Gost autor| Ljudska prava| Na današnji dan

Njima od Njega

Jelica Greganović RSS / 08.04.2015. u 09:39

cigani.jpg 

U kućama Garavog sokaka tih prvih ratnih noći stalno su gorele sveće. Kažu da se Čohano boji svetlosti, jer je duh mraka i smrti. «Čohano jede sveće», govorili su. «Palite zato jednu na drugu da se produži svetlost». Moj Mile je morao da nosi na ruci žutu traku. Tako su okupatori odredili. Žuta traka je značila da on nije čovek, nego Ciganin, i da svako može da ga ubije kad hoće.  

U ona davna i daleka vremena, kad sam bio dečak, imao sam u osnovnoj školi druga Mileta Petrovića, malog buljookog Ciganina, koga su zvali Mile Glupavi, ili kako se to na ciganskom kaže: Mile Dileja. Mnogi Cigani zovu se Nikolići, Petrovići ili Jovanovići, mnogi se i danas zovu Mile, ali onaj moj drug, onakav Mile Dileja, bio je ipak, i ostao, nešto drukčije od svih ostalih.

Ubili su ga fašisti 1942. godine u drugom svetskom ratu. Sahranjen je negdje ka selu Jabuci, kod Pančeva, u veliku zajedničku grobnicu bezimenih žrtava. Dve humke u ravnici, na dnu negdašnjeg Panonskog mora, liče na dva ostrva koje zapljuskuje veliko nisko nebo južnog Banata. Ponekad tamo odem, zapalim sveću i plačem. A meni se još i sad učini da Mileta ponekad sretnem. U gradskoj vrevi. U metežu autobuskih stanica ili aerodroma. Na obalama reka kraj kojih me nose brodovi. Na pustim poljanama u predvečerja, kad provirim kroz okno voza. Kroz vazduh, blag i pepeljast kao svila, ide čerga. A za njom, na pedeset koraka, providan kao staklo: Mile. Kad voze zađe za okuku, a on, kao da nadrasta krošnje, rasplinjuje se i pretvara u veliki beli oblak. I tako usamljen, dugo još lebdi na južnom nebu.

Iako najmanji u razredu, Mile je uvek sedeo u poslednjoj klupi kao da nekom smeta, kao da je nešto drugo nego ostala deca. Tukli su ga svi redom, bez razloga, prosto zato što je Ciganin. Kad god neko nešto ukrade, Mile je dobijao batine ni kriv ni dužan. A vladalo je verovanje da je urokljiv, zbog zrikavih očiju, i da se noću druži s đavolima.

Jednog dana, kad je sve to prevršilo meru, premestio sam Mileta kod sebe u prvu klupu i potukao se zbog njega do krvi. Proglasio sam ga za svog druga. Pravio sam se da sam i ja razrok kad smo plašili drugu decu. Naučio me je ciganski, pa smo nas dvojica govorili nešto što niko ne razume, i bili važni i tajanstveni.

Bio sam dosta nežan dečak, plavokos i kukavica, ali odjednom se u meni probudio neki vrag i ja sam tukao sve redom, čak i one najjače. Danima sam dolazio kući raskrvavljen i pocepan. Šutirali su mi torbu po blatu. Napadala su me ponekad i petorica. Ali izdržao sam. 

Mile me je obožavao. Počeo je da krade zbog mene gumice, boljice, užine, olovke… i donosio mi sa nekom čudnom psećom vernošću. Imao sam zbog toga mnogo neprilika, jer morao sam sve te stvari posle krišom da vraćam, da ga ne uvredim. A vraćati je ponekad mnogo teže nego krasti. Mile Dileja je bio najveći pesnik koga sam poznavao u detinjstvu. Izmišljao je za mene ciganske pesme na već poznate melodije, prerađivao one stare koje je slušao od mame i bake, i dugo smo, danima, pamtim to kao iz neke čudne magle, dugo smo govorili o neobičnim svetovima bilja i životinja, o zlom duhu Čohana što jede decu, o snovima i kletvama, o čergama i skitnjama, i gorko, i šeretski, i tužno, i bezobrazno. Jednog dana rekao mi je svoju tajnu: loš đak je zato što ne može da misli, a da ne peva. Kad bi mogao, rekao je, da otpeva sve svoje lekcije, i zemljopis, i poznavanje prirode, i tablicu množenja, ali da sve to izvrne kako se njemu čini da je lepše, bio bi najbolji đak u razredu.
Onda je došao rat. Došlo je strašno Čohano, koga se plaše i deca i odrasli Cigani. Probajte ako ne verujete: to je nešto u krvi. Čudno. Idite u neku cigansku kuću i, kad dete u kolevci plače, dete koje još ne zna ni da govori, plašite ga đavolom, vilenjacima, vešticama, plašite ga babarogom, čime god hoćete – vrištaće i dalje. Ali ako mu kažete, gledajući ga u oči: mir, ide Čohano – dete će okrenuti glavu, naježiti se i zaspati. 

U kućama Garavog sokaka tih prvih ratnih noći stalno su gorele sveće. Kažu da se Čohano boji svetlosti, jer je duh mraka i smrti. «Čohano jede sveće», govorili su. «Palite zato jednu na drugu da se produži svetlost». Moj Mile je morao da nosi na ruci žutu traku. Tako su okupatori odredili. Žuta traka je značila da on nije čovek, nego Ciganin, i da svako može da ga ubije kad hoće.

Bio je nasmrt preplašen. Vodio sam ga kući iz škole, uzimao od njega traku i stavljao na svoj rukav. Dogodilo se da smo jednom, vraćajući se tako, sreli nemačkog vojnika. Jednog od ovih naših, domaćih, regrutovanih u diviziju «Princ Eugen». Bio je u šlemu, pod oružjem, a jedva šest ili sedam godina stariji od nas dvojice. Imao je dva plava oka, okruglo rumeno lice, u prvi mah činilo mi se čak dobroćudno. Uperio mi je pušku u grudi. U vilici mu se caklio zlatan zub. «Čega se to vas dvojica igrate?» «Ničega», rekao sam. «On se boji, a ja mu čuvam strah». «A šta je on tebi, kad mu čuvaš strah?» «Brat», rekao sam. I dalje se smeškao. Isukao je bajonet i stavio mi vrh u nozdrvu. Digao ga je tek toliko, koliko mogu da se uspnem na prste. «A koga se to bojiš?», upitao je Mileta. Mile je ćutao i gledao u zemlju. «Boji se da ga ne ubijete, gospodine vojniče», kazao sam dižući se i dalje na prste kao da ću poleteti. Osetio sam da mi nozdrva polako puca i krvari. «A ti se ne bojiš?» «Svako ko je mali mora da ima starijega brata koji će ga čuvati», rekao sam. «A gdje je tvoj stariji brat?» «Nemam ga, gospodine vojniče», kazao sam. «Zato se i ja bojim kad sam sam. Ali pred ovim dečakom ne smem».

Ne prestajući da se smeška, vojnik me je poveo ulicom. Išao sam tako na prstima, sa bajonetom u pokidanoj nozdrvi i ljudi su nam se sklanjali s puta. Vojnika je sve to veoma zabavljalo. Očekivao je, valjda, da ću zaplakati. A ja, od silnog straha i bola, ništa drugo nisam umeo da mislim, nego sam stalno ponavljao u sebi: nemoj se saplesti, ostaćeš bez nosa. 

Mileta su jedne noći odveli s grupom Cigana i streljali. Ja sam ostao živ. I kad god vidim nekog Ciganina da mu treba pomoć, stanem uz njega da mu sačuvam strah.

Jedno vrijeme odlazio sam u kafane gde sviraju najbolje ciganske družine. Oni to zovu: muzička kapela. Družim se s njima i plačem. Teram ih da mi sviraju Miletove pesme. Oni kažu da to ne postoji. Da reči tako ne idu. A ja znam da idu baš tako, i još ponešto izmišljam i sad već, polako, neki dobri orkestri kao što je Tugomirov ili Janike Balaža, Žarkova banda, Džanetova ili Miloša Nikolića iz Deronja, pevaju te pesme. «Iz poštovanja», kaže mi basista Steva iz Silbaša. «Žao nam kad plačete. Ako ne postoje pesme, izmislićemo ih za vas».

I ja, evo, već godinama lutam i izmišljam pesme Roma. Romi – to je isto što i Cigani, samo što na ciganskom Romalen znači i: ljudi. I uvek se piše velikim slovom.

A Mile Dileja?
Ja u boga ne verujem. Ni u strašno Čohano. Ali ako ga negde ima, onda ga molim da tamo, u onom svetu mraka, korenja i tišine, kupi mom Miletu Dileji plišan šešir.
Uvek ga je tako mnogo želeo.

 

MIROSLAV MIKA ANTIĆ 




Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

cassiopeia cassiopeia 10:40 08.04.2015

Moja baka

Kad sam bila mala dolazila u našu kuću jedna stara Romkinja, zaboravila sam joj ime, da pokupi šta ima od starih stvari i da doručkuje. I tako ja pitam svoju baku pa ko je ta žena. A ona će meni to ti je baba. Ja u zabezeku. Volela moja baka da se šali sa mnom. Moja majka kad je bila mala bila tamnoputa u licu, crne kose, baka plave oči i svetlokosa. Rekli mami da su je doneli iz čerge sa kraja sela. I tako sam ja par godina po malo sumnjala da mi to jeste prava baka svaki put kad vidim mamine slike iz detinjstva. Volela sam te doručke. Uvek me nutkala i govorila mojoj baki da ona više neće i da da meni, kako sam sitna i žgoljava. Ispraćala sam je do kapije zadivljena kako može da nosi taj veliki zavežljaj obešen preko ramena.
I još jedan detalj. Podsetile me Deronje iz Mikine priče da ti sve ovo ispričam.
Udala se moja majka davne '66. i tata bio u selu u dvorištu, petljao nešto oko fiće. Dolazi jedna od Romkinja iz čerge da posedi sa mojom bakom, i pita tatu Je li Brko, jesi li ti iz Deronja? Nisam. Jesi, jesi, lagiš, isti si kao oni što perje prodaju

Srećan praznik!
urbana_gerila urbana_gerila 12:20 08.04.2015

teško ovo život

decenijama, već, jedan čuperak plavi leži sakriven u poklonjenom garavom sokaku, desi se ponekad da sa setom pomislim na njega, ali sam sada poželeo i da ga dodirnem...
...a, možda se i samo muški isplačem sa braćom ciganima...

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:03 08.04.2015

Re: teško ovo život

Moj drug, Vitalij Osmačko...

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 14:11 08.04.2015

Re: teško ovo život

takvi smo mi ljudi, Cigani, sudbinom prokleti. ne znam da li građanina Boga ima, verovatno ga ima za one koji žele da ga ima, i isto tako ga nema za one koji ne žele da ga ima, poput moje bake Gerde Lee, takođe žrtve Uništenja. ona je govorila da "g. Bog, čak i da ga ima, nije zaslužio njenu ljubav, nakon Uništenja u kojem joj je odneo skoro sve, roditelje, ljubav, detinjstvo, dom, uspomene"...

no, ono što je sigurno, plišani šešir Čoveku možemo uzeti, ionako imam posla na pančevačkom groblju - treba majci, imenjakinji Tvojoj, da sredim papirologiju pošto želi da život okonča u gradu u kojem ga je i počela.

selamat.

edit: ruku na srce, gledam sada ovde u Budimu na baneru, Beer is proof that God loves us & wants us to be happy. - Benjamin Franklin
mariopan mariopan 13:52 08.04.2015

...

Хвала Јелице

Фотка је баш права.

Пре неки дан чекам бус и видим Ромску породицу, млади...двоје деце држе у рукама тата и мама ( близанци, бебе) а два дечака, око 4 и 5 година стоје поред њих, чекају и они...и родитељи нешто причају, не виде ове млађе што су уз њих.

И оно мање крене негде да иде...иде десно од мене и мени таман проради онај родитељски инстикт да кажем њима или детету да се не удаљава од маме и тате.....кад он иде да баци у канту омот од смокија што је појео.
Пиле мало, он баш мајушан а тако паметан.
.....

Видим да децу школују, код нас много њих ради на градској пијаци, роба сва лепо сложена и они љубазни и услужни, чисти, деца им помажу па и они лепи и паметни......све мање видим оне јако сиромашне и мислим да ће се тако можда спасити из оног зачараног круга незнања и сиромаштва?
49 41 49 41 14:43 08.04.2015

Vuk - Garavi

Svom sinu Vuku, ostavljam u amanet da ga ne uVuku ni ujedno garavo stado. Mika

Majka me docekivase, mnogo puta pred sumrak na vratima pitanjem
Imas li ti kucu, uopste?

Bez bre majko svratiju. Da je kuca dobra i Vuk bi je imao!

Otac mi se smejase.
Donela te Roda. Bacila kroz odzak. Ti garav, garav od gari.
Niko ne cisti garave odzake leti.

Zena me upozorava. Ne osvrci se za plavim trudnicama - bice ti garavo.

Sestre me gurnuse u malu garavu sobu. Stojim u polumraku dugo. Protrcavaju kroz dvoja vrata.

Zgrabim jednu garavu sestru u trku.
-Hoces li mi doneti, vec jednom to moje dete ?!?

Eto ti je vec dugo na stolu.

Garavu veknicu, ne vidim u garavoj sobi.

Garavo, garavo, garavo.

Garav ja, garavo okolo, garava vremena.
Garavi jasu
mlekac mlekac 14:50 08.04.2015

Moj je tata

Bio talenat za jezike. Jedan od onih za koje se jezici "lepe".

Tako je, još u detinjstvu, igrajući se sa klincima iz "Gornje male", progovorio ciganski, ili bar onu varijantu istog koja se govori u okolini Požarevca.

I uvek me je nerviralo što nije hteo da me podučava - rekao mi je da se potrudim, pa ću i sama naučiti. A ja u Beogradu nisam imala "Gornju malu". <_

A gde god bi krenuli, kad god bi se sreo sa njima, uvek bi se slatko ispričao. I baš se lepo videlo da uživa u tome.



bocvena bocvena 15:44 08.04.2015

mika a. uživo...

workaholic workaholic 16:53 08.04.2015

Suza suzu stiže

A lepo sam htela da ostavim za večeras da pročitam, mogla sam na miru da plačem...
coviax coviax 17:29 08.04.2015

Mika

Manje je poznato koliki je filozof bio Mika...
On u Bašti "Orača" s Perom,a mi ,omladina u bašti "Putnika" i
kad stane muzika iz Orača se čuje Mikin Bas kako objašnjava neku od teza
Peri,a onda pet sekundi se ne čuje (Pero Zubac mu odgovara),a onda opet
bas...I znali smo da je Mika u pravu! Kako i neće biti s onolikim basom...
Ali bio sam ja i u Oraču i slušao te rasprave uživo...Mogli su svi naši
profesori filozofije,sociologije i čak psihologije da se slikaju pored
njih dvojice!
Ali nije to meni bilo čudno...Znao sam ja od koga je Mika naučio čarlamu...
Черевићан Черевићан 17:54 08.04.2015

ја Оњему

шта додати мајстор Мики
(ненадпрцив је речима)
него плајваз и писаљку
па веџбати . . . . наде има

(али тек у трагу, упс)
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:34 08.04.2015

Re: ја Оњему

Dobro došao, gazda Čer :)
49 41 49 41 14:29 09.04.2015

Garavusa vs Garagana

Vidi ona mene u autobusu, dok drzi mikrofon; razglas u autobusu mi "cepa usi".
Kako ona za mikrofon, svakih 15 min; moja procedura ista.
Ruku preko cela; pogled dole, skliznem niz sediste.
Znam da to nju nervira, kad se ona ubi od verglanja.
Tako ceo dan, preko celog Izraela.

Izrael ko Dezela. Prepisas ga od Haife, Bethelema, Zida Placa in nazaj - z vecer.

Znam i da po boji odskacem od ostalih bledunjavih turista.

Savata me nasamo na nekom trgu.

Kipriano?
NO!
Juwish?
NO?
Arabico?
NO!
...
...
...
Bezi bre "sestro" od mene.
Slusam te verglas mi ceo dan na 5 jezika. Glava me boli.
Sunce me "farba" dve nedelje golog i bosog. Postao sam kao i vi.
Sutra se vracam za Beograd, da me spere kisa; verovatno i sneg, da me pobeli.
Ne shvatas ti, koja se meni muka vrti u glavi.

Chiaoooo!
tasadebeli tasadebeli 01:32 11.04.2015

Драгиша

А мој другар Драгиша отишао у Немачку... Шта ће човек, троје деце има, а посла овде за њега нема...

Шест месеци је већ тамо... Жуту траку Швабе данас неће да му ставе, то знам, али се надам и да неће да га депортују назад у Србију као и толике друге... Мада бих волео да га видим... И да попијемо пиво код продавнице на ћошку као некада... И да га чујем како ми каже:"Бата Сале, а јел' се сећаш како нам твоја кева некада мазала џем на леба, па се умажемо од увета до увета док једемо?"

'Бем ти ову нашу судбину циганску и балканску...




49 41 49 41 14:41 13.04.2015

Nisam,

ja! Al', kao da jesam - pisao; radio -isto.
Nekad, a i sad; kao da se nista nije promenilo - iza mene.
Setam, gledam, pamtim, cutim.

----------------------------------------------------------
Размишљања доконог шетача

Имати и немати

Гладни столећима, купујемо више хлеба него што нам је потребно А, онда га бацамо. Хлеб у ђубрету није добар призор. Он слути на зло. И зло долази

Видим, на тротоару контејнер за ђубре. Над њим нагнута млада жена у уфлеканој хаљини, која памти и боља времена. Нешто гледа. Некоме нешто говори.
Видим, из контејнера излази тамнопута девојчица дуге коврџаве косе. Она личи на Ботичелијевог анђела. Израња из ђубрета као мала Венера из шкољке и мутне морске пене коју је избљувао град.
Девојчица каже мајци: „Нема...“
Има ли краће и страшније речи у нашем језику од тог вечног „нема“? Та реч предуго траје.
Мајка каже: „Погледај још мало...“, и дете поново ишчезава у ђубрету.
Стојим запањен тим призором. Мој пријатељ, и сам сиромашан, никада не баца остатке хлеба у ђубре. Он их ставља у пластичну кесу и полаже покрај контејнера. Хлеб волшебно ишчезава, чим овај уђе у кућу Глад има четворе очи.
Гладни столећима, купујемо више хлеба него што нам је потребно А, онда га бацамо. Хлеб у ђубрету није добар призор. Он слути на зло. И зло долази.
Наши стари су нас учили да подигнемо комад хлеба који је пао на земљу, да дунемо у њега, пољубимо га и прекрстимо се. Једанпут сам видео принцезу Јелисавету како подиже комад хлеба који јој је пао, како га љуби и крсти се. Добар, заборављени обичај, пун поштовања према хлебу. Заборављен, као и стара реч - задужбина
Стари београдски трговци, проглашени после рата окорелим капиталистима, оставили су иза себе задужбине. Шта је с новим?
Данас има много богатијих од њих, па опет, нико ништа не оставља. Стисли се и ћуте. Наши, који су успели у белом свету: нафташи, банкари, индустријалци... нико да поклони граду чесму, јавну зграду, скулптуру, стипендију, топли оброк за сиротињу... Коме ће све то да оставе? Својој деци? Али, зна се: увек постоји генерација која стиче, и она друга, која расипа. Нико неће ништа понети на онај свет, када једанпут буде одлазио.
Изгубљене су све вере, сем религије стицања.
И ако су отимали, крали, експлоатисали, цицијашили, стари трговци, тадашњи контроверзни бизнисмени су, опет, све то остављали отачеству, да некако искупе грешну душу. Шта ми да оставимо? Шта су наше задужбине? Можда треба почети од нечег малог, готово неважног? Свет се не поправља великим гестама, већ ситницама. Можда, за почетак, треба остављати стари хлеб у пластичну кесу покрај контејнера? Две увеле виршле, допола попијен јогурт? Дотрајале ципеле? Какво време, такве задужбине! Могу сасвим лепо да стану у пластичну кесу.
Остављам је покрај контејнера и окрећем се после пар корака. Нестала је! Та наша мала задужбина некада се звала севап.
Шта је севап? То је кад чиниш добро дело, а остајеш непознат. Нечија захвалност хранила би твоју сујету. Стара господа, у преврнутим громби-капутима, обилазе пијаце и скупљају лишће купуса, понеки откотрљани кромпир, заборављену шаргарепу, два листа зелене салате... Преврћу по контејнерима и извлаче новине и недопушене цигарете. Зову их - ђуброселектори! Један носи карирани качкет (знам и чији је био). Они више немају обавезу да буду господа. Ослобођени су...

Недавно сам у неким новинама, у додатку „Некретнине“, видео фотографије вила на Дедињу које се продају. Биле су ту и цене: шест милиона евра, четири и по милиона, три милиона, два и по... Занимљиво, међу тим ценама није било ниједне од милион евра - једине коју би могао да плати добитник Нобелове награде за књижевност, која толико износи. Невероватно да најславнији светски писац не може да купи ни најмању вилу у једном контроверзном београдском крају. Од часа кад сам то сазнао, престао сам да се надам Нобеловој награди. Не вреди; остаћу заувек у једној старој кући, грађеној 1926. године, са липом, чесмом и три комшије у заједничком дворишту, које ми с времена на време доносе тек испечене уштипке или парче гибанице.
Занимљиво, нови богаташи, потекли с југа, навикли на стари крај, око својих вила на Дедињу подижу високе зидове са прорезима, налик на пушкарнице, а један од њих је на улазу у своје имање подигао праву Тријумфалну капију. Он има и грб, који је однекуд мазнуо: на њему су два лава (омиљене животиње у његовом селу), али ти лавови носе беле чарапе на црне мокасине.
Нема већег страха од оног кад човек осети да ће бити заборављен. Тај страх од заборава нагонио је најмоћније људе света да ангажују велике уметнике и да им буду мецене, па су тако Медичи и Сфорце, као и многе папе, унајмљивали Микеланђела, Леонарда и Рафаела да би, уписани у историју њихових дела, препловили море времена и заборава.
Млади људи, у напону снаге и грознице стицања, не стижу да мисле о томе.
Гутајући енергију, време и простор, они верују да су вечни и не сањајући да ће им све то потрошити и упропастити, већ као што то бива, наредна генерација. Због тога су најмудрији од пребогатих још за живота остављали задужбине отачеству које их и данас сваког дана помиње. Илија Милосављевић, звани Коларац, тако, остави Београду велелепно здање, а његово име се сваке вечери још увек помиње. Он је био из села Колара, син абаџије и ратника аба-Милосава, са којим је једнога јутра 1813, бежећи од Турака, превеслао Дунав док је за старим чуном пливао њихов једини иметак - бело ждребе на повоцу. Видим то јутро у бледој измаглици реке. Отац и син вежу свој чамац за дашчани док панчевачког пристаништа Тамо даље је сточна пијаца на којој ће Илија Коларац постати најчувенији трговац надмудривши Грке, Цинцаре, Јевреје, Јермене и Турке - поставши Илија Србијанац или Сервијанер, чији ће товари брашна и крда свиња запловити Дунавом ка горњим местима, а слава засметати кнезу Милошу, док ће злато потећи реком да би се једнога дана, много година после његове смрти, подигао Коларчев народни универзитет, у чијој ћемо дворани слушати Јохана Себастијана Баха - хладне одсеве метематике и кристала.
Треба се сетити и претече добротвора, грофа Саве Владиславића, званог Рагузински. Био је министар Петра Великог и Катарине, и богато је даровао манастир Житомислићи, који су, иначе, као ктитори, у четрнаестом веку подигли Храбрени Милорадовићи, преци знаменитог руског Кутузовљевог генерала Милорадовића... Гроф Сава Владиславић је, иначе, поклонио Петру Великом Пушкиновог претка, Абисинца Ханибала, кога је цар ослободио ропства и начинио од њега свог генерала и племића.
Херцеговац Лука Ћеловић, који је у престоницу дошао са два динара у џепу и коме је Јован Дучић давао новац за железничку карту да се окане Београда и врати у Требиње, нежења и скроман човек који је читавог живота спавао на гвозденом војничком кревету, оставио је Београдском универзитету, сем велелепног хотела „Бристол“, готово читаву Карађорђеву улицу и парк код Железничке станице.
Могли бисмо овако набрајати до миле воље, све до Игуманова, који је своју предивну палату поклонио Православној цркви, и Николе Спасића са задужбином у Кнез Михаиловој, да бисмо се на крају сетили многих богаташа којима не пада на памет да дају ни мрвицу свога богатства народу из кога су потекли. Алави, као што их је Бог дао, гутају све чега се домогну, бежећи од генетске глади која их разједа изнутра.
Уз то, новопечени богаташи су изузетне циције, стипсе или џимрије, што би рекао народ - нарочито они што живе на Западу. Евро им је велики као кућа. Тако се некако удеси да ја, сиромах, плаћам пиће милионерима, јер они никада не носе кеш, а немогуће је кредитном картицом платити два оштра пића у пабу. Зато су и богати, јер никада ништа не плаћају. Не плаћа онај ко има, него онај ко се навикао да плаћа.
Гле, тресе се империја за коју смо веровали да ће трајати вечно. Пуцају банке као презреле тикве, а криза се шири све до Европе. Кажу да ми то нећемо осетити, јер ионако немамо пара које би могле да пропадну. Као типичан Србин, ја, на пример, у банци имам неколико стотина евра, што се каже - ни за сахрану. Није ми жао и ако пропадну.
Ако икада умрем, што рекао друг Тито, мораће да ме сахране о државном трошку, у Алеји заслужних грађана, где ћу остатак вечности прележати, сигуран сам, уз неког са ким нисам говорио пола живота.
Бар ћемо се сити наћутати.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana