Gastronauti| Zdravlje| Život| Životni stil

juicing

AlexDunja RSS / 27.06.2015. u 21:31

medium_Juicing5.jpg
naš omiljeni vitasok je mean green. ali pre nego vam dam recept,
da vam kažem koju o ceđenju sokova općenito.

ja sam prvi sokovnik nabavila pre 25+ godina kada su deca bila mala, tada sam
redovno cedila voće i povrće, onako kako  mi je dolazilo pod ruku,
bez mnogo razmišljanja o ukusu sokova jer je to jeli zdravo:))
deca su to pila dok nisu poodrasla, pa sam onda morala da plaćam
džeperac za igrice da bi popili sok...pa su naučili i da odbijaju...

kasnije sam polako učila šta se sa čim slaže, sporadično koristila sokovnik,
zaboravljala na njega...i tako do prošle jeseni kad mi je odnekud iskrsao dokumentarac
fat, sick and nearly dead . ako imate vremena, pogledajte ga,
sigurna sam da ćete i vi razmisliti o aktiviranju svojih sokovnika.

džo kros, autor filma se u očajnom zdravstvenom stanju i sa 50 kilograma viška
odlučio na drastičnih 60 dana posta samo na sokovima, bez ikakve hrane.
to je za njega bilo dobro, promenilo mu život ali ni on ni bilo ko drugi ne preporučuje
ikome zdravom i pravom takvu avanturu.
ono što sam ja iz tog dokumentarca ukapirala je da bih mogla da u svakodnevnu
rutinu ubacim po jednu ili dve čaše svežeg soka od voća i povrća i time sprečim ono
sa čim se on uspešno izborio:)

sa solidnim iskustvom od aproksimativno pola godine svakodnevnog
sokovanja slobodna sam da vam dam osnovne savete za početnike u toj
zanimljivoj, zdravoj i ukusnoj disciplini,

da vam ne pričam da su se deca, sada u kasnim dvadesetim primila
totalno, i svaki dan bez min grina im je tužan:)

dakle, kao prvo: izaberite sokovnik koji će odgovarati vašim potrebama.
postoje generalno dve vrste, brzi, centrifugalni, koji praktično renda povrće

velikom brzinom i filtrira ga, i spori koji ga gnječi i takođe filtrira.
brzi se koriste odvajkada, unapređuju i sada su hiperbrzi, voće i povrće uopšte ne treba da se seče,
laki su za održavanje. mana im je što zbog brzine i trenja
sok gubi na kvalitetu.

spori su spori, voće mora da se secka na komadiće, ali kvalitet  je bolji
i sok može nešto duže da stoji u frižideru.

i veoma važno: ako se odlučite za sokove, stavite sokovnik na vidno mesto u kuhinji,
ako ga odložite u neki špajz  nema šanse da ga se ikad setite na vreme.

drugo, izbor namirnica je ključan. sokovi moraju da budu ukusni.
za početak ne preterujte sa namirnicama, 5 ili 6 je sasvim dovoljno za kombinaciju.
bitno je da slatko voće i korenasto povrće budu manji deo  jer sadrže dosta šećera,
a šećer kao i sve dobre stvari iz sokova ide direktno u krv i može da napravi  lom,
mada bolji je i najslađi prirodan sok nego koka kola:)

ja svoje sastojke potopim u vodu sa sodom bikarbonom na pola sata pre ceđenja,
kažu ta smanjuje uticaj hemije kojom su tretirani.

rotirajte lisnato povrće. jedan dan spanać, drugi blitva treći kelj...radič...
neki od njih imaju u sebi otrove koji odbijaju bubice i puževe... nije najbolje
konzumirati ih svaki dan.

evo recept za mean green:

jedna veza blitve ( 200gr spanaća, pola glavice radiča, zelena salata...)

1 velika zelena jabuka
1 veliki ili 2 mala krastavca
tri struka celera
pola limuna
komadić đumbira
1 keleraba sa listovima
pola glavice brokolija, sa listovima i stabljikama

evo slike
25109620-b6fe-4c19-bd41-a9d82dfc0fb9_zps627kbiym.jpg

d28b4736-3cf1-4557-bb0d-24eee9a27256_zpszy6wwdfe.jpg

3b1dcf3d-3d56-4a6e-ac33-0ff59d3901be_zpspmjfjxgs.jpg

za one koji ozbiljno vežbaju preporučujem
sok sa cveklom:

1 šargarepa
2 stabljike celera
3 lista cevene blitve
2 cvekle
velika kriška lubenice
1limun
komadić đumbira.

i tako, kombinujte sami, zanimljivo je, zdravo je
a i aparat treba da se opere posle ceđenja:)))

 



Komentari (63)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

princi princi 21:41 27.06.2015

Omiljeni letnji sokić



Posle treće igraš basket k'o lud. Ali mora da se pravi sa kašasom, nikako votkom. I braon šećer.
AlexDunja AlexDunja 21:47 27.06.2015

Re: Omiljeni letnji sokić

Posle treće igraš basket k'o lud. Ali mora da se pravi sa kašasom, nikako votkom. I braon šećer.

ne znam za basket, but feels sogood:))

kašasa i limeta obavezni,
limun i votka su iz druge priče, vooolim kajpirinju)
emsiemsi emsiemsi 09:11 28.06.2015

Re: Omiljeni letnji sokić

AlexDunja
Posle treće igraš basket k'o lud. Ali mora da se pravi sa kašasom, nikako votkom. I braon šećer.

ne znam za basket, but feels sogood:))

kašasa i limeta obavezni,
limun i votka su iz druge priče, vooolim kajpirinju)

Аууууууу, ала је ружно ово зелено - к'о жабокречина !
AlexDunja AlexDunja 09:17 28.06.2015

Re: Omiljeni letnji sokić

Аууууууу, ала је ружно ово зелено

auuuu, što ti imaš predrasude:))
kad bi samo znao kako je ukusno zeleno bi te podsetilo na najlepšu boju u prirodi, na svežinu, na hlorofil na buđenje ranog proleća...
emsiemsi emsiemsi 09:31 28.06.2015

Re: Omiljeni letnji sokić

AlexDunja
Аууууууу, ала је ружно ово зелено

auuuu, što ti imaš predrasude:))
kad bi samo znao kako je ukusno zeleno bi te podsetilo na najlepšu boju u prirodi, na svežinu, na hlorofil na buđenje ranog proleća...

Немам предрасуде, али да је ружно - јесте.
Иначе, мени су од броколија једино укуснији (како ја то зовем) - кељићи !


loader loader 16:01 28.06.2015

Re: Omiljeni letnji sokić

Nekada sam na svom meniju, recimo, cveklu susretao ili kuvanu, ili, ređe, u obliku sveže napravljenog soka.
Sada mi daleko više prija sirova: jedan nožem isečen kolut, koji se gricka uz lagan doručak ...
a još bolje bez doručka, tj. samo cvekla.
U odnosu na varijantu iz sokovnika - grickanje i žvakanje daju nekako celovitiji, prirodniji ukus sveže biljke pune vitamina i ostalih čudesa.

Naravno, ovo što sam kazao u prethodnom pasusu nikako ne treba shvatiti kao akt protivljenja onome o čemu govori inače odličan i koristan post. Jeste da sada na internetu vrvi od receptura, saveta, "zdravih inovacija" u ishrani, vraćanja prirodnoj ishrani ... - ali to ni izbliza ne može da umanji loše navike "savremenog čoveka" kad je ishrana u pitanju - tako da je ovakav post žestoko koristan, podsticajan...


hoochie coochie man hoochie coochie man 21:55 27.06.2015

.....

kažu ta smanjuje uticaj hemije kojom su tretirani.

:)
Ma garant.
AlexDunja AlexDunja 22:00 27.06.2015

Re: .....

:)
Ma garant.

iskreno, uopšte ne verujem,
al ipak kao sprovodim proceduru:)))

iskreno, verujem da je voda pročišćena kroz biljke
najbolje što možemo da dobijemo ovde i sada,
sve drugo je gore.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:11 27.06.2015

Re: .....


Možda, ne znam ja šta je najbolje što se može dobiti, ali ova zezalica sa sodom bikarbonom i ostacima pesticida se baš primila, često je čujem.
A elementrnu logiku ne izdržava.
Ako bi to moglo nečim tako jednostavnim da se ukloni, pa što bi se ovolika dreka digla oko merenja, karenci, kontrola....?
Potopi se sve u rastvor i rešen problem.

Mene ovih dana ubi inspekcija kontrolišući baš to, ostatke pesticida, sad ću da ih zeznem, potopim uzorak u sodu i booooli me :)
AlexDunja AlexDunja 22:16 27.06.2015

Re: .....

ti, ali ova zezalica sa sodom bikarbonom i ostacima pesticida se baš primila, često je čujem.
A elementrnu logiku ne izdržava.

saglasna, soda inače i kancer leči, kako čujem.

mada, u vezi sa sokovima, neki predlažu i da se
voće i povrće stavi u slanu vodu, i to vadi pesticide:)))

pa ti predlažem: pola uzoraka u sodu, pola u so,
pa šta upali:)))
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:19 27.06.2015

Re: .....

pa ti predlažem: pola uzoraka u sodu, pola u so,
pa šta upali:)))


Ima tu efikasan metod, sto evra inspektoru u džep, i sam uzimaš uzorak, a uzimaš ga iz onog dela voćnjaka (malog, minijaturnog) koji nisi tretirao, koji si ostavio za uzimanje uzoraka :)

Zezam se bre!
AlexDunja AlexDunja 22:20 27.06.2015

Re: .....

Zezam se bre!

pa i ja:)
blogovatelj blogovatelj 01:07 28.06.2015

Re: .....

iskreno, verujem da je voda pročišćena kroz biljke
najbolje što možemo da dobijemo ovde i sada,
sve drugo je gore.


Najbolje prirodne izvorske vode nikada ne prolaze kroz biljke, već bivaju u dubini zemlje filtrirane.
Jukie Jukie 05:28 28.06.2015

Re: .....

Pa voda pročišćena kroz biljke bi bila da sakupljaš kapi koje cure sa stakla/najlona iznad staklenika/plastenika
AlexDunja AlexDunja 05:36 28.06.2015

Re: .....


Najbolje prirodne izvorske vode nikada ne prolaze kroz biljke, već bivaju u dubini zemlje filtrirane


abre, bukvalisto:)))

mislila sam na to, da je pretežni sadržaj biljaka voda,
na pr. krastacac je preko 90% voda, kad ga iscediš
dobiješ tu vodu obogaćenu mineralima, vitaminima i ostalim
lavli gudnesima kojima je priroda obdarila krastavac,
odbaciš vlakna koja ionako uneseš kroz ostalu hranu.
milisav68 milisav68 06:59 28.06.2015

Re: .....

AlexDunja
mislila sam na to, da je pretežni sadržaj biljaka voda,

Koja je puna hemije....

Kako zamišljaš da biljke filtriraju vodu, kada im to nije "opis radnog mesta", i kada se tretiraju baš zbog toga da bi ostale što duže "lepe".
iskreno, verujem da je voda pročišćena kroz biljke
najbolje što možemo da dobijemo ovde i sada,

Nemoj da veruješ, nego proveri.Ostavi po jedan primerak (nasumično) u frižideru, pa ćeš da vidiš koliko je tretirano hemijom.

Mi smo zimus, kada je bila afera sa onim limunom iz Turske (čini mi se), ostavili u frižideru (dva komada, ostalo potrošili na ribanje), i nisu se pokvarili ni posle četiri meseca.

I nije problem samo tretiranje sa zemlje, već što su i kiše zatrovane, pa nam je već pomenuti krastavac stradao (posle ovih kiša pobelelo lišće, i "stao" sa rastom), jer nije pod plastenikom.

A ni plastenik nije sigurno rešenje, jer se posle obilnih kiša vode izmešaju, pa je onda pitanje, ne da li ima hemije, već koliko.
AlexDunja AlexDunja 07:26 28.06.2015

Re: .....

Mi smo zimus, kada je bila afera sa onim limunom iz Turske (čini mi se), ostavili u frižideru (dva komada, ostalo potrošili na ribanje), i nisu se pokvarili ni posle četiri meseca.


verujem ja tebi sve, ali ne vidim alternativu...


računam da je sveže voće i povrće bez obzira na sve
najbolja hrana koju smo u mogućnosti da nabavimo
milisav68 milisav68 08:07 28.06.2015

Re: .....

AlexDunja

verujem ja tebi sve, ali ne vidim alternativu...

računam da je sveže voće i povrće bez obzira na sve
najbolja hrana koju smo u mogućnosti da nabavimo

Ma ne kažem ja da se to izbaci iz ishrane.

Već da se obrati pažnja i da se ne preteruje.

gedza.73 gedza.73 14:09 28.06.2015

Re: .....

milisav68
I nije problem samo tretiranje sa zemlje, već što su i kiše zatrovane, pa nam je već pomenuti krastavac stradao (posle ovih kiša pobelelo lišće, i "stao" sa rastom), jer nije pod plastenikom.

Povrće počelo, bukvalno, da se topi na otvorenom. Nestaje.
Ove godine, posle onih prvih kiša, se osećala hemija, miris plastike, u vazduhu.

Nekad ćušneš trešnju, jabuku, krušku negde u ćoše livade i to raste, manje-više, samo za sebe. Nije neki rod, ali imaš godinama drvo. Nešto se malo koristio plavi kamen i to je bilo to.

Sad se stablo šljive suši bilo da je zasad pet godina ili dvadeset star.

Jedva smo pronašli pedesetak kilograma višnje za sok a da nije polivana (' samo u cvetu'). Ljudi su polivali na dan pred branje.

Da samo znate koliko je crknutih životinja (prepunih antibiotika) završilo u viršlama i paštetama.
neće ovi otrovi i zatrovan vazduh da izađu na dobro. neko će da plati debelu cenu.

čudno je da se ovoliko promenio uticaj klime na povrtarstvo i voćarstvo u zadnjih par godina. Nekako suviše naglo.

hoochie coochie man hoochie coochie man 19:05 28.06.2015

Re: .....

Jedva smo pronašli pedesetak kilograma višnje za sok a da nije polivana (' samo u cvetu'). Ljudi su polivali na dan pred branje.


Retki su takvi, stvarno.
Ako se pravilno radi onda nema ni razloga ni potrebe da se to radi pred branje ili u toku branja. Ljudi to uglavnom znaju, posebno oni koji prodaju višnju jer se radi o onima koji imaju neke koliko toliko veće površine pod njom.
Nisu sredstva za zaštitu tako jeftina stvar da bi se bacale pare tek onako.

Naravno, ništa se ne sme tvrditi pa ni to da nema i takvih, ali većina, ogromna, siguran sam, to ne radi.

Problem je na strani države koja ne radi svoj posao, koja ne kontroliše onako kako bi bilo logično, već po nekom svom ćefu koji blage veze sa logikom nema.

U moj voćnjak višnje su, na moje ogromno iznenađenje, pre neki dan banuli inspektori i uzeli uzorak za analizu baš po tom kriterijumu, proveravaju ostatke pesticida.
Jedan parametar je bio na granici, tačno na dozvoljenom nivou, i to im je bilo dovoljno da ponove uzorkovanje, a meni da nalože da prestanem sa berbom dok ne stignu novi rezultati.

To veze sa mozgom nema jer je nešto dozvoljeno i kad je na gornjoj granici, nije preko dozvoljenog, ali nije baš mudro isterivati pravdu u takvim situacijama.

Kažem svom kupcu da neću brati višnje u narednih par dana, i kažem mu razlog, on mi kaže, doslovce, ko ti to traži, bog te jebo?"

Dakle čovek koji ima mnogo veće površine pod višnjom, koji je u poslu sa njom koji se meri stotinama, ako ne hiljadama tona, se nikada sa tim nije sreo, a mene našli da čereče iako se radi o pišljivih nekoliko tona.

AlexDunja AlexDunja 19:09 28.06.2015

Re: .....

Dakle čovek koji ima mnogo veće površine pod višnjom, koji je u poslu sa njom koji se meri stotinama, ako ne hiljadama tona, se nikada sa tim nije sreo, a mene našli da čereče iako se radi o pišljivih nekoliko tona.

stvarno ste izašli iz teme
gedza.73 gedza.73 19:48 28.06.2015

Re: .....

Retki su takvi, stvarno.

Istina.
stvarno ste izašli iz teme

Da se vratimo u temu zdrave hrane.
zilikaka zilikaka 22:20 28.06.2015

Re: .....


Retki su takvi, stvarno.


Šta retki, naša cela bašta takva. Poslednjih desetak godina nikakva hemija ušla nije, a i ranije možda jedino zimsko prskanje, i to ne svake godine.

Msm, to možeš kad ti od roda ne zavisi ništa, pa je dobro sve što bog da.

A i osećaj da to koliko rodi jedeš direktno ubrano sa grane, i ne moraš da razmišljaš.
Черевићан Черевићан 22:32 27.06.2015

клокло,клокло

смућкалице флоре цевчим
спознајући тајне њине
( освежење телу дају
витамини чуда чине)

AlexDunja AlexDunja 22:39 27.06.2015

Re: клокло,клокло

( освежење телу дају
витамини чуда чине)

cela čuda:)
ne bi bilo pristojno da probam da rimujem:))
fala n
a osvrtu, mr.čer:)
nurudin nurudin 23:15 27.06.2015

...

Дуња, имам соковник исти кА твој. :)

Оно што фали овом твом блогу јесте да нам објасниш како ОВАКАВ соковник опереш, а да прање траје краће од цеђења?

Откриј нам тајну. Ти још сваки дан цедиш!

П. С. Ја сам соковник сакрио.

AlexDunja AlexDunja 05:32 28.06.2015

Re: ...


П. С. Ја сам соковник сакрио.

pranje postane rutina kao i svaka druga, bitno je da ga rasklopiš
odmah i opereš što pre, traje manje od tri minuta,
samo onu mrežicu treba da istrljaš četkicom, sve ostalo pod mlaz tople vode i pređeš
sunđerom...meni to nije nikakv napor.
mnogo gori su masni plehovi iz rerne:)))
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 23:44 27.06.2015

a bre a ananas?

Kad smo kod sokova najviše volim <<<LINK
AlexDunja AlexDunja 05:28 28.06.2015

Re: a bre a ananas?

Kad smo kod sokova najviše volim <<<LINK

ja sam pre za kajpirinju:)))
al ananas može u sokić u svako doba...
malo šećera a divno miriše,
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:29 28.06.2015

upotreba

A čekaj, ok, recepti i sve, ali ne razumem šta i kako - jel to rokaš sokiće onako sa strane, kao užinu, ili zameniš jedan ili više obroka tim zamuljanim? I nakon koliko vremena si opet gladna? Cenim za pola sata, do sat.

Moj bivši šef se bio nagojio kao mečka, a on je uvek bio u tim nekim novim i fensi fazonima sa dijetama, i znam da je imao fazu muljanja tih sokova, ono, u frižideru na poslu uvek neka žabokrečina te gleda, još je i par kolega sa time zarazio, nije moglo da se živi od njih. On je to umesto jednog ili dva obroka tamanio. Ali nisam video da mu je to išta pomoglo na duže staze. Štaviše, posle par meseci je batalio jer se još se više ugojio. Zajebano je što kod tih sokova imaš tendenciju da preteraš. Da bi dosegao osećaj sitosti kao sa običnom hranom, količinski pojedeš mnogo više povrća, i voća u tečnom stanju, nego što bi pojeo ovako, da grizeš i žvaćeš. Tako da mom šefu to nije ništa pomoglo. Jedino što je kod njega uvek radilo je kad krene da se sprema za maraton, onda se steše, ali kad prodje maraton kroz naše malo misto, evo i škembeta nazad.

Ja sam inače otkrio svet voća i povrća kuvanog na pari kad mi se rodilo dete. I pošto sam uvek probao to što joj smuljam, oduševio sam se kako to povrće ima lep ukus, i kako je lako napraviti ukusnu kombinaciju, malte ne šta god da staviš. Ništa začini, ništa so, samo seckano na kockice i skuvano na pari. I malo parče mesa, ispečeno na roštilju, pa isto iseckano. Ali cenim da je ovo nekuvano onda još bolje, to jest zdravije, samo da paziš na količinu.
blogovatelj blogovatelj 04:11 28.06.2015

Re: upotreba

Ja sam inače otkrio svet voća i povrća kuvanog na pari kad mi se rodilo dete


Moj stariji sin kad je bio beba toliko se napuca se kašice od šargarepe da mu koža postane narandžasta. Ne što se umaže, nego mu kroz krv stigne oranž farba u obraze.
AlexDunja AlexDunja 05:26 28.06.2015

Re: upotreba

ali ne razumem šta i kako - jel to rokaš sokiće onako sa strane, kao užinu, ili zameniš jedan ili više obroka tim zamuljanim? I nakon koliko vremena si opet gladna? Cenim za pola sata, do sa


ovde nieje bila reč o mršavljenju, već o poboljšanju
unesenih tvari. hidriranju organizma i jačanju imuniteta...

mi pijemo po jednu čašu ujutro, obavezno, i eventualno deca još
po jednu pred trening. da bi se smanjila masa mora ozbiljno da se
preispita koja hrana se unosi.

mi se inače hranimo zdravo, i nemamo problem sa viškovima.

to tvoje, kuvano na pari je odlična stvar, samo dodajte i sokove i bog da vas vidi,
ne kad ste gladni, već kad ste žedni:)
bocvena bocvena 07:39 28.06.2015

Re: upotreba

u pravu si ovo za držanje secka na videlu. eno ga meni jedan negde u špajzu, tuguje:)

kad pročitam nekog ovako ubedljivog kao što si ti, odmah poželim i ja. al' me zanos prođe u roku od sat vremena. meni je nabavka veće smaranje od pranja. za pijacu je zadužen cvex, a njemu objasniti šta je radič...skoro je nemoguće:)
znam, znam, izgovori, izgovori...

AlexDunja AlexDunja 07:52 28.06.2015

Re: upotreba

meni je nabavka veće smaranje od pranja. za pijacu je zadužen cvex, a njemu objasniti šta je radič...skoro je nemoguće:)


ja imam prednost jer mi je kalenić pod prozorom:)
ali i da nije, nabavka je oduvek bila moj deo posla,
pa dodatni deo zeleniša nije problem...

a i volim pijace...
mirelarado mirelarado 07:58 28.06.2015

Re: upotreba

Мени састојци за овај опасно зелено напитак (минус броколи) изванредни за салату. Више волим да жваћем воће и поврће, а воду да пијем башка. : )
AlexDunja AlexDunja 08:12 28.06.2015

Re: upotreba

Мени састојци за овај опасно зелено напитак (минус броколи) изванредни за салату. Више волим да жваћем воће и поврће, а воду да пијем башка. : )


svakako ne treba salatu zameniti sokom,
samo preko salate dodati i sok, jer ne može se dovoljno korisnih stvari uneti
samo žvakanjem, methinks:)

ja, na pr ne mogu sebe da zamislim da žvaćem veliku količinu svežeg kelja ili spanaća, brokolija raštana i tsl...

voće je već druga priča, i njega u sokove stavljam samo radi poboljšanja ukusa,
uglavnom ga jedemo:)))
mirelarado mirelarado 08:20 28.06.2015

Re: upotreba

samo preko salate dodati i sok, jer ne može se dovoljno korisnih stvari uneti
samo žvakanjem, methinks:)


Поштујем ту школу мишљења и унос здраве хране, само, лично више волим, онако сељачки, да једем, тако да кељ, спанаћ, броколи јесу код мене сировина за потаж, дакле за кување.
AlexDunja AlexDunja 08:31 28.06.2015

Re: upotreba

тако да кељ, спанаћ, броколи јесу код мене сировина за потаж, дакле за кување.

i za mene su, svakako, ne samo za potaž,
nego i za pite, variva, kapame, sarmice...

ovi sokovi dođu samo kao vitaminski dodatak:))
emsiemsi emsiemsi 09:22 28.06.2015

Re: upotreba

srdjan.pajic
A čekaj, ok, recepti i sve, ali ne razumem šta i kako - jel to rokaš sokiće onako sa strane, kao užinu, ili zameniš jedan ili više obroka tim zamuljanim? I nakon koliko vremena si opet gladna? Cenim za pola sata, do sat.

Moj bivši šef se bio nagojio kao mečka, a on je uvek bio u tim nekim novim i fensi fazonima sa dijetama, i znam da je imao fazu muljanja tih sokova, ono, u frižideru na poslu uvek neka žabokrečina te gleda, još je i par kolega sa time zarazio, nije moglo da se živi od njih. On je to umesto jednog ili dva obroka tamanio. Ali nisam video da mu je to išta pomoglo na duže staze. Štaviše, posle par meseci je batalio jer se još se više ugojio. Zajebano je što kod tih sokova imaš tendenciju da preteraš. Da bi dosegao osećaj sitosti kao sa običnom hranom, količinski pojedeš mnogo više povrća, i voća u tečnom stanju, nego što bi pojeo ovako, da grizeš i žvaćeš. Tako da mom šefu to nije ništa pomoglo. Jedino što je kod njega uvek radilo je kad krene da se sprema za maraton, onda se steše, ali kad prodje maraton kroz naše malo misto, evo i škembeta nazad.

Ja sam inače otkrio svet voća i povrća kuvanog na pari kad mi se rodilo dete. I pošto sam uvek probao to što joj smuljam, oduševio sam se kako to povrće ima lep ukus, i kako je lako napraviti ukusnu kombinaciju, malte ne šta god da staviš. Ništa začini, ništa so, samo seckano na kockice i skuvano na pari. I malo parče mesa, ispečeno na roštilju, pa isto iseckano. Ali cenim da je ovo nekuvano onda još bolje, to jest zdravije, samo da paziš na količinu.

Да !
Питам ја жену како је овај кувани кромпир толико укусан (не на пари, него уобичајено кување), шта си то све додала !?
Она каже - ништа. Само овлаш посољена вода.
Шта рећи !? (Додуше, можда је тајна у томе што га је кувала моја жена, ко би га знао).
Мора да је био добар ивањички кромпир (јбг. кога год на пијаци питаш одакле је кромпир, сви кажу ивањички, слично и са футошким купусом. Додуше, понекада је купус и бијељински).
mirelarado mirelarado 09:38 28.06.2015

Re: upotreba

AlexDunja
тако да кељ, спанаћ, броколи јесу код мене сировина за потаж, дакле за кување.

i za mene su, svakako, ne samo za potaž,
nego i za pite, variva, kapame, sarmice...

ovi sokovi dođu samo kao vitaminski dodatak:))


Мммм, свака част! Срећа те овај укусни разговор водимо ујутро. У ово доба никад нисам гладна. :))))
AlexDunja AlexDunja 10:05 28.06.2015

Re: upotreba

У ово доба никад нисам гладна. :))))

i ja ne mogu da jedem ujutro.
i to je jedan od razloga za sokove, ujutru napravim litar min grina,
i nas troje to popijemo...ergija skoči momentalno, i svako krene na svoje radne zadatke... klopa tek kasnije:)
gedza.73 gedza.73 14:11 28.06.2015

Re: upotreba

Питам ја жену како је овај кувани кромпир толико укусан (не на пари, него уобичајено кување), шта си то све додала !?
Она каже - ништа. Само овлаш посољена вода.

Neka proba da doda maslinovo ulje, seckan bosiljak, ruzmarin i mirođiju.
blogovatelj blogovatelj 15:56 28.06.2015

Re: upotreba

samo preko salate dodati i sok, jer ne može se dovoljno korisnih stvari uneti
samo žvakanjem, methinks:)


Na osnovu čega to misliš? Na osnovu pisanja Blic Žene, ili imaš i merodavnije izvore?
Ako su ljudi evoluciono stotinama hiljada godina preživljavali tako što su žvakali, zašto misliš da danas ne mogu preživeti ako nemaju super secka i ostale zajebancije na struju?
A i unos previše korisnih stvari je nezdrav. U školi sam učio da postoji nešto što se zove hipervitaminoza. Me thing.
AlexDunja AlexDunja 16:23 28.06.2015

Re: upotreba


Na osnovu čega to misliš? Na osnovu pisanja Blic Žene, ili imaš i merodavnije izvore?
uopšte ne vidim razlog da svaki, ali baš svaki put
budeš tako zlonameran.

kad bi samo malo razmislio, a ne pisao ovako na prvu loptu,
verujem da bi se i sam dosetio da su ljudi do pre samo stotinak godina pa i manje do hrane dolazili daleko teže nego danas,
o stotinama hiljada godina da ne govorim kada su imali
ogromne periode bukvalne gladi jer su hranu morali da skupljau i love.

koliko merodavni izvor ti je potreban da ukapiraš da ljudi danas jedu daleko
kaloričniju hranu do koje dolaze daleko lakše, da mnogo manje energije troše,
da visoko procesuirana hrana koja čini najveći deo savremene ishrane
uglavnom u preradi izgubi skoro sve ono što je organizmu zaista potrebno,
i uglavnom nosi prazne kalorije.
blogovatelj blogovatelj 16:45 28.06.2015

Re: upotreba

uopšte ne vidim razlog da svaki, ali baš svaki put
budeš tako zlonameran.


Gde vidiš zlu nameru? U tome što ti ukazujem na zabludu? Nisi mi odgovorila na pitanje, nabacala si brdo konstatacija, manje više tačnih, ali mi nisi odgovorila koji je to merodavni izvor na osnovu koga zaključuješ da se preko salate treba dodati i sok.
Ako može prosto, bez filozofiranja da ljudi nisu imali šta da jedu pre sto godina i te fore. Ljudi neki ni danas u svetu nemaju šta da jedu. Kakve to veze ima sa mojim pitanjem? Valjda je jasno da sam mislio na ljude koji imaju dovoljno hrane nekada i sada. Zašto takvima, sa dovoljno hrane, hiljadaama godina nije bio porteban super secko, a danas im je apsolutno neophodan?
AlexDunja AlexDunja 16:53 28.06.2015

Re: upotreba

. Zašto takvima, sa dovoljno hrane, hiljadaama godina nije bio porteban super secko, a danas im je apsolutno neophodan?

ja nigde nisam rekla da je super secko neophodan.
rekla sam da nam navike u ishrani nisu dobre.
jedna činijica salate dnevno nije dovoljna da pokrije potrebe za svim nutritijentima koji su čoveku potrebni,
ako ti trebaju podaci o tome kako treba da uzgleda uravnotežena ishrana savremenog čoveka guglaj. da si nastupio sa manje visine
mozda bi smo mogli i da nastavimo razgovor, ovako,
ja nisam zainteresovana.

a možda pogledaš i blic ženu, očigledno znaš čime se to bavi.
ja ne čitam novine.
blogovatelj blogovatelj 18:30 28.06.2015

Re: upotreba

rekla sam da nam navike u ishrani nisu dobre.


Pa ja upravo hoću da kažem da su u današnjem razvijenom svetu mnogo nepravilnije navike oko trošenja enegrije od onih koje važe za unos enegrije (mada ni one nisu dobre, naravno). Svuda se ide autom, autobusom, vozom. I što je grad veći, prevozna sredstva su neophodnija. I ljudi troše manje energije i postraju deblji.
A onda mediji prave spin, pa ide ložana o lošoj ishrani (koja, ponavljam, ne valja, ali je daleko veći problem potrošnja energije, nego unos) i sem automobila, buseva i vozova prodaju se onda i super seckoi, trake za trčanje, teretane i ostala čuda.
blogovatelj blogovatelj 18:31 28.06.2015

Re: upotreba

a možda pogledaš i blic ženu, očigledno znaš čime se to bavi.
ja ne čitam novine.


Ni ja ne čitam, ali uvek stave dobre ženske, pa ne mogu a da ne virnem.
Šta ću kad sam paćenik.
AlexDunja AlexDunja 18:40 28.06.2015

Re: upotreba

Pa ja upravo hoću da kažem da su u današnjem razvijenom svetu mnogo nepravilnije navike oko trošenja enegrije od onih koje važe za unos enegrije

tu grešiš, grešiš ozbiljno, ali neću da ti navodim izvore,
kao što rekoh, potraži sam, dostupni su.

osnovne greške su u načinu ishrane, nema te teretane koja može da
potroši ono što prosečan amerikanac unese u sebe

edit:
dodatni faktor je nedostatak nutritijenata, vitamina minerala i ostalih ...
o tome sam ja želala da pričam u ovom tekstu
AlexDunja AlexDunja 18:44 28.06.2015

Re: upotreba


Ni ja ne čitam, ali uvek stave dobre ženske, pa ne mogu a da ne virnem.

to bilo, zlo ne bilo:)
blogovatelj blogovatelj 03:32 29.06.2015

Re: upotreba

to bilo, zlo ne bilo:)


Vidiš da umeš da pričaš lepo sa mnom.
Emir Halilovic Emir Halilovic 15:37 30.06.2015

Re: upotreba

srdjan.pajic

Moj bivši šef se bio nagojio kao mečka, a on je uvek bio u tim nekim novim i fensi fazonima sa dijetama, i znam da je imao fazu muljanja tih sokova, ono, u frižideru na poslu uvek neka žabokrečina te gleda, još je i par kolega sa time zarazio, nije moglo da se živi od njih. On je to umesto jednog ili dva obroka tamanio. Ali nisam video da mu je to išta pomoglo na duže staze. Štaviše, posle par meseci je batalio jer se još se više ugojio. Zajebano je što kod tih sokova imaš tendenciju da preteraš. Da bi dosegao osećaj sitosti kao sa običnom hranom, količinski pojedeš mnogo više povrća, i voća u tečnom stanju, nego što bi pojeo ovako, da grizeš i žvaćeš.


Dokazano. Medjutim ovaj Joe Australijanac iz dokumentarca je upravo imao za cilj da unese dovoljno hranljivih materija a da ne mora sve da sažvaće. To je ok za njega, a verovatno i za one koji zamenjuju cele obroke na taj način (ali ako ne preteruju sa voćem - sok od pomorandže sadrži isti procenat šećera kao koka kola itd...).

AlexDunja AlexDunja 16:41 30.06.2015

Re: upotreba

(ali ako ne preteruju sa voćem - sok od pomorandže sadrži isti procenat šećera kao koka kola itd...).
to je jedna od ključnih stvari. napisala sam gore voće treba da bude oko 20
procenata cele kojičine. tu se ne računa na pr. limun
u kome ima zaista malo šećera.

i to sve ne zbog telesne mase već zato što sok zbog nedostatka vlakana
ide vema brzo u krv i silan šećer opterećuje jetru
nepotrebno.
prirodnolecenje prirodnolecenje 10:45 28.06.2015

Zdrav zivot

Ovaj sokic pravila sam i ja , ali zdrav zivot nije samo ovaj sokic , treba ziveti sa prirodom zato bih vam preporucila sajt www.prirodnolecenje.in.rs koji se bavi tematikom lecenja lekovitim biljem , zdravom hranom koju koristimo svakodnevno u nasim kuhinjama i jos mnogo toga
ivana23 ivana23 11:32 28.06.2015

Re: Zdrav zivot

Bajka o sirovašu, njegovom obroku, samoizlečenju svih bolesti i večnoj mladosti

SIROVO je tako poznat koncept u Srbiji. I ne sviđa mi se.


LINK
AlexDunja AlexDunja 11:58 28.06.2015

Re: Zdrav zivot


Bajka o sirovašu, njegovom obroku, samoizlečenju svih bolesti i večnoj mladosti


iskreno, u tu bajku ni ja ne verujem.

imam neke prijatelje koji se tako hrane i govore da se osećaju sjajno,
ali ni u kakva magična izlečenja ne verujem.

ja samo mislim da ne jedemo dovoljno svežih namirnica i da
to može da se nadoknadi na jednostavan i ukusan način sokovima.

posebno kad se neko mnogo troši na treninzima, kao ovi moji.

edit:
mada i ovaj tekst koji si linkovala je jednostran...
svako treba sam da odluči kako će da se hrani na osnovu informacija koje ima.
a bar one su sada vrlo dostupne.
loader loader 15:42 28.06.2015

Doba vitamina i šarenih receptura

U svojim "voćnim godinama" čovek malo ili nimalo razmišlja o vitaminima, sveže ceđenim voćnim napicima...
- dok je u svojim zrelim godinama i te kako sklon spoznaji koliko su voće i svež zeleniš dragoceni







AlexDunja AlexDunja 16:30 28.06.2015

Re: Doba vitamina i šarenih receptura

U svojim "voćnim godinama" čovek malo ili nimalo razmišlja o vitaminima, sveže ceđenim voćnim napicima...

u pravu ste. zato bi trebalo deci skretati pažnju na zdravu ishranu i navikavati
ih od ranog uzrasta na zdrave stvari...
ja sam prezadovoljna što moji momci kapiraju.
sada su već navikli i imaju potrebu da piju sokove, osećaju da bolje rade,
bolje misle, bolje treniraju
49 41 49 41 21:13 28.06.2015

Svako telo labaratorija za sebe

Svako bi trebalo da nadje kombinaciju svezeg voca - povrca.
Sada, recimo kad nesto kao znam; ne bih cedio jabuke, kruske i argume.
Najradje jedem voce ujutru, narocito grozdje, lubenicu, dinju.

Sto smo jeli lubenicu posle rucka - pojma nemam. Lubenicu sam kao mali obozavao, al' kad se rucala supa, jelo, ... lubenica, ustajao sam od stola kao zabac, trudni mis - gegao.

Bilo voca u basti, niko nije hteo od nas da jede. Majka napece dva pleha jabuka, krusaka, dunja.

Mi klinci, pokupimo kasikama sulc, pihtijasti sok od voca.
Pamtim koje vrste jabuka su se pekle. Ne verujem da danasnji hibridi mnogih jabuka se mogu peci.


49 41 49 41 03:09 29.06.2015

"Podela"

Narandzu ujutru pojedi sam.
Jabuku navece podeli sa prijateljem.
Krusku navece daj neprijatelju.

Nemoj kljukati to dete, rasirices mu zeludac; pa ce se posle patiti celog zivota!

Onako iz malog mozga; majka - kcerci. Ocu reci, Baba mojoj mami.

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 12:49 29.06.2015

Konkretno

dakle, kao prvo: izaberite sokovnik koji će odgovarati vašim potrebama.
postoje generalno dve vrste, brzi, centrifugalni, koji praktično renda povrće

velikom brzinom i filtrira ga, i spori koji ga gnječi i takođe filtrira.
brzi se koriste odvajkada, unapređuju i sada su hiperbrzi, voće i povrće uopšte ne treba da se seče,
laki su za održavanje. mana im je što zbog brzine i trenja
sok gubi na kvalitetu.

spori su spori, voće mora da se secka na komadiće, ali kvalitet je bolji
i sok može nešto duže da stoji u frižideru.


Moze li konkretno? Tip, marka sokovnika. I zasto su ovi spori skuplji - tako su mi neki omladinci objasnili?
Tvoja preporuka kad bi neko trebalo sada da kupi sokovnik. Daj dve tri opcije.
AlexDunja AlexDunja 14:56 29.06.2015

Re: Konkretno

ovako: ja sam imala moulinex iz sredine osamdesetih, to je varijanta brzog,
tj još uvek ga imam ali je jako težak za održavanje, pa sam rešila da kupim novi.

spori sokovnici su zaista do skora bili 4 pa i 5 puta skuplji, ali sam ja pre par meseci našla ovaj koji je na slici, marka mu je orion slow juicer, tako piše na kutiji. kapiram da nije neka poznata firma, ali je koštao za mene prihvatljivih 11 000.
kupila sam ga preko neta.

dok sam se raspitivala i dok sam mislila da nema šanse da kupim spori
najbliskija pameti mi je bila ideja da uzmem neki bošov srednje snage
koji košta nešto oko 12 000.

u top šop prodavnici imaju neki fusion model, to bi trebalo da bude kombinacija sporog i brzog, ali ja nemam poverenja u top šop, pa nisam ni zagledala šta ima unutra. i on je oko 12 000.

edit:
e ako ti novac nije problem, najbolji su hurom spori sokovnici
oni koštaju od 35 000 do 55 000. možda se i isplati investicija ako ćeš da sokuješ svaki dan. ne znam precizno u čemu je razlika
između njih i ovih jeftinijih. nisam ih svojim očima videla a reklame i prezentacije mi nisu dovoljno pouzdane. uglevnom,
ja sam ovim orionom zadovoljna.

edit2:
nisam ti rekla koje su prednosti brzih:))
stvarno sok teče kao iz slavine, voće i povrće uopšte više ne mora da se secka, vrlo lako se peru, ništa ne kaplje, imaju fensi sistem za odvajanje pene itsl.
pa ako planiraš da sav sok koji napraviš popiješ ili popijete
odmah, uopšte nije hrđavo rešenje.
stvarno, sve zavisi od količine para koju si spreman da potrošiš i od vremena koje ti je na raspolaganju za tu zavrzlamu.
uzmi to sve u obzir kad kupuješ, jer najskuplji je svakako onaj koji se ne koristi. i stavi ga na vidno mesto u kuhinji, svako jutro pravac pijaca, sada je zeleniš jeftin, pa uživaj:)
prirodnolecenje prirodnolecenje 06:42 03.07.2015

Zdravo i prirodno

Omiljeni sokic koristim ga tako svremena na vreme kada me ne mrzi da ga pravim ali odlican je .
ako zelite vise da citate o ovim temame proporucujem da posetite
moj blog mogu se pronaci dosta korisnih saveta i recepta

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana