Istorija

Голубана ,Зејна и Завиша

Черевићан RSS / 09.03.2015. u 00:32

да ли зарад окружења ми, или пак пар чаша жестине сркнуте у пријатном друштву, често у кошмару  снова који потом уследе наслутим нешто као тихи јецај који ми с’воде  Дунава ту ома под прозором смештаја уху све глувљим допре и онда ми осетљивом севну мозгом лажљиве причице овдашњих које указују

како је, има томе, диздар града Голупца, Керим, отео лепотицу Данку већ испрошену од другог, те је превео у ислам .непомирен, тај други, преоте покрштену Данку (Зејну) и чамцем преко Дунава кренуше али их с’тврђаве засуше паљбом, други оде поqrcu а Зејну осветољубиви Керим разапе на стену  насред Дунава небилијој гавран очи повадио. оста предање, кукала она на сав глас, а посматрачи са обале, вазда је било доконих, говораху (ено) . . .  Баба* се каје . (*баба = жена ,тур.) и отад дунавска стена . . . име Бабакај доби.

        babakaj_3.jpg  

а и утврда Голубац, слично, ту над Бабакај стеном, име дугује лепојки по имену Голубана којој турски Паша понуди брак даровавши је богато притом.одјеба она њега ладно,овај се увреди и њу  по сличном поступку окачи о литице ђааве те је птичурине искљуцаше намртво на чега се народ сажали и подари утврди име Голубац. незнасе када се то исподешавало, но угарски извори помињу годину 1335 па што уто сумњати, мис’им. кое пак тврђаву истински саградио, се не зна, јер и Срби и Угари а и Турци у градњу прсте умешаше,а на стратегијски мудро одабраном месту које омогућава регулисање и опорезивање промета преко и дуж реке. Град је тешким ланцем био повезан са стеном Бабакај (која, еноје ко зуб и данас, извируе изводе),тако да је у потпуности контролисао како друмски, тако и речни саобраћај кроз Ђердапску сутјеску.

овакве и сличне приче свакодневно слушам од како се радно одскора скрасих у Голупцу где се под финансијским покровитељством IPA фондова Еuropske unije, а у оквиру међународног пројекта  Пут културе - тврђаве на Дунаву тренутно одрађују инфраструктурни радови ( обилазница саобраћајног коридора кроз тврђаву)  

       tunel%20golubac.jpg   

       ajmo%20u%20planinu.jpg 

       danas.jpg

       sutra.jpg

на падинама изданака хомољских планина, а на самом уласку у ђердапску сутјеску (клисуру) јер ме наше фирме Газдарица, са угодног, но краткотрајног посла надзора на реконструкцији београдске улице Војводе Степе, усмери Извођачу овдашњих  радова да му се малко нађем на сметњи ако покуша да техничка решења пројектом посве прецизирана смува.

- умећеш ти то, несумњам, у пар речи ме убеди, радно поводљивог

Иначе, Дунав је на овом делу пред Клисуру моору сличан, 6 км широк, док из гротла Клисуре ветар кошава откида, сам’ тако да јаја баш звецкају.  у тврђави пак коју докон свакодневно обилазим небили на траг гроба пољског витеза Завише Црног случајем баш ја набасао обзиром да је у борби са турцима (уз још 600 пољака ) ту погинуо храбро. присутна екипа археолога сваки стенски процеп унутар зидина пемзлицом откопава јер ту је (негде) Завиша сахрањен, одране коже са тела и главе оцечене, која је  сламом напуњена послата Султану .стога, ако се нађе безглави костур . . . сумње бити неће, указује ми Зденка  археолог - волонтер.наоколо, голубова милијон па се из обиласка ђааве  сав усран по заштитном шлему (и раменима јакне) враћам у канцеларију.мени некако прикладније да је зарад тих поменутих тица и сама Утврда име добила.но да не чачкам историју ја археолошки неук.



Komentari (49)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

tyson tyson 00:43 09.03.2015

Gradovi na Dunavu


Fetislam je isto jako zanimljiv, pa i ticinim pogledom; prošetaj se do Kladova ako budeš imao vremena.


tyson tyson 00:45 09.03.2015

Re: Gradovi na Dunavu



Черевићан Черевићан 18:24 09.03.2015

Re: Gradovi na Dunavu

елем, г. tyson,замисао да се чак 7 утврда на току Дунава кроз Србију приведе корисности је за сваку похвалу.засад је извесно да Голубачку Obnovu finansira EU iz svojih pristupnih fondova a vrednost radova iznosiće oko 6,5 miliona evra. Nakon završenih radova ulaz u tvrđavu će se naplaćivati i ukupan godišnji projektovani prihod bi trebao da iznosi 2,5 miliona evra.наравно,преостају још тврђаве Бач,Петроварадин, Калимегдан,Смедерево,Рам, и Фетислам (коју поменусте а која ми је у намери обиласка скорашњег,свакако).замисао еуропских лована да дунавски крузери у будућности на свакој од поменутих локација утврда уприличе путницима угођај вредан љуљања таласима Дунава плавога.

ХВАЛА на дружењу.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:52 09.03.2015

Re: Gradovi na Dunavu

tyson




potpuno slični natpisi kao u Jerusalimu, vidi se da smo bili u istoj državi ... inače, u duhu ovoga što priča Pajtela u gostima kod Đeneral Dače Petrejusa na teveu, konkrektne mere a ne samo kritika, tu bi Srbija mogla podići celu infrastrukturu a ne samo da ostane na ovoj gos'n Šerovoj EU inicijativi. recimo, jedno ili dva noćenja u homoljskom Podunavlju u nekom april-oktobar periodu sa strancima mogu biti sasvim lepi.

Истраживачки и конзерваторски радови вршени су у периодима од 1973–1977. и 1981–1984. године


ovo mora sve da se obnovi. takođe, hotelijerski kapaciteti, restorani, pristup plažama, čistoća reke, sve je poslednji put održavano u tom periodu. možete tražiti pomoć iskusnih tur. organizacija Turske, Izraela i Kipra, sve pravoslavne zemlje i nema A od američkog globlibkep pristupa, naprotiv. umesto da se titoističke babe iz tos-a šepure pred strancima sa svojim oksfordskim akcentom i izuzetno finim manirima, uz NULA preduzimljivosti, trebalo bi zasukati rukave i šljakati da se sve renovira. investicija od možda par stotina miliona dolara (izvini, moj mozak radi u dolarima) bi se vratila za godinu ili dve organizovanog industrijalnog pristupa prebogatom povesnom kapacitetu Srbije, i još plus nekoliko grana privrede bi tu profitiralo - inženjerija, građevinci, turistički radnici, arheolozi, istoričari, programeri.

takođe, tos je, pored tog napirlitanog i ispraznog samoljublja, negde otprilike u istim ovim prošlovekovnim godinama i kaska organizaciono za tur.org pomenutih zemalja pola stoleća. sve se mora obnoviti.

technotise dudes, it's about time.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 00:50 09.03.2015

?

A da li i po tom njihovom Dunavu plovi jelen s rogovi?
Черевићан Черевићан 18:26 09.03.2015

Re: ?

Дунавом отплови
јелен са рогови
новог да угледам
то су пусти снови

г Stojković-у, годи кад сте коментатор,Хвала.
qrats qrats 06:24 09.03.2015

golubac

uh, super je golubac. najbolji kej na dunavu - posle zemuna, i budimpešte naravno
(mislim, svaki je u svom posebnom fazonu, ali svaki odličan).

golubac je posebno dobar ovako u off sezoni, kad gastarbajteri nisu tu. jedino nedostaje pristojan hotel kako bi se kvalifikovao za pristojnu city break destinaciju iz beograda...

tvrđava, dramatična.
mirelarado mirelarado 14:12 09.03.2015

Re: golubac

tvrđava, dramatična.


А река величанствена. Велики господин Дунав.
Черевићан Черевићан 18:56 09.03.2015

Re: golubac

па г.qrats има је, променаде, преко километра,лепа шетња тамо натраг (па тако пар пута).у основи обало утврде,нуз воду . . рај за пецароше.иде сом у овим водама, рекошеми упућени.а и купања на претек,кад му време дође . . .
фала на коментару!

Черевићан Черевићан 19:06 09.03.2015

Re: golubac

драга гђо mirelarado Дунава да се разбезекнеш од огромнисти га. лепо је када сте нам у коментатордруштванцету, ХВАЛА.

G.Cross G.Cross 08:18 09.03.2015

Svaka cast majstore !!!

од како се радно одскора скрасих у Голупцу где се под финансијским покровитељством IPA фондова Еuropske unije, а у оквиру међународног пројекта Пут културе - тврђаве на Дунаву тренутно одрађују инфраструктурни радови ( обилазница саобраћајног коридора кроз тврђаву)



Ogromni



Eto, neko radi nesto zaista korisno u ovoj zemlji.

Lepo, zaista lepo cuti.

niccolo niccolo 09:18 09.03.2015

Re: Svaka cast majstore !!!

Vala, bio je i red da se izmesti magistrala iz Tvrđave. Nit se tu normalno prolazi automobilom niti može lepo da se obilazi Tvrđava zbog saobraćaja.
NNN NNN 12:54 09.03.2015

Re: Svaka cast majstore !!!

Pridružujem se
Черевићан Черевићан 19:29 09.03.2015

Re: Svaka cast majstore !!!

г.Cross локалитет који такнусмо зарад саобраћајнице откри ненадано и трагове римског објекта (III vek ?) dok oznake седмe легијe,на keramici археолози који се у моменту окупише,uocise.


као и веома очувано турско купатило - хамам ,XVI vek, све до кровне конструкције очувано



тај део Србије је уистину бременит историјском заоставштином, ХВАЛА на дружењу
Черевићан Черевићан 19:30 09.03.2015

Re: Svaka cast majstore !!!

хвала г 3Н , годи ми сујети
Черевићан Черевићан 20:36 09.03.2015

Re: Svaka cast majstore !!!

уско грло на путу М 25.1 је пролаз кроз Тврђаву ,а вибрације поприлично растресоше поједине зидове јер непосредно после Првог светског рата кроз стену, на којој се тврђава налази, пробијен је магистрални пут који пролази кроз тврђаву, користећи обе колске капије у утврди. Овај пут је најкраћа веза Србије са источним деловима Балканског полуострва.

ХВАЛА г niccolo на коментару.

G.Cross G.Cross 21:14 10.03.2015

Re: Svaka cast majstore !!!

Черевићан
г.Cross локалитет који такнусмо зарад саобраћајнице откри ненадано и трагове римског објекта (градила седма легија ,на опекама археолози који се у моменту окупише, прочиташе)


као и веома очувано турско купатило - хамам све до кровне конструкције очувано



тај део Србије је уистину бременит историјском заоставштином, ХВАЛА на дружењу


Ja vec 20 godina vozim iz Bukuresta u Beograd i nazad tim putem.
I uvek sam se osecao pomalo kriv kad prodjem kolima kroz tvrdjavu, kao da je skrnavim.
Sada ces ti to da resis. I za to ti hvala.

Boze kako je to lep kraj.
I valjda zbog Homolja ceo taj kraj je pomalo Jurodiv.

I naravno Lepenski Vir. Za mene mesto sa kojim osecam vezu na nivou DNK.
Narocito zbog ove stene preko Dunava u Rumuniji. (Treskavac)
Черевићан Черевићан 23:20 14.03.2015

Re: Svaka cast majstore !!!

ако Вас пут нанесе и одсада туда, изволите свратити на градилиште Планум-а, задовољство би ми чинило да се упознамо, г.Cross
bojan ljubomir jugovic bojan ljubomir jugovic 15:44 09.03.2015

Uživao

zamišljajući gos'n Sveta! Naravno grohot i kez od uha do uha za "Ticin pogled"

да му се малко нађем на сметњи ако покуша да техничка решења пројектом посве прецизирана смува.





Samo strogo!
Черевићан Черевићан 19:53 09.03.2015

Re: Uživao

један збрисат хтеде
степеница лепих,вид ,
кад оно на крају
испречи се . . зид

луцидан одабир прилога Вам, г. Јugovic-у, ХВАЛА
mariopan mariopan 17:39 09.03.2015

..

Одушевљена сам "тициним погледом" .
И оним што је Тајсон поставио.
Тврђава је величанствена, као и Дунав....али највише се радујем што се ради нешто трајно и корисно у овој земљи.
Черевићан Черевићан 19:56 09.03.2015

Re: ..

па једино тицин поглед може да визуелно дочара радне захвате које ми путари предузимамо.отуд га, драга гђо mariopan, хвала да ми прилога уочисте и овај пут.
muaddib92 muaddib92 18:52 09.03.2015

Ajajajaja..

Ајајајајаааа
док из гротла Клисуре ветар кошава откида, сам’ тако да јаја баш звецкају
..и кукурукуку, Палома, тј: голубица

Уживајте драги Чер у тој својој лепој мисији, пословној и широј, и пишите нам још о томе: недавно сам мало више читао о тим пределима и историји, пошто ми се млађа кћер удала у Текију у смислу да су преци зетовљеви лађари, његов + деда био лоц грчког порекла (Текелеровић)- хтео је кћер да назове Пенелопа, али је њена кума пресекла: каква бре Пенелопа, биће М....а.

.. а док звецкају, значи да их има - и нек се, болан, ћел'ће
Черевићан Черевићан 20:52 09.03.2015

Re: Ajajajaja..

поприлична ми радна доконост ,ако се изузму свакодневна састанчења, обећава да ће прилога о овом локалитету још бити г muaddib -е.а у вези Пенелопе . . .кад нам се родила унука,доби име Алиса. нисам по Селу мом дуго ни смео да кажем како се зове јер бабе јој Софија,Богданка, а прабабе Зорка,Дафина . . а мууда штосе тиче ,баш звецкаду - кошава растура.

ФАЛА на коментару.
muaddib92 muaddib92 17:40 10.03.2015

Re: Ajajajaja..

бабе јој Софија,Богданка, а прабабе Зорка,Дафина


Ма какви, кајне проблем:

Денис, Алиса = светски
Софија, Дафина (Дафне), Богданка (Теодора)= светски (грчки

Али зато Тарзани, Жаклине, Машинке%Тракторке
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 19:16 09.03.2015

mi Mediteranci

predivno... možemo da budemo kolege nekada kada se umorite od svojega zanata! tu kod Babakaja sam prvi put razumeo zašto ovi moji Novosadisti toliko ljube ovu reku...



veliko novosadsko dete pleše
Черевићан Черевићан 19:41 09.03.2015

Re: mi Mediteranci

о г Fuchs ,још како би пасирало бављење чичеронским послом само . . ж.године ме срозаше за такав вид физичког изазова у овом животном извлачењу.у следећем . .

ХВАЛА на . . оку атрактивном . . .избору музике , те дружењу.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:57 09.03.2015

Re: mi Mediteranci

ma gde, gos'n Šer, Vi ste sigurno barem još pola veka s nama!
Черевићан Черевићан 08:22 10.03.2015

Re: mi Mediteranci

Fuchs . . .Vi ste sigurno barem još pola veka s nama


шта 0,5 века,намера ми скромна да потрајем вечно у сјећању окружења и шире, мис'им, галактички посматрано, само још несмислих . . на који начин . . чиме . . да тај потомству баласт и остварим , г Fuchs.
49 41 49 41 21:28 09.03.2015

Hvala za cas

Istorije i lepotiu okolo.

Jedna od nevidjenih oblasti.

Kum je jesenas bio tamo.
Izrazio se vrlo pohvalno.
O hrani, trudu ljudi koji zive siromasno al, se trude iz petnih zila da nekoga privuku, ugoste turisticki.

Teci, teci Dunave; moja jedna od omiljenih - Garavo sokace.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:56 09.03.2015

Re: Hvala za cas

49 41

O hrani, trudu ljudi koji zive siromasno al, se trude iz petnih zila da nekoga privuku, ugoste turisticki.

Teci, teci Dunave; moja jedna od omiljenih - Garavo sokace.


a hrana i gostoljublje Srba, o tome ceo svet govori sa divljenjem i hvalom. kada bismo bili ozbiljna država, sve bi se ovo dalo oživeti u relativno kratkom vremenskom periodu.
Черевићан Черевићан 23:09 09.03.2015

Re: Hvala za cas

сем једне давне стручне посете градилишту хидроелектране и шире знане, нажалост том делу Србије не посветих нужну пажњу.сад констатујем како изгреших.а Дунав је ТУ уистину моћан . . баш.

Хвала г 49 41 на похвали ми текста

Черевићан Черевићан 23:45 09.03.2015

Re: Hvala za cas

Fuchs . . ovo dalo oživeti u relativno kratkom vremenskom periodu.


управо на ту тему у одскорашњим редовним састанчењима указују претставници општине Голубац наглашавајући да Тврђава није обнављана 7 векова тако да ће им свака новчана помоћ много значити . . . да туризам живне

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:06 10.03.2015

Re: Hvala za cas

to je fantastična vest, to je veliko blago i treba umeti raspolagati s njime. no, nije dovoljno da opštine funkcionišu kao otuđena, plutajuća ostrva u moru iskidanih odnosa, već se moraju umrežiti: putevi, hoteli, ugostitelji, kulturna prezentacija, da ne pričamo, ono što je premijer bio u čudu kao, kako je on vredan a šta Evropljani primećuju - a to je nebriga za i zagađenje Prirode, nečistoće, otpad. Sava, kada je podivljala nedavno, vratila je na te iste ljude tone smeća, izbljuvala ih iz sebe, doslovno. naš Novi Sad kako izgleda poslednjih godina? lepotica jedna dunavska, a leti smeće po gradu na sve strane... te neke stvari ne mogu milijarde dolara investicija promeniti dok se ne promeni odnos države prema sopstvenom bogatstvu.
tyson tyson 14:45 10.03.2015

Gradovi


Lepa inicijativa, ne samo za obnavljanje golubačkog Grada već i nekoliko tvrđava od Novog Sada do Đerdapa. Dunav je fantastičan potencijal za razvoj turizma i pratećih industrija.

Evo kako je golubački Grad izgledao pre izgradnje đerdapske brane i podizanja nivoa reke; 1955. godina:




I skica, velikog majstora Aleksandra Deroka:



(opis i legenda: ovde)


Черевићан Черевићан 18:05 10.03.2015

Re: Gradovi

Arh Deroko,imao sam zadovoljstvo da slusam njegova predavanja,bogme detaljno obradi Golubac ,a i Vi,g.tyson ,uistunu se potrudiste da nas bogato informisete o narodnom blagu zvanom tvrdjave.Hvala.
49 41 49 41 16:06 10.03.2015

Preko Rhine i Maine



Utvrdjenja na Rhini iz 11. veka.
U pozadini - tvrdjava; gde se pravilo vino u tom periodu.
Sacuvano - restaurirano.
Padine sa vinogradima.



Narodnjaci, narodnjaci i topovske salve; na pristajanju.

Cher, zbrzaj ti to; da i mi pravimo ovakve feshte.
Maina - Rhina - Dunav.

Черевићан Черевићан 18:31 10.03.2015

Re: Preko Rhine i Maine

Namera postoji ,sada i realna,nasi rokovi da se poslovi pomenutih rekonstrukcija,saobracajnice i same utvrde,dosta tesni (2016g),tako da je i za ocekivati feshte v.brzo vremenski.no videcemo ..... g 4941
razmisljam razmisljam 16:49 10.03.2015

Понављам

са осмехом по неколико пута за редом: Голубана, Зејна, Завиша... Допада ми се како звучи. Читав један свемир лепоте и драгости, музике и поезије, скривен у именима.

Черевићан Черевићан 18:34 10.03.2015

Re: Понављам

Snaga reci
ume da namami
poruku ih
umisljamo sami

Draga gdjo razmisljam,Hvala na opaski.
stopalo stopalo 19:01 11.03.2015

samo i ja da se malo pohvalim

Malo sam učestvovao (mada više kao posmatrač) u pripremnim fazama tog projekta pa mi je drago da se od studije došlo do faze "cigla-crep"

Inače poznata je pitalica iz tog kraja:

Paa gde to ima?

Tamo gde je Dunav najširi
Черевићан Черевићан 23:47 11.03.2015

Re: samo i ja da se malo pohvalim

ono,izvodjacki projekat nije bash kompletan,posebno tunela,pa sad u hodu resavamo nedoreke,no bice sve pod kontrolom uskoro tako da rokovi zavrshetka radova ne dodju u pitanje.nego reka ovde ono bash poshiroka,g stopalo,oku impresivna bash.
hvala da nam se pridruziste komentarom.
tyson tyson 23:47 11.03.2015

Da ne zaboravimo


Hvala Premijeru Vučiću što je posle samo nekoliko meseci predanog rada omogućio da se započne ovaj vizionarski projekat koji će omogućiti upošljavanje turističkih kapaciteta zemlje i otvaranje novih radnih mesta.



Черевићан Черевићан 23:55 11.03.2015

Re: Da ne zaboravimo

Lokalci sa kojima saradjujem veruju u ovaj projekat i ne sumnjaju da je realna zamisao da se moze pokrenuti poprilicno ucmala turisticka aktivnost Golupca.dacemo skroman doprinos zamisli Uticajnih da se to i ostvari, g. tyson
tyson tyson 01:54 14.03.2015

Napredak

Черевићан Черевићан 23:08 14.03.2015

Re: Napredak

о да г.tyson напредујемо миц помиц .јес' да кошава из Ђердапске сутјеске откида уз кишицу лаку (тек толико да нема прашине)ми се недамо, јербо нас посредством надзора (фирма Safege), Austrian Development Agency (која је Contracting authority) помно свакодневно надзире, како Г.О. Планум, који се стунелом натеже











тако и фирму Орнамент инвестинжењеринг која је за пратеће објекте и крпеж утврде надлежна.







док капија утврде Голубац . . баш потесна





импресију локалну посетиоцу комплетира поглед на врата сутјеске Ђердапа са ветропарком на румунској страни



и као и на сваком градилишту ту су неизбежни . . . Жућка и Жућко ( који се воле,да се приметити, к'о . . пас и мачка)







tyson tyson 01:29 15.03.2015

Re: Napredak


Odlične fotografije

Nego, i taj novi tunel čini se male visine; kako će ti kamioni da prolaze...?

A pitam se i koliko će vibracije od probijanja tunela smetati samoj tvrđavi.

Kad sam već tu: čudi me da se radi obnova bedema na vodi u vreme visokog vodostaja, a ne na leto kad se voda povuče...


Черевићан Черевићан 01:41 15.03.2015

Re: Napredak

г tyson,рокови се морају испоштовати овога пута,отуд рада . . кад му време ние . . . висина новог тунела још се невиди јер ово му је горња половина калоте у копању,следи откоп доњег дела , а што се тиче минирања у отвору тунела ( кад се десетак метара уђе у стенску масу механичким откопом) радиће га стручњаци са експлозивима срачунатог учинка ( е сад ако рокне која кула . . хебига ние јој било суђено да траје и даље (упс).
Черевићан Черевићан 14:51 15.03.2015

Велика Чука , поглед на ђааву кои откида

да, и још ово . . .
не треба пренебегнути да Дунав на читавом свом току, дугом 2888 km, најлепшим делом пролази управо кроз Србију, а Ђердапска клисура је круна све његове лепоте и врх свих његових вредности јер баш у том делу, дугом стотинак километара, Дунав је и најшири и најужи и најдубљи, док утврђење Голубачки град са наше и стена Баба Кај са румунске стране означавају улазак у највећу и најлепшу клисуру у Европи.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana