Društvo| Hronika| Porodica| Putovanja| Život

Sećarnik: Ukusi, mirisi, boje...

Dr M RSS / 22.06.2015. u 11:42

„Nešto mi je bledo ovo dete“, rekao je dr Spasić i ta usputna rečenica  odvela je Mišu u sobu u kojoj je sve bilo belo, zidovi, stolice, ram oko slike nekog strogog čike.

„Neće ništa da boli“, rekla je teta u belom i izdajnički zabila iglu u prst naivnog deteta koje je sedelo u Radinom krilu. Sam ubod iglom u prst i nije toliko boleo, sigurno ne da opravda onoliki vrisak koji je rasparao julsko jutro i secnuo prolaznike na ulici; boleo je nož izdaje u srcu mališana koga su slagali. Zato toliki vrisak I zato toliki bes kad su mu ponovo prišli sa iglom, ali je sada znao. Posle petominutne borbe u kojoj su cevanice opasne žene u belom izvukle deblji kraj odrasli su odustali a zarozanom I znojavom pobedniku je u dubini srca počelo da klija seme otpora.

Rezultati pregleda krvne slike bili su bledi, kao I Miša, I kad se uvidelo da to bledilo nije plod plemićskog porekla nego posledica nepravilne ishrane, pristupilo se, tada uobičajenom, kontraudaru. Usput, Miša je naučio I šta je ucena: „Hoćeš li da jedeš taj spanać ili da idemo da ponovo vadimo krv“? Srećom, jeziva tamnozelena boja spanaća bila je ublažavana dodavanjem mleka pa je taj spanać, nehotice, ipak dobio neki prehrambeni smisao.

„Dobar je spanać“, govorio je dr Spasić,“ali bi teleća džigerica bila još bolja. Ipak, malokrvnost me ne brine toliko koliko rahitis, ima ga na sve strane. Anemija prodje, posledice rahitisa ostaju“.  Rahitis? Još jedna strašna reč koja izaziva još strašnije kontramere, gutanje gadne,  guste tečnosti  čiji je užasni miris terao na povraćanje i pre nego što bi se otvorila vratanca kredenca u kome je stajala tamna boca od debelog stakla. Nekoliko kapi limunovog soka dodatog u kašiku Ribljeg zejtina nije bila ni od kakve pomoći.

„A bilo bi dobro i da ga odvedete na more“, rekao je dr Spasić.

More, još jedna reč koja koja izaziva nevolje, ovog puta roditeljima koji nemaju para. Srećom, imali su prijatelje koji su ih imali i tako su se Zoran i Miša našli u Ubrzanom vozu za Zagreb, u kupeu druge klase, obučeni u heklane špilhozne , kako gledaju krave rasute po slavonskim poljima. Žice koje su skakale sa bandere na banderu, gore-dole, bile su posebna atrakcija sve dok se nisu pojavile faširane šnicle pravljene po receptu racionirane ishrane: 300 grama mlevenog mesa, jedno jaje, vekna starog hleba, začini, ukupno 33 mrke pogačice koje ne iziskuju previše truda oko žvakanja, u Mišinim očima znatna prednost u odnosu na pileći batak.

„Zašto opet stojimo?“, pitao se Miša.

„Vrućina, voz se umorio pa mora da pije vodu“, objasnio je stariji brat. U Zagreb su stigli oko podne, kad je već zaboravljena priča o razlici izmedju Slavonskog broda i ladje smederevke i šta je novo u Novskoj.

Šetali su, odrasli ruku pod ruku, deca sa rukom u ruci, od izloga do izloga, izbegavajući mnogobrojne prolaznike i bandere sa kojih su zvučnici grmeli zakletve o vernosti Titu i Partiji a voz za Split je kretao tek uveče. Iznenada, prenos je prekinut i Rada i Bane su se nemo pogledali.  Šta je sad? Tito smenjen? Nekoliko ledenih sekundi a onda šok, spiker, povišenim tonom...“Pažnja, pažnja, trogodišnje dete nadjeno ispred prodavaone Kraš, roditelji da se jave...“.

„Zorane!!!“, ciknula je Rada, gde je Miša?

„Ne znam, gledali smo izlog sa čokoladama“.

Šetači po Ilici su se sa razumevanjem sklanjali ispred tročlanog stampeda koji se sjurio ka prodavaoni ispred koje je bio krug prolaznika a u centru kruga Miša, u društvu pristiglog milicionera, uplašenijeg iznenadnom situacijom  nego trogodišnje dete u heklanim špilhoznama. Posle grljenja i ljubljenja izgubljenog jagnjeta i kratke rekonstrukcije dogadjaja, svi su ušli u radnju i beskrajno se zahvaljivali teti iza tezge koja je primetila dete koje se minutima ne odvaja od izloga i nikog da ga odvuče, za ruku ili uvo, kako je već uobičajeno. Razmenili su i izjave o večnom prijateljstvu, i adrese, i obećanja o ponovnom vidjenju prilikom povratka, jedino što se nije desilo je da se deci kupi jedna čololada. Da, i Tito nije smenjen, naprotiv.

Ostatak dana utonuo je u maglu, gustu kao što je bila ona noćna, u Kninu, kroz koju se provlačio miris uglja i pare, kad je voz opet stao da pije vodu a Miša se probudio drhteći od zime. Sledeće budjenje, dok je voz kloparao kroz jutarnju izmaglicu, donelo je i nove mirise, zelenih livada dok je izlazilo Sunce, retke borove šume u sunčano jutro, dok se voz približavao Splitu, neodredjeni pomešani miris mora, soli I nafte, dok su na rivi čekali brod za Hvar, miris čistog talasastog plavetnila dok su stajali na palubi I miris sveže ribe kad su, tegleći prtljag, stupili na mol.

Smestili su se u velikoj kući na sprat, malo niže niz rivu, sa pogledom na plažu pokrivenu čistim oblutkom veličine izmedju kokošijeg jajeta I muške pesnice. Domaćiće kuće su bile dve starije, suvonjave žene, obučene u stroge crne haljine sa širokim, belim, uštirkanim okovratnicima. Govorile su tihim glasom, skoro šapatom, koji se gubio u drvenim stepeništima, rukohvatima I zidovima, a sva ta drvenarija je bila natopljena bajcom I teškim tamnim lakom pa se od boje haljina domaćica razlikovala tek za nijansu. Sve je u toj kući mirisalo crno I uterivalo strah u kosti trogodišnjaku, one žene naročito, toliko da nije smeo ni da podigne pogled  nego je gledao u patos, takodje skoro crn.

Beli kamen plaže, iako opasan, onako krupan, za neiskusna stopala, i tamnoplavo more pod svetloplavim nebom, brzo su zbrisali utisak sveg onog crnila od pre pola sata. Dok je Rada širila karirano ćebe na dva metra od nestašnih talasića koji su igrali žmurke i skrivali se medju belim oblucima, jedan veliki kamen, ukroćen konopcem, bućnuo je u plićak a nekoliko nestašnih kapi palo je blizu ćebeta. Na drugom kraju konopca bio je lep, plavokos i preplanuo čovek, otprilike Banetov vršnjak, malo niži rastom i malo jači u ramenima, stojeći u čamcu.  Stidljivo se osmehivao, kao da se izvinjava, a u tom smislu su bile i reči koje su izlazile iza biserno belih zuba.

„Ajme, škužajte, nadam se da vas nisam smočio“!

„Ma ne, a i da jeste, ništa strašno“, odvratio je Bane.

Tako je počelo. Onda je čovek iskočio iz čamca i počeo da ga vuče na obalu a Bane je priskočio u pomoć.

„Hvala, ja sam Mate“, predstavio se moreplovac, „a ovo je Jurica Tamburica“, rekao je pokazujući na svoju smanjenu, kovrdžavu kopiju koja je skakala iz čamca sa malom tamburom u ruci. Posle unakrsnog upoznavanja i petominunog razgovora Mate je pogledao u nebo, ocenio koliko je odskočilo Sunce i mirno rekao Vreme je za marendu i počeo da slaže kamenje na dve gomile. Dok su kontinentalna deca radoznalo posmatrala, Jurica je priskočio ocu u pomoć i našao nekoliko manjih oblutaka; očigledno im nije bio prvi put da marendaju na plaži.

„Šta je marenda“?, pitao je Zoran Baneta, tiho, da se ne čuje.

„Doručak“, odgovorio je Bane, isto tako tiho.

„Šta će mu ovo kamenje“?, šaptao je Zoran i dalje.

„Videćemo“, rekao je Bane.

Izgleda da njihov razgovor nije bio sasvim nečujan jer se Mate nadovezao:

„Sad ćeš da vidiš, sve za pe` minuti“.

Lagano je otišao do bašte koja je bila iza zida od naslaganog kamena, u dnu plaže, doneo desetak grančica, naslagao ih izmedju dve kupe oblutaka i upalio ih šibicom koju je izvadio iz džepa komotnih kratkih pantalona. Onda je iz čamca uzeo tablu tankog lima i mahao njime dok se vatra nije razgorela pa je taj lim stavio na one kupe kamenja.

„Razmeš sad“?, obratio se Zoranu.

Zoran je klimnuo glavom. „Mi za to uzmemo cigle, ima kol`ko `oćeš, od ruševina. Onda pečemo ribu, upecamo u Jezavi“.

„Jesi  jeo neku iz mora“?

„Nisam“, rekao je Zoran.

„Sad ćeš da vidiš razliku pa da mi kažeš koja je bolja“.

Izvadio je iz čamca kofu punu ribe i odabrao nekoliko najvećih komada.

„Plava im  ledja“, primetio je Zoran.

„Zato što su iz plavog mora“, rekao je Mate smejući se. „ I znaš šta još? Nemaju krljušt, lakše se čisti“.

„Naše su veće“, nije se dao Zoran. „ Ni som nema krljušt, i može da bude metar, video sam“.

„Opasan si ti“, rekao je Mate, „ ali znaš šta je najveća prednost ovih skuša“?

„Šta“?

„ To što su ovde i biće gotove dok ti ne odeš u onu bašču i ubereš nekoliko pomidora“.

„Šta ti je to“?

„Ma, rajčica, kako vi to kažete?,.... paradajz. A ti, Jurice, povedi Mišu i idite do onog grma i uberite dve grančice ružmarina“!

Deca su poslušno otkaskala do zelenog žbuna i donela grančice kao da nose štafetu a Mate je već držao u ruci bočicu koja je opasno ličila na onu iz koje se sipao Riblji zejtin pa je Miša ustuknuo za korak. Srećom, nije bilo nikakve kašike koja bi bila signal za bekstvo i uskoro je mali došljak iz velikog grada prvi put osetio mešavinu mirisa koja greje i kad je hladno, udruženi miris žutog maslinovog ulja, plavog mora i crvenog pomidora, plave ribe i zelenog ružmarina i iz demižona skoro crnog vina, koji je Mate izvadio ispod onog parčeta palube na pramcu.

„Svašta imaš u tom čamcu“, rekao je Zoran.

„Nije to čamac, to je barka“, rekao je Mate nehajno.

„Koja je razlika“?, pitao je Zoran.

„Čamac plovi po vodi a barka po moru“, odgovorio je Mate, „ ali to nije važno. Važno je da ne pušta, puštao vodu il` more, jednako tone“.

Posle se jela riba, prstima, i grizao paradajz kao jabuka, i pilo vino iz čaša na sklapanje, i sunce je već bilo visoko kad je Jurica počeo da cima žice na tamburici. Na to je Mate oprao ruke u moru, obrisao ih o čakšire i ispod prove izvadio gitaru. Udario je uvodni akord i zapevao Kad si bila mala, Mare, kad si bila mala, Mare...a Bane se pridružio sa ...volela si more...i pesma je stizala pesmu i nisu ni primetili kako se plaža polako puni.

„Lepo pevaš“, rekao je Mate Banetu, umeš na gitaru“?

„Pomalo“, rekao je Bane skromno,“ samo ako je ruski štim“.

„Pa naštimaj“, rekao je Mate i uskoro se preko plaže zaorio Banetov, skoro pa operski, tenor koji se čuo Od Sušaka pa do lipe Boke , jer vino briše neke granice...kad ljudi nisu ograničeni.

Pevalo bi se još, i pilo, da se nije pojavio jedan momćić koji je prišao Mati i rekao: „Barba-Mate, moraš poć ća, šjora-Mira te treba“!

„Ajme, Jurice, sad će ti mater beštimavat do obida“, uzviknuo je prozvani i počeo da skuplja stvari. Jurica je pokupio tamburicu i pokorno krenuo sa plaže dok se Mate opraštao od novih prijatelja i zakazivao novo vidjenje za sutra. Bane, lišen sećanja na prošlost i brige za budućnost, jer bude tako od vina, imao je samo još jednu misao. Da malo dremne na plaži.

Sutra, u ranu zoru, posle noći koja je protekla u mazanju ledja i nogu, naizmenično, maslinovim uljem , limunom i kiselim mlekom, sve bez uspeha, spas je potražio u moru. Pomalo je ličio na onu ribu koju je pojeo prethodnog dana jer mu je sa ledja skidala opečena koža, nalik na peraja. Sledećih nekoliko dana proveo je na plaži  obučen u mornarsku plavo-belu majicu i duge gaće, sve to dobijeno od onih žena u crnini koje su toliko plašile Mišu, mrmljajući povremeno pouku iz neke dečije pesmice...

...al` i slatko bezmerno, zagorča se čemerno...

 

 

 

 

 

 



Komentari (42)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

rade.radumilo rade.radumilo 12:32 22.06.2015

Ah Hvar...

Blede polako sećanja, ostaće na kraju samo pobodena zastavica. Moram se bolje potruditi da me put nanese na tu stranu. :)
Dr M Dr M 12:44 22.06.2015

Re: Ah Hvar...

rade.radumilo
Blede polako sećanja, ostaće na kraju samo pobodena zastavica. Moram se bolje potruditi da me put nanese na tu stranu. :)


Potrudi se, nek ide vaučer

Sad si, kao prvi, zaslužio demižon vina
rade.radumilo rade.radumilo 12:49 22.06.2015

Re: Ah Hvar...

Sad si, kao prvi, zaslužio demižon vina


More, rađe bi onu skušu na plotni, tek izvađenu iz mora s ružmarinom... Mada je Dalmoško, jedino crno koje volem
Dr M Dr M 12:55 22.06.2015

Re: Ah Hvar...

rađe bi onu skušu na plotni, tek izvađenu iz mora s ružmarinom..


Ja se tome nadam u prvoj dekadi avgusta. Za sada je spreman samo ružmarin
rade.radumilo rade.radumilo 15:17 22.06.2015

Re: Ah Hvar...

Ja se tome nadam u prvoj dekadi avgusta. Za sada je spreman samo ružmarin


Uvek se setim epizode Asteriksa u kojoj Cezaru maznu lovorov venac i podmetnu ruzmarin. Dok mu rob drži ruzmarinov venac iznad glave Cezar razmišlja:
"Čudno... osećam se kao parče ribe!"
Dr M Dr M 16:14 22.06.2015

Re: Ah Hvar...

"Čudno... osećam se kao parče ribe!"


Asteriks je bio genijalan strip
mirelarado mirelarado 19:53 22.06.2015

Re: Ah Hvar...

Замирисао овај блог лепим сећањима...

"There’s rosemary that’s for remembrance."
Dr M Dr M 20:09 22.06.2015

Re: Ah Hvar...

"There’s rosemary that’s for remembrance."


Hvala Mirela, sad mi je jasna moja memorija.
Ja mislio senilna demencija

Nije ruzmarin ali je Tvoj
st.jepan st.jepan 20:12 22.06.2015

...

Sad ćeš da vidiš, sve za pe` minuti“.

Ccc, doture, imaš na blogu Dalmoša, napola Hvaranina, a ne šalješ na lekturu.

Inače


„Sad ćeš da vidiš razliku pa da mi kažeš koja je bolja“ (morska ili rečna riba).

Isto to rekao sam rođaki Splićanki, kad sam je odveo na ručak u "Kolibu" na Ušću.
Nikada ranije nije bila u Beogradu, nikada nije probala rečnu ribu.
Za Beograd je rekla "šta je Split kontra Beogradu", a za soma, "šta je brancin kontra somovini".

Dr M Dr M 20:22 22.06.2015

Re: ...

Ccc, doture, imaš na blogu Dalmoša, napola Hvaranina, a ne šalješ na lekturu.


Tako zapamćeno, možda je čovek bio u vojsci u Bg pa povukao
Za Beograd je rekla "šta je Split kontra Beogradu", a za soma, "šta je brancin kontra somovini".


Neka ljubazna, htela da Ti ublaži homesick
st.jepan st.jepan 20:37 22.06.2015

Re: ...

Neka ljubazna, htela da Ti ublaži homesick

Ljubazna Splićanka, to neima.
Surove su - kod njih uvek znaš na čemu si.
Ni homesicka neima - nikada nisam živeo tamo.
predatortz predatortz 20:47 22.06.2015

Re: ...

Splićanki,


Pored Mostarki i Banjalučanki, najveći brend SFRJ.

Lepa ti priča, šjor doture.
Dr M Dr M 21:09 22.06.2015

Re: ...

Ljubazna Splićanka, to neima.
Surove su - kod njih uvek znaš na čemu si.


Znam, bio žrtva
Dr M Dr M 21:17 22.06.2015

Re: ...

Lepa ti priča, šjor doture.


Hvala predatorz, ovo je iz vizure trogodišnjeg klinca, neopterećenog uobičajenom svakodnevicom.


predatortz predatortz 21:20 22.06.2015

Re: ...

ovo je iz vizure trogodišnjeg klinca,


Često mislim da bi bilo bolje da to stanje uma zadržimo. Da naučimo i usvajamo neke praktične stvari vezane za svoje poslove, a da nam pogled na svet ostane pogled deteta...
Dr M Dr M 21:25 22.06.2015

Re: ...

predatortz
ovo je iz vizure trogodišnjeg klinca,


Često mislim da bi bilo bolje da to stanje uma zadržimo. Da naučimo i usvajamo neke praktične stvari vezane za svoje poslove, a da nam pogled na svet ostane pogled deteta...


Svet bi, sigurno, bio bolji...
nim_opet nim_opet 22:44 22.06.2015

Re: ...

Za Beograd je rekla "šta je Split kontra Beogradu", a za soma, "šta je brancin kontra somovini".

Pa sad, de gustibus. Na brancinu bih mogao ziveti, svaki dan...
Dr M Dr M 23:13 22.06.2015

Re: ...

nim_opet
Za Beograd je rekla "šta je Split kontra Beogradu", a za soma, "šta je brancin kontra somovini".

Pa sad, de gustibus. Na brancinu bih mogao ziveti, svaki dan...


A možda je to bilo "Preko plota zelenija trava"?

Meni je sa ribom problem što, koliko god pojeo, posle dva sata crkavam od gladi.

Možda sam u prošlom životu bio foka
st.jepan st.jepan 23:46 22.06.2015

Re: ...

nim_opet
Za Beograd je rekla "šta je Split kontra Beogradu", a za soma, "šta je brancin kontra somovini".

Pa sad, de gustibus.


Raspravljati o ukusima itekako treba, ali o somu s roštilja u "Kolibi"...,non disputandum!

Rekao bih da ga nisi probao tamo.
Ili, ako ipak jesi, biće da pri tom nisi sedeo na pravoj strani pravog stola, onog sa naboljim pogledom na Kalemegdan.
Ili da se to probanje nije desilo u pravo (smirajno) doba pravog (septembarskog) dana, kad iskošena svetlost čini da zidine Tvrđave i toranj Saborne crkve nestvarno blješte.
Ili da nekim čudom tada nad rekom nije bilo galebova, ili bem li ga, onih kokoški koje na galebove samo liče.

Navikli smo, ne primećujemo...
Pridošlice primećuju - Beograd zaprepasti svakoga.

Dr M Dr M 06:00 23.06.2015

Re: ...

Navikli smo, ne primećujemo...
Pridošlice primećuju - Beograd zaprepasti svakoga.


Sjajno si to uočio! Razmaženi smo, to je to
mariopan mariopan 10:13 23.06.2015

Re: ...

Pridošlice primećuju - Beograd zaprepasti svakoga.



Grci samo uzdišu (kako je divno, kako je diiivno)....jedna gošća mi je rekla da će ceo dan samo da uzdiše kako je sve diiivno.
mariopan mariopan 21:04 22.06.2015

..

Sve..sve je divno i krasno...ali to riblje ulje i spanać, onako zelen i samleven kao da ga je guska flićnula, i danas mi prevrće želudac.

Baš si ga dočarao.

edit

A sad se setih i onih putovanja vozom, sendviča iz kutije (kartonske), paradajza koji grizeš kao jabuku, onog smoga iz voza koji iskašljavaš prvih nedelju dana...ma bilo je divno i nezaboravno svako to putovanje...avantura takoreći.
Dr M Dr M 21:21 22.06.2015

Re: ..

mariopan
Sve..sve je divno i krasno...ali to riblje ulje i spanać, onako zelen i samleven kao da ga je guska flićnula, i danas mi prevrće želudac.

Baš si ga dočarao.

edit

A sad se setih i onih putovanja vozom, sendviča iz kutije (kartonske), paradajza koji grizeš kao jabuku, onog smoga iz voza koji iskašljavaš prvih nedelju dana...ma bilo je divno i nezaboravno svako to putovanje...avantura takoreći.


Ni danas ne volim spanać

Voleo sam voz, to mi je bilo putovanje. Auto i avion su mi transfer.

mariopan mariopan 10:22 23.06.2015

Re: ..

Ni danas ne volim spanać

Ja sam naučila da ga spremam bolje od onoga što su mene terali da jedem.
Morala sam nekako da nateram i moju decu da ga jedu a to se najbolje radi sopstvenim primerom, tako da sam ga još i zavolela.
Voleo sam voz, to mi je bilo putovanje. Auto i avion su mi transfer.

To je bila avantura i doživljaj.
Spavali smo u mrežama za prtljag, pevali celim putem ( nas gomila dece iz doma pa je to putovanje bilo kao puštanje sa lanca).
Putovalo se dugo pa smo imali vremena da se družimo, jelo se iz kartonskih kutija onih sendviča od salame podriguše ali se niko nikada nije otrovao pokvarenom hranom. Kad bi to čule današnje majke šlag bi ih strefio.

Imaš pravo, sada je putovanje samo transfer.

Prošle godine smo sin i ja + eks snajka i njena mama iz Poljske, celu Grčku ( Od juga, od Atine pa preko Peloponeza) prešli kolima putujući prema Istambulu samo zato što smo hteli da putujemo i uživamo u putovanju a ne samo da stignemo od tačke A do tačke B. Bilo je fenomenalno.
Dr M Dr M 12:06 23.06.2015

Re: ..

Ja sam naučila da ga spremam bolje od onoga što su mene terali da jedem.


Daj link

Meni bi bilo potaman da se stavi dosta seckanog mesa,

pa onda properem zelenilo
mariopan mariopan 16:47 23.06.2015

Re: ..

Dr M
Ja sam naučila da ga spremam bolje od onoga što su mene terali da jedem.


Daj link

Meni bi bilo potaman da se stavi dosta seckanog mesa,

pa onda properem zelenilo

Ja ga isto spremam sa mlekom ali stavim i malo belog luka, brzo propržim da ne zagori, kašičicu brašna i - pazi fazon, kapnem nekoliko kapi sirćeta ( pola čepa od flaše), pa pustim da to provri da izađe kiselina ( ne oseti se ali osveži ukus) - i obožavamo. Meso spremam UZ spanać, neko pohovano ili ćufte. Milina.

A ono što su me terali da jedem bila je muljava zelena masa bez ukusa.
Dr M Dr M 17:41 23.06.2015

Re: ..


Za ovo sa sirćetom sam čuo ali se u ovoj kući ne primenjuje. Ostalo sve isto.

Sugeriraću sirKe prvom prilikom, tj. što kasnije
mirelarado mirelarado 19:24 23.06.2015

Re: ..

Ја волим спанаћ, млад на салату и матор овако како каже Мариопан. Али, не у оним количинама којима су нас кљукали у детињству. А кад само помислим да је то све због погрешно преписаног децималног зареза у бројци која означава количину гвожђа у спанаћу...
predatortz predatortz 19:26 23.06.2015

Re: ..

Ја волим спанаћ


Ja ni Popaja zbog spanaća nisam voleo!
mariopan mariopan 19:36 23.06.2015

Re: ..

А кад само помислим да је то све због погрешно преписаног децималног зареза у бројци која означава количину гвожђа у спанаћу...

Daaa, e za to mi dođe da nekoga ubijem, koliko muka sam pretrpela, a bila sitna i mršava i stalno su me kljukali, često i silom.
Dr M Dr M 20:42 23.06.2015

Re: ..

А кад само помислим да је то све због погрешно преписаног децималног зареза у бројци која означава количину гвожђа у спанаћу...


Usput, nikom, onda, nije palo na pamet da je to gvoždje u obliku koji se ne resorbuje. Za resorpciju je , zamisli, potrebno kuvanje sa mlekom.
Dr M Dr M 20:44 23.06.2015

Re: ..

predatortz
Ја волим спанаћ


Ja ni Popaja zbog spanaća nisam voleo!


A Olivu? Ako se sećaš, njeno ime, u originalu, znači Maslinovo ulje
Dr M Dr M 20:45 23.06.2015

Re: ..

za to mi dođe da nekoga ubijem, koliko muka sam pretrpela


Saosećam
gordita gordita 23:01 23.06.2015

Re: ..

mariopan
Dr M
Ja sam naučila da ga spremam bolje od onoga što su mene terali da jedem.


Daj link

Meni bi bilo potaman da se stavi dosta seckanog mesa,

pa onda properem zelenilo

Ja ga isto spremam sa mlekom ali stavim i malo belog luka, brzo propržim da ne zagori, kašičicu brašna i - pazi fazon, kapnem nekoliko kapi sirćeta ( pola čepa od flaše), pa pustim da to provri da izađe kiselina ( ne oseti se ali osveži ukus) - i obožavamo. Meso spremam UZ spanać, neko pohovano ili ćufte. Milina.

A ono što su me terali da jedem bila je muljava zelena masa bez ukusa.



Nisi pomenula mleko?

Obarim ga kratko, iscedim i iseckam sitno. Na zagrejano ulje, ubacim sitno seckan beli luk, kratko ne sme ni slučajno da potamni, par sekundi pa spanać.

Koristim (s duplim dnom) široku šerpu, bolje se zamasti i proprži kada je sloj spanaća tanji. Sloj spanaća jedva pokriva dno šerpe. Ne sme da potamni (ono na smeđe) ni malo. Pomerim spanać u kraj šerpe, dodam kašiku brašna na golo dno i pržnem ga slično kao za bešamel. Onda spojim sa spanaćem. (Sve vreme se meša, ne mrdam od šporeta.) Tada dodam mleko, po malo i sve vreme mešam. (Na kilogram očišćenog spanaća, potrošim nešto više od pola litre a manje od litar mleka). Tek onda posolim s malo soli.
U slučaju da je spanać stariji, ubacim kašičicu (štedljivo) maslaca da popravim ukus, pa probam, obično nije potrebno da dodajem.

Inače, muž nije podnosio spanać, sada ga obožava. O deci, da ne pričam. Ko god proba, nema kome se ne svidi :) Jedemo ga sa pavlakom ili kiselim mlekom. Odavno sam prestala da spremam meso ili pržena jaja uz spanać. Jedemo ga s malo krompir pirea, za koji svi kažu da ukusniji nisu jeli. Beli krompir, dobro ga ispasiram, posolim i dodam maslac.

Ponekad, spremim onako kako su meni uz spanać spremali poširana jaja. Kad proključa voda u loncu, doda se malo soli i kašika sirćeta. Onda se u vodu koja ključa (odmaknem malo lonac) razbiju jaja, jedno po jedno, pažljivo da se ne razliju. Vade se šupljom kašikom.

Uvek sam bila bleda a gvožđe, kao planinka :)

Nisu me zlostavljali ribljim uljem :) Majci je to bila najcrnja mora, najgori teror, pa se žrtvovala dok me je dojila, (pila je ona riblje ulje a ja ga dobijala kroz mleko).

Boravak u Vrnjačkoj banji s obdaništem sam zapamtila. Odvojili su sve nas mršavce i bledunjave i - kod ulaza u trpezariju, imam šta da vidim. Flaša ribljeg ulja. Gejzir po medicinskoj sestri. Kao čigra, okrenula se i tutanj... I nikad više.
gordita gordita 23:09 23.06.2015

Re: ..


Kad smo kod recepata, evo da odam jednu tajnu. Za pilav koji spremam, kažu takođe da ukusniji nisu jeli. Tajna je mala. Pirinač operem danas i stavim u cediljku (prekrijem ga salvetom) da se cedi do sutra. Važno je da bude suv.

Pre spremanja ga propržim na izuzetno malo ulja, u poklopljenoj šerpi, kao nekada kako se pržila kafa, drmam šerpu, tek pri kraju ga promešam. Zato zrna kasnije budu skuvana a cela i imaju onu lepu zlatastu bojicu i ukus je poseban.

Luk odvojeno na brzinu pržnem, tek da bude staklast, ne dinstam.

Eto to je tajna.
Dr M Dr M 07:20 24.06.2015

Re: ..

Eto to je tajna.


Dobrodošla gordita!

Ne znam gde si ali javi kad spremaš spanać, možda me preobratiš

Lepo je što si ovde!

I dragoceno
mariopan mariopan 13:10 24.06.2015

Re: ..


Nisi pomenula mleko?

Obarim ga kratko, iscedim i iseckam sitno. Na zagrejano ulje, ubacim sitno seckan beli luk, kratko ne sme ni slučajno da potamni, par sekundi pa spanać.


Pomenula sam ( šesta reč u prvoj rečenici) I isto tako spremam kao ti. I obožavamo.
Jedemo ga sa pavlakom ili kiselim mlekom. Odavno sam prestala da spremam meso ili pržena jaja uz spanać. Jedemo ga s malo krompir pirea, za koji svi kažu da ukusniji nisu jeli. Beli krompir, dobro ga ispasiram, posolim i dodam maslac.

mariopan mariopan 14:48 25.06.2015

Re: ..

gordita

Kad smo kod recepata, evo da odam jednu tajnu. Za pilav koji spremam, kažu takođe da ukusniji nisu jeli. Tajna je mala. Pirinač operem danas i stavim u cediljku (prekrijem ga salvetom) da se cedi do sutra. Važno je da bude suv.

Pre spremanja ga propržim na izuzetno malo ulja, u poklopljenoj šerpi, kao nekada kako se pržila kafa, drmam šerpu, tek pri kraju ga promešam. Zato zrna kasnije budu skuvana a cela i imaju onu lepu zlatastu bojicu i ukus je poseban.

Luk odvojeno na brzinu pržnem, tek da bude staklast, ne dinstam.

Eto to je tajna.

Ovo ti je odličan recept! Znam.
janeznam janeznam 11:10 24.06.2015

.

bas neki dan guglam sva letovalista koja smo posecivali kao deca, sto sa skolom sto sa roditeljima , i pitam se kako se putovalo na more u malenom fici sa koferima, ispecenim pilicima i i pravim sendvicima sa salamom koja je imala ukus salame, za svaki kada deca ogladne. tada se ostajalo dve nedelje i ja sam prvu nedelju redovno preplakala za mamom a drugu nedelju sam pocela da primecujem more i sunce jer se blizi dan povratka kuci. a da, na more smo isli za svaki slucaj, da promenimo okolinu zarad zdravlja, da budemo orni i cili za novu skolsku godinu i u to ime svako jutro je pocinjalo gimnastikom ispred odmaralista u pola 7 i niko se nije bunio, nije bilo razmazenih i povlastenih.

e to su bila vremena.
Dr M Dr M 11:47 24.06.2015

Re: .

e to su bila vremena.


"Svako lane beše bolje".

A posle i pričaš gde je ko bio i šta je radio.



Ja sam organizovano išao samo na Rajac i na Avalu i sve je bilo kako kažeš.

Možda mogu da tražim vaučer, retroaktivno
janeznam janeznam 12:24 24.06.2015

Re: .

Možda mogu da tražim vaučer, retroaktivno


vaucer vazi za letovanje u Srbiji. a u srbiji, ikad,retko ko je rado letovao.
mislim ja , ali u poslednje vreme ono sto ja mislim ne bude podrzano od onih koji ne misle ali odlucuju. cudno neko vreme.
Dr M Dr M 16:52 24.06.2015

Re: .

ali u poslednje vreme ono sto ja mislim ne bude podrzano od onih koji ne misle ali odlucuju.


Moj slučaj

Samo što je sa mnom tako i u pretposlednje vreme

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana