Društvo| Porodica| Život

Пиџама парти

mariopan RSS / 20.04.2015. u 15:22

 
У суботу увече избацим сина из куће, пардон, "изведем га на пут".. и он тим аутопутем ( најзад) крене ка својој срећној будућности а ја се вратим у Београд да да'нем душом од празника и гостију....притом, све време сам имала осећај да ме продао за добру шницлу чим је у комшилуку открио "супер ресторан" где се слизао са власницом - куврицом, и где му је било слађе да једе...док сам се ја изједала од бриге шта ће моје дете јести док сам ја овде у Београду.
Ја сам код бака Милице, наше даље рођаке којој неко време треба брижна душица да је успори. Тетка Милица је дивна стара бакица, ( род смо али компликовано би било објаснити), невероватно живахна и брза, што је платила ломом кука пре годину дана ( што је супер излечено) и сад јој само треба кочница, неко ко би је опоменуо да не јурца по стану ни по улици јербо је четири лома заиста много за њене године ( 88, рука два пута, нога и кук).
 
Састао се конзилијум фамилије, утврдимо да ја немам кога да мазим и пазим и патим због тога, деца су одлетела из гнезда, а она таман добија неког кога ће покривати да не озебе кад поподне прилегнемо да се "одморимо" од ручка....и на кога ће излити непресушну мајчинску љуббав....и ето нас две саме у стану.
 
Мој синак нас је оставио у добром здрављу и кренуо на пут, па сам јуче током целог дана са њим повремено, путем " вајбера" контактирала да чујем докле је догурао на путу. Читам блог повремено,
лежим и одмарам...и тако до увече.
 
Дође време и за спавање..ми у пиџамама, ја куцкам по сокоћалу а тетка Милица дрема...пришло десет
сати.
Чјемо куцање по вратима и кратко цин, звоно али врло тихо.
То је Зорка, каже тетка Милица, сигурно је она...( њена " исписница" ниска растом па не може да дохвати звонце, обично куца) ....неће бити да је она, кажем, у ово доба она сигурно спава.
Дођем до шпијунке али ништа се не види, све је потпуно црно (чује се неко испред врата, гребање, куцкање..) ....мене најежи мисао да и оно гледа у мене, и да наше очи прислоњене на шпијунку дели само
дебљина врата.
Обично није мрачан ходник, виде се, осветљени светлом са улице кроз светларник, бар она два фикуса које је комшиница прекопута изнела на ходник....сад се не види баш ништа. 
Кажем да нећу отворити јер не видим ко је...али тетка је узнемирена, сигурно је Зорка, можда јој нешто треба? Креће да она отвори врата и ја је престижем, ја ћу да отворим.
 
Откључавам и отварам крило до пола...одједном у ходник стана нахрупи човек. Изненађена сам и одступам један корак што њему даје простора да уђе. Не познајем га и по смраду неопране одеће закључујем да није од "наших".... не капирам "све" у секунди као у филмовима....али капирам следеће секунде.
Држим чврсто врата левом руком а десну му целом шаком стављам на груди и почињем да га гурам напоље....он се не да, гура се да уђе....ја полугласно говорим  "изађи, изађи...изађи" и гурам све време колико год могу. Гушамо се на вратима, али како сам направила препреку од врата и мог тела он не може да прође, ходник је узан и он нема где. Упро је леђима у оквир врата и ту има добар ослонац док је иза мене празан простор и преплашена старица. Свесна сам да га ОДМАХ морам избацити док траје ефекат изненађења...ако се прибере ко зна шта  би било.
У једном тренутку осетим да он не стоји добро, кад се премештао није ухватио равнотежу и ту грунем свом снагом ...избацим га и затворим врата...закључам.
Иза мене разрогачених очију стоји Тетка - шта то би?
Кажем да је човек вероватно погрешио стан, да је пијан и да је отишао. Није мирисао на алкохол и био је некако чудан, од чега не знам.
Смирим ја њу....али и она и ја чујемо поново куцкање и чангљање по вратима, он није отишао, не одустаје.
Дођемо обе до врата и Тетка оним слабашним гласићем подвикне "Идите од наших врата, зваћемо полицију".... дама у свакој ситуацији, и разбојнику персира...дошло ми је да се смејем али то ћу после.
 
Утврдим да уопште не знам број полиције а и ко би њих дочекао ако је ово неки вешт и брз напасник, могао би да уђе за два минута....него позовем телефоном баш ту исписницу моје Тетке....уздам се да су јој синови код куће.
Тако је и било...у две речи објасним ситуацију и њих двојица дотрчаше из суседног улаза до наших врата за двадесетак секунди.
 
Чујемо гушање испред врта, видим кроз шпијунку упаљено светло у ходнику....откључам да бар видим тог разбојника јер док смо се гурали нисам га загледала у лице....и видим како га ова двојица комшија "сендвич захватом" спроводе између себе до степеништа док се он буни и отима...каже ништа он није урадио, он је породичан човек, има децу.....гурају га низ степениште...отварају се сва комшијска врата...избацују га из зграде али он неће да оде.
Страхују да ће се он вратити и кажу да зовем полицију јер он упорно неће да одступи и оде, све време се правда и куне да он није ништа згрешио.
Добијам полицију, опишем случај и баш да крену а долази комшија и каже да је овај отишао....заждио је када је у зграду ушао млади комшија врата до врата са нама, и кад је чуо шта се десило зграбио га и страшним гласом запретио да ће га поломити "што плаши бакице по његовој згради"!
 
Онда су све комшинице онако у пиџамама дошле код нас да чују из прве руке шта се десило....и ту настаје онај пиџама парти из наслова....до ситних сати и у детаље. Разишли смо се иза поноћи.
Повремено бих бацила поглед на ходник, иако је у мраку сасвим лепо се виде они комшијски фикуси што значи да је он нечим ( шаком) покрио нашу шпијунку?
Јутрос чујем да нико и није осетио задах алкохола од њега, само смрад одеће...па и то отпада као изговор за цео овај циркус.
 
Нисам се уплашила, нисам имала времена...једино се јежим од чињенице да смо се ми гурали и гушали у заглушујућој тишини, ништа се осим мог тихог "излази..излази.." није чуло...и нико на целом спрату није имао појма да се код нас нешто догађа док нису приспели спасиоци из суседног улаза и направили галаму.
 
Ето сад и ви знате како лако човек може да настрада.
 
Сад све комшике знају, код нас само са најавом, личном картом и узорцимс ДНК у кесици, уместо кафе. 


Komentari (93)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mirelarado mirelarado 15:39 20.04.2015

92

Чим ти је нешто сумњиво, никако не отварај врата. И одмах окрени 92, то треба да је полиција. И зови гласно неко мушко име, као да је неко с тобом у стану, "Ђолее, Милее, неко је у ходнику..."

Поздрав и теби и баки Милици.
mariopan mariopan 15:46 20.04.2015

Re: 92

mirelarado
Чим ти је нешто сумњиво, никако не отварај врата. И одмах окрени 92, то треба да је полиција. И зови гласно неко мушко име, као да је неко с тобом у стану, "Ђолее, Милее, неко је у ходнику..."

Поздрав и теби и баки Милици.


Није 92 него је 192.
То је нови број полиције.
Добијеш централу...објасниш прво њима....онда те пребаце на везу са најближом полицијском станицом па њима поново све објашњаваш....дотле су га комшије већ отправиле.
Добро је знати како раде јер некад се нема времена за толико објашњавања.

За Прву драгу посетитељку би требало неко фино послужење да изнесем, или бар цветак, најскромније што могу са овог сокоћала.

Хвала што си прва.
mirelarado mirelarado 16:00 20.04.2015

Re: 92

Није 92 него је 192.
То је нови број полиције.


Ау, да, додат је тај почетни кец, вероватно одавно.

Хвала на добродошлици и трудите се да заборавите непријатни догађај што пре.
Dr M Dr M 16:15 20.04.2015

Re: 92

Добијеш централу...објасниш прво њима....онда те пребаце на везу са најближом полицијском станицом па њима поново све објашњаваш.


Zato, ukucaj broj lokalne policije u memoriju, telefonsku i sopstvenu, tu su za minut, bar u mom kraju.

Mirijevo republjik!

Ili, MUrijevo?
mariopan mariopan 16:16 20.04.2015

Re: 92

mirelarado
Није 92 него је 192.
То је нови број полиције.


Ау, да, додат је тај почетни кец, вероватно одавно.

Хвала на добродошлици и трудите се да заборавите непријатни догађај што пре.

Ја се већ зезам са том темом али бака каже да би она, да је сама, сигурно отворила.
Отворило би и пола оних комшиница, поготово тетка Зорка, та њена другарица, која и не може да дохвати шпијунку, треба јој столица да добаци до шпијунке......утврдимо да имамо превише устаљених навика које више нису здраве, време се изменило, боље је дувати на хладно, бити опрезан и стећи нове навике него учити на грешкама, то би било болно.

Мајку тетка Милицине снахе, њену прију, на исти начин је напао разбојник прошле године, с тим да је она била одгурнута вратима, пала и повредила се озбиљно.
Разбојник је мирно вршљао по стану претио и тражио паре и накит, све је покупио и отишао са обећањем да ће се вратити. Жена је стара, веома болесна и преплашена и дан данас. И све то знамо....а ја му ипак отворила?


Јој, када ово чује комшија из зграде прекопута, висок и прав као стрела, господин Отмени, што рече ономад у парку мојој тетка Милици "Да сам знао да сте пали и сломили кук, ја бих Вас на рукама носио до болнице".... господин има 94 године.
mariopan mariopan 16:21 20.04.2015

Re: 92

Dr M
Добијеш централу...објасниш прво њима....онда те пребаце на везу са најближом полицијском станицом па њима поново све објашњаваш.


Zato, ukucaj broj lokalne policije u memoriju, telefonsku i sopstvenu, tu su za minut, bar u mom kraju.

Mirijevo republjik!

Ili, MUrijevo?

Убацићу, то је добра идеја, није ми пало на памет.
Сад све знам шта сам погрешно урадила али већ је готово па ми је лакше....бар имам дивљење моје бакице, како сам храбра, како сам снажна и како сам га изгурала....па да....кад сам тако млада!
urbana_gerila urbana_gerila 17:14 20.04.2015

Re: 92

mariopan

Јој, када ово чује комшија из зграде прекопута, висок и прав као стрела, господин Отмени, што рече ономад у парку мојој тетка Милици "Да сам знао да сте пали и сломили кук, ја бих Вас на рукама носио до болнице".... господин има 94 године.


poče da mi preskače čuka jer sam pomislio da o meni govoriš, a onda videh godine...
malo sam matoriji.
mariopan mariopan 17:26 20.04.2015

Re: 92

urbana_gerila
mariopan

Јој, када ово чује комшија из зграде прекопута, висок и прав као стрела, господин Отмени, што рече ономад у парку мојој тетка Милици "Да сам знао да сте пали и сломили кук, ја бих Вас на рукама носио до болнице".... господин има 94 године.


poče da mi preskače čuka jer sam pomislio da o meni govoriš, a onda videh godine...
malo sam matoriji.

Пази чуку
urbana_gerila urbana_gerila 17:39 20.04.2015

Re: 92

mariopan
urbana_gerila
mariopan

Јој, када ово чује комшија из зграде прекопута, висок и прав као стрела, господин Отмени, што рече ономад у парку мојој тетка Милици "Да сам знао да сте пали и сломили кук, ја бих Вас на рукама носио до болнице".... господин има 94 године.


poče da mi preskače čuka jer sam pomislio da o meni govoriš, a onda videh godine...
malo sam matoriji.

Пази чуку


pusti ti moju čuku, biće ona dobro ako ti prestaneš da očijukaš sa tim mladićima.
mirelarado mirelarado 17:51 20.04.2015

Re: 92

Ја се већ зезам са том темом али бака каже да би она, да је сама, сигурно отворила.
Отворило би и пола оних комшиница, поготово тетка Зорка, та њена другарица, која и не може да дохвати шпијунку, треба јој столица да добаци до шпијунке......утврдимо да имамо превише устаљених навика које више нису здраве, време се изменило, боље је дувати на хладно, бити опрезан и стећи нове навике него учити на грешкама, то би било болно.

Мајку тетка Милицине снахе, њену прију, на исти начин је напао разбојник прошле године, с тим да је она била одгурнута вратима, пала и повредила се озбиљно.
Разбојник је мирно вршљао по стану претио и тражио паре и накит, све је покупио и отишао са обећањем да ће се вратити. Жена је стара, веома болесна и преплашена и дан данас. И све то знамо....а ја му ипак отворила?


Е, ту би требало да до изражаја дође јавни сервис, тј РТС, да у дневне информативне емисије које старија популација прати долазе представници полиције са конкретним саветима и упозорењима. Не сме се заборавити да људи у дубокој старости, поред физичке слабости, могу постати и лаковерни, усамљени, жељни друштва и разговора и стога лак плен пљачкаша и превараната. А, у просеку, наше становништво постаје све старије...
mariopan mariopan 19:07 20.04.2015

Re: 92

urbana_gerila
mariopan
urbana_gerila
mariopan

Јој, када ово чује комшија из зграде прекопута, висок и прав као стрела, господин Отмени, што рече ономад у парку мојој тетка Милици "Да сам знао да сте пали и сломили кук, ја бих Вас на рукама носио до болнице".... господин има 94 године.


poče da mi preskače čuka jer sam pomislio da o meni govoriš, a onda videh godine...
malo sam matoriji.

Пази чуку


pusti ti moju čuku, biće ona dobro ako ti prestaneš da očijukaš sa tim mladićima.

Немој ти ништа да бринеш, у мом срцу нико не може да те замени.
mariopan mariopan 19:14 20.04.2015

Re: 92

@ Мирела

У праву си потпуно.
Много њих уопште не зна какав је стварно свет данас, немају благу представу да и девојке, лепе и младе, могу бити ужасне према старима.
Моју покојну тетку су пред поштом, у дану када се исплаћивала пензија, пресреле две љубазне девојке...једна је нешто питала а друга јој нешто "помогла" око торбе - кући се вратила без пензије. Она је имала онај изгубљени поглед који тачно говори лупежима да њу могу лако да збуне. И урадише то две лепе и љубазне девојке.....што она никако није веровала него је копала по торби и покушавала да се сети где је оставила новчаник?
urbana_gerila urbana_gerila 19:23 20.04.2015

Re: 92

mariopan
urbana_gerila
mariopan
urbana_gerila
mariopan

Јој, када ово чује комшија из зграде прекопута, висок и прав као стрела, господин Отмени, што рече ономад у парку мојој тетка Милици "Да сам знао да сте пали и сломили кук, ја бих Вас на рукама носио до болнице".... господин има 94 године.


poče da mi preskače čuka jer sam pomislio da o meni govoriš, a onda videh godine...
malo sam matoriji.

Пази чуку


pusti ti moju čuku, biće ona dobro ako ti prestaneš da očijukaš sa tim mladićima.

Немој ти ништа да бринеш, у мом срцу нико не може да те замени.


rade.radumilo rade.radumilo 11:16 21.04.2015

Re: 92

Мајку тетка Милицине снахе, њену прију, на исти начин је напао разбојник прошле године, с тим да је она била одгурнута вратима, пала и повредила се озбиљно.


Lanac na vrata. Dobro ušrafljen u štok i to onaj koji ne može da se skine bez da se s unutrašnje strane pritisne onaj metalni jezičak.
Sigurnosne kamere se prodaju već od 2450 RSD. Dovoljna vam je jedna na spratu i da vam to neko poveže sa kablovskom televizijom. Senzor pokreta možete naći već od 700 RSD. On može da se poveže sa svetlom u zgradi i da pali svetlo čim je neko u hodniku.
mariopan mariopan 11:30 21.04.2015

Re: 92

rade.radumilo
Мајку тетка Милицине снахе, њену прију, на исти начин је напао разбојник прошле године, с тим да је она била одгурнута вратима, пала и повредила се озбиљно.


Lanac na vrata. Dobro ušrafljen u štok i to onaj koji ne može da se skine bez da se s unutrašnje strane pritisne onaj metalni jezičak.
Sigurnosne kamere se prodaju već od 2450 RSD. Dovoljna vam je jedna na spratu i da vam to neko poveže sa kablovskom televizijom. Senzor pokreta možete naći već od 700 RSD. On može da se poveže sa svetlom u zgradi i da pali svetlo čim je neko u hodniku.

Имамо ланац, нисам га ставила то вече.
Сензори покрета су одлични и то имам код куће ...овде треба да се сложи више станара за монтажу на спрату...видећу са њима, то би свима користило.

Већа је мука што много старих људи једноставно заборави на опрезност ако очекују комшије или пријатеље на вратима. Не пада им на памет да се оно што читају у црној рубрици не догађа само неком тамо....него може сваком неопрезном човеку па и њима.
rade.radumilo rade.radumilo 12:48 21.04.2015

Re: 92

Већа је мука што много старих људи једноставно заборави на опрезност ако очекују комшије или пријатеље на вратима.


Svakako, samo senzor pokreta koji pali svetlo u hodniku i kamera, koja je vidljiva će već naterati "kokošare" da dva puta razmisle. Nijedan sistem bezbednosti neće odvratiti napadača koji se ozbiljno namerio na određeni cilj i dobro isplanirao napad. Međutim, "obični" građani su interesantni uglavnom onima koji po slučajnom rasporedu biraju žrtve, eventualno gledajući gde ne postoje nikakve mere bezbednosti ("kokošari" ).
Dovoljno je da se postave osnovne mere bezbednosti, pa da takvi budu odvraćeni od napada. Interfon, svetla koja se sama pale, na pokret, u hodniku, bezbednosne kamere povezane na kablovsku TV. Za male pare se prodaju npr. i lažne bezbednosne kamere. Dovoljno je da budu uočljive, pa da taj neko odustane i potraži neki drugi cilj.
mariopan mariopan 13:37 21.04.2015

Re: 92

rade.radumilo
Већа је мука што много старих људи једноставно заборави на опрезност ако очекују комшије или пријатеље на вратима.


Svakako, samo senzor pokreta koji pali svetlo u hodniku i kamera, koja je vidljiva će već naterati "kokošare" da dva puta razmisle. Nijedan sistem bezbednosti neće odvratiti napadača koji se ozbiljno namerio na određeni cilj i dobro isplanirao napad. Međutim, "obični" građani su interesantni uglavnom onima koji po slučajnom rasporedu biraju žrtve, eventualno gledajući gde ne postoje nikakve mere bezbednosti ("kokošari" ).
Dovoljno je da se postave osnovne mere bezbednosti, pa da takvi budu odvraćeni od napada. Interfon, svetla koja se sama pale, na pokret, u hodniku, bezbednosne kamere povezane na kablovsku TV. Za male pare se prodaju npr. i lažne bezbednosne kamere. Dovoljno je da budu uočljive, pa da taj neko odustane i potraži neki drugi cilj.

Да, те лажне камере сам лично зашрафила на видна места на викендици моје сестре, сваке године јој нешто покупе и успут направе много већу штету...ове године нису ни привирили.
marco_de.manccini marco_de.manccini 16:43 21.04.2015

Re: 92

Ђолее, Милее, неко је у ходнику...

А шта ако баш Милета траже?
mirelarado mirelarado 16:57 21.04.2015

Re: 92

marco_de.manccini
Ђолее, Милее, неко је у ходнику...

А шта ако баш Милета траже?


Онда Миле нек гледа шта ће и како ће с њима. ;-)
mariopan mariopan 18:29 21.04.2015

Re: 92

marco_de.manccini
Ђолее, Милее, неко је у ходнику...

А шта ако баш Милета траже?

qqriq qqriq 16:20 20.04.2015

I

kako je izgledao? Šta misliš da je hteo, a nije bio pijan?
A ovo? "..заждио је када је у зграду ушао млади комшија врата до врата са нама, и кад је чуо шта се десило зграбио га и страшним гласом запретио да ће га поломити "што плаши бакице по његовој згради"!



Nedeljom slušam ovu pesmu, pojma nemam zbog čega, sama mi dodje, pa eto dobri, stari Keš i vama, drage moje



mariopan mariopan 16:35 20.04.2015

Re: I

@ куку

Па ми и јесмо две бакице, само ја могу бити ћерка ове старије.....мада је дивно слушати "како си ти млада, храбра и јака...како си га изгурала..."

Ма добила сам ја од моје екс-снајке ону крему од пужа, велику теглу, знаш ону што прави од бабе девојку - е ту! - и да видиш за пар месеци тог комшију коме ће он да тепа "бакице" ...има бре две мачке да се прошетају улицом а господа пензионери да падају ко снопље док се буду освртали за нама, то ти кажем.

А шта је хтео не знам. Прво сам мислила и ја да је пијан али сви се слажу да није смрдео на алкохол.
Ту је негде преко 40 година, можда и више, црн, набијен, мало нижи ид мене и доста јак.....али мрмљао је нешто неразумљиво и није се понашао нормално...па или је луд или дрогиран.

Гарантовано није хтео да нас ушушка за лаку ноћ.....него биће да је знао ( или био обавештен) да у том стану живи врло стара бака, и то сама.
Промашио је десетак станова у којима живе целе породице или сами мушкарци, попео се степеницама и баш на наша врата навалио....не знам....био је превише изненађен отпором. Ко зна шта је хтео?
qqriq qqriq 16:44 20.04.2015

Re: I

има бре две мачке да се прошетају улицом а господа пензионери да падају ко снопље док се буду освртали за нама, то ти кажем.




mariopan mariopan 16:51 20.04.2015

Re: I

qqriq
има бре две мачке да се прошетају улицом а господа пензионери да падају ко снопље док се буду освртали за нама, то ти кажем.




odoh da gledam reprizu početnih epizoda s Čarlijem Šinom kojom prilikom padam s kreveta, mož mi kucka ko oće.......


На ком је каналу? Обожавам комеНдије и Чарлијеве вратоломије.
qqriq qqriq 18:01 20.04.2015

Re: I

На ком је каналу? Обожавам комеНдије и Чарлијеве вратоломије.


Svaki dan na TV B92, od 17.40, dve epizode.
Šin čist genije, ovo s Kučerom bljak.
mariopan mariopan 19:19 20.04.2015

Re: I

qqriq
На ком је каналу? Обожавам комеНдије и Чарлијеве вратоломије.


Svaki dan na TV B92, od 17.40, dve epizode.
Šin čist genije, ovo s Kučerom bljak.

Хвала, гледаћу. Имам превише времена а скоро ништа не гледам на тв, само читам. Обрстила сам оближњу библиотеку а имам и експерта за саветника шта да читам...( професор књижевности на факсу).....тако да уживам у овом новом животу.
Само ми треба више смеха.
qqriq qqriq 20:49 20.04.2015

Re: I

Само ми треба више смеха.


„Mirne dane u Miksing Partu” si čitala?

mariopan mariopan 20:54 20.04.2015

Re: I

qqriq
Само ми треба више смеха.


„Mirne dane u Miksing Partu” si čitala?


Нисам. Наћићу и читаћу чим довршим ову туру узету из библиотеке.
Хвала за предлог.
qqriq qqriq 21:21 20.04.2015

Re: I

Хвала за предлог.


niccolo niccolo 17:20 20.04.2015

Interesantno

куврицом

Kuvaricom? Kurvicom? Eh, mame, sinovi i njihove žene...
mariopan mariopan 17:45 20.04.2015

Re: Interesantno

niccolo
куврицом

Kuvaricom? Kurvicom? Eh, mame, sinovi i njihove žene...

Куварицом.
Пробала да исправим грешке али ми је сокоћало ситно а прсти крупни па не иде....него, баш ме изненадио.
Док се ја кидам да ми дете гладно он очијука са новом мамом ( жена је мојих година)... каже феноменално кува

Дочекала га је речима "Шта си сад дошао кад ништа немам, све су појели....него имам само мало пиринча,( шарана на рижоту), купуса, пире могу одмах да ти направим, шницле могу одмах....али немам прилоге, само мало грашка и колаче од вишања"!!!!

Усликао је тај ручак "немам ништа" и послао ми слику.....Наравно да сам љубоморна!
Зар она да кува боље од мене?
niccolo niccolo 19:32 20.04.2015

Re: Interesantno

Зар она да кува боље од мене?

Ma, nemoguće.
mariopan mariopan 19:38 20.04.2015

Re: Interesantno

niccolo
Зар она да кува боље од мене?

Ma, nemoguće.

Наравно да је немогуће. Хвала ти што верујеш у моје способности.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 17:38 20.04.2015

Redak, dobar i ...

...uverljiv blog. I smešan, da prostite.

Vrištiš, pod obavezno!

Biber sprej iz domaće proizvodnje da držite kod vrata.

Ili (ovo važi za muškarce) jedno malo sekirče-tomahavk zakačeno na vrata (kao u vesternima svuda vise vinčesterke po zidovima).

A od ozbiljnih stvari - uvek svetlo pred vratima-lako se montira.

I najvažnije, pitaš ko je, a ako ne odgovara ne otvaraš.

Ali svaka čast na hrabrosti!!!

PS I nisi vrištal?!?!?
nsarski nsarski 18:14 20.04.2015

Re: Redak, dobar i ...

Biber sprej iz domaće proizvodnje da držite kod vrata.


Eh, pepper spray (ili "biber sprej" kako su nasi preveli) ne pravi se uopste od bibera nego od ljutih paprika, najljucih.

Evo uputstva (sa sve slikama) kako napraviti domaci: Domaci pepper spray
mariopan mariopan 18:55 20.04.2015

Re: Redak, dobar i ...

KRALJMAJMUNA
...uverljiv blog. I smešan, da prostite.

Vrištiš, pod obavezno!

Biber sprej iz domaće proizvodnje da držite kod vrata.

Ili (ovo važi za muškarce) jedno malo sekirče-tomahavk zakačeno na vrata (kao u vesternima svuda vise vinčesterke po zidovima).

A od ozbiljnih stvari - uvek svetlo pred vratima-lako se montira.

I najvažnije, pitaš ko je, a ako ne odgovara ne otvaraš.

Ali svaka čast na hrabrosti!!!

PS I nisi vrištal?!?!?


Нисам вриштала.
И ја се чудим. Било је нестварно, можда зато нисам? Уствари само томе се чудим, да у тишини то све доживимо а сви станари су у својим становима, изашли би као што јесу касније, када су чули буку и галаму.
Можда је то одговор како се у неким становима може догодити злочин а да то не знају комшије?

Треба вриштати одмах и што гласније, и то може да их помете и да тренутак угроженој особи да се избави?

Све ћу да знам за убудуће, ово ми је први пут.
mariopan mariopan 18:58 20.04.2015

Re: Redak, dobar i ...

nsarski
Biber sprej iz domaće proizvodnje da držite kod vrata.


Eh, pepper spray (ili "biber sprej" kako su nasi preveli) ne pravi se uopste od bibera nego od ljutih paprika, najljucih.

Evo uputstva (sa sve slikama) kako napraviti domaci: Domaci pepper spray


Хвала на помоћи, све витез до витеза....кад се наоружамо ми "бакице" има разбојници да беру кожу на шиљак.
zilikaka zilikaka 20:51 20.04.2015

Re: Redak, dobar i ...

Нисам вриштала.
И ја се чудим. Било је нестварно, можда зато нисам? Уствари само томе се чудим, да у тишини то све доживимо а сви станари су у својим становима, изашли би као што јесу касније, када су чули буку и галаму.
Можда је то одговор како се у неким становима може догодити злочин а да то не знају комшије?

Треба вриштати одмах и што гласније, и то може да их помете и да тренутак угроженој особи да се избави?

Све ћу да знам за убудуће, ово ми је први пут.


Nije čudo što nisi.

Prvo, to te je sve skroz zbunilo. Gledala si da ga se što pre rešiš, nesvesna šta se zapravo događa.
Očigledno ste bili dorasli jedno drugom, jer i on baš nije znao šta hoće. Inače, daleko bilo, to bi verovatno i uradio.

Ono sa persiranjem na kraju je fenomenalno, ali jako ilustrativno.
Verovatno je i tu koren činjenice da niste galamile i vrištale.
Gospođe lepo vaspitane, pa nije red da prave galamu po zgradi.
To je nesvesno al je tako.

A to kako će se ko ponašati u takvim situacijama ne znamo dok se ne desi.

Samo dobro utrenirani znaju. Nas ostale vodi stihija.

Ja recimo znam da instinktivno napadam kad se uplašim.
Do te mere da, ako je strah dovoljno jak, utripujem da mogu da rušim kule i gradove snagom mišića.

Srećom, i ja sam kanda nailazila na protivnike kojima sam dorasla, jer taj poriv napadanja može skupo da košta.



mariopan mariopan 21:24 20.04.2015

Re: Redak, dobar i ...

@ Зиликака


Ваљда се потврдило да су искушења стављена пред нас обучно она која су сразмерна нашој снази?

У праву си да не знамо како ћемо реаговати кад се деси. Сви смо различити. Мени је први пут да то доживим и ја се чудим како сам реаговала.

Зато и кажем да нисам укапирала у првој секунди, тога има само у филмовима, али кад јесам само сам гурала...ништа нисам мислила и то је боље, нема панике, само чиним оно што морам, не делим пажњу ни снагу на непотребне радње које ми тада не могу бити корисне. Ту ми је требала само физичка снага и спретност да не пропустим тренутак када је био на погрешној нози. Да сам било шта друго урадила уместо тога не знам како бих га избацила напоље.

Он је био нечим делимично ометен, ( није пијан али можда лекови, дроге) упоран или је луд....али замисли исту ситуацију да је свестан и снажан разбојник решен да му се не изјалови "посао"?
Такви се могу савладати само у кртком времену оног првог изненађења отпором....ако се приберу ми не бисмо имале никакву шансу.

Ако нападаш кад си уплашена верујем да је то одличан начин да збуниш нападача и добијеш пар секунди предности, које, ако добро искористиш, чине разлику у томе како ће се прича завршити?
И овајј је био јако изненађен гурањем и отпором, све је трајало врло кртко....ваљда зато и није одустао него решио да изађе на поправни?

А онда је стигла коњица...

mariopan mariopan 21:37 20.04.2015

Re: Redak, dobar i ...

nsarski
Biber sprej iz domaće proizvodnje da držite kod vrata.


Eh, pepper spray (ili "biber sprej" kako su nasi preveli) ne pravi se uopste od bibera nego od ljutih paprika, najljucih.

Evo uputstva (sa sve slikama) kako napraviti domaci: Domaci pepper spray

Све време размишљам о том спреју....па није ми пало на памет али сад хоће..

Сваке године правим ајвар и печем и љуту паприку да га заљутим. Буде много љућ кад се испече, понекад толико љута да и ваздух буде љут па кашљем и гушим се...још и рукавице морам да ставим кад их љуштим јер језиво пеку по рукама ако се љуште голом руком.

Ето мени бибер спреја....само треба једну количину паприке да спремим у одбрамбене сврхе.
Jukie Jukie 20:18 22.04.2015

Re: Redak, dobar i ...

mariopan

Нисам вриштала.
И ја се чудим. Било је нестварно, можда зато нисам? Уствари само томе се чудим, да у тишини то све доживимо а сви станари су у својим становима, изашли би као што јесу касније, када су чули буку и галаму.
Можда је то одговор како се у неким становима може догодити злочин а да то не знају комшије?

Треба вриштати одмах и што гласније, и то може да их помете и да тренутак угроженој особи да се избави?

Све ћу да знам за убудуће, ово ми је први пут.



Ne znam za to vrištanje, plašim se da su ljudi oguglali na vrištanje.

Ja sam jedno vreme bio u fazi da uveče gledam krimi serije, i tamo malo-malo neko počne da vrišti (jer ga napadaju) i ne možeš stalno da grabiš daljinski i smanjuješ jačinu tona, a i čuje se bar jedan deo vriska, i tako stalno

Onda danas ljudi gledaju ove parove i tu se stalno vrišti (naročito ako gleda neko nagluv ko hoće i da čuje o čemu se radi)

Uopšte ne znam da li bih prepoznao da neko od komšija vrišti ili samo gleda film, a ni nama nikad niko nije ništa rekao što se čula ta buka
mariopan mariopan 20:24 22.04.2015

Re: Redak, dobar i ...

@ јуки

И то што кажеш, неко би мислио да је ТВ до пања појачан?

Вечераѕ ме зове ћерка и зеза ме како сам кунг-фу захватом средила уљеза...уопште није било тако, више је било овако
zoja444 zoja444 19:50 20.04.2015

jeza prica

sve je dobro, sto se dobro svrsi.
mariopan mariopan 20:23 20.04.2015

Re: jeza prica

zoja444
sve je dobro, sto se dobro svrsi.

Баш.
myredneckself myredneckself 08:45 21.04.2015

Re: jeza prica


Drago mi je što se ova tvoja priča dobro završila, mariopan.
Čuvaj tetku!

Nego, majstor si za naslov, varalice!
Ja sela, protrljala ruke i pomislila, ujee, evo i mari ogrezla u seksdrogualkohol, konačno frka, dinamika...
mariopan mariopan 18:21 21.04.2015

Re: jeza prica

myredneckself

Drago mi je što se ova tvoja priča dobro završila, mariopan.
Čuvaj tetku!

Nego, majstor si za naslov, varalice!
Ja sela, protrljala ruke i pomislila, ujee, evo i mari ogrezla u seksdrogualkohol, konačno frka, dinamika...

Па није да није било динамике, било је и момака...
skyspoter skyspoter 08:22 21.04.2015

Mojoj majci

koja inače šivi sama i ne otvara vrata ako se ne najave pre toga, je čekala komšinicu da dojde na kafu i koja se najavlila pre toga. U medjuvremenu joj je zazvonio telefon. Javila se u isto vreme kada se čulo zvono na vratima. Otvorila je vrata bez razmišljanja očekujući komšinicu. Na vratima je bio par sa dva jastuka. Jedan su stavili odmah na vrata da mama ne može da ih zatvori i ušli su u stan. Seli i počeli priču o jastucima. Devojka je šetkala po stanu dok je muškarac pokušavao prodaju. Nisu dugo ostali jer je komšinica došla a druga kod koje su kucali baš pre toga, se pojavila na vratima sa nekom bejzbol palicom, koju su joj unuci kupili.

U zgradi su organizovani, ova starija generacija koje se zna dosta dugo, ali ovi novi što dolaze nisu zainteresovani. Meni nije jasna funkcija predesnika kućnog saveta. Ljudi se samo organizuju dok oni jure čitačice po hodnicima i ubiraju neki zulum za održavanje zgrade.
mariopan mariopan 08:48 21.04.2015

Re: Mojoj majci

@skyspoter

У Зрењанину се пре петнаестак година десио језив злочин. У стан брачног пара упали су маскирани разбојници и батинама убили жену а муж је толико преживео да исприча шта им се десило. Тражили су новац, још новца иако су они одмах дали свих 500 евра колико им је ћерка која ради у иностранству оставила. Нису имали више али су разбојници хтели још...и још...и још..

Тај случај је толико препао моју децу да су моментално ставили сигурносна врата на кућу а син монтирао инфрацрвену камеру спојену на ТВ да можемо да видимо ко је на вратима и капији + пас у кући са нама и један у дворишту. Муж ми је био тешко болестан а двоје деце у иностранству.....као да неко маше црвеном марамом разбојницима пред носом.....јежили су се на помисао да сама морам да се изборим са неким ситуацијама...а ја сам имала кошмаре на помисао да неко злоставља болесника ( не би презали).... а ми у кући ни немамо новца осик оног за свакодневни трошак.
Све сигурносне мере падају у воду када неко изнутра отвори врата.

Овог пута сам то ја урадила а ја сам као нека разумна особа која треба да мисли о томе?

Имале смо много среће што је то био овакав човек, могао је да буде насилник, снажан и решен да уради своје.
milisav68 milisav68 08:57 21.04.2015

Re: Mojoj majci

mariopan
Све сигурносне мере падају у воду када неко изнутра отвори врата.

Da, nepažnja kao bitan faktor, a ima i kvalitetnih lanaca koji mogu da zadrže "prvi udar".

Dobro ste prošle.
mariopan mariopan 10:08 21.04.2015

Re: Mojoj majci

milisav68
mariopan
Све сигурносне мере падају у воду када неко изнутра отвори врата.

Da, nepažnja kao bitan faktor, a ima i kvalitetnih lanaca koji mogu da zadrže "prvi udar".

Dobro ste prošle.

Јесмо, ово рачунам као жути картон, опомена на опрезност.
apacherosepeacock apacherosepeacock 12:05 21.04.2015

Re: Mojoj majci

Све сигурносне мере падају у воду када неко изнутра отвори врата.


Dabome. Ni uz lanac ne otvaraj onome ko ti se nije najavio niti nepoznatima. (osim ako nemas 2 pitbula koji vole da kupusaju)

Nego smesa za neki otrov za oci moze da se napravi ali kako je sipati u bocu pod pritiskom? (mada, bilo kakva hemija u spreju bi isto dobro posluzila u takvim prilikama)

Jedino je zajebano kad protivnik nosi cvikere ili vetar duva njemu u ledja.

PS. Ja imam testeru (rucnu) pored vrata ona je bolja od bejzbolke, nek proba da je uhvati instinktivno...


mariopan mariopan 13:19 21.04.2015

Re: Mojoj majci

apacherosepeacock
Све сигурносне мере падају у воду када неко изнутра отвори врата.


Dabome. Ni uz lanac ne otvaraj onome ko ti se nije najavio niti nepoznatima. (osim ako nemas 2 pitbula koji vole da kupusaju)

Nego smesa za neki otrov za oci moze da se napravi ali kako je sipati u bocu pod pritiskom? (mada, bilo kakva hemija u spreju bi isto dobro posluzila u takvim prilikama)

Jedino je zajebano kad protivnik nosi cvikere ili vetar duva njemu u ledja.

PS. Ja imam testeru (rucnu) pored vrata ona je bolja od bejzbolke, nek proba da je uhvati instinktivno...



Ти си супер опремљен.

Не треба ти боца под притиском. Питај женски део фамилије имају ли празну пластичну бочицу од неког лака за косу са пумпицом? Ја имам сличну као на линку, мислим да је у њој била нека хемија а ја оставила за сликање, да распрскавам боју по папиру ( акварел) добијем фину измаглицу.

Сипаш у ту бочицу и она ради кад притиснеш одозго, као парфеми.
Па ћу их парфимишем обилно. + стане у шаку, у ташну...било где јер је мала.
apacherosepeacock apacherosepeacock 13:39 21.04.2015

Re: Mojoj majci

Ти си супер опремљен.


Opremljena.

Nemam ja nista na tu pumpicu osim jedne flasetine (sa vodom) za prskanje macaka kad su u nekoj akciji cinjenja stete po kuci. A ta je prevelika.

Ali imam u tasni uvek deodorant sprej koji ima dugacak dobacaj :)

mariopan mariopan 13:47 21.04.2015

Re: Mojoj majci

apacherosepeacock
Ти си супер опремљен.


Opremljena.

Nemam ja nista na tu pumpicu osim jedne flasetine (sa vodom) za prskanje macaka kad su u nekoj akciji cinjenja stete po kuci. A ta je prevelika.

Ali imam u tasni uvek deodorant sprej koji ima dugacak dobacaj :)



То је довољно.
alselone alselone 09:49 21.04.2015

Bravo mariopan

mariopan mariopan 10:09 21.04.2015

Re: Bravo mariopan

alselone



Лако мени сад да се зезам и смејем. Бакица са слике је баш права.
adriana adriana 10:29 21.04.2015

Krematorijumi su budućnost

Možda da se uloži u video interfon?
mariopan mariopan 11:42 21.04.2015

Re: Krematorijumi su budućnost

adriana
Možda da se uloži u video interfon?

Зграда је откључана све време, све је то у квару.
Мени су непознати путеви Господњии како се договарају око нечег заједничког људи који живе у становима и зградама. Код моје куће сама одлучим, причам са децом да ли је то добро и урадимо шта је најбоље, то и платимо сами....овде немам појма шта раде и мисле људи у згради која је дан и ноћ откључана, има више улаза и много станова.....ко се са њима свима договори добије Нобела.

А још ми и син сео на муку.
Каже....зашто мислим да је њему нешто фалило? Он се врло жустро бранио да није крив кад је већ био ухваћен, како му тада ништа није фалило?
Мени то није ни пало на памет да је можда глумио пијанство јер су људи тада мање опрезни, не пада им на памет да је то разбојник, него би помислили да је погрешио стан? То сам и ја помислила, на почетку.
То му треба само док не уђе....а после?
bocvena bocvena 13:52 21.04.2015

Re: Krematorijumi su budućnost

mari, žao mi je što ste morale sa ovim da se batrgate!

super si se snašla!

onomad kad sam zatekla bradatog sredovečnog čoveka na prozoru kupatila (drugi sprat!)kako se jedva provlači, jedino što mi je palo na pamet je da tapšem (kao da teram mačku:) i vičem - šta to radiš?! marš napolje! i on polako nazad, te skoči s drugog sprata.

usrala sam se od straha tek sutradan.

mariopan mariopan 14:17 21.04.2015

Re: Krematorijumi su budućnost

bocvena
mari, žao mi je što ste morale sa ovim da se batrgate!

super si se snašla!

onomad kad sam zatekla bradatog sredovečnog čoveka na prozoru kupatila (drugi sprat!)kako se jedva provlači, jedino što mi je palo na pamet je da tapšem (kao da teram mačku:) i vičem - šta to radiš?! marš napolje! i on polako nazad, te skoči s drugog sprata.

usrala sam se od straha tek sutradan.


Кукууу на другом спрату?
bocvena bocvena 14:43 21.04.2015

Re: Krematorijumi su budućnost

spajdermen:)

sa spoljnjih stepenica može da se doskoči na prozor kupatila. teško, ali može. posle smo namontirali rešetke.

naknadna pamet, ali bolje ikad neko nikad. normalni ljudi ne idu kroz život predviđajući katastrofe. zato i nadrljamo:)
mariopan mariopan 15:18 21.04.2015

Re: Krematorijumi su budućnost

bocvena
spajdermen:)

sa spoljnjih stepenica može da se doskoči na prozor kupatila. teško, ali može. posle smo namontirali rešetke.

naknadna pamet, ali bolje ikad neko nikad. normalni ljudi ne idu kroz život predviđajući katastrofe. zato i nadrljamo:)

И накнадна памет добро дође, сад си ти мени дала идеју, немам ништа на прозору купатила, и ја сам мислила да је недоступан. Није оном ко се намерачио а њега држимо отвореног и лети и зими.
Jukie Jukie 20:20 22.04.2015

Re: Krematorijumi su budućnost

bocvena
mari, žao mi je što ste morale sa ovim da se batrgate!

super si se snašla!

onomad kad sam zatekla bradatog sredovečnog čoveka na prozoru kupatila (drugi sprat!)kako se jedva provlači, jedino što mi je palo na pamet je da tapšem (kao da teram mačku:) i vičem - šta to radiš?! marš napolje! i on polako nazad, te skoči s drugog sprata.

usrala sam se od straha tek sutradan.



Ma to je neki werecat koji se u doba punog meseca pretvara u mačku
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:15 21.04.2015

Pre par godina,

u Ljubljani, me zove panično drugarica iz naše ambasade koja je živela u susednoj zgradi. Vrišti u telefon da joj neko provaljuje u stan! Zgrada sa interfonom, pojedinačni hodnici na spratovima isto zaključani. Čuje se tutnjavina po vratima od udaraca, ona pišti, sama u kući. Pozovem ja policiju, jer ona nema kad od straha.
Vidimo da je policija došla, ova i dalje zove i plače da će taj neko provaliti. Ispostavi se da policija ne može da uđe, jer ovaj drži ruku na zvonu, niko drugi im se ne javlja na interfon. Tu ja opet zovem policiju i drečim da je ona diplomata. Stiže pola slovenačke policije, koja na jedvite jade uspe da uđe u zgradu. Onda su bubali o staklena vrata dok ih je pijani ludak nije konačno čuo i otvorio im vrata hodnika.
Ispostavilo se da je budala promašila sprat i ukapirala da žena neće da mu otvori vrata, zato je odlučio da provali u stan i ubije boga u njoj.
Policija ga ni privela nije, pustili su ga kući...Niko od komšija ni trznuo nije na urlanje i silnu galamu koju je budala pravila. A mi smo tu noć, u pidžamama, prešli preko ulice i spavali kod drugarice da joj čuvamo strah.
mariopan mariopan 14:27 21.04.2015

Re: Pre par godina,

Jelica Greganović
u Ljubljani, me zove panično drugarica iz naše ambasade koja je živela u susednoj zgradi. Vrišti u telefon da joj neko provaljuje u stan! Zgrada sa interfonom, pojedinačni hodnici na spratovima isto zaključani. Čuje se tutnjavina po vratima od udaraca, ona pišti, sama u kući. Pozovem ja policiju, jer ona nema kad od straha.
Vidimo da je policija došla, ova i dalje zove i plače da će taj neko provaliti. Ispostavi se da policija ne može da uđe, jer ovaj drži ruku na zvonu, niko drugi im se ne javlja na interfon. Tu ja opet zovem policiju i drečim da je ona diplomata. Stiže pola slovenačke policije, koja na jedvite jade uspe da uđe u zgradu. Onda su bubali o staklena vrata dok ih je pijani ludak nije konačno čuo i otvorio im vrata hodnika.
Ispostavilo se da je budala promašila sprat i ukapirala da žena neće da mu otvori vrata, zato je odlučio da provali u stan i ubije boga u njoj.
Policija ga ni privela nije, pustili su ga kući...Niko od komšija ni trznuo nije na urlanje i silnu galamu koju je budala pravila. A mi smo tu noć, u pidžamama, prešli preko ulice i spavali kod drugarice da joj čuvamo strah.

Пиџама парти.
Занимљиво је да у тим тренуцима не можемо да се сетимо броја полиције него радије зовемо пријатеље и комшије?
Ја сам двапут уу животу окренула полицију ( са овим позивом) и није чудо да нисам ни број знала, они су га променили одавно.

И нама је некако било лакше када су дошле комшинице па остале мало са нама. Док смо сређивале утиске мало смо се смириле, изветрио адреналин па смо после некако и заспале. Лековито је ако имаш некога "за после" догађаја, знаш да ниси сама па ти лакше.

У ссваком случају треба писати о свим могућим начинима на које људи могу бити нападнути, преварени или оштећени. Свако ће некада доживети бар нешто од тога па може боље да прође ако бар нешто зна о томе.
rade.radumilo rade.radumilo 19:37 21.04.2015

Re: Pre par godina,

Tu ja opet zovem policiju i drečim da je ona diplomata. Stiže pola slovenačke policije, koja na jedvite jade uspe da uđe u zgradu


U jednoj bivšoj firmi odem službeno u Skoplje. Firma imala neki stan u kom sam trebao da boravim, odmah u blizini službenih prostorija, a sve to pored zgrade Sobrania.
Dođem ja, lepo u nedelju oko ponoći u SK, otključam vrata, uđem u stan i skapiram da je neko uključio alarm za koji ja ne znam šifru.
Poče ono čudo da zavija, ja brže bolje zovi redom koga mogu da nađem od kolega iz SK... Dok sam saznao šifru dotle je u isti stan upala i interventna jedinica Makedonske policije. Onda još objašnjavanja ko, šta, kako, zašto...
49 41 49 41 22:04 21.04.2015

Re: Pre par godina,

Jelica Greganović
u Ljubljani, me zove panično drugarica iz naše ambasade koja je živela u susednoj zgradi. Vrišti u telefon da joj neko provaljuje u stan! Zgrada sa interfonom, pojedinačni hodnici na spratovima isto zaključani. Čuje se tutnjavina po vratima od udaraca, ona pišti, sama u kući. Pozovem ja policiju, jer ona nema kad od straha.
Vidimo da je policija došla, ova i dalje zove i plače da će taj neko provaliti. Ispostavi se da policija ne može da uđe, jer ovaj drži ruku na zvonu, niko drugi im se ne javlja na interfon. Tu ja opet zovem policiju i drečim da je ona diplomata. Stiže pola slovenačke policije, koja na jedvite jade uspe da uđe u zgradu. Onda su bubali o staklena vrata dok ih je pijani ludak nije konačno čuo i otvorio im vrata hodnika.
Ispostavilo se da je budala promašila sprat i ukapirala da žena neće da mu otvori vrata, zato je odlučio da provali u stan i ubije boga u njoj.
Policija ga ni privela nije, pustili su ga kući...Niko od komšija ni trznuo nije na urlanje i silnu galamu koju je budala pravila. A mi smo tu noć, u pidžamama, prešli preko ulice i spavali kod drugarice da joj čuvamo strah.


Takav bi "prenocio" ovde gde mu je mesto; dok se ne otrezni. Ako mu je dosije dobar - cist; saradjivao sa organima u "hotelu'- nije ih vredjao, pljuvao, napadao, ... kostalo bi ga $ 500.
Ako se "otimao", dok je isao u "hotel"; pa dvojica ga molila, a on "zilav" s jure se dvojica - da pomognu kolegama.

Ako je hteo ""vise""; vise ga i kosta.
mariopan mariopan 20:44 22.04.2015

Re: Pre par godina,

rade.radumilo
Tu ja opet zovem policiju i drečim da je ona diplomata. Stiže pola slovenačke policije, koja na jedvite jade uspe da uđe u zgradu


U jednoj bivšoj firmi odem službeno u Skoplje. Firma imala neki stan u kom sam trebao da boravim, odmah u blizini službenih prostorija, a sve to pored zgrade Sobrania.
Dođem ja, lepo u nedelju oko ponoći u SK, otključam vrata, uđem u stan i skapiram da je neko uključio alarm za koji ja ne znam šifru.
Poče ono čudo da zavija, ja brže bolje zovi redom koga mogu da nađem od kolega iz SK... Dok sam saznao šifru dotle je u isti stan upala i interventna jedinica Makedonske policije. Onda još objašnjavanja ko, šta, kako, zašto...

Могу да замислим у каквој си фрци био да се то искључи.
hajkula1 hajkula1 22:04 22.04.2015

Re: Pre par godina,

mariopan

У ссваком случају треба писати о свим могућим начинима на које људи могу бити нападнути, преварени или оштећени. Свако ће некада доживети бар нешто од тога па може боље да прође ако бар нешто зна о томе.



Što se prozora na kupatilu tiče, otvoren. Tačnije, bio, malo pre sam ga zatvorila.

Danas u 31-ici slušam razgovor, žene namerno pričala glasno o dešavanjima na Konjarniku. Priču je počela jedna (koja, kako je rekla, radi u MUP-u, glasnim komentarom, džeparoši u autobusu! Prepričala je nekoliko situacija i istakla da je važno da ljudi budu oprezni, solidarni, da ne odgovaraju na ankete ni telefonom, ni ovako, posebno ne na pitanja s kim žive, gde žive... da jedni druge upozoravaju. Sem džeparenja, dešavaju se i otimačine u po bela dana, savetuje da se ne nosi novac, sem nešto sitno.

Onu noć kada su mi slomili bravu, počistili su kuću jedne frizerke u kraju.




P.S.

I ja umem da prokomentarišem, kada prepoznam da je džeparoš ili kontrola BusPlus
mariopan mariopan 10:36 23.04.2015

Re: Pre par godina,

@ хајкула

Можда је и ово био лош покушај обијања браве, много се петљао и чангљљао око врата, само смога на време чуле?

Шта би било да је дошао касније, кад спавамо?

Мој прозор од купатила је увек отворен на кипер и све сам мислила да је то превисоко за неки упад, али сад кад сам прочитала о увлачењу кроз прозор на другом спрату има и то да затарабим.

За џџепарење нема другог лека него не носити много новца у јавном превозу,нешто увек имати и на другом месту ( џепови у ташни, без новчаника) за случај да останеш на улици без кинте а кућа далеко?
49 41 49 41 19:54 21.04.2015

Pidzama parti

Ziveo je u 6 kaplara.

Izljubi se sa zenicom i krene na "sluzbeni put" na tri dana.
Sluzbeni put ga je odveo 5 sprata vise.
I drugi dan "napornog rada", komsinica mu kaze; a'jd molim te sidji liftom i baci dole smece.

Jesi li ti luda, moze me neko sresti u pidzami od komsija!
Ko ce te sresti u 1 nocu kad svi spavaju?!?

Baci on smece, vrati se liftom; za kvaku - vrata zakljucana.
Prevrne od besa i na zvono. Tisina. Opet na zvono.

Zena otvori, vidi muza zabezeknutog u pidzami; pomisli da ga neko juri - hoce da ga ubije.
U vrisku da je cela zgrada cuje.

Navika je navika.
Kad krenes na sluzbeni put, bacas smece nocu, vezi kanapce oko prsta; ne stiskaj dugme od lifta.
Tri dana ti nisu istekla.
mariopan mariopan 20:05 21.04.2015

Re: Pidzama parti

49 41
Ziveo je u 6 kaplara.

Izljubi se sa zenicom i krene na "sluzbeni put" na tri dana.
Sluzbeni put ga je odveo 5 sprata vise.
I drugi dan "napornog rada", komsinica mu kaze; a'jd molim te sidji liftom i baci dole smece.

Jesi li ti luda, moze me neko sresti u pidzami od komsija!
Ko ce te sresti u 1 nocu kad svi spavaju?!?

Baci on smece, vrati se liftom; za kvaku - vrata zakljucana.
Prevrne od besa i na zvono. Tisina. Opet na zvono.

Zena otvori, vidi muza zabezeknutog u pidzami; pomisli da ga neko juri - hoce da ga ubije.
U vrisku da je cela zgrada cuje.

Navika je navika.
Kad krenes na sluzbeni put, bacas smece nocu, vezi kanapce oko prsta; ne stiskaj dugme od lifta.
Tri dana ti nisu istekla.


Хахахаа
qqriq qqriq 21:22 21.04.2015

U stvari,

ti ovde negde stanuješ?

mariopan mariopan 14:58 22.04.2015

Re: U stvari,

qqriq
ti ovde negde stanuješ?




Мало ниже па за ћошак.
kick68 kick68 22:40 21.04.2015

Svaka ti cast,

hrabra, prisebna zeno.
Нисам вриштала.

Kako pobogu?
mariopan mariopan 14:57 22.04.2015

Re: Svaka ti cast,

kick68
hrabra, prisebna zeno.
Нисам вриштала.

Kako pobogu?

Немам појма.
Едит

Стално размишљам....да сам вриштала, да сам одмах дигла галаму, можда би он побегао после првог неуспелог покушаја.....

...овак кад је видео да нико заправо не зна да се нешто догађа одлучио је да покуша поново?
Заборавих да кажем, наш стан је у некаквом џепу, ходник ту заокреће под правим углом и само овај стан је ту....њега нико не би ни видео таман да је ту целе ноћи.

Стварно не знам зашто нисам вриштала, можда сам толико била шокирана да нисам ни веровалада се то заиста догађа?
49 41 49 41 20:26 22.04.2015

Taser

Mislim da je najefikasnije sredstvo za samoodbranu.

Ima verzija cak i za zensku tasnu - cvetni; naravno.
Velicine mobilnog, ispale dve zice na napadaca visokog napona - on pada kao sveca.
Domet do 5 m.
Nema sanse da se odrzi na nogama od strujnog udara - bola. Ne ubija ga, al' ga onesposobi do pola sata.

Policija, koristi sa vecim dometom; jer ima svakakvih budala i mora da obara vise njih.
mariopan mariopan 20:50 22.04.2015

Re: Taser

49 41
Mislim da je najefikasnije sredstvo za samoodbranu.

Ima verzija cak i za zensku tasnu - cvetni; naravno.
Velicine mobilnog, ispale dve zice na napadaca visokog napona - on pada kao sveca.
Domet do 5 m.
Nema sanse da se odrzi na nogama od strujnog udara - bola. Ne ubija ga, al' ga onesposobi do pola sata.

Policija, koristi sa vecim dometom; jer ima svakakvih budala i mora da obara vise njih.

Мислим да је то код нас забрањено. Знам шта је то, видела на ТВ.
Колико знам и бибер спреј је забрањен?
За овај домаће производње не верујем ни да би полицајци знали шта је то па не могу ни да га забране али онај увозни мислим да не сме да се носи....сасвим смо разоружани.
hajkula1 hajkula1 22:08 22.04.2015

Re: Taser

mariopan
49 41
Mislim da je najefikasnije sredstvo za samoodbranu.

Ima verzija cak i za zensku tasnu - cvetni; naravno.
Velicine mobilnog, ispale dve zice na napadaca visokog napona - on pada kao sveca.
Domet do 5 m.
Nema sanse da se odrzi na nogama od strujnog udara - bola. Ne ubija ga, al' ga onesposobi do pola sata.

Policija, koristi sa vecim dometom; jer ima svakakvih budala i mora da obara vise njih.

Мислим да је то код нас забрањено. Знам шта је то, видела на ТВ.
Колико знам и бибер спреј је забрањен?
За овај домаће производње не верујем ни да би полицајци знали шта је то па не могу ни да га забране али онај увозни мислим да не сме да се носи....сасвим смо разоружани.



To za sprej, ZD je jasno rekao, ako ga ima, da ga napadnuta osoba koristi a posle se lepo posavetuje s advokatom... (tačnije, slaže da ga je otela napadaču...).

mariopan mariopan 10:39 23.04.2015

Re: Taser

@ хајкула

Што ти је добра идеја то да си отела нападачу! Никад се не бих сетила. То ћу стварно да направим, имам и малу пумпицу од неке козметике само да је нађем код куће!
Черевићан Черевићан 23:29 22.04.2015

ав,ав ... грр

Стари треба да имају КЕРА
па нека се не брину белаја
јер кад неки брезобразан бане
очас има да буде без јаја

ко то воли....нек изволи
mariopan mariopan 10:44 23.04.2015

Re: ав,ав ... грр

Черевићан
Стари треба да имају КЕРА
па нека се не брину белаја
јер кад неки брезобразан бане
очас има да буде без јаја

ко то воли....нек изволи

Имала сам одличног кера, тамо у ЗР, немачког овчара, нико није смео у двориште јер је страшно изгледао....али је био добрица, страшно се плашио грмљавине и деца су могла са њим да се играју до миле воље....али је јесенас угинуо од старости. Био је оседео као човек и лепо проводио пензионерске дане плашећи уљезе само изгледом.
Хвала г Чер на корисном савету.
49 41 49 41 00:59 23.04.2015

Javna tajna,

koje sudije u nekim saveznim drzava stoje cvrsto iza toga.

Ako vam neko nocu silom prodre u kucu, stan - slobodno ga ubijte. Sta ima "pas" da trazi nocu na vasoj privatnoj teritoriji.
Ne smete da ga ubijete u svom dvoristu. Ako ga ubijete, brzo ga unesite u kucu, stan - al', pazite da vas niko ne vidi.
mariopan mariopan 10:50 23.04.2015

Re: Javna tajna,

49 41
koje sudije u nekim saveznim drzava stoje cvrsto iza toga.

Ako vam neko nocu silom prodre u kucu, stan - slobodno ga ubijte. Sta ima "pas" da trazi nocu na vasoj privatnoj teritoriji.
Ne smete da ga ubijete u svom dvoristu. Ako ga ubijete, brzo ga unesite u kucu, stan - al', pazite da vas niko ne vidi.

Бојим се да бих овде фасовала робију за тако нешто.
Овде ни полиција не долази ако је штета мања од неке прописане ( мислим око 15 000 динара) а то што те препао и упао у твој лични простор то му опраштају, није то ништа док неког не убију? Код нас тешко доказујеш "нужну одбрану" док лопов лако доказује да си је прекорачио ако си га поломио што ти је упао у стан и рецимо уккрао телевизор. Овде је све наопако.
milisav68 milisav68 21:38 23.04.2015

Re: Javna tajna,

mariopan
Овде ни полиција не долази ако је штета мања од неке прописане ( мислим око 15 000 динара)

Bilo je 15 000, pa su smanjili na 5000.
mariopan mariopan 21:48 23.04.2015

Re: Javna tajna,

milisav68
mariopan
Овде ни полиција не долази ако је штета мања од неке прописане ( мислим око 15 000 динара)

Bilo je 15 000, pa su smanjili na 5000.

Јел?
Нисам знала...добро да је бар то промењено, онако им нико ништа није могао.
Читам ових дана о преварама путем интернета, кад ти пошаљу цепаницу уместо нечега што наручиш и отворено кажу " шта ми можеш за 4000 динара?" Па ти види да ли ћеш да их тужиш или не. Значи зато помињу те мање суме, обавештени су боље од мене.
milisav68 milisav68 16:46 24.04.2015

Re: Javna tajna,

mariopan

Јел?
Нисам знала...добро да је бар то промењено, онако им нико ништа није могао.
Читам ових дана о преварама путем интернета, кад ти пошаљу цепаницу уместо нечега што наручиш и отворено кажу " шта ми можеш за 4000 динара?" Па ти види да ли ћеш да их тужиш или не. Значи зато помињу те мање суме, обавештени су боље од мене.

Da, prate sve.

Pre par godina (dok je bilo 15.000), lopovi se navadili u selima u okolini mog mesta, sačekaju da ljudi odu u njive, pa im upadnu u dvorišta/kuće i pokupe sve što nađu.

Ovi prijavljivali policiji, a policija im rekla da im ne može ništa, čak iako ih navataju, suđenje se oduži, suma mala, sudije potplaćene.....ako plate neku kaznu i nikom ništa....i pitaju ljudi šta da rade, a panduri - ovo niste čuli od nas - sačekajte ih, i ulemajte ih......

I tako i bilo.....deo porodice ode na njivu, a mlađi muški kao odu do grada, pa se vrate okolo, čarape/fantomke na glave, bezbolke (one motke što su bez bola ) u ruke, pa ih sačekali i umlatili, pozvali hitnu i policiju, pa se sklonili......i više nije bilo krađe u selu.....
kick68 kick68 17:16 24.04.2015

Re: Javna tajna,

Javna tajna,
koje sudije u nekim saveznim drzava stoje cvrsto iza toga.

Ako vam neko nocu silom prodre u kucu, stan - slobodno ga ubijte. Sta ima "pas" da trazi nocu na vasoj privatnoj teritoriji.
Ne smete da ga ubijete u svom dvoristu. Ako ga ubijete, brzo ga unesite u kucu, stan - al', pazite da vas niko ne vidi.


Sure. It’s better to be judged by twelve than to be carried by six.
mariopan mariopan 20:53 24.04.2015

Re: Javna tajna,

@ милисав

Што ти добра фора са без-бола мотком, то би требало редовно примењивати.
Да су овог нашег бар мало ћушнули него га лепо испратили из зграде, фини ми комшилук, нико ни чвргу да му опали.

Моја се бака на'ватала страха, сад сам била до киоска испред зграде она навукла ланац и док се трипут гласно не закунем да сам ја - не скида ланац, џабе ми кључ.
milisav68 milisav68 21:32 24.04.2015

Re: Javna tajna,

mariopan
Што ти добра фора са без-бола мотком, то би требало редовно примењивати.

Pa da, ne boli onog ko je drži.
Да су овог нашег бар мало ћушнули него га лепо испратили из зграде, фини ми комшилук, нико ни чвргу да му опали.

Verovatno nije "pružao neki otpor", ovi iz moje priče bili baš bezobrazni.....
Моја се бака на'ватала страха, сад сам била до киоска испред зграде она навукла ланац и док се трипут гласно не закунем да сам ја - не скида ланац, џабе ми кључ.

Ako, i treba malo da se plaši (ne previše, naravno) - ali da više razmišlja, a mi imamo za decu šifru - iz vica:
-Tko je?
-TMujo!

mariopan mariopan 21:39 24.04.2015

Re: Javna tajna,

То са Тмујом и ми користимо...замисли ако и билммези користе ту шифру?.
milisav68 milisav68 22:32 24.04.2015

Re: Javna tajna,

mariopan
То са Тмујом и ми користимо...замисли ако и билммези користе ту шифру?.

Onda pređite na velkom (vel`ko M).
mariopan mariopan 14:45 25.04.2015

Re: Javna tajna,

milisav68
mariopan
То са Тмујом и ми користимо...замисли ако и билммези користе ту шифру?.

Onda pređite na velkom (vel`ko M).



Јуче на клупи у парку све комшинице седе и причају о томе, поготово оне које су и виделе уљеза и избацивање из зграде.
Добро је јер у овим зградама живи много самих старих људи. Сад смо опрезност дигли на виши ниво. Другачије је ако чујеш да је неко то и лично доживео, некако верују да се и њима може десити. Пре овога и ја сам мислила да се то дешава неком другом. Нека се чувају.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana