Pitija, domaća Piarka

Vesna Knežević Ćosić RSS / 11.03.2008. u 03:28

U drevnoj Evropi postojao je veliki broj proročišta. U jednom od najstarijih i najčuvenijih, u Dodoni, Zevs je šuštanjem lišća svetog hrasta oglašavao ljudima svoje namere, tojest postojali su sveštenici koji su ljudima te šumove tumačili.

Posebno je bio veliki ugled delfskog proročišta. U Delfima su proročice, ili Pitije, Apolonove sveštenice, proricale sudbinu bogovima i herojima. Kod Pitija su dolazili i svi oni koji nisu znali odgovor na neko pitanje, jer su one bile premudre i znale su odgovor na sve. Živele su u svom hramu u Delfima, koji je za njih bio ceo svet.

Njihova proricanja su se sastojala iz reči koje nisu bile povezane ili dvosmislenih i zagonetnih rečenica. Pitije su navodno udisale toksična isparenja iz pukotine u zemlji (ili zvakale lovorovo lišće), padale u zanos, dobijale halucinacije i vizije i u proročkom transu, pričale o onome što će se sigurno dogoditi… 

Nešto od tog duha održalo se i danas, posebno u liku i delu pojedinih ovdašnjih PR službi. Pa se tako jedan broj portparola drži recepta s početka pitijskog reda i na pitanja odgovara samo s proleća, tj retko, ili nikako. A može vam se dogoditi, kao jednoj mojoj koleginici, da naletite i na portparolovog portparola. 

Bilo kako bilo, evo kako u praksi izgleda dobiti danas, tumačenje jedne izjave.

Ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Republike Srbije, Slobodan Samaržić, rekao je, a Tanjug preneo: 

- Posle jučerašnje odluke da se u Srbiji obave novi parlamentarni izbori i konstituiše nova Vlada, Srbi na Kosovu i Metohiji i ostali građani lojalni Srbiji ne treba posebno da brinu. 

Pošto ministra ne dobih, ja sam pozvala portparolku gospodina Samardžića da mi da tumačenje ove izjave.  

Interesovalo me je ko su lojalni građani, kako se biraju i određuju, po kom kriterijumu, a ko nelojalni. Da li su Srbi po difoltu lojalni, ili ne? I šta znači da “lojalni ne moraju posebno da brinu”. Šta je “posebna briga”?  

I posle mnogo zvrckanja odazove mi se portparolka, sasluša vrlo nestrpljivo moje pitanje i kaže mi da ne mogu da dobijem tumačenje preko telefona, već da joj posaljem email. Dobro. Pitam za email, kaže mi da odem na sajt Ministarstva za KiM i tamo ga nađem. Tjah, zamolim najlepše da mi kaže, mislim, hvatam u letu, što da idem na sajt, to je samo sekunda, ali piarka neumoljiva, trš slušalicu. 

Odem na sajt, nadjem email piarke i pošaljem email: Hitno mi treba tumacenje izjave gospodina Samardzica, citiram:

- Posle jučerašnje odluke da se u Srbiji obave novi parlamentarni izbori i konstituiše nova vlada, Srbi na Kosovu i Metohiji i ostali gradjani lojalni Srbiji ne treba posebno da brinu - rekao je Samardžić Tanjugu

Pitanje: Sta je g. Samardzic mislio pod "lojalnim gradjanima"? Ko su
"nelojalni"? Da li se ova odrednica o lojalnosti odnosi i na Srbe, ili
ne? Koji su kriterijumi za lojalnost i koje posledice za nelojalnost? 

I dobijem sledeći odgovor: Primili smo vaše pitanje. Ministru će biti dostavljeno na znanje. 

E sad, pošto meni ne vrši posao to što će moje pitanje “biti dostavljeno na znanje”, već mi treba tumačenje, ja krenem ponovo da vrtim mobilni telefon piarke. Da pitam kada mogu da dobijem odgovor. Ali, portparolka se više ne javlja. Nema veze što je radno vreme, nema veze što je to u opisu posla. Ali, ja zovem. I tako, posle beskrajnog niza zvrckanja, na portparolkin mobilni javi se drugi glas i kaže mi da je ova zauzeta i da kažem tom glasu šta hoću. Kažem, zanima me kada ću da dobijem tumačenje izjave, kažem da mi “dostavljeno na znanje” ne vrši posao, kažem da mi treba komentar.

I glas mi kaže: Ona kaže da “nema komentara”. Pitam, kako bre nema komentara? Kaže, odgovor je, to: nema komentara.    

Atačmenti



Komentari (24)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 03:38 11.03.2008

Heraklit Mračni

Da citiram drevnog Heraklita iz Efesa:

"Gospod, čije je proročište u Delfima, niti šta kazuje, niti šta skriva, nego samo nagoveštava."
dragoljub dragoljub 08:24 11.03.2008

заклетва на верност

Pitanje: Sta je g. Samardzic mislio pod "lojalnim gradjanima"? Ko su"nelojalni"? Da li se ova odrednica o lojalnosti odnosi i na Srbe, iline? Koji su kriterijumi za lojalnost i koje posledice za nelojalnost? 


.... tako reći preko noći razmahao se ,,Veliki križarski pohod zakletvi navjernost",a kapetan Black bio je ushićen šro se našao na njegovom čelu.To mu je zbilja upalilo.Svi vojnic,podoficir i oficir morali su potpisati jednu zakletvu na vjernostda bi dobili torbe s kartama iz obavještajnog šatora,drugu zakletvu na vjernost da bi im dali zaštitna odijela i padobrane iz padobranskog šatora, i treću treću zakletvu na vjernost kod poručnika Balkingtona,šefa voznog parka,da bi se mogli odvesti iz eskadrile na aerodrom u jednom od njegovih teretnjaka.Kud god bi se okrenuli,morali bi potpisati novu zakletvu na vjernost.Potpisivali su zakletvu na vjernostda bi dobili plaću od oficira blagajnika,da bi dobili sljedovanje,da bi se ošišali kod brijača Talijana.Kapetanu Blacku je svaki oficir koji je podupirao njegov ,,Slavni križarski pohod zakletvi na vjernost" bio suparnik,paje snovao i smišljao dan i noć kako ga nitko ne bi pretekao.On nije htio ni za kim zaostati u privrženosti domovini.Kad su drugi oficiri,na njegov nagovor,uvelivlastite zakletve na vjernost,sve ih je natdmašio tjerajući svakog kučkinog sina,koji bi došao u njegov šator,da potpiše po dvije zakletve na vjernost,pa tri,pa po četiri;zatim je uveo zavjet odanosti,a nakon toga pjevanje himne,jedan zbor,pa drugi zbor,pa treći zbor,pa četvrti zbor.Kad god biBlack odmakaosvojim suparnicima,prezirao se osvrtao na njihšto nisu bili kadri da slijede njegov primjer.Kad god bi onislijedili njegov primjer,zabrinuto bi se povukao i razbijao sebi glavu smišljajući naku novu mudroliju s pomoću koje će se opet prezirno obazreti na njih.
Ne shvatajući kako se to zbilo,letačko je osoblje u eskadrili uvidjelo da je potčinjeno službenicima koji bi trebalo da njma služe.Jedan za drugim su ih zastrašivali,vrijeđali,zamarali i gurali amo-tamo po cijeli dan.

nemam ništa protiv da mi život bude kao iz romana ali mora li to baš da bude ovakav
stari stari 12:33 11.03.2008

Re: Heraklit Mračni

Bogu je sve lepo,dobro i pravedno-samo su ljudi to shvatili jedno kao nepravedno a drugo kao pravedno./Heraklit/
Shumar Shumar 03:44 11.03.2008

Theba




Dve golubice su pustene od strane visokih svestenika iz Egipatske Thebe.

jedna se spustila u Oazu Shiva i tamo je nacinjeno prorociste u koje je kasnije svracao i Alexandar Makedonski.

Druga golubica je sletela na drevni hrast u Dodoni, u severnoj Grckoj.



s
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 03:52 11.03.2008

piton

Ime Pitija je izvedeno od starog imena Delfa, koje je na grčkom glasilo "Pytho" i bilo povezano s imenom zmaja Pitona

:)
Dušan Maljković Dušan Maljković 03:57 11.03.2008

Ipak, jedan je Kleopatra!

Krunisana kraljica među prorocima, sa autentičnom krunom (od zlata), prestolom i skiptarem!



Mara Mara 05:46 11.03.2008

...

Posle jučerašnje odluke da se u Srbiji obave novi parlamentarni izbori i konstituiše nova Vlada, Srbi na Kosovu i Metohiji i ostali građani lojalni Srbiji ne treba posebno da brinu.


Brinem se po default-u kad mi neko kaže da ne brinem....

Pitanje: Sta je g. Samardzic mislio pod "lojalnim gradjanima"? Ko su
"nelojalni"? Da li se ova odrednica o lojalnosti odnosi i na Srbe, ili
ne? Koji su kriterijumi za lojalnost i koje posledice za nelojalnost?

Dodala bih sledeće: ko će da uStvrđuje lojalnost? Anketna komisija? Slobodan Antonić?

Možda budu oslobođeni provere oni koji prilože dokaz(e) o "lojalnosti" (poreklo, nacionalna pripadnost, stranačka pripadnost, pripadnost "lojalnoj" NVO reda veličina Obraza, Noseva i tako toga....)

Mislim...pitam, malo sam gluplja te molim da mi neka dobra duša objasni....

)
Dr M Dr M 08:03 11.03.2008

Re: ...

Možda budu oslobođeni provere oni koji prilože dokaz(e) o "lojalnosti" (poreklo, nacionalna pripadnost, stranačka pripadnost, pripadnost "lojalnoj" NVO reda veličina Obraza, Noseva i tako toga....)


Postovana Maro,

Lojalan gradjanin je onaj koji nista ne pita.
I ne treba da brine, ima ko brine.
Jeremija Jeremija 07:44 11.03.2008

Srpske pitije

Sa žaljenjem moram konstatovati da se samo delimično slažem sa ingenioznim zapažanjima aurorke posta, delimično zato što je njena komparacija samo delimično tačna. Domaće piarke se mogu uporediti sa drevnim pitijama samo po jasnoći govora i po sličnosti imena njihovih profesija (pitije-piarke).
Pa. ko su onda savremene pitije srpske politike?
Bez sumnje su to politički analitičari, a ne piarke. Njih ima različitih, deluju kao pojedinci ali i u grupama, tj. na čelu raznih galupa, neki su i profesori na fakultetima.
Za vladavine Voje doktora Koštunice izuzetno su cenjena proročanstva dve pitije: Đorđa Vukadinovića i Slobodana Antonića. Štagod ove dve pitije proreknu to obavezno ne biva.
Pažnje su vredne i pitije amateri koji uglavnom proriču po blogovima, a sanjaju o tome da ih jednog dana pozovu na javni servis.
Blog b92 ima nekoliko svojih uglednih pitija. One su naročito aktivne u predizborno vreme.
Dr M Dr M 08:08 11.03.2008

Re: Srpske pitije

Za vladavine Voje doktora Koštunice


...Ili preciznije, Voje DrKos tunice...
Jeremija Jeremija 08:15 11.03.2008

Re: Srpske pitije

Preciznost je majka jasnog izražavanja.
Hvala :))
Demetra Demetra 09:25 11.03.2008

Re: Srpske pitije

Jeremija
Sa žaljenjem moram konstatovati da se samo delimično slažem sa ingenioznim zapažanjima aurorke posta, delimično zato što je njena komparacija samo delimično tačna. Domaće piarke se mogu uporediti sa drevnim pitijama samo po jasnoći govora i po sličnosti imena njihovih profesija (pitije-piarke).
Pa, ko su onda savremene pitije srpske politike?


Bez sumnje su to politički analitičari, a ne piarke. Njih ima različitih, deluju kao pojedinci ali i u grupama, tj. na čelu raznih galupa, neki su i profesori na fakultetima.
Za vladavine Voje doktora Koštunice izuzetno su cenjena proročanstva dve pitije: Đorđa Vukadinovića i Slobodana Antonića. Štagod ove dve pitije proreknu to obavezno ne biva.
Pažnje su vredne i pitije amateri koji uglavnom proriču po blogovima, a sanjaju o tome da ih jednog dana pozovu na javni servis.
Blog b92 ima nekoliko svojih uglednih pitija. One su naročito aktivne u predizborno vreme.



lucidno Jeremija, vrlo lucidno
i neuporedivo bolje sagledavanje stanja stvari
od onog ponudjenog u postu,
kad je vec, jelte, pokrenuta takva jedna prica
Jeremija Jeremija 10:57 11.03.2008

Re: Srpske pitije

Evo, ja bih bio i sam slobodan,da ukažem na još jednu drevnu profesiju, koja je doživela značajne metmorfoze tokom vremena, prvenstveno na svojoj pojavnoj strani, ali ne i suštestvenoj.
Reč je o drevnoj profesiji DVORSKIH BUDALA.
Oni se danas mogu sresti uvelikom broju po predsedničkim, premjerskim i mnistarskim kabinetima, a zovu ih SAVETNICI.
Bez obzira što ne nose isto ime i što najčešće nisu patuljasto-retardiranog fizičkog izgleda, reč je bez sumnje o istoj profesiji.
Razlike ipak postoje: dvorske budale su nekad smele reći caru i ono zbog čega bi drugima istog trena odletela glava sa ramena, dakle istinu o stanju podanika, savetnici samo ono što vladari žele-
Srecko Sekeljic Srecko Sekeljic 11:19 11.03.2008

Re: Srpske pitije

I zaključak: u autoritarnim monarhijama i oligarhijama proteklih milenijuma i vekova, pitije i dvorske budale su i autokratama smele da kažu šta misle, dok je glas današnjih analitičara i savetnika samo eho onoga što su tolerantni demokratski predstavnici građana prethodno već izgovorili.

A sad pouka: možda su profesionalni nazivi krivi. Evo, ako bismo političke savetnike nazvali dvorskim budalama, možda bi se okuražili da glasno kažu svaku intimnu mudrost koja im padne na pamet. A ako bismo političke analitičare nazvali Pitijama ili Baba Vangama, možda im profesionalna sujeta ne bi dala da prosto ponavljaju ono što im političari šapuću na uvce...
goricki goricki 08:27 11.03.2008

Moderne pitije i njihove mušterije

sama ću se prijaviti za spisak nelojalnih pa ću i pitanje postaviti svim pitijama/piarkama/portparolkama ove omađijane zemlje:
- kojoj pitiji se obraća časni vitez od Delte, u trenutku dok celo ljudstvo stoji na braniku srpske kolevke, te mu ona proročki kaziva "sad, sad je vreme! kupuj!"
- da li su te pitije takođe u službi inostranih "investitora"? jer ako jesu, takvima bi akcionim palnom Vlade pod hitno trebalo zabraniti rad.
- i za kraj, koja to pitija ima zadatak da telefonom izda naređenje "KRIZIRAJTE" i "SAD ZAUSTAVI KRIZIRANJE", tok razni vitezi od Delte uspešno pazare po omađijanoj zemlji Srbiji kakve nema?


molim neka mi neko odgovori!
Attila Attila 09:43 11.03.2008

sablon

Slatko besmislen odgovor pr-ke bi mogao biti "zna se", "kako smete to da pitate kad hilandar gori", ili "zasto vas to zanima kad je najvaznije kosovo". Zabavno za tumacenje.
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:15 11.03.2008

Re: sablon

Eh, slatka prijo...piarovci su čudo ove civilizacije...ima ih raznih, onih koji su utrčali u tu priču pravac sa faksa, za novine znaju da se prodaju na trafikama, a ima i TV, tamo se gledaju serije...ima i onih koji su pretrčali iz novinarstva, za veće pare, međ' piarovce...ima i samoproglašenih piarovaca, koji su drčni obaška. Srednji su još i najbolji. Nekada su bili novinari, pa bar znaju o čem' pričaš. Ja se o te piarovce, shodno poslu, spotičem skoro svaki dan...zabava miliona. Ono što sam do sada ukapirala je da moraš odmah da kreneš "crnim pojasom" : Dobardanovde i sledi ime, prezime, funkcija, ime firme, uskličnik. Onda prelazimo na preslišavanje: Sakimrazgovaram!? (jer se dotični piarovci retko predstavljaju sami od sebe), e onda kada ti sa druge strane procvili i prizna imeiprezimesvoje, onda prelazimo na tematiku. Nikada ne pristaješ na varijantu "zvaćemovas". Zahvališ se na ljubaznosti i zoveš sama. Mail šalješ, ali uz postavljen rok za odgovor. Neodgovaraim? Ok, "onda mogu da napišem da nećete da odgovorite" osmeh...
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 13:18 11.03.2008

Re: sablon

da znas prijo, cudo nevidjeno su ovdasnji piarovi. i sve je tako kako kazes, mislim "Sakimrazgovaram" i taj rad, al sto su majstori da se migolje bre bre! S tim u vezi, imam dva favorita od te kaste:

1. Piarov piar (majkemi, PR ima svog PR, pa ti vidi, oba nedostupna)

2. vadjenje recima "u tunelu sam, ne cujem". e jedna je tako ceo dan bila u tunelu, a cuh posle i narednih dana. Kako je dobijes, ona "u tunelu sam"

:)
Jelica Greganović Jelica Greganović 08:36 12.03.2008

Znam za tu sortu, piarov piar,

a ti probaj da zamisliš koliko piarovaca se namnoži u toploj i pogodnoj klimi predsedavanja EU...daklem, niču ko pasulji...
Dilan Dog Dilan Dog 11:48 11.03.2008

Delfi

Pomislih- priča o antičkoj Grčkoj. Kad hoćeš- politika :))

Proročica iz Delfa proglasila je Sokrata za najmudrijeg čoveka u Grčkoj. Kada je to čuo Sokrat je bio iznenađen.
Ali, ako je to zaista tako, pomisli Sokrat, to mora da je zato što ja "znam da ništa ne znam".
gorcy gorcy 11:53 11.03.2008

Lojalni-nelojani

Draga Vesna, pitanja koja si postavila ministru Samardzicu i njegovoj PiAr-ici, su suvisna. Lojalni gradjani, pa zna se ko su i kakvi su! Osnovni kriterijumi za utvrdjivanje su uspostavljeni krajem tridesetih godina u jednom demokratskom drustvenom sistemu, drzave Nemacke.Lojalnost! Kako se utvrdjuje-vrlo lako se utvrdjuje! Nekoliko kolena unazad u rodoslovu je dovoljno da dokaze “cisto” ili manje “cisto” poreklo, svakodnevno izrazavanje verskog pravoslavnog opredeljenje sa naglaskom na nebesku pripadnost naroda, broj posete molebanima, Hilandarima, zastita medjunarodnog prava, spaljivanjem simbola krsitelja tog istog prava, mantricko ponavljanje “Juzna pokrajina je deo jedinstvenog nedeljivog drzavnog entiteta” i moglo bi se nabrojati jos nekoliko elemenata ali ovo je vec dovoljno za cistokrvnost i lojalnost.
Mislim da ti neces dobiti oznaku “lojalna” jer imas sumnjivo prezime, tj dva prezimena sto nije bas odlika cistokrvne Srpkinjice.
Naravno, samo zapitkivanje u vezi sa izjavama ministra je dovoljno nelojalno! Ako je covek rekao-rekao je! Sta sad ima tu da se trazi dlaka u jajetu, sta to znaci, sta to znaci? Mozda je i to sastavni deo Akcionog plana, a on je pod oznakom Strogo pov. i kako da ti on sada otkriva detalje koji su tajanstveni po svojoj prirodi i sustini.
Inace, kad smo kod Plana, sam naziv Akcioni upucuje na ideolosko poreklo tvorca takvog dokumenta.
Svojevremeno je SKJ imao povremeno i ciklicno razne vrste Akcionih planova ili Planove akcionog delovanja. To je bio jedan od omiljenih termina za nesto sto je obicno bilo prilicno nerazumljivo clanstvu. Nekakav Centralni komitet bi zadao temu i smernice za izradu Akcionog plana a zatim prosledio nizim instancama na razradu prema nivou organizovanosti sve do osnovnih celija-partijskih organizacija po mesnim zajednicama, OUR-ima, organizacijama drustvenih delatnosti i drustveno politickim organizacijama. A tada bi nastala panika! Citavo clanstvo se aktiviralo na izradi ali i na razradi, diskusiji, pravljenju planova za sprovodjenje. Naravno sve je to bilo prilicno jalovo i uglavnom prepisivanje nekih prethodnih ili prilagodjavanje vec istrosenih i “uradjneih” planova. Nakon nekoliko meseci, Akcioni plan bi bio proglasen “uspesno sprovedenim”, akciono delovanje ocenjeno kao svrsishodno, opstinski sekretari komiteta bi dobili pohvale od “visih” partijskih rukovodilaca i zivot bi po svojoj logicnoj neumitnosti nastavio da se desava uhodanom kolotecinom.
Ne bih da tvrdim da je aktuelni Akcioni plan Vlade Srbije i Akcioni planovi svakog ministarstva ponaosob, slicni pomenutim isto nazvanim planovima iz socijalistickog perioda, i da ce slicno okoncati svoj rok upotrebe, vec samo nalazim neke podudarnosti. I jos da dodam, nelojani gradjani su se u tadasnjim Akcionim planovima nazivali, unutrasnjim neprijateljima.
jasnaz jasnaz 12:14 11.03.2008

čast izuzecima &

izuzetkinjama

Jelena Pavlović Jelena Pavlović 12:23 11.03.2008

Mary had a little lamb

Piarka je hohstaplerka, kao sto je i onaj koga bi trebalo da "prevede" plebsu, narodu, ili kako se vec zovemo mi koji smo im dozvolili da nas sisaju i vuku za usi.
jesen jesen 13:49 11.03.2008

Hm

...ako lojalni ne treba da brinu to znaci da nelojalni treba da brinu...Mene zanima da li se ministrovi sinovi racunaju u lojalne ili nelojalne s obzirom da je jedan zaposlen u briselu a drugi u "istoj firmi" u bg i to onoj "firmi" koja nam je otela kosovo....

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana