Društvo| Ekologija| Gradjanske inicijative| Muzika| Sex

Glave nam u pijesku, al’...

albicilla RSS / 28.07.2015. u 21:12

Ova vlada je pronašla način da ne poništi zabranu lova na grlice koju je uvela 19 juna, pa da onda dozvoli lov na te iste grlice, a da oba pravna akta koji su u direktnoj koliziji važe u isto vreme – jedan za međunarodnu, a drugi za burazersku upotrebu. Jer ovo nije više Srbija. Kako nije?

Niste li već neke davne večeri zaspali u Jugoslaviji, a probudili se u SCG? I ništa vam nije bilo čudno. Potom ste zaspali u SCG, a probudili se u Srbiji. Pa vam opet ništa nije čudno. Potom ste zaspali u Srbiji. I još se niste probudili.

Ja sam već neko vreme imao čudan osećaj da nešto nije u redu. Da više ne govorim. Već njačem ili blejim, šta li.

Pre 14 godina su karabinjeri prekinuli let 120.000 mtrvih ptica. Pre 12 godina su udruženja posvećena zaštiti prirodne baštine svih građana ove zemlje – i naoružanih i nenaoružanih – podnela prvi zahtev za brisanje prepelice i grlice sa spiska lovne divljači. Zbog tih i kasnijih stotina hiljada mrtvih, a letećih ptica (procenjuje se da je u tom periodu preko dva miliona ptica prošvercovano iz zemlje), država Srbija je u Briselu doživela teško šamaranje. 

Tokom bilateralnog skrininga u vezi s poglavljem 27 evropskih pravnih tekovina (tema je životna sredina) u u novembru 2014, naša delegacija je hrabro iznela tvrdnju kako je srpsko zakonodavstvo iz te oblasti potpuno usklađeno s evropskim. I mislila da je time završtila posao, te da je vreme za šoping.

A onda je delegacija EU povadila fascikle sa spiskovima pitanja. I krenula, sve po spisku. Kako ovo? Zašto ono? Neformalnim kanalima, do srpskih zaštitara je iz Brisela kasnije stigao komentar da, kada je reč o poglavlju 27, pred sobom ni iz jedne zemlje-kandidata nisu imali diletantskiju delegaciju (dobro, može biti da su oni rekli „nespremniju“, ali kakva je razlika?).

apsurdistan%201_zpse2czfnxw.jpg
 
Ubrzo nakon briselskog šamara, Koalicija NVO Srbije za zaštitu ptica, sačinjena od preko 50 organizacija, podnela je novi, sada već četvrti po redu zahtev za zaštitu prepelice i grlice. Znajući da sebi ne sme da dozvoli novu blamažu, ovog puta je Ministarstvo poljoprivrede ozbiljnije shvatilo svoj posao.

 I 19. juna zaštitilo bar grlicu, koja se dotle već našla i na Evropskoj crvenoj listi ugroženih vrsta. Naime, dok se vlada od leta Balkanskih ptica na ovamo snebivala, Srbija je izgubila daljih 30% gnezdilišne populacije ove vrste!

Potom su počeli pritisci. Propašćemo načisto, kažu, ako 400 kasapa ne dođe u komercijalni lov. A šta je to komercijalni lov? Niko to i ne zna.

No, u praksi, običan lovac mora da plati ne baš beznačajnu članarinu, odvoji svoje slobodno vreme za volonterski rad na održavanju lovišta i tako stekne pravo da po lovnom danu ubije ograničen broj divljači.

Sa druge strane, opet u praksi, imate komercijalnog „lovca“. To je onaj koji dreši kesu i za to, a protivno Zakonu, može da puca koliko mu se prohte. Stotine ptica po jednom pucaču u jednom danu. Platio je kome treba i koliko treba.

A usled silne želje da im izađe u susret, ova vlada je uporedo donela i drugi Pravilnik kojim, kažu, ne poništavaju onaj prvi, ozbiljni su oni ljudi, nego ga samo dopunjavaju, pa kažu da je lov grlice izuzetno dozvoljen, ali samo u svrhu naučnog istraživanja. Komercijalnog, dakako.

I to me je konačno probudilo, ta istovremena zabrana lova i dozvola lova na jednu te istu vrstu. Može?!? Može! Da, samo gde? Jer, kakva-takva, Srbija je ipak u Evropi.

apsurdistan%202_zpsc4sxktqa.jpg

400 kasapa je bilo razlog da ova vlada dozvoli izlov jedne ugrožene vrste. A šta je 400? I u kakvoj je buli ova zemlja ako će 400 pucača puta 2,5 evra po grlici da nam spase budžet i predupredi grčki scenario?

Jedno podsećanje: pre 45 godina je i po 200 kasapa prašilo lovištem Ečka u isto vreme. Da, samo jednim lovištem. Usled takvog lovnog gazdovanja (u pristojnom svetu se to zove istrebljivanje), danas u čitavoj Vojvodini nije ostalo grlica za više od 400 pucača. Sledeće godine ih neće biti za više od 200. Potom ih više neće ni biti.

Rekoh da su me ta dva pravna akta probudila. I shvatio sam gde se nalazim. Ovo može biti samo Apsurdistan.  Jer samo tamo sve može. A da ništa ne može.

Šta učiniti? Kao građanin ove zemlje, zahtevam od svog Ministarstva poljoprivrede da javno prezentuje plan naučnih istraživanja koja počinju za dva dana. Ozbiljan je to svet, mora da ga imaju.

Da vidimo svrhu tih istraživanja, ciljeve, preciznu metodologiju, ogledne površine, obim, očekivane retultate, kvalifikovanost izvršilaca (koliko doktora nauka – i kojih nauka, te kakve su im reference za istraživanje grlica kod nas)? Ko je naručilac posla, ko ih finansira i koliko, kako će da podnose izveštaje i kome? Pa dalje, da vidimo rezultate i sve ostalo. To ne može biti nedostupno javnosti.

Edit: Samo što sam postavio blog, bukvalno, procureo je među lovcima još noviji Pravilnik, kojim se onaj junski poništava, a lov na grlicu (a i prepelicu) dozvoljava! Da na to dodam, overen i potpisan pravni akt je među njima cirkulisao i pre nego što je objavljen u Službenom glasniku i tako postao pravosnažan.

Predstavnici Koalicije NVO za zaštitu ptica su pozvani sutra, u sredu, na sastanak u Ministarstvo poljoprivrede gde će biti stavljeni pred svršen čin (neko je, jel’te, uprkos svom trudu samo statirao, a neko, bogme, i svršio), a interesi (krivo)lovnih tur-operatera i lovokradica postavljeni iznad interesa građana Srbije. Po ko zna koji put.

I tako je grlica bila zaštićena celih mesec dana, koji je, doduše, već padao tokom lovostaja. Već od prvog avgusta možemo da očekujemo 400 vrhunskih italijanskih ornitologa koji će sada pohrliti da najsavremenijim naučnim metodama proučavaju ugroženost grlice u Apsurdistanu.

Pa da otvorim ja još jedan Valter dok ih čekam... i, do buđenja u nekom novom apsurdu, ko zna kad i ko zna gde: svi na pod – ovo je privatizacija! Živeli!

 



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

kakapo kakapo 09:03 29.07.2015

Projekat

"Šta učiniti? Kao građanin ove zemlje, zahtevam od svog Ministarstva poljoprivrede da javno prezentuje plan naučnih istraživanja koja počinju za dva dana. Ozbiljan je to svet, mora da ga imaju.
Da vidimo svrhu tih istraživanja, ciljeve, preciznu metodologiju, ogledne površine, obim, očekivane retultate, kvalifikovanost izvršilaca (koliko doktora nauka – i kojih nauka, te kakve su im reference za istraživanje grlica kod nas)? Ko je naručilac posla, ko ih finansira i koliko, kako će da podnose izveštaje i kome? Pa dalje, da vidimo rezultate i sve ostalo. To ne može biti nedostupno javnosti
."

Potpuno se slažem, uostalom to sam onomad i predlagao na tvom prošlom postu. Nego, nešto mislim, možda predmet tih naučnih istraživanja i nisu grlice? Nego mi! Naslov projekta:"Ima li granica?" Cilj istraživanja: "Utvrditi do kada ove budale mogu da gutaju bezočne laži i trpe cinične bezobrazluke?". A izabrani smo, kao ciljna grupa, na osnovu naših već dobro poznatih postignuća na tom polju... Eksperimente koji su u toku vidimo svaki dan: hrast, bazilika, novosadski kučići lutalice (da spomenemo samo proteklih nekoliko dana)... Razgranat je to projekat, eto, imaju i sekciju za loto.
Jadne grlice, ni krive ni dužne, stradaju zbog nas!
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:40 29.07.2015

Re: Projekat

Znam da je možda malo mimo, ali ipak...Grlice su toliko nežne ptice da ih je, zbog ljupkosti, elegancije i devojačke pojave, i narodna poezija primetila i zapamtila. Kumrije. Ne razumem kako neko i zašto uopšte može da ih ubija? Niti zašto ih neko konačno ne zaštiti od pomora, i pobrine se da ne ostanu samo reč u stihu.

hoochie coochie man hoochie coochie man 20:51 29.07.2015

Re: Projekat

Grlice su toliko nežne ptice da ih je, zbog ljupkosti, elegancije i devojačke pojave, i narodna poezija primetila i zapamtila.


I ne samo ona.
Moja draga majka moje ćere često zove "bakine grlice"

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana