Muzika| Život

Dan O

jasnaz RSS / 19.03.2015. u 11:26

Odjednom sam,

dok trepneš i pogledaš u pravcu zvezde koja se sprema da nestane, shvatila! Nešto!

15509f38-5193-4386-8120-f10a98b1bee6.jpg

je dugo stvarano, da se uklopi u mapu blaga: sa-znanja. Punu praznih polja, tačaka koje nagoveštavaju, neprohodnih staza i putanja koje ne vode nikuda, ali: mapu koja nosi moje ime, i može postati prepoznatljiva. 

 

Nenadano

Hodao je već dobar sat, siguran u pravac koji je pronašao na karti. Ne toliko važan koliko mu se u tom trenutku činio, ali je svakako bilo ohrabrujuće imati i adresu i ime osobe koja želi da kupi njegovu sliku.
Koliko je dana prošlo od prethodne priče?

_

On je voleo svoje slike. Nije poznavao 'tegobe stvaranja' o kojima je slušao, nije ga opsedala inspiracija niti vrebala panika kada je nije bilo. Nije slikao da izrazi, prikaže, prepozna, prenese. Nije slikao 'radi', samo je slikao. Oduvek.

_

Ulazio je svako jutro u dan, siguran da ga čekaju sati u mirisu boja. Pripremao se slušajući vodu kako odnosi noćnu tišinu i uvodi ga u svet koji je imao sve što mu je bilo potrebno.
Slikao je kako hoda, ili kako se ljudi susreću. Večernje senke, jabuke u korpama bakalnica, travu osvojenu vetrom... Sve što pokret odabere. Nije koristio modele, nije iznosio štafelaj, nije fotografisao motive, nije razmišljao, niti skicirao. 
Samo je slikao. Oduvek.
I voleo svoja platna.
I priče:

koje su došle umesto pitanja treba li da počne da prodaje. Platna. Vreme. Svoje vreme. Svo vreme koje je imao, bilo je vreme od slika. I na njima.

_

Od nečega se mora živeti?
Da, da, jasno.
Ali kako?
Ni to se nije zapravo upitao. Sa svojim prvim kupcem jednostavno se sudario, i akvareli koje je nosio u fascikli razleteli su se po pločniku: izložili se, takoreći!

:

- Dozvolite mi da vam nadoknadim ovu koju smo oštetili! Da je kupim?
Nastavili su razgovor u obližnjem kafeu.
Predpraznično veče, ulični džez-svirač, miris snega, priča o vremenu koje ne prolazi:

Prvi Kupac voleo je kestenje, i pravio od njega kesten-pire, upakovan u kartonske kutije sa pečatom firme.
- Možda biste vi mogli da mi pomognete!? Mislim da moj proizvod zaslužuje zanimljiviju ambalažu! Dobio sam već neka rešenja... Nisam zadovoljan.
- Ooo, vrlo rado! Mogu vam naslikati suton kako miriše na pečene kestene, i napukle plodove. Ili jutro kada je na vašoj plantaži posađeno prvo drvo.
- Divno! Mislim da ćemo napraviti zanimljivu kolekciju!
- Možete je nazvati: Nenadano. ili samo: Dan O.

______________________________________

 

.. i nije To tek tako:

Tagovi



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 11:35 19.03.2015

...

jasnaz jasnaz 12:46 19.03.2015

~ ~ : )

stefan.hauzer stefan.hauzer 14:05 19.03.2015

.

I sinoć, svirao sam za sebe. Počastio sam se nekom zikom dragom. Mnogo loše sam svirao Džejnz Adikšn, mnogo loš Dejv Navaro sam bio. Koga briga, častio sam sebe milim zvukom drljajuće gitare. Nakon toga sam nazdravio za ovaj stari crveni fender stratokaster, od jasena i njegovog vrata od javora; tako prilagođen distorziji, s neviđenom lakoćom naginjanju kakafoniji ili „noise“ zvuku - ako volite romantičnije nazive. Dobio sam aplauz, teturajući se sa bine. Govorili su kako sam mogao biti veliki muzičar, da nije tog alkohola. To je budilo bes, zakopan duboko u meni. Šta oni znaju? Svi ti nadrogirani rokeri kojima su se divili bili su ništa drugo do – ja. Taj život bine i varljive kapljice i lakih žena... dobro i sam znam, da je u njihovom slučaju to sve bio kvalitet, dok sam se ja oslonio na mrvice. Sve to znam. Nisam još uvek ispijen od alkohola, ali dođavola nisam ni budala. Vikao sam na njih tada. U meni je gorela vatra, u njima se video podsmeh...


Jedan deo iz priče u nastajanju.


jasnaz jasnaz 17:47 19.03.2015

! nice :)


čekajući nastavak:

mariopan mariopan 20:51 20.03.2015

..

Зато што знаш зашто сликари сликају и зашто воле своје слике...зашто их не продају?
jasnaz jasnaz 11:21 21.03.2015

: ..


svako ima svoje slikarstvo, koje nije na prodaju :)

za tebe, jedna mirišljava, i dugo~trajna:

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana