Knjige

Jelica Greganović RSS / 13.03.2008. u 22:32

knjige2.gifU mom svetu najviše mesta zauzimaju knjige. Stare, nove, dobre i loše. Zaboravljene, požutelih strana i nove koje mirišu na štampu i nedotaknuti papir.

Motaju se i žive svuda po kući. Od hodnika, preko kuhinje gde žive pre svega »kuvari«, preko ostavljenih u trpezariji i dnevnoj sobi, dečijih u sobama mladunaca koje ravnopravno delim sa njima, do spavaće sobe, u kojoj se pridržavaju međusobno u rizičnoj ravnoteži. Jeste da vole prašinu i prašina voli njih, ali nema boljeg osećaja od onog kada dahom, sa knjige, podigneš oblačić prašine, malo pogladiš knjigu po koricama i otvoriš je.

Svaka knjiga ima svoj miris. I svaka drugačije leži u ruci. Već oblik slova, pročitanih knjiga, me podseti na svet u njoj. Uvek sam volela pogled na orman, na složene knjige, na svetove sasvim strane i podeljene samo koricama.

Prve knjige koje sam dobila stigle su sa tavana, stari bukvari, preostali od učiteljevanja bake i dede. Braon strana, velikih slova i starih, prastarih crteža. Uši nisu imale. Uši na knjigama su u kući bake i dede, a kasnije i u mojoj, bile zabranjene. Danas kada vidim na knjizi podvijeni ćošak-uvo za podsetnik ja se naježim i pažljivo ga ispeglam prstom u stari, pravi položaj.

Iz tih starih bukvara sam naučila da čitam. Verovatno sama. Ne sećam se da me je iko učio da čitam. Tako sam mogla da dobijem složene, sačuvane školske lektire, starije od mene bar trideset godina. Trebalo je puno vremena i listanja da izgube miris na drveni sanduk iz podruma. Sledeći korak je bio uporno stajanje pred deda Jovinim ormanom sa knjigama. Drvenim, sa četiri »prozora«, kroz koja su se videle po visini složene knjige. Kao đaci. Zaključan. Ključ u kutiji napravljenoj od razglednica, visoko na polici u špajzu. Bravica sa mrakom u sebi, u obliku starinskog, metalnog cveta.

Knjige iz tog ormana sam dobijala teško, a i tada isključivo po izboru dede. Tek mnogo kasnije deda je prestao da, guščije zelenim očima, sumnjičavo i strogo gleda samostalno pozajmljivanje knjiga.

U kući mojih roditelja, knjige je dužio otac. Orman je bio otključan, ali se znalo da smem da pozajmljujem samo sa donjih polica.

Taj otključani orman me privlačio kao vinsku mušicu. Oduvek. U njemu je bilo dovoljno za mene za detinjstvo i mladost, koji nisu bili baš za pamćenje. Biće da su mi zbog toga toliko značili ormani sa svetovima spremnim da u svako vreme zauzmu mesto svakodnevice. Za dati azil nisu zauzvrat ništa tražili. Zbog čega smo se tako dobro slagali. Svetovi iz knjiga i ja.

U svim seljenjima najveći broj kutija punjen je knjigama. A, ako je išta teško, kao zemlja teško, to su knjige. Sa punim pravom.

Kupovina u kojoj nikada nisam mogla da se kontrolišem je kupovina knjiga. To je jače od mene. U Ljubljani mesto kome i u kome ne mogu da odolim je antikvarnica. Posle devedesete u njoj su se našle knjige na nekadašnjem srpsko-hrvatskom, od kojih su »čišćene« biblioteke škola, zatvora, preduzeća... Knjige jefitinije od paketa papirnih salveta u samoposluzi, knjige dostojanstveno žućkaste, dobre knjige dobrih pisaca. Još uvek ih ima, ali manje. Poprilično ih je završilo u našoj kući. Spasilačka misija. Prosto me srce bolelo da ih, po tako ponižavajućoj ceni, ostavim u antikvarnici. Postale su višak političke svakodnevice. Nepodobne, neželjene, ponižene cenom. Vukla sam ih u kesama, teške kao mermer. Kupovala budzašto Andrića, Nušića iz izdavaćke kuće Gece Kona, majstorske štampe. Kupovala iste knjige. Makar na poklon, bolje i to nego da samuju u antikvarnici. Ni braća Rusi nisu bolje prošli. Bila su to vremena kada sam kupovala Čehova, Jesenjina i Ščedrina za kilo jagoda. Šepurio se dobar, stari, izdržljivi papir, kitnjasta slova i miris dugog sna.

Jedna od lepih stvari, koje su me dočekale, u Sloveniji je bio regal, pun knjiga, neotvorenih. Tako sam najbolje učila slovenački. Upornim čitanjem, slovenski jezik, uz malo truda ide...Otvorio se sasvim novi svet, izgubljen u prevodu, jedva dotaknut u lektirama. Uživanje.

Knjiga po kućama ima sve manje. Nekada su, makar dekorativno, bile sastavni deo noćne more zvane regali. Na metar, uz tapete, zlatnih slova. Na sajmovima nameštaja, jedno od većih zaprepašćenja i razočarenja, u mom mladom životu, bilo je otkriće da su na policama novoizloženih soba zapravo drvene knjige. Prosto strašno. Bez papira i slova. Šok.

Knjige su na policama novodobnih ormana zamenile minimalističke, kvrgave grane i ostali dekurativni predmeti. Strašno. Nema knjiga ni ukrasa radi...ili ih je sve manje.

Deda Jovin orman živi u našem podrumu. Dovukla sam ga kao jednu od retkih stvari, koje sam želela da nasledim. Star i okrcan. Niko ga nije hteo. Sada u njemu stoje kutijice sa pismima, uspomene i zaboravljene sitnice. Ali, jednog dana ću ga istimariti šmirgl papirom, podmazati lanenim ulje, uglancaću ona četiri oka-prozora. Vratiću mu knjige na koje još uvek miriše. Jedino što se izgubio ključ. Brava cvetić uživa u slobodi.

A, ja sam ostala, valjda zbog onih starih bukvara, koji su mi otvorili svet knjiga, slaba na stare, zaboravljene knjige. Na miris požutelih strana i staračke pegice na njima. Nekako se im osećam dužna, kupujem ih kad god mogu. To je, uz čitanje, najmanje što mogu da učinim za njih.



Komentari (250)

Bloger je isključio mogućnost postavljanja komentara za ovaj tekst

nsarski nsarski 22:41 13.03.2008

E, Jelice, dobra ti je ova:

Knjiga po kućama ima sve manje

Zarekao sam se bio da knjige vise kupovati necu - par puta sam ih selio preko okeana. I opet mi puna kuca knjiga! Kod mene u kuci ih ima sve vise. Valjda me nanjuse, sta li?
lush lush 22:47 13.03.2008

Re: E, Jelice, dobra ti je ova:

ma dobra joj je svaka:) preeeeeelep blog. odo' sad da citam ispocetka...
ludvig ludvig 22:48 13.03.2008

Re: E, Jelice, dobra ti je ova:

Kupovina u kojoj nikada nisam mogla da se kontrolišem je kupovina knjiga. To je jače od mene

tako mi je poznat taj osećaj:)))...mada je to jedna od stvari koje volim kod sebe ...ali je problem u tome što manjka polica za smestiti ih...tako da i moj komšija stolar voli taj moj osećaj:)))
preporuka za tekst.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:51 13.03.2008

Re: E, Jelice, dobra ti je ova:

Učitelju, to ne pomaže...probala sam i ja. Ne radi. Žmu tvrdi i da se ove koje imamo razmnožavaju na svetlu. A ja počela sama od sebe krišom da ih kupujem. Naročito imam problem u Bgd. Sto puta sam rekla da ću se savladati. Ne pomaže. Pitao me jedared vozač kombija je l' to zidam crkvu u Ljubljani. Nije mogao da digne kofer pun knjiga, jedva ga zabacio u gepek bez sebe.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:21 13.03.2008

lush i Ludviže,

hvala :)
NI* Dr. NI* Dr. 23:23 13.03.2008

Re: E, Jelice, dobra ti je ova:

Kako objasniti i pribliziti malim ljudima te svetove ? Ja nisam uspeo. Pricao sam im o odlasku u Gradsku biblioteku u svim mogucim vremenskim uslovima,obavestenju da nisi vratio knjigu na vreme,o cekanju u red za novo izdanje,.. Verovatno ste i Vi nabavljali video trake sa temom iz lektire,sada su tu diskovi i kolektivno gledanje,uz skracivanje i onako skracenog.

ZDR.
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:55 14.03.2008

Re: E, Jelice, dobra ti je ova:

NI*Dr, ja sam se toliko trudila da su knjige bar svuda oko njih, da stalno čitamo, donekle mi je uspelo...ne onoliko koliko bih ja želela, mada to bi možda bilo preterivanje, ali čitaju. Posebno Prestolonaslednik...mada...tv i ostala elektronska dostignuća mi sreću kvare.
Pulse Pulse 21:55 17.03.2008

Re: E, Jelice, dobra ti je ova:

Jelica Greganović
NI*Dr, ja sam se toliko trudila da su knjige bar svuda oko njih, da stalno čitamo, donekle mi je uspelo...ne onoliko koliko bih ja želela, mada to bi možda bilo preterivanje, ali čitaju. Posebno Prestolonaslednik...mada...tv i ostala elektronska dostignuća mi sreću kvare.



The most important thing we've learned,
So far as children are concerned,
Is never, NEVER, NEVER let
Them near your television set --
Or better still, just don't install
The idiotic thing at all.
In almost every house we've been,
We've watched them gaping at the screen.
They loll and slop and lounge about,
And stare until their eyes pop out.
(Last week in someone's place we saw
A dozen eyeballs on the floor.)
They sit and stare and stare and sit
Until they're hypnotised by it,
Until they're absolutely drunk
With all that shocking ghastly junk.
Oh yes, we know it keeps them still,
They don't climb out the window sill,
They never fight or kick or punch,
They leave you free to cook the lunch
And wash the dishes in the sink --
But did you ever stop to think,
To wonder just exactly what
This does to your beloved tot?
IT ROTS THE SENSE IN THE HEAD!
IT KILLS IMAGINATION DEAD!
IT CLOGS AND CLUTTERS UP THE MIND!
IT MAKES A CHILD SO DULL AND BLIND
HE CAN NO LONGER UNDERSTAND
A FANTASY, A FAIRYLAND!
HIS BRAIN BECOMES AS SOFT AS CHEESE!
HIS POWERS OF THINKING RUST AND FREEZE!
HE CANNOT THINK -- HE ONLY SEES!
'All right!' you'll cry. 'All right!' you'll say,
'But if we take the set away,
What shall we do to entertain
Our darling children? Please explain!'
We'll answer this by asking you,
'What used the darling ones to do?
'How used they keep themselves contented
Before this monster was invented?'
Have you forgotten? Don't you know?
We'll say it very loud and slow:
THEY ... USED ... TO ... READ! They'd READ and READ,
AND READ and READ, and then proceed
To READ some more. Great Scott! Gadzooks!
One half their lives was reading books!
The nursery shelves held books galore!
Books cluttered up the nursery floor!
And in the bedroom, by the bed,
More books were waiting to be read!
Such wondrous, fine, fantastic tales
Of dragons, gypsies, queens, and whales
And treasure isles, and distant shores
Where smugglers rowed with muffled oars,
And pirates wearing purple pants,
And sailing ships and elephants,
And cannibals crouching 'round the pot,
Stirring away at something hot.
(It smells so good, what can it be?
Good gracious, it's Penelope.)
The younger ones had Beatrix Potter
With Mr. Tod, the dirty rotter,
And Squirrel Nutkin, Pigling Bland,
And Mrs. Tiggy-Winkle and-
Just How The Camel Got His Hump,
And How the Monkey Lost His Rump,
And Mr. Toad, and bless my soul,
There's Mr. Rate and Mr. Mole-
Oh, books, what books they used to know,
Those children living long ago!
So please, oh please, we beg, we pray,
Go throw your TV set away,
And in its place you can install
A lovely bookshelf on the wall.
Then fill the shelves with lots of books,
Ignoring all the dirty looks,
The screams and yells, the bites and kicks,
And children hitting you with sticks-
Fear not, because we promise you
That, in about a week or two
Of having nothing else to do,
They'll now begin to feel the need
Of having something to read.
And once they start -- oh boy, oh boy!
You watch the slowly growing joy
That fills their hearts. They'll grow so keen
They'll wonder what they'd ever seen
In that ridiculous machine,
That nauseating, foul, unclean,
Repulsive television screen!
And later, each and every kid
Will love you more for what you did.

Roald Dahl
MuadDib MuadDib 23:00 17.03.2008

Re: E, Jelice, dobra ti je ova:

...wishfull thinking - али предивна идеја anyway!
gordanac gordanac 22:51 13.03.2008

:)

...želim svaku knjigu koja mi je na udaljenosti "dovatače", svaku želim...
Dve neprežaljene, nekupljene iz neopravdanih razloga:
- Ruđer Bošković (prava koža, čista dragocenost...)
- William Blake (crn, neobičnog "nešto između" formata...)

Ima Hay Festival in Wales Hay-on-Wye Y Gelli



..čarobno
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:58 13.03.2008

Re: :)

Eh, draga...i ja žalim za svakom knjigom, koju nisam kupila, sve se kao suzdržavajući, iz raznih razloga...nikad to, kasnije, nisam mogla sebi da oprostim i danas mi nedostaju te nekupljene knjige.
Mara Mara 04:00 14.03.2008

Re: :)

...
јаој, јаој, исто...слатке моје!
Жива се изједем кад прођем поред књижаре, а не свратим да видим "шта има ново", а увек има нешто (макар да њушнем мирис и завирим међ' корице)....
Filip Mladenović Filip Mladenović 22:54 13.03.2008

Knjige iz biblioteke, plus...

Najlepši je susret u svom domu vlastitih knjiga i knjiga pozajmljenih iz biblioteke. A ako se tu nadje i knjiga data na čitanje od voljenog bića, prijatelja ili komšije, eto praznika u kući!
Knjige su jedina stvar na ovom svetu zbog kojih treba biti materijalista! Knjige su neuništivo sećanje na bolje strane (i trenutke) čovečanstva!
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:59 13.03.2008

Re: Knjige iz biblioteke, plus...

Tako je Filipe, knjige su jedina nematerijalistička stvar zbog kojih treba biti materijalista. Svedočanstvo o boljoj strani civilizacije.
Prava kuća je ovakva:

angie angie 23:03 13.03.2008

evo josh jedne bolesnice,

prvo od malena, sve one predivne sa bozanstvanim ilustracijama i prichama da u njih zaronish, pa one za otkrivanje, pa odrastanje, pa za pushtanje krila i razumevanje,....a posle godina kupovina bukvalno svuda, knjiga mi je postala profesija i ja sam onaj bolesnik shto sve nanjushi josh od korica i prepoznaje sve shto treba, od slova do vrste papira, uredjenja i nachina shtampe, do gubljenja u sadrzaju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:09 13.03.2008

Re: evo josh jedne bolesnice,

Kad smo kod "od malena"...seća li se iko onih slikovnica "Maja...", kao Maja u parku, pa u zoo vrtu, pa putuje...jao, što sam ja želela te Maje, čudo jedno. Priča onako, ali Maja, rumenih obraza, obučena ko lutka...kako sam volela te ilustracije, Maju sam sanjala...Kad prošlog leta, u samoposluzi u Makarskoj, ugledam Maju! Posle sto godina skoro...ponovo štampali Maju, "Maja na farmi", kičić živi, lepota jedna. Kupila sam odmah dve. Za sve one godine što mi je Maja bila cenovno nedostupna.
ivana23 ivana23 23:09 13.03.2008

Okruziti se knjigama...

bravar bravar 23:11 13.03.2008

Re: evo josh jedne bolesnice,

Ima Maje kol'ko oces sada. Al sad smo decko, pa nam neke druge price prijaju. Ali uspem proturim neko vece i Hajdi:)

Ps evo Ti Maje:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:29 13.03.2008

Re: Okruziti se knjigama...

Vidi ima ugrađena i šoljica kafe...mož' i čaj...jao što bih ja ovo sazidala u dnevnoj sobi...moram da počnem da lobiram kod Žmua...oni mogu posle da se provlače bočno...
angie angie 23:33 13.03.2008

Re: evo josh jedne bolesnice,

ja se secam knjige Ele Peroci- Suncobran balonchic i Ivane Brlic- Mazuranic-Priche iz Davnine, kao i nekih nemachkih enciklopedija moje bake, koje su npr kod dela sa chovechijim telom i organima imali onaj fazon da otvorish kao prozorchic tela, pa vidish unutra prvo mishice, pa otvorish to, pa do detalja organi- jao kako je to bilo fantastichno meni i neki atlasi u blindruk kozi, pa velika izdanja diznijevih pricha- Petar Pan, Bamabi... i secam se serije slikovnica, gde sam ja najvolela neku prichu o Sovi i Machkici, pa serija malih slikovnica dizni produkcije, gde mi je bila najomiljenija, gde cip & dejl maltretiraju Paju patka sa nekom jedrilicom i tako....
posle mi prva deblja knjiga koju sam sama prochitala bila Jan Bibijan Na Mesecu.
Unfuckable Unfuckable 07:01 14.03.2008

Re: evo josh jedne bolesnice,

ajd sad - al nemoj da bi me neko zezao posle .... :
ja sam k'o klinac, baš-baš malecki, o t k i d a o na Maju.....!!!!!


.....sve slikovnice do kojih se moglo doći naručivao sam samostalno preko Zabavnika : umeo sam da naškrabam ime i prezime i adresu, najzabavniji je bio onaj deo sa "nepotrebno precrtati" i lepljenje na dopisnicu - ako ih se neko seća još...i danas ne znam šta to znači - i onda je egzekucija bila rutina - dedu koji dalje od nosa nije video, lako je bilo naložiti na šetnju, sanduče je bilo malo uz ulicu....

U komšiluku je bila sjajna biblioteka "Đorđe Jovanović" koju mi je otkrila sestra - tamo sam nedelje proveo iščitavajući propušteno iz Politikinih Zabavnika i Mikijevih almanaha koji su bili uredno ukoričeni - izdanja od pre nove ere ...(nova era je počinjala mojim dolaskom na Planetu, razumljivo....)

Jan Bibijan, Emil & detektivi, Griška i njegov meda .....Nevidljivi ujak .....heh NG !!!!
Još uvek imam negde svoju čitanku "Kolariću - paniću" za II osnovne ( sa čuvenom pričom...the best ever : "On je živ...i svetli.." !!! )
bauer bauer 07:59 14.03.2008

Re: evo josh jedne bolesnice,

ajd sad - al nemoj da bi me neko zezao posle .... :
ja sam k'o klinac, baš-baš malecki, o t k i d a o na Maju.....!!!!!

pa da znas da je ostavilo traga :)

zezam se. koja su to vremena bila, jedan kanal na televiziji (cemu su sluzila ona cetri dugmeta?), telefone uglavnom imali samo budze i funkcioneri, filmovi stizu u bioskop sa tri godine zakasnjenja, stripovi se kupuju vruci ispod prese, pazljivo se citaju da bi se vratili u trafiku neosteceni, upola cene (win-win situation), svi osim stripoteke i alana forda :)
Jelica Greganović Jelica Greganović 09:57 14.03.2008

Re: evo josh jedne bolesnice,

Moj drug dao ćerki ime Ela, ja se uvek setim Ele Peroci i Jana Bibijana...
A kako su moja deca rođena u Sloveniji, uz moje stare knjige (mada dosta njih su podelili kada sam porasla, što prežaliti neću), prošla sam i slovenačke slikovnice i književnost za decu (otkrivši usput da se jezik odlično uči tim "dečijim" receptom). Tako su mi se u uvo uvukle i ovdašnje najomiljenije za decu pesmice i priče, one za pred spavanje. Meni najomiljenija, a recitovala sam je svako drugo veče x tri deteta, je iz knjige "Maček Muri" (najpoznatija dečija knjiga ovde, napisao Kajetan Kovič), mačja uspavanka:

Muce bele, muce črne,
muce zlate in srebrne,
več ne smeju klepetati,
morajo takoj zaspati.
Zlato sonce gre za morje,
bele sanje za obzorje,
sanje so velika skleda,
pol iz mleka, pol iz meda.
Ko im sanje zadišijo,
bele muce brž zaspijo
in za njimi tudi črne
in še zlate in srebrne.

Prevod na grubo:

Mace bele, mace crne,
mace zlatne i srebrne
ne smeju više čavrljati,
moraju odmah zaspati.
Zlatno sunce ide za more,
beli snovi za obzorje,
snovi su velika činija,
pola od mleka, pola od meda.
Kad im snovi zamirišu,
bele mace odmah zaspe
i za njima odmah crne
i još zlatne i srebrne.

:) zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
ivana23 ivana23 11:08 14.03.2008

Re: evo josh jedne bolesnice,

Unfuckable
U komšiluku je bila sjajna biblioteka "Đorđe Jovanović" koju mi je otkrila sestra - tamo sam nedelje proveo iščitavajući propušteno iz Politikinih Zabavnika i Mikijevih almanaha koji su bili uredno ukoričeni - izdanja od pre nove ere ...(nova era je počinjala mojim dolaskom na Planetu, razumljivo....)Jan Bibijan, Emil & detektivi, Griška i njegov meda .....Nevidljivi ujak .....heh NG !!!!Još uvek imam negde svoju čitanku "Kolariću - paniću" za II osnovne ( sa čuvenom pričom...the best ever : "On je živ...i svetli.." !!! )

I ja sam bila clan biblioteke "Đorđe Jovanović" na Studentskom trgu. Decje odeljenje desno u prolazu. Omiljeni pisac Karl Maj, eh...
Emil i detektivi mi je kupila mama kada sam imala mozda 8 godina, imam je i danas. Novcanice probodene zihernadlom, krunski dokaz...!
Unfuckable Unfuckable 13:43 14.03.2008

Re: evo josh jedne bolesnice,

I ja sam bila clan biblioteke "Đorđe Jovanović" na Studentskom trgu


Keve Jevrosime.....
Emila čuvam. Poni Hithen itajrad
ivana23 ivana23 13:54 14.03.2008

Re: evo josh jedne bolesnice,

Unfuckable
I ja sam bila clan biblioteke "Đorđe Jovanović" na Studentskom trguKeve Jevrosime.....Emila čuvam. Poni Hithen itajrad

Decak s trubom, Gustav, Profesor, Covek u krutom sesiru, G-dja Tisbajn Emilova majka...
Ovako izgledaju Emil i Poni i u mojoj knjizi, iako korice nisu iste.



Mara Mara 15:05 14.03.2008

Re: evo josh jedne bolesnice,

Unfuckable
I Keve Jevrosime.....Emila čuvam. Poni Hithen itajrad


Еј Унф,

Исто унд такође: то је она мала библиотека, завучена у дворишту Мајке Јевреосиме? ... била нека тета / библиотекарка која је провалила да волим да читам, па би увек спремила по две нове књиге...милина (а била је и у дослуху са наставницом српског)!!!! Сећам се када ми је уручила "Дракулу" Брем Стокера (ех, ока нисам склопила месец дана када сам то прочитала)

.......

Унф, јесмо ли ми то "похађали" исту ОШ ("Дринка Павловић"?


Unfuckable Unfuckable 20:27 14.03.2008

Re: evo josh jedne bolesnice,

Унф, јесмо ли ми то "похађали" исту ОШ ("Дринка Павловић"?



ehmmmm....
ja se sećam jedne stare bibliotekarke, a kasnije i jedne novopridošle mlađe..... ( počinje da liči na "Varljivo leto ..." i Petre - ubiću te - pa ovde prekidamo film......)
a dvorište, između M Jevrosime i L Ribara se tada zvalo "Vrtić".....
Unfuckable Unfuckable 03:37 15.03.2008

Re: evo josh jedne bolesnice,

Decak s trubom, Gustav, Profesor, Covek u krutom sesiru, G-dja Tisbajn Emilova majka


a Mali Dienstag ?
čovek u krutom šeširu a.k.a. Grundeiss - Muller - Kissling
Berlin
...slikam moje korice, pa postavim ; )))))))
Malanika Malanika 22:13 15.03.2008

Re: evo josh jedne bolesnice,

"Maja i Misa otkrivaju more..." moja omiljena... Probaj da je nadjes ... I puno pozdrava i preporuka od josh jedne bolesnice, koja po pravilu, kasno na Kosovo stize
Jelica Greganović Jelica Greganović 00:30 16.03.2008

Re: evo josh jedne bolesnice,

NIkad nije kasno Malaniko :)
Hvala.
Jelica Greganović Jelica Greganović 15:46 16.03.2008

Re: evo josh jedne bolesnice,

Korice...eh, kako neki put knjiga izgleda kao sasvim druga, samo zato što u "fajlu" imamo neke prve korice, po kojima smo je zapamtili za vjeki vjekova :)
bravar bravar 23:07 13.03.2008

bez naslova

Knjige...

Mislim da je to nesto najteze sto pri selidbi treba da spakujes. A mi se selili... vazda. Gomila ostala kod roditelja, pa se sad vuku od fijoka, ormana do vikendice, kreveta:(

Znam samo da smo nekad, kao deca, najvise voleli jedni drugima da poklanjamo knjige.
Kratka poruka na prvoj strani, datum...
To su pokloni koji ostaju generacijama. Volim da ih otvorim i da se setim svojih 10, 11,12...

Danas toga vise nema.

A i knjige slabo kupujem. Ne moze se:(

Pamtim i da je moje veliko dete volelo da udje u svaku prodavnicu knjiga (njeni vrsnjaci u prodavnice igracaka, ona u knjiznicu:) Voleli smo u Knezu onu pored SANU-a. Ja u podrum, ona na decje. Malo vremena za nju, malo za mene.

A pamtim i da su ljudi kupovali knjige po boji, na metar.
Moj brat slabo voleo knjige, pa ga i danas zafrkavamo koje da mu ostavimo u nasledstvo od mame i tate - metar plavih ili narandzastih:)))



PS najzalije mi dedinih knjiga. Njih je pokupila rodbina, da im uredno skuplja prasinu, na metar.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:11 13.03.2008

Te na koje

sam ja natrčala, stigavši u Sloveniju, su upravo bile tako kupljene, na metar, bordo, legendarna (kako sam kasnije saznala) i neizbežna u dekoraciji dnevnih soba "Naša beseda"...nečitane, grehota jedna. Prvo sam ih dohvatila na čitanje, a onda polako počela, sukcesivno da ih dovlačim u naš stan. Da nisu same.
gordanac gordanac 23:11 13.03.2008

margine...

...pojedinih knjiga
neprocenjivo

Eh, sestro, ovaj tvoj post mi ređa pred očima samo knjige koje NISAM uspela nikad da kupim! :)) Ili koje sam "pozajmila" (sic!)
Danas smo u kući imali pravu malu "radionicu" o Lazi Kostiću i "Santa Maria Della Salute"
Desna srednja kazala "aj` mi recituj, lepše mi tako nego da čitam!" :))))
I - šta ću....
Tako celog Lazu....a nemam ni tu knjigu, imala sam, pa mi uzelo i zaboravilo se i kada i ko....

Jednu svoju tako "pozajmljenu" knjigu sam našla na potpuno neočekivanom mestu (ne pišem svoje ime na knjigama, ali pišem po marginama) i - ostavila sam je tu...šta ću...
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:14 13.03.2008

Re: margine...

Santa Maria...eee, verovatno bih i sada znala da je izrecitujem, uz malo gvirkanja u knjigu, još kad' uhvatiš ritam, teče kao mleko. Mada ja volem "klasiku", Među javom i med snom mogu u po noći da cvrkućem...Nego, daj me draga podseti, videh maločas blog Šeguljeva o kući Veljka Petrovića, ubih se tražeći u drugom, pozadinskom redu ormana, beše on napisao "Bulku"?
bravar bravar 23:15 13.03.2008

Re: margine...

Eh, tih pozajmeljnih...
Lepo govorio otac Pisite, pisite, al' dzaba:)

Opet davala, al sad imam kompjuktor. Sve lepo zapisala, a onda uleteo virus. Ubismo gada, ali i podaci neki ostase trajno unisteni:(
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:17 13.03.2008

Re: margine...

Ja pišem na male papire, pa lepim na unutrašnju stranu kuhinjskog ormana, tamo gde so stoji...nakon što mi neki nisu vratili mojih nešto dragih mi knjiga...KHM...Koristim ovu priliku da lepo zamolim pomenute, ako ovo pročitaju da mi vrate knjige...
gordanac gordanac 23:27 13.03.2008

Re: margine...

Veljko Petrović
"Bunja i drugo iz Ravangrada" ?
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:33 13.03.2008

Re: margine...

Bulka, ne mogu da se setim, ni knjigu da nađem, ali mislim da je on pisao, samo je u drugoj zbirci...Prekrasna.
Kazezoze Kazezoze 23:20 13.03.2008

e, drugar...

mozhesh zamisliti moju radost kada sam, pre nekoliko meseci, u 2 hands prodavnici naletio na komplet od 10 knjiga meshe selimovic na nashem, i josh rekao bih ne otvorene, mirishu na ikea regal nashih izbeglica iz bosne;-)
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:35 13.03.2008

Re: e, drugar...

A ja skoro pazarila Andrića, kompletnog, za 20 evara...jeste imam ga već kod kuće, ali kako da ga ostavim tamo samog u antikvarnici...što ja volim kad se tako obradujem...a skoro cela sabrana Nušićeva dela (kuća Gece Kona, 1938.) sam pazarila za po evro knjiga...nisu ni znali šta prodaju.
Kazezoze Kazezoze 23:40 13.03.2008

Re: e, drugar...

da to sam zaboravio da napomenem, poshto su knjige napisane na za njih nepoznatom jeziku, cena im je bila, sitnica - euro po knjizi... ))
ivana23 ivana23 00:17 14.03.2008

Re: e, drugar...

Jelica Greganović Jelica Greganović 01:06 14.03.2008

Re: e, drugar...

to je tek radost :)
stari stari 08:13 14.03.2008

Re: e, drugar...

Ускрснуће

Од зеленог до жутозлатог листа

што лагано у браон корен боји

на подлози светлобелог срца,била.

И након трена нека,живот у гране шаље

до новога листа и рода.

ДА ЛИСТ ЈЕСМО НА ДРВЕТУ ЖИВОТА

Пролазни за трен снова

Ево нас изнова.

Лист што стрепи да ветар далеко не баци га од рода

у друштво подмуклога трна и гмижућег створа.

Удес већи је да немо гледа грдну работу њину

но усуд свој да чека,

да ветар га врати,ил вода,ил дечија нежна рука

усвеску,топлоту собе своје

и слуша цику и наук у друштву цвета разна

до коначне сеобе своје.

/ Пресс / поз. Д.Р.
napolitanac napolitanac 23:21 13.03.2008

Menjaza

Menjam 2,70m.knjiga Prosvetine biblioteke velikih romana,Beograd 1966.godine(osim nekolikih ,,vecina je neprocitana,ali je prasina redovno usisavana),za 6,00 m.knjiga Srpske knnizevnosti u 100 knjiga,Matice Srpske i SKZ. S druge strane,nudim ,retku knjigu "Crkveno Obredoslovlje "izdanje iz 1896,stampano u Beogradu u drzavnoj stampariji kraljevine Srbije,za sabrana dela Sv.velikomucenika Nikolaja Velimirovica.(Moguce i za dela Justina Popovica).
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:23 13.03.2008

Re: Menjaza

A je l' možda imaš Gospodara prstenova u Globusovom izdanju? Kupila bih, može i na metar i na kilo...
napolitanac napolitanac 23:33 13.03.2008

Re: Menjaza

Mozda imam deo,ali tako se ne mozemo menjati.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:37 13.03.2008

Re: Menjaza

Može dvaest do dvaespet centimetara Globus-Tolkin za metar i po "Naše besede", sve na slovenačkom, lepota jedna...vrlo zgodno i retko u Srbiji.
napolitanac napolitanac 23:48 13.03.2008

Re: Menjaza

Mozda bi moglo da je od petnaest do sedamnaest ipol. Ovako ... se ipak ne mozemo menjati.
angie angie 23:54 13.03.2008

Re: Menjaza

moja najbolja menjaza je kada sam neverovatno ruzno izdanje-ono sharena korica sa zlatotiskom a unutra losh prelom na srednje finom guz papiru Kasandre- dobila specijalno kao poklon od shtampara jedno 10 primeraka, zamenila za bezobrazno skupe tomove Korto Maltezea u Knezu, josh se knjizar radovo , jer je rasprodao sve ove moje, dok su mu komunina izdanja stalala mesecima.
napolitanac napolitanac 00:08 14.03.2008

Re: Menjaza

Moj kucni ljubimac,macor Trut,star cetiri godine,uvek se popne na sto,onjusi knjigu koja se trenutno cita i ne voli srednje fine guz papire.Trut obozava kunsdruk i izvezbao se toliko da moze da okrene list na drugu stranu.Mozda se i dogovorimo za neku od menjaza,ali mi Truta nemojte traziti zavasu mackicu koju drzite u narucju.
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:10 14.03.2008

Re: Menjaza

Budimira iliti Si Juma Nantisa ne menjavam. Može Trut za Maricu. Crna avlijanerka, sitan vez, maca moje ćerke (mala maca za malu vešticu). Praktična, prede kroz nos, može da jede i dugmiće po potrebi.
bauer bauer 07:51 14.03.2008

Re: Menjaza

Korto Maltezea u Knezu, josh se knjizar radovo , jer je rasprodao sve ove moje, dok su mu komunina izdanja stalala mesecima.

pazi kad sam i ja kupio sve sto je maksa izdao od korta :) ostalo mi tamo, i zagubili mi ovi moji. a cuo sam jos onda da je maksumu korto bio neuspesan poslovni potez? :( a, nije bio ni jeftin :(
bravar bravar 10:13 14.03.2008

Re: Menjaza

bravar bravar 10:13 14.03.2008

Re: Menjaza

napolitanac napolitanac 11:00 14.03.2008

Re: Menjaza

Moj macor Trut je veliki osobenjak.Ne voli avlijanerke. Verujem,da on svoju Zoricu ne bi menjao za Vasu Maricu.Trut je u poslednje vreme stalno u drustvu sa macco maccorima (Tom,Nik,I Deki) sa kojima je ranije utvrdjivao i obelezavao teeritoriju. Iz tih teritorijalnih bitaka je cesto vracao sa strasnim ogrebotinama,kao poslednji olinjali macak sa kojim niko nije hteo da deli sve ono sto teritorija nudi.Dva puta do sada nije uspevao da odbrani obelezeni areal.Tom,Nik i Deki su sveli Trutovo boraviste na malu okucnicu i krov kuce,gde iskljucivo obavlja tehnicke poslove i potrebe.Inace,Trut voli da se mazi.Glasno prede,zmirka i kao da blagonaklono klima glavom i blagosilja.Pre Preobrazenja samo na kratko izlazi iz kuce,a u nasoj Daci u podnozju Rajca sa prozora gleda u tri jele i jedan mladi boric iz cijih krosnji dopire nekakvo oglasavanje pticurina.Buljune sta li je?Gledam ga.Trut vec mnogo dugo spava na jednoj od knjiga Gospodara prstenova.Cudno to je knjiga u kojoj se opisuje Herminina avantura(,koja ima macku) i Harija u drustvu sa Sovom.
stari stari 11:00 14.03.2008

Re: Menjaza

-- preporukAV
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:10 14.03.2008

napolitanac,

znaš li da sam sinoć prvo htela da napišem blog o mačkama, a onda me samo od sebe odnelo u priču o knjigama...dakle, sledi blog o mačkama, uskoro :))) da se okupimo i da popričamo.
(da nisi pomešao na kraju komentara Gosp. prstenova i Harija Potera?:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:10 14.03.2008

stari,

hvalaarnjauuu
stari stari 11:23 14.03.2008

Re: stari,

sAmO naslutujemssshtaPIShe NE MONITOR !!! / Điki,evo besedinče . /
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:33 14.03.2008

Re: stari,

AO i PIS ukapirala, ali NE MONITOR i ovo u zagradi ne savatavam. /?/
stari stari 12:30 14.03.2008

Re: stari,

корекшн - НЕ МОНИТОРА ТФТ !!! / гл. глођати / / гл. - глагол /

Бенседин - од мила : бенсединче , Бромазепам не помаже више,поготову када је оволико м.

angie angie 13:50 14.03.2008

Re: Menjaza

maksumu korto bio neuspesan poslovni potez? :( a, nije bio ni jeftin :(


pa kada je shtampao luksuzno izdanje, kakda je luksuz bio uopshte jesti, a i ne mozesh ti za jedan, dva projekta da se uklopish u neku povoljnu cenu proizvodnje. Secam se te godine na sajmu knjiga, u onoj zadnjoj hali , imali oni shtand, pa palkati sa Kortom , a na shtanu vuchelic, kusta i cata sa sve tompusima i viskijem, ko da su pali s Marsa, jer su okolo ljudi, ljubitelji knjige, bili u skroz nekom drugom fazonu.
napolitanac napolitanac 13:53 14.03.2008

Re: napolitanac,

Vsaka podobnost je namerna,napake pa so tudi z namerom.
Dok Trut sedi i dugo,dugo spava na Gospodaru i Harriju,on ne pravi razliku.
Ako u kazivanju ima neke slicnosti,onda znajte da je svaka slicnost vise nego slucajna. Na kraju se sa svojom Sumadinkom odjavljujem dzinglom sa njenog B 92 :"Ustani ,setaj , probudi se Trute" i..."e,necu,tako se ne mozemo menjati".Sve ovo podvuceno zutim.
Mara Mara 15:33 14.03.2008

Re: napolitanac,

znaš li da sam sinoć prvo htela da napišem blog o mačkama, a onda me samo od sebe odnelo u priču o knjigama...dakle, sledi blog o mačkama, uskoro :))) da se okupimo i da popričamo.


Јелице,

ЈЕДВА ЧЕКАМ!!! Обожавам их.....

Jelica Greganović Jelica Greganović 15:55 14.03.2008

bravare,

al' si ga potrefila, ovo je ragdoll, kao moj Budimir, samo je moj bicolor, a ovaj je krem varijanta. Takav okrugli, širom otvoreni plavi pogled nema ni jedna druga maca sem ragdoll-a.
Mara Mara 17:04 14.03.2008

Re: bravare,

Видећеш ти кад напишеш Цица-маца блог, па ја поставим слику мог Чедомира, нисам сигурна да ли је био Turkish Anghora или Turkish Van (пуфна једна најмилија)...сирома', није више жив ...

фрррррррррр......
Jelica Greganović Jelica Greganović 17:32 14.03.2008

Re: bravare,

Dogovoreno :)
Miriam Miriam 23:21 13.03.2008

knjige

Kada sam odlazila iz Sarajeva, prije 20 godina, ni slutila nisam da ce to biti stvarno odlazak.
Ja mislila vraticu se za godinu dana....
I tako, zajedno sa svojim stanom, ostavih u njemu i sve moje knjige, koje sam skupljala citav zivot,
i bajke, i novele, i enciklopedije, i knjige o umjetnost, i stare udzbenike, i ukoricene stripove, one koje sam
ljubomorno cuvala, nerado posudjivala, i nove i stare, i poklonjene i kupljene, stotine knjiga.....

Kada sam se prvi put iza rata vratila u Sarajevo, nisam mogla ni uci u moj stan - neko je drugi zivio tamo....
Mama i tata su uspjeli spasiti nekolicinu mojih najdrazih knjiga ( isli u vise tura na biciklima).

Prije 3 godine sam prvi put ponovo usla u svoj stan. Koji sam ostavila kao da cu se sutra vratiti....
Sjecam se - sa zebnjom sam otvorila vrata, iscekujuci sta cu da zateknem...

Bio je potpuno prazan. E nije mi nicega bilo zao. Ni klavira, ni crtaceg stola sa kulmanovom rajshinom, ni
stolica,ni kreveta...Ali ne mogu da prezalim gubitak knjiga...

Moja kuca u Londonu je opet puna knjiga. Za dvadeset godina, dosta se toga skupilo.
I ja posjecujem antikvarnice, kojih ovdje ima koliko hoces. Kupujem i nove i stare, sta god da mi se ucini
poznatim, i nepoznatim, samo skupljam kao hrcak... Valjda pokusavam nadomjestiti taj gubitak....

Sigurno ce neko pomisliti - pa toliko je zivota ovaj rat odnjeo - sta su neke knjizurine toliko bitne..!!!
Unaprijed se slazem sa takvim komentarima - ali eto, onako iracionalno, nesretna sam sto ova djeca nece imati prilike da citaju bas iz tih mojih, starih izandjalih, s mirisima moje mladosti...


Pozdrav i preporuka,

Miriam













Jelica Greganović Jelica Greganović 23:24 13.03.2008

Re: knjige

Potpuno te razumem Mirjam, grehota je knjiga...Tuga.
49 41 49 41 03:53 14.03.2008

Re: knjige

Kada sam se prvi put iza rata vratila u Sarajevo, nisam mogla ni uci u moj stan - neko je drugi zivio tamo....
Mama i tata su uspjeli spasiti nekolicinu mojih najdrazih knjiga ( isli u vise tura na biciklima).

Prije 3 godine sam prvi put ponovo usla u svoj stan. Koji sam ostavila kao da cu se sutra vratiti....
Sjecam se - sa zebnjom sam otvorila vrata, iscekujuci sta cu da zateknem...

Bio je potpuno prazan. E nije mi nicega bilo zao. Ni klavira, ni crtaceg stola sa kulmanovom rajshinom, ni
stolica,ni kreveta...Ali ne mogu da prezalim gubitak knjiga...


Da, i meni je zao samo knjiga i slika.
Kad sam krocio u sarajevski stan posle punih 12 godina-nicega. Tesili su me; budi srecan nisu ti odneli parket a, mnogima su i to.
U velikoj suncanoj dnevnoj sobi; pocasno mesto je zauzimala "viseca biblioteka"-tamno zastakljene police na kojoj su nasle mesto: Moj Bukvar, Andric, crtanka iz prvog razreda, Antologija Srpskog Pesnistva (nadjena na babinom prasnjavom tavanu)-Gece Kona iz 1928.; "Daleko je Sunce"-sa posvetom Dobrice Cosica poklonjene davne 1980. u njegovoj biblioteci.
Balkanski VIHOROVI su mu "otpuhali" sve sto se cuvalo generacijama i prenosilo sa kolena na koleno.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:34 14.03.2008

49 41

Grehota...
49 41 49 41 13:06 14.03.2008

Re: 49 41

Jelica Greganović
Grehota...


Otac mi je tokom detinjstva cesto govorio; posle mene sacuvaj moju biblioteku i crnu gitaru-te dve stvari su najznacajniji deo mog zivota.
Hteo sam! Nazalost.

Черевићан Черевићан 23:25 13.03.2008

књигоманијак

+деда је био књиговезац и . . онда кад одрастете уз мирис гумарабике, стогове хартије те књиговезачке машине па онако у сигри листате множину укоричених наслова по столовима и по патосу наслаганих иза којих се најсигурније скривати било када сам се са браћом жмуре игро . . . . шта даВам даље детаљишем у вези инфекције скњигама јер и сами заразу наслућујете.иста је толико маха узела да сам . . и сам почео да их пишем (упс).
а какоинеби када сам рођен и живео у нсадском сокаку имена м. видаковића а овде намалти, увалети ,у сокаку имена микел антон васали ( састављач првог малтешког речника - нешто као вук караџић унас ) ми протекну задњих више од деценије.

ето посве укратко омени . . .икњикама.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:41 13.03.2008

Re: књигоманијак

Dobro veče gosin Čer, jašta da si se zarazio i to teži oblik infekcije :) A vi'š ja svaki put kad mi se rascveta neka stara, žućava, bez korica već knjiga, gledam one grube konce, grbave i hrapave...i mislim kako li je to lepo šiveno nekada, a ne ove sad...pola ih lepljeno, pa kad se porazlepe, kad im se iznutra pokaže crna linija kičme, a listovi samo ispadaju...
MilutinM MilutinM 23:39 13.03.2008

Knjige

Knjige su ogledala: u njima vidiš samo ono što već nosiš u sebi.
Senka vetra, Karlos Ruis Safon
Ovu knjigu treba zbog knjiga pročitati.

Hoću da priznam (kao u onoj skorašnjoj reklami): u mladosti sam krao knjige. Iz prodavnica. I čitao ih besomučno.

Od pre dve godine ponovo intenzivno čitam. Srećom, sada kupujem. Intenzivno.
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:42 13.03.2008

Re: Knjige

Kakva misao, divna!
Vanja Montenegro Ljujic Vanja Montenegro Ljujic 23:44 13.03.2008

Re: Knjige

MilutinM
Hoću da priznam (kao u onoj skorašnjoj reklami): u mladosti sam krao knjige.


ko nije? :) meni su prijatelji poklanjali knjige sa pecatom raznih gradskih biblioteka i to sve sa posvetom. to mi tada uopste nije izgledalo neobicno :)
MilutinM MilutinM 23:46 13.03.2008

Re: Knjige

Od kako sam, kao što rekoh, počeo ponovo da intenzivno čitam knjige, počeo sam i da sebi zapisujem lepe, poučne, zanimljive misli. Onda sam, ubrzo, shvatio da mi vrednost jedne knjige leži u tome koliko takvih misli zapišem.

Ova knjiga je jedna od najbogatijih.
MilutinM MilutinM 23:53 13.03.2008

Re: Knjige

Hoću da priznam (kao u onoj skorašnjoj reklami): u mladosti sam krao knjige.

ko nije? :)

A, ne, nikada iz bilbioteke.

Podseti me da mi je prvi nedolazak kući uzrokovao predugi ostanak u biblioteci. U onoj na Karadjordjevom trgu u Zemunu. Tamo gde je danas lokalni (ili opštinski odbor SRS). Izvini, Jelice, ovo može da bude i na Bebinom blogu, ali možda je dobro i ovde.
napolitanac napolitanac 00:18 14.03.2008

Re: Knjige

Zamislite samo mogucnost :-da je neko ko je recimo umesto sto je objao trafike,obijao prodavnice sa knjigama.Gde bi mu bio kraj.Mogao bi da bira ministarstva.Ovako...
MilutinM MilutinM 00:29 14.03.2008

Re: Knjige

Možda mi pisano da budem ministar kulture ))
ivana23 ivana23 00:32 14.03.2008

Re: Knjige

Sa romanticnim radnim mestom

gordanac gordanac 00:42 14.03.2008

:))

...ovo idealno za - pisma
Ona prava pisma, ne ona u kojima "smo svi zdravo i dobro, što i vama od srca želimo" nego prava pisma, ona koja budu potvrda da "verba volant scripsi manent" (copyleft by Mara), nisu ni "elektronska" pisma loša, ali pravo pismo je ipak nešto drugo.
Ne kažem da će nam i sve knjige jednom otići u "pdf" ili neki novi format, videla sam već tanušne i divne "gadget" u kojima su SVE knjige koje ti trebaju (ikada) i ponekad pomislim - tako kako su pisma "umrla", tako će verovatno i zvezde Gutenbergove galaksije - zgasnuti...Mada, teško mi to da zamislim, baš.
napolitanac napolitanac 00:58 14.03.2008

Re: Knjige

Prelistah na brzaka sesto dopunjeno i izmenjeno izdanje Tarabica ne pominje Vas ni pod razno.
Inace,juce je na Novosadskom sajmu otoren Salon knjiga u organizaciji Demokratske stranke.Cast da otovre Salon knjiga pripala je potpredsednicima DS Pajticu(koji je procitao vise knjiga) i Vidi Ognjenovic koja ih je napisala.Otvarajuci salon ona je izgovorila divnu misao :"Knjiga je vecna,bas kao i covekov san o njoj".To moze samo DS.
ivana23 ivana23 01:04 14.03.2008

Re: :))

gordanac
...ovo idealno za - pismaOna prava pisma, ne ona u kojima "smo svi zdravo i dobro, što i vama od srca želimo" nego prava pisma, ona koja budu potvrda da "verba volant scripsi manent" (copyleft by Mara), nisu ni "elektronska" pisma loša, ali pravo pismo je ipak nešto drugo.Ne kažem da će nam i sve knjige jednom otići u "pdf" ili neki novi format, videla sam već tanušne i divne "gadget" u kojima su SVE knjige koje ti trebaju (ikada) i ponekad pomislim - tako kako su pisma "umrla", tako će verovatno i zvezde Gutenbergove galaksije - zgasnuti...Mada, teško mi to da zamislim, baš.

Takvo, vrlo slicno cose imam ja, mada priznajem da sve redje pisma pisem rukom.
Mislila sam da bi ministar kulture drugacije razmisljao u ovakvom ambijentu..!
Jelica Greganović Jelica Greganović 01:12 14.03.2008

Re: :))

Za ona pisma iz poslednje knjige u svakim sabranim delima. Ona knjiga bez dijaloga. Jes' zabavno, ali na trećem pismu počnem da kljucam k'o kvočka...
Inače, ja ne pristajem na ovu pdf priču. Znam da je neizbežna, ali nadam se da ću, za moja veka, moći da uživam u nezamenljivoj Gutenbergovoj zvezdi.
Mara Mara 04:22 14.03.2008

Re: :))

Јесте,

Електронска писма су корисна због брзине преноса информација (нарочито ако "четујеш" - то јако добро знам, јер сам далеко...Али писмо...оно право, избор папира, налив-перо, никако хемијска оловка...а знаш да га је држала драга рука, додиривала...па се лепа глава над папиром замислила шта да пише...ах, ах...романтик сам, признајем...

....
valjan valjan 09:44 14.03.2008

Re: Knjige

MilutinM
Knjige su ogledala: u njima vidiš samo ono što već nosiš u sebi.
Senka vetra, Karlos Ruis Safon
Ovu knjigu treba zbog knjiga pročitati.


Letos - supruga i ja u Grckoj na medenom mesecu, a ja ne ispustam Senku vetra iz ruke. Mis'im sta reci...
MilutinM MilutinM 09:58 14.03.2008

Re: Knjige

Letos - supruga i ja u Grckoj na medenom mesecu, a ja ne ispustam Senku vetra iz ruke. Mis'im sta reci...


)))
Jelica Greganović Jelica Greganović 10:03 14.03.2008

Re: Knjige

E, Milutine, ja sam dežurala upravo u toj biblioteci (od 6. razreda, kada smo se doselili par ulica od Karađorđevog trga), napozajmljivala onoliko knjiga. Pre toga smo živeli na Karaburmi, više se ne sećam imena ulice, znam da je u njoj bila škola u koju sam išla, a da je tu ulicu, pored moje zgrade, sekla ulica, uzbrdačka, koja je vodila do biblioteke. Sećam se i kako je u toj maloj biblioteci, dugo, dugo, stajala crno-bela Andrićeva slika, sa florom, kada je umro. Posle smo se preselili, pa sam se preselila i ja u drugu biblioteku...kakva uživancija. Mnogo volim male biblioteke.
gordanac gordanac 10:35 14.03.2008

Re: :))

Али писмо...оно право, избор папира, налив-перо, никако хемијска оловка...

Uf. Maro, đe me nađe! :))
Naliv-pero i podloga za papir i uvek prvo adresa na koverat ....ma čitav ritual !
Do skora sam imala druga koji za celog svog dugog životnog veka nikad nije zanemario pisanje pisama....
A onda - čuvanje pisama - isto ritual...

Ponekad mi se učini da se razne inovacije za "softwear" elektronske pošte čine samo zato da bi sve što više ličilo na "prava pisma". Skroz šašavo! :))
Da ne spominjemo pisma kao književnu formu i knjige koje kao da su celo jedno pismo upućeno svima. Prepiske koje služe kao građa istraživačima, pisma koja umeju da budu retko i dragoceno svedočenje o jednom vremenu...
Ma, divota jedna!

Pa priče o "zalutalim pismima" koja ne stignu primaocu, ali se pojave....
Pa izbor marke za pismo (nikako nije svejedno!)
Knjige se mogu napisati o - pismima. :))))


Jelica Greganović Jelica Greganović 11:14 14.03.2008

Re: :))

Pisma se najlepše čuvaju tako što se uvežu tankom, atlasnom trakom, pa na mašnicu. Poslednji paket takvih pisama, jer posle su zacarili e-mailovi, su mi s' početka devedesetih...ja u Ljubljani, a najbolja drugarica u Nikoziji...eno ih spakovana, na mašnicu, u deda-Jovinom ormanu :)
gordanac gordanac 11:23 14.03.2008

Re: :))

e, sad si me podsetila:
Eloise to Abelard
Alexander Pope Poem
49 41 49 41 13:27 14.03.2008

Re: :))

Mara
Јесте,Електронска писма су корисна због брзине преноса информација (нарочито ако "четујеш" - то јако добро знам, јер сам далеко...Али писмо...оно право, избор папира, налив-перо, никако хемијска оловка...а знаш да га је држала драга рука, додиривала...па се лепа глава над папиром замислила шта да пише...ах, ах...романтик сам, признајем.......

Ako sam imao zelju sta da sacuvam; bila su pisma dede u privatnoj prepisci sa Vladikama, Episkopima (prizrenskim, niskim ...)
U njima; krasnopis, stil, respekt-ispisam pernicom.Linije- kosa tanka na gore-debala na dole.
bravar bravar 13:49 14.03.2008

Re: :))

Mom ocu, pre par meseci, direktno sa tavana kuce skolskog druga, stigla gomila starih fotografija i razglednica naslovljenih na mog dedu, a oca njegovog. Medju gomilom interesantnih, nalazi se i razglednica koju je uredno potpisala Beta Vukanovic:)
MilutinM MilutinM 14:34 14.03.2008

Re: Knjige

E, Milutine, ja sam dežurala upravo u toj biblioteci (od 6. razreda, kada smo se doselili par ulica od Karađorđevog trga), napozajmljivala onoliko knjiga.

Mali svet )))
Mara Mara 16:56 14.03.2008

Re: :))

gordanac
Али писмо...оно право, избор папира, налив-перо, никако хемијска оловка...Uf. Maro, đe me nađe! :))Naliv-pero i podloga za papir i uvek prvo adresa na koverat ....ma čitav ritual !Do skora sam imala druga koji za celog svog dugog životnog veka nikad nije zanemario pisanje pisama....A onda - čuvanje pisama - isto ritual...Ponekad mi se učini da se razne inovacije za "softwear" elektronske pošte čine samo zato da bi sve što više ličilo na "prava pisma". Skroz šašavo! :))Da ne spominjemo pisma kao književnu formu i knjige koje kao da su celo jedno pismo upućeno svima. Prepiske koje služe kao građa istraživačima, pisma koja umeju da budu retko i dragoceno svedočenje o jednom vremenu...Ma, divota jedna!Pa priče o "zalutalim pismima" koja ne stignu primaocu, ali se pojave....Pa izbor marke za pismo (nikako nije svejedno!) Knjige se mogu napisati o - pismima. :))))


Предлажем да се напише један блогић о писмима...Топло препоручујем да прочитате (уколико већ нисте) Пушкинова писма Наталији Гоначаревој (жени му)...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana