Politika| Religija

Sukob civilizacija: Mit ili stvarnost?

Nikola Knežević RSS / 27.02.2015. u 07:47
Danko Strahinić
Danko Strahinić
Dvadeset godina je prošlo od kada je Semjuel Hantington postavio čuvenu tezu o sukobu civilizacija suprostavljajući je teoriji Frensisa Fukujame o kraju istorije, okončanju hladnog rata i konačnoj pobedi liberalno - demokratskog društva. Hantingonova ideja koja je rezonovala opominjućim tonovima i u proročkom maniru predskazivala transformaciju hladnoratovskih u sukobe verskih i kulturnih celina počela je da se obistinjuje samo jednu deceniju kasnije, kada je svet napadom na kule Svetskog trgovinskog centra u Njujorku ušao u jednu vrstu Šmitovske polarizacije prijatelj - neprijatelj i konstantno prisutnog vanrednog stanja. Globalni rat koji je objavljen terorizmu zapravo je uvod u jednu vrsta konflikta između Zapadne - hrišćanske i Islamske civilizacije čiji intenzitet ne jenjava.

Iako su njegovu tezu mnogi proglasili "zastarelom", u praskozorju jedne nove konftontacije i hladnoratovskog sukoba Istoka i Zapada, tj. istočne pravoslavne i zapadne rimokatoličke i protestanske civilizacije sa jedne strane te islamskog eskpanzionizma širom starog kontitenta, i radikalnih terorističkih verskih pokreta poput ISIS, Al Kaide i Boko Harama sa neskrivenim teritorijalnim pretenzijama prema hrišćanskom svetu, sasvim je jasno da dve decenije stara Huntingonova teza ponovo doživljava svoju aktuelizaciju i rasvetljava nadolazeće sukobe.

Huntington je delom bio u pravu jer je predvideo danas jednu neospornu geopolitičku činjenicu: "Sukob civilizacija dominiraće globalnom politikom - linije sukoba biće upravo linije na kojima se susreću ove civilizacije". Ideološka polarizacija između komunizma i zapadnog, prevashodno, kapitalističkog i demokratskog društva koja je nestala krajem devedesetih raspadom Sovjetskog saveza, jačanjem geopolitičke uloge Rusije i dominacije Amerike uslovila je novu vrstu konfrontacije koja u sebi, pored ideološkog, nosi nacionalni i verski predznak.

Posmatrajući globalni kontekst bez sumnje da čuvena Huntingtonova teza svakim danom dobija sve veći značaj a savremeni visokosekularizovani evropski kontinent nalazi se pred ivicom sukoba istočne i zapadne kulturne i verske civilizacije. Linija konflikta i razdvajanja uslovljena je razlikama u kulturnim i verskim identitetima, propašću multikulturalizma, zapadne indolentnosti prema specifičnostima istoka i nezaustavljim Islamističkim ekspanzionizmom i verskim fundamentalizmom za kojeg trenutno Evropa nema adekvatan odgovor.

Zločin koji je počinjen u redakciji francuskog satiričnog nedeljnika "Charlie Hebdo" još jednom je postavio pitanje opasnosti i posledica rastućeg verskog ekstremizma i terorizma kao globalne i lokalne pojave. S obzirom na činjenicu da je prostor Zapadnog Balkana i dalje podeljen raznim antagonizmima koji pored entičkih, političkih pitanja uključuju i ona koji spadaju u domen vere i religije, postaje jasno koliko globalne pojave mogu da utiču na situaciju u regionu. Neosporna je činjenica da Zapadni Balkan predstavlja mesto gde se presecaju interesi velikih sila, pre svega Rusije i Amerike, ali i Turske i Bliskog istoka. Rastući pritisak Rusije, uticaj meke moći koja dolazi i posredstvom verskih činilaca nije zanemarljiv. Snažan uticaj Turske, Saudijske Arabije i Emirata kreira specifičnu versko-političku klimu u Bosni i Hercegovini. Jačanje sfere uticaja SAD na prostorima Balkana, locira Srbiju u samu "liniju vatre" kako je to slikovito opisao državni sekretar Džon Keri.

Sa druge strane, evropski kontinent rezonuje različitim antagonističkim tonovima kojeg proizvodi rastući talas antiimigrantske politike evropskih zemalja i sve veće neraspoloženje prema doseljenicima islamske i građanima veroispovesti, koji preti da pređe granicu otvorene ksenofobije. Zakon u Austriji a kojeg trenutno razmatraju i druge države govore u prilogu tome. Treba reći da je propast projekta multukulturalnosti uveliko je uslovljen i specifičnom hermetičnošću jednog dela islamskih vernika u Evropi koji nisu u stanju da Zapadnu kulturu pomire sa svojim verskim identitetom i da se u potpunosti integrišu. To nije iznenađujuće, budući da u Islamu ne postoji konkretna linija razdvajanja između kulture, politike, prava i vere a jačanje uticaja verskog fundamentalizma u Evropi koje se oslikava i kroz sve češće regrutacije u odredima u Siriji preti da ovu situaciju dodatno pogorša. Plastični primer ovakvih pojava predstavlja i slučaj Muhameda Emvazija, poznatijeg pod zloglasnim pseudonimom "Džihadista Džon". Diplomirani informatičar, odrastao u stabilnim socijalnim uslovima, atipičnim za razvoj konfliktne i patološke ličnosti pa ipak psihološkog profila prijemčivog za veštu indoktrinaciju i manipulaiciju regrutera radikalnih islamista. Koliko potencijalnih regruta u Evropi ima, teško je reći, ali situacija će se dodatno pogoršavati sa povratkom ratnika sa područka Sirije i Iraka, koji će imati jasnu agendu. To je bezbednosno pitanje par-exellence.

Apokaliptični ton koji odzvanja kroz izjavu glasnogovornika Islamske države, Abu Muhamed al-Adnanija da će [ISIS] "Osvojiti vaš Rim, slomiti naše krstove i porobiti naše žene", te će "njihova deca prodavati naše sinove kao roblje" možda zvuči banalno ako se uzme u obzir trenutna situacija, međutim, činjenica da u evropi ima više od 44 miliona muslimana koji ima najveću stopu rasta a kod kojih jača uticaj radikalnih i ekstremističkih struja, koji rezultiraju sve učestalijim terorističkim napadi predstavljaju jedan od indikatora za oprez. Ovakva konstelacija odnosa nužno ne afirmiše Huntingtonovu tezu niti je empirijski dokazuje, međutim, sličnosti su suviše očigledne da bi se jednostavno zanemarile, naročito u pogledu Huntingtonovog mišljenja o dolazećem konfliktu u Ukrajini gde je sukob trebalo da izbije po linijama nacionalnih, jezičkih i verskih razlika. Možda se po mišljenjima pojedinih stručnjaka, "Huntingtonova sablast ponovo digla iz mrtvih" i njegova paradigma i dalje ne opravdava činjenicama, ipak, neosporno je da jaz između evropske - zapadne i istočnih civilizacija (Pravoslavne i Islamske) sve veći, ali isto između Hrišćanske i Islamske koja se preseca u mitološkoj ravni sukoba Američkog mesijanizma, Ruskog mita o trećem Rimu i starog-novog mita o Islamskom kalifatu.

O ovim i sličnim temama raspravljalo se juče na tribini Verski ekstremizam i bezbednost, na prvoj u seriji sličnih tribina koje će se u narednim mesecima održati u u Domu Omladine Beograda u organizaciji Centra za istraživanjre religije, politike i društva. Ovde možete da pogledate i reportažu sa sinoćne tribine iz Dnevnika RTS

Atačmenti



Komentari (181)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

princi princi 10:58 27.02.2015

Tra la la

ISIS je proizvod Zapada taman koliko i Istoka i nema niceg zajednickog sa religijom. To je pet project zaludelih saudijskih princeva, kojima mozgovi vise ne znaju sta ce od kokaina. To je helter skelter makina, duboka depresija nesvesna same sebe, slicno silovanju i ubistvo Sharon Tate, Charlie Mansonovska devijacija, pospesena klasnom opresijom u arapskim zemljama, plemenskim zadjevicama u Pakistanu i rasnom opresijom na Zapadu.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:20 27.02.2015

Re: Tra la la

kako uspeju oni da zalude tako ove jadne momke? šta im daju?

u praskozorju jedne nove konftontacije i hladnoratovskog sukoba Istoka i Zapada, tj. istočne pravoslavne i zapadne rimokatoličke i protestanske civilizacije sa jedne strane te islamskog eskpanzionizma širom starog kontitenta


ekipa sa zapadne strane koja bi ratovala uopšte nije hrišćanska, dok je u rusiji pravoslavlje maska za novi kolektivizam, umesto starog sovjetskog. hristos je zamenio kipove staljina, rusija takođe želi prvenstvo u pravoslavnom svetu, umesto dosadašnjeg grčkog prvenstva, a što se protestanata tiče, između iskrivljene i deformisane duhovnosti američkog jesus campa i isisovog jihadi johnisma nema neke suštinske razlike. ne treba zaboraviti i moje judejce, čija tuča oko hramovne gore je došla da udarnih termina na bbc-ju. videh te pre par nedelja, Nikola, u domu zdravlja limanskom, ali tek naknadno sam se setio odakle mi beše poznat tvoj lik.
princi princi 14:18 27.02.2015

Re: Tra la la

kako uspeju oni da zalude tako ove jadne momke?


Mozda su jadni momci samom prirodom svog postojanja skloni zaludjivanju. Moja teza je da bi se problem "jihadizma" lako resio tako sto bi se klinci i klinke slali na skijanje. Skijanje podrazumeva nivo uzivanja u zivotu koji iskljucuje crne i sadisticke misli.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:44 27.02.2015

Re: Tra la la

problem je u tome što oni imaju toliko delotvornu indoktrinaciju da klinci NE ŽELE skijanje?!
princi princi 16:22 27.02.2015

Re: Tra la la

Srđan Fuchs
problem je u tome što oni imaju toliko delotvornu indoktrinaciju da klinci NE ŽELE skijanje?!

Resenje je slati klince pre indoktrinacije. Kad ga naucis da skija, onda ga pitaj sta vise voli: skijanje na zemlji ili 72 device na nebu. Tako mu ne unistavas slobodu izbora, a opet si mu pokazao pravi nacin. Jbg, tako funkcionise nudging.
st.jepan st.jepan 17:11 27.02.2015

Re: Tra la la

princi
Srđan Fuchs
problem je u tome što oni imaju toliko delotvornu indoktrinaciju da klinci NE ŽELE skijanje?!

Resenje je slati klince pre indoktrinacije. Kad ga naucis da skija, onda ga pitaj sta vise voli: skijanje na zemlji ili 72 device na nebu. Tako mu ne unistavas slobodu izbora, a opet si mu pokazao pravi nacin. Jbg, tako funkcionise nudging.

Ako ih tako pitaš, misliš li da bi iko odgovorio "skijanje"?
Ja prvi ne bih.
princi princi 17:48 27.02.2015

Re: Tra la la

Ja prvi ne bih.

Pa kad si Jihadi Stjepan.

Slazem se, umetnost nudginga ("cuskanja" ) je i u frameovanju ("kontekstualizaciji", lepa srpska rec) pitanja.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:13 27.02.2015

Re: Tra la la

ne bi mogao to, Prinsi, jer bi se već našla neka NVO da te optuži da uskraćuješ pravo ljudima da se slobodno opredele da budu đihadi.
tess tess 21:27 27.02.2015

Re: Tra la la

princi
onda ga pitaj sta vise voli: skijanje na zemlji ili 72 device na nebu.


A kolači?
Skijanje i kolači, na zemlji.

Na nebu su device i grožđe, ili bi nar rajsko voće,
grožđe je haremsko, dobro, ista je idila. Pastorala.

Vidi,
bez kolača skijanje je obična fensi privilegija- to tedoh reći.
gedza.73 gedza.73 00:27 28.02.2015

Re: Tra la la

princi
Kad ga naucis da skija, onda ga pitaj sta vise voli: skijanje na zemlji ili 72 device na nebu.

Jel' ima opcija poput one kad ti umanje za x posto penziju ako hoćeš pre vremena da se penzionišeš?
Pa da uzmem odma' 25 devica na zemlji umesto tih 72 (kome li pade na pamet baš 72) na nebu.
A i ne moraju device. Ma ne mora ni dva'es pet, može deset.
'beš skijanje.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:50 28.02.2015

Re: Tra la la

shumadiski pragmatism
gedza.73 gedza.73 11:22 28.02.2015

Re: Tra la la

Srđan Fuchs
shumadiski pragmatism


Ključne reči
'люта ракия', ' вино червено', 'мезе солено', 'ша зема да са напия', 'чуждите булки хубави', 'младите моми гиздави', 'та аз да не са прибера при мойта млада булчица'
timotije timotije 11:02 27.02.2015

Vladari sveta izazivaju ratove

Ratovi između muslimana i hrišćana nikada nisu prestali samo je u pitanju njihov intezitet. Da se potsetimo na prve krstaške ratove, prvi je započeo 1096, a vojskovođe su bili braća sa teritorije današnje Francuske, Godfrid i Baldovin Bouillonski, svakako uz blagoslov pape Urbana II..Ti agresivni ratovi trajali su dva veka, prinudili su muslimane da stvore silnu, za to vreme prvu modernu državu sa stajaćom vojskom i specilanim jednicama. Takve jedince pobedili su pet puta brojniju Srpsku vojsku na Marici.
Raspadom Otamanskog carstva Britanija i Francuska crtali su lenjirom granice u Maloj Azji ne vodeći računa o srodnosti plemena i naroda čime su stvorili uslove za kasnije islamske države mogu da postoje samo sa vojnom diktaturaom.
No, Britanija i Francuska i joše neke zemlje sa Zapada pomogale su da SAD razore uređene i dobrostojeće države Libuju i Irak, a sada i Siriju, čime su prinudili muslimane da se bore za život, ratujući i međusobno, a evo uspeli su da stvore i ubilačku državu ISIS, koja zbog svoje popularnosti privlači muslimane i one koji su našli uhlebljenje, no ne i duhovni mir, na Zapadu.
Ralog za sve ratove je težnja nekih ljudi da neko drugi radi za njih, koju su težnju sveti Jovan i Isus nazivali Đavolom, dok Poslanik Mohamed na arapskom Šejtan. Za zapadnu civilizaciju u pitanju je ego, a on se manifestuje kao pohlepa. Ovakva stanja idu u prilog kapitalstima čiji kapital se množi ratovima. Ti će se radovati i raditi na tome da ima što više sukoba, da bi profitirati. Takvih najviše ima u SAD, a to nam dokazuje rastuća vrednost dolara, jer sve više ima nasilne smrti od njihovog oružja.
nicknaylor nicknaylor 11:04 27.02.2015

Neinspirativno i beskorisno

Evo ti predikcija... Indonezija, ogroman broj mladih nezaposlen, Islam u ekspanziji... Sukob Indije i Kine oko vode, mozda i Banlgades itd...Azija najvece trziste, najveci broj ljudi i najveci resursi, sledi borba za nju.. i sta ces sada da uradis sa tom predikcijom ? Da kupis akcije firmi koje proizvode oruzje ? :)

jkt2010 jkt2010 14:01 27.02.2015

Re: Neinspirativno i beskorisno

nicknaylor
Indonezija, ogroman broj mladih nezaposlen


Samo da znas da ti utisak netacan...

Unemployment, total (% of total labor force) (modeled ILO estimate for 2013)
6.3 Indonesia
7.1 Canada
10.4 France
7.4 United States
7.5 United Kingdom

Ko sto vidis, Indonezija ne stoji lose...

Nego ovaj besposleni region zabrinjava:

16.0 Albania
28.4 Bosnia
12.9 Bulgaria
17.7 Croatia
29.0 Macedonia
19.8 Montenegro
7.3 Romania
22.2 Serbia

nicknaylor nicknaylor 15:43 27.02.2015

Re: Neinspirativno i beskorisno

jkt2010
nicknaylor
Indonezija, ogroman broj mladih nezaposlen


Samo da znas da ti utisak netacan...

Unemployment, total (% of total labor force) (modeled ILO estimate for 2013)
6.3 Indonesia
7.1 Canada
10.4 France
7.4 United States
7.5 United Kingdom

Ko sto vidis, Indonezija ne stoji lose...

Nego ovaj besposleni region zabrinjava:

16.0 Albania
28.4 Bosnia
12.9 Bulgaria
17.7 Croatia
29.0 Macedonia
19.8 Montenegro
7.3 Romania
22.2 Serbia




Nije bas tako... nezaposlenost mladih u indoneziji je cca 20% + , zatim ekstremizam u Indoneziji je u porastu i to je ogromna zemlja, sa velikim brojem mladih.. zakljucak donesi sam. Drzave na Balkanu su mahom u odumiranju kad pogledas % sastav stanovnistva... No kao sto rekoh stvar percepcije ali cifre koje su bitne se odnose na mlade a ne na sve..

Kanada 13ak posto
Indonezija 20ak posto

ali sa druge strane Indonezija je ogromna muslimanska zemlja i predstavljace uskoro veliki problem. To je moja predikcija a vreme ce pokazati..

Shvati da su problem siromasne zemlje sa mnogo dece... jos kad ukombinujes sa porastom ekstremizma (u Indoneziji ogroman procenat podrzava serijatski zakon...) eto ti recepta za problem.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 15:57 27.02.2015

Re: Neinspirativno i beskorisno

Nije bas tako... nezaposlenost mladih u indoneziji je cca 20%...

Уф.
Страх ме од оволиког процента.
Још већи КАД САМ ОТКРИО ДА У ИТАЛИЈИ ОН ИДЕ ЧАК ДО 42%. Мама мија, очекујем појаву неког европског Кју Клус Кана, убрзо!

Нема, чудесни су ми ти једноставни одговори, како да се реше проблеми.
nicknaylor nicknaylor 16:08 27.02.2015

Re: Neinspirativno i beskorisno

Predrag Brajovic
Nije bas tako... nezaposlenost mladih u indoneziji je cca 20%...

Уф.
Страх ме од оволиког процента.
Још већи КАД САМ ОТКРИО ДА У ИТАЛИЈИ ОН ИДЕ ЧАК ДО 42%. Мама миа, очекујем појаву неког европског Кју Клус Кана, убрзо.

Нема, чудесни су ми ти једноставни одговори, како да се реше проблеми.


Opet ... nije u pitanju samo procenat...

Stanovnistvo:

Italija 60ak miliona
Indonezija 250 miliona

U poslednjih 10ak godina u Indoneziji je bilo 5-6 "Bosko Buha" samoubica, koliko u Italiji ?

Mislim nebitno mi je da se ubedjujem svako moze da veruje u sta hoce, jugoistok Azije je sledece bure baruta... a *ebe mi se sta ko misli :)



blogovatelj blogovatelj 17:46 27.02.2015

Re: Neinspirativno i beskorisno

Kanada 13ak posto


Jaro, stopa nezaposlenosti u Kanadi je pala ispod 7% ima jedno tri meseca.
A u poslednjih dvanaest godina isla je od 7 do 8%
jkt2010 jkt2010 00:20 28.02.2015

Re: Neinspirativno i beskorisno

nicknaylor
jkt
Unemployment, total (% of total labor force) (modeled ILO estimate for 2013)
6.3 Indonesia

Nije bas tako... nezaposlenost mladih u indoneziji je cca 20% +

Brajović ti već rekao. Ako te zabrinjava 20% nezaposlenih mladih u ID sta sa 55% u ES?

, zatim ekstremizam u Indoneziji je u porastu i to je ogromna zemlja, sa velikim brojem mladih..zakljucak donesi sam.

Doneo sam zakljucak jos pre 20 godina.
Sto se tice porasta stanovnistva, ne zaboravi da od tih 250 miliona na Javi zivi 150 a da Javanci imaju ubedljivo najveću korist od Indonezije; Nema frke u Indoneziji osim ako Ameri & Englezi (Oziji se podrazumevaju) ne reše da im frka treba. A od njih jebiga nisi siguran ni u sred Evrope...

ali sa druge strane Indonezija je ogromna muslimanska zemlja i predstavljace uskoro veliki problem.

Indonezija je odavno velika muslimanska zemlja pa ne vidim kome je problem? Mislim, ako je ID problem sta je onda USA? Rešenje?

To je moja predikcija a vreme ce pokazati..
Shvati da su problem siromasne zemlje sa mnogo dece... jos kad ukombinujes sa porastom ekstremizma (u Indoneziji ogroman procenat podrzava serijatski zakon...) eto ti recepta za problem.

Hahaha, ovo se valjda šališ. Pa znaš šta, čak i da jeste realan problem a nije, ni taj šerijat ne bi bio problem ako Ameri ne reše da jeste problem (vidi pod Saudi Arabija).
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 11:20 27.02.2015

lost in translation


WASHINGTON -- The United States thinks a number of European countries, Serbia among them, are "in the line of fire" when it comes to relations between Washington and Moscow.


Sjedinjene Drzave smatraju da veci broj evropskih zemalja medju kojima je i Srbija, podlezu kritici u okviru odnosa izmedju Vasingtona i Moskve.

Ovo "na liniji vatre" u bukvalnom smislu je previse. U svakom slucaju igranje sa ljudskim zivotima na ovom igralistu velikih sila kakav je recimo Balkan, imace dalekosezne posledice.
myredneckself myredneckself 11:28 27.02.2015

Za početak,

bolje trošiti na kulturno-civilizacijsko razumevanje, a ne na sukobe, koji, uzgred, postoje vekovima unazad, pa da bar u ovom i narednim život na Zemlji bude dostojan čoveka. (po cenu da zaličim na Miss Universe )
Globalni rat koji je objavljen terorizmu zapravo je uvod u jednu vrsta konflikta između Zapadne - hrišćanske i Islamske civilizacije čiji intenzitet ne jenjava.

Možda bi stvarno Zapadnoj civilizaciji bilo bolje da malo prikrije svoju ideju o suđenosti rasprostiranja svojih vrednosti širom sveta. Ona je osobena, ali ne mora biti univerzalna. (prema S. Hantingtonu)

timotije timotije 12:00 27.02.2015

Re: Za početak,

Možda bi stvarno Zapadnoj civilizaciji bilo bolje da malo prikrije svoju ideju o suđenosti rasprostiranja svojih vrednosti širom sveta. Ona je osobena, ali ne mora biti univerzalna. (prema S. Hantingtonu)

Naravno da sukob civilizacija postoji, jer muslimani u bilo kojoj zapadnoj zemlji neće postati ni hrišćani, a ne mogo niti ateisti, jer za to je potreban dug proces.
Ismejavati političare je nešto drugo a sasvim treće ismejavati osećanja ojađenih, frustriranih i pobesnelih muslimana, kojima je preostao jedini duhovni oslonac - njihov Poslanik. Koa što su satiriračri pariskog lista bili besni sasvim od drugih pobuda, a koju svest je opisao na sledeći način japanski budistički naučnik, Tomomacu Entaj:"Onima koji žele samo da žive, koji sebe stavljaju u centar univerzuma i nastoje da od života uzmu što je moguće više, smrt će uvek biti 'pikova dama' koja izaziva užas. Celokupna evropska civilizacija potčinjena je devizi: „Bilo šta samo ne smrt"." To je pećinska civilizacija koja se učaurila."

mesan mesan 18:54 27.02.2015

Re: Za početak,

timotije
Koa što su satiriračri pariskog lista bili besni sasvim od drugih pobuda, a koju svest je opisao na sledeći način japanski budistički naučnik, Tomomacu Entaj:"Onima koji žele samo da žive, koji sebe stavljaju u centar univerzuma i nastoje da od života uzmu što je moguće više, smrt će uvek biti 'pikova dama' koja izaziva užas. Celokupna evropska civilizacija potčinjena je devizi: „Bilo šta samo ne smrt"." To je pećinska civilizacija koja se učaurila."



Hmm, da. Znači ljudi iz "evropske civilizacije" neka se prosvetle i u spokoju umanjene sebičnosti čekaju bombu dok se šetaju u samoposluzi, a ovi stoici što od života ne uzimaju što je moguće više, ne plaše se smrti u samo-eksploziji i podređuju svoj egoizam uzvišenim principima, e njihova je civilizacija progresivna (ne-pećinska)?

Interesantno je kakve se sve budale i skromni "mudraci" oglašavaju na teme duhovnosti, svesti i civilizacije, a tužno je kolika stada i čopore sebi privlače.
timotije timotije 09:40 28.02.2015

Re: Za početak,

mesan
timotije
Koa što su satiriračri pariskog lista bili besni sasvim od drugih pobuda, a koju svest je opisao na sledeći način japanski budistički naučnik, Tomomacu Entaj:"Onima koji žele samo da žive, koji sebe stavljaju u centar univerzuma i nastoje da od života uzmu što je moguće više, smrt će uvek biti 'pikova dama' koja izaziva užas. Celokupna evropska civilizacija potčinjena je devizi: „Bilo šta samo ne smrt"." To je pećinska civilizacija koja se učaurila."



Hmm, da. Znači ljudi iz "evropske civilizacije" neka se prosvetle i u spokoju umanjene sebičnosti čekaju bombu dok se šetaju u samoposluzi, a ovi stoici što od života ne uzimaju što je moguće više, ne plaše se smrti u samo-eksploziji i podređuju svoj egoizam uzvišenim principima, e njihova je civilizacija progresivna (ne-pećinska)?

Interesantno je kakve se sve budale i skromni "mudraci" oglašavaju na teme duhovnosti, svesti i civilizacije, a tužno je kolika stada i čopore sebi privlače.


Uvredama sagovnika pokazujete da imate problem u komuikaciji, a to je civilizaciski nivo problema. „Buda: Upozoravam na opasnost bespuća u mišljenju i raspri oko reči. Mišljenja nemaju značaja, ona mogu da budu lepa ili ružna, mudra ili budalasta, svako može da prihvati ili da ih odbaci...Sagledavanje uzroka je suština razmišpljanja i jedino se tim putem osećanja pretavaraju u saznanje, ne isčeznu već postaju stvarna i počinju da zrače iz sebe ono što je u njima.“
Takvi su karakteri kompromitovali komunističku deju koja je ideja svetih Jovana i Isusa.Takvi su ubilil svece Jovana i Isusa. Dobri ljudi, hrišćani su se žrtvovali za Božju ideju, dok su zli karakteri prilagodili Crkvu caru Konstantinu, otkada je hrišćansntvo izdalo Hrista. A nastavljač njihove ideje - Božje pravde, apostol Pavle kaže: “Nema tu Jevreja niti Grka, nema ni roba ni gospodara, nema muškog roda ni žesnkog; jer svi ste vi jedno u Hristu”. Zbog čega se pojavio Posalnik Mohamed, čije ideje danas komrpomitiju islamisti. Samuel Klemens, poznatiji kao Mark Tven, tvrdio je da „Kada bi Hrist sada bio ovde, postoji nešto što sigurno ne bi bio - hrišćanin!“
Niti ubijenim satiričarima, niti njihovim ubicama nije bila poznata Božja istina. Evo, ako vladate svojim osećanjima zapitajte se kada bi mogli da se vrate u život ubijeni novinari da li bi pristali da budu ubijeni radi njihove "ideje" - prodati više novina, zaraditi više para, popiti više najboljeg francuskog vina, itd. Naravno, kada bio se ubice vratile u život, opet bi pristali da budu ubijeni za svoju ideju, a to je ideja Božje pravde - da svako poštuje moja najdublja osećanja ukoliko njega ne ugrožavaju.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 13:47 27.02.2015

Dačićev stav

Neosporna je činjenica da Zapadni Balkan predstavlja mesto gde se presecaju interesi velikih sila, pre svega Rusije i Amerike, ali i Turske i Bliskog istoka. Rastući pritisak Rusije, uticaj meke moći koja dolazi i posredstvom verskih činilaca nije zanemarljiv. Snažan uticaj Turske, Saudijske Arabije i Emirata kreira specifičnu versko-političku klimu u Bosni i Hercegovini. Jačanje sfere uticaja SAD na prostorima Balkana, locira Srbiju u samu "liniju vatre" kako je to slikovito opisao državni sekretar Džon Keri.


veliki mi je hit kako je Dačke postao naprasno pobožan, a kol'ko pre pet je godina zevao kada su ga kolege vodile i pokazivale mesta Hristovog stradanja. premda, zasad staro Titovo "političko dete" igra pametno - govori i radi sve što Ameri žele da čuju, dobro parira na sednicama EP-a sagovornicima iz HDZ-a, samo, ovi manevri sa Rusima, to mi nije jasno? zar naša Vojska zaista smatra da je pametno, u ovakvim istorijskim okolnostima, da se prave par puta godišnje vojni manevri sa Rusima? shvatam ja da je srce Titove "političke i oficirske dece" locirano tu gde je locirano, ali nisam siguran da je pametno to što Srbija radi. ili je to nekakav izraz srpskog inaćenja, izraz samosvojnosti u momentima kada nas i jedna i druga strana često ponižavaju? Predatore, anyone?

tyson tyson 14:50 27.02.2015

Re: Dačićev stav

samo, ovi manevri sa Rusima, to mi nije jasno? zar naša Vojska zaista smatra da je pametno, u ovakvim istorijskim okolnostima, da se prave par puta godišnje vojni manevri sa Rusima?

Par puta godišnje vojni manevri sa Rusima su dakle izuzetan problem o kome javnost treba da raspravlja.

U međuvremenu:

Čvršće veze Srbije sa NATO
PRISTUPANjEM programu IPAP (Individualni akcioni plan partnerstva) Srbija će vojne i političke odnose sa NATO savezom podići na najviši mogući nivo za zemlju koje nije članica Alijanse.


Prebroj koliko vežbi sa NATO i zemljama-članicama u 2014. godini je navedeno u ovom članku - a to je samo vrh ledenog brega aktivne saradnje sa NATO - a koliko sa Rusijom:

Srbija jača vojne sposobnosti kroz međunarodne vojne vežbe
(...)
Više prošlogodišnjih vežbi uključivalo je vojske Srbije, SAD i NATO-a.
Srbija je jedna od pet zemalja domaćina sedme godišnje Komandno-štabne vežbe podržane računarskim simulacijama, pod nazivom Viking 14, koja je bila fokusirana na saradnju u rešavanju kriza na područjima sukoba.
(...)
Platinasti vuk 14 i Platinasti vuk 15 održani su u bazi Jug u Bujanovcu, na jugu Srbije, 20 kilometara od administrativne linije sa Kosovom, u Kopnenoj zoni bezbednosti.
(...)
Zajedno sa vojnicima zemalja članica NATO i partnerskih zemalja srpski vojnici učestvovali su i u nekoliko drugih vežbi koje je vodila komanda američkih vojnih snaga u Evropi. Zajednička rešenost II i III (Combined Resolve II, III) bile su multinacionalne vežbe koje su vodile Američke oružane snage u Evropi, a uključivale su više hiljada učesnika iz 12 savezničkih i partnerskih zemalja.
Zajednički poduhvat (Combined Endeavour) vežba je Komande Oružanih snaga SAD Evropi koja je okupila 40 zemalja, a bila je fokusirana na testiranje komunikacije i delovanja multinacionalnih snaga na ratištima.

Krivokapić kaže da su srpski vojnici, kroz saradnju sa Programom NATO za vojnu obuku i vežbe, učestvovali u vežbi Regeks 14 u Turskoj i bili posmatrači Anakonde i Trozupca u Poljskoj i Nemačkoj.
(...)
Kada je u pitanju vojna obuka sa susedima, srpski i mađarski vojnici učestvovali su u dve zajedničke vežbe – Susedi 2014 i Gvozdena mačka 2014. Srpske snage takođe su se pridružile Hrvatskoj u održavanju vežbe Zajednički odgovor 2014.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 15:53 27.02.2015

Re: Dačićev stav


meni je pozitivno da Srbija trenira sa NATO-om, jer je to najbrži način da se vojska modernizuje i oslobodi starih jenea doktrinalnih okova. međutim, u OVAKVIM političkim prilikama otpočinjati treninge sa Rusijom deluje kao prst u oko. mislim da mogu biti samo dve stvari - da je srpsko vojničko (pa i državničko, i narodno, što vidimo samo na primerku bloga, koliki broj novinara, političkih radnika, čak i ozbiljne inteligencije je na strani Rusije?) srce sa Rusijom, ili da Srbija ingeniozno ubrzava proces prijema u evropsko-atlantsku Alijansu, treći motiv ne vidim? ili da je to neki od retkih izraza samostalnosti - radićemo nešto što nervira i jedne i druge?
timotije timotije 16:56 27.02.2015

Re: Dačićev stav

samo, ovi manevri sa Rusima, to mi nije jasno? zar naša Vojska zaista smatra da je pametno, u ovakvim istorijskim okolnostima, da se prave par puta godišnje vojni manevri sa Rusima? shvatam ja da je srce Titove "političke i oficirske dece" locirano tu gde je locirano, ali nisam siguran da je pametno to što Srbija radi. ili je to nekakav izraz srpskog inaćenja, izraz samosvojnosti u momentima kada nas i jedna i druga strana često ponižavaju? Predatore, anyone?


Mentalna inercija sazdavana od Kosovkog boja naovamo ne može se izmeniti (u istim uslovima magnetisanom telu potrebno je dva puta duže vreme za razmegnetisanje, ipak smo deo kosomosa), pogotovu što za pravi život, t.j. Ljubav poteban je veliki napor učenje u rad. Ono što je vama u svesti, pa opstajete i pored svega. Zamislite kada bi Jevreji umesto na sadašnjoj teritoriji da se presele da žive na teritoriji današnje Srbije. Neka ostanu Srbi i za njih če imati mesta da rade i žive. Inače, ako bi se zamenili sa Jevrejima od ovakvih Srba, ovih što nisu pobegli na Zapad, ostao bi samo trag. No, barem bi vredeli, pa makar prešli u islam. Evo kako uspešno i danas vode Tursku, imajući u vidu da su to i njihovi geni.
lidiaz lidiaz 21:41 27.02.2015

Re: Dačićev stav

Srđan Fuchs

meni je pozitivno da Srbija trenira sa NATO-om, jer je to najbrži način da se vojska modernizuje i oslobodi starih jenea doktrinalnih okova. međutim, u OVAKVIM političkim prilikama otpočinjati treninge sa Rusijom deluje kao prst u oko. mislim da mogu biti samo dve stvari - da je srpsko vojničko (pa i državničko, i narodno, što vidimo samo na primerku bloga, koliki broj novinara, političkih radnika, čak i ozbiljne inteligencije je na strani Rusije?) srce sa Rusijom, ili da Srbija ingeniozno ubrzava proces prijema u evropsko-atlantsku Alijansu, treći motiv ne vidim? ili da je to neki od retkih izraza samostalnosti - radićemo nešto što nervira i jedne i druge?

Мислиш да тренирамо како најбоље сасути бомбе и осиромашени уранијум на непријатеља.

Штета што ниси био ту док ти се сада покојна тетка тресла од пријатељских бомби. Или кад је тада мала Теа ишчупала дугме мајци са фармерки...
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:42 27.02.2015

Re: Dačićev stav

uuf. de nisam bio? na Straževici, tresao se i sam. nije nato osiromašeni uranijum, ima i pravoslavnih država članica. šta nam Rusija donosi?
alselone alselone 21:46 27.02.2015

Re: Dačićev stav

šta nam Rusija donosi?


100 dukata i kašmirsku maramu čudesnih boja. Dolazi, danas opet zaprosi. Da nas drugom ne daju, ljubavi moooooojaaaaaaa.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:18 28.02.2015

Re: Dačićev stav

Libi i ti ste se našli na raki, a da mi niste javili?!



viš, kako su emocije zeznuta stvar - Leda je zaboravila da sam bio kod njih gajbi, walking in grace and love, dan posle dajrekt hita u Generalštab, i da smo pričali o tome kako smo i mi sami imali dajrekt hit u naselje kada su gađali Straževicu, i da sam tek nakon toga otišao.

nego jedno veoma zanimljivo pitanje mi je palo na pamet, a vi ste naučnici, pa ko veli, možda dobijem znanstveni odgovor - da li ljudi i dalje osećaju, posle toliko vremena, zapravo fizičku bol, kao te noći direktnog pogotka, ili duša, na neki način, nosi sećanje na tu bol?

alselone alselone 10:29 28.02.2015

Re: Dačićev stav

Libi i ti ste se našli na raki, a da mi niste javili?!


Nismo. Mi kad sednemo samo kafu pijemo, nikako da konkretizujemo.
hajkula1 hajkula1 20:15 28.02.2015

Re: Dačićev stav

alselone
šta nam Rusija donosi?


100 dukata i kašmirsku maramu čudesnih boja. Dolazi, danas opet zaprosi. Da nas drugom ne daju, ljubavi moooooojaaaaaaa.



Putin je ponudio pomoć (ne sećam se cifre) i 10 milijardi investicija.
Jasno je rekao da je Rusija zainteresovana za Železaru Smederevo. Zainteresovani su i za zajednički razvoj energetike. Još uvek ih zanima luka na Dunavu (pretakalište, kargo centar...). Rusi kada ulažu, rade domaće firme i maksimalno se koriste domaća oprema, materijal, razna roba.
Da ne pominjem da Rusi vole da potroše, daju bakšiš.
alselone alselone 09:05 01.03.2015

Re: Dačićev stav


Putin je ponudio pomoć (ne sećam se cifre) i 10 milijardi investicija.
Jasno je rekao da je Rusija zainteresovana za Železaru Smederevo. Zainteresovani su i za zajednički razvoj energetike. Još uvek ih zanima luka na Dunavu (pretakalište, kargo centar...). Rusi kada ulažu, rade domaće firme i maksimalno se koriste domaća oprema, materijal, razna roba.
Da ne pominjem da Rusi vole da potroše, daju bakšiš.


Ovo mi zvuci kao potpuno nerealno i idealizovano. Rusi da hoce da razvijaju nasu energetiku placali bi rudnu rentu koliko je normalno i ne bi smo imali najskuplje gorivo u regionu. Za zelezaru mislim da je laz jer je ona prosto neisplativa. Da ikome treba uzeo bi je do sada. Tu nema politike. To vazi i za luku i ostalo.

Je l' imas nekog poznanika da radi u NIS-u? Da pitas kako to razvijaju domacu operemu i preduzeca?
shkval shkval 09:31 01.03.2015

Re: Dačićev stav

rusi placaju onoliko koliko je ugovorom dogovoreno... zasto je tako dogovoreno, pitati onoga ko je prodavao rusima... secam se dobro kad je sojgu bio u srbiji pred kamerama tik pred kupovinu NISa, kad se neko bunio oko cene, pa rekao u kamere ovako nesto: srbija je predlozila ove uslove, mi smo prihvatili, sta se sada bunite?

ako je verovati ovom sajtu, u srbiji nije najskuplje gorivo u regionu:
http://de.globalpetrolprices.com/gasoline_prices
alselone alselone 09:54 01.03.2015

Re: Dačićev stav

ako je verovati ovom sajtu, u srbiji nije najskuplje gorivo u regionu:


U pravu si. Skoro sam isao uBosnu a cuo sam za MK i CG (pogresno). Hvala.
tyson tyson 14:15 27.02.2015

Sukob civilizacija?

Mit. Od početka računanja vremena, pa i pre, na sceni je samo borba za resurse, koji vlasniku omogućavaju lagodniji život. Sve ostalo je nebitno i služi kao korisna scenografija i alat za manipulaciju masama.


Predrag Brajovic Predrag Brajovic 14:58 27.02.2015

Re: Sukob civilizacija?

tyson
Mit. Od početka računanja vremena, pa i pre, na sceni je samo borba za resurse, koji vlasniku omogućavaju lagodniji život. Sve ostalo je nebitno i služi kao korisna scenografija i alat za manipulaciju masama.

:)))))))
До каквих је ресурса стало Калифату? Шта, брину се да ускоро неће имати коме да секу главу?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 16:01 27.02.2015

Re: Sukob civilizacija?

možda samo postavljaju vakuum da im liberalni način života ne dolazi previše blizu? otud Kalifat na severnim granicama, podalje od Arabijskog Kraljevstva.

isto, ne treba smetnuti s uma koliko je tle verskih osećanja pogodno za manipulaciju ličnošću - zapravo, najlakše je manipulisati osobom koja ima versku potrebu a vi to poznajete i još ste lažnjak pride.
tyson tyson 16:14 27.02.2015

Re: Sukob civilizacija?

До каквих је ресурса стало Калифату?

:)))))))
To pitanje treba postaviti onima koji finansijski, logistički, obaveštajno i materijalno potpomažu Islamsku državu.

Istamska država, kao organizacija, je samo alat, isto kao i ideologija kojom se služi da pridobije pristalice.

princi princi 16:26 27.02.2015

Re: Sukob civilizacija?

To pitanje treba postaviti onima koji finansijski, logistički, obaveštajno i materijalno potpomažu Islamsku državu

Da, treba znati malo istoriju pa videti da Saudijska Arabija i nije bas tako stara drzava, jedva nesto vise od 70-80 godina. SA je, zapravo, bila ISIS pre ISISa, samo u jednom drugacijem istorijskom trenutku i kontekstu, kad je trebalo razgradjivati Otomansku imperiju. Tada je i smisljen arapski nacionalizam, simboli, zastave, borba za slobodu i sav taj jazz.

Naravno, taj ISIS nije formiran radi resursa (Englezi su 1938. cak odbili ponudjene izvore nafte, potpuno nesvesni ogromnih kolicina istih) nego radi komadanja Otomanske imperije (ili ravnoteze u svemiru, sto bi neki rekli).
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 17:29 27.02.2015

Re: Sukob civilizacija?

tyson
До каквих је ресурса стало Калифату?

:)))))))
To pitanje treba postaviti onima koji finansijski, logistički, obaveštajno i materijalno potpomažu Islamsku državu.

Мислим, ја само то да не буде забуне: као, Калифат сања о томе да продаје нафту, па се за њу бори, те приче... Мислим да чак и западни најлицимернији свет не би прогутао то да купује нафту из земље у којој лудаци бацају гејеве са кула, одесецају главе и пале живе људе. (Како буде попуштала зависност од арапске нафте, тако ће притисак на Сауди Арабију, и поред њених лобиста, да расте.)

Калифат се бори да буде Калифат.
Отприлике -- gen una sumus, та прича.
Братство свих људи. :)
Goran Vučković Goran Vučković 17:35 27.02.2015

Re: Sukob civilizacija?

Мислим да чак и западни најлицимернији свет не би прогутао то да купује нафту из земље у којој лудаци бацају гејеве са кула, одесецају главе и пале живе људе.

Osim ako ne postanu faktor mira u regionu...
princi princi 17:53 27.02.2015

Re: Sukob civilizacija?

Osim ako ne postanu faktor mira u regionu...

Da, kad si faktor mira onda mozes i odsecati glave (navodno bar jedno giljotiranje dnevno, mada ide i do 15 mesecno) i javno bicevati po trgovima. Samo stavis stiker Saudijska Arabija ispred firme i odjednom se cudo dogodi.

Naravno, kad neko pita prave pokrovitelje "Zasto to tolerisete?" obicno je odgovor sleganje ramenima i konstatacija da "tako oni to rade u tom delu sveta".

Ono sto je meni interesantno je kako te diznijevske hrestomatije, civilizacijske mantre, simbolike, ljijani i ostala lupetanja uvek nadju na spremne i poslusne usi, uvek spremne da upijaju stare/nove price.
Goran Vučković Goran Vučković 17:55 27.02.2015

Re: Sukob civilizacija?

Si gledao Gorko jezero?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 18:57 27.02.2015

Re: Sukob civilizacija?

Goran Vučković
Мислим да чак и западни најлицимернији свет не би прогутао то да купује нафту из земље у којој лудаци бацају гејеве са кула, одесецају главе и пале живе људе.

Osim ako ne postanu faktor mira u regionu...

Да поновим: како буде опадала зависност света од нафте, тако ће и Саудијци да се упристоје. То јест, притисак на њих биће све већи. Реформе у САрабији су већ покренуте, него -- споро иде.

Као и обично, ја сам оптимиста.

A увек има неки Рузвелт, који за каквог диктатора, кад му на њега покажу, 'ладнокрвно и апокрифно каже: "Somoza may be a son of a bitch, but he's our son of a bitch." Па онда и тај Сомоза и тај Рузвелт прођу.
Domazet Domazet 18:57 27.02.2015

Sasvim se slazem...

tyson
Mit. Od početka računanja vremena, pa i pre, na sceni je samo borba za resurse, koji vlasniku omogućavaju lagodniji život. Sve ostalo je nebitno i služi kao korisna scenografija i alat za manipulaciju masama.



... a to sto Brajovic ne kapira da razni ljudi imaju razne ideje o tome sta su resursi koji omogucavaju lagodniji zivot se moze lako objasniti Brajovicevim polozajem na konju.

Uz malu ispravku, nije retka pojava da se ovi 'civilizacijski' sukobi vode ne da bi se prigrabilo sto vise resursa vec da bi se protivniku uskratio pristup istima (vidi pod Libija)...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:23 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

Domazet
... a to sto Brajovic ne kapira da razni ljudi imaju razne ideje o tome sta su resursi koji omogucavaju lagodniji zivot se moze lako objasniti Brajovicevim polozajem na konju.

Па ја кад јашем -- јашем ко год ми се понуди ;-)

Основна идеја Калифата јесте идеолошко ширење: да цео свет буде један велики Калифат. Да људи не буду више у заблуди. Калифаћани желе да нас избаве из нашег огрешења. Дакле, желе нам добро. Мени се свиђа кад ми неко жели добро.

У светлу мултикултурности, поштовања туђих религија и веровања и изједначавања вредности цивилизација (овде има цело друштво за то спремно) -- мислим да нам ништа не фали мало да то пробамо. Па ко остане са свим удовима и главом (а богами, на блогу, има доста кандиодата и за оно бацање са куле), њему лепо. А ко страда -- праведно је страдао, каже наша нова религија.

Ево, Домазете, ти можеш да будеш наш мартир. Награда обећава.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 19:47 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

P.S.
Мада, ако већ неко треба да нас покори, ја бих волео да то буду ови:



Покој ти души, добри наш Мистер Споче, уз твоје речи које никад нећу заборавити: Without followers, evil cannot spread.
tyson tyson 20:01 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

Основна идеја Калифата јесте

Ama jel' ti čuješ šta ti kažem; kalifat je nebitan, jedan istorijski eksces, incident, isto kao i taj islamski fundamentalizam koji je in tek par desetleća i to sa razlogom koji sa sukobom civilizacija nema veze, ali ima sa upravljanjem resursima.


Edit: Kalifat je igračka u rukama njegovih tvoraca i gazdi. Ne zna se samo da li će pre nestati kad se njima - gazdama - učini zgodno da nestane, ili ako se kojim slučajem kalifaćani zaigraju, poveruju u sopstvenu propagandu, pa pomisle da se mogu oteti kontroli i postati neki samostalan faktor.





martin_krpan martin_krpan 20:02 27.02.2015

Re: Sukob civilizacija?

Predrag Brajovic
Goran Vučković
Мислим да чак и западни најлицимернији свет не би прогутао то да купује нафту из земље у којој лудаци бацају гејеве са кула, одесецају главе и пале живе људе.

Osim ako ne postanu faktor mira u regionu...

Да поновим: како буде опадала зависност света од нафте, тако ће и Саудијци да се упристоје. То јест, притисак на њих биће све већи. Реформе у САрабији су већ покренуте, него -- споро иде.


Odlično zapažanje. Od 80-tih se više nafte potroši nego što se proizvede. Skoro sve naftne resurse Saudijska Arabija ima u opticaju dok npr. Rusija i Kanada imaju dosta potencionalne nafte koju je sada skupo vaditi. Prema ovoj potrošnji i prema različitim prognozama, nafte u ovom obliku ima za još 40 godina. I šta SA arabija radi? Pa iz mirkoekonomskog ugla gledajući, SA radi jedinu moguću stvar, a to je usporavanje tehnološkog procesa kontraverznim akcijama radi održavanja cijene nafte, i radi dobijanja vremena da se napravi kakav takav post-naftni razvojni plan i program. Naravno, to je hipoteza, ali treba oblačiti različite cipele.



Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:03 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

tyson
Основна идеја Калифата јесте

Ama jel' ti čuješ šta ti kažem; kalifat je nebitan, jedan istorijski eksces, incident, isto kao i taj islamski fundamentalizam koji je in tek par desetleća i to sa razlogom koji sa sukobom civilizacija nema veze, ali ima sa upravljanjem resursima.

Чиме то Калифат хоће да управља, аман? ;-)
tyson tyson 20:06 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

Чиме то Калифат хоће да управља, аман?

Kalifat je nebitan. Uloga kalifata je da destabilizuje i, idealno, demontira države/režime saveznike Irana i kolateralno Rusije.

A Iran je jedna od zemalja-pretendenata na kontrolu nad resursima Bliskog istoka (koji su resursi u pitanju zaključi sam).




Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:15 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

tyson
Чиме то Калифат хоће да управља, аман?

Kalifat je nebitan. Uloga kalifata je da destabilizuje i idealno demontira države/režime saveznike Irana i kolateralno Rusije.

A Iran je jedna od zemalja-pretendenata na kontrolu nad resursima Bliskog istoka (koji su resursi u pitanju zaključi sam).

Душо моја, ова ти завереничка теорија још забавније звучи него оне Омегине јудејске-масонке лудорије.
tyson tyson 20:29 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

Душо моја, ова ти завереничка теорија још забавније звучи него оне Омегине јудејске-масонке лудорије.

Naivan si.

Tvorci kalifata i ID samo eksploatišu takođe veštački indukovan trend islamskog radikalizma, za mobilizaciju masa i kanalisanje nezadovoljstva.

Ko pomaže ID i kalifat u organizacionom, logističkom, finansijskom, informacionom smislu, koje zemlje?

Znaš li da, na primer, Izrael pruža logističku podršku islamskim ekstremistima u Siriji, uključujući i lečenje njihovih ranjenika? Kaže zaverenički izveštaj posmatrača UN sa sirijsko-izraelske granice.

Kad prestane da ispunjava svoju svrhu ili postane veći teret no što je koristan, kalifat će nestati jednako brzo kao što je i nastao.

alselone alselone 20:38 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

Душо моја, ова ти завереничка теорија још забавније звучи него оне Омегине јудејске-масонке лудорије.


Načitan si čovek, znaš koliko je različitih zavera bilo kroz istoriju. Zašto misliš da u današnjem svetu nema ni jedne i da su stvari baš onakve kakvim ih mediji predstavljaju i jednostavne?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 20:59 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

завере кинта-лобија, нема то везе са религијом.
omega68 omega68 21:00 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

Омегине

Јебо те он
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:07 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

tyson


Znaš li da, na primer, Izrael pruža logističku podršku islamskim ekstremistima u Siriji, uključujući i lečenje njihovih ranjenika? Kaže zaverenički izveštaj posmatrača UN sa sirijsko-izraelske granice.

Kad prestane da ispunjava svoju svrhu ili postane veći teret no što je koristan, kalifat će nestati jednako brzo kao što je i nastao.



kako se ne promuva vest da lečimo i njihove civile nikad u Srbiji, kao da Kurir Info distribuira sve vesti? <_<

i ti bi pomagao rebelsima da si naš političar, u vladi, i to svejedno da l' bi bio Bibijev ili Hercogov, u pitanju je opstanak zemlje. ej, da, možda iznenadi DS kod nas na izborima te dobijemo Bibija!
omega68 omega68 21:10 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

Naivan si.

Načitan si čovek

Хм, ово се логично уклапа - начитани су обично и најнаивнији...
Мада, он није ни мало наиван, он савршено спинује за своју браћу што малтеришу.
А ипак, по садржају, слутим да је тек приправник, шегрт текорећи.
Тако предвидив ток: комунистички профитер - антиратни профитер - глобалистички профитер.
(Профит је најмањи заједнички садржалац, увек)
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:11 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

Omega, koliko si još daleko od granice da izjednačiš sve bankare na svetu sa damned Jews?
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:22 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

alselone
Душо моја, ова ти завереничка теорија још забавније звучи него оне Омегине јудејске-масонке лудорије.


Načitan si čovek, znaš koliko je različitih zavera bilo kroz istoriju. Zašto misliš da u današnjem svetu nema ni jedne i da su stvari baš onakve kakvim ih mediji predstavljaju i jednostavne?

Морам признати да верујем да је инфатилно уверење које све историјске процесе сагледава као резултанте завера и организације. То је и увреда за мноштво револуција и "самохраних" догађања. Један Че, Тито, Кастро -- они су већим делом историјски сирочићи. Оно што знам (будући да је мој отац био међу њима), партизани су, у једном трену, били група вагабунда, не више од хиљаде-две, раштрканих по босанским шумама. Чета добрих шумара с куцама могла је да их почисти. Само их је њихова истрајност и храброст одржала, не никакви Стаљини или Амери. Дакле, у једном трену, по тим босанским шумама, клацкала се наша историја. И расклацкала на једну страну.

Друго -- и ово ми је необично -- одакле ти то да ја мислим da u današnjem svetu nema ni jedne завере i da su stvari baš onakve kakvim ih mediji predstavljaju i jednostavne? Како ти тако нешто пада на памет? Мислим, ја то нигде овде, ни пре а ни сада, нисам рекао, па ми није јасно којом си логиком дошао до тог закључка? То је нека нелогична логика?

Треће, овакве теорије свезавере све нас посматрају као пасивне трпиоце историје, коју нам неко други "наноси". То је једна беспомоћна и непаметна позиција.

Како год, за све идеје човек мора да има неко утемељење. Не успева ме да видим како Тајсонови ставови, осим уобичајених мамбо-џамбо теорија свезавере, имају икакво чврсто утемељење.

А да је свет поган, поган је... Свако гледа понешто да ушићари.
Јебига, правда је на небу.
И уживање.
Међу оним девицама?
omega68 omega68 21:27 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

@Срџан
опусти се, што си стално напет?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:28 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

eve jedne lepe vesti od nas

Jordan and Israel signed a deal on Thursday to build a pipeline to link the Red Sea with the shrinking Dead Sea and combat regional water shortages. The official Petra news agency said that the agreement signed in the Jordanian capital, Amman, would set in motion the implementation of the first phase of a long-awaited project.


ja sam ovo preneo i Hrvatima i Srbima, mislim da nam ponestaje vode na Bl. Istoku, i Hrvati mi deluju ozbiljnije da će napraviti neki posao od toga.
tyson tyson 21:28 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

kako se ne promuva vest da lečimo i njihove civile nikad u Srbiji, kao da Kurir Info distribuira sve vesti?

To nije bitno za ovu raspravu.


alselone alselone 21:29 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

Морам признати да верујем да је инфатилно уверење које све историјске процесе сагледава као резултанте завера и организације.


A ja mislim da je naivno ono koje ga sagledava uopsteno i iz raznih "saopstenja". Na primer, ja mislim da je prvi svetski rat poceo kao zavera a ti bi, da se danas to desava, pretpostavljam pricao kako se desava zbog atentata jer je takvo saopstenje K und K.

одакле ти то да ја мислим da u današnjem svetu nema ni jedne завере i da su stvari baš onakve kakvim ih mediji predstavljaju i jednostavne?

To citam u tvojim komentarima. Kad god ti neko napise nesto kao sada Tajson, nesto u fazonu malo kompleksnije i duplje od povrsine koju vidimo, ti to proglasis za zaveru i ismejes, kao da se prica o Teslinom oruzju ili Ancient aliens.

Треће, овакве теорије свезавере све нас посматрају као пасивне трпиоце историје, коју нам неко други "наноси". То је једна беспомоћна и непаметна позиција.

Tako nekako. Masu neko nosi i masi nanosi dogadjaje. To ti je na primer bombardovanje Avganistana i Iraka posto su Saudijci srusili kule u NY. Masa je okrenuta prema dve druge drzave. Takvih primera ima koliko hoces. I sta smo mi bili nego pasivni trpioci? Jesmo mogli nesto da promenimo? Je l menjamo sada u Ukrajini ili se desava kako 10 ljudi odlucuje?


Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:30 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

mene čudi recimo jedan Mike, ozbiljan um, da i on potpada pod te medijske uticaje, i da je otišao naljevo, iako to smatra za slabost intelekta.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:35 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

tyson

To nije bitno za ovu raspravu.




mislim da jeste ipak bitno, pošto daje širi odnos prema činjenicama.
omega68 omega68 21:38 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

Срђане, како је право име Ал-Багдадију?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:38 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

omega68
@Срџан
опусти се, што си стално напет?


Serhan, tako me Palestinci zovu.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:39 27.02.2015

ne sećam se sada

omega68
Срђане, како је право име Ал-Багдадију?

utefterio sam negde na nekom blogu, šo?

nadam se da nije moše kojen?
tyson tyson 21:39 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

Морам признати да верујем да је инфатилно уверење које све историјске процесе сагледава као резултанте завера и организације.

To niko nije rekao.

A zavere i organizacija nisu tema ove rasprave, već pokretački motivi i ciljevi: kontrola nad resursima zarad lagodnijeg života (a ne nekakav uskob civilizacija).

Један Че, Тито, Кастро -- они су већим делом историјски сирочићи.

Nije tačno. Naivan si.

Оно што знам (будући да је мој отац био међу њима), партизани су, у једном трену, били група вагабунда, не више од хиљаде-две, раштрканих по босанским шумама. Само их је њихова истрајност и храброст одржала, не никакви Стаљини или Амери. Дакле, у једном трену, по тим босанским шумама, клацкала се наша историја. И расклацкала на једну страну.

Da, naravno, i glupavo bi bilo očekivati da se nad svakim događajem u jednom pokrenutom procesu ima apsolutna kontrola. ALI pojava tih partizana i ishod njihove borbe sve su samo ne samoindukovana pojava kontrolisana samo od neposrednih učesnika u bosanskim planinama.

Isto važi i za skoro sve revolucije i kontrarevolucije od Drugog svetskog rata na ovamo.

I sve one su samo kockica u večitoj borbi za kontrolu nad resursima.

Kao na primer i sukob dva plemena negde u Puntlendu, Kalahariju ili na Bugenvilu koji svetska štampa uopšte i ne zapazi, isto koliko i na primer genocid u Ruandi gde su veliki svetski igrači (osim Francuske) odigrali relativno marginalnu ulogu - i to je samo, kad se otrese sve što je kao maska na površini, borba za kontrolu nad resursima zarad boljeg života (voda, trava, životinje, minerali, rude, štagod)

A ID i Kalifat su, uzgred, školski primer onoga što zoveš zaverama.


tyson tyson 21:40 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

mene čudi recimo jedan Mike, ozbiljan um, da i on potpada pod te medijske uticaje, i da je otišao naljevo, iako to smatra za slabost intelekta.

Objasni molim te konkretnije, šta te tačno buni...?


tyson tyson 21:44 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

mislim da jeste ipak bitno, pošto daje širi odnos prema činjenicama.

Nije bitno, jer pomoć civilima je human potez i teško se odbija, dočim je aktivna pomoć radikalnim islamistima čin svesnog izbora a ne nužda, i baca dodatnu svetlost na tezu koja se plasira u medijima borbe dobra i zla, islama i zapadne civilizacije, i Izraela kao ultimativnog neprijatelja radikalnog islama.

A i dovodi u sumnju tezu o sukobu civilizacija, uzgred rečeno.


omega68 omega68 21:45 27.02.2015

Re: ne sećam se sada

nadam se da nije moše kojen?

Вруће, распитај се
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:45 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

alselone
I sta smo mi bili nego pasivni trpioci? Jesmo mogli nesto da promenimo? Je l menjamo sada u Ukrajini ili se desava kako 10 ljudi odlucuje?

Хајде да оставимм све друго по страни, што си написао, али -- ово ми је невероватно.
Да ти заиста верујеш у то... Како смо ми били као боб који се спушта низ стазу, где само је променљива брзина његовог спуштања, не и његово исходиште.

Мени је помало тужно кад видим да људи овако сагледавају ствари.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:48 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

tyson
A ID i Kalifat su, uzgred, školski primer onoga što zoveš zaverama

Наћулио сам уши и пажљиво слушам.
Дај податке и чињенице.
Спреман сам да променим веру.
Дакле, чекам...
alselone alselone 21:50 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

Да ти заиста верујеш у то... Како смо ми били као боб који се спушта низ стазу, где само је променљива брзина његовог спуштања, не и његово исходиште.


Da, ja verujem da o sudbini Ukrajine odlucuju najmanje Ukrajinci, da odlucuju par ljudi u Nemackoj, Rusiji, Americi, Engleskoj i mozda Francuskoj. Previse je ozbiljna stvar da bi se puno ljudi pitalo. Nikad se ne pita puno ljudi za najvaznije stvari. I u firmama od 100, 200 hiljada ljudi za najvaznije stvari se pita par njih, a ponekad i samo jedan.

Ne kapiram najbolje paralelu sa bobom ali cu pokusati. I ishodiste se menja, naravno. O ishodistu ukrajine se pricalo pre par dana. Bilo ih je troje tamo, na tom planiranju ishodista (bilo ih je zapravo vise ali troje je pricalo).
Domazet Domazet 21:55 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

tyson
Kad prestane da ispunjava svoju svrhu ili postane veći teret no što je koristan, kalifat će nestati jednako brzo kao što je i nastao.


Nisam bas sasvim siguran, previse je klinaca kojima se zivotni izbor sveo na to da ili prave Nike Patike ili da ih nose kao deo uniforme
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 21:59 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

alselone
Ne kapiram najbolje paralelu sa bobom ali cu pokusati. I ishodiste se menja, naravno. O ishodistu ukrajine se pricalo pre par dana. Bilo ih je troje tamo, na tom planiranju ishodista (bilo ih je zapravo vise ali troje je pricalo).

Да, у једном трену заиста се историјски процес уме свести на двоје-троје људи који учествују у његовом распетљавању. Али -- то није нужност. Да је Србија кренула, при распаду СФРЈ, међу првима ка истинској демократизацији, да Албанци током осамдесетих нису избачени из политичких процеса у њој, да је крајем деведесетих превладала рационалност избора и увиђање чињенице да је стварање независног Косова нужност -- све би данас било другачије.

Мислим, имали смо скоро прилике гледати шкотски референдум: цела нација учествовала је у гурању скретнице на једну или другу страну. Сви. Процес није био сведен на њих двоје или троје. Наравно, гурали су се, кроз различите канале, различити интереси, али нису о исходу историјског процеса одлучивали само њих двоје или троје.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:03 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

- i to je samo, kad se otrese sve što je kao maska na površini, borba za kontrolu nad resursima zarad boljeg života (voda, trava, životinje, minerali, rude, štagod)

Ово ми је занимљиво; за шта се бори калифат?
Мислим, осим за своје постојање, за шта то конкретно, који ресурс?
Domazet Domazet 22:04 27.02.2015

Ko sam ja da ti...

Па ја кад јашем -- јашем ко год ми се понуди ;-)


...kazem da vec duze vreme uglavnom jases samog sebe Otuda valjda i cudan polozaj

Nego nisam hteo o tome. Ovi sto vode ISIS ce ziveti sve bolje sa porastom broja sledbenika. Tako da su za njih ljudi resursi. Pri cemu im je filozofija iskoriscavanja resursa prilicno ekoloska. Gledaju na ljude kao na obnovljive resurse. Trose resurse sa isljucivim ciljem da proizvedu nove...
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 22:09 27.02.2015

Re: Ko sam ja da ti...

Domazet
Ovi sto vode ISIS ce ziveti sve bolje sa porastom broja sledbenika.

:)))))))
Боље???
Шта, купиће џип? Вилу? Или -- има да оду на скијање у Аспен???
:))))))))

Колико је ово дубоко неразумевање мотива људи који су створили и воде Калифат.
Domazet Domazet 22:16 27.02.2015

Ne po tvojim merilima...

Predrag Brajovic
Domazet
Ovi sto vode ISIS ce ziveti sve bolje sa porastom broja sledbenika.

:)))))))
Боље???
Шта, купиће џип? Вилу? Или -- има да оду на скијање у Аспен???
:))))))))

Колико је ово дубоко неразумевање мотива људи који су створили и воде Калифат.

...nesreco matora. Po njihovim. Da li je moguce da te je mrzovolja toliko ogranicila? Nisi mi delovao kao neko kome su dzip, vila i Aspen bili glavna merila dobrog zivota.
marco_de.manccini marco_de.manccini 22:37 27.02.2015

Re: Sukob civilizacija?

Od 80-tih se više nafte potroši nego što se proizvede.

Волео бих да знам како ово ради? Кажем мојим колима, чуј, хајде молим те вози сад, хитно ми је, а ја ћу за неку годину, кад се тек произведе нафта коју ћеш сад да потрошиш, да ти успем до врха.
tyson tyson 23:36 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

Ово ми је занимљиво; за шта се бори калифат?
Мислим, осим за своје постојање, за шта то конкретно, који ресурс?

Pa šta ti misliš, za šta se bori kalifat?

I opet ti kažem, kalifat kao pojava je istorijski nebitan, na nivou incidenta, fenomena. To što oni koji veruju u njega i bore se za njega imaju revolucionarnog zanosa je nebitno - t.j. može biti bitno tek ako izmakne kontroli.

Kalifat se bori za ono za šta se bore oni koji su mu omogućili da nastane i koji ga održavaju u životu. Odakle pare, odakle oružje, gde su im i dan-danas centri za obuku, prikupljanje ljudstva, zaliha? Gde se leče ranjenici? Kako stižu do njih one desetine hiljada dobrovoljaca iz celog sveta o kojima bruji zapadna štampa?

Šta će kalifatu teritorija?

Na koju stranu bi da se širi a na koju im ne pada na pamet da idu?
tyson tyson 23:38 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

Nisam bas sasvim siguran, previse je klinaca kojima se zivotni izbor sveo na to da ili prave Nike Patike ili da ih nose kao deo uniforme

Radikalni islam kao pokretačka ideja neće tako lako nestati, ali kalifat kao tvorevina može da se ukine za, recimo, brat-bratu mesec dana. Karikiram, ali razumeš poentu.


tyson tyson 23:41 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

Наћулио сам уши и пажљиво слушам.
Дај податке и чињенице.
Спреман сам да променим веру.
Дакле, чекам...

Vidim da si ovih dana baš narajcan da se svađaš a ja, iako sa takvima po definiciji volim da ukrštam rogove, nisam ovih dana raspoložen. Ti veruj u šta god hoćeš. Naivan. Super.

Ako bi da vodiš raspravu - bujrum; ako ne, zaobiđi me ovih dana molim te i nađi nekog drugog za ta izdrkavanja*.


Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:42 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

Kalifat se bori za ono za šta se bore oni koji su mu omogućili da nastane i koji ga održavaju u životu.
...
Na koju stranu bi da se širi a na koju im ne pada na pamet da idu?

За шта се bore oni koji su mu omogućili da nastane i koji ga održavaju u životu?
И на koju stranu bi da se širi a na koju im ne pada na pamet da idu?


Ја не видим и не разумем (да не видим и не разумем само то, живот би ми био лакши, него целе галаксије не видим). А спреман сам да поверујем.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 23:45 27.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

tyson
Наћулио сам уши и пажљиво слушам.
Дај податке и чињенице.
Спреман сам да променим веру.
Дакле, чекам...

Vidim da si ovih dana baš narajcan da se svađaš a ja, iako sa takvima po definiciji volim da ukrštam rogove, nisam ovih dana raspoložen. Ti veruj u šta god hoćeš. Naivan. Super.

Ako bi da vodiš raspravu - bujrum; ako ne, zaobiđi me ovih dana molim te i nađi nekog drugog za ta izdrkavanja*.

Дакле, ништа. Скали и Молдер одоше на спавање... Штета.
(У истом кревету?)
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:01 28.02.2015

Re: Sukob civilizacija?

marco_de.manccini
Od 80-tih se više nafte potroši nego što se proizvede.

Волео бих да знам како ово ради? Кажем мојим колима, чуј, хајде молим те вози сад, хитно ми је, а ја ћу за неку годину, кад се тек произведе нафта коју ћеш сад да потрошиш, да ти успем до врха.




Čoveče, uvek volim da čujem dobru teoriju zavere, ali ovo je ipak malo previše.

gavrilo1 gavrilo1 00:08 28.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

Predrag Brajovic
- i to je samo, kad se otrese sve što je kao maska na površini, borba za kontrolu nad resursima zarad boljeg života (voda, trava, životinje, minerali, rude, štagod)

Ово ми је занимљиво; за шта се бори калифат?
Мислим, осим за своје постојање, за шта то конкретно, који ресурс?


Evo ja cu ti odgovoriti ali mi neces verovati, mislices da sam lud.

Postoje zakoni Univerzuma, njima je sve uredjeno, uzrok-posledica, mnogi naucnici su osetili te zakone, njihovo postojanje ali ih nisu uspeli uhvatiti formulama, ubaciti ih u nase zemaljske zakone.
Tesla je isto osetio te zakone.
Postoje ljudi na planeti koji generacijama vladaju kroz te zakone, koriste se neznanjem drugih ljudi koji ne znaju te zakone.Ti zakoni su kroz razne pouke utkani u sve religije ali ih vernici ne razumeju.To je namerno tako napravljeno od onih koji vladaju.
Pogresno tumacenje tih pouka i delovanje po njima cini to da radis protiv tih zakona i bivas kaznjen.
I ti i generacije tvog naroda posle tebe.
Zvuci kao dobar scenario za film, zar ne?
Evo ti jos,
Ceo bankarski sistem, sve je uredjeno kroz te zakone od onih koji su prvi za njih saznali.
Te kamate, investicije i stosta, sve to je savrseno uklopljeno u te zakone stvaranja.
Cik nek proba grcka ne vratiti tih 300 milijardi ili koliko vec, mora, znaju to ti koji su na vlasti, to je sve predstava.
Sve je napravljeno da robujes, prosto nametnuto je tako u startu, samo jedan nacin postoji da sve to urusis za jedan dan sve moze da se rusi kao kula od karata.
Sad se ti pitas koja je poenta toga svega.
Covek ima nekakvu dusu, e vidis ti zakoni deluju na nju.
I ta dusa ima neki cilj, zali proci kroz te zakone.I moze to ali mora da pati covek na zemlji, pati zato sto su oni koji vladaju tako postavili sve coveku.
Covek ne mora patiti da bi prosla dusa.

Vidi, Islam se nije menjao od nastanka, jedina religija koja ima pisane neizmenjene reci onoga ko je osnovao Islam
A taj koji je osnovao Islam znao je za te zakone.
Borci islamske drzave znaju da se bore za pravu stvar ali ne znaju da se bore protiv zakona i izgubice ako ne shvate da se ceo sistem moze srusiti samo kroz zakone po kojima je sve stvoreno.
I kada se to uradi na planeti vise nece vladati oni koji vladaju hiljadama godina, mi ih kunemo zbog nepravde ali oni i dalje opstaju jer znaju zakone, zato i zive lagodno.
Ali tu je i klopka, sad mogu da je vide.

Dosta...za dijagnozu
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:09 28.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

Шта хоћу да кажем:


Ово је слика Калифата.
Оно сиво је наша будућа домовина. Њено језгро које расте.
Све остале боје ознака су да ту територију контролишу различите наоружане формације, набрајам их -- ирачка влада, сиријска влада, сиријски побуњеници, сиријско-либијска Ал Каида, сиријски Курди, ирачки Курди.

Срећом, сазнали смо да се цела ствар одиграва по некаквим плановима и правим адептима разумљивом реду. Сазнали да пред нама није тотални хаос и војно-религијски-идеолошки-политички куплерај, већ уређени свет тајних планова и остварења.

Умирен овим сазнањем, одлазим на спавање.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 00:14 28.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

gavrilo1
Predrag Brajovic
- i to je samo, kad se otrese sve što je kao maska na površini, borba za kontrolu nad resursima zarad boljeg života (voda, trava, životinje, minerali, rude, štagod)

Ово ми је занимљиво; за шта се бори калифат?
Мислим, осим за своје постојање, за шта то конкретно, који ресурс?


Evo ja cu ti odgovoriti ali mi neces verovati, mislices da sam lud.

Postoje zakoni Univerzuma, njima je sve uredjeno, uzrok-posledica, mnogi naucnici su osetili te zakone, njihovo postojanje ali ih nisu uspeli uhvatiti formulama, ubaciti ih u nase zemaljske zakone.
Tesla je isto osetio te zakone.
Postoje ljudi na planeti koji generacijama vladaju kroz te zakone, koriste se neznanjem drugih ljudi koji ne znaju te zakone.Ti zakoni su kroz razne pouke utkani u sve religije ali ih vernici ne razumeju.To je namerno tako napravljeno od onih koji vladaju.
Pogresno tumacenje tih pouka i delovanje po njima cini to da radis protiv tih zakona i bivas kaznjen.
I ti i generacije tvog naroda posle tebe.
Zvuci kao dobar scenario za film, zar ne?
Evo ti jos,
Ceo bankarski sistem, sve je uredjeno kroz te zakone od onih koji su prvi za njih saznali.
Te kamate, investicije i stosta, sve to je savrseno uklopljeno u te zakone stvaranja.
Cik nek proba grcka ne vratiti tih 300 milijardi ili koliko vec, mora, znaju to ti koji su na vlasti, to je sve predstava.
Sve je napravljeno da robujes, prosto nametnuto je tako u startu, samo jedan nacin postoji da sve to urusis za jedan dan sve moze da se rusi kao kula od karata.
Sad se ti pitas koja je poenta toga svega.
Covek ima nekakvu dusu, e vidis ti zakoni deluju na nju.
I ta dusa ima neki cilj, zali proci kroz te zakone.I moze to ali mora da pati covek na zemlji, pati zato sto su oni koji vladaju tako postavili sve coveku.
Dusa ne mora patiti da bi prosla.

Vidi, Islam se nije menjao od nastanka, jedina religija koja ima pisane neizmenjene reci onoga ko je osnovao Islam
A taj koji je osnovao Islam znao je za te zakone.
Borci islamske drzave znaju da se bore za pravu stvar ali ne znaju da se bore protiv zakona i izgubice ako ne shvate da se ceo sistem moze srusiti samo kroz zakone po kojima je sve stvoreno.
I kada se to uradi na planeti vise nece vladati oni koji vladaju hiljadama godina, mi ih kunemo zbog nepravde ali oni i dalje opstaju jer znaju zakone, zato i zive lagodno.
Ali tu je i klopka, sad mogu da je vide.

Dosta...za dijagnozu

Гавро, друже, ова твоја прича звучи убедљивије од Тајсонове.
Ето.
tyson tyson 01:54 28.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

Дакле, ништа. Скали и Молдер одоше на спавање... Штета.

Kad naučiš da razgovaraš javi se. Do tada, idi loži ove što se pecaju ta te tvoje klinačke fazone.


Predrag Brajovic Predrag Brajovic 02:18 28.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

tyson
Дакле, ништа. Скали и Молдер одоше на спавање... Штета.

Kad naučiš da razgovaraš javi se. Do tada, idi loži ove što se pecaju ta te tvoje klinačke fazone.

Онда, може се десити да, из твоје перспективе, никад не научим да разговарам.
Нисам ја сад бог зна како био нељубазан или безобразан, већ сам само тражио утемељења тих фантастичних прича које испредаш. Нисам га добио. И ту се, заиста, међу озбиљним људима разговор окончава. Остану само клиначки фазони и бајке..
b92fmember b92fmember 02:19 28.02.2015

Re: Sukob civilizacija?

To pitanje treba postaviti onima koji finansijski, logistički, obaveštajno i materijalno potpomažu Islamsku državu.


Misliš na Toyotu?

Ja sam ubeđen da je ISIS Toyotin marketinški trik koji je pošao napoko
blogovatelj blogovatelj 03:23 28.02.2015

Re: Sasvim se slazem...

И на koju stranu bi da se širi a na koju im ne pada na pamet da idu?


Ajd Brajoviću, šta se praviš blesav. Pa napravili su ih zato da bi se rokali po Siriji, jedinoj zemlji van Sovjetskog Saveza u kojoj Rusi imaju vojnu bazu. Jednu, jedinu.
Najpre su im smestili šatro širok front kao kontru sirijskoj vlasti, od drugosirijanaca do verskih fanatika, sve skupa. Pošto je takav mutant bio neodrživ, došlo je do pregrupisavanja snaga i ideologija. Ko je sve u rašomonu pregrupisavanja učestvovao veoma je kompleksno pitanje, a ja nisam Omega da bih imao odgovor na vrhunske svetske tajne. Ali sam svestan da su zakulisne radnje u tom delu sveta brojne i podle i ko god može tu mulja koliko god može, ne bi li naterao vodu na svoju vodenicu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana