Gost autor

Smanjenje telesne težine na malo drugačiji način

verauskokovic RSS / 24.08.2015. u 21:25

Gost-autor: Biljana Petković

Na fakultetu sam smatrala sebe debelom te čitala o dijetama, pridržavala ih se neko vreme i uglavnom je rezultat bio 2 dole 3 gore. Posle niza godina je saldo bio prilično iznad očekivanog. Onda su usledili saveti od "probuši kašiku" do preporuka različitih nutricionista.

Druženje sa nutricionistima je davalo rezultate, ali ne dugoročne. Pridržavala sam se neko vreme ali onda opet ponavljala priču sa onim „kilaža gore", uz uvek dovoljno dobar izgovor, zauztetost, put... nadje se već nešto. I tako sam vremenom digla ruke od toga da ću ikada skinuti taj višak kilograma. 

Iako je moj mozak „inženjerski" interesuju me različite stvari. Otišla sam na seminar „Dance Space Moleculs" u Zagrebu koji vodi Dr. Graziano Dominici. Dopao mi se sadržaj ali nisam znala šta tačno da očekujem. Bilo je iznenadjenje, ovoga puta, izuzetno prijatno. Na seminaru je pričao o svojoj coaching metodologiji rekavši „hajde sada da pokažemo na nečemu praktičnom". Teme na kojima se radilo su bile posao, partnerstvo, a jedan polaznik je rekao da želi da radi na svojoj kilaži kako bi je smanjio.

Hm, baš zanimljivo, pomislim. Da vidimo kako će izgledati to. Brzo sam shvatila da se ovo definitivno tiče i mene. Bio je to ozbiljan rad. Osim opšte priče, bilo je i dosta individualnog rada. Do tada nisam bila svesna sa čime sam svoju kilažu povezivala i zašto sam je tako brižno negovala, zašto sam bila „zavisna " od slatkiša i testa i bezuspešno pokušavala da promenim te „loše" navike. Tokom seminara, tokom pauze za ručak u razgovoru sam saznala da Dr. Graziano ima dve specijalizacije, od kojih mu je prva posle medicinskog fakulteta bila nutricionizam. Pitaala sam da li bi mi prepisao neku dijetu.

Očekivala sam da dobijem "strogu" dijetu. Usledilo je iznenadjenje. Dobila sam domaći zadatak da tri dana za redom pišem šta, koliko i u koje vreme jedem i informacije o trenutnoj težini. Ima vremena za dijetu. Posle tri dana još veće iznenadjenje. Potrebno je pojačati ishranu "dobrim masnoćama" i proteinima kako bi se organizmu obezbedilo sve što je potrebno i polako menjale navike. Izbacujemo belo brašno. Svo povrće je dozvoljeno (čak i u dijetama ozloglašena šargarepa) Masnoće sam pojačala u prepodnevnim satima. Za večeru svo povrće u "neograničenim" količinama tako da bude ukusno, lepo začinjeno,nešto proteina.. a šta konkretno? Pa izbor je moj, lista onoga što volim pa štikliramo šta se preporučuje.

Tu je u pomoć uskočio blog Ane Cubele, koji pratim već dugo i gde sam otprilike polovinu recepata mogla da koristim.

Ručak- vikendom kod kuće, odlično, ali šta radnim danom? Idea na primer, ima povrća svežeg i grilovanog, nešto pripremljenog mesa.. Dobro se uklapa i prodavnica koja je na par minuta od posla.

Krećem. Cilj ubrzavanje metabolizma i u isto vreme skidanje kilaže. Potrebne su i lagane vežbe ili pešačenje. Odabrala sam ovo drugo. I posle dve nedelje, kilaža malo manja ali obim se smanjuje brže. Zanimljivo. Posle 4 nedelje, kilaža počinje lepo da se smanjuje. Još koja nedelja kasnije i zastoj. Hm, zar ću opet po starom. Pridržavam se, zaista nije problem, ali mi nešto ne radi.

Požalim se nutricionisti, ponovo opišem kojim ritmom i šta jedem. Sada malo smanjimo masti... ali mi se nešto ne da.

Da li zaista želim da se oslobodim viška? Kada se pogledam u ogledalo, da. Mada, u suštini sam "tapacirana" relativno ravnomerno pa i ne deluje mnogo strašno.

Šta se to sa mnom dogadja? Opet nazad kod nutricioniste koji na moju sreću nije "samo" lekar i nutricionista već se bavi i coachingom, Dogovorimo sesiju preko skajpa. Postane mi jasno zašto sam želela da odustanem i u trenutku promenim odluku. I takonastavim ... i dodjem prvi put do 10kg manje :) 

Osećam se bolje, radim punom parom, koncenrtracija dobra svo vreme. Nije bilo krize "uh moram nešto slatko".

Da, bilo je u medjuvremenu još prijatnih iznenadjenja tipa jednom nedeljno večera obilna ugljenim hidratima.

I nije da sam je jedva čekala. Umesto na 7 dana, zaboravim pa carb večera bude tek devetog ili desetog dana.

Još uvek sam na „dijeti". Kada sam uspela da odem 10kg dole, mogu još recimo 5 i dodjem do kilaže iz studentskih dana. Kilaža iz studentskih dana je postao san koji sam mislila da nikada neću ostvariti. A u to vreme sam bila ubedjena, sa svojih šezdesetak kilograma, da sam „najdeblja na svetu" :)

Atačmenti



Komentari (0)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana