Filozofija| Gastronauti| Istorija| Ljudska prava

Ekler forever

freehand RSS / 19.08.2015. u 08:55

Taj će dan leta gospodnjeg 1975. ostati zapamcen po dva važna dogadaja: u Domu kulture od 4, 6 i 8 davana je "Ajkula", koju su u zagrebačkom "Nedeljnom popodnevu" najavljivali i kao "Ralje"; naziv po sebi i nije bitan ali film jeste, itekako: prvi susret sa Stivenom Spilbergom (čega tada nismo bili svesni) i prvi samostalni odlazak na matine, čega smo bili itekako svesni. Drugi dogadaj indirektno povezan sa ovim prvim bila je smrt Miladina Popovića, čuvenog pančevačkog sportiste i vlasnika poslasticarnice "Popović", lokalnog hrama sledbenika kulta Slatkog. Po čaršijskoj legendi - nikad proverenoj - iz "Popovića" su sladoled i kolači nošeni i na sofru drugu Titu i njegovim gostima. A ako ih je drug Tito guštao - o čemu bismo mi smrtni mogli da raspravljamo i na šta zamerke da stavljamo?

 radnja.jpg

Elem, standardna procedura kod odlaska u bioskop - do toga dana sa roditeljima ili školom - nalagala je da se posle bioskopske predstave obavezno u Popovićevoj sali sa ogromnim ogledalima i nikad dovoljno mesta za sve koji bi hteli da sednu, obavezno omlati žito sa šlagom ili kesten pire. To su, naime, u to vreme bili in dezerti vasspostavljeni od aktuelnih trendsetera. Ali, zašto je bitna Popovićeva smrt? Pa zato što su u poslastičarnici, za njegovu dušu, baš tog dana sve služili besplatno.

Tako da smo pre filma jeli žito, posle filma kesten-pire, a onda još sa netaknutim džeparcem na taj način sačuvanim trčali kod "Pelivana" ne bi li se doradili - sad već po slobodnom izboru - turskom ili grčkom baklavom, krempitom, šampitom ili šam rolnom. i onda sve zalili limunadom.

Mehkana struktura duha i slab karakter činili su da mi opredeljenja nikad nisu bila potpuno čvrsta i stamena. Pa je takav slučaj i sa poslasticama i potpunom unezverenošću kad se treba carstvu prvioleti: Zapad ili Istok, Beč, Pariz, Stambol ili Damask. Zato su mi ukusi i gastronomske sklonosti uvek vezane za ljude, mesta i dogadaje. 

Nadina klavir torta sa tri kore i tri fila, koja je imala tamno smedu i belu, a bogami i bež onako rasecena.

desserts.jpg

Francovi kajzeršmaren, dronjci od testa sa apfelmusom, što je neštonešto (by Maxa) - ni riba ni devojka, ni džem, ni pekmez, ni slatko ni slano, a jeste derivat jabuka proturenih kroz tehnološki postupak promene agregatnog stanja.

Sepova apfelštrudel - dakle štrudla sa jabukama ali germanska, od lisnatog testa, sa orasima i suvim groddem i štedro zalivena vanilinim testom.

Tulumbe iz "Jagode" (maskirani Pelivan), mekane a hrskave, slatke ali ne i preslatke, u sirupu koji se na rukama i majici ponaša kao superlepak.

Darina lička štrudla sa makom, ali takva da je testo debelo a nikad ni gnjeckavo ni suvo, sa filom od maka još debljim ali da se ne truni i ne ispada niti slatkoćom ubije apetit na prvi zalogaj.

Germknedle iz Valizere - na pari kuvana knedla od kvasnog testa, velika i mekana sa šljivom unutra a prelivena rastopljenim puterom sa mlevenim i pomešanim makom i šećerom.

Indijanci iz kruševackog "Sorca", šam preliven čokoladom, presladak i pregnjeckav, ustupak diktatu čaršijske mode za mlade adolescente.

Taštine tufahije: jedna za zanos, dve za šlog.

Baklava-sarmica sa pistacima iz otišavšeg "Carstva baklave", u harmoniji sastojaka koji grče i slade.

I ekler iz "Popovica" Sve potaman, u savršenom skladu.

kolac_07.jpg 

Neka mi na kraju bude dozvoljeno da uzviknem i ovo: PRAVDA ZA PALAČINKE!

Jer palacinka je tanko, žitko testo pečeno na tiganju pa premazano džemom od šipurka i posuto mlevenim orasima. Ili premazano džemom od kajsija. ili džemom od šljiva. Ono meko pečeno testo za picu na koje je nabacana nutela pa plazma, ili natrpano čokoladom pa udavljeno u šlagu - to nije palačinka. To je povladivanje niskim strastima i gladnim očima, alavosti i nedostatku stava kojim se prave strašne brazgotine na karakteru generacija koje stasavaju i koje možda decenije zaceliti neće.



Komentari (63)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Черевићан Черевићан 09:30 19.08.2015

Batami i ja

Brat mi cirku obozavo bogme
Pa ga sjeba,ima tom,ciroza
Ja pak slatkom odolet nemogu
A znam,porok, riknjavi me voza
freehand freehand 09:46 19.08.2015

Re: Batami i ja

A znam,porok, riknjavi me voza

Kad te voza ne vredi nervoza.
Mesto loza - pravi lek je boza!
tasadebeli tasadebeli 09:30 19.08.2015

Пишингери

Господине Фрихенд, ово је двије тисуће петнаеста година... Зашто се враћате у прошлост?


Кад смо већ код опредељивања између Беча и Стамбола, видим овде нико нема намеру да напише било шта о овој свињарији у Хрватској...







П.С. - Ма за све су криви они пишингери што су падали са неба у Дрвару '44.



freehand freehand 10:02 19.08.2015

Re: Пишингери

Кад смо већ код опредељивања између Беча и Стамбола, видим овде нико нема намеру да напише било шта о овој свињарији у Хрватској...

Možda zato što se svinjarije retko računaju u deserte? Što se opredeljivanja Istok-Zapad tiče to me sad asociralo na Salmana Rušdija, ali ne na istoimenu knjigu pripovedaka već na roman "Deca ponoći", u kome on tako bajno opisuje sve one turšije spravljane u Indiji da mi se čini da će njihovo neprobanje biti jedna od stvari koje će mi žviot učiniti neispunjenim.
st.jepan st.jepan 10:59 19.08.2015

Re: Пишингери

tasadebeli
Господине Фрихенд, ово је двије тисуће петнаеста година... Зашто се враћате у прошлост?
Кад смо већ код опредељивања између Беча и Стамбола, видим овде нико нема намеру да напише било шта о овој свињарији у Хрватској...


A garant je mislio, čik da mi i ovo istrolujete.
emsiemsi emsiemsi 12:03 19.08.2015

Re: Пишингери

tasadebeli
Господине Фрихенд, ово је двије тисуће петнаеста година... Зашто се враћате у прошлост?


Кад смо већ код опредељивања између Беча и Стамбола, видим овде нико нема намеру да напише било шта о овој свињарији у Хрватској...







П.С. - Ма за све су криви они пишингери што су падали са неба у Дрвару '44.




Ништа ново --- стандардна усташка посла.
freehand freehand 19:41 19.08.2015

Re: Пишингери

st.jepan
tasadebeli
Господине Фрихенд, ово је двије тисуће петнаеста година... Зашто се враћате у прошлост?
Кад смо већ код опредељивања између Беча и Стамбола, видим овде нико нема намеру да напише било шта о овој свињарији у Хрватској...


A garant je mislio, čik da mi i ovo istrolujete.

Ma kakvi. Ipak sam ja toliko mator i iskustan da mi na pamet ne pada da posumljam u sposobnost prilagođavanja ovašnjeg populusa na svaku temu i način prezentacije. Jedino sam od Tase, ipak, očekivao da se tu umulja nešto preko štrukli/gibanica transverzale.
ozdrljic ozdrljic 21:12 19.08.2015

Re: Пишингери

Ma kakvi

Free, pazi na pravopis! Meni je svejedno al', radi zene, u mene, moje Munire. Jako je osjetljiva... nemere to tako Free.
freehand freehand 21:16 19.08.2015

Re: Пишингери

ozdrljic
Ma kakvi

Free, pazi na pravopis! Meni je svejedno al', radi zene, u mene, moje Munire. Jako je osjetljiva... nemere to tako Free.

Pozdravi ti Muniru i kaži joj da se mane pravopisa no nek dadne neki recept za kakve gurabije ili hurmašice.
ozdrljic ozdrljic 22:38 19.08.2015

Re: Пишингери

Pozdravi ti Muniru

More, Baja, more, rekla je Munira umene. Jos kaze da povedes Krkisu ispod ruke u goste (kad je bal nek' je maskenbal), a ja, treba da se pobrinem za Brajovica i maksu83 i jos nekol'ko mi dragih blogokolega - pa, bujrum.
tasadebeli tasadebeli 23:00 19.08.2015

Re: Пишингери

freehand
st.jepan
tasadebeli
Господине Фрихенд, ово је двије тисуће петнаеста година... Зашто се враћате у прошлост?
Кад смо већ код опредељивања између Беча и Стамбола, видим овде нико нема намеру да напише било шта о овој свињарији у Хрватској...


A garant je mislio, čik da mi i ovo istrolujete.

Ma kakvi. Ipak sam ja toliko mator i iskustan da mi na pamet ne pada da posumljam u sposobnost prilagođavanja ovašnjeg populusa na svaku temu i način prezentacije. Jedino sam od Tase, ipak, očekivao da se tu umulja nešto preko štrukli/gibanica transverzale.



Ха, занимљивости са кереће телевизије из еуропске и цивилизиране Хрватске!

А закај се тај клип са Пуповцем на ХРТ-у не може више погледати?

Мамица су штрукле пекли, мени нису никај рекли, штруклице су пригорели, мамица су плакат штели...






Соу, мај дир Фри, вот кен ај сеј? Гибаница из ол ви нид?




maksa83 maksa83 10:01 19.08.2015

anarhija

ne bi li se doradili - sad već po slobodnom izboru - turskom ili grčkom baklavom, krempitom, šampitom ili šam rolnom.

Dadada... "slobodan izbor", a zapravo - golo bezakonje.
mirelarado mirelarado 10:06 19.08.2015

Re: anarhija

maksa83
ne bi li se doradili - sad već po slobodnom izboru - turskom ili grčkom baklavom, krempitom, šampitom ili šam rolnom.

Dadada... "slobodan izbor", a zapravo - golo bezakonje.


Дабре! Тејк сајдс, што би рек'о ФМ! Не може и Турска, и Грчка, и Швабе, и Маџари, и Французи...
jedi-knight jedi-knight 10:08 19.08.2015

nije baš desert, ali...

Zato su mi ukusi i gastronomske sklonosti uvek vezane za ljude, mesta i dogadaje.


Vala baš.
I one PKB viršle "uličarke", u bajatoj zemički, prelivene razvodnjenim senfom sada oživljavaju neku drugu stvarnost, a tada su bile samo obrok s' nogu. Višle su mi zauvek ostale kao deo detinjstva, bez obzira na ove današnje mlevene kljunove.

A tek ovo
maksa83 maksa83 10:20 19.08.2015

Re: nije baš desert, ali...

A tek ovo

mariopan mariopan 15:57 19.08.2015

Re: nije baš desert, ali...

jedi-knight
Zato su mi ukusi i gastronomske sklonosti uvek vezane za ljude, mesta i dogadaje.


Vala baš.
I one PKB viršle "uličarke", u bajatoj zemički, prelivene razvodnjenim senfom sada oživljavaju neku drugu stvarnost, a tada su bile samo obrok s' nogu. Višle su mi zauvek ostale kao deo detinjstva, bez obzira na ove današnje mlevene kljunove.

A tek ovo

Јаооо леба-масти и паприке

Ја се таман критички осврнула на фигуру ми, да видим јел' смем таква на плажу...и налетим на овај блог!!!
Идем да одвалим комад алве са чоколадом, грчке јер само такву имају али је иста као турска, гарантујем.....па нек иде живот.
docsumann docsumann 16:27 19.08.2015

Re: nije baš desert, ali...


jedan moj drug u napadu krativne nervoze, volio da pričao kako bi želio da bude kuvar. svjetski poznat. ustvari, jebeno slavan svjetski kuvar .... da po njega šalju helikopter da bi ga prebacili na neku mega jahtu gdje se sprema krem de la krem džet set parti (Naomi Kembel slavi nešto jako važno ...) i onda on samo virne u kuhinju, uzme prstohvat mrvljenog peršuna, nehajno ga razbaca po glavnom jelu (neka do zla boga rijetka i skupa riba). i to je sve. opet u helikopter, pa nazad u svoju vilu na nekom ušuškanom tropskom ostrvu. a račun veći za petocifren broj...
zilikaka zilikaka 16:15 20.08.2015

Re: nije baš desert, ali...

A tek ovo


Štos mene tiče, fali još dosta paprike.
jinks jinks 10:27 19.08.2015

...

Šta li je onda bio onaj Vasa iz Vasine torte. Istočnjak, zapadnjak, ili Nešto između :)
freehand freehand 10:48 19.08.2015

Re: ...

jinks
Šta li je onda bio onaj Vasa iz Vasine torte. Istočnjak, zapadnjak, ili Nešto između :)

Ili brica, ili primaš, il seoski đilkoš. A moguće i sva tri.
jinks jinks 10:53 19.08.2015

Re: ...

Po priči sa veba bio je jagodinski apotekar. I nije on smislio tortu već je nazvana po njemu, iz zahvalnosti što je spasio dva života :)
freehand freehand 10:54 19.08.2015

Re: ...

jinks
Po priči sa veba bio je jagodinski apotekar. I nije on smislio tortu već je nazvana po njemu, iz zahvalnosti što je spasio dva života :)

Eto - ubodoh ko prstom u vreo fil.
G.Cross G.Cross 11:03 19.08.2015

A, Znas kako se torte od badema peku?

Ko se ovoga seca moze da bude ponosan da je moja generacija.

bocvena bocvena 11:57 19.08.2015

Re: A, Znas kako se torte od badema peku?

kolači se dele na žute (sve te vanile, voća, šlagovi, šamovi i koštunjavo voće) i crne (čokolada s čokoladom u svim agregatnim stanjima)

ja narkomanski pristupam crnima.

najjjjjnajjjjviše volem - čokoladni sufle + kugla sladoleda od vanile + šumsko voće! ta kombinacija slatkog i kiselog, toplog i hladnog...mmmmm.
freehand freehand 13:11 19.08.2015

Re: A, Znas kako se torte od badema peku?

najjjjjnajjjjviše volem - čokoladni sufle + kugla sladoleda od vanile + šumsko voće! ta kombinacija slatkog i kiselog, toplog i hladnog...mmmmm.

Suflei, sorbei, i za Filipa Mladenovića - čorbei.
NNN NNN 14:50 21.08.2015

Re: A, Znas kako se torte od badema peku?

kolači se dele na žute ... i crne

i sokovi
bocvena bocvena 19:37 21.08.2015

Re: A, Znas kako se torte od badema peku?

pa da.
highshalfbooze highshalfbooze 11:52 19.08.2015

Prilog

Sa makom, sa višnjama, sa rogačem, saSirom....

Jelica Greganović Jelica Greganović 20:28 19.08.2015

Čitam i

osećam kako se gojim, svaka reč mi se lepi u predelu kukova naročito...
A da je slatko, jeste...preslatko
freehand freehand 20:42 19.08.2015

Re: Čitam i

Jelica Greganović
osećam kako se gojim, svaka reč mi se lepi u predelu kukova naročito...
A da je slatko, jeste...preslatko

A opredeljivanje? Hvali Stambol drž se Beča politika?
Uzgred - Saher torta bila mi je baš veliko razočaranje dok nisam probao Mocart kugle.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:49 19.08.2015

Re: Čitam i

Uzgred - Saher torta bila mi je baš veliko razočaranje dok nisam probao Mocart kugle.

Ne bih ja Stambol nikada za Beč menjala po pitanju kulinarike, naročito slatkišne. Što se mene tiče, Saher torta je leba u boji sa pekmezom, a Mocart kugle ne volem, marcipan mi ima ukus na Karbofiks lepak.
freehand freehand 20:50 19.08.2015

Re: Čitam i

Saher torta je leba u boji sa pekmezom

To ti kažem.
Mocart kugle ne volem, marcipan mi ima ukus na Karbofiks lepak.

Kad su te zeznuli da duvaš pogrešan lepak.
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:54 19.08.2015

Re: Čitam i

Kad su te zeznuli da duvaš pogrešan lepak.

Ma kaki, ja lepci ne konzumiram ni u kom obliku. Samo za lepljenje. Naročito ga ne jedem ukoturanog u kao kolač.
zilikaka zilikaka 21:47 19.08.2015

Re: Čitam i


Uzgred - Saher torta bila mi je baš veliko razočaranje dok nisam probao Mocart kugle.


Komšija, ovo ću ti potpisati u podne, u ponoć. Samo, ja to vidim kao izuzetke koji potvrđuju pravilo. Kao recimo baklava s orasima - u obrnutom slučaju.
Msm, da se ne lažemo, al sve počinje od materijala (ima i ona narodna za pitu).
Za većinu tih Stambolskih specijaliteta ti treba martijala za brat bratu 2 evra, a da naraniš minibus.
Kilo šećera, kilo brašna, litra ulja i možda koje jaje i pola limuna.
Ima doduše malo da se petljaš, ima gde treba veštine, al sadržaj je taj.

E, al da te vidim da sklepaš iole pristojnu tortu, il kolače, iz opusa opcije koju zastupam, za duplo toliko, i to onu malu, za pojesti posle ručka.

To pričam iz ličnog iskustva, jer nikad više tulumbi nisam pravila nego devedesetih.
Doduše, u to vreme se vrteo među poznanicima i recept zvani "torta od jednog jajeta", al me stvarno nešto nije vuklo da probam.



freehand freehand 21:54 19.08.2015

Re: Čitam i

To pričam iz ličnog iskustva, jer nikad više tulumbi nisam pravila nego devedesetih.

Ovo je primer koji kaže da svako pravilo ima izuzetke, i da se ne mora bogatstvo i životni vek uložiti ne bi li se napravila eeeekstra (tako kažu flizerke i kozmetičarke, dakle oteeeeegnuto "e" poslastica. Tulumbe su čudo kulinarstava!
Doduše, u to vreme se vrteo među poznanicima i recept zvani "torta od jednog jajeta", al me stvarno nešto nije vuklo da probam.

Torta koju ja najbolje opravim(možda zato što je jedina u opusu!) jeste plazma torta. Nije da ne ide materijala ali sve je po receptu Džona Lija Hukera: bum, bum, bum, bum. Bitedanke.
maksa83 maksa83 23:51 19.08.2015

Re: Čitam i

Ne bih ja Stambol nikada za Beč menjala po pitanju kulinarike, naročito slatkišne.

Gospođo, da li ste zainteresovani za resor Ministarstva Odbrane kad dođemo na vlast?
zilikaka zilikaka 16:14 20.08.2015

Re: Čitam i

Gospođo, da li ste zainteresovani za resor Ministarstva Odbrane kad dođemo na vlast?


E SAD ću odmah da krenem sa radom na terenu!

Nećete u Vojvodini dobiti ni 15%.



...a za tebe ćemo samo pustiti malo priču po čaršiji, kolko da stigne do tetaka i ujni.

vrabac_u_steni vrabac_u_steni 21:33 19.08.2015

salamice...



moj najdrazi sitni kolac po slavama
zilikaka zilikaka 21:49 19.08.2015

Re: salamice...

moj najdrazi sitni kolac po slavama


Os sitni' kolača, što reče tamo kolega, preferiram bajadere.
Al ako može, ne s margarinom neg s puterom.
P.S. I Menaž čokoladom, naravno.
stefan.hauzer stefan.hauzer 01:12 20.08.2015

Re: salamice...

preferiram bajadere.

ali nikad, nikaaad, nisam jeo jednu istu bajaderu; ima milion podverzija (zavisi od keksa koji se koristi ili količine orasa, lešnika, pa ona s belom čokoladom - za koju i nisam siguran da je bajadera, ali domaćica koja je napravila, tvrdi da jeste) i svaka je dobra.
mirelarado mirelarado 22:07 19.08.2015

Маркиза

Од свих торти и колача које сам научила да правим, у мојој породици остала је омиљена она која се најлакше припрема - маркиза. Ригорозно по рецепту г-ђе Спасеније Пате Марковић из Великог народног кувара.

zilikaka zilikaka 22:20 19.08.2015

Re: Маркиза

Од свих торти и колача које сам научила да правим


Ovaaj, ja sam se usudila da pokušam da napravim tortu ne više od desetak puta u životu.

Naravno, ko što gore rekoh, prethodno sam naređala pošten sadržaj i krenula. svakoj, ali svakoj je nedostajalo elementarne estetike. Kore su mi bile krive i nejednake, ima kad su se i lepile i kidale. Fil je umeo da bude redak, a ako sam ova dva uspela da kompenzujem, nikad, al nikad nisam uspela da je valjano nafilujem spolja, da se ne vide tragovi noža.
A baška što je svaka bila i naherena.

Opet, moja patnja je trajala taman koliko se ista nije načela.
Ono, kad turiš toliko pomenutih oraha, čokolade, jaja i putera, a brašna il gustina eventualno na vr' noža, tu teško da možeš nešto da zajebeš.
freehand freehand 22:31 19.08.2015

Re: Маркиза

Ono, kad turiš toliko pomenutih oraha, čokolade, jaja i putera, a brašna il gustina eventualno na vr' noža, tu teško da možeš nešto da zajebeš.

Komplikuješ život.
Šta fali ovoj torti, od malo krompira, testa, šljive i prezli?

zilikaka zilikaka 22:38 19.08.2015

Re: Маркиза

Idealna

Ima toga još onoliko. Slovaci u Banatu imaju nešto što zovu " buhtli" a u pitanju je testo ko za ktofne, al kuvano na pari pa se sitne kuglice uvaljaju u mak.
...šta ta ti kažem...
mirelarado mirelarado 20:55 20.08.2015

Re: Маркиза

Naravno, ko što gore rekoh, prethodno sam naređala pošten sadržaj i krenula. svakoj, ali svakoj je nedostajalo elementarne estetike. Kore su mi bile krive i nejednake, ima kad su se i lepile i kidale. Fil je umeo da bude redak, a ako sam ova dva uspela da kompenzujem, nikad, al nikad nisam uspela da je valjano nafilujem spolja, da se ne vide tragovi noža.
A baška što je svaka bila i naherena.


Ех, Зили, и моји ураДци нису били експонати за изложбу, али јестиви веома. Падобранци су, рецимо изгледали к'о неке егзотичне, крљуштаве шкољке, но то конзументима на детињим рођенданима није сметало, све би одмах смазали.
zilikaka zilikaka 21:02 20.08.2015

Re: Маркиза

Doobro, pošto smo apsolvirati to sa tortama (ili nismo?), kako niko ne spomenu recimo jabuke u šlafroku?
freehand freehand 21:24 20.08.2015

Re: Маркиза

zilikaka
Doobro, pošto smo apsolvirati to sa tortama (ili nismo?), kako niko ne spomenu recimo jabuke u šlafroku?

Koješta ovde nije spomenuto, no biće da ili tema nije interesantna, ili da tekst ne izaziva želju da se odgovara ili komentariše, ili je vreme potpuno pogrešno.
Kao da sam o šećernoj vuni kao patiserijskom čudu pisao.
freehand freehand 08:33 20.08.2015

Baklave





arianna arianna 09:39 20.08.2015

Re: Baklave

mmmmm, gledam ovaj tvoj blog i osećam da se gojim


ajd kad je bal, nek je masknebal











freehand freehand 09:42 20.08.2015

Re: Baklave

ajd kad je bal, nek je masknebal

A ni reč o sladostrasti?
ENivej, baklave koje sam ja gore okačio stvarne su. Pripremao (scenu) pre snimanja, guštao posle.
arianna arianna 09:47 20.08.2015

Re: Baklave

A ni reč o sladostrasti?


Šta reći o sladostrasti? Bečki patišpanji ne preferiram
a volim, sve što vole mladi


zilikaka zilikaka 16:08 20.08.2015

Re: Baklave


Pripremao (scenu) pre snimanja, guštao posle.

Sunce ti kalaisano!

Za vako nešto bih i ja preispitala svoje čvrste političke stavove.

...samo nakratko, naravno.

bocvena bocvena 16:24 20.08.2015

Re: Baklave

ja i baklave jedem čokoladne:)

zilikaka zilikaka 16:31 20.08.2015

Re: Baklave

ja i baklave jedem čokoladne:)


Već te vidim kao predsednicu lokalnog odbora naše opcije.

...a ti beše radiš sa velikim brojem ljudi a imaš i rodbine gde ono?

docsumann docsumann 17:00 20.08.2015

Re: Baklave

bocvena
ja i baklave jedem čokoladne:)



čokoladne baklave bez šlaga su kao (samo) jedno pivo
freehand freehand 19:58 20.08.2015

Re: Baklave

bocvena
ja i baklave jedem čokoladne:)


U jednoj od baklava fotografisanih narečenom zgodom ima i čokolade. Čak nisam siguran da to nije ona prva.
zilikaka zilikaka 17:51 20.08.2015

U bre!

Sad videh da mi se Pajke na tvom prethodnom blogu BAŠ ražestio.

Pošto je blog zaključan (a vala i krajnje je vreme bilo, udavismo ko veliki), domaćine, ne zameri da iskoristim ovaj prostor da mu se direktno obratim:

Pajiću, prijatelju, druže, brate, samo sam se šalila malkice.
Nema bre razloga da se ič zbog mene sekiraš, ja ni samu sebe ne shvatam ozbiljno.

Ako sam kojim slučajem u neznanju nesmotrenosti povredila tvoje duboke emoucije spram čizkejka il bilo čega drugog, prašćaj rode, ako ikako možeš.



P.S. A ako ikad ponovo zabasaš na ove prostore, voljna sam da te izvedem na ono mesto što sam ti preporučila, pa taman odabrao i poručio i čizkejk, od svega ponuđenog .

srdjan.pajic srdjan.pajic 21:02 20.08.2015

Re: U bre!

zilikaka
Sad videh da mi se Pajke na tvom prethodnom blogu BAŠ ražestio.

Pošto je blog zaključan (a vala i krajnje je vreme bilo, udavismo ko veliki), domaćine, ne zameri da iskoristim ovaj prostor da mu se direktno obratim:

Pajiću, prijatelju, druže, brate, samo sam se šalila malkice.
Nema bre razloga da se ič zbog mene sekiraš, ja ni samu sebe ne shvatam ozbiljno.

Ako sam kojim slučajem u neznanju nesmotrenosti povredila tvoje duboke emoucije spram čizkejka il bilo čega drugog, prašćaj rode, ako ikako možeš.



P.S. A ako ikad ponovo zabasaš na ove prostore, voljna sam da te izvedem na ono mesto što sam ti preporučila, pa taman odabrao i poručio i čizkejk, od svega ponuđenog .





Ma de bre, zili, nisam se ražljutio, ja već i zaboravio. Jebo čizkejk, ustvari je trebalo samo da kažem u svom prvom komentaru da ja prosto volim čizkejk više od tih svadbarskih torti, i da izbegnem sukob oko ove jako bitne teme.

I ja sam, kao maksa, tu rastrzan, veliki deo familije su mi prečani, gore sa severa Bačke, ali sam imao tu sreću da odrastem u kući koja je bila prva do poslastičarnice tamo na Zrenjanincu. Turske, posle Goranske (sad je više nema). Tako da mi je baklavica ko rod rodjeni.

Naravno da sam rad biti vodjen na svako dobro mesto sa slatkišima, ustvari, obično kad dodjem u Bgd bacam se u potragu za istim, pa onda vodam moju mnogobrojnu familju, i srpsku i amerčku po tim mestima. Nisam bio par godina pa ne znam kakva je situacija, ali kad sam bio nešto mi nije polazilo za rukom da nadjem pristojno mesto u gradu za ožderavanje slatkim. Što je najgore, ni moji ne znaju da preporuče, jer niko od njih i ne ide na slatkiše, mahom iz finansijskih razloga.

U to ime, evo malo bruklinskih baklavica (hvala Budimcu):


zilikaka zilikaka 21:46 20.08.2015

Re: U bre!

U to ime, evo malo bruklinskih baklavica


Pazi kad ni boju nisu potrefili...
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:49 20.08.2015

Re: U bre!

zilikaka
U to ime, evo malo bruklinskih baklavica


Pazi kad ni boju nisu potrefili...



Ne, to je malo povuklo na zeleno, u transportu, mislim, znaš gde je Bruklin, a gde je Kolorado...
freehand freehand 23:00 20.08.2015

Re: U bre!

srdjan.pajic
zilikaka
U to ime, evo malo bruklinskih baklavica


Pazi kad ni boju nisu potrefili...



Ne, to je malo povuklo na zeleno, u transportu, mislim, znaš gde je Bruklin, a gde je Kolorado...

Da nije sa spanaćem?
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:43 21.08.2015

Re: U bre!

freehand
srdjan.pajic
zilikaka
U to ime, evo malo bruklinskih baklavica


Pazi kad ni boju nisu potrefili...



Ne, to je malo povuklo na zeleno, u transportu, mislim, znaš gde je Bruklin, a gde je Kolorado...

Da nije sa spanaćem?

Ovde se ta vrsta spanaća malo drugačije zove.

Biznis oprtjuniti, ustvari razvojna šansa za Srbiju, i region: proizvodnja baklavica sa gandžom. To bi ovde planulo ko ništa. Prvi zadatak onog niccolovog udruženja hobi političara moglo bi da bude da se izlobira legalizacija proizvodnje travice u Srbiji, ako ne za duvku, ono za ishranu. Sine, to ako krene, pa se raširi po regionu, neće trebati niko da miri, piše deklaracije, izvinjava se, itd. Biznis povezuje bolje nego bilo šta drugo.
G.Cross G.Cross 18:28 21.08.2015

Re: U bre!

zilikaka
U to ime, evo malo bruklinskih baklavica


Pazi kad ni boju nisu potrefili...


To je zato sto nisu baklave neg tzv "Ruzice" (one okrugle, levo)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana