Gradjanske inicijative| Nauka

Kome pripada Institut? (updated)

Spiridon RSS / 27.01.2015. u 22:08

Grupa privatnih lica ušla je u Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu tvrdeći da ta zgrada pripadanja njima.

Kako kažu zaposleni u Institutu, te osobe su, na osnovu sudskog spora sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji je u toku, tvrdile da polažu prava na objekat i pokušale da preuzmu državni Insitut.

U ministarstvu prosvete kažu da, iako su zamoljene da napuste zgradu, to nisu učinile ni posle radnog vremena Instituta.

Takvo ponašanje ocenjuju kao nedopustivo i najoštrije ga osuđuju, ističući da niko ne može da na silu uzurpira objekte i naučno-istraživačku opremu, čija je izgradnja i nabavka finansirana iz budžeta Republike Srbije.

Ministarstvo prosvete preduzeće sve mere da zaštiti istraživače i imovinu u saradnji sa Republičkim javnim pravobranilaštvom.

 

izvor: Studio B 

 

NOVE INFORMACIJE

 




Komentari (51)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Spiridon Spiridon 22:10 27.01.2015

evo ko je "upao" na institut

Ko je Sjekloća

Veselin Sjekloća bio je specijalni savetnik Velimira Ilića dok je Ilić bio na čelu nekadašenjeg Ministarstva građevine i urbanizma, a pored te funkcije obavlja je i funkciju predsednika Upravnog odbora državne Agencije za stanovanje. Inače, bavi se privatnim biznisom. On je u žižu javnosti došao krajem februara 2013. godine kada je tadašnji gradonačelnik Dragan Đilas saopštio da je Gradu Beogradu, na osnovu rešenja Privrednog apelacionog suda, oduzet poslovni prostor u Bulevaru kralja Aleksandra 174, vredan oko 14 miliona evra, i predat Veselinu Sjekloći, savetniku u Ministarstvu građevine i urbanizma, i to posle pravnog skandala koji traje još od 2008. godine.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:34 27.01.2015

Re: evo ko je "upao" na institut

Ko je Sjekloća


Zanimnjiv članak
nsarski nsarski 08:17 28.01.2015

Re: evo ko je "upao" na institut

hoochie coochie man
Ko je Sjekloća


Zanimnjiv članak

Pisano je povremeno o tom liku i ovde na blogu. Pored ostalih mega-projekata koje je radio, meni je najzabavniji onaj o Svemirskoj Agenciji Srbije (SAS). Tu ideju je nas junak pre mnogo godina plasirao medju nasim iseljenicima u USA (ne znam da li je Pajica konsultovao), ali vidim i da je angazovao razne strucnjake iz Srbije za taj naum.
Dakle, Srbi na Marsu. Uzivanjcija.

Nas kolega bloger Sasa Zorkic je o SAS-u komentarisao u Astronomskom Magazinu Srbija dobija svemirsku agenciju.
Spiridon Spiridon 10:54 28.01.2015

Re: evo ko je "upao" na institut

hoochie coochie man
Ko je Sjekloća


Zanimnjiv članak


hvala
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:02 28.01.2015

Re: evo ko je "upao" na institut

nsarski
hoochie coochie man
Ko je Sjekloća


Zanimnjiv članak

Pisano je povremeno o tom liku i ovde na blogu. Pored ostalih mega-projekata koje je radio, meni je najzabavniji onaj o Svemirskoj Agenciji Srbije (SAS).


Gospode bože, kakvih ludaka i hohštaplera ima. Pitam se da li se neko od nas imigranata stvarno primio no ovo.

Inače, donekle slična sudbina je prošle godine zadesila Planinarski savez Beograda, a time i moj beogradski speleološki klub, Vrapčev Alpinistički odsek, Penjače, i još neku sitnu buraniju koja se tu okupljala na sastancima: orjentirci, visokogorci, ishrana u prirodi, itd, mi smo tu imali komplet magacin sa opemom. Ne znam sve detalje mutljavine, ali su prostorije kluba u Zmaja od Noćaja vraćene prvobitnim vlasnicima, u kojima je Savez bio, ako se ne varam, >50 godina. Onda je vlasnik brže bolje te prostorije prodao nekom siledžiji mafijašu sa beogradskog asfalta. Koji je, svojim metodama, pritiscima, pretnjama, maltretiranjem sekratara Saveza (koji je deda od 80 godina), nerazjašnjenim pokušajima obijanja prostorija, što se na kraju i završilo kompletnom pljačkom našeg magacina, dakle, baja je uspeo da komplet Savez najuri iz svog novog i pošteno otkupljenog veleposeda.

Pri tome je, koliko sam shvatio, prekršen i neki zakon u restituciji kojim se propisuje koliko trenutni vlasnici, sada korisnici, imaju paravo da ostanu u restituisanim prostorijama nakon promene vlasništva.

Tako da se sada, recimo, moj klub, to jesto ono što je ostalo od njega, sastaje po kafanama, i odatle se dogovaraju akcije, vežbališta, prave Skupštine, itd. Ne znam da li i nastavu na kursevima drže u zadimljenim kafančinama. Prosto, klub nema love da iznajmi krštene prostorije u gradu, i onda se snalaze kako znaju i umeju.





hoochie coochie man hoochie coochie man 17:18 28.01.2015

Re: evo ko je "upao" na institut

Pri tome je, koliko sam shvatio, prekršen i neki zakon u restituciji


Ma neki zakon je morao da bude prekršen, ili makar ludački protimačen, tu spora nema.
Pazi šta su uradili sa tom zgradom u bulevaru.
Našao naslednika te zgrade, izboksovali rehabilitaciju, to formanlno znači poništavanje svega što je proisteklo iz osude, pa kao znači poništavanje i nacionalizacije. I ta zgrada, i bez resitucije, kao pripada toj ženi.
S njom se sklopi neki dil i to ostraje njemu.
I država sve to aminuje, uknjiži zgradu mrtva ladna.

Ovo samo pokazuje koliko smo otišli u tri lepe materine po dubini. U nekom drugom trećem ešalonu vlasti, malo sklonjene od javnosti, naizgled šarlatani i budale koji lupetaju o Srbima u svemiru, maznu, u saradnji sa državom, 5 hiljada kvadrata u Bulevaru jbt!

Za one na vrhu vlasti se kao interesujemo, gledamo ko koga prisluškuje, šta radi brat premijera, kao ne damo, urac, palac, a malo niže haos.
Pukli smo u materinu.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:43 28.01.2015

Re: evo ko je "upao" na institut

Ma neki zakon je morao da bude prekršen, ili makar ludački protimačen, tu spora nema.


Ovo se sve desilo uoči smene vlasti u Beogradu, tako da niko nije znao ni koga da pita, od koga da traži pomoć i zaštitu, niti bi se bilo ko, ko je možda i bio u mogućnosti, usudio da udje u to i interveniše. Planinari su mahom fini ljudi, niko od njih nije takav profil da uzme stvari u svoje ruke i ovog mafijaša okači na neko sidrište na V2, da se suši ispod one krušljive stene. Nego su krenuli sve fino, kad se saznalo za promenu vlasništva (tako što je ovaj raspištoljeni mafijaš došao na redovani sastanak kluba i objavio da ima da mu se plati 600 evra mesečno kirija, ili da se pakujemo) odmah su počeli da traže nove prostorije, ali kad nemaš love, to ne ide lako.

Onda su počela obijanja ulaznih vrata, lomljenje šibica u katancu na unutrašnjoj rešetki (to je inače na poslednjem spratu redovne stambene zgrade u centru Beograda), pa odvrtanje osigurača u sandučetu sa strujom. Ljudi iz PSB-a su obavestili policiju, koja je bila krajnje nezainteresovana za svoj posao, verovatno iz istog razloga, jer su se bojali da se ne zamere nekom od potencijalno novih vlastodržaca, ili ih je prosto bolela patka da se akaju tamo sa nekim levim planinarima.

Tek kad se desila komplet provala u prostorije i pljačka opreme u vrednosti od desetak hiljadarki evra, poslali su nekog na uvidjaj. Medjutim, koliko sam čuo, i taj "uvidjaj" je bio uradjen levom nogom, niko nije saslušan sem čoveka koji je došao u klub, zatekao prazan magacin i zvao miliciju. Nisu uzeli otiske prstiju, ništa, samo sačinili nekakav bezvezni izveštaj o zatečenom stanju. I usput su digli frku zbog nekakvog bureta karbida koje smo imali u magacinu a koje lopovi nisu valjda mogli da snesu niz stepenište jer ima jedno 100 kila, pa je antiteroristička policija morala da dodje da vidi o čemu se radi. Ne u vezi sa provalom, nego burencetom karbida…

Mislim, tuga jedna, muka mi je i da pišem o tome, tu sam i ja proveo sjajnih 5 godina života kao pećinar, a kao i mnogi drugi članovi, puno vremena, pa i love, sam uložio, da bi klub imao speleološku opremu za članove, da niko ne mora da kupuje svoju, nego prosto dobije na revers kad se ide na akciju, što je jako velika pomoć naročito početnicima.

Stvarno mi je puno značio klub, i to mesto gde je bio. Verovatno najinteresantnije ljude koje sam ikad upoznao, upravo tu sam sreo. Mislim, ok, jebeš prostorije, ali sad kad klub nema više gde da se okuplja na tim nedeljnim sastancima, to se sve polako i neumitno osipa, i moguće je da će se ugasiti.

EDIT: Ali dobro, da ne skrećem dalje priču na ovu stranu, tema je taj Institut.

Lionsgate Lionsgate 18:56 28.01.2015

Re: evo ko je "upao" na institut

Na tim nesto nizim nivoima vlasti su se stotine hiljada kvadrata iz drzavnog vlasnistva prelile u privatno vlasnistvo. Padaju mi na pamet beogradski hoteli Srbija, Union, Mladost... ugostiteljski lanci Tri grozda, Central, trgovacki lanci Visnjica, Gorica itd. Sve to je privatizovano za tepsije bureka koje, cak, nisu ni odmah isplatili nego su isplaceni preko kupljene firme. Ocito je krug sa privatizovanjem drzavnih preduzeca prosao pa su na redu drzavni instituti. Sa nastupajucim godinama verovatno dolaze na red skole, domovi zdravlja, ulazi u zgrade, vazduh koji disemo.

Uostalom, dzipovi, leksusi i mercedesi, kuce na Dedinju ili Tatarskom brdu, dupleksi na Vracaru, jahte na Dunavu, kafici u Savamaloj, skolovanje u Svajcarskoj se ne placa zaradom iz proizvodnje, finansira se privatizacijom ili javnim nabavkama. Drzavne jasle su majka Mara...
hajkula1 hajkula1 19:46 28.01.2015

Re: evo ko je "upao" na institut

hoochie coochie man
Ko je Sjekloća


Zanimnjiv članak



http://www.omni-structure.com/strana_13_srpski.html


Malo o njegovom tati. Čovek je bio sjajan inženjer, on je osnovao firmu i uradio mnoge značajne objekte.
Posebno su ga interesovale piramide, proučavao ih, odmarao se gledajući ih, skoro da su mu bile predmet obožavanja, opsesije. Imao ih je na radnom stolu Inače, uvek s cigaretom u rukama, pasionirani pušač.
A, eto danas... Evo malo o osnivanju firme, nekim projektima.


Projektovan i izgrađen 1990-1992. g.

Piramidalna struktura kompletno od reflektujućeg stakla, u osnovi 90x90 m i 31.5 m visine, površine 8.100 m2, na specifičnoj čeličnoj konstrukciji tipa „VS“. Nagib stranica piramide je 45 stepeni, zahvaljujući čemu se u njima ogleda uvek drugačije moskovsko nebo, što daje objektu privlačni i neponovljivi izgled. Konstrukcija paviljona koja je u obliku kišobrana ima jedini oslonac u centru paviljona. On predstavlja jedinstveno konstrukcijsko rešenje,obzirom da na sebe prima opterećenje staklenog krova i fasada, koje postojeća platforma nije bila u stanju da ponese. Izgrađen u centru izložbenog kompleksa, brzo je postao njegov prepoznatljivi simbol.


Konstrukcija „VS“ tipa, nazvana po inicijalima svog tvorca Vladimira Sjekloće -> detaljnije , je prostorna struktura koja se sastoji iz tetragonalnih i piramidalnih ćelija. Štapovi su od bešavnih cevi kružnog preseka, a čvorovi su formirani ravnim limovima. Konstrukcija se sastoji od velikog broja tipskih elemenata, što olakšava izradu i ubrzava montažu. Čvor kao element rešetke u kojem se sabira i preraspodeljuje opterećenje od sila u štapovima, je ključni element sistema. Autor ga je projektovao, svodeći njegove dimenzije na minimum, što se kosilo sa važećim međunarodnim standardima i pravilima. Ipak su sprovedena ispitivanja, kao i kasnija kontrola na izvedenim objektima potvrdili pravilnost ideje. Osim dobitka na smanjenju težine konstrukcije, male dimenzije čvorova pružaju vizuelni efekat lakoće, pri čemu cela struktura postaje važan deo enterijera.

Ovde su pokazani panorama cele noseće konstrukcije paviljona „Forum“, detalj piramide na vrhu paviljona i krovna konstrukcija jedne od sala „paviljona br.8“ -> detaljnije



Preporučujem da se pročita na sajtu, zajedno sa označenim, detaljnije.

Inače, projekat EXPO centra u Moskvi radio se od 1983./4.


bocvena bocvena 10:13 29.01.2015

Re: evo ko je "upao" na institut

Uostalom, dzipovi, leksusi i mercedesi, kuce na Dedinju ili Tatarskom brdu, dupleksi na Vracaru, jahte na Dunavu, kafici u Savamaloj, skolovanje u Svajcarskoj se ne placa zaradom iz proizvodnje, finansira se privatizacijom ili javnim nabavkama. Drzavne jasle su majka Mara...


heh, a koliki je moj deo? mislim, i ja sam na državnim jaslama, al' meni smanjili platu. ah, da. ja sam neradnica i ološ, a oni su sposobni.
stefan.hauzer stefan.hauzer 22:31 27.01.2015

.




hajkula1 hajkula1 00:12 28.01.2015

Strašno


Nemam reči.

Ono što bih napisala, podleže cenzuri.



Spiridon Spiridon 10:53 28.01.2015

Re: Strašno

hajkula1

Nemam reči.

Ono što bih napisala, podleže cenzuri.






na ovom blogu cenzura ne postoji. On je cenzura sam po sebi.
G.Cross G.Cross 00:40 28.01.2015

Zastitnik gradjana i zasto on prima platu

Spiridone, ja sam malo zbunjen.

Ti na jednom mesti kazes:
Grupa privatnih lica ušla je u Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu tvrdeći da ta zgrada pripadanja njima.
Kako kažu zaposleni u Institutu, te osobe su, na osnovu sudskog spora sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji je u toku, tvrdile da polažu prava na objekat i pokušale da preuzmu državni Insitut.


A na drugom:
tadašnji gradonačelnik Dragan Đilas saopštio da je Gradu Beogradu, na osnovu rešenja Privrednog apelacionog suda, oduzet poslovni prostor u Bulevaru kralja Aleksandra 174, vredan oko 14 miliona evra, i predat Veselinu Sjekloći,


Ako je ovo tacno

1) Je li to isti objekat?
2) Je li bio predat kad je Djilas rekao ili nije?

Na drugu stranu
na osnovu rešenja Privrednog apelacionog suda, oduzet poslovni prostor u Bulevaru kralja Aleksandra 174, vredan oko 14 miliona evra, i predat Veselinu Sjekloći, savetniku u Ministarstvu građevine i urbanizma,


Kao i u slucaju Emira Kustiruce, zastitnik gradjana mora da se javi . Opet, ako je ovo tacno, ovo je cist sukob interesa.

Ali na zalost i ovo kao i Emirova bravura, zavrsice se umiranjem Bloga.

Zar nikome nije jasno da taj covek, zastitnik gradjana, prima palatu od poreskih obveznika da stiti njih i njihove interese.

Dok ovako "mali" vozovi prolaze, prolazice i oni veliki.


Spiridon Spiridon 10:48 28.01.2015

Re: Zastitnik gradjana i zasto on prima platu

Spiridone, ja sam malo zbunjen.



adresa instituta o kome se ovde prica je Vojvode Stepe 444a. 11010 Beograd, Srbija


LINK

zox.zox zox.zox 09:54 28.01.2015

Pitanje

Možda je pitanje koje ću postaviti glupo ali moram. Ako sam ja dobro razumela ovu vest na Institutu se rade određena istraživanja, postoje sojevi bakterija, virusa i šta sve još koji su trenutno bez stručnog nadzora? Ili bolje rečeno dostupni su nepoznatom broju civila koji najverovatnije nemaju nikakvog znanja u rukovanju takvim materijalom?

Imam li ja kao građanin ove zemlje prava i potrebu da budem uplašena zbog ovog? Da strahujem od moguće zaraze? Ili ako se na institutu rade i neke analize da li ti eventualni korisnici imaju pravo da posle ovog sumnjaju u rezultate koje će dobiti? Jer po izjavi direktorice koju sam videla upad je izvršen podmetanjem "pacijentkinje" koja je došla po "rezultate".

Koji sudija je imao pravo i po kom zakonu (ako stvarno postoji sudska presuda) da takav osetljiv materijal preda bilo kome ko nema znanje kako se takvim stvarima rukuje? Jer Sjekloća i njegov naoružana grupa civila je došla u posed ne samo zgrade nego i opreme i materijala kojim Institut raspolaže. Kao i do rezultata ispitivanja što kao naučnih radova što analiza privatnih lica koja su zaštićena zakonom o zaštiti podataka.

Možda ja glupo rezonujem (gledala sam previše filmova) ali ako ovo nije teroristički akt onda ne znam šta je. A oglašava se samo ministarstvo prosvete ali ne i MUP povodom ovog slučaja. Još manje postoji vest da je MUP išta učinio da Sjekloću i njegove pratioce udalji iz Instituta a kamo li da ih uhapsi zbog ovakvog dela.

Ovde nije u pitanju samo zgrada na dobroj lokaciji ili oprema koju su kupili poreski obveznici. Ovde je reč i o drugim stvarima koje se ne pominju a koje su bar kod mene izazvale određeni strah. A postoji strah da tako isti taj Sjekloća ili neki drugi može da upadne i u Vinču ili Batut bilo gde drugde i da se samoproglasi vlasnikom i direktorom i da samovoljno rukuje materijalom koji može da bude opšta opasnos.

uros_vozdovac uros_vozdovac 10:07 28.01.2015

Re: Pitanje

Spiridon Spiridon 10:50 28.01.2015

Re: Pitanje

uros_vozdovac


e moj Urose. Neko je pokusao da prokocka institut jer ne bi ovaj majmun uleteo tamo bez razloga ...

tuga
Spiridon Spiridon 10:58 28.01.2015

Re: Pitanje

Imam li ja kao građanin ove zemlje prava i potrebu da budem uplašena zbog ovog?


imas razloga da budes uplasena ali ne zbog bakterija i virusa (mada ni to ne bih garantovao 100 %)

Ljudi koji rade na ovom institutu su jedni od najobrazovanijih ljudi koji su odlucili da ostanu. Ekipi sa njihovim diplomama vrata su otvorena svuda u svetu.

i sad neko hoce da uzme institut =)

kakvo dno ...
highshalfbooze highshalfbooze 14:26 28.01.2015

Re: Pitanje

Imam li ja kao građanin ove zemlje prava i potrebu da budem uplašena zbog ovog?

Sama činjenica da si građanin Srbije treba da ti satera strah u kosti. Bakterije su trice i kučine.
Spiridon Spiridon 11:19 28.01.2015

nova vest

http://www.b92.net/video/vesti.php?yyyy=2015&mm=01&dd=27&nav_id=951698

Njegova namera nije da bude direktor Instituta, već da otme zgradu i plac na kojoj se nalazi Institut. Slični pravno nasilje je upotrebio da bi oteo poslovnu zgradu u Bulevaru Kralja Aleksndra 174. Veselin Sjekloća simbolizuje ono protvi čega se deklarativno bori ova vlast: tajkun koji se obogatio pljačkaško privatizacijom i otimanjem državne imovine. I koji i dalje nastavlja da se bavi time. Pokušaj otimanja državnog instituta je događaj bez presedana.
disident79 disident79 12:34 28.01.2015

Re: nova vest

Prvo pitanje je ko je osnivač Instituta? Potrebno je pogledati Statut istog, na sajtu nije dostupan, kao ni informacija o osnivaču.
Namera g.Sjekloće vezano za imovinu u kojoj trenutno Institut radi nije predmet trenutnog spora. Treba u razmatranju razdvojiti imovinu u kojoj se obalja delatnost i samo preduzeće(privredno društvo ili ustanova).

З А К О Н
О НАУЧНОИСТРАЖИВАЧКОЈ ДЕЛАТНОСТИ
(„Службени гласник РС”, бр. 110/05 и 50/06-исправка)
Члан 34.
Институт се може основати као установа, у складу са прописима о јавним
службама, или као привредно друштво, у складу са прописима о привредним
друштвима.

Na osnovu priloga sa TV B92, reklo bi se da je u pitanju promena direktora, što nema direktne veze sa imovinom. Postoji informacija da Institut radi u ukviru Univerziteta u Beogradu, tako da bi i tamo mogli tražiti informacije.
Jelica Greganović Jelica Greganović 14:14 28.01.2015

Re: nova vest

disidente, sad ja ne razumem, kakve veze ima ko je osnivač instituta, ako sam dobro shvatila, taj lik hoće zgradu, a ne firmu/institut da preuzme. Ili ne?
Spiridon Spiridon 15:25 28.01.2015

Re: nova vest

disidente, sad ja ne razumem, kakve veze ima ko je osnivač instituta, ako sam dobro shvatila, taj lik hoće zgradu, a ne firmu/institut da preuzme. Ili ne?


Na pitanje šta ga kvalifikuje za oblast molekularne genetike, Sjekloća kaže da je to "oduvek bilo njegovo polje interesovanja i da je sanjao da se time bavi".
disident79 disident79 15:30 28.01.2015

Re: nova vest

disidente, sad ja ne razumem, kakve veze ima ko je osnivač instituta, ako sam dobro shvatila, taj lik hoće zgradu, a ne firmu/institut da preuzme. Ili ne?


Trenutno hoće da bude direktor institucije, bar tako tvrdi. Pogledaj prilog B92. Dakle čovek se upisao kao direktor nečega(ne vidim na papiru čega), umesto trenutnog V.D direktora(ke), što me dovodi do zaključka da je u pitanju upravo gore navedeni institut.

Osnivač je bitan zato što u zavisnosti od toga da li je ustanova ili privredno društvo se primenjuje i zakon po kome on može postati direktor(gor izvučen član zakona). Upravni odbor postavlja direktora najčešće, a po onome što sam video na sajtu Instituta konkurs za direktora je raspisan odavno. Statut je važan da bi se videlo ko postavlja direktora, ko upravni odbor, nadležnosti..

Imovinska pitanja nisu nužno povezana sa preduzećem koji koristi određenu imovinu.

Konfuznim izveštavanjem i nepotupnim informacijama onemogućava se utvrđivanje odgovornosti za ugrožavanje rade jedne institucije. Treba razdvojiti imovinske priče(Sjekloća ima bogatu predistoriju bogaćenja na račun tuđe imovine), od onoga što se trenutno dešava i šta treba sprečiti.

Mislim da je brljotina daleko veća nego što se na prvi pogled vidi, pa je neophodno da se utvrdi za početak ko je osnivač i na osnovu kog akta je čovek postao direktor(papir koji je pokazao je iz upisa lica za zastupanje, ali nisu prikazali rešenje o imenovanju, u prilogu B92 se vidi).

EDIT: Prvi put sam za ovo čuo kada sam otvorio Spirin blog, tako da sve infromacije na osnovu kojih zaključujem sakupljene su za ukupno pola sata putem interneta. Nadam se da će se uskoro na blogu javiti neko blizak ili ko radi u Institutu i dati informacije iz prve ruke..
disident79 disident79 09:51 30.01.2015

Re: nova vest

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Drzava-povratila-kontrolu-nad-Institutom-za-genetiku.sr.html<----LINK na kompletan tekst

...
Два дана после упада бизнисмена Веселина Сјеклоће у Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, са тврдњом да је он нови власник и директор по основу приватизације фирме која је један од оснивача института, ситуација је мирна – само на први поглед.
...
Подсећања ради, са одлуком Привредног суда у Београду, која је ступила на снагу 22. јануара, бизнисмен Веселин Сјеклоћа је прекјуче дошао на Институт као нови директор, очекујући мирну примопредају дужности.
...
Тамо нам је речено да је руководство БУ „обавештено о упаду у чланицу универзитета”, као и да је „за Универзитет у Београду неприхватљиво да се спорне ситуације решавају било којим другим средствима осим правним”.
...

Neko je pravio "državni" institut zajedno sa privatnim vlasnicima. Još nije jasno da li je sadašnji Upravni odbor imenovao novog direktora ili neko drugi i na osnovu koje ingerencije. Potrebno je videti osnivački akt, statut i rešenje o imenovanju novog direktora, da bi se mogla razmatrati odgovornost i dugoročno ispraviti ova sramota.
hajkula1 hajkula1 08:03 01.02.2015

Re: nova vest

disident79
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Drzava-povratila-kontrolu-nad-Institutom-za-genetiku.sr.html

...
Два дана после упада бизнисмена Веселина Сјеклоће у Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, са тврдњом да је он нови власник и директор по основу приватизације фирме која је један од оснивача института, ситуација је мирна – само на први поглед.
...
Подсећања ради, са одлуком Привредног суда у Београду, која је ступила на снагу 22. јануара, бизнисмен Веселин Сјеклоћа је прекјуче дошао на Институт као нови директор, очекујући мирну примопредају дужности.
...
Тамо нам је речено да је руководство БУ „обавештено о упаду у чланицу универзитета”, као и да је „за Универзитет у Београду неприхватљиво да се спорне ситуације решавају било којим другим средствима осим правним”.
...

Neko je pravio "državni" institut zajedno sa privatnim vlasnicima. Još nije jasno da li je sadašnji Upravni odbor imenovao novog direktora ili neko drugi i na osnovu koje ingerencije. Potrebno je videti osnivački akt, statut i rešenje o imenovanju novog direktora, da bi se mogla razmatrati odgovornost i dugoročno ispraviti ova sramota.



Nije pravljen institur sa privatnim vlasnicima. Nego je Sjekloća (u privatizaciji) otkupio firmu koja je suosnivač instituta. To nije jedini primer da se novi vlasnik dočepa mnogih, do tada, društvenih, opštih, pa i od državnog značaja, dobara.

Mali primer, kupi železaru za 26 miliona pa se dočepa i stadiona koji proda za 20 miliona.

Saša je lepo insistirao na imovinskim kartama preduzeća.
zox.zox zox.zox 12:34 28.01.2015

Sudske odluke

Spiridone hvala za odgovor. Sad čitam u Blicu vest da se zna čak i ime sudije Privrednog suda koja je potpisala rešenje o postavljenju gospodina "koji je sanjao da bude molekularni biolog" za direktora instituta.

Drama u Institutu Linkdo vesti

Ako ima pravnika volela bih da nam kažu da li Privredni sud može i po kom Zakonu da postavlja direktora Naučnoj ustanovi? Zar to ne radi Nastavno-naučno veće, Ministarstvo ili ko već.

P.S. U vesti se pominju i neki međunarodni projekti sa šest nula u iznosu što baca novo svetlo na sve.
Kraja Kraja 13:13 28.01.2015

...predpostavljam...

...da ce aktuelni ministar pazljivo voditi racuna da se nicim ne umesa u ovaj problem...
trener92 trener92 13:28 28.01.2015

Dr.koman-dos






Moje zanimanje je direktor, jer sam sa 19 godina vodio prve poslove, donosio prve odluke. Lagano sam se izgrađivao u domaćina i gazdu, kako su počeli da me zovu, iako ne volim taj izraz, jer posao građevinca shvatam pre svega kao posao komandosa. Probao sam da radim druge stvari, upisivao devet fakulteta, ali sam se na kraju vratio građevini. Rezultat toga je poslovna imperija sa preduzećima u Rusiji, na Kipru, u Italiji, Srbiji i Crnoj Gori – izjavio je svojevremeno Sjekloća za „Internet novine serbske”.
angie01 angie01 13:34 28.01.2015

Re: Dr.koman-dos

taknuto-maknuto,...najcuveniji princip srpske privatizacije!
trener92 trener92 15:24 28.01.2015

Re: Dr.koman-dos

angie01
taknuto-maknuto,...najcuveniji princip srpske privatizacije!


Klasika, ali ovo je fantastično
"Probao sam da radim druge stvari, upisivao devet fakulteta," Kako je onda postao dr i u kom domenu, to je prava enigma.
Lionsgate Lionsgate 15:36 28.01.2015

Re: Dr.koman-dos

Nesto slicno dr.Mici Megableji?
angie01 angie01 17:31 28.01.2015

Re: Dr.koman-dos

"Probao sam da radim druge stvari, upisivao devet fakulteta,"



Na pitanje šta ga kvalifikuje za oblast molekularne genetike, Sjekloća kaže da je to "oduvek bilo njegovo polje interesovanja i da je sanjao da se time bavi".

morala sam ova dva da spojim:)))




ps- znam jednog, koji je svake godine upisivao drugi fax, da bi dobijao porodicnu penziju, na koju je imao pravo samo u tom slucaju i da bi uzimao studentski kredit, markicu, bonove u menzi i sl.:)))
trener92 trener92 22:15 28.01.2015

Re: Dr.koman-dos

angie01


ps- znam jednog, koji je svake godine upisivao drugi fax, da bi dobijao porodicnu penziju, na koju je imao pravo samo u tom slucaju i da bi uzimao studentski kredit, markicu, bonove u menzi i sl.:)))


Da, odlično si se setila to je bila varijanta koja je funkcionisala ( kod večitih studenata). Ne znam kako je danas.
gedza.73 gedza.73 23:40 28.01.2015

Re: Dr.koman-dos

posao građevinca shvatam pre svega kao posao komandosa.


Da podsetim na CV još jednog stručnjaka-vojnika
Stana Božović iz SNS, državni sekretar ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, na svom zvaničnom sajtu objavila je opširnu biografiju prepunu interesantnih priča i podataka.

"Rođena sam 15. januara 1962. usred ljute zime, u Beranama, ispod hladne i visoke planine Bjelasice, pored bistrog i brzog Lima. Te zime bivalo je i do minus 27 stepeni, a ulice su bile samo uzani tuneli između visokih zidova od snega. Rođena sam u porodici Vulevića, poreklom od plemena Vasojevića koji dođoše iz Stare Raške i bila sam drugo dete po redu od nas tri brata i dve sestrice. Moj najstariji bratić Nenad nije znao baš dobro da govori kad sam se ja rodila i ime Stana nije znao da ponovi, ali me je stalno zvao Beba: te beba plače, te beba spava… I dan danas me zato svi od milošte zovu Beba".

"Moj otac, Vukajlo, inženjer i profesor tehničkih nauka, i moja mati Dragica, koja je samo to zanimanje i zadržala, nisu nam pružali samo hleba i igara, već su nas podizali hraneći nas čašću, tradicijom i moralom i stalno su nas podsticali da učimo, školovanje je bilo bitnije od hleba!"

"Ipak, moj otac se trudio da nam pruži sve što treba, a ponajviše knjiga kojih nikada nije falilo. Tako smo među prvima u Beranama kupili i televizor, jer to za tatu nije bila zabava, već naš prozor u svet. Ja sam se još istog dana pohvalila u školi, ali mi je malo ko verovao, pa se moja drugarica iz odeljenja, Nurka, uputila kod mene kući odmah posle škole da proveri tu čudesnu kutiju i ostala bez daha".

"S druge strane, otac je bio pravedan i pun ljubavi pa sve nas u kući gledao istim očima-i sestre i braću. Čak je više nas devojčice, „ženskinje“, gurao da učimo i da se obrazujemo visoko, jer nije dao da „ostanemo slepe kod očiju“".

"Mati je sa svoje strane ipak bila rada da pored svega postanem i dobra domaćica, pa me nije štedela ni „nauke“ u kući i kuhinji. Njoj se mogu zahvaliti i za sve svoje kulinarske veštine, a naročito za pravljenje kolača. Izuzetak je samo prva torta za moju veridbu, koju sam upropastila u nervozi i tremi, ali sam je uspešno zamenila domaćom pršutom koja je izvadila stvar!".

"Na drugoj godini fakulteta upoznala sam Raju Božovića, vrhunskog sportistu i šampiona u kik-boksu. Upoznali smo se u Beranama, a on je kao vaspitan, nežan i pažljiv mladić rodom od plemena Pipera osvojio moje srce od prvog trena. Mi smo oboje boravili u Beogradu i on je strpljivo sačekao da diplomiram, pa i da steknem prvu praksu u svom poslu. Pratila sam ga na mnogobrojinim takmičenjima u bivšoj Jugoslaviji i svetu".

"Godine 2007. nova vlast me je u opštoj otimačini za visoke funkcije ostavila bez posla na prevaru. Pošto nisam bila politički podobna niti po ukusu još jednog pogrešnog režima, a nisam imala nikakvu protekciju lične ili rođačke vrste, ja sam bila jedna od ljudi na meti za uklanjanje. Zamka je išla tako da sam podsticana da se prijavim na konkurs Vlade RS, 2006. za popunu mesta položaja pomoćnika ministra, gde je Komisija donela rešenje da sam najstručnija i najiskusnija od svih 35 kandidata i da ispunjavam apsolutno sve uslove, pa i više od toga. Predsednik Komisije, Goran Petković, tada državni sekretar u Ministarstvu turizma i profesor Ekonomskog fakulteta, posebno me je pohvalio i podržao, da bih kasnije bila potpuno šokirana rešenjem da ne dobijem to mesto i da je rešenje potpisao upravo Goran Petković lično! Srela sam ga nakon nekog vremena na Beogradskom Sajmu, i tada sam mu sasula u lice koliko je pao kao čovek jer su me otpustili dok sam se borila za život svog deteta i kako je bedno prodao svoju profesorsku čast, ali on je malo hajao za moje reči, gledao me je tupo, jer obraz mu je već dobro požuteo i poprilično odebljao".

"U izbornoj kampanji SNS-a učestvovala sam u preko 300 aktivnosti, spavala sam u autu i radila kao sumanuta, sva u strahu da opet ne pobede pogrešni ljudi, koji bi i našoj deci, kao što su i nama, mogli uzeti mladost i šansu za normalan život. U maju 2012. nakon mukotrpne i prljave borbe sa žutim režimom na izborima, postala sam narodni poslanik. Već oktobra iste godine, shodno svom iskustvu i znanju dobila sam dužnost državnog sekretara u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike i mnoge druge obaveze i funkcije".


i



Što mi je merak poljak da bidnem



trener92 trener92 23:45 28.01.2015

Re: Dr.koman-dos

gedza.73


Eh Čučučica ljuta Pročitaš ovo:
"Rođena sam .... usred ljute zime" i sve ti bude jasno, ne treba dalje .

Izuzetak je samo prva torta za moju veridbu, koju sam upropastila u nervozi i tremi, ali sam je uspešno zamenila domaćom pršutom koja je izvadila stvar!".


poreklom od plemena Vasojevića koji dođoše iz Stare Raške
mladić rodom od plemena Pipera


Nas ni Vinetu ni Old Šeterhend ne mogu da izvade iz bule.Tuga je to gedžo brate.
gedza.73 gedza.73 23:59 28.01.2015

Re: Dr.koman-dos

Tuga je to

Taman kad pomisliš da nema gore i da smo dotakli dno, oni te iznenade.

'de ih samo nalaze ovakve?


hoochie coochie man hoochie coochie man 00:10 29.01.2015

Re: Dr.koman-dos


Eh Čučučica ljuta Pročitaš ovo:
"Rođena sam .... usred ljute zime" i sve ti bude jasno, ne treba dalje .

Meni to prvo bilo simpatično, mislio sam da se zeza.

A kad je pomenula spavanje u autu pomislih, evo akcije..

A onda.... jeza, ta nam vedri i oblači

Jelica Greganović Jelica Greganović 01:24 29.01.2015

Re: Dr.koman-dos

To nije biografija, to je scenario za seriju...
nsarski nsarski 01:32 29.01.2015

Re: Dr.koman-dos

To nije biografija, to je scenario za seriju...

...nazvanu "Kako je propala civilizacija".
trener92 trener92 02:17 29.01.2015

Re: Dr.koman-dos

hoochie coochie man
A kad je pomenula spavanje u autu pomislih, evo akcije..

A onda.... jeza, ta nam vedri i oblači


Ma i ja sam pomislio,kad ono međutim. Nego čitam ovo što je Spira napisao, čitam ovo sa linkova, pa tako mi svašta dođe na pamet, a kad si pomenuo akciju, nešto gledam ovu našu glasačku scenu, glasačku mašinu što bi se reklo, od uvođenja višestranačja, pa mi se nekako nametnuo onaj stari dobri vic, koji , što bi rekli Bosanci, "pravo" opisuje njen karakter.

Kaže, otišla Fata ujutru u dućan. Mujo oostao kući čeka doručak, ali Fate nema. Prođe podne, dođe vreme ručku, Mujo čeka ali Fate nema. Dođe veče, vreme večere, Mujo čeka, ali Fate nema, pa nema. Mujo se umorio čekajući legne i zaspi. Ujutru rano, probudi se Mujo vidi Fate nema nije ni spavala kod kuće.
Kad u neko doba dolazi Fata. Sva raščupana.
A Mujo će:
“ Pa bona Fato đes` ti?
“ Mujo bolan ne pitaj, jadna sam ti, silovali me tri dana u dućanu.
A kaže Mujo
“Kako bona Fato tri dana, kada te nema 24 sata?

“Ma vrat`la sam se bolan po još para, pa idem nazad”

E tako ti je i kod nas,pa se iznenadimo kada neki buzdovan kao ovaj komandos "direktor po obrazovanju upadne u ni manje ni više nego institut molekularne biologije.
hajkula1 hajkula1 23:52 29.01.2015

Re: Dr.koman-dos

trener92
angie01
taknuto-maknuto,...najcuveniji princip srpske privatizacije!


Klasika, ali ovo je fantastično
"Probao sam da radim druge stvari, upisivao devet fakulteta," Kako je onda postao dr i u kom domenu, to je prava enigma.



To ti kažem.
Lionsgate Lionsgate 15:35 28.01.2015

Resenje na vidiku...

Odmah slati narodnu komunalnu policiju, i u institut i na sud pa ako papiri nisu u redu ljudi znaju kako se u tom slucaju postupa...
sokodbuba sokodbuba 02:17 29.01.2015

Re: Resenje na vidiku...


''SAOPŠTENJE VEZANO ZA NEOVLAŠĆENI UPAD I POKUŠAJ PREUZIMANJA INSTITUTA ZA MOLEKULARNU GENETIKU I GENETIČKO INŽENJERSTVO (IMGGI) UNIVERZITETA U BEOGRADU
U utorak 27. januara 2015. godine u 8:55, došlo je do upada i pokušaja preuzimanja Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Univerziteta u Beogradu od strane građanina Veselina Sjekloće. On je zajedno sa još sedmoro osoba neovlašćeno ušao u prostorije Instituta predstavljajući se kao novi vlasnik zgrade i direktor. Nikakvo zvanično obaveštenje, kao ni pismena odluka nadležnih državnih organa, uključujući Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Privredni sud, Državno pravobranilaštvo, da je došlo do promene u vlasništvu nad Institutom, nije dostavljena Institutu. Saglasno Zakonu o naučnoistraživačkoj delatnosti, direktora Instituta imenuje Upravni odbor instituta, uz prethodno pribavljenu saglasnost ministra, nadležnog za naučnoistraživačku delatnosti.
IMGGI je državni institut, sastavni deo Univerziteta u Beogradu, sa preko 90 zaposlenih od kojih su većina doktori nauka. Na Institutu se nalazi najsavremenija oprema nabavljena sredstvima resornog ministarstva i iz fondova EU. Tokom tridesetogodišnjeg rada u Institutu su formirane raznovrsne banke biološkog materijala i to: gena, tkiva i krvi, kolekcije mikroorganizama, uključujući i patogene sojeve.
Institut je akreditovana institucija u našoj zemlji za mnogobrojne molekularno genetičke dijagnostičke analize za potrebe sve većeg broja pacijenata u Srbiji i regionu, uključujući i obolele od retkih bolesti. Takođe, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je ovlastilo Institut za obavljanje analiza prisustva genetičkih modifikacija u hrani i materijalu biljnog porekla.
S obzirom na sve navedene aktivnosti Instituta, potencijalni rizici ovakvih upada su:
- ometanje rada sa pacijentima od kojih je većina dece i trudnica kojima su rezultati DNK analiza neophodni za otpočinjanje terapije
- ugrožavanje poverljivosti podataka o pacijentima
- ugrožavanje integriteta biološkog materijala kao resursa od nacionalnog značaja
- širenje biološki i hemijski opasnog materijala nepoštovanjem strogo propisanih procedura
- uvodjenje genetički modifikovanih organizama u životnu sredinu
- ugrožavanje rezultata fundamentalnih naučnih istraživanja kao intelektualne svojine Instituta.
Ovom prilikom želimo da ukažemo da svako neovlašćeno upadanje u državne institucije ovakvog tipa može da ima nesagledive posledice ne samo po bezbednost zaposlenih i rezultata njihovog rada, već i na zdravlje građana i životnu sredinu Republike Srbije.
Nadamo se da će Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Državno pravobranilaštvo i mediji istrajati u odbrani institucija Republike Srbije i cele naučne zajednice.''

sa FB strane Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo
Lionsgate Lionsgate 15:46 29.01.2015

Pazi ovo...

- širenje biološki i hemijski opasnog materijala nepoštovanjem strogo propisanih procedura
- uvodjenje genetički modifikovanih organizama u životnu sredinu


Mozda ce na ovo nekom u policiji da u glavi zasija sijalice Proke pronalazaca i cuje se "bliiinnnk": "Hej, jel' ovo ima veze sa RBH zastitom? Terorizam? Zastita stanovnistva i drzave?".

Ali ne, oni nisu nivo komunalaca, komunalcima ni GSP svercer u najavi ne moze da promakne...
blue92 blue92 16:57 29.01.2015

Novartis i ministri poturice


kidnapovali su nam Torlak, Institut za molekularnu genetiku i sve ostalo, baš sve
i niko ne vidi kuda to vodi..

vala i treba, vala i neka, pobiti go*na (virusima, vakcinama, kreditima u švajcarcima)
go*vna bez kičme koja ne znaju da se suprotstave nikome, ničemu, pa ni govnjavim fašistima po autobusima koji tuku dede zbog nemanja karte

oooo, narode moooj... 'bem ti sve nesposobno

hajkula1 hajkula1 23:55 29.01.2015

Eto

U utorak 27. januara 2015. godine u 8:55, došlo je do upada i pokušaja preuzimanja Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Univerziteta u Beogradu od strane građanina Veselina Sjekloće. On je zajedno sa još sedmoro osoba neovlašćeno ušao u prostorije Instituta predstavljajući se kao novi vlasnik zgrade i direktor.



Što se ja stidim???
iqiqiq iqiqiq 19:14 31.01.2015

Divlji zapad

Znači krenulo novo doba, svi sa zastavicama u trk pa ko gde upadne i zabode zastavu, njegova teritorija, to mu dođe totalno reset, onda da ne brinemo što se Zakon o restituciji nije još sproveo u praksi, ionako krećemo od početka...
hajkula1 hajkula1 08:09 01.02.2015

Re: Divlji zapad

iqiqiq
Znači krenulo novo doba, svi sa zastavicama u trk pa ko gde upadne i zabode zastavu, njegova teritorija, to mu dođe totalno reset, onda da ne brinemo što se Zakon o restituciji nije još sproveo u praksi, ionako krećemo od početka...



Samo što zastavicu ne može svako da dobije.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana