hejnijevo vrijeme pojavila se i dokazala čitava jedna generacija sjajnih bb-a. Isprativši stare velikane Banoa, Beklesa, Dikersona, Li je “ugostio“ novonadolazeće mlade snage Rič Gasparija, Majk Kristijana, Li Labradu, Gari Strajdoma, Šon Rejna,  Mohamed Benazizu, Vins Tejlora ...

U vrijeme njegove vladavine bilo je prigovora na pojedine sudijske  odluke, ali daleko od neke ozbiljnije  fame i kontroverze. Hejnijev odlazak sa scene najavio je i kraj jedne ere bodibildinga, gdje su takmičari iako vanredno razvijeni još uvijek ličili na ljudska bića.

Njegov naslijednik Dorijan Jets (kojeg Li tjesno pobjeđuje na svojoj posljednjoj Olimpiji) biće začetnik onog što je u bb-u poznato kao era mas monstera.

lee+haney+1991+%289%29.jpg

Dorian Yates i Lee Haney 

 Te standarde Dorijan je uspostavio na svojoj trećoj Olimpiji (1994.) kada se pojavio u do tada još neviđenom izdanju.  Takva masa i definicija u jednom paketu bila je nezamisliva. Konkurencija, iako izuzetna u svakom pogledu (Šon Rej,  Kevin Levrone, Labrada...)  bila je naprosto oduvana sa scene. Na istom takmičenju svoj Olimpija debi imao je kolos iz Kanade Paul Dilet. Čisto da ne bude da je proljeće stiglo  samo s jednom  lastom ;)

Supehuman standardi koje je uveo u igru  Dorijana zamalo nisu koštali njegove posljednje titule 1997. Ustvari da je bilo kosmničke (pa i neke prizemnije) pravde i iole objektivnog suđenja, glatko bi tada izgubio od Naser El Sonbatija, koji se, gle čuda, tada takmičio pod zastavom Jugoslavije. Pored borbe sa aktuelnim  velikim šampionom, to je za Nasera  bio dodatni hendikep. Ne pričam ja tek tako - politika.

hqdefault.jpg

Nasser El Sonbaty i Dorian Yates 

  Ne samo da je bio moralni pobjednik u tom duelu, Naser je, što kažu ameri, prosto dvarfovao Dorijana u svakom pogledu. Sem možda u par leđnih poza, i to više  u detaljima  i izraženijoj  mišićnoj  separaciji, a ne ukupnoj masi i obimu mišića. Olimpija je inače čudna priča, baš kao i sam bodibilding i njegova interna pravila procjene najboljih. Jeste da se pobijednik pamti najduže i najjače, ali ovakve epizode ne blijede iz sjećanja armije fanova. Za mnoge je rahmetli Naser te noći bio i ostao pravi Mr. Olimpija. I to se ne zaboravlja, niti ta slava blijedi.

 Dorijan je svom naslijedniku na tronu Big Roni Kolemanu ostavio u amanet žestoku konkurenciju, ali i sudijske kriterijume koji su ovome itekako išli na ruku, nogu, latisimus. Za vrijeme Ronijeve dominacije bilo je par škakljivih odluka sudija, naročito u drugom dijelu njegove karijere, kada je vodio veliku borbu sa Džej Katlerom. Kao da su se na posljednjih par Olimpija na Ronijevom tijelu (naročito leđima koja su mu bila zaštitni znak) počeli pojavljivati simptomi onoga što je danas u bb krugovima poznato kao Palumboizam. Međutim, prava kontroverza je zapravo bila odluka sudija da 2006.  Roniju ne dodjele 9. titulu, s kojom bi prestigao Hejnija na vječnoj listi.

Do tada je uveliko važilo pravilo da ako želiš da smjeniš strarog (još uvijek aktuelnog) Mr. O-a moraš da budeš komad bolji od njega, odnosno jedini način da ga pobjediš je da ga nokautiraš.

Od tada do pojave rivalstva Fil Hit – Kai Grin, nije bilo problematičnijih sudijskih odluka bar što se samog trona tiče.

A pomenuto rivalstvo  donjelo je  borbu do posljednjeg mišićnog vlakna. Približno iste visine (175cm i 173 cm), različitih konstuitucija i oblika mišića, a podjednakih genetskih predispozicija za ekstremni mišićni razvoj, njih dvojica su se u svom međusobnom duelu izdvojila od ostatka elite na sceni. No, Fil (The Gift) Hit, četvorostruki Mr.O šampion,  prilično čvrsto drži titulu u snažnim rukama, iznova aktuelizujući staro pravilo da aktuelnog  Mr.O-a možeš pobijediti samo nokautom. Puno rumora je bilo posebno u vezi prošlogodišnje Filove pobjede. Analize su vršene iz svih mogućih kadrova i uglova. Tranžiran je i vagan  svaki mišić. Bilo je i puno tenzija na samoj bini, prozivanja kao pred bokserske mečeve. No, odluku sudija više niko nije mogao promjeniti.

fil-i-kai.png

 Fil Hit i Kai Grin 

 Kai je najavljivao revanš, žestoko se spremajući tokom cijele godine za ovogodišnji duel. Ni Kai ni Fil nisu učestvovali ni na jednom  drugom takmičenju.  Posljednje Kaijeve slike  svjedočile su o njegovoj fantastičnoj fomi pred samu Olimpiju. Sa primicanjem dana D tenzije su rasle ... i onda –BUM! Totalni šok! Kai Grina nema na spisku prijavljenih takmičara!?

To je odmah postala tema No 1 specijalizovanih tjub komentatora,  bb foruma... Politika, bb mafija, iluminati?? Kompletnoj konfuziji dopinjeli su početno neoglašavanje IFBB-a i dramatično&emocionalno obraćanje samog Kai Gina putem društvenih mreaža.

No, na kraju se ispostavilo da je slučaj mnogo banalniji i da se radio o sudskom sporu između neke medijske kuće i Kai Grina koji  ga je omeo u pripremama za Olimpiju.

Bar je mjesto  vicešampiona  sada upražnjeno. Ko li će ga popuniti? Da li nas očekuje nove vicešampionske kontroverze? Well, saznaćemo uskoro...

Tagovi



Komentari (40)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

stefan.hauzer stefan.hauzer 19:26 19.09.2015

1.

mi navijamo za Big Ramy-a , je l' tako?:)
docsumann docsumann 19:28 19.09.2015

Re: 1.

stefan.hauzer
mi navijamo za Big Ramy-a , je l' tako?:)




narafski!
niccolo niccolo 19:29 19.09.2015

Re: 1.

Neka pobedi najnabildaniji.
G.Cross G.Cross 20:19 19.09.2015

Vreme

Docs, sorry za razbijanje atmosfere.

Imam pitanje(a).
Jel ima neki research o sudbini ovih ljudi kad "udju u godine".

Koliki je njihov prosecni zivotni vek.
Jel zive duze ili krace od nas smrtnika. Neki tipicni uzrok smrti etc.

kick68 kick68 20:23 19.09.2015

Re: Vreme

Jel ima neki research o sudbini ovih ljudi kad "udju u godine".

Moja je sudbina da budem ljudina:)

Da nam zivi znanje i fizicka kultura:)
docsumann docsumann 23:57 19.09.2015

Re: Vreme

Docs, sorry za razbijanje atmosfere.


ma, no frks, već sam pisao o tome u ranijim blogovima.


Jel ima neki research o sudbini ovih ljudi kad "udju u godine".


okačih gore Arnijevu sliku, nije baš najvježija, ali misim da ga prikazuje u 65. godini života.

ipak je znatna razlika u reakciji organizma kod stare garde, koja se dopingovala umjereno, i ovih modernih fanatika za čiju procjenu efekata je još rano.

no, ono što su fakta je da je pomenuti Naser (najbolji yu bilder svih vremena) umro u 48,. godini života. uzrok smrti - otkazivanje rada bubrega, za čiju mu je opreraciju srce bilo preslabo.
treba spomenuti da je Naser bio poznat po enormnom korišćenju stimulativnih sredstava. nadimak mu je bio Hodajuća Hemija.

takođe, kod znatnog broja vrhunskih bb iz posljednjih decenija konstatovani su zdravstveni poremećaji zbog kojih su bili prinuđeni da prilično atrofiraju.

npr. takođe spomenuti Paul Dilet (nekad i sad):



sličnih slučajeva ima dosta.

a opet ima i slučajeva skroz mirne i bezbolne tranzicije u postaktivni režim. recimo upravo Dorian Yates ( 6xMr.O)



tako da može se zaključiti da je bavljenje profesionalni bb itekako rizična djelatnost po zdravlje.
krajnji ishod zavisi od genetskih predispozicija i doping režima koji takmičar koristi.
docsumann docsumann 00:04 20.09.2015

Re: Vreme

Crni Princ, Robi Robinson u 68. godini života

predatortz predatortz 12:45 21.09.2015

Re: Vreme

Jel ima neki research o sudbini ovih ljudi kad "udju u godine".


Čitao sam o jednom, mislim de je bio neki šampion Britanije, koji se doslovno raspadao. Išlo je dotle da mu je porodica postavila šator u dvorište, jer nisu mogli da podnose neopisiv smrad truljenja u kući. Nekako se izvukao i postao žestok borac protiv steroida. Ako nabasam na članak, linkovaću...
princi princi 20:57 19.09.2015

Ja kad god odem u gym

stra' me da ne završim kao neki od ovih bilmeza.
docsumann docsumann 23:37 19.09.2015

Re: Ja kad god odem u gym

princi
stra' me da ne završim kao neki od ovih bilmeza.


bezveze se traumiraš.

čak i da baš 'oćeš nemoš
princi princi 07:24 20.09.2015

Re: Ja kad god odem u gym

docsumann
princi
stra' me da ne završim kao neki od ovih bilmeza.


bezveze se traumiraš.

čak i da baš 'oćeš nemoš

Huh, dobro je. Laknu mi. Jer ovo je totalno odvratno.
Milan Novković Milan Novković 21:35 19.09.2015

Ove godine ...

... ne učestvujem

anfieldroad anfieldroad 00:09 20.09.2015

sport...ili ne?



Sam si Doks pomenuo u naslovnom tekstu neka dvoumljenja oko pitanja da li je BB sport. Ili nije. Ogromna energija i rad uložen u bildanje svog tela, medicina i nauka kao neprocenjivo vredna ispomoć, nesumnjivo navode na to da,a samim tim i što se ljudi takmiče-gube i pobeđuju, navode dakle na to da se radi o sportu.
Ja razmišljam nešto, pa mi padaju na pamet takmičenja izbora za mis. Mis Sveta! Mis Šumadije, Durmitora ili Kolorada, takođe su borbe sa mnogo ulaganja u sebe. Lep rođenjem...to ne znači mnogo. Ozbiljne misice itekako vode računa o ishrani, načinu života, načinu hoda, eleganciji pojave i svakako o estetskoj hirurgiji. Da li je izbor za mis ženska verzija Body Buildinga? Da li je i to sport?
Da li misliš da u nečemu grešim, fundamentalno, totalno...da li sam ovakvim stavom uvredio nekog, da li misliš, ukratko, da grešim i ako da, zbog čega?
docsumann docsumann 00:37 20.09.2015

Re: sport...ili ne?

Sam si Doks pomenuo u naslovnom tekstu neka dvoumljenja oko pitanja da li je BB sport.


čak i ako jeste sport (po nekim kriterijumima) to je vrlo specifičan i poseban sport, sa vrednujućim rezultatima posve posebnim u odnosu na druge sportove.
ono jest, postoje sportovi u kojima se rezultati takođe dobijaju na osnovu vizuelne sudijske procjene (umjetničko klizanje, gimnastika, skokovi u vodu ...)
ali ni u jednom drugom goals nisu efekti postignuti na sopstvenom tijelu, odnosno sopstvenoj supstanciji.
po toj nekoj analogiji bb-u su bliže izložebe pasa nego ostali sportovi sa ljudima

da ne spominjemo da su sudijski kriterijumi podložni promjenama, (aktuelnim) trendovima i sl.
anfieldroad anfieldroad 01:17 20.09.2015

Re: sport...ili ne?

ono jest, postoje sportovi u kojima se rezultati takođe dobijaju na osnovu vizuelne sudijske procjene (umjetničko klizanje, gimnastika, skokovi u vodu ...)
ali ni u jednom drugom goals nisu efekti postignuti na sopstvenom tijelu, odnosno sopstvenoj supstanciji.
po toj nekoj analogiji bb-u su bliže izložebe pasa nego ostali sportovi sa ljudima



Upravo po toj analogiji su ozbiljna takmičenja u nečemu što je pandan muškoj lepoti tela ili savršenstvu izražaja u mišićnoj masi upravo izbori za mis. Mis univerzum i Mister univerzum, ne? U takvim takmičenjima se krajnje ozbiljno računa svaki detalj, razlike su minimalne, a napor koji devojke ulažu u takav-gotovo savršen izgled jeste ravan naporu sportiste.
Sam gore kažeš da su goals efekti postignuti na sopstvenom telu. Supstanca pripada već ženskoj verziji BB i ne govorim o tome.
Analogiju sa psima kapiram kao fazon, jer pse zabole rep za to kako su ošišani ili kakva im je boja njuškice
docsumann docsumann 01:27 20.09.2015

Re: sport...ili ne?

Upravo po toj analogiji su ozbiljna takmičenja u nečemu što je pandan muškoj lepoti tela ili savršenstvu izražaja u mišićnoj masi upravo izbori za mis. Mis univerzum i Mister univerzum, ne? U takvim takmičenjima se krajnje ozbiljno računa svaki detalj, razlike su minimalne, a napor koji devojke ulažu u takav-gotovo savršen izgled jeste ravan naporu sportiste.


na Olimpiji koja se upravo odvija postoje 3-4 različita takmičenja u ženskoj konkurenciji.

klasični (hc) bodybuilding

fitnes

figure

bikini

ustvari, evo ih sve konkurencije na broju:



docsumann docsumann 08:41 20.09.2015

Re: sport...ili ne?

Analogiju sa psima kapiram kao fazon, jer pse zabole rep za to kako su ošišani ili kakva im je boja njuškic


e, pa zamisli sad kad bi se psi svojevoljno prijavljivali na izložebe (pasa)... to ti je to , otprilike
anfieldroad anfieldroad 11:10 20.09.2015

Re: sport...ili ne?



Pa pazi, u svakom čoporu pasa vrlo dobro se zna ko je ko i koje mu je mesto u društvu. Nema potrebe da "bilduju"
blogovatelj blogovatelj 00:58 20.09.2015

Samo sam svratio da vidim

Je li Čarli ostavio kakav komentar.
docsumann docsumann 01:01 20.09.2015

Re: Samo sam svratio da vidim

blogovatelj
Je li Čarli ostavio kakav komentar.


pazi kad i ne mora
petargli petargli 03:03 20.09.2015

Re: Samo sam svratio da vidim

covek, kako sam rece, sprema ajvar, nema vremena za zajebanciju ... i sanja da "cepa" piletinu pored ili na krevetu, ne cepidlaci, prava Srbenda ... :)
marco_de.manccini marco_de.manccini 04:42 20.09.2015

Saturday night feler

Ево зашто гледам фудбал само у суботу. Беркли бежи Тексасу 8 минута пре краја три тачдауна. У последњем минуту Тексас постиже и трећи тачдаун заредом, стадион од 100 хиљада људи експлодира и ... и онда промашују додатни поен. Аућ.
anfieldroad anfieldroad 11:20 20.09.2015

Re: Saturday night feler



A u subotu, u fudbalu ostatka sveta, Vest Hem dobija u gostima nedodirljivi Siti 2-1, a pre toga, takođe u gostima dobijaju i Arsenal i Liverpul ( ). To su im btw. sva gostovanja od početka ove sezone...!
Ko se na to kladio, verovatno je već kupio neko slatko ostrvce na Karibima
stefan.hauzer stefan.hauzer 12:25 20.09.2015

Re: Saturday night feler

anfieldroad


A u subotu, u fudbalu ostatka sveta, Vest Hem dobija u gostima nedodirljivi Siti 2-1, a pre toga, takođe u gostima dobijaju i Arsenal i Liverpul ( ). To su im btw. sva gostovanja od početka ove sezone...!
Ko se na to kladio, verovatno je već kupio neko slatko ostrvce na Karibima

a kod kuće, izduvaju od bornmauta i lestera*. dimitri payet je igrač top klase i još, ako aleks song nađe prošlogodišnju formu ..ovaj tim ide na ligu šampiona! to sam i najavio prošle godine


*koji igra fenomenalno pod klaudijom ranijerijem (e neka sam i to doživeo!). inače, si provalio igrača iz lestera rijada mahreza? ko njega nema u fantaziju, taj bolje da odmah odustane:)
anfieldroad anfieldroad 18:34 20.09.2015

Re: Saturday night feler



Uf, Ranijerija ne podnosim,jbte ! Kakav negativac i defanzivac...
Ne igram fantazi, ali obavezno ću obratiti pažnju na Mahreza. Nisam ga provalio do sad...Song je čini mi se upropašten raznim prodajama i pozajmicama. Bio sjajan igrač, svestran, malo mator doduše pa ne verujem da može da ponovo vrati staru formu. Nije mi jasno zbog čega bi neko uopšte prodavao takvog igrača?! Od Barse pa preko svih ostalih...
Inače, trenutno sam posebno nadrkan jer je Liverpul ponovo bio očajan. Na gajbi povedu protiv Noriča, a onda dozvole da jedva izvuku bod ! Brendan Rodžers pod hitno mora da ide. Kad kažem pod hitno, mislim još prekjuče ! Trener koji mrzi svakog igrača koji ima autoritet, koji zna fudbal, voli klub ili je dete kluba. Direktno je oterao Stivija Džerarda, malog Rahima, a drži Lovrena koga je na silu doveo za 30 miliona funti, dok mu klupu greje Sakho, čovek bez koga reprezentacija Francuske ne može da se zamisli! Oterao je Agera koji je istetovirao YNWA i to na prstima šake, tako da kad je stegne u pesnicu vidi se samo ta tetovaža ! On je inače, kad ga je ovaj oterao iz kluba odbio da ode iz Liverpula bilo gde osim nazad u Brondbi i sad je kapiten Danske reprezentacije! Ali ne, Rodžersu takav čovek ne treba! A treba mu Lovren... Okej, izvinjavam se svima na ovom izlivu besa...tekma se završila pre 5 minuta...! Neću više, majke mi
jasnaz jasnaz 12:16 20.09.2015

: estetika pravljenja i pokazivanja

docsumann docsumann 15:03 20.09.2015

finalni poredak




jednom rječku - krađa! Fil je bio potpuno van forme. i Dekster i Roden su bili u mnogo boljoj formi.

evo i snimka prve četvorice, pa se sami uvjerite. Fil je ovaj najmanji u crvenim gaćicama:



Big Rami je bio ogroman, ali je imao problema sa retencijom vode, što ga je činilo nedovoljno suvim i izdefinisanim
petargli petargli 15:41 20.09.2015

Re: finalni poredak

docsumann



jednom rječku - krađa! Fil je bio potpuno van forme. i Dekster i Roden su bili u mnogo boljoj formi.

evo i snimka prve četvorice, pa se sami uvjerite. Fil je ovaj najmanji u crvenim gaćicama:



Big Rami je bio ogroman, ali je imao problema sa retencijom vode, što ga je činilo nedovoljno suvim i izdefinisanim

meni svi isti, sem sto su neki krupniji od drugih ... ali to sigurno totalni duduk za bb progovara iz mene :)
docsumann docsumann 16:04 20.09.2015

Re: finalni poredak

meni svi isti, sem sto su neki krupniji od drugih ... ali to sigurno totalni duduk za bb progovara iz mene :)




vjerovatno bi tako zvučao moj komentar nastupa takmičarki u ritmičkoj gimnastici.


no, ajde ovako na prvu (gledajući ovaj zamrznut kadar na tjubu), baci samo pogled na njihove trbušnjake. jedino se kod Fila oni praktično ni ne naziru.
takođe što se tiče punoće (gustine) pektoralisa, opet je Fil tu najtanji od sve četvorice.
to je posljedica njegovog gubitka u ukupnoj mišićnoj masi, a razlog njoj je najvjerovatnije neophodnost da dovede u red svoj abdomen, koji mu je prošle godine bio opasno van kontrole (ogroman, naduven...) na što su mnogi stručnjaci ukazivali.

po meni, pobjednik je trebao biti Dekster Džekson zvani Blejd (mislim da se sa okačenog tjuba jasno vidi zašto )
Dekster inače već ima osvojenu jednu Olimpiju, i 46. godina

niccolo niccolo 16:12 20.09.2015

Re: finalni poredak

evo i snimka prve četvorice, pa se sami uvjerite. Fil je ovaj najmanji u crvenim gaćicama:

Da znaš da mu on dođe najtanji tu...
petargli petargli 16:42 20.09.2015

Re: finalni poredak

docsumann
no, ajde ovako na prvu (gledajući ovaj zamrznut kadar na tjubu), baci samo pogled na njihove trbušnjake. jedino se kod Fila oni praktično ni ne naziru.

nije se nauljio dovoljno

docsumann
no, ajde ovako na prvu (gledajući ovaj zamrznut kadar na tjubu), baci samo pogled na njihove trbušnjake. jedino se kod Fila oni praktično ni ne naziru.
takođe što se tiče punoće (gustine) pektoralisa, opet je Fil tu najtanji od sve četvorice.
to je posljedica njegovog gubitka u ukupnoj mišićnoj masi, a razlog njoj je najvjerovatnije neophodnost da dovede u red svoj abdomen, koji mu je prošle godine bio opasno van kontrole (ogroman, naduven...) na što su mnogi stručnjaci ukazivali.

kapiram da su detalji u pitanju, i razumem tvoju "ogorcenost" kao poznavaoca, ali ne moz' sa sudijama (i politikom) pa to ti je ... :)

docsumann
Dekster inače već ima osvojenu jednu Olimpiju, i 46. godina

e, da iskoristim da te pitam, kada bb dostizu zenit, i koji je najstariji pobednik Mr. Olimpija?
docsumann docsumann 17:05 20.09.2015

Re: finalni poredak

niccolo
evo i snimka prve četvorice, pa se sami uvjerite. Fil je ovaj najmanji u crvenim gaćicama:

Da znaš da mu on dođe najtanji tu...


pazi kad i to može da prođe u sklopu jednog šireg koncepta nastupa na bb takmičenju.
no, za takav pristup kompletna fizionomija mora biti dosljedna i usaglašena. ne možeš imati ogromne ruke, sa jakim zglobovima, a ostatak tijela da ti je u nekom elegant-vižljastom modu. misim možeš, al se u tom slučaju ne nadaj dobrom plasmanu.



pričao sam već, a i spominjao ga u ovom tekstu, Frenk Zen (3 x Mr.O) je bio daleko najlaganiji takmičar na bini. danas bisigurno bio uvršten u kategoriju man's physique, a ne u hc bb profi diviziji.

međutim, Fil Hit nije taj tip. štaviše, on je prirodno uske, nabijene konstitucije, sa izrazito jakim ramenima (velikim deltoidima, a ne širokim ramenim skeletom) i rukama, uskim, ali izrazito gustim grudima ... njegov nastup se uvijek zasnivao na tzv. 3D "iluziji". uvijek se doimaio znatno većim nego što to vaga i metar pokazuju.

e, na ovom takmičenju je izostala njegova trademark gustina i punoća mišića.

odličan i temeljan osvrt na Filov nastup:

docsumann docsumann 17:17 20.09.2015

Re: finalni poredak

kapiram da su detalji u pitanju, i razumem tvoju "ogorcenost" kao poznavaoca, ali ne moz' sa sudijama (i politikom) pa to ti je ... :)


pa, da. upravo sam o toj politici govorio u uvodnom tekstu. višestruki šampion uvijek ima veću marketinsšku težinu od one-season wondera.
to je jedan od razloga (sem i objektivnog kvaliteta) zašto toliko traju vladavine pojedinih Mr.Olimpija.

e, da iskoristim da te pitam, kada bb dostizu zenit, i koji je najstariji pobednik Mr. Olimpija?


pik je obično u tridesetim.

a na ovoj stranici imaš dosta zanimljivosti vezanim za samu Olimpiju. najstariji pobjednik je bio Kris Dikerson (1982), imao je tada 43 godine.
anfieldroad anfieldroad 18:51 20.09.2015

Re: finalni poredak



Slično Petargliju, pomislio sam da su svi "isti". Onda sam pogledao malo pažljivije i prvo što sam primetio, što bi se reklo-na keca, to su "pločice" ili nedostatak istih kod pobednika. Razlika je potpuno očigledna! Sigurno je u pitanju neka nameštaljka, ali kao duduk, ne znam zbog čega. Verovatno donosi najviše love sponzorima.
Spiridon Spiridon 18:38 20.09.2015

..

docsumann docsumann 19:19 20.09.2015

Re: ..





više puta sam spominjao - ovo je najveličanstveniji trenutak bodi bildinga

Spiridon Spiridon 17:30 21.09.2015

Re: ..

docsumann




više puta sam spominjao - ovo je najveličanstveniji trenutak bodi bildinga



izvajan
docsumann docsumann 19:36 21.09.2015

Re: ..

Spiridon
docsumann




više puta sam spominjao - ovo je najveličanstveniji trenutak bodi bildinga



izvajan



malo izvoda iz bb istorije.

ovo je ztv. "viktori poza", i patentirao je upravo Oliva. dugo vremena se niko nije usuđivao da je izvedi na takmičenjima (u okviru slobodnog pozinga), pošto da bi u njoj izgledao dobro moraš stvarno biti nevjerovatno razbacan.
jednostavno, čim podigneš ruke uvis, torzo ti se automatski izravnjuje (tako da kažem), gubi V formu, pektoralisi postaju tanki, a ruke se izduže.
Oliva je bio toliko masivan da njegova muskulatura praktično nije taknuta, jedino mu je, kao u šiparice, tanjušan struk došao do izražaja.
predatortz predatortz 20:20 21.09.2015

Re: ..


više puta sam spominjao - ovo je najveličanstveniji trenutak bodi bildinga


Izem ti trenutak!

Ne kapiram ja to... Mene majka priroda obdarila sa metar preko leđa, širokim ramenima, jakim rukama i nogama... Dobro de, i sa malo stomaka...

U mom kraju ljudi ozbiljno misle kada kažu jebeš muško bez sto kila!, ali brate ovo je preterano...
docsumann docsumann 20:36 21.09.2015

Re: ..

U mom kraju ljudi ozbiljno misle kada kažu jebeš muško bez sto kila!, ali brate ovo je preterano...


tek kad pretjeraš s nečim vidiš čemu to zaista služi.

misim, pretjerano?! pa je li Boltov rezulta na 100m od 9,58s pretjeran? (jeste naravno, ovo je ionako bilo retoričko pitanje)
postoji li neki WR u bilo kom sportu da nije pretjeran? pa mi živimo u svijetu koji se generalno ispoljava na pretjerane načine.



RUHR-GEBIET

(Alen Ginzberg)



Previše industrije

previše ždranja

previše piva

previše cigareta



Previše filozofije

previše misaonih oblika

previše soba –

previše drveća



Previše Policije

previše kompjutera

previše hi-fi opreme

previše Svinjetine



Previše kafe

previše pušenja

pod svim škriljčanim krovovima

Previše Pokornosti



Previše industrije

Previše poslovnih odela

Previše papirologije

Previše časopisa



Previše industrije

Nema ribe u Rajni

Lorelaj otrovana

Previše neprilika



Previše iscrpljenih

radnika u vozu

Utvare Jevreja vrište

na uličnom ćošku



Previše starog ubijanja

previše belog mučenja

Previše je i jedan Štamhajm

previše srećnih nacista



Previše ludih studenata

Nedovoljno farmi

nedovoljno Jabukovih Stabala

Nedovoljno orahovih stabala



Previše novca

Previše siromašnih

turaka bez prava glasa

„Gosti“ šljakaju



Previše metala

Previše masti

Previše šala

nedovoljno meditacije



Previše gneva

Previše šećera

Previše fabričkih dimnjaka

Nedovoljno snega



Previše buradi

s radioaktivnim otpacima plutonijuma

Uzmite rajnsko zlato

Sagradite veliku grobnicu



Zlatnim zidom opasan Grob

Da sahranimo ovu smrtonosnu nuklearnu šljaku

zlato svih Banaka

Sija neprodornim zlatom



Sve nemačko zlato

spasiće Naciju

Izgradite zlatnu kuću

da sahranimo Đavola




Hajdelberg 15. decembar 1979.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana