Društvo| Moj grad| Život

Jedan petak, IKEA i Staletović

Srdjan Staletović RSS / 06.08.2015. u 13:10

Ispričaću vam jednu kratku priču. Priča nema ime, preziva se Staletović i potpuno je istinita.

U novembru 2013, nakon uspešne rekonstrukcije, uselili smo se u novi dom na Zvezdari. Jeste da smo papire za gradnju čekali 14 meseci, ali smo tek po dobijanju svih potrebnih dokumenata – obavili posao. Kad sam od opštine Zvezdara dobio pravosnažnu upotrebnu dozvolu (kojom ti se verifikuje da si sve uradio po pravilima i platio svakojake dažbine) osećao sam se kao IKEA kad im onomad ministarka Mihajlović dodelila dozvolu.Znači, moćno.

Malo nakon useljenja (negde januar 2014.), odnesem u Katastar nepokretnosti sve što je potrebno kako bi ta služba obavilia uknjižbu objekta onakvog kako on danas izgleda, a nakon izgradnje potpuno u skladu sa projektom i dobijenim dozvolama. Kao da nisam u Srbiji, zar ne?

U februaru 2014. dobijem dopis iz Katastra sa zahtevom da podnesem još neki papir. Učinim to odmah i – ako mi verujete – zaboravim na tu instituciju, na svoj predmet, na uknjižbe...

Jutros, pozovem info-telefon Katastra i, gle čuda, javi mi se veseli, mlađi muški glas sa sve „izvolite, kako mogu da vam pomognem“? Prenosim vam naš dijalog u celini:

Ja: „Imam broj predmeta, pa ako biste mogli da mi kažete šta se s njim dešava“'

On: „naravno, dajte broj...“

Ja: (izdiktiram broj i dodam) „ne žuri mi se, ali bi bilo lepo da znam kad će obaviti uknjižbu...“

On: „Ovako...vaš predmet dodeljen je referentu M.Ž. (da ne otkrivam identitet, ali dobio sam puno ime) 19. marta 2015 godine i tamo se nalazi....“

Ja: „Ako sam dobro razumeo, moj predmet se od marta nalazi kod M.Ž. Fino, mogu li da je čujem...prebacite mi vezu da se raspitam ko nje o sudbini predmeta“?

On: (blagi osmeh) „Na žalost, refrenti nemaju telefon...to nije moguće...moraćete doći lično kad je prijem stranaka...“

Ja: „Referenti nemaju telefon???

RGZ...
RGZ...
Izvinite, u 2015. godini zaposleni u Katastru nepokretnosti u Beogradu, nemaju telefon...,mislim, lokal na koji mogu da se jave...???“

On: (opet blagi osmeh, kapiram da je čovek na mojoj strani) „Da, nemate mogućnost da sa referentima pričate telefonom. Procedura je da dođete ovde i pričate sa šefom Pravne službe o vašem predmetu“.

Ja: „Zaboga, komplikovano...dobro, evo doći ću u ponedeljak ujutru pa mi recite....“

On: „A, ne, ne, gospodine...ne ide tako – vi živite na opštini Zvezdara, to znači da u Pravnu službu možete doći samo petkom između 11 i 15 sati...“

Ja: „Samo petkom? Neverovatno...dobro, hajde...sutra je petak, znači dođem u 11 i tražim M.Ž. – je l tako?“

On: „Na žalost nije...pošto živite na Zvezdari, a u toj pštini je gužva – onda morate da dođete u kancelariju 36 kad god možete, pa da vam tu zakažu kog petka između 11 i 15 možete doći do pravne službe...“

Ja: (smejem se). „Znači da dođem kad mogu da zakažem jedan petak od danas do kraja godine, kako bih video šta je s predmetom koji je M.Ž. dobila 19. marta ove godine...jer ona nema telefon...ima samo Pravnu službu, a ta služba ima šefa..?“

On: „Na žalost, tako je...hvala vam Staletoviću“.

-          hvala dečku na info-telefonu što je bio ljubazan i strpljiv

-          izvinjavam se kompaniji IKEA, pominjem ih samo kao primer

-          molim Vladu Srbije da odvoji nešto novca i uvede telefone referentima Katastra nepokretnosti

-          nadam se da će M.Ž. pročitati ovu priču

Eto. Znači, moćno...

(slika preuzeta sa sajta RGZ. Mogući potpis slike: "Katastar - tako domaćinska atmosfera!")

Atačmenti



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

rade.radumilo rade.radumilo 14:13 06.08.2015

Sličan slučaj

Dom Zdravlja "Voždovac".

Zakazivanje kod ušnog lekara, obavlja se telefonom na broji koji je objavljen na nekakvom papiru koji tamo stoji. Na taj telefonski broj se niko i nikada ne javlja. Apsolutno. Niti se u prostorijama, dotičnog odeljenja čuje da nekakav telefonski aparat zvoni, kada upotrebite mobilni telefon.
Onda dođeš uživo:

- Dobar dan, želeli bi da zakažemo pregled za gospođu M.K.
- Ne možete ovako, morate pozvati telefonom.
- Na taj telefon se niko ne javlja.
- (Neki glupav izgovor)... Zakazivanje se obavlja isključivo telefonom.
- Sačekajte trenutak... (Izvadim mobilni, okrenem broj, prebacim na speaker)
- Šta to radite?
- Pa evo zovem taj broj telefona, ne čujem da negde nešto zvoni.
- Pa ne, znate, nije taj telefon na odeljenju...
- Daćete mi vaše ime i prezime, pošto ne nosite na radnoj uniformi.
- A šta će vam moje ime i prezime?
- Da navedem u prijavi, koju ću podneti.
- Za kad ste želeli da zakažete?
- ...
cane cane 16:03 06.08.2015

Re: Sličan slučaj

Zakazivanje kod ušnog lekara, obavlja se telefonom na broji koji je objavljen na nekakvom papiru koji tamo stoji. Na taj telefonski broj se niko i nikada ne javlja.


pa verovatno ne cuju dobro...



tyson tyson 23:30 06.08.2015

Voždovačka kazna za nepismenost

Dobar dan, želeli bi da zakažemo pregled za gospođu M.K.

Možda te čovek nije razumeo. Trebalo je da kažeš "želeli bismo da zakažemo pregled..."


marco_de.manccini marco_de.manccini 14:16 06.08.2015

срђанов чоис

Е, не може и телефон и Звездара, од нечега се мора одустати.

А тек понедељак не може никако.
svarog svarog 15:28 06.08.2015

Zaslužena

kazna što si hteo da radiš po propisima
blogov_kolac blogov_kolac 10:57 07.08.2015

verzija cuvenog vica o jehovinim svedocima

Prema jednoj cuvenoj urbanoj legendi nekad je negde neko stvarno otvorio svoja vrata za dva iskusna propovednika jehovinih svedoka i primio ih u svoj stan i izrazio zelju da do kraja saslusa njihovu pricu. Oni su ga samo nemo pogledali i iskreno priznali da do te faze jos nikada pre nisu stigli u svojoj praksi, i da ne znaju sta dalje treba da pricaju.

Tako je i sa velikim brojem nasih propisa i propisanih procedura - ni onaj sto ih je sastavljao nije verovao da ce ih iko do kraja sprovoditi i ispostovati, a sta tek reci za nasu birokratsku kastu koja je "u obavezi" da ih se pridrzava. To je jedna slepa ulica sa vise nego dovoljno obezbedjenih mogucnosti za skretanje gde uvek mozes alternativnim putem da stignes do cilja, a valjda se prosto podrazumeva da niko nije toliko naivan da veruje da sam glavni/zvanicni put igde vodi na kraju.
rade.radumilo rade.radumilo 11:02 07.08.2015

Re: verzija cuvenog vica o jehovinim svedocima

prosto se podrazumeva da niko nije toliko naivan da veruje da sam glavni/zvanicni put igde vodi na kraju


Ne, nego se pretpostavlja da je glavni put blokiran i da ti moraš potražiti alternativne pravce u vidu formulara E50, E100, E200...
Povremeno se dogodi da glavni put nije potpuno blokiran i da neko uspe njime da stigne do odredišta. Takav propust se ispravi u sledećoj reviziji podzakonskih akata.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:49 07.08.2015

Obrati se...

...ministarki građevine. Valjda to pod nju potpada. Ona nam pravi, pored svih iznad i ispod nje, niz problema i lažnih obećanja. I to radi tako da je penzionerska populacija oduševljena. A ja sam zgrožen.
mariopan mariopan 22:13 07.08.2015

..

Koliko se sećam, rešenje da mi je kuća upisana u katastar Republike Srbije sam dobila u roku od mesec dana, od podnošenja zahteva za upis, i to na kućnu adresu. Nigde nisam morala da idem da tragam za tim dokumentom.

Iznenadilo me da je kuća upisana u katastar Republike Srbije a ne (samo) naše opštine, grada, ali valjda tako treba?

Imala sam sve potrebne papire, nisu tražili ništa dodatno a najvažniji papir bila je upotrebna dozvola ( koju izdaje komisija pošto pregleda objekat) + plaćene komunalije i ispoštovani propisi o gradnji objekta.

Da je mene neko ovako "prošetao" po službama opštine i kancelarijama mislim da bi me o'ma sutra pominjali u novinama, u onoj rubrici crna hronika.... i naslov bi verovatno bio " luda žena kišobranom mlatila službenike u opštini"
mariopan mariopan 22:17 07.08.2015

..

Eh, skoro da zaboravim

SREĆNO VAM USELJENJE!

Ipak je to velika stvar, skućiti se, makar da imate i malo problema, ja se nadam da će se to rešiti, nekog petka sigurno a možda i pre.
Srdjan Staletović Srdjan Staletović 12:16 09.08.2015

Re: .. Zašto sam to napisao?

Jer moramo kao građani, jedni druge, da podsećamo da nam sistem koji uređuje kako živimo još uvek ne radi. Da je najčešće zastareo ili neprilagođen potrebama. Nije ovo napad ni na čiju funkciju, poziciju, pripadnost ili stručnost - ovo je, poput bajke "Carevo novo odelo" - potvrda da nam stvari ne idu od ruke.
Danas Staletović, sutra neko drugi.
Vole li se ministri međusobno, ima li predsednik opštine ljubavnicu, u koje kafane šefovi nekih stručnih službi odlaze - nisu moje teme. Želim da imamo sistem katastra, zdravstva, obrazovanja, zapošljavanja...koji radi. A, za sada ne radi dobro.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana