Društvo| Ekologija| Ekonomija| Gradjanske inicijative| Politika

Nisam pametan – posavetujte me

albicilla RSS / 21.07.2015. u 00:33

11791.jpgPošto je 14 godina nakon afere Balkanske ptice – za koje vreme je brojnost grlice u Srbiji opala za 30% – Ministarstvo poljoprivrede 25. juna konačno zaštitilo makar jednu od dve tražene vrste, narečenu grlicu, danas je Koalicija NVO Srbije za zaštitu ptica dobila poziv na novi sastanak, a u vezi sa, kako rekoše, „razmatranjem statusa zastite grlice Streptopelia turtur“.

Aj’ vi sad meni recite, ako je odluka već donesena, potpisana i objavljena, te tako postala pravosnažna, evo, nema ni mesec dana, šta tu još ima da se priča?

 

Edit (21. jul): Posle se ispostavilo da su “sad u sredu” ubrzo odlozili do sledece srede.

No, to ne menja cinjenicu da je Pravilnik o lovostaju od jutros razvodnjen (vidite link u drugom komentaru, dole), pa je pod maskom “naucnog istrazivanja” lov dozvoljen i na grlicu i na jarebicu (poljsku) - iako lovostaj formalno i dalje stoji!

A kako u praksi propisi vaze samo za obicne lovce, dok je za ucesnike u tzv. komercijalnim lovovima sve dozvoljeno (i ranije je tako bilo), sada ocekujem pravu navalu naucnih radnika iz bratske nam i prijateljske Italije.

Ovo vise nije Srbija, ovo je Mugabeov Zimbabve.



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jukie Jukie 02:09 21.07.2015

Hrabro

Pošaljite harizmatičnog pregovarača koji neće da zapadne u plamen prepiranja, jake advokate, svu papirologiju koju imate, a za slučaj da kažu "samo smo hteli da pitamo kako to najbolje da provučemo kroz papirologiju da grličicama bude bolje" (npr. da li da ih zvanično brišemo iz spiska divljači?) i precizno određene planove ("Član 32 se menja u...." itd.).
highshalfbooze highshalfbooze 09:25 21.07.2015

?

Danas su dobili poziv za sutrašnji sastanak? Jesu li poslali neki materijal o tom sastanku. Šta će da se raspravlja i odlučuje tamo. Jel se neko sprema za sastanke ili samo dođe, pa se lupeta, pa ko bude glasniji, njegovo se mišljenje usvaja? Kakav je to sad običaj na ovim stručnim nekomunističkim telima?
Ponesite vi neke dokaze, ako ih uopšte posedujete, koje potkrepljuju razloge zaštite navedene vrste.

Inače je pravilnik danas stupio na snagu, pa dodatno ne razumem poentu sastanka.
Jukie Jukie 09:41 21.07.2015

Re: ?

Koliko vidim medved je izbačen iz spiska "divljači" pa se na njega odnose drugi zakoni, tako može i grlica da se izbaci

a pošto je akcija "slikaj se uz grlicu" (tj. komentari dobroćudnih čitalaca) pokazala da bar polovina stanovništva ne ume da razlikuje grlicu od gugutke, onda može i gugutka da ne bi bilo nikakve zabune
albicilla albicilla 10:32 21.07.2015

Re: ?

Hmm... i Japan je izvrdavao svetski moratorijum na lov kitova pricom o lovu u svrhe naucnog istrazivanja. Ali im niko nije poverovao.
kakapo kakapo 08:26 22.07.2015

Re: ?

Hmm... i Japan je izvrdavao svetski moratorijum na lov kitova pricom o lovu u svrhe naucnog istrazivanja. Ali im niko nije poverovao.

Da, potrebne su im hiljade tona "kitetine" za naučna istraživanja. Da vide koliko tržište može da poždere dnevno. Ovde, među nama, ne nedostaje naučnika, pa bi trebalo od predlagača zvanično potražiti elaborat: naučni plan i program "projekta" zbog koga je potrebno ubijati grlice. Opis, ciljeve, istorijat dosadašnjih istraživanja, teorijske okvire, strategiju, preciznu metodologiju, očekivane rezultate, literaturu... Šta hoće da utvrde?. Anatomiju grlice?
Out of Beirut Out of Beirut 09:41 21.07.2015

...

Одбијте састанак ако можете да видите даљи рад и живот ведро, самоуверено без тог састанка.

Птичарење говори о способности и вољи да се извуче максимум из ситуације снимањем сцене без добијања било чега опипљивог или материјалног. Користите тај таленат да вам он буде снага-узданица у кафкијанском амбијенту.
Као бр. два у британској влади, Гордон Браун је умео да током целог састанка са премијером сат и више времена ћути. То говори да се и у политици, као и у живом блату (ако има разлике), можемо одржати на површини абнормалном пасивношћу.

Oколности и контекст су тема која често води до саме сржи међуодноса, и чак свега у животу. Држ'те се тих околности. Видите их као могућности и третирајте их као своју собу. Оне су ваш живот.
vokivasic vokivasic 09:42 21.07.2015

grlice

Mora da piše nešto u pozivu, neko obrazloženje teme. Ako ne piše, znači da su ih opasno pritisnuli. Nije im lako, ali nemojte im ublažavati nevolje – pojačajte ih.
Jedinu priču koju vidim da mogu imati, jeste ona o parama u državnu kasu. Objavite odmah, danas pre podne, da nudite da sakupite i uplatite u državnu kasu onoliko evara koliko je prošle godine u nju (u DržKasu) uplaćeno od prodaje grlica kasapima + premiju od 25%, pod uslovom da se podnese verodostojna finansijska dokumentacija (koju će vaše računovođe da pregledaju) i lovna evidencija po lovištima i lovnim danima, a ne lovačke priče. Lako ćete skupiti tu sumu. Ja se prvi javljam za donaciju. Ovo nije sukob lovaca i zaštitara, nego lovaca i građanske države.
angie01 angie01 10:16 21.07.2015

pisani trag:))

to su me prvo naucili u drzavnoj firmi,...da bi nesto uradio kako treba, a jaci od tebe muljaju po svome i jos te ponizavaju tako sto te stavljaju pred svrsen cin, a prve se da saradjuju, a u svim kasnijim spornim situacijama pricaju svoju demagosku pricu, treba ostaviti pisani trag o stvarnom stanju stvari i sledu dogadjaja.

znaci, napisati tacno kako se hronoloski odvijao slucaj sa dokumentacijom koja to potvrdjuje, zakljucno sa postavljenim pitanjima koja su kljucna za slucaj i sa advokatom doci na sastanak, trazeci odgovore na njih,...i posle sve to uputiti na adrese koje su neki autoriteti u spornoj oblasti i naravno novinarima- tj organizovati pres konferenciju.

koliko kapiram, kod nas nista ne mozes da zavrsis , dok ne napravis neki cirkus koji razotkriva sta se ispod zita radi,...sad treba da se dogovoris sa sobom, da li si spreman da udjes u taj ring, s obzirom da ovde ne postoji neka kriticna masa javnog mnjenja koja bi trebalo da odigra ulogu pritiska.


u suprotnom, oni ce da tvrde da su ucinili sve sto su mogli u dogovoru s vama:).

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana