Porodica| Život

Pijani vozač

selica_nena RSS / 08.09.2015. u 12:58

Uđem juče u prodavnicu, a ono neka čudna tišina, nema čak ni muzike sa razglasa. Inače ljubazna prodavačica mi se jedva obrati plačnim glasom. Pitam je da li je dobro, a ona kaže: "Nisam, upravo javili da nam je poginula koleginica (29 godina). Ostalo malo dete za njom." Neprijatno mi da zapitkujem, a ona nastavlja: "Vraćala se s mužem i detetom s nekog slavlja, muž bio pijan, brzo vozio i eto... Ona poginula, njemu ništa. Dete ostade siroče."
Uh, meni se steglo u grlu, ne znam šta bih joj rekla, kad se ubaci neki glas sa strane: "Pa sama je kriva, nije trebala da seda s pijanom budalom u kola."

E tu mi se sve skljokalo. Zašto, bre, uvek žena snosi krivicu za muške bahatosti, pa i kad životom plaća trpljenje.

Jok, nije trebala?! Aj' zamisli situaciju u kojoj vidno pijani muž seda za volan, a žena s detetom u rukama stoji pored kola snebivajući se da li da sedne ili ostane. On otvara vrata i urla - šta čekaš, ulazi! Noge joj se oduzimaju, ali zna da i nagoveštaj odbijanja izaziva kod njega još veći gnev, psovanje, pretnje. Ući u kola ili ostati na parkingu? U oba slučaja joj preti opasnost - ili će nastradati na putu ili dobiti ćušku tu na licu mesta. U najboljem slučaju vozač će zalupiti vrata i odjuriti bez nje, pa nek' se snalazi kako zna, s malim detetom u naručju. Svađa joj svakako tek sledi, a možda i batine, ako je, uopšte, pusti da uđe u kuću.
Žena se predomišlja, neprijatnost raste, najradije bi u zemlju propala od stida, a onda joj se sve smuči i prelomi da uđe u kola, moleći boga da stignu živi i zdravi. Naravno, on istog momenta stiska gas do daske, psuje majku drugim vozačima, njoj, tom glupom događaju na koji je zbog nje morao da ide, svom životu kad nema prava da se opusti k'o čovek. On je "opravdano" uvređen što mu je posumnjala u vozačke sposobnosti, posebno pred drugima, pa on može i vezanih očiju... Povremeno zamahne da je udari (nekad i dovrši taj zamah), dete nazad plače, pa se on još više nervira i urla, urla...

Ona ćuti, uvlači glavu među ramena, umiruje dete, plače u sebi i strepi, bože kako strepi - samo da stignu čitavi kući. Najčešće stignu, samo je ona povređena na svaki mogući način. Nekad povrede ne preživi.

Mnoge žene će razumeti o čemu pričam.



Komentari (32)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Unfuckable Unfuckable 13:05 08.09.2015

huh

tužno.
Malo me buni ovo "Vraćala se s mužem i detetom s nekog slavlja, muž bio pijan, brzo vozio i eto...Ona poginula, njemu ništa. Dete ostade siroče."

Možda sam ja malo neuk ali - kako siroče, ako ima oca?
selica_nena selica_nena 13:09 08.09.2015

Re: huh

Ocu ne gine robija, imao 1,5 promila. Dakle, dete je do daljnjeg bez roditeljskog staranja, dakle siroče.
Unfuckable Unfuckable 13:12 08.09.2015

Re: huh

pa nije siroče, samo je jedan od roditelja privremeno sprečen da obavlja svoje dužnosti
predatortz predatortz 13:15 08.09.2015

Re: huh

Unfuckable
pa nije siroče, samo je jedan od roditelja privremeno sprečen da obavlja svoje dužnosti


Kod mene se izraz 'siroče' koristi i za decu koja nemaju jednog od roditelja. Primera radi, za decu čiji su očevi poginuli u ratu kaže se da su ratna siročad.
selica_nena selica_nena 13:16 08.09.2015

Re: huh

E jbg! Siroče je i sa takvim ocem <_<
Unfuckable Unfuckable 13:17 08.09.2015

Re: huh

pa ok, ja rekoh već - možda sam malo neuk:

Сироче — дете коме су умрли родитељи


https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A1%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%81%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81%D0%B8

E jbg! Siroče je i sa takvim ocem

huh...ovo je baš onako - paušalna procena, da ne kažem "presuda" (iz lakta)
i podložna je diskusiji.
Jesi li sigurna u to što tvrdiš i na osnovu čega?
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 18:24 08.09.2015

Re: huh

selica_nena
Ocu ne gine robija, imao 1,5 promila. Dakle, dete je do daljnjeg bez roditeljskog staranja, dakle siroče.



Netačno. Eno, svaki dan tokom leta viđam onog ubicu (kolima) kako se i dalje slobodno šećka po Beogradu

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=11&dd=19&nav_id=925884

Luka Karadžić jači od pravosuđa


Deseta godina je od kada je u saobraćajnoj nesreći poginula Branislava Rebić (22). Za izazivanje nesreće optužen je Luka Karadžić, ali presude još nema.

(od tada prošlo godinu dana, pa je dakle 11. godina)
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 18:34 08.09.2015

Re: huh

selica_nena
E jbg! Siroče je i sa takvim ocem <_<


Tehnički je valjda moguće da je siroče i sa takvim ocem. Ne znam šta kaže zakon za vanbračne zajednice, da li je otac i tada staratelj po automatizmu, ili mora i neke formalnosti da se obave.

I da, tehnički - "dečko bio pijan, vozio brzo..." A dečko ima i živu ženu, i još dvoje dece s njom. Sve bre pišu novinari, kada su ovako bitne stvari, a ne onako samo ofrlji kao za ostale nebitne vesti.

Ubr, ima jedan istog imena i godina kao i ovaj što ga majka hvali kako nikad ne pije, osim kada izađe (sic!), koji je na FB strani Pit Stop Cafea (iz Batajnice, baš takođe) napisao "Kao Kod Kuće!".

Mož si misliti koliko li se samo puta vraćao iz te svoje "kuće" kolima - i u kakvom stanju. Samo pukom srećom do sada nije ubio nečije tuđe dete ili ženu (a možda i muža, ma koliko su muževi trenutno nepopularna imenica i po rodu i po "pih, kakvi su, svi siledžije" ☻). Pitam se da li bi i tada naslovi bili "Mosntrum" i sl. ili bi posle 10 godina to bio samo još jedan od brojnih ovdašnjih "evo samo malo, još par decenija i oma će da se osudi" slučajeva. A ne daj bože da je svešteno lice, pa još pedofil, ih, to direktno ide u zastaru.



selica_nena selica_nena 21:28 08.09.2015

Re: huh

Mož si misliti koliko li se samo puta vraćao iz te svoje "kuće" kolima - i u kakvom stanju.


I kad se desi, svi u čudu.
selica_nena selica_nena 13:47 08.09.2015

Re: huh

Dakle, odbrana tvrdnje u autorskom tekstu? Dobro, aj da probam.
Ako je taj otac bio toliko neodgovoran da pijan vozi ženu i dete, da se bahati putem prelazeći dozvoljenu brzinu (ovo o čemu sam pisala se desilo, postoji policijski zapisnik sa uviđaja), izazvao sudar u kojem su učestvovala tri vozila i tom prilikom mu žena poginula, a dete lakše povređeno - o čemu pričamo? Da je bio trenutak nepažnje koji se može svakom desiti. Ne kažem da se ne može desiti, ali ovde je bio vremenski period u kojem otac nije imao kontrolu ni nad sobom ni nad vozilom! Da li treba opravdati pijanstvo za volanom? Kajanje koje će ga pratiti celog života, krivicu koju će isplatiti robijanjem ili to što je dete trenutno kod dede i babe dok sud ne odluči kome će ga dati na staranje? Šta ono treba da branim?
Tvrdnju da je dete pored takvog oca siroče? Dragi Unuckable, koliko god se igrali rečima, ostaje činjenica da dete nema roditelje koji vode brigu o njemu. Dakle - siroče.
Unfuckable Unfuckable 13:55 08.09.2015

Re: huh

nema potrebe da se žestiš, samo sam pitao.
Odgovor ti je malo nategnut i krcat "izvedenicama".

Ako sebi dopustim sličan stil mogao bih da se zabrinem nad činjenicom da majčinu odgovornost uopšte ne primećuješ kao i da je dete još pre te nesreće na neki (jelte) način već bilo siroče, mislim ako ćemo da spekulišemo, samo napred.
selica_nena selica_nena 15:36 08.09.2015

Re: huh

Ma ne žestim se, bre, malo me ponela diskusija, a i još sam pod utiskom o toj nesreći. Čuj da se žestim na blogu!?
Stvarno sam mnogo puta bila u prilici da gledam slične scene oko ulaska u auto sa pijanim vozačem. I da, slažem se da i majka snosi odgovornost. Samo... Huh, koliko god racionalno razmišljali i trudili se da pravedno sagledamo neku situaciju, koliko god puta ponovili da je niko ne tera da živi sa pijanom budalom, a još manje da s njim pijanim seda u auto, ostaje činjenica da ima mnogo brakova koje održava strah od odlaska.
looping looping 14:35 08.09.2015

1

Žena živi sa mužom nasilnikom zato što nema kud?
E tu mi se sve skljokalo. Zašto, bre, uvek žena snosi krivicu za muške bahatosti, pa i kad životom plaća trpljenje.

Žena ne snosi krivicu za mušku bahatost ali zato trpi posledice iste. To je ono kad se odabere partner a kasnije se partner trpi i slušaju se njegova naređenja zato što se nema kud.
Prema ovom opisu veća prava imaju žene u Pakistanu nego u Srbistanu.
selica_nena selica_nena 15:38 08.09.2015

Re: 1

Imaju žene ljudska prava u Srbistanu, samo ih ne koriste u punoj meri. Pitanje je zašto i da li je strah jedino što ih drži u braku.
rade.radumilo rade.radumilo 15:42 08.09.2015

Re: 1

Pitanje je zašto i da li je strah jedino što ih drži u braku.


U Srbistanu je još uvek razvedena žena "raspuštenica", razvod je najcrnja sramota koja može zadesiti familiju a nasilje prema ženama se ne tretira kao nešto loše.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 18:00 08.09.2015

Re: 1

rade.radumilo
Pitanje je zašto i da li je strah jedino što ih drži u braku.U Srbistanu je još uvek razvedena žena "raspuštenica", razvod je najcrnja sramota koja može zadesiti familiju a nasilje prema ženama se ne tretira kao nešto loše.

Ne znam odakle ovakve tvrdnje koje se masovno šire preko medija.
Raspuštenica, pa šta?
Razvod nije najcrnja sramota u Srbiji. Razvoda ima koliko hoćeš. Naravno da nije prijatno. Ali u Srbiji je prava, najcrnja sramota nemati posao ili ostati bez posla. Ili nemati uslove za lečenje i lekove.
Sramota osim za borce za rodnu ravnopravnost i ljudska prava koje boli ona stvar za sve krupne stvari koje ozbiljno muče ovu zemlju.
Nasilje prema ženama se u Srbiji tretira kao nešto loše, osim kod onih koji to ne tretitraju kao loše. Koliko njih, takvih, ima to je drugo pitanje. I da li se druge zemlje razlikuju u tom aspektu od Srbije je treće pitanje.
Inače kreten koji vozi familiju pijan ... ne znam šta da mu uradim a da ne oštetim preostali deo porodice. Iskreno, ne bi mi bilo žao da mu se uzme dete.
tyson tyson 21:46 08.09.2015

Re: 1

U Srbistanu je još uvek razvedena žena "raspuštenica", razvod je najcrnja sramota koja može zadesiti familiju a nasilje prema ženama se ne tretira kao nešto loše.

To naprosto nije tačno.


predatortz predatortz 21:47 08.09.2015

Re: 1

tyson
U Srbistanu je još uvek razvedena žena "raspuštenica", razvod je najcrnja sramota koja može zadesiti familiju a nasilje prema ženama se ne tretira kao nešto loše.

To naprosto nije tačno.




Ma, da je tačno ne bi bilo toliko razvoda...
Jukie Jukie 14:37 08.09.2015

Naravoučenije

Ne treba ići na slave kolima jer znaš da će se vozač napiti.
Ovaj deo dok pred kolima cupka i premišlja se treba uraditi pre nego što se uopšte krene.
antioksidant antioksidant 14:40 08.09.2015

Re: Naravoučenije

Ovaj deo dok pred kolima cupka i premišlja se treba uraditi pre nego što se uopšte krene.

apsolutno, mada ovaj post je iznijansiran pa tu postoji i sloj o mogucnostima da jedan bracni partner odcupka svoje bez straha od samara.
nim_opet nim_opet 14:43 08.09.2015

odnos prema pijanstvu

Jel jos neko primetio da mi imamo izrazito opusten odnos prema pijanim ljudima koji voze kola? Ja razumem da se ljudi osecaju samouvereno posle nekoliko casica, ali sa tolikog broja svadbi, slava, rodjendana i krstenja sam odlazio ili gledao kako odlaze, ljudi koji ne bi smeli da hodaju pokretnim stepenicama, a kamoli voze, i gde se ostatak drustva nimalo nije uzbudjivao zbog toga? Da ne spominjemo da je stav prema kaznenoj politici jos ludji - ako se ne zakuca u nekoga i ne ubije drugog vozaca, pesaka, saputnika, obicno se zavrsava na "pa sta, svoja kola je slupao"....Imam utisak da se socijalno mnogo vise konfrontiramo oko genralnih stavova nego pojedinacnih aktivnosti, pa iako "svi znaju da bije zenu", "svi vide da vozi pijan", niko nece da se suprotstavi direktno, ali zato bez problema ulaze u konflikt oko politickih partija, vodja, itd.

maksa83 maksa83 14:57 08.09.2015

Re: odnos prema pijanstvu

Jel jos neko primetio da mi imamo izrazito opusten odnos prema pijanim ljudima koji voze kola?

Ja nemam. Oduzimao bih im dozvolu doživotno, pošto ih uštrojim da se ne razmnožavaju i tako prenose loše gene i kvare nam rasu.
rade.radumilo rade.radumilo 15:38 08.09.2015

Re: odnos prema pijanstvu

Jel jos neko primetio da mi imamo izrazito opusten odnos prema pijanim ljudima koji voze kola?


Šta više, svaki pokušaj suzbijanja vožnje pod dejstvom alkohola doživljavamo kao atak na lične slobode, a one koji disciplinovano odbijaju da popiju kada voze, sredina uglavnom gleda kao društvenog otpadnika.
selica_nena selica_nena 15:42 08.09.2015

Re: odnos prema pijanstvu

E baš to! "Nije čovek ako neku ne popije!" Ok, neka pije koliko hoće, ali bez ugrožavanja drugih.
predatortz predatortz 19:07 08.09.2015

Re: odnos prema pijanstvu

Šta više, svaki pokušaj suzbijanja vožnje pod dejstvom alkohola doživljavamo kao atak na lične slobode, a one koji disciplinovano odbijaju da popiju kada voze, sredina uglavnom gleda kao društvenog otpadnika.


Pre godinu i nešto više, odlučio sam da uopšte ne pijem. Ni do tad nisam nešto šljemao, ali sam znao da popijem par čašica kad se baš raspištoljim.

Elem, na slavama i sličnim prigodama mi se natovari gomila lkova kojim, svakom ponaosob, moram da objašnjavam da ne pijem i da baš ni jednu ne pijem jer to ne želim. Bledo me gledaju, neki me čak i sažaljevaju. Kad im kažem da nemam nikakvih hroničnih tegoba, da to nije zbog zdravlja i moranja - tek onda im nisam jasan.

Skontao sam da je za naš narod društveno neprihvatljivo nekonzumiranje alkohola.
Tužno!
Out of Beirut Out of Beirut 15:02 08.09.2015

...

Саосећајан чланак који говори о људској бахатости.

Штета што је тема упропаштена ауторовим смером ка томе да се жена постави као жртва. Мени су говорили: ко се представља као жртва, жртва ће и постати ... много већа него што је икада раније била. (Узгред, то чујем понајпре од жена.)

Решење за бахатост захтева понизност. А феминизам је запоставио еманципацију женске свести.
selica_nena selica_nena 15:44 08.09.2015

Re: ...

Članak jeste o ženi koja je žrtva. I jeste ga pisala žena, možda otuda više saosećajnosti za žrtvu nego za bahatog vozača.
hogubadagri hogubadagri 19:50 08.09.2015

Re: ...

Ima odgovornosti i na njoj dosta, cinjenica da je istovremeno i zrtva nije opravdanje. Saosecajnost sa vozacem nema niko sem mozda zakon ako bude imao dobrog advokata, ali to je druga prica.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:07 08.09.2015

????

On otvara vrata i urla - šta čekaš, ulazi! Noge joj se oduzimaju, ali zna da i nagoveštaj odbijanja izaziva kod njega još veći gnev, psovanje, pretnje


A šta ako je i ona bila pripita, pa zajedno uživali u suludoj vožnji?
Nemoguće?
Zašto?

Smetaju malo ovi stereotipi, muž pijan i bahat, ona smerna, uplašena i poslušna.

Ne tvrdim ništa, ne pravdam nikog, samo mi smetaju stereotipi i pravdanje žene jer je žena.
Može li žena da bude skot?
predatortz predatortz 19:09 08.09.2015

Re: ????

hoochie coochie man
On otvara vrata i urla - šta čekaš, ulazi! Noge joj se oduzimaju, ali zna da i nagoveštaj odbijanja izaziva kod njega još veći gnev, psovanje, pretnje


A šta ako je i ona bila pripita, pa zajedno uživali u suludoj vožnji?
Nemoguće?
Zašto?

Smetaju malo ovi stereotipi, muž pijan i bahat, ona smerna, uplašena i poslušna.

Ne tvrdim ništa, ne pravdam nikog, samo mi smetaju stereotipi i pravdanje žene jer je žena.
Može li žena da bude skot?



Da, i meni je to zasmetalo. Prisustvovao sam sceni kada žena gura ključeve u ruke pripitom mužu. On čovek, svestan da je popio koju preko, traži da ona vozi. Ona neće iako je aktivan vozač. Kaže, ne voli da vozi noću.
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:59 08.09.2015

Re: ????

Ma da, sve je moguće, svašta je moglo prethoditi ovoj tragediji ali to se iz nekog razloga uopšte ne razmatra, odmah se žena stavi u isključivu ulogu žrtve bahatog muškarca.

selica_nena selica_nena 21:24 08.09.2015

Re: ????

Sve je moguće, ne kažem da nije. Svako od nas nosi neko iskustvo, predubeđenje, ko zna šta kad sagledava neku situaciju. Da li to znači da je pogrešno ili samo jedan ugao gledanja? Hm, zato i postoje ovakva mesta - da sagledamo stvar iz različitih uglova, zar ne? Da, postoje i pijane, bahate žene i nemam ni za njih trunku opravdanja.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana