Muzika

kroki o pregovaračkim pozicijama

antioksidant RSS / 03.02.2015. u 16:16

kad nešto prodajete onda pregovarate. kad pregovarate verovatno nećete dobiti sve što ste tražili na početku. stoga nije loše tražiti više. ali nije to baš pravilo koje je potpuno nepromenjivo. postoje različite pregovaračke taktike pa jedna od njih može i biti "ja to moram prodati i prodaću ga samo pod ovim uslovima i samo tom jenom kupcu" samo je pitanje koliko je ona smislena?

hajde da zamislimo sledeću situaciju: imate nešto baš veliko što vam baš pravi gubitke ali vam baš treba. ne da ga imate već da postoji. na primer imate čeličanu. ne umete da je vodite i košta vas stotinama miliona dolara ali vam je potrebna jer znatno olakšava kakvu takvu industrijsku proizvodnju. nije vaš problem tih nekoliko hiljada radnika tamo već što ako čeličana radi onda postoji mogućnost da se neko što pravi nešto lakše dogovori kakav mu tačno čelik treba nego da ga kupuje u slovačkoj na primer. otprilike tako.

i sad hoćete tu čeličanu da prodate. cilj vam je dakle da ona nastavi da radi, ne samo da dobijete neki novac za nju i to je vrlo važna stavka u budućim pregovorima. potencijalni kupac naravno ima neke svoje interese a mogli bi se svesti na "dobiti što više za što manje".

zamislimo sad da vi prodajete ovu izmišljenu čeličanu. sretnete jednog od najvećih svetskih proizvođača čelika (na primer u londri) i vi se dogovorite da je on kupi. onako uopšteno. naravno kažete mu "dobićete najbolje uslove na svetu. šta god da vam neko obeća dođite, ja ću dati više".

lepo.

sledeći korak je naravno da raspišete tender za prodaju čeličane. zašto tender? zar se vi već niste sve dogovorili, zar niste rekli da dajete najviše? pa u principu jeste i to je svima poznato (rekli ste to dovoljno puta) ali postoji formalnost zvana "zakon". zbog nje moraće se ispoštovati ta neka procedura, kao neko pošalje kovertu, pa neko kao čita šta je u njima, pa se kao izabere najpovoljniji pa se onda pregovara.

formalnost.

naravno, postavlja se pitanje koliko vremena, energije, para... potrošiti u animiranje potencijalnih kupaca da se jave na taj tender? sve to imajući u vidu da ste se već videli sa jednim od najvećih na svetu i da ste pričali.

na tenderu njegova ponuda (naravno) bude najbolja i sad ostaje da se pregovara o detaljima: šta sa zaposlenima, šta sa dugom (na primer 500 miliona), šta sa zalihama koksa i rude (na primer 100 miliona), pa garancije da će proizvodnja biti nastavljena bar neko vreme sve tako neke sitnice.

a pregovarate vi (koji ste se već dokazali i svi vam kažu da ste najbolji i imate podršku i krivo rame od silnog tapšanja) i još neki ljudi koje ste lično birali (neki od njih potpuno bez iskustva u prodaji bilo čega vrednijeg od džaka krompira ali oni su pak ministri po vašem izboru). šta se tačno može desiti loše? jer jedna strana (vi) više nema opcija za povlačenje (nema drugih investitora) a kupac je tu da zaradi naravno (pa može tražiti i dokapitalizaciju onog što bi da kupi) a opcije povlačenja iz dogovora ga koštaju... pa recimo, zanemarljivo manje.

kakav je tačno opis sadašnje pregovaračke pozicije? moglo bi se reći da se u ovoj poziciji jedna strana potpuno otvorila. takoreći skinula gaće i...


napomena: sve je ovo (naravno) izmišljeno i svaka sličnost sa realnim događajima je slučajna. a i to da li ima nekih sličnosti je neutvrdivo jer sumnjam da će neko skorije javnosti prezentovati detalje ugovora.



Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 16:17 03.02.2015

негативни тастер

stefan.hauzer stefan.hauzer 14:19 04.02.2015

Re: негативни тастер

samo šona rajdera, intravenozno

Sepulturero Sepulturero 18:21 03.02.2015

Монти Пајтон

Овај наслов сасвим довољан као коментар али ја се додатно питам шта ће Есмарку та жељезара. Ако се Јуесстилу није више исплатила што шеф Есмарка врло добро зна јер је био финансијски директор.

Да ли се ради о преузимању луке Смедерево која је, чини ми се, део пакета? Неки геополитички разлози?
rade.radumilo rade.radumilo 19:39 03.02.2015

Re: Монти Пајтон

али ја се додатно питам шта ће Есмарку та жељезара. Ако се Јуесстилу није више исплатила што шеф Есмарка врло добро зна јер је био финансијски директор


To je zapravo pitanje: Zašto se uopšte I prodaje. Odgovor je naravno propaganda. Iz budžeta za marketing su spremljene pare za subvencije, država će preuzeti dugove, a Esmark bi mogao tih 100 miliona eur sirovine da lepo preradi, proda, taman da obrne capital I za jedno 3 godine proda železaru nazad Srbiji za 1 USD. Naravno sa novim dugovima, koje će država preuzeti tom kupovinom i što je najvažnije: posle izbora.

nim_opet nim_opet 18:48 03.02.2015

Sve je ovo lepo

ali, kroki polazi od toga da su obe strane racionalne, tj, da obe imaju za cilj maksimizaciju dobiti. Kupac izgleda da ima, a prodavac dobit izgleda ne shvata u sirem smislu svoje uloge (npr. odgovornog za dugorocno odrzivo stanje privrede itd.) vec u nesto uzem (npr. do sledecih izbora i ako jos nesto kapne). Tako postavljeno, pozicija sa skinutim gacam zvuci sasvim logicno.
violina violina 19:16 03.02.2015

David&Golijat

kroki o pregovaračkim pozicijama


U pregovorima samo jedan ima poziciju, drugi je u ritama, pregovaračka pozicija kralja i prosjaka, možda, ili tako nekako.



Čim se dogovore, povećaće se krađa poklopaca od šahtova, neiscrpna obnovljiva sirovinska baza.
antioksidant antioksidant 20:33 03.02.2015

Re: David&Golijat

pregovaračka pozicija kralja i prosjaka,

prosjak je mogao svoju poziciju da malo ojaca da je vise investitora doslo na tender, ali za to je trebalo malo animirati, ne unapred davati izjave za unutrasnju upotrebu da je stvar resena. ako je resena zasto bi neko ozbiljan ko nije deo resenja slao svoju ponudu?
e sad idu "pregovori" sa onim sa kojim je nas pregovarac sve resio. par puta su ga potapsali po ramenu, rekli da mu se dive i on je poverovao da zna sta radi.
jbga
libkonz libkonz 22:14 03.02.2015

Re: David&Golijat

potapsali po ramenu

To tapšanje po ramenu će da nas rasturi, kao i ugošćavanje u svojoj kući, dok se sa drugima nalaziš u kancelariji.
violina violina 22:35 03.02.2015

Re: David&Golijat

To tapšanje po ramenu će da nas rasturi,


Nas hoće, bez njega, on ima dva putića, za sebe i Srbiju, na putu izabranom za sebe, zabranjen saobraćaj, nanosi se peti sloj asfalta, Srbija će za sada turskom kaldrmom.
hajkula1 hajkula1 11:29 04.02.2015

Re: David&Golijat

violina
kroki o pregovaračkim pozicijama


U pregovorima samo jedan ima poziciju, drugi je u ritama, pregovaračka pozicija kralja i prosjaka, možda, ili tako nekako.



Čim se dogovore, povećaće se krađa poklopaca od šahtova, neiscrpna obnovljiva sirovinska baza.



Napraviću neku zamku u tom slučaju, pa šta bude. (Najveći problem mi je doprema novog poklopca.)
zilikaka zilikaka 20:12 03.02.2015

Ček, ček

Ne čudi mene više ništa, al ja mi objasni šta je pisalo u tenderskoj dokumentaciji, ako znaš

Šta smo mi zapravo prodavali? Ili kupovali?
antioksidant antioksidant 20:27 03.02.2015

Re: Ček, ček

Šta smo mi zapravo prodavali?

mislis u ovom zamisljenom primeru?
80% celicane ociscene od dugova na dan 31.12.2014
+ sta se jos ispregovara
zilikaka zilikaka 20:34 03.02.2015

Re: Ček, ček

80% celicane ociscene od dugova na dan 31.12.2014
+ sta se jos ispregovara


Pa to pitam, kako to ide, u tom zamišljenom primeru.

Stvarno se trudim da ih ne pratim, nego sad me ovo zainteresovalo.

Kako oni to? Raspišu tender, prodaju 80% nečeg, dođu ponuđači, predaju ponude, ponude se upoređuju....
stvarno, a šta su oni ponudili da kupe?
Na osnovu promišljanja javlja mi se da je to opet 80% željezare.

Kažeš, očišćene od duga. Znači, dug nije predmet prodaje.
Msm, nije da sam se naprodavala željezara u životu, pa da pitam, zar to sve nije moglo biti predmet tendera?

antioksidant antioksidant 20:42 03.02.2015

Re: Ček, ček

zar to sve nije moglo biti predmet tendera?

pazi, to da ce dug morati da "ostane" nije bilo neocekivano. zalihe su svakako deo paketa ali dokapitalizacija? pominje se i subvencionisana cena struje? (naravno, sve su to spekulacije i sigurno je da u ovo trenutku i mora da ostane u sferi spekulacija jer se pregovara) ali poenta je kako i zasto slabiti svoju pregovaracku poziciju? kako reaguje kupac kome kazes "ja cu dati najvise"? pa naravno da trazi vise a ti si se vec "dogovorio" i on ti je ostao kao jedina opcija. to je problem.
zilikaka zilikaka 20:58 03.02.2015

Re: Ček, ček

pa naravno da trazi vise a ti si se vec "dogovorio" i on ti je ostao kao jedina opcija. to je problem.


ma jasno.
Red pogađanja, pa red tendera, pa red pogađanja...
highshalfbooze highshalfbooze 21:27 03.02.2015

Re: Ček, ček

80% celicane ociscene od dugova na dan 31.12.2014

Kako čeličane? Valjda cele železare.
antioksidant antioksidant 21:38 03.02.2015

Re: Ček, ček

zamisljeni primer koji ne postoji u stvarnosti jer niko nigde ne bi mogao biti bas tolika budala
jkt2010 jkt2010 05:02 04.02.2015

Re: Ček, ček

zilikaka
pa naravno da trazi vise a ti si se vec "dogovorio" i on ti je ostao kao jedina opcija. to je problem.


ma jasno.
Red pogađanja, pa red tendera, pa red pogađanja...

Eh, pogađanje... Ovo ovde na blogu je više nagađanje nego pogađanje.

antioksidant
kako i zasto slabiti svoju pregovaracku poziciju?

Ja se naravno ništa ne razumem u čeličane, ali umem da nagađam taman koliko i vi ostali.

Te tako, čini mi se da je kod ovako usko specijalizovanih poslova tržište malko drugačije nego kod STR-ova. Naime, svi koji su u takvom poslu sve znaju, i svi igrači se (maltene lično) poznaju. I sad na takvom tržištu - kako pregovarati?

Ja bih lično išao transparentno i pošteno od početka. Likvidacija čeličane ti je uvek opcija, šta god da dobiješ više od toga je mašala.
antioksidant antioksidant 10:20 04.02.2015

Re: Ček, ček

Te tako, čini mi se da je kod ovako usko specijalizovanih poslova tržište malko drugačije nego kod STR-ova. Naime, svi koji su u takvom poslu sve znaju, i svi igrači se (maltene lično) poznaju.

upravo.
i koja je korist onda ako se unapred "dogovoris"? kako ce na taj "dogovor" odreagovati ostali ucesnici na trzistu.

a neko se ponasao kao da prodaje jabuke na kilo ispred pijace pa sad "pregovara"
Dr M Dr M 10:49 04.02.2015

Re: Ček, ček

neko se ponasao kao da prodaje jabuke na kilo ispred pijace pa sad "pregovara"


Jabuke su vidljivo smežurane i crvljive ali je prodavac, svestan potrebe za još jednim istorijskim uspehom kao što su umoljčani leteći ćilimi i bezvodni bazeni, slavodobitno , unapred, objavio, urbi et orbi, da su jabuke već prodate po dobroj ceni i da se samo čeka da mušterija dotera kombi da ih odnese.

Naravno, sad će morati, da bi spasao obraz, da doplati kupcu da se roba ukloni iz vidokruga.

Do sledeće genijalne prodaje.
little_radojica little_radojica 11:13 04.02.2015

Re: Ček, ček

antioksidant
Te tako, čini mi se da je kod ovako usko specijalizovanih poslova tržište malko drugačije nego kod STR-ova. Naime, svi koji su u takvom poslu sve znaju, i svi igrači se (maltene lično) poznaju.

upravo.
i koja je korist onda ako se unapred "dogovoris"? kako ce na taj "dogovor" odreagovati ostali ucesnici na trzistu.

a neko se ponasao kao da prodaje jabuke na kilo ispred pijace pa sad "pregovara"


Ма брига њега, он ће се већ договорити, ионако нису његови новци, а грађани неће ни знати колико ће их то коштати. Он ће за муштулук да добије своје политичке поене и тако још једно 7 година, док се или приватизација или његова владавина не заврши. Мислим, ја сам никакав трговац, али кад чујем изјаву која почиње са "наши пријатељи Американци су чврсти преговарачи...", па то стварно као негде на Блиском Истоку да се цењка у неком шатору.
Лагано полагање за поменуте Амере...
hajkula1 hajkula1 11:38 04.02.2015

Re: Ček, ček

zilikaka
pa naravno da trazi vise a ti si se vec "dogovorio" i on ti je ostao kao jedina opcija. to je problem.


ma jasno.
Red pogađanja, pa red tendera, pa red pogađanja...



Sve ćemo videti u tajnim ugovorima. Onda ćemo da ubijamo vreme na netu komentarišući a neko će da napiše sjajan tekst...

Sećam se, prošli put su novi vlasnici platili 25 miliona za železaru ali su stadion prodali za 20 miliona.
Sada se bivši rukovodioci bivšeg vlasnika javljaju kao vlasnici (novoosnovane kompanie?)Esmarka, znači kao novi vlasnici...


A ako luka Smederevo ide u paketu, streljati, iseckati, zapaliti!.



highshalfbooze highshalfbooze 13:54 04.02.2015

Re: Ček, ček

A ako luka Smederevo ide u paketu

Naravno da ide. I to na dve lokacije. Jedna je samo za rasuti teret i drumski saobraćaj, a druga je za rasuti teret i gotove proizvode i železnički saobraćaj.
Problem je što je jedna luka u centru grada i koristi se za rasuti teret, tako da se tone prašine koksa slobodno razleti po gradu. Problem je takođe što US Steel gradu nikada nije platio ni dinara takse za korišćenje obale, a verovatno neće ni ovi.
emsiemsi emsiemsi 15:33 04.02.2015

Re: Ček, ček

zilikaka
pa naravno da trazi vise a ti si se vec "dogovorio" i on ti je ostao kao jedina opcija. to je problem.


ma jasno.
Red pogađanja, pa red tendera, pa red pogađanja...

Ви се зајебавате.
Мислите да се овде продаје пиљара --- није тако.
Погледајте шта каже Расим --- ЛИНК
svarog svarog 15:50 04.02.2015

Re: Ček, ček

Погледајте шта каже Расим --- ЛИНК


He he a Grci se žale da su izgubili suverenitet. Oni su bar uzeli 300 milijardi evra

Inače, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport izjavio je ranije da je EK dobila dokumentaciju Vlade Srbije za odobrenje dodatnog roka za pregovore sa američkom kompanijom Esmark o prodaji Železare Smederevo, koji se razmatra.
disident79 disident79 23:12 03.02.2015

Baš bi mi bilo drago..

..da bar jednom vidim neku ozbiljnu i solidno preciznu analizu poslovanja čeličane i njenog uticaja na javno dobro.
Ne prostu profitabilnost - jer ona je jasno negativna(inače bi već bio red za kupovinu).

Dakle, uračunati i indirektnu dobit za društvo - porezi, angažovanje domaće opaerative, i sve to u odnosu na cenu rude, energenata i čelika. Ulaganja koja su potrebna da bi se došlo do profitabilnosti itd.

Iako opstanak čeličane zvuči kao jedina opcija u zemlji koja želi da se reindustrijalizuje, pitanje je da li je prosta matematika(informacije iz medija) 10.000.000EUR / 5000 zaposlenih = 2.000 EUR po zaposlenom mesečno ipak prevelika cena i da li postoji bolji način da se taj novac uloži u smederevski kraj i ljude. Famoznu poljoprivredu, energetiku, transport i puteve...

A koliko znam šabački ogranak "beli limovi" je profitabilan u svakom sliučaju..

highshalfbooze highshalfbooze 13:49 04.02.2015

Slučajno - namerno

napomena: sve je ovo (naravno) izmišljeno i svaka sličnost sa realnim događajima je slučajna. a i to da li ima nekih sličnosti je neutvrdivo jer sumnjam da će neko skorije javnosti prezentovati detalje ugovora.

Evo jedne priče koja nije slučajna i odnosi se na kupovinu železare od strane US Steel kompanije 2003. Godine iz pera jednog savetnika koji tada nije bio učesnik igranke, a možda sada jeste.
LINK
koga baš ne mrzi, može da pročita kako je to Zoran Đinđić uradio.
hajkula1 hajkula1 13:13 06.02.2015

Re: Slučajno - namerno

highshalfbooze
napomena: sve je ovo (naravno) izmišljeno i svaka sličnost sa realnim događajima je slučajna. a i to da li ima nekih sličnosti je neutvrdivo jer sumnjam da će neko skorije javnosti prezentovati detalje ugovora.

Evo jedne priče koja nije slučajna i odnosi se na kupovinu železare od strane US Steel kompanije 2003. Godine iz pera jednog savetnika koji tada nije bio učesnik igranke, a možda sada jeste.
LINK
koga baš ne mrzi, može da pročita kako je to Zoran Đinđić uradio.



OTVORITI LINK kod highshalfbooze


SARTID je zato i odličan primer kako danas multinacionalne korporacije deluju u lokalnim zenljama gde su ukotvili svoj biznis. Prvenstveni cilj su im poslovni rezultati, ali i stvaranje interesne grupacije, koja će za njih medijski suptilno manipulisati domaćim javnim mnjenjem. Slugenjarska i poluobrazovana lokalna intelektualna i medijska elita zato sistematski plaši domaću javnost, šaljući poruku da će strane kompanije povući svoje investicije i upozoriti sve druge potencijalne investitore da zaobilaze zemlju domaćina, ukoliko vlast nije "reformska". A biti "reformski" znači da se ne sme povrediti niti jedan interes korporacija od strane izvršne, zakonodavne ili sudske lokalne vlasti, ili, naprimer, protestima i zahtevima lokalnog stanovništva zbog proizvodnje koja zagađuje prirodnu okolinu.

Dragutin Matanović

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana