Astronomija| Kućni ljubimci| Planeta| Život

Pasje vrućine

myredneckself RSS / 24.07.2015. u 22:46

Gledam neki dan moju ulicu. Pusta, bez vesele dečje graje, bez tupih udaraca dečačkih skejtbordova o asfalt, bez ptica, bez uobičajenog saobraćaja, bez daška vetra. Pritisli  sparina  i sunce moju bačku ravnicu sa svih strana, pa nas dinstaju na tihoj vatri danima. Povremeno promakne po neko, valjda samo onaj ko baš mora. Sve se to  ovih dana spustilo na Dunav, ili  traži zaštitu u klimatizovanim prostorima. Grad je prazan, a zamislite, šoping centri puni. U to sam se uverila neki dan kad sam morala da svratim u BIG, i kad sam jedva našla slobodan parking. Pomislila sam prvo, da nije njegova prvosveštenička ekselencija, prajm minister, iznenada odmrznuo novce a da ja to ne znam, pa je  narod u euforiji i k'o pušten s lanca počeo da kupuje sve i svašta?! Ubrzo su me razuverili prazni butici i besposlene prodavačice. Punom parom radili su samo kafići u kojima se vodila borba prsa u prsa za stolice i slobodno mesto, i šetači, šetači, šetači...Ljudi šetaju sa decom, onako porodično, i hlade se. Šta će?! BIG je ovih dana postao instant  korzo, pravi rock'n'roll posle toliko vremena,  jer nas već drugu nedelju ne napuštaju strašne pasje vrućine.

A kad će vrućine, ako neće sad?! Vreme im je. Sunce sija na sve nas i ima svoj uobičajeni sezonski ritam. Dobro, dobro...i poneku oscilaciju. Naravno da ja u suštini uživam,  nekako još uvek podnosim vrućinu, rashlađujem se i možda ponekad  procedim neku psovku, ali sam zapravo bezopasna.

Leto je moja sezona.

I ovog leta kadgod mogu pratim prirodu  od izlaska do zalaska sunca. To divno čudo ovog sveta! Pada mi na pamet Prust, kad kaže da usporimo život i jasnije vidimo sve njegove detalje. Pa eto onda, pitam se šta je to pasje vreme, i kakve su to pasje vrućine? I kakve veze s tim ima moj pas Mala, koja ne voli vrućinu, posebno ovu vojvođansku sparnu varijantu? Ali, ja znam šta ona voli, i misli. Švrćka se ona po bašti, ali kad baš pripeče hoće da ima slobodan pristup klimatizovanom prostoru u kući, pa da joj jedini napor bude igra s njenom koskom,  da spava do kasno popodne u rashlađenoj udobnosti, da živne tek predveče kad hoće da krene u redovni špacirung po okolišu. Tako da, i nije joj to neki pasji život. Ponekad bih volela da se menjamo. 

Dakle, kakve veze imaju veoma toplo vreme u ovo doba godine i psi? Ustvari, nikakve. Ovo vreme ima veze sa  zvezdama i sazvežđima i njihovim klackanjem po Univerzumu. Sasvim kratko,  astronomsko-laički, sazvežđe Orion, poznato i kao Lovac, u svojoj blizini ima sazvežđe Veliki Pas, tj. Canis Maior. Po starim predanjima Veliki pas je jedan od Orionovih lovačkih pasa. U sazvežđu Veliki Pas nalazi se zvezda Sirijus, (oko osam svetlosnih godina od nas) poznata  kao "zvezda Pas" još iz antičkih vremena. sirius-300x221.jpg

Izuzimajući naše Sunce, Sirijus je najsjajnija zvezda našeg neba vidljiva sa Zemlje. Plavo-beli, ili  belo-plavi, najsvetliji dijamant. Kad bi nam on sijao umesto Sunca, dan bi bio svetliji oko 25 puta.  Njegova toplota ne dopire do nas, jer je  mnogo udaljeniji  od nas nego Sunce, (oko 500000 puta) što stari narodi i naučnici nisu znali. Tako da, ako je Sunce sijalica, Sirijus bi mogao biti neka moderna LED lampa, ali, od njegove toplote kod nas nema ni traga.  Stari Rimljani, Grci i Egipćani su  naslutili  veliku temperaturu ove zvezde (grčki, seirius - ekstremno vruć, užaren) koja  na površini ima temperaturu 10000 stepeni C, što je skoro dva puta više od temperature na površini Sunca.

Sredinom leta, on izlazi i zalazi sa Suncem, (konjunkcija sa Suncem), pa se izgubi  sa dnevnom svetlošću.  Stari Rimljani su znali da je Sirijus, iako se ne vidi po danu, još uvek tu na nebu,  pa su mislili da on dodaje svoju toplotu Sunčevoj, te da oni zajedno uzrokuju najvreliji period, najtoplije vreme u godini, tzv. dies caniculares,  pseće dane (canicula-mali pas) od početka meseca jula do druge polovine avgusta, a neki kažu i kasnije, do polovine septembra. (na severnoj hemisferi, na južnoj su to februar i mart). 

Tako su verovali. Ustvari, mnogo je ovakvih toplih dana sredinom leta  zbog aksijalnog nagiba Zemlje, kad je direktno okrenuta Suncu. To je već astronomija, o kojoj ja ne bih i ne mogu, ali koga zanima - precesija ekvinocija. Taj period  se od davnina zove pasje vrućine, ili pasje vreme, po zvezdi Pas - Sirijus, na engleskom jeziku period poznat kao the dog days of summer, tj. period  najtoplijeg i najsparnijeg dela leta.

No, na stranu predanja, ništa ne menja činjenicu da je danas kasni juli, i da nas čeka još puno vrelih dana.  Ako su u pravu oni koji kažu da pasje vrućine traju do početka septembra, treba pregrmeti i velikogospojinske vrućine. (28. avgust, i oko njega) Vrućine i sparine se nastavljaju, a meni ne preostaje drugo do da s Malom  patim u ovim doggoned letnjim danima.

(Eh, da i pleme u Africi, Dogoni, mi posle ovoga pada na pamet, kao slušna asocijacija. Pročitajte kao nepotrebno znanje, a nepotrebno znanje je kategorija koju ja obožavam.)

Pa šta, neka patimo, nek' se dinstamo, zar nije leto, i zar vrućini nije vreme?! Znam da ću patiti za ovim danima na zimu, ne smem ni da pomislim da ovo što kažem nije u redu. 

Vrućina je glavno letnje obeležje. Ono  što se nama u Novom Sadu dešavalo prošlog maja, juna, pa i jula, može se smatrati nedoličnim ponašanjem jednog leta.

Kaotakvog, da...

Manje kiše i oblaka ubuduće, nedolična leta!  Prekor zvuči dobro, hmm?! 

A ovogodišnje mi je... ma, bombona, ono pravo...

 



Komentari (121)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 23:17 24.07.2015

,

leto je moja sezona,
pade mi na pamet Perast:).
myredneckself myredneckself 23:28 24.07.2015

Re: ,

angie01
leto je moja sezona,
pade mi na pamet Perast:).

Hej NG, jesi li još tu? Nisi na moru, čim ti je Perast u mislima.
A voliš Perast, jel?
Ja obožavam Bigovo/a.
angie01 angie01 23:30 24.07.2015

Re: ,

, jesi li još tu?


tu,...sa'cu d'idem.
myredneckself myredneckself 23:38 24.07.2015

Re: ,

angie01
, jesi li još tu?


tu,...sa'cu d'idem.

Tutanj, pakuj se i za mene, kad si već u mogućnosti.
Tri majice, dva šorca, jedna haljina, pareo i pešest kupaćih kostima, i bog da te vidi.


docsumann docsumann 23:44 24.07.2015

Re: ,

angie01
leto je moja sezona,
pade mi na pamet Perast:).



PERAST

(Thomas Bernhard)


U Perastu smo se obraćali većem broju osoba pokušavajući da od njih saznamo kome pripadaju napuštene i skoro ruinirane kuće i palate, jer o tome nigdje ništa nismo mogli da pročitamo. Ali svi kojima smo se obratili samo su se smijali na naša pitanja, okretali se i odlazili. Nekoliko kilometara dalje, u Risnu, čuli smo da u Perastu više nema nijedne normalne osobe, cio grad je prepušten većem broju ludaka, koji tamo mogu da rade što im je volja i koje jednom nedeljno država snabdijeva namirnicama.
myredneckself myredneckself 00:05 25.07.2015

Re: ,

docsumann
čuli smo da u Perastu više nema nijedne normalne osobe,

Moguće.
Ova vrućina, kao, najviše izluđuje pse, a što ne bi i ljude?

Uh, nisam čitala TB.
Jel istina da pisci ponekad pre podne mrze sebe, a poslepodne ceo svet?
angie01 angie01 00:10 25.07.2015

Re: ,


U Perastu smo se obraćali većem broju osoba


o Perastu znam da je bio mesto u kome su ziveli kapetani ladja, koji kao takvi, nisu mnogo bas bili kod kuce, i da je mesto postepeno postalo pusto, kako su kapetani umirali, a deca odlazila,...poslednji put sam tamo bila pre jedno desetak godina i u sred napustenih kuca, radila je jedna kafana, a plaza nesto nize, natkriljena je bila granama bora, a voda bistra i mirisna,...u medjuvremenu su poceli da kupiju bogatasi kuce, Bregovic i sl i sad ne znam u kakvom je stanju i kako funkcionise.
angie01 angie01 00:12 25.07.2015

Re: ,

Tri majice, dva šorca, jedna haljina, pareo i pešest kupaćih kostima, i bog da te vidi.


D, upravo se tako i pakujem, za 5 minuta,...mene lako mozes da vodis na putovanje bilo gde, samo kaze, 'ajde i spremna sam dok trepnes...i uvek ispadne da ima i viska stvari:)
angie01 angie01 00:25 25.07.2015

Re: ,

vidi sto je sladak,




a preko puta je Gospa od Skrpjela.
myredneckself myredneckself 00:42 25.07.2015

Re: ,

NG
i uvek ispadne da ima i viska stvari:)

I neotpakovanih, neobučenih. Cipele uz ovo, kaiš uz ono...
Prošla su me odavno ta vremena, sada opušteno.
myredneckself myredneckself 00:44 25.07.2015

Re: ,

NG
o Perastu znam da je bio mesto u kome su ziveli kapetani ladja, koji kao takvi, nisu mnogo bas bili kod kuce, i da je mesto postepeno postalo pusto...



docsumann docsumann 06:26 25.07.2015

Re: ,

myredneckself
docsumann
čuli smo da u Perastu više nema nijedne normalne osobe,

Moguće.
Ova vrućina, kao, najviše izluđuje pse, a što ne bi i ljude?

Uh, nisam čitala TB.
Jel istina da pisci ponekad pre podne mrze sebe, a poslepodne ceo svet?


pa kod Bernharda je prisutan taj šarmantni mizantropizam .
posebno netrpeljivost prema njegovim sunarodnicima austrijancima.

cijenim da je on jedan od onih pisaca za koje ima smisla prvo se upoznati sa njegovom biografijom (interesantna i puno toga objašnjava), pa preći na književna dijela

preporučujem




blogovatelj blogovatelj 06:49 25.07.2015

Re: ,

cijenim da je on jedan od onih pisaca za koje ima smisla prvo se upoznati sa njegovom biografijom (interesantna i puno toga objašnjava), pa preći na književna dijela


Ukoliko je pisac "onaj pravi" uvek se treba upoznati i sa njegovom biografijom.
Razumevanje "društveno političkih okolnosti" u kojima su dela stvarana skoro uvek donose i nove uglove pod kojima čitalac vidi i razume pročitano.
docsumann docsumann 06:58 25.07.2015

Re: ,

Razumevanje "društveno političkih okolnosti" u kojima su dela stvarana skoro uvek donose i nove uglove pod kojima čitalac vidi i razume pročitano.


u Bernhardovom slučaju više se radi o porodično-psihološkim momentima. mada i socijalni milje poslijeratne austrije itekako ima uticaja.
myredneckself myredneckself 10:20 25.07.2015

Re: ,

docsumann
myredneckself
docsumann
čuli smo da u Perastu više nema nijedne normalne osobe,

Moguće.
Ova vrućina, kao, najviše izluđuje pse, a što ne bi i ljude?

Uh, nisam čitala TB.
Jel istina da pisci ponekad pre podne mrze sebe, a poslepodne ceo svet?


pa kod Bernharda je prisutan taj šarmantni mizantropizam .
posebno netrpeljivost prema njegovim sunarodnicima austrijancima.

cijenim da je on jedan od onih pisaca za koje ima smisla prvo se upoznati sa njegovom biografijom (interesantna i puno toga objašnjava), pa preći na književna dijela


preporučujem



Hvala na preporuci, doc.
Zauzvrat, pesma.


myredneckself myredneckself 10:24 25.07.2015

Re: ,

blogovatelj
uvek se treba upoznati i sa njegovom biografijom.


Naravno, a mnogi misle da je to nepotrebno znanje koje sam pomenula u postu.
angie01 angie01 11:11 25.07.2015

Re: ,

:))))), e, kada sam prvi put cula pricu o Perastu i kapetanima, odmah mi je prva asocijacija bila DZosipa i ova njena stvar.
freehand freehand 11:14 25.07.2015

Re: ,

docsumann
angie01
leto je moja sezona,
pade mi na pamet Perast:).



PERAST

(Thomas Bernhard)


U Perastu smo se obraćali većem broju osoba pokušavajući da od njih saznamo kome pripadaju napuštene i skoro ruinirane kuće i palate, jer o tome nigdje ništa nismo mogli da pročitamo. Ali svi kojima smo se obratili samo su se smijali na naša pitanja, okretali se i odlazili. Nekoliko kilometara dalje, u Risnu, čuli smo da u Perastu više nema nijedne normalne osobe, cio grad je prepušten većem broju ludaka, koji tamo mogu da rade što im je volja i koje jednom nedeljno država snabdijeva namirnicama.

A ono sa brodskim saputnicama i mulcma? Čija je to priča?
a_jovicic a_jovicic 22:28 25.07.2015

Re: ,

freehand
A ono sa brodskim saputnicama i mulcma? Čija je to priča?

A pa to je "preko puta" ... Lepetane ... Kažu da naziv potiče od 'talijanskog "le puttane" što mu u prevodu dodju "ljubavnice"
freehand freehand 22:33 25.07.2015

Re: ,

a_jovicic
freehand
A ono sa brodskim saputnicama i mulcma? Čija je to priča?

A pa to je "preko puta" ... Lepetane ... Kažu da naziv potiče o 'talijanskog "le puttane" što mu u prevodu dodju "ljubavnice"

Pozitivno brojanje za tebe. Aj jednom i neka pametna a da nije striktno vezana za struku.

Meni je tu priču pričao stari Bokelj iz Prčanja, ribolovac koji je kao takav - ribolovac - otišao početkom devedesetih u penziju. I o Stolivu. a bogami sam kod njega i nekakvu knjižicu o Prčanju i Boki pročitao no je davno bilo. Sve mi se smešalo : Austro-Ugari, Napoleon, Turci i Crnogorci. Samo se vina, pršuta i oliva dobro sećam.
a_jovicic a_jovicic 22:45 25.07.2015

Re: ,

freehand
a_jovicic
freehand
A ono sa brodskim saputnicama i mulcma? Čija je to priča?

A pa to je "preko puta" ... Lepetane ... Kažu da naziv potiče o 'talijanskog "le puttane" što mu u prevodu dodju "ljubavnice"

Pozitivno brojanje za tebe. Aj jednom i neka pametna a da nije striktno vezana za struku.

Meni je tu priču pričao stari Bokelj iz Prčanja, ribolovac koji je kao takav - ribolovac - otišao početkom devedesetih u penziju. I o Stolivu. a bogami sam kod njega i nekakvu knjižicu o Prčanju i Boki pročitao no je davno bilo. Sve mi se smešalo : Austro-Ugari, Napoleon, Turci i Crnogorci. SDamo se vina, pršuta i oliva dobro sećam.

Uh ... moram da ti priznam ... jeste vezano za struku ... Tamo mi bilo radno mesto ... Hidrografski institut RM
freehand freehand 22:47 25.07.2015

Re: ,

a_jovicic
freehand
a_jovicic
freehand
A ono sa brodskim saputnicama i mulcma? Čija je to priča?

A pa to je "preko puta" ... Lepetane ... Kažu da naziv potiče o 'talijanskog "le puttane" što mu u prevodu dodju "ljubavnice"

Pozitivno brojanje za tebe. Aj jednom i neka pametna a da nije striktno vezana za struku.

Meni je tu priču pričao stari Bokelj iz Prčanja, ribolovac koji je kao takav - ribolovac - otišao početkom devedesetih u penziju. I o Stolivu. a bogami sam kod njega i nekakvu knjižicu o Prčanju i Boki pročitao no je davno bilo. Sve mi se smešalo : Austro-Ugari, Napoleon, Turci i Crnogorci. Samo se vina, pršuta i oliva dobro sećam.



Uh ... moram da ti priznam ... jeste vezano za struku ... Tamo mi bilo radno mesto ... Hidrografski institut RM


Ok, samo si to na radnom mestu mogao da čuješ samo u okviru slobodnih aktivnosti.
Le Putanke i Kamenjarke.
a_jovicic a_jovicic 23:09 25.07.2015

Re: ,

freehand
Ok, samo si to na radnom mestu mogao da čuješ samo u okviru slobodnih aktivnosti.
Le Putanke i Kamenjarke.

... ovaj ... mislim ... pa kako da kažem ...

Setio sam se! ... Nije ... Proveravao sam toponime iz arhivskih materijala tokom crtanja pomorske karte!
emsiemsi emsiemsi 08:39 26.07.2015

Re: ,

myredneckself
angie01
leto je moja sezona,
pade mi na pamet Perast:).

Hej NG, jesi li još tu? Nisi na moru, čim ti je Perast u mislima.
A voliš Perast, jel?
Ja obožavam Bigovo/a.

Мени је летњи одлазак на море тешка глупост --- са 35 степени се оде на место где је још топлије, те где све кошта најмање дупло од онога што вреди.
Одлазак на море у летњем периоду је за сељаке.
emsiemsi emsiemsi 08:53 26.07.2015

Re: ,

angie01
Tri majice, dva šorca, jedna haljina, pareo i pešest kupaćih kostima, i bog da te vidi.


D, upravo se tako i pakujem, za 5 minuta,...mene lako mozes da vodis na putovanje bilo gde, samo kaze, 'ajde i spremna sam dok trepnes...i uvek ispadne da ima i viska stvari:)

Ваљда се и неке гаће понесу !?
myredneckself myredneckself 10:35 26.07.2015

Re: ,

MCMC
Одлазак на море у летњем периоду је за сељаке.


MC čoveče, u drugom periodu more s kontinentalne tačke gledišta zna biti dosadno, gloomy...
Većina ljudi više voli da se kupa, pliva, raduje, praćaka se... a ne da šeta i razbija od januarskog kontempliranja.
myredneckself myredneckself 10:38 26.07.2015

Re: ,

emsiemsi
angie01
Tri majice, dva šorca, jedna haljina, pareo i pešest kupaćih kostima, i bog da te vidi.


D, upravo se tako i pakujem, za 5 minuta,...mene lako mozes da vodis na putovanje bilo gde, samo kaze, 'ajde i spremna sam dok trepnes...i uvek ispadne da ima i viska stvari:)

Ваљда се и неке гаће понесу !?

Ma gaće nam ni ne trebaju, a ni nema mesta od četkice za zube.
Jukie Jukie 10:51 26.07.2015

Re: ,

emsiemsi

Мени је летњи одлазак на море тешка глупост --- са 35 степени се оде на место где је још топлије, те где све кошта најмање дупло од онога што вреди.
Одлазак на море у летњем периоду је за сељаке.

I prosvetne radnike, koji ne mogu da uzmu godišnji odmor ko ljudi
blogovatelj blogovatelj 15:04 26.07.2015

Re: ,

Мени је летњи одлазак на море тешка глупост --- са 35 степени се оде на место где је још топлије, те где све кошта најмање дупло од онога што вреди.
Одлазак на море у летњем периоду је за сељаке.


O, pa sad znam i ko si...
Kako su te divno majstori sa Tarzanije opisali, samo da znaš...
















ivana23 ivana23 23:42 24.07.2015

***

mirelarado mirelarado 23:56 24.07.2015

Пасје поподне

Сетила сам се филма Пасје поподне, са Ал Паћином, снимљеног по истинитом догађају. Био је август.



Занимљиво ми је да Италијани за хладноћу кажу да је пасја, fa un freddo cane (вероватно имајући на уму нешто попут "толико је хладно да ни пса не бих истерао напоље" ), док за врућину често кажу да је зверска, fa un caldo bestia.
myredneckself myredneckself 00:36 25.07.2015

Re: Пасје поподне

mirelarado
Сетила сам се филма Пасје поподне, са Ал Паћином, снимљеног по истинитом догађају. Био је август.

Pre nekoliko godina sam gledala ovaj film. Lametovo remek delo, po meni.
A Al Paćino, odličan.
mirelarado mirelarado 00:55 25.07.2015

Re: Пасје поподне

A Al Paćino, odličan.


Да, сјајан. И Ал и филм.
Ribozom Ribozom 11:19 25.07.2015

Re: Пасје поподне

Meni je knjiga dospela pod ruke nesto kad sam bio klinac i nista mi nije bilo jasno. Ne znam da li je u filmu bilo objasnjeno zasto pljackaju banku.

Kad smo kod vrucina, meni nedostaju. Na severu nam leto nije ove godine svracalo, temperature su 10-15 stepeni. No, i ne uspemo da se pozalimo svojima, jer je glavna tema kako se rashladiti u Srbiji.
mirelarado mirelarado 12:30 25.07.2015

Re: Пасје поподне

Meni je knjiga dospela pod ruke nesto kad sam bio klinac i nista mi nije bilo jasno. Ne znam da li je u filmu bilo objasnjeno zasto pljackaju banku.


Објашњено је, због пара за операцију промене пола љубавника главног јунака. Овде има детаљна прича о стварном догађају по којем је филм снимљен. Фасцинантно сведочанство о једној сасвим другачијој Америци. Данас би овакав догађај био незамислив. Што рече један од коментатора на Јутјубу, смакла би га полиција као зеца чим би промолио нос из банке.
myredneckself myredneckself 13:39 25.07.2015

Re: Пасје поподне

mirelarado
Meni je knjiga dospela pod ruke nesto kad sam bio klinac i nista mi nije bilo jasno. Ne znam da li je u filmu bilo objasnjeno zasto pljackaju banku.


Објашњено је, због пара за операцију промене пола љубавника главног јунака. Овде има детаљна прича о стварном догађају по којем је филм снимљен. Фасцинантно сведочанство о једној сасвим другачијој Америци. Данас би овакав догађај био незамислив. Што рече један од коментатора на Јутјубу, смакла би га полиција као зеца чим би промолио нос из банке.

Da, danas policija prvo puca, pa onda pita.

Ovo je film o bruklinskim alternativcima, pojavi obelodanjenih homoseksualnih veza u javnosti, gej barova, seksualnoj revoluciji, itd. Eh, taj Vijetnam, svašta se desilo posle njega.

(I couldn't explain why I did the things I did. So I went to this psychiatrist who explained to me I was a woman in a man's body. So Sonny right away wanted to get me money for a sex change operation: but where was he to get that? 2500 dollars! My God, he's in hock up to his ears already.) (Leon)
Edit: za Ribozoma, citat iz filma

Interesantan mi je i sindrom bystanders-a, u momentu ih se nakupilo puno, puno. Gledaju i zabavljaju se. Kao što je bilo sa onom nesretnom ženom Kiti Đenoveze.
Televiziji treba događaj, a ima moć da napravi heroja od svakoga. Interesantna scena je sa pica dostavljačem i kamerama, i ono, I'm a fucking star!
To su bili počeci, posle smo često saznavali šta sve može TV.



myredneckself myredneckself 13:45 25.07.2015

Re: Пасје поподне

Ribozom
Kad smo kod vrucina, meni nedostaju. Na severu nam leto nije ove godine svracalo, temperature su 10-15 stepeni.


Tako znači.
E, vidiš Ribozome, to je tipično leto s nedoličnim ponašanjem o kome ja govorim na kraju mog posta.
!0-15 stepeni, sramota!
freehand freehand 13:49 25.07.2015

Re: Пасје поподне

Ovo je film o bruklinskim alternativcima, pojavi obelodanjenih homoseksualnih veza u javnosti, gej barova, seksualnoj revoluciji, itd. Eh, taj Vijetnam, svašta se desilo posle njega.

Beš li i "Cruisin'" isto o Bruklinu?
Njujork svakako jeste, i Al Paćino svakako jeste.
Samo mi je kraj ostao nerazrešen, sa bar tri moguće staze za izlazak.
A kad smo već kod filma, i Al Paćina - da uvežemo sa temom i psima. Serpiko, ne?
freehand freehand 13:52 25.07.2015

Re: Пасје поподне

myredneckself
Ribozom
Kad smo kod vrucina, meni nedostaju. Na severu nam leto nije ove godine svracalo, temperature su 10-15 stepeni.


Tako znači.
E, vidiš Ribozome, to je tipično leto s nedoličnim ponašanjem o kome ja govorim na kraju mog posta.
!0-15 stepeni, sramota!

Sramota! na nama ovde štede sa tim hlađenjem a tamo i na ulici odvrnu do panja. Šta ti je standard, ljudi moji...
myredneckself myredneckself 14:10 25.07.2015

Re: Пасје поподне

freehand
Ovo je film o bruklinskim alternativcima, pojavi obelodanjenih homoseksualnih veza u javnosti, gej barova, seksualnoj revoluciji, itd. Eh, taj Vijetnam, svašta se desilo posle njega.

Beš li i "Cruisin'" isto o Bruklinu?
Njujork svakako jeste, i Al Paćino svakako jeste.
Samo mi je kraj ostao nerazrešen, sa bar tri moguće staze za izlazak.
A kad smo već kod filma, i Al Paćina - da uvežemo sa temom i psima. Serpiko, ne?

Ne mogu da se setim, ali NYC jeste.
Aaa...whistleblower Serpico, i tu ulogu je Paćino odigrao odlično. pada mi na pamet i The Panic in Needle Park (kod nas prevedeno kao Panika u parku droga) iz 1971. U tih nekoliko (i naravno malo kasnijih) filmova se Paćino upisao, po meni, danas ne mora više ni da igra. Car je, dovoljno je...

Edit:
našla sam. Serpiko i Pako.



freehand freehand 14:17 25.07.2015

Re: Пасје поподне

Ne mogu da se setim, ali NYC jeste.


myredneckself myredneckself 15:48 25.07.2015

Re: Пасје поподне

freehand
Sramota! na nama ovde štede sa tim hlađenjem a tamo i na ulici odvrnu do panja. Šta ti je standard, ljudi moji...

Ma, nije ulica bre free, već šoping mol, zatvoren objekat. Nadam se da gazda ne duguje za struju k'o onaj Bugarin.
freehand freehand 15:53 25.07.2015

Re: Пасје поподне

myredneckself
freehand
Sramota! na nama ovde štede sa tim hlađenjem a tamo i na ulici odvrnu do panja. Šta ti je standard, ljudi moji...

Ma, nije ulica bre free, već šoping mol, zatvoren objekat. Nadam se da gazda ne duguje za struju k'o onaj Bugarin.

Norveška, gnedige, Norveška.
Ribozom Ribozom 16:29 25.07.2015

Re: Пасје поподне

mirelarado
Meni je knjiga dospela pod ruke nesto kad sam bio klinac i nista mi nije bilo jasno. Ne znam da li je u filmu bilo objasnjeno zasto pljackaju banku.


Објашњено је, због пара за операцију промене пола љубавника главног јунака. Овде има детаљна прича о стварном догађају по којем је филм снимљен.


Haha, lepa pricica, ja sam se tada prvi put sreo sa ovom problematikom, pa mi je bizarnost cele price izgledala nestvarno. Film nisam gledao, odgledacu ga cim pre.
Ribozom Ribozom 16:32 25.07.2015

Re: Пасје поподне

freehand
myredneckself
Ribozom
Kad smo kod vrucina, meni nedostaju. Na severu nam leto nije ove godine svracalo, temperature su 10-15 stepeni.


Tako znači.
E, vidiš Ribozome, to je tipično leto s nedoličnim ponašanjem o kome ja govorim na kraju mog posta.
!0-15 stepeni, sramota!

Sramota! na nama ovde štede sa tim hlađenjem a tamo i na ulici odvrnu do panja. Šta ti je standard, ljudi moji...


Ne znam. Zena meni zabranila da ukljucujem grejanje u sred jula
myredneckself myredneckself 17:21 25.07.2015

Re: Пасје поподне

freehand
myredneckself
freehand
Sramota! na nama ovde štede sa tim hlađenjem a tamo i na ulici odvrnu do panja. Šta ti je standard, ljudi moji...

Ma, nije ulica bre free, već šoping mol, zatvoren objekat. Nadam se da gazda ne duguje za struju k'o onaj Bugarin.

Norveška, gnedige, Norveška.

Zar nije AV govorio neki dan o nekom bugarskom tajkunu što duguje 2 mil. evra za struju? Ne kapiram ovo Norveška.

EDIT:
ahaaa, Ribozom...
freehand freehand 17:24 25.07.2015

Re: Пасје поподне

myredneckself
freehand
myredneckself
freehand
Sramota! na nama ovde štede sa tim hlađenjem a tamo i na ulici odvrnu do panja. Šta ti je standard, ljudi moji...

Ma, nije ulica bre free, već šoping mol, zatvoren objekat. Nadam se da gazda ne duguje za struju k'o onaj Bugarin.

Norveška, gnedige, Norveška.

Zar nije AV govorio neki dan o nekom bugarskom tajkunu što duguje 2 mil. evra za struju? Ne kapiram ovo Norveška.

Umivanje bi pomoglo.
Ajd sad pogledaj taj Ribozomov komentar na koji sireagovala a ja se nadovezao.
Hint:
freehand
myredneckself
Ribozom
Kad smo kod vrucina, meni nedostaju. Na severu nam leto nije ove godine svracalo, temperature su 10-15 stepeni.


Tako znači.
E, vidiš Ribozome, to je tipično leto s nedoličnim ponašanjem o kome ja govorim na kraju mog posta.
!0-15 stepeni, sramota!

Sramota! na nama ovde štede sa tim hlađenjem a tamo i na ulici odvrnu do panja. Šta ti je standard, ljudi moji...

myredneckself myredneckself 17:30 25.07.2015

Re: Пасје поподне

freehand
myredneckself
freehand
myredneckself
freehand
Sramota! na nama ovde štede sa tim hlađenjem a tamo i na ulici odvrnu do panja. Šta ti je standard, ljudi moji...

Ma, nije ulica bre free, već šoping mol, zatvoren objekat. Nadam se da gazda ne duguje za struju k'o onaj Bugarin.

Norveška, gnedige, Norveška.

Zar nije AV govorio neki dan o nekom bugarskom tajkunu što duguje 2 mil. evra za struju? Ne kapiram ovo Norveška.

Umivanje bi pomoglo.
Ajd sad pogledaj taj Ribozomov komentar na koji sireagovala a ja se nadovezao.
Hint:
freehand
myredneckself
Ribozom
Kad smo kod vrucina, meni nedostaju. Na severu nam leto nije ove godine svracalo, temperature su 10-15 stepeni.


Tako znači.
E, vidiš Ribozome, to je tipično leto s nedoličnim ponašanjem o kome ja govorim na kraju mog posta.
!0-15 stepeni, sramota!

Sramota! na nama ovde štede sa tim hlađenjem a tamo i na ulici odvrnu do panja. Šta ti je standard, ljudi moji...



Ispravila se, štaa...
Umivam se stalno, ali nekako sve ide kao ono, Ti s' baba gluva! Kuvam pasulja.
Malo sam obnevidela od vrućine, pad koncentracije, i na trenutak pomislila da se to odnosi na onaj šoping mol koji se rashlađuje.
myredneckself myredneckself 12:01 26.07.2015

Re: Пасје поподне

mirelarado
Сетила сам се филма Пасје поподне, са Ал Паћином, снимљеног по истинитом догађају. Био је август.



Занимљиво ми је да Италијани за хладноћу кажу да је пасја, fa un freddo cane (вероватно имајући на уму нешто попут "толико је хладно да ни пса не бих истерао напоље" ), док за врућину често кажу да је зверска, fa un caldo bestia.

Samo da znaš, moja Mirela, ovaj komentar je neko prijavio za moj moderatorski panel.
Naravno da sam još uvek mlada i naivna, jer sam bila ubeđena da su svi subverzivni elementi poslušali moj savet da ne dolaze na mom blogu.
Ali eto nađe se još po neki, i to još ćuti, neće da preuzme odgovornost.
Ja sam konačno shvatila šta može vlast u rukama, i 'ladno ga izignorisala.
mirelarado mirelarado 12:24 26.07.2015

Re: Пасје поподне

myredneckself
mirelarado
Сетила сам се филма Пасје поподне, са Ал Паћином, снимљеног по истинитом догађају. Био је август.



Занимљиво ми је да Италијани за хладноћу кажу да је пасја, fa un freddo cane (вероватно имајући на уму нешто попут "толико је хладно да ни пса не бих истерао напоље" ), док за врућину често кажу да је зверска, fa un caldo bestia.

Samo da znaš, moja Mirela, ovaj komentar je neko prijavio za moj moderatorski panel.
Naravno da sam još uvek mlada i naivna, jer sam bila ubeđena da su svi subverzivni elementi poslušali moj savet da ne dolaze na mom blogu.
Ali eto nađe se još po neki, i to još ćuti, neće da preuzme odgovornost.
Ja sam konačno shvatila šta može vlast u rukama, i 'ladno ga izignorisala.




Мора да је неко ко не воли Ал Паћина, или му се тај филм не свиђа.
myredneckself myredneckself 18:05 26.07.2015

Re: Пасје поподне

mirelarado
Мора да је неко ко не воли Ал Паћина, или му се тај филм не свиђа.

Mislim da je neko slučajno pritisnuo dugme obavesti moderatora, šalim se.
anfieldroad anfieldroad 18:13 26.07.2015

Re: Пасје поподне

Beš li i "Cruisin'" isto o Bruklinu?



Mislim da je East Village (Ist Vilidž). Naime, kad sam daaavnih godina bio u New Yorku, prijateljica Džuli nas vodila u vizitu tog kraja, jer je bio za to vreme senzacionalan po slobodnom ispoljavanju sexualnih opredeljenja. Tada čak i za New York prava atrakcija. A realno, više su izgledali kao Hell"s Angels nego kao ono što bi očekivali od gej komune. Baš kao u Pasjem popodnevu, uostalom.
Inače, zanimljivost te posete je i to što smo živeli u jednoj zgradi na Vašington skveru koja je bila jedinstvena po tome što je u tom trenutku u njoj živelo 7 (sedam) dobitnika Nobelove nagrade!
freehand freehand 07:49 25.07.2015

Pasja vrućina,

... pasji život, Pasja poljana, pasja groblja. a bogami i pasja muda.
Čudan je to pridev, a kao da nije baš velika nagrada u opštem kosmičkom poretku roditi se i živeti kao najbolji čovek prijatelj.

Ljudi nije fer
da kao čovek živi ker.
myredneckself myredneckself 09:54 25.07.2015

Re: Pasja vrućina,

freehand
... pasji život, Pasja poljana, pasja groblja. a bogami i pasja muda.
Čudan je to pridev, a kao da nije baš velika nagrada u opštem kosmičkom poretku roditi se i živeti kao najbolji čovek prijatelj.

Čudan, to je valjda neka ljudska prokletinja. Ima bogami i pasji sin, koristi se kao gadna psovka još od srednjeg veka.
Pa ima pasjaluk, mi u Vojvodini imamo težak (najblaže rečeno) izraz za tu ljudsku osobinu - kerećevina, (značenje, otprilike - ljudska zloba, smešana s radošću od tog činjenja zla nekome) pa psina, praviti psine tj. ponašati se kao 'uncut... Sve negativni konteksti. Ne znam zašto je tako, ako neko zna neka javi.
A psi su tako divni, verni prijatelji. Čuo si za Rainbow Bridge?
To je mesto u raju, gde psi kad odu gore, a po prirodi stvari kraće žive u odnosu na ljude pa najčešće odu prvi gore, čekaju svoje prijatelje - vlasnike, u nadi da će i tamo gore opet biti zajedno.



Dž. Morison je jednom rekao, prijatelj je neko ko ti daje potpunu slobodu da budeš ono što jesi. Zao i naopak je donekle naš profil naspram pasa ako je to istina.
Ali, ako je za utehu, jednom drugom Džimiju (Stjuartu) je davno rečeno u jednom kultnom filmu, zapamti George, ni jedan čovek koji ima prijatelja nije propalica.

myredneckself myredneckself 10:15 25.07.2015

Re: Pasja vrućina,

freehand
Ljudi nije fer

Kad smo kod pesama, Ibrica Jusić.
Na kraju, mali duet. :)



Ljudi u hotel ne daju psima
Tu uvijek neki portir ima
Koji se zgrozi i poludi
Kad zajedno su i psi i ljudi

Ljudi u hotel puštaju ljude
Ljude lude, ljude mudre
Čudno si oni njima dragi
A kuda ćemo ja i Vagi

Jer taj portir prestane da diše
I pogled mu je čudno leden
U holu kad skupa vidi nas
A na računu sitno piše
Ibrica Jusić plus pas
Soba 501 osoba dvije

Nikada nije pas u hotelu
Obuven uprljao plahtu bijelu
Nit je u sobi kurve pipo
Galamio i kletve sipo

Nikada nije pas neki htio
Da pijan sruši hotel cio
Ni da po zidu svašta piše
I zavjesom cipele briše

Pa zašto u hotel ne daju onda
Da ja uvedem Vagabonda
Njemu je posve malo dosta
Od njega nigdje boljeg gosta
On uvijek na mene vjerno čeka
Taj drugar bolji od čovjeka
Koji me svugdje vjerno prati
I samo lane kad se vratim

A onaj portir prestao da diše
I pogled mu je čudno leden
U holu kad skupa vidi nas
A na računu sitno piše
Ibrica Jusić plus pas
Soba 501 osoba dvije

emsiemsi emsiemsi 09:00 26.07.2015

Re: Pasja vrućina,

myredneckself

...
Pa ima pasjaluk, mi u Vojvodini imamo težak (najblaže rečeno) izraz za tu ljudsku osobinu - kerećevina,
...

Ви у Војводини се увек нешто правите посебни.
myredneckself myredneckself 12:05 26.07.2015

Re: Pasja vrućina,

emsiemsi
myredneckself

...
Pa ima pasjaluk, mi u Vojvodini imamo težak (najblaže rečeno) izraz za tu ljudsku osobinu - kerećevina,
...

Ви у Војводини се увек нешто правите посебни.

Greška, ne pravimo se, mi jesmo posebni.
trener92 trener92 14:05 25.07.2015

„Sunce žeže, zapara je ljuta...


Eh da bogme, žeže , lepo si ti ovo notirala o vrućinama i psima, a mene neki jed , na ovu vrućinu, pa bih koju o džukelama. To što džukele serviraju, ne bi ni pas s maslom pojeo.

A ima ona stara, svaki pas ima svoje drvo, da se jel`, razume se, a znalci kažu, da to on, pas, obeležava teritoriju. I ne zagađuje, okolinu, što bi se reklo, priroda, uzima, daje, prima i te stvari. Sve u nekoj ravnoteži.
I zvuči, deluje logićno jel.

Međutim za džukce nisam baš siguran, iako, doduše, imam tu iznesem neku teorije, al` sad da ne širim priču
Nije samo što poremetiše sve, nego zagadiše sve živo. Te, mislim džukele.

[url=http://rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/vasin-sramotno-kaznjavanje-gradjana_622621.html]
"Комунални полицајци реагују на основу притужби грађана који су незадовољни што се у кругу њихових стамбених јединица скупљају животиње луталице због храњења и уз усмено објашњење и упозорење решавају такве случајеве"[/url]


Da te slučajno ne buni tu u tekstovima ispod linkova vrvi od džukaca raznih vrsta I tipova.

A vidi ovaj jedan apsurd, ajd to, neg`

onomad je lepo i u pesmi zapisano

" pola pije, pola Šarcu daje",dakle prijatelju, jes da je konj, al to ti isto

a ovamo srpstvo naše od vajkada, od iskona, a ni kulturu ne poštuju. Ma vse ti to , moja my, džukački, keretina do keretine,


A pisao je pesnik*...

„Stani cvete
pričekaj me bolan
pun sam leda
dalje ići moram.

Kad se vratim
pomoć ću ti duši
Oblak ode
cvetak se osuši“


Kako bi rekli, moderno, ispalio ga oblak, sam` tako. U pesmi. A opet, to onomad i nije bio problem, jer onomad je bilo ljudi, te donesu vode, da cvetak dušu ne ispusti.

A danas, danas ti je sve nakaradno.

Pa kažu, štedite vodu i zabranjeno zalivanje bašti, travnjaka,
jjavascript:;avascript:;

Za kaznu, ko krši zabranu, ima da plati, kaznu od 5000 dinara. A da nas ne bi puno provociralo krenuli su u oštru borbu protiv provokatora i ostalih elemenata, koji smetaju prosperitetu ovog društvanjceta.


A ko je krenuo na entije iz mesta je nadero, samo to još ne zna. Neka, videće već.

Nešto mislim, pa bar vode ima sunce mu poljubim, a kad nestane javascript:;drveća, cveća i trave, onda nam vode više ni neće trebati.

Džabae(kako bi rekao gosn Sveta)

Nekako , sve smo više onaj cvetak o kome je pisao Branko.


Al` `ajd da ne mračim. javascript:;

Mislio sam malo
ovu jednu dobru javascript:;uz, pa znaćeš ti već šta ćeš i kad ćeš s njom, fina lagnica na ovu vrućinu

A ovo je pravi mjuz za svaku vrućinu




p.s. Kao i Mirela:)) prva asocija je bila na isto popodne, opet je siroti Fredo naderao. I on je bio odličan.
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 14:30 25.07.2015

Re: „Sunce žeže, zapara je ljuta...

A juče vam je i Dunav pocrveneo...

Edit:
Linak
myredneckself myredneckself 14:49 25.07.2015

Re: „Sunce žeže, zapara je ljuta...

trener
Pa kažu, štedite vodu i zabranjeno zalivanje bašti, travnjaka,
jjavascript:;avascript:;

Za kaznu, ko krši zabranu, ima da plati, kaznu od 5000 dinara.

Ma idi, ni gaće više ne smeš da sušiš na balkonu, kol'ka je kazna za to, kouč?

pa bih koju o džukelama.

Džukela, kakav grozan izraz! Praviću se da ne znam ništa, na koje džukele misliš. A znam da ti ne voliš džukele ti si cat lover, sve ti je oprošteno.

A ovo je pravi mjuz za svaku vrućinu

Jeste, evo polivam se vodom na terasi, i đuskam. Moram, to je taj ritam...

trener92 trener92 15:03 25.07.2015

Re: „Sunce žeže, zapara je ljuta...


myredneckself

Jeste, evo polivam se vodom na tersi, i đuskam. Moram, to je taj ritam...


Neg` šta, swing to bop, to taj momenat:)))

Ma idi, ni gaće više ne smeš da sušiš na balkonu, kol'ka je kazna za to, kouč?

U Zrenjaninu kažu da će biti 2000 dinara.

Džukela, kakav grozan izraz!


Jeste grozan, samo je pravi naziv za te spodobe. Ne volem džukele.
myredneckself myredneckself 15:07 25.07.2015

Re: „Sunce žeže, zapara je ljuta...

dobrosavljevic_m
A juče vam je i Dunav pocrveneo...

Edit:
Linak

Čula sam.
Znaš šta danas priča jedan lokalni radio. Evo: jel volite više da se kupate u bazenu, gde piški 200 ljudi, ili u Dunavu gde se olakšava nekoliko država?

To je kao duhovita doskočica i pitanje voditelja, blablatruć...

Neka pod hitno pronađu krivce, makar posle osveštavali i taj kanalizacioni ispust, i celu Podbaru, i Dunav do BG, sram ih bilo sve.
trener92 trener92 15:08 25.07.2015

Re: „Sunce žeže, zapara je ljuta...

dobrosavljevic_m
A juče vam je i Dunav pocrveneo...

Edit:
Linak


Jes vala ali tako je to , hormoni se probud`še, kako bi rekli, doduše malo je to čudno kod muškića ( Momčina je taj Dunav )Al kud je sve naopako, što bi to bilo izuzetak.

p.s. Ovo što sam napisao je jedini racionalan odgovor koji može da se napiše, pročitala si tekst i jasno je sa kakvim džukcima se suočavamo. Svi znaju sve i niko nema pojma. A usput nije ni nadležan,

Samo nek je veselo i rumeno
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 15:17 25.07.2015

Re: „Sunce žeže, zapara je ljuta...

jel volite više da se kupate u bazenu, gde piški 200 ljudi, ili u Dunavu gde se olakšava nekoliko država?

Ni jedno ni drugo nije strašno s obzirom na to da regularno obitavamo u etru gde se olakšava vaskoliki radio voditelj.
myredneckself myredneckself 15:41 25.07.2015

Re: „Sunce žeže, zapara je ljuta...

dobrosavljevic_m
jel volite više da se kupate u bazenu, gde piški 200 ljudi, ili u Dunavu gde se olakšava nekoliko država?

Ni jedno ni drugo nije strašno s obzirom na to da regularno obitavamo u etru gde se olakšava vaskoliki radio voditelj.

Na terasi obitavam veliki deo dana, pa tražim stanicu sa muzikom koja ne pušta rejv, tehno, One republic, i sl. bulšit.
I taman se juče oslobodila Dekija Pantelića, tj. njegovog muz. urednika, kad danas naletim na ovog zaglajtana i novoSADISTU...pokvari mi donekle dobar muzički utisak s njegovim blebetanjem.
Udarilo sunce po svemu.
Dog days, šta'š.
mirelarado mirelarado 17:32 25.07.2015

Re: „Sunce žeže, zapara je ljuta...

Kao i Mirela:)) prva asocija je bila na isto popodne, opet je siroti Fredo naderao. I on je bio odličan.


Јесте! Цела екипа одлична, Тренеру.

Ево нешто и за оне који сањају море и таласе ових дана:


myredneckself myredneckself 17:39 25.07.2015

Re: „Sunce žeže, zapara je ljuta...

mirelarado
Ево нешто и за оне који сањају море и таласе ових дана:

Ta sam, Mirela, oporaviće me.
Napravila sam pičvajz tamo gore sa komentarima freehanda i Ribozoma.
freehand freehand 17:41 25.07.2015

Re: „Sunce žeže, zapara je ljuta...

myredneckself
mirelarado
Ево нешто и за оне који сањају море и таласе ових дана:

Ta sam, Mirela, oporaviće me.
Napravila sam pičvajz tamo gore sa komentarima freehanda i Ribozoma.

Pičvajz - to je, na priliku, nešto kao ćušpajz? Zuspeise?
mirelarado mirelarado 18:15 25.07.2015

Re: „Sunce žeže, zapara je ljuta...

Napravila sam pičvajz tamo gore sa komentarima freehanda i Ribozoma.


Не мари, МРНС. Чак је и Шекспир себи дозволио да направи пичвајз по врућини, тј. да напише Сан летње ноћи.
trener92 trener92 18:52 25.07.2015

Re: „Sunce žeže, zapara je ljuta...

mirelarado

Јесте! Цела екипа одлична, Тренеру.


:)) Jedan od omiljenih filmova.a Dekster jedan od onih pravih iz tog miljea "bop":)))
Ево нешто и за оне који сањају море и таласе ових дана:


Da,more, eh more:))). Kad pominješ more. pade mi na pamet
ovo je iz mog omiljenog opusa,

"sve napisane pesme pripadaju svima" ili "nezamislive su stranputice koje odvedu jednu pesmu, ko zna gde"

jedna pesma, napisao je tip koji se zvao Charles Trenet. Francuz. U to vreme je bio jako popularan pevac, pre rata, a inače za njega je bilo karakteristično da je izvodio samo svoje pesme.

A zanimljivo je i to što je doživeo sličnu sudbinu, koju je doživela i naša Žanka Stokić,s tom razlikom što je on bio mobilisan na početku rata, a kad je porobljena Frncuska, nije otišao u zarobljeništvo, već se izvukao ( moja špekulacija - na ovu varijantu

" ti si muzičar? jesam,
A jesi muzičar? ovaj, nisam
A nisi muzičar? ovaj, jesam

I nastavio da peva. a posle rata je zaglavio i robiju, zbog, kako tamo piše "moralnog kvarenja omladine", (bio homoseksualac,a )Posle toga je otišao u Amere i ponovo postao popularan.

A onda je jedan tip Jack Ljavascript:;awrence, bio poznat u to vreme, napisao drugačije stihove,na istu muziku ( nešto u prilog tome da Brega nije ništa izmislio, samo je sledio smernice))

prilagodio publici, promenio joj naziv i nju je pevao, tada popularni

Bobi Darin


Uglavnom , pesma je dobrajavascript:;

zove se
javascript:;
la mer ( ovde je original=
iako se meni više dopada kako su to Đango i Grapeli uradili



p.s. my izvini za trol:))))
vcucko vcucko 19:11 25.07.2015

Re: „Sunce žeže, zapara je ljuta...

trener92


p.s. Kao i Mirela:)) prva asocija je bila na isto popodne, opet je siroti Fredo naderao. I on je bio odličan.


Ako "Kuma" 1 i 2 uzmemo kao celinu, Fredo u tri mnogo jaka filma igra manje-više isti lik. U želji da ga shvate ozbiljno, vuče đavola za rep i na kraju na.ebe. Doduše, u "Lovcu" samo moralno - politički; što bi duboka slovenska duša rekla, i najcrnje.

Valjda je takva faca, nešto kao što je kod nas Predrag Milinković bio, nezamenjiva sporedna uloga.
freehand freehand 20:51 25.07.2015

Re: „Sunce žeže, zapara je ljuta...

mirelarado
Napravila sam pičvajz tamo gore sa komentarima freehanda i Ribozoma.


Не мари, МРНС. Чак је и Шекспир себи дозволио да направи пичвајз по врућини, тј. да напише Сан летње ноћи.

Dal je Šekspir ili Džim od konoplje... Veliko je pitanje. Za nas teoretičare zavere što se na klatnu ljuljamo.
trener92 trener92 23:20 25.07.2015

Re: „Sunce žeže, zapara je ljuta...

vcucko


Dopada mi se kako si ovo obrazložio i zanimljivo poređenje sa Milinkovićem.Da sasvim dobro.
myredneckself myredneckself 09:01 26.07.2015

Re: „Sunce žeže, zapara je ljuta...

freehand
myredneckself
mirelarado
Ево нешто и за оне који сањају море и таласе ових дана:

Ta sam, Mirela, oporaviće me.
Napravila sam pičvajz tamo gore sa komentarima freehanda i Ribozoma.

Pičvajz - to je, na priliku, nešto kao ćušpajz? Zuspeise?


Jaaa, gnädiger Herr, i sa melšpajzom spada u vojvođanske gastronomske čarolije. To vi treba da znate, jer smo vi i ja od svega toga ovako porasli.
Neki su pak skloni da pičvajz ne dovode u vezu s gastronomijom, pa kažu...

PS - uostalom, dugo te nisam pozivala na moje weird večere, što moram pod hitno uraditi, pa će ti speis-evi biti mnogo jasniji. Čekam samo da mi isporuče pošiljke iz Koreje - specijalno meso (silk worms, isključivo muška populacija) i specijalno piće sa Tajlanda, da sve lakše klizne niz grlo. (Bloody cobra - vodka i fresh cobrablood)
freehand freehand 09:13 26.07.2015

Re: „Sunce žeže, zapara je ljuta...

PS - uostalom, dugo te nisam pozivala na moje weird večere, što moram pod hitno uraditi, pa će ti speis-evi biti mnogo jasniji. Čekam samo da mi isporuče pošiljke iz Koreje - specijalno meso (silk worms, isključivo muška populacija) i specijalno piće sa Tajlanda, da sve lakše klizne niz grlo. (Bloody cobra - vodka i fresh cobrablood)

A pečenje ja da povedem? Nek laje do Ujvideka.
Ima ta stara korejanska, inače da kuče koje laje nije dovoljno pečeno, ne.

P.S. kad smo kod đakonija level crvi i gusenice - obožavam onu scenu iz Malog rita kad Štimac Nemcu objašnjava šta nudi da bruderu Peri bude dostavljen duvan u aps, pa kaže (po sećanju) - bela stajska, crna barska, lauferka, štampajzer, rovac, durdubok... Dur du bok. Feršten?
myredneckself myredneckself 11:44 26.07.2015

Re: „Sunce žeže, zapara je ljuta...

freehand
A pečenje ja da povedem? Nek laje do Ujvideka.


Nek laje, i poji ga usput, molim te, ko hebe mayor-a Vučevića.
E da, načupaj (pardon, navadi) malo rena iz bašte, reducirale mi se zalihe u trapu.

Na durboka se lepo pecaju čak i šarani, ne samo somovi.



mirelarado mirelarado 11:48 26.07.2015

Re: „Sunce žeže, zapara je ljuta...

Dal je Šekspir ili Džim od konoplje... Veliko je pitanje. Za nas teoretičare zavere što se na klatnu ljuljamo.


Ех, то је само нама знано, драги мој Јакопо...
maksa83 maksa83 11:58 26.07.2015

Re: „Sunce žeže, zapara je ljuta...

Neg` šta, swing to bop, to taj momenat:)))

Može i malo early štroke iz delte (znam nije za vrućinu pošto govori o podgrevanju kobasica, a ko će da podgreva na ovu vrućinu).


freehand freehand 12:35 26.07.2015

Re: „Sunce žeže, zapara je ljuta...

mirelarado
Dal je Šekspir ili Džim od konoplje... Veliko je pitanje. Za nas teoretičare zavere što se na klatnu ljuljamo.


Ех, то је само нама знано, драги мој Јакопо...

Dabre: sa klatnom ili na njemu!
myredneckself myredneckself 12:36 26.07.2015

Vrućina je zakon

maksa83
Neg` šta, swing to bop, to taj momenat:)))

Može i malo early štroke iz delte (znam nije za vrućinu pošto govori o podgrevanju kobasica, a ko će da podgreva na ovu vrućinu).



Čekaj, stani, vrelina delte, pa, Please warm my Weiner...?!
Znala sam, maksa džavao svrati posle 100 godina samoće, i tišine, i odmah nabaci sort of sexy shade-a na stvari i događaje.

mirelarado mirelarado 12:47 26.07.2015

Re: „Sunce žeže, zapara je ljuta...

freehand
mirelarado
Dal je Šekspir ili Džim od konoplje... Veliko je pitanje. Za nas teoretičare zavere što se na klatnu ljuljamo.


Ех, то је само нама знано, драги мој Јакопо...

Dabre: sa klatnom ili na njemu!


Ипак, ваља бити опрезан. Ни Клатно више није као што је било...
freehand freehand 12:51 26.07.2015

Re: „Sunce žeže, zapara je ljuta...

Ипак, ваља бити опрезан. Ни Клатно више није као што је било...

Pa dobro, prema Jakopu i klatno. Replika za repliku, kvalitet spram kvaliteta.
trener92 trener92 13:33 26.07.2015

Re: „Sunce žeže, zapara je ljuta...

maksa83


Može i malo early štroke iz delte

:) Normalno, klasičan dibi ( delta bećarac )
marco_de.manccini marco_de.manccini 18:52 25.07.2015

два лица пасје врућине

Видео сам се с кумом летос, имају неког шашавог сетера у стану, и каже да га много воле преко зиме јер им легне на ноге и греје их док одмарају на каучу, али да га због истог разлогa не воле баш толико преко лета.
myredneckself myredneckself 09:24 26.07.2015

Re: два лица пасје врућине

marco_de.manccini
Видео сам се с кумом летос, имају неког шашавог сетера у стану, и каже да га много воле преко зиме јер им легне на ноге и греје их док одмарају на каучу, али да га због истог разлогa не воле баш толико преко лета.


Oooo, ćao dragi marco, pozdrav svim mančinijevima!

Tako ti je to. Ljudska ljubav prema psima je promenljiva kategorija, i zavisi od mnogo faktora. Mi smo velika zakerala.
A poželjno bi bilo da i ti psi budu praktični i funkcionalni, pa da sebi kod šnajdera naručuju kapute sa dva lica, jedne za zimu, druge za leto.
lotr lotr 18:56 25.07.2015

Sramotna odluka grada Novog Sada

Ja se unapred izvinjavam autoru ovog bloga zbog skretanja sa teme. Mada ima veze sa Novim Sadom, sa ovim sa vrućinama, sa životinjama

Moram da skrenem pažnju na sramotnu odluku lokalnih vlasti u Novom Sadu, da zabrani i kažnjava one koji hrane napuštene životinje

NS: Zabranjeno hraniti lutalice, intervenišu komunalci
objavleno je na B.92/ljubimac/ostale životinje, 24.07. u 22h

http://www.b92.net/ljubimac/ostale-zivotinje.php?yyyy=2015&mm=07&nav_id=1019567

Želim sam da skrenem pažnju, jer mislim da tema itekako zaslužuje to. Nadam se da će neko sa autorskom opcijom možda i da napiše blog o tome.

Takodje postoji i peticija za ukidanje te odluke. Ne znam da li to funkcioniše, mislim na peticiju preko neta, ali evo je

http://www.peticije24.com/peticija_protiv_odluke_o_zabrani_hranjenja_ivotinja_na_ulici

Nešto mi ne ide sa ovim linkovima

mirelarado mirelarado 19:06 25.07.2015

Re: Sramotna odluka grada Novog Sada

http://www.peticije24.com/peticija_protiv_odluke_o_zabrani_hranjenja_ivotinja_na_ulici


Линк за петицију
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 19:26 25.07.2015

Re: Sramotna odluka grada Novog Sada

lotr lotr 19:45 25.07.2015

Re: Sramotna odluka grada Novog Sada

Hvala za linkove :)
dobrosavljevic_m dobrosavljevic_m 20:37 25.07.2015

Re: Sramotna odluka grada Novog Sada

lotr
Hvala za linkove :)

Nema na čemu :)
apacherosepeacock apacherosepeacock 08:27 26.07.2015

Re: Sramotna odluka grada Novog Sada

Moram da skrenem pažnju na sramotnu odluku lokalnih vlasti u Novom Sadu, da zabrani i kažnjava one koji hrane napuštene životinje


Ljudi moji, hranite ih i pojite i to duplo vise z'inat tim sebicnim pacenicima sto u vlasti sto od komsija.

Ko ih bre jebe....moroncine.

I ovi pacenici po Holandiji kao zabranjuju hranjenje ptica, sto naravno majself i moje komsije muslimani (i po neki Holandez) ne zarezujemo ni 0000000,1%.
(ovde nema pasa i macaka lutalica)

Dakle, kismajes sa imbecilnim odredbama, propisima i zakonima - primitivci.







myredneckself myredneckself 09:44 26.07.2015

Re: Sramotna odluka grada Novog Sada

lotr
Ja se unapred izvinjavam autoru ovog bloga zbog skretanja sa teme.

Samo napred, taj trol je preterano dobar, dobrodošao si lotr.
Hat medjutim, sledi odbrana (i poslednji dani?). Sve pod mantrom za sve je kriv bivši režim, mi smo dobri đaci, mi nećemo... deja vu.
Jukie Jukie 19:12 25.07.2015

Vrućina

Između strnjika asfaltni sjaj
zario se u leto.
i usamljene žene uz kraj
i neka topola uz sve to.
Ulicom, bos po prašini,
prođe mališan, ma koji.
Odozgo sa neba se čini
ko da u mestu stoji.


myredneckself myredneckself 09:45 26.07.2015

Re: Vrućina

Jukie
Između strnjika asfaltni sjaj
zario se u leto.
i usamljene žene uz kraj
i neka topola uz sve to.
Ulicom, bos po prašini,
prođe mališan, ma koji.
Odozgo sa neba se čini
ko da u mestu stoji.



Wow, Jukie!
blogovatelj blogovatelj 19:32 25.07.2015

Сиеста



Сиеста

Бега флора, бега фауна
Надвор е како во сауна
Камен пука, ливче не мрда
А sвездата спржила
Велат и денеска ќе било
Сончево и тивко
Четериесет и два до четрст пет
Не излегувајте без потреба
Пијте многу течност
Чувајте се од сончаница
Тоа време јас го чекам
Градот да се испразни
Да станам крал на асфалтот
На сите жешки улици
Среќен пат и добар одмор
На сите што брзаат
На планини, езера, мориња
Од први до петнаести
Од петнаести до први
Мене нека ме остават на раат
Летна сиеста
Мојата куќа, ко хациенда
Летна сиеста
Ко Мексиканец, на улица мексичка
Сонцето на запад заоѓа
Од пред куќа не ми се мрда
Зујат муви на лубеница
Листам весници од завчера
Не се работи за пари
Време не е проблем
Тоа е прашање на стил
Ќе најдам дебела сенка
Ќе ме фати дремка
Спиењето е најдобар спорт


milisav68 milisav68 22:40 25.07.2015

Re: Сиеста

myredneckself myredneckself 09:54 26.07.2015

Re: Сиеста

blogovatelj
Мојата куќа, ко хациенда
Летна сиеста

Btw, jednom kad budem bogata imaću baš svoj mariači bend, i bićete svi pozvani na moj rancho.
Vamos a estar loco!
(nemo' da bi mi se zakačio neki španjolsko-jezički čistunac, ovo mi pomaže moj drug Gugleta Translejt)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 04:16 26.07.2015

koji smo mi igrači

Pomislila sam prvo, da nije njegova prvosveštenička ekselencija, prajm minister, iznenada odmrznuo novce a da ja to ne znam, pa je narod u euforiji i k'o pušten s lanca počeo da kupuje sve i svašta?! Ubrzo su me razuverili prazni butici i besposlene prodavačice. Punom parom radili su samo kafići u kojima se vodila borba prsa u prsa za stolice i slobodno mesto, i šetači, šetači, šetači...Ljudi šetaju sa decom, onako porodično, i hlade se. Šta će?! BIG je ovih dana postao instant korzo, pravi rock'n'roll posle toliko vremena, jer nas već drugu nedelju ne napuštaju strašne pasje vrućine.


od svih mogućih pametnih stvari mi uvezemo iz Izraela - šoping centar i konzumerizaciju (umesto kalifornikacije, konzumerizacija)... <_< a inače, vlasnik biga, multimilioner, radio sam s njim jedared, decu mu s londonskim gostima vodao po zemlji izrailjskoj, klinci su mu na London School, a njegova vila u Tel Avivu je preuređena u - počasni konzulat Crne Gore?! go figure?! i on gradi u Novom Sadu, i to šljaka iako su mu svi predviđali fijasko... mi oblačimo klince u H&M-u, bolje su cene nego u Izraelu, a ista je roba.

myredneckself myredneckself 10:14 26.07.2015

Re: koji smo mi igrači

Srđan Fuchs
od svih mogućih pametnih stvari mi uvezemo iz Izraela - šoping centar i konzumerizaciju (umesto kalifornikacije, konzumerizacija)......mi oblačimo klince u H&M-u, bolje su cene nego u Izraelu, a ista je roba.

Brat Ješa nije stipsa.
A H&M je naša novosadska sigurna kuća, i malo smo oladili kineske prodavnice. One šta su vid'le, vid'le su.
Nemoj da si nakraj srca, Srđo zlopogleđo.
alselone alselone 08:33 26.07.2015

Iz edicije "Zasto volim leto"

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana