Na današnji dan| Nauka| Planeta| Umetnost

Rogue wave

nsarski RSS / 01.01.2015. u 23:34

  pic1.jpg

 

Pre tačno 20 godina, na današnji dan, 1. januara 1995., kod naftne platforme Draupner na Severnom moru prvi put je precizno posmatrana i naučno ustanovljena pojava tzv. “rogue” talasa. Taj konkretan talas čak poseduje i ime (Draupner talas), a rogue talasi se još nazivaju i Monstrum talasi, Gigantski talasi, itd.  Ova pojava je potom proučavana u različitim sredinama (kod optičkih talasa, na primer) i okolnostima, pa se  danas o njihovim osobinama mnogo zna,  ali ne sve.  I o tome je ovaj blog, o “rogue” talasima.  Ali, da podjemo redom.

 

O čudnim pojavama solitarnih gigantskih talasa su pomorci po otvorenim morima pričali decenijama i vekovima: naime, bez ikakve najave, na otvorenom moru se iznenada pojavi talas koji višestruko premašuje visinu svih drugih talasa okolo i u stanju je da prevrne i najveći brod koji se tu nadje i potopi ga ili ošteti.  Ovakva “svedočenja” su uglavnom pripisivana mašti ili preuveličavanju i svrstavana u priče iz pomorskog folklore, bez osnova u realnosti.Tsunami_by_hokusai_19th_century.jpg

Na ovoj poznatoj graviri iz 19. veka prikazan je Veliki talas kod Kanagawe.

Mnogi su ovu pojavu objašnjavali kao posledicu podmorskog zemljotresa – tsunami talas, ili kao posledicu plime, ali rogue talas nije talas te vrste.  Najpre, on se pojavljuje na otvorenom moru, i , za razliku od drugih gigantskih talasa, on se ugasi i nestane.

Kao što je pomenuto gore, prva sistematska potvrda postojanja ovih talasa je dobijena pre tačno 20 godina. Rogue talasi su izmedju 3 i 10 puta veći po amplitude od prosečnih u tom delu mora.  Evo kako je konkretno izgledao taj talas izmeren na platformi Draupner (u vodu je postavljen plovak i mereno je njegovo kretanje kako su talasi prolazili). Na vertikalnoj osi je prikazana amplitude talasa (u metrima) dok je na horizontalnoj osi vreme u sekundama. Ovaj konkretan zapis je vremenski insert od oko 10 minuta (600 sekundi) unutar koga se pojavio veliki talas. Kao što se vidi, njegova amplituda je oko 3.5 puta veća od amplitude drugih talasa (tipični talasi tokom merenja su bili visine od 3 do 5 metara, dok je Draupner talas bio veličine od oko 18 metara, kao što se vidi na grafiku). Drauper_freak_wave.png

Od trenutka kada su rezultati ovih merenja objavljeni u naučnom časopisu, naučna javnost (i ne samo naučna!) se zainteresovala za ovu pojavu.

Mnoge “misteriozna” pomorske pomorske nesreće su najednom imale objašnjenje. Samo tokom 21. veka se zna za desetak slučajeva kada su naftne platforme ili trgovački ili turistički brodovi oštećeni u sudaru sa Velikim talasom, i na desetine ljudi je u tim incidentima izgubilo život. Veliki talasi su posmatrani iz satelita i ustanovljeno je da se u svakom trenutku desetine takvih gigantskih talasa pojavljuju na morima i okeanima planete Zemlje.

U fizici, priroda ovih talasa nije sasvim razjašnjena. Naime, zna se da je neophodna nelinearnost u jednačinama koji takvo talasno kretanje opisuju, da oni mogu biti posledica vetra, ili plime, ili morskih struja, ali za sada ne postoji kompletno objašnjenje ove pojave.

U laboratoriji, u bazenima, je veštački izazvana pojava ovih talasa, I jedan lep video klip se može videti ovde.

 

(Na youtube se može naći više primera koji prikazuju da se odjednom pojavi Veliki talas i zapljusne brod ili kupače na plaza – medjutim nisu svi ti primeri primeri Velikog talasa, ali zabavno je pogledati).

Povrh ovoga, ustanovljeno je da Veliki talas može da se pojavi i u drugim kontekstima – recimo kod prostiranja optičkih talasa kroz odredjene optički-nelinearne sredine. Često se ovakvi talasi opisuju nelinearnom Šredingerovom jednačinom čija rešenja daju tzv. Peregrinove solitone, tj., pojavu solitarnog talasa čija amplituda raste do odredjene veličine, a onda se talas ugasi, kao da nikad nije postojao.

Istraživanje u ovom pravcu se nastavlja i danas je ovo veoma aktivna oblast nelinearne optike.

U širem kontekstu, zanimljiva je pojava da se iz naizgled običnog ustrojstva stvari iznenada izrodi neočekivana i velika pojava koja naruši naše predstave o “običnom”, i potom iščezne kao da je nikad nije bilo.  Ima u ovome neke poezija, ali to ću prepustiti onima koji su poeziji vičniji.

*Beleska na margini.

 Izraz “rogue” na engleskom znači nasilnik, otpadnik, itd. (ja, zapravo ne znam kakav je najbolji prevod te reci), a taj atribut se u politici obično daje državama koje ne poštuju globalne norme “ponašanja” - recimo, često ćete naći da se za Severnu Koreju kaže da je “rogue state”; pretpostavljam da Severna Koreja ima prigodan izraz za one koji im takav pridev prišivaju. Ali, o tome nije ovaj blog.



Komentari (251)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

larisa_bg larisa_bg 23:52 01.01.2015

prva i uplašena

nsarski nsarski 23:53 01.01.2015

Re: prva i uplašena

larisa_bg

Uplasena? Negde si na otvorenom moru?
larisa_bg larisa_bg 00:04 02.01.2015

Re: prva i uplašena

nsarski

Uplasena? Negde si na otvorenom moru?


Ne mora čovek da bude na vodi da bi ga poklopio talas. Zar ne?
I pri tom ne mislim na cunami, nego onako, metaforično...

Plaši me postojanje neobjašnjenih pojava. Jer, ako im ne znaš uzrok, onda ne možeš ni da ih predvidiš ni da ih ukrotiš.

nsarski nsarski 03:45 02.01.2015

Re: prva i uplašena

Ne mora čovek da bude na vodi da bi ga poklopio talas. Zar ne?
I pri tom ne mislim na cunami, nego onako, metaforično...


Ne mora. Evo, u filmu Line Veltmiler se takva metafora desava.

qqriq qqriq 10:26 02.01.2015

Re: prva i uplašena

i uplašena


nauka za nauku, o misterijama da i ne govorimo, nego imam ja svoj lični privatni veliki talas: prošlog leta u Beleku, letovalištu blizu Antalije, plivam u uzburkanom a zelenom i pomalo hladnom moru, tu je more skroz otvoreno a veličanstvenog Taurusa ni na vidiku, ničeg na vidiku, plivam jer sam najveći fan plivanja, tek juče doputovala pa mi nije dosta, uvek ga vala preteram, da bih u jednom momentu - dok traje moja poprilična borba s talasima al umem s njima, volim TO - shvatila da sam jedina, da nikog oko mene, da mi nešto postaje i neprijatno, stigao me verovatno i umor, pa krenem da izlazim; kad sam stigla DO blizu obale, a sve to na talasima koji me odnose donose, okrenem se ja, kao dobar poznavalac materije, da vidim situaciju i VIDIM ravno more, požurim da uhvatim taj trenutak, okrenem ledja moru da bih dotakla dno koje je tu al mi izmiče, kad me talas tako snažno udari da sam na njemu letela pojma nemam koliko i tresnula svom silinom na, srećom, peščanu plažu. Zacrnelo mi se sekund dva. Ali od blama, to mi bio glavni razlog, uspevam nekako da ustanem uz neopisiv bol. Neopisiv.
Prilaze mi ljudi, ja ne govorim, ne mogu, odvode me do hotelskog lekara, mlad Turčin koji fluentli govori engleski, kaže da je prelom ručnog zgloba al to nećemo znati ukoliko ne snimim, pa gips i ostalo. Sve to odbijem. Dve nedelje, samo što sam stigla, ma nikad. Plivala sam ostatak letovanja ko bela lala i to mi je jedino bilo ugodno glede bola, zatvorenog preloma. Noći su bile horor. Od tada se i većih talasa bojim, ali plivam. Jer znam da je strah poslednje na šta bih pristala. Not me. A i da ne plivam više? Pa mene bič bojsi pitaju zbog čega uzimam ležaljku i suncobran kad sam stalno u moru.
Vremenom sve ili izbledi ili postane volšebno lepše. Meni se moj veliki talas danas ukazuje kao super avantura jer bola nema, prošao davno. Ali ukupan utisak, sve više samo to imam - ukupne utiske - jeste da je bilo strašno.
Lekcija broj jedan: izbegavaj otvoreno more.

edit: posle sam pravila viceve da se mahom svi tužni engleski romani završavaju sa " i tada je more izbacilo njeno telo."
gordanac gordanac 23:56 01.01.2015

a može ...

... i poetsko i naučno zajedno :)
ovako:

nsarski nsarski 00:00 02.01.2015

Re: a može ...

gordanac
... i poetsko i naučno zajedno :)
ovako:



Pa, za mene je i ovo poetika, ali ne smem da se odajem :) (NL Schrodinger iz koga se dobijaju potrebna resenja).

larisa_bg larisa_bg 00:05 02.01.2015

Re: a može ...

nsarski
Schrodinger



je li to onaj isti Šredinger sa onom mačkom koja je i živa i nije živa?

ako je to taj, onda bolje odmah da odustanem
nsarski nsarski 00:09 02.01.2015

Re: a može ...

je li to onaj isti Šredinger sa onom mačkom koja je i živa i nije živa?


Taj isti, ali ne u kvantno-mehanickom kontekstu. Na kraju, Sredingerova jednacina je talasna jednacina, linearna ili ne, i njena resenja su nekakvi talasi.
Nebojsa Krstic Nebojsa Krstic 02:21 02.01.2015

Re: a može ...



Ako smo ovde došli da se vređamo, onda ok.
nsarski nsarski 02:52 02.01.2015

Re: a može ...

Nebojsa Krstic


Ako smo ovde došli da se vređamo, onda ok.


Ima i drugih (jednacina) koje nisu tako uvredljive.
jinks jinks 12:25 02.01.2015

Re: a može ...

Ima i drugih (jednacina) koje nisu tako uvredljive.

Kako li je priroda napravila apsolutnu vrednost (i to još na kvadrat) u Šredingerovoj jednačini :)
nsarski nsarski 12:32 02.01.2015

Re: a može ...

Kako li je priroda napravila apsolutnu vrednost (i to još na kvadrat) u Šredingerovoj jednačini :)

Ona se zove Sredingerova jer ima prvi izvod po jednoj koordinati, drugi izvod po drugoj i jos nelinearni clan. A kako je talasna funkcija kompleksna ubaci se apsolutna vrednost.
Ima ovde detaljno objasnjenje: NLSE
qqriq qqriq 12:36 02.01.2015

Re: a može ...

Ona se zove Sredingerova jer ima prvi izvod po jednoj koordinati, drugi izvod po drugoj i jos nelinearni clan. A kako je talasna funkcija kompleksna ubaci se apsolutna vrednost.
Ima ovde detaljno objasnjenje: NLSE




Ni Ros ne bi bolje, mada ja nekako više kapiram Čendlera.

jinks jinks 12:36 02.01.2015

Re: a može ...

A kako je talasna funkcija kompleksna ubaci se apsolutna vrednost.

Sad je jasnije ... ali opet da faktor u kompleksnoj diferencijalnoj jednačini bude modul kompleksne veličine ... koliko je to često u modelovanju fizičkih pojava.

p.s.

Već mi je čitajući blog palo na pamet koliko fizičari ustvari više znaju o nelinearnim sistemima i nelinearnim pojavama, i koliko bi automatičari, na primer, mogli od vas podosta toga da nauče(imo).
mnenadic mnenadic 12:57 02.01.2015

Re: a može ...


Možda je ovo manje uvredljivo

[url=http://http://s1179.photobucket.com/user/mnenadic/media/KOLEKCIJA%2001/10409175_10202150608201628_8353890553837091592_n_zpse0a5533e.jpg.html?sort=3&o=0][/url]
nsarski nsarski 13:10 02.01.2015

Re: a može ...

http://i1179.photobucket.com/albums/x390/mnenadic/10409175_10202150608201628_8353890553837091592_n_zps2260e481.jpg

With a little help from your friend...
mnenadic mnenadic 13:12 02.01.2015

Re: a može ...

Da, to je to
8c_competizione 8c_competizione 13:32 02.01.2015

Re: a može ...

Pa, za mene je i ovo poetika, ali ne smem da se odajem


qqriq qqriq 13:34 02.01.2015

Re: a može ...


... ali opet da faktor u kompleksnoj diferencijalnoj jednačini bude modul kompleksne veličine ...


...retko ostanem bez reči ali kad se 'vako zaljubim na prvi pogled...


pape92 pape92 15:44 02.01.2015

Re: a može ...

Glede Šredingerove jednačine - ona mi je nadošla u talasu, metaforički govoreći. Najpre sam čuo za nju u srednjoj školi, gde mi je objašnjena na srednjoškolski način. Bio sam toliko fasciniran da sam je napisao kao grafit na zidu škole. Dok je nisu prekrečili, oko deceniju i po je na tom zidu, crvenom i podvučeno žutim (ha!) pisaalo:

iℏ∂t|ψ(t)⟩=(−ℏ22m∇2+V^)|ψ(t)⟩

Tada mi je rečeno da ću jednog dana, ako budem išao na takve i takve fakultete da ukapiram i šta je to npr nabla operator, i uopšte, jednog dana će mi, rekli su, Šredingerova jednačina postati jasna. Možda.

I onda se desio taj talas tokom kojeg sam, dok sam bio na njegovom vrhu, zaista ukapirao, hoću reći na matematički način.

Sada se više ne sećam, a za podsećanje bi mi, konzrevativno procenjeno, trebalo oko pola godine rada :) Dakle, nikada više neću znati
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:07 02.01.2015

Re: a može ...

jinks
A kako je talasna funkcija kompleksna ubaci se apsolutna vrednost.

Sad je jasnije ... ali opet da faktor u kompleksnoj diferencijalnoj jednačini bude modul kompleksne veličine ... koliko je to često u modelovanju fizičkih pojava.


Pa dobro, | | samo znači da je u pitanju zavisnost od amplitude (kompleksne) talasne funkcije, ne i od njene faze. A možda je čudno to što mi to nije čudno .
Goran Vučković Goran Vučković 19:16 02.01.2015

Re: a može ...

Pa dobro, | | samo znači da je u pitanju zavisnost od amplitude (kompleksne) talasne funkcije, ne i od njene faze. A možda je čudno to što mi to nije čudno .

Ti beše talasovodoinstalater po struci?
princi princi 19:19 02.01.2015

Re: a može ...

Ti beše talasovodoinstalater po struci?

Da, sine, Tesla... nepogrešivo, uvek izneveri na najneočekivanijim mestima. Drži se soldering kita, što je sigurno, sigurno.
Goran Vučković Goran Vučković 19:23 02.01.2015

Re: a može ...

Da, sine, Tesla... nepogrešivo, uvek izneveri na najneočekivanijim mestima. Drži se soldering kita, što je sigurno, sigurno.

Uh te vaše fore iz Narodnog Fronta... mislio sam ono što sad radi
princi princi 19:28 02.01.2015

Re: a može ...

Narodnog Fronta

Kneginje Natalije!
docsumann docsumann 19:34 02.01.2015

Re: a može ...

... i poetsko i naučno zajedno :)


Kanagawa-oki nami-ura (pod talasima Kanagave) je vjerovatno najobrađivanije dijelo iz klasične (tradicionalne) japanske slikarske baštine, od strane savremenih umjetnika,
inače ova slika pripada ciklusu 36 pogleda na planinu Fudži, Katsushika Hokusai-a.

marka surferske opreme Quiksilver ima logo koji predstavlja minimalističku grafičku stilizaciju ovog dijela.

srdjan.pajic srdjan.pajic 20:07 02.01.2015

Re: a može ...

Goran Vučković
Pa dobro, | | samo znači da je u pitanju zavisnost od amplitude (kompleksne) talasne funkcije, ne i od njene faze. A možda je čudno to što mi to nije čudno .

Ti beše talasovodoinstalater po struci?


Plovak na kotliću menjam vezanih očiju, usput mode-mečujući nastavke, onako odoka, bez HFSS-a. .

Zezam se, nisam odavno mikrotalasdžija-vodoinstalater, poslovi (i državljanstvo pre svega) me oteraše na niske učestanosti. Mada, FCC nekad toliko tupi sa EMC specifikacijama, da me u jednom trenutku nateraše da se privremeno vratim u tu oblast.

A princi je zaboravio kompleksne brojeve, iako je išao u matematičku (verovatno se sve vreme opijao u Veroni).

EDIT: Nego, zamalo da mi nova godina počne teškim sranjem. Juče (1. Januar) bili smo u parkiću gde smo hiperventilirali dete na toboganima. I kad smo završili, dodjemo do parkiranih kola, a ono auto-rasturen. Neki baja nam se zakucao u gepek, jer je, po sopstvenom priznanju, drkao mobilni dok je vozio 100 na sat, pa skrenuo na parking liniju. Sve se desilo bukvalno minut pre nego što smo doši, mogao je sve da nas pobije da smo bili tu dok smo utovarivali dete. I on je imao dvoje male dece u kolima (1 i 3 godine). Srećom, niko nije nastradao, jebeš polupana kola.
qqriq qqriq 20:48 02.01.2015

Re: a može ...

..



Goran Vučković Goran Vučković 23:48 02.01.2015

Re: a može ...


EDIT: Nego, zamalo da mi nova godina počne teškim sranjem. Juče (1. Januar) bili smo u parkiću gde smo hiperventilirali dete na toboganima. I kad smo završili, dodjemo do parkiranih kola, a ono auto-rasturen. Neki baja nam se zakucao u gepek, jer je, po sopstvenom priznanju, drkao mobilni dok je vozio 100 na sat, pa skrenuo na parking liniju. Sve se desilo bukvalno minut pre nego što smo doši, mogao je sve da nas pobije da smo bili tu dok smo utovarivali dete. I on je imao dvoje male dece u kolima (1 i 3 godine). Srećom, niko nije nastradao, jebeš polupana kola.

Znači Nova godina krenula "uzbudljivo"... mi smo ovde u Glazgovu imali haos pre par nedelja sa nekim đubretarskim kamionom - vozač dobio srčku ili šta li i onako nesvesan nagazio gas - pobio šestoro ili sedmoro pešaka koji su se našli na trotoaru gde je prolazio, još jedno desetak povređeno, strava.
srdjan.pajic srdjan.pajic 01:56 03.01.2015

Re: a može ...

Goran Vučković

EDIT: Nego, zamalo da mi nova godina počne teškim sranjem. Juče (1. Januar) bili smo u parkiću gde smo hiperventilirali dete na toboganima. I kad smo završili, dodjemo do parkiranih kola, a ono auto-rasturen. Neki baja nam se zakucao u gepek, jer je, po sopstvenom priznanju, drkao mobilni dok je vozio 100 na sat, pa skrenuo na parking liniju. Sve se desilo bukvalno minut pre nego što smo doši, mogao je sve da nas pobije da smo bili tu dok smo utovarivali dete. I on je imao dvoje male dece u kolima (1 i 3 godine). Srećom, niko nije nastradao, jebeš polupana kola.

Znači Nova godina krenula "uzbudljivo"... mi smo ovde u Glazgovu imali haos pre par nedelja sa nekim đubretarskim kamionom - vozač dobio srčku ili šta li i onako nesvesan nagazio gas - pobio šestoro ili sedmoro pešaka koji su se našli na trotoaru gde je prolazio, još jedno desetak povređeno, strava.


Užas, takvi dogadjaji baš liče na rogue talas u tom nekom prostoru života.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 11:04 03.01.2015

Re: a može ...

kod nas u Jerusalimu bi rogue new wave bio kada bih jednog jutra prošao ulicom - ooo, šalom komšija; ooo, selam alejkum, komšija,

tada bih dobio srčku od radosti i umreo, a ovo vaše, to je redovno stanje kod nas...
emsiemsi emsiemsi 16:44 03.01.2015

Re: a može ...

Srđan Fuchs
kod nas u Jerusalimu bi rogue new wave bio kada bih jednog jutra prošao ulicom - ooo, šalom komšija; ooo, selam alejkum, komšija,

tada bih dobio srčku od radosti i umreo, a ovo vaše, to je redovno stanje kod nas...

Srđan Fuchs
kod nas u Jerusalimu bi rogue new wave bio kada bih jednog jutra prošao ulicom - ooo, šalom komšija; ooo, selam alejkum, komšija,

tada bih dobio srčku od radosti i umreo, a ovo vaše, to je redovno stanje kod nas...

Врати се ти лепо у Србију да шаломишемо и помажемо Богу !
emsiemsi emsiemsi 16:48 03.01.2015

Re: a može ...

Goran Vučković
Pa dobro, | | samo znači da je u pitanju zavisnost od amplitude (kompleksne) talasne funkcije, ne i od njene faze. A možda je čudno to što mi to nije čudno .

Ti beše talasovodoinstalater po struci?

Микроталасна техника (да не кажем, хиперфреквентна) је, слична водоинсталатерској техници.
emsiemsi emsiemsi 16:52 03.01.2015

Re: a može ...

princi
Narodnog Fronta

Kneginje Natalije!

Краљице Наталије <---- klikni na boldovano levo
blogovatelj blogovatelj 18:51 03.01.2015

Re: a može ...

Краљице Наталије




Nisi čuo za Gugl, Mišelin i Bing mape?
Koristiš kartografiju Plan Plus, sa sve sloganom "putovanja bez lutanja"


emsiemsi emsiemsi 20:01 03.01.2015

Re: a može ...

blogovatelj
Краљице Наталије




Nisi čuo za Gugl, Mišelin i Bing mape?
Koristiš kartografiju Plan Plus, sa sve sloganom "putovanja bez lutanja"



Не --- ти си !?
ПС. Какав тутумрак !
srdjan.pajic srdjan.pajic 05:37 04.01.2015

Re: a može ...

emsiemsi
Goran Vučković
Pa dobro, | | samo znači da je u pitanju zavisnost od amplitude (kompleksne) talasne funkcije, ne i od njene faze. A možda je čudno to što mi to nije čudno .

Ti beše talasovodoinstalater po struci?

Микроталасна техника (да не кажем, хиперфреквентна) је, слична водоинсталатерској техници.


Da, sve neke cevčuge i oluci.




emsiemsi emsiemsi 09:27 04.01.2015

Re: a može ...

srdjan.pajic
emsiemsi
Goran Vučković
Pa dobro, | | samo znači da je u pitanju zavisnost od amplitude (kompleksne) talasne funkcije, ne i od njene faze. A možda je čudno to što mi to nije čudno .

Ti beše talasovodoinstalater po struci?

Микроталасна техника (да не кажем, хиперфреквентна) је, слична водоинсталатерској техници.


Da, sve neke cevčuge i oluci.





Да, само што не води воду, него таласе !
larisa_bg larisa_bg 00:02 02.01.2015

talasi

Vrlo interesantan tekst!
Ne znam, možda te je na ovo navela najnovija tragična priča o avionu za koji sada kažu da je uspešno sleteo, ali da ga je izgleda nakon sletanja na vodu potopio neki veliki talas.

I, da li se onda zna, kako nastaju ti misteriozni solitarni talasi? Šta li ih izaziva? Da li je to neka "tahikardija" gravitacije, Meseca, čega?

(Što se, pak, tiče poetskog momenta, čim pomislim na talase, ja se setim Virdžinije Vulf.)
nsarski nsarski 00:07 02.01.2015

Re: talasi

larisa_bg
Vrlo interesantan tekst!
Ne znam, možda te je na ovo navela najnovija tragična priča o avionu za koji sada kažu da je uspešno sleteo, ali da ga je izgleda nakon sletanja na vodu potopio neki veliki talas.

I, da li se onda zna, kako nastaju ti misteriozni solitarni talasi? Šta li ih izaziva? Da li je to neka "tahikardija" gravitacije, Meseca, čega?

(Što se, pak, tiče poetskog momenta, čim pomislim na talase, ja se setim Virdžinije Vulf.)


Pa, zna se da nastaju na otvorenom moru, da je u pitanju statisticka pojava, da mogu da ih izazovu morske struje u kombinaciji sa vetrom, itd. Ipak, preciznog objasnjenja nema.
Sasvim moguce da je taj avion (sada prvi put cujem nesto o tome) pao u uzburkano more (tamo je bilo nevreme u to vreme) i pojavio se veci talas koji ih je potopio.
larisa_bg larisa_bg 00:12 02.01.2015

Re: talasi

nsarski


Pa, zna se da nastaju na otvorenom moru, da je u pitanju statisticka pojava, da mogu da ih izazovu morske struje u kombinaciji sa vetrom, itd. Ipak, preciznog objasnjenja nema.
Sasvim moguce da je taj avion (sada prvi put cujem nesto o tome) pao u uzburkano more (tamo je bilo nevreme u to vreme) i pojavio se veci talas koji ih je potopio.


da, to je pretpostavka jer su našli nekoliko putnika sa onim prslucima za spašavanje, i stepenice za evakuaciju, i tela nisu rasturena, znači da je avion sleteo u komadu na vodu - a onda se nešto desilo

zar nije interesantna podudarnost da si upravo danas napisao tekst o velikom talasu, a nisi čitao tu vest?
(znam da naučnici ne priznaju čudne podudarnosti, ali meni su zanimljive)




ivana23 ivana23 00:16 02.01.2015

Re: talasi

Durban, J.Afrika, pre pet dana...

LINK
nsarski nsarski 00:18 02.01.2015

Re: talasi

ivana23
Durban, J.Afrika, pre pet dana...

LINK


Da! Video sam tu vest i palo mi je na pamet da nesto napisem o rogue waves.

Evo na primer OVDE. Ima mnogo primera i slika...
nsarski nsarski 00:43 02.01.2015

Re: talasi

zar nije interesantna podudarnost da si upravo danas napisao tekst o velikom talasu, a nisi čitao tu vest?


Ha,ha, rogue insight
blogovatelj blogovatelj 02:56 02.01.2015

Re: talasi

Pa, zna se da nastaju na otvorenom moru, da je u pitanju statisticka pojava, da mogu da ih izazovu morske struje u kombinaciji sa vetrom, itd. Ipak, preciznog objasnjenja nema.


Sećam se objašnjenja cunamija od pre deset godina. Zemljotres na dnu mora napravi talas koji se dnom i kreće i bezopasan je, sve dok ne dođe do obale i do plitke vode. Onda izleće i ruši sve pred sobom.
Moguće da takve pojave stvaraju i ove talase, koji se onda valjaju dnom dok negde magično ne uspeju bogznakako da sa dna stignu na površinu mora, a onda idu ogromne relacije i ruše sve pred sobom.
Otprilike kao kad impulsom poguraš valjak uz strmu ravan, a on kada dođe do vrha ravni nastavlja da se kreće. Ako strma ravan prelazi u horizontalnu ravan, takav valjak nastavlja kretanje. Isto tako verovatno i talas može da se uspne pod određenim okolnostima i da nastavi kretanje po vrhu, umesto po dnu, ukoliko mu se i ostale kockice u takvom kretanju poklope. Pod ostalim kockicama mislim na vetar i morske struje prvenstveno.
Ovakvo uzdizanje talasa može biti uzrokovano promenom dubine vode, tj tlo pomaže talasu da se uspinje, ako ne odjednom, onda u fazama.
Recimo da je dubina vode d1, talas ide po dnu a onda d1 počinje da se smanjuje. Talas se uspinje neko vreme. Kada se dubina poveća, on ipak dalje nastavlja da ide na istoj visini do koje je stigao, a koja je recimo d2<d1. onda tako ide neko vreme, pa naiđe na novu prepreku koja ga ponovo prisiljava da se uspinje i tako redom.
nsarski nsarski 03:01 02.01.2015

Re: talasi

Zmljotresi i odroni proizvode tsunamije i plimske talase, ali ovi nemaju osobine rogue waves. Naime, tsunami se krece veoma brzo, a rogue wave ne. Mislim da je slozeniji mehanizam u pitanju.

Evo ovde ima tekst u Science magazinu o toj temi

I ovde o globalnoj pojavi Freak waves spotted from space
princi princi 03:09 02.01.2015

Re: talasi

Zemljotres na dnu mora napravi talas koji se dnom i kreće i bezopasan je, sve dok ne dođe do obale i do plitke vode.

Nije bezopasan nego je praktično nevidljiv kad se generiše na velikoj dubini (a najveći cunamiji se uglavnom formiraju po marginama tektonskih ploča, po onim rovovima u Pacifiku). Najveći (i jedini) lom napravi kad dođe do kontinentalnog shelfa. To i pravi dosta problema za early warning sisteme. Zamisli da treba da registruješ dizanje od 10cm vode na dubini od 5 ili 6km- ogromna masa vode, praktično čitav vodeni stub, valja se, a ne vidiš ga (sve dok ne postane breaking wave). Tako da je, zapravo, baš zbog te kombinacije nevidljivosti i ogromne vodene mase koja se pokreće, vrlo opasan.

Ovi površinski talasi, ma koliko da su drčni i visoki, su, u stvari, konj veselko u odnosu na cunami. Ka' Crnogorci, :).
emsiemsi emsiemsi 10:00 02.01.2015

Re: talasi

blogovatelj
Pa, zna se da nastaju na otvorenom moru, da je u pitanju statisticka pojava, da mogu da ih izazovu morske struje u kombinaciji sa vetrom, itd. Ipak, preciznog objasnjenja nema.


Sećam se objašnjenja cunamija od pre deset godina. Zemljotres na dnu mora napravi talas koji se dnom i kreće i bezopasan je, sve dok ne dođe do obale i do plitke vode. Onda izleće i ruši sve pred sobom.
Moguće da takve pojave stvaraju i ove talase, koji se onda valjaju dnom dok negde magično ne uspeju bogznakako da sa dna stignu na površinu mora, a onda idu ogromne relacije i ruše sve pred sobom.
Otprilike kao kad impulsom poguraš valjak uz strmu ravan, a on kada dođe do vrha ravni nastavlja da se kreće. Ako strma ravan prelazi u horizontalnu ravan, takav valjak nastavlja kretanje. Isto tako verovatno i talas može da se uspne pod određenim okolnostima i da nastavi kretanje po vrhu, umesto po dnu, ukoliko mu se i ostale kockice u takvom kretanju poklope. Pod ostalim kockicama mislim na vetar i morske struje prvenstveno.
Ovakvo uzdizanje talasa može biti uzrokovano promenom dubine vode, tj tlo pomaže talasu da se uspinje, ako ne odjednom, onda u fazama.
Recimo da je dubina vode d1, talas ide po dnu a onda d1 počinje da se smanjuje. Talas se uspinje neko vreme. Kada se dubina poveća, on ipak dalje nastavlja da ide na istoj visini do koje je stigao, a koja je recimo d2<d1. onda tako ide neko vreme, pa naiđe na novu prepreku koja ga ponovo prisiljava da se uspinje i tako redom.

... тако то види "мали Перица" !
ПС. Свеједно, вреди труда.
Hansel Hansel 14:02 02.01.2015

Re: talasi

larisa_bg
da, to je pretpostavka jer su našli nekoliko putnika sa onim prslucima za spašavanje, i stepenice za evakuaciju, i tela nisu rasturena, znači da je avion sleteo u komadu na vodu - a onda se nešto desilo

zar nije interesantna podudarnost da si upravo danas napisao tekst o velikom talasu, a nisi čitao tu vest?
(znam da naučnici ne priznaju čudne podudarnosti, ali meni su zanimljive

А, зар није "интересантна" подударност да су они (ако је та вест тачна) слетели, кренули да се евакуишу, а онда се нешто десило? Сећам се неколико вести типа ове једне конкретне: неко је доживео несрећу, екипа хитне помоћи га преузела, а затим сама доживела несрећу. То није све, ваљда су нека трећа кола налетела на несрећника, извученог из кола Хитне помоћи, и докрајчила га (у сваком случају, "трећи чин" је био тог типа). Колика је вероватноћа за тако нешто?

EDIT: Читам сада неке вести, изгледа да ипак није то било "слетање на површину воде", ал' 'ајде да видимо какви се то чамци наводно виде и какав је то наводни дим са острва у близини...
a_jovicic a_jovicic 14:05 02.01.2015

Re: talasi

nsarski
Zmljotresi i odroni proizvode tsunamije i plimske talase, ali ovi nemaju osobine rogue waves. Naime, tsunami se krece veoma brzo, a rogue wave ne. Mislim da je slozeniji mehanizam u pitanju.

Mala korekcija ... Zemljotresi i odroni proizvode samo tsunamije (koje pojedini nepismeni novinari nazivaju i "tidal waves" ... što je totalno pogrešno obzirom da na morske mene utiču neke druge sile)


... ali tačno je da su tsunamiji talasi plitkih voda dok su predmet ovog bloga talasi dubokih voda i da im je dinamika kretanja (a i energija koju nose) različita.
nsarski nsarski 14:11 02.01.2015

Re: talasi

Mala korekcija ... Zemljotresi i odroni proizvode samo tsunamije (koje pojedini nepismeni novinari nazivaju i "tidal waves" ... što je totalno pogrešno obzirom da na morske mene utiču neke druge sile)


Hvala!
larisa_bg larisa_bg 14:30 02.01.2015

Re: talasi

Hansel

А, зар није "интересантна" подударност да су они (ако је та вест тачна) слетели, кренули да се евакуишу, а онда се нешто десило? Сећам се неколико вести типа ове једне конкретне: неко је доживео несрећу, екипа хитне помоћи га преузела, а затим сама доживела несрећу. То није све, ваљда су нека трећа кола налетела на несрећника, извученог из кола Хитне помоћи, и докрајчила га (у сваком случају, "трећи чин" је био тог типа). Колика је вероватноћа за тако нешто?


Ja sam se skoro pomirila sa time da mi neki maleri i baksuzi dokaze u serijama po tri. Ne postoji nikakvo naučno opravdanje za ovo, ali u praksi tako biva. (Sad će neko ko voli razumna objašnjenja da kaže da ja svoje malere samo svrstavam u grupe po tri, ali nije baš...)
Hansel Hansel 14:42 02.01.2015

Re: talasi

Па, не знам, ја сам ово написао чисто по (пре)слободном асоцирању (био и један пасус који сам избрисао), што рекоше у једном дивном, неформалном "Научном форуму" пре 20+ година, "Марфијев закон" је више психолошки (ако је и психолошки) "закон" него објективна законитост. Селективно памћење, релативност процењивања у различитим стањима... свашта има утицаја, али као да се некада и у животу многих дешавају својеврсни рогобатни "таласи" непријатних догађаја (а некада и пријатних, некада и једних и других).

Изгледа, да се вратимо на повод коментара, да није баш авион слетео на површину мора, биће ваљда још података... а и да не тролујемо.

...
Срећна (н)ова година свима!
princi princi 14:44 02.01.2015

Re: talasi

odroni proizvode samo tsunamije

Jel ima neki konkretan izvor za ove "odrone" koji proizvode cunamije? Mislim, znam da podvodne okeanske struje pokreću ogromne količine peska (velika napast za cevovode pa i gravity bases za naftne platforme i offshore vetrenjače), da talasi mogu izazvati likvefakciju tla, podvodna klzišta, ali nisam do sada čuo da odron može izazvati cunami. Uvek sam mislio da zemljotresi koji izazivaju cunamije oslobađaju za bar nekoliko redova više energije nego podvodni odroni.
nsarski nsarski 14:49 02.01.2015

Re: talasi

Jel ima neki konkretan izvor za ove "odrone" koji proizvode cunamije?

Da, na primer, Alaska Lituya Bay megatsunami
larisa_bg larisa_bg 14:59 02.01.2015

Re: talasi

Hansel
а и да не тролујемо.


opasan si štreber - stalno u strahu od trolovanja
mariopan mariopan 16:45 02.01.2015

Re: talasi

nsarski
larisa_bg
Vrlo interesantan tekst!
Ne znam, možda te je na ovo navela najnovija tragična priča o avionu za koji sada kažu da je uspešno sleteo, ali da ga je izgleda nakon sletanja na vodu potopio neki veliki talas.

I, da li se onda zna, kako nastaju ti misteriozni solitarni talasi? Šta li ih izaziva? Da li je to neka "tahikardija" gravitacije, Meseca, čega?

(Što se, pak, tiče poetskog momenta, čim pomislim na talase, ja se setim Virdžinije Vulf.)


Pa, zna se da nastaju na otvorenom moru, da je u pitanju statisticka pojava, da mogu da ih izazovu morske struje u kombinaciji sa vetrom, itd. Ipak, preciznog objasnjenja nema.
Sasvim moguce da je taj avion (sada prvi put cujem nesto o tome) pao u uzburkano more (tamo je bilo nevreme u to vreme) i pojavio se veci talas koji ih je potopio.

Мене више интересује како брзо нестаје?
Други таласи нестају постепено, растачу се на све мање и мање, како губе снагу, овај се само појави ни из чега и уруши се сам у себе?

Е, очекујем да ви научници докажете да су и оне приче о чудовишним октоподима и сипама које потапају бродове - истините? А мислила сам да су бајке преплашених риболоваца и морнара? Једва чекам да се и то истражи и докаже. За џиновске сипе се већ зна да постоје само што их је тешко намамити и усликати јер живе на великим дубинама.
blogovatelj blogovatelj 17:47 02.01.2015

Re: talasi

.. тако то види "мали Перица" !
ПС. Свеједно, вреди труда.


Tupko, nije sramota ne znati, sramota je ne naučiti.
Zato uostalom i jesi tupko.
princi princi 18:18 02.01.2015

Re: talasi

Alaska Lituya Bay megatsunami

Da, kad zvekne M=8.3, tu je teško tražiti neke sekundarne uzročno-posledične veze. Najpre će biti da su i odron i cunami izazvani zemljotresom.
emsiemsi emsiemsi 21:51 02.01.2015

Re: talasi

blogovatelj
.. тако то види "мали Перица" !
ПС. Свеједно, вреди труда.


Tupko, nije sramota ne znati, sramota je ne naučiti.
Zato uostalom i jesi tupko.

Правилна ексцитација производи очекивану реакцију !
Сељак остаје сељак !
hajkula1 hajkula1 14:18 03.01.2015

Re: talasi

blogovatelj
Pa, zna se da nastaju na otvorenom moru, da je u pitanju statisticka pojava, da mogu da ih izazovu morske struje u kombinaciji sa vetrom, itd. Ipak, preciznog objasnjenja nema.


Sećam se objašnjenja cunamija od pre deset godina.



Sećam se i snimka izjave Predsednika Vlade Japana na TV. Snimak sa youtube je neko od naših blogera linkovao.

tyson tyson 00:11 02.01.2015

Kapric

U fizici, priroda ovih talasa nije sasvim razjašnjena. Naime, zna se da je neophodna nelinearnost u jednačinama koji takvo talasno kretanje opisuju, da oni mogu biti posledica vetra, ili plime, ili morskih struja, ali za sada ne postoji kompletno objašnjenje ove pojave.

Možda ih stvara Bog...?


nsarski nsarski 00:16 02.01.2015

Re: Kapric

Možda ih stvara Bog...?


Neptun?!

Ja sam svojevremeno u gimnaziji za kaznu morao da 50 puta napisem recenicu:

Neptunus enim Deus maris per maria equitabat et maria modo turbabat modo sedabat.

(Neptun, Bog mora je po morima plovio i mora je cas uzburkivao, cas utisavao - nadam se da sam dobro napisao, davno je bilo).
E, pa sad mi je to iskustvo dobro doslo!
blogovatelj blogovatelj 02:40 02.01.2015

Re: Kapric

Ja sam svojevremeno u gimnaziji za kaznu morao da 50 puta napisem recenicu:

Neptunus enim Deus maris per maria equitabat et maria modo turbabat modo sedabat.


Kao Bart Simpson u uvodnoj špici. Šta je bio razlog kažnjavanja?
nsarski nsarski 02:51 02.01.2015

Re: Kapric

Šta je bio razlog kažnjavanja?

Na primer, nisam uradio domaci iz Latinskog, ili slicna banalnost.
myredneckself myredneckself 03:05 02.01.2015

Re: Kapric

tyson
Možda ih stvara Bog...?

nsarski
Neptun?!

Što da ne?! Ustvari ne znam, ili on, ili njegovi konji?
Ima jedna interesantna slika što veoma podseća na Veliki talas kod Kanagawe.


nsarski
U širem kontekstu, zanimljiva je pojava da se iz naizgled običnog ustrojstva stvari iznenada izrodi neočekivana i velika pojava koja naruši naše predstave o “običnom”, i potom iščezne kao da je nikad nije bilo...

Hmm, ima tu malo efekta leptira, jel?


nsarski nsarski 03:13 02.01.2015

Re: Kapric

Hmm, ima tu malo efekta leptira, jel?


Pa, i efekat leptira je posledica nelinearnosti.

Nesto ozbiljnije objasnjenje ima u casopisu Oceanograhy
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:51 02.01.2015

Re: Kapric

tyson

Možda ih stvara Bog...?




ne, on je zauzet sa kgb-om i cia-om, a oko stvaranja pseudo-carstava, pseudo-armagedona i pseudo-milenijalnog AI boga, geologiju je prepustio Čoveku. pune ruke posle, tiću samo.

emsiemsi emsiemsi 10:08 02.01.2015

Re: Kapric

tyson
U fizici, priroda ovih talasa nije sasvim razjašnjena. Naime, zna se da je neophodna nelinearnost u jednačinama koji takvo talasno kretanje opisuju, da oni mogu biti posledica vetra, ili plime, ili morskih struja, ali za sada ne postoji kompletno objašnjenje ove pojave.

Možda ih stvara Bog...?



... наравно ! Као и све остало.
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 04:07 02.01.2015

Читајући...

... твој текст сетио сам се једне песме Чеслава Милоша. Немам воље да је сад пронађем на српском језику, у преводу Петра Вујичића, који постоји, али доносећи њен енглески изворник чиним јој правду: то је једина песма Чеслава Милоша коју је он написао на енглеском. Важно: песма је епистола за Раоа Раџу, професора филозофије и писца из Индије и Милошевог америчког пријатеља, и написана је после једног њиховог разговора.

To Raja Rao

Raja, I wish I knew
the cause of that malady.

For years I could not accept
the place I was in.
I felt I should be somewhere else.

A city, trees, human voices
lacked the quality of presence.
I would live by the hope of moving on.

Somewhere else there was a city of real presence,
of real trees and voices and friendship and love.

Link, if you wish, my peculiar case
(on the border of schizophrenia)
to the messianic hope
of my civilization.

Ill at ease in the tyranny, ill at ease in the republic,
in the one I longed for freedom, in the other for the end of corruption.
Building in my mind a permanent polis
forever deprived of aimless bustle.

I learned at last to say: this is my home,
here, before the glowing coal of ocean sunsets,
on the shore which faces the shores of your Asia,
in a great republic, moderately corrupt.

Raja, this did not cure me
of my guilt and shame.
A shame of failing to be
what I should have been.

The image of myself
grows gigantic on the wall
and against it
my miserable shadow.

That’s how I came to believe
in Original Sin
which is nothing but the first
victory of the ego.

Tormented by my ego, deluded by it
I give you, as you see, a ready argument.

I hear you saying that liberation is possible
and that Socratic wisdom
is identical with your guru’s.

No, Raja, I must start from what I am.
I am those monsters which visit my dreams
and reveal to me my hidden essence.

If I am sick, there is no proof whatsoever
that man is a healthy creature.

Greece had to lose, her pure consciousness
had to make our agony only more acute.

We needed God loving us in our weakness
and not in the glory of beatitude.

No help, Raja, my part is agony,
struggle, abjection, self-love, and self-hate,
prayer for the Kingdom
and reading Pascal.

Знаш, Ненаде, ти, у једном смислу, и не пишеш на стандардном српском језику. Путање твојих мисли имају елеганцију и пречице, и туда идеје клизе некако природним путем и укажу се, на наше одобравање, тамо где као да смо знали да треба да буду. Сама твоја манипулација идејама има елеганцију и лакоћу и природност, оно што се најтеже постиже. Отуда, твоје писање јесте један нови језик, економичан и складан. То није мој језик, то није уобичајени српски, то је језик твојих мисли, нешто што има своја правила и формуле, али ја не бих умео да их наведем, мада схватам да постоје. То је лакоћа формулисања и објашњавања, дар и алат мајстора. Твоја машина која прерађује идеје у реченице има добро науљен и складан механизам, који све гура напред без труцкања или застоја.

Зашто, дакле, цитирам Милоша? Па, његове песме имају ту прозирност и разумљивост, овде метафорику мајсторске руке, која се ишчитава као да је одувек требало да буде ту где јесте. И све те његове сложене метафоре имају јасан смер и коначан, разумљив облик. Мајсторство.

Зашто, опет, песма о Рао Раџи? Ненаде, волео бих да знам разлог те болести, но, уистину, не знам. То је прва Милошева песма које сам се сетио читајући твоје кристално јасне реченице. Мада, можда сам могао и оне које почиње овако:

Господе Боже, волео сам џем од јагода
И тамну сласт женског тела
Као и ледену вотку, слеђа у уљу,
Мирисе: цимета и клинчића.
Па какав сам ја онда пророк...


Додајући ову песму, сада је све ту и на свом месту.
Јер оно постоји.
Мислим -- свето тројство.
;-)
jinks jinks 08:49 02.01.2015

Re: Читајући...

That’s how I came to believe
in Original Sin
which is nothing but the first
victory of the ego.

Genijalno :)

p.s.

Neki rekoše i "ego teaches us that everything we know of exists solely because of us and for us".
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:38 02.01.2015

Re: Читајући...

Predrag Brajovic
Знаш, Ненаде, ти, у једном смислу, и не пишеш на стандардном српском језику. Путање твојих мисли имају елеганцију и пречице, и туда идеје клизе некако природним путем и укажу се, на наше одобравање, тамо где као да смо знали да треба да буду. Сама твоја манипулација идејама има елеганцију и лакоћу и природност, оно што се најтеже постиже. Отуда, твоје писање јесте један нови језик, економичан и складан. То није мој језик, то није уобичајени српски, то је језик твојих мисли, нешто што има своја правила и формуле, али ја не бих умео да их наведем, мада схватам да постоје. То је лакоћа формулисања и објашњавања, дар и алат мајстора. Твоја машина која прерађује идеје у реченице има добро науљен и складан механизам, који све гура напред без труцкања или застоја.


Ljudi, ne znam zašto, ali mene ovaj nadahnuti pasus, i po stilu i po atmosferi, neodoljivo potseća na "Crvene marke sa likom Lenjina" Danila Kiša.
nsarski nsarski 11:48 02.01.2015

Re: Читајући...

Hvala na komentaru, Peggia, ali nemoj da me zbunjujes
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 12:23 02.01.2015

Re: Читајући...

nsarski
Hvala na komentaru, Peggia, ali nemoj da me zbunjujes

:))))))
Срећна ти Нова година!
nsarski nsarski 12:24 02.01.2015

Re: Читајући...

Срећна ти Нова година!

I tebi i svima do kojih ti je stalo!
jinks jinks 08:05 02.01.2015

...

U širem kontekstu, zanimljiva je pojava da se iz naizgled običnog ustrojstva stvari iznenada izrodi neočekivana i velika pojava koja naruši naše predstave o “običnom”, i potom iščezne kao da je nikad nije bilo. Ima u ovome neke poezija, ali to ću prepustiti onima koji su poeziji vičniji.


Možda ne mora obavezno da se radi o poeziji, kada su u pitanju, na primer rogue talasi u društvenim ustrojstvima, kako kažete. Naime, po nekim statistikama u svakom (ali bukvalno svakom) društvu postoji 5% - 7% rogue populacije (gde pod ovim društvo možete podrazumevati državu, grad, prolaznike na ulici, ...) bez obzira na neke šire ili uže društvene okolnosti.

Gde oni svoju rogue prirodu ne moraju obavezno sve vreme uopšte da ispoljavaju ... dok ne dođe do rogue talasa, tipa rata, na primer. Šta više, po nekima prvi koji se u ratovima uopšte i laćaju oružja su upravo tih 5% - 7% roguea (odnosno večitih nezadovoljnika, kojima smeta sve ... počev od Sunca, Meseca, zvezda i vazduha, pa nadalje) koji jedva čekaju da zbog bilo čega podivljaju.


p.s.

Inače, prilikom simulacije ovog talasa, na primer u komorama prikazanim gore na Jutjubu ... da li postoje proračuni kolika je energija potrebna da bi se on napravio, u poređenju sa običnim talasom, na primer.
nsarski nsarski 10:29 02.01.2015

Re: ...

Inače, prilikom simulacije ovog talasa, na primer u komorama prikazanim gore na Jutjubu ... da li postoje proračuni kolika je energija potrebna da bi se on napravio, u poređenju sa običnim talasom, na primer.


Mislim da nema razlike.
Pogledati: Waves that appear from nowhere and disappear without a trace

Prvi autor ovog rada (Akhmediev) je, zapravo i konstruisao taj bazen sa kolegama iz Nemacke. Ja sam bas od njega naucio o rogue waves proletos.
jinks jinks 10:58 02.01.2015

Re: ...

Pogledati: Waves that appear from nowhere and disappear without a trace

Srećom ima se pristup Kobsonu, pa može da se pogleda :)

p.s.

Koliko se da razumeti stvar je i u posebnim početnim uslovima.

Znam da se to ne računa, ali zamislite ako bi se u proračun uložene energije uzimala u obzir i "energija" koju je potrebno uložiti kako bi se stvorili ti posebni početni uslovi (u odnosu na obične talase, na primer) :) ... na nekom eksperimentalnom setapu, kakav je gorepomenuti na Jutjubu, između ostalih.
nsarski nsarski 11:50 02.01.2015

Re: ...

Koliko se da razumeti stvar je i u posebnim početnim uslovima.

Da, za tu vrstu talasa (Peregrin). Medjutim, energetski, rogue wave "usisava" energiju okolnih talasa i tako naraste.
larisa_bg larisa_bg 14:26 02.01.2015

Re: ...

jinks
Naime, po nekim statistikama u svakom (ali bukvalno svakom) društvu postoji 5% - 7% rogue populacije (gde pod ovim društvo možete podrazumevati državu, grad, prolaznike na ulici, ...) bez obzira na neke šire ili uže društvene okolnosti.


Svaki čovek ima 46 hromozoma, ali otprilike svaki hiljaditi čovek se rađa sa anomalijom da ima 47. hromozom, koji je medicina povezala sa sklonošću ka agresivnom i kriminalnom ponašanju. Kad se rade ispitivanja u zatvorima recimo, među najtežim kriminalcima, tamo je procenat onih sa 47. hromozomom mnogo veći, svaki drugi je rogue.
docsumann docsumann 14:45 02.01.2015

Re: ...

larisa_bg
jinks
Naime, po nekim statistikama u svakom (ali bukvalno svakom) društvu postoji 5% - 7% rogue populacije (gde pod ovim društvo možete podrazumevati državu, grad, prolaznike na ulici, ...) bez obzira na neke šire ili uže društvene okolnosti.


Svaki čovek ima 46 hromozoma, ali otprilike svaki hiljaditi čovek se rađa sa anomalijom da ima 47. hromozom, koji je medicina povezala sa sklonošću ka agresivnom i kriminalnom ponašanju. Kad se rade ispitivanja u zatvorima recimo, među najtežim kriminalcima, tamo je procenat onih sa 47. hromozomom mnogo veći, svaki drugi je rogue.





Title and theme

The title references an idea first conceived by Carl Jung and later expounded upon by Drunvalo Melchizedek concerning the possibility of reaching a state of evolution at which the body would have two more than the normal 46 total chromosomes and leave a currently disharmonious state. The premise is that humans would deviate from the current state of human DNA which contains 44 autosomes and 2 sex chromosomes. The next step of evolution would likely result in human DNA being reorganized into 46 and 2 chromosomes, according to Melchizedek.

Furthermore, the song references a wish to experience change through the "shadow"; an idea which represents the parts of one's identity that one hates, fears, and represses, this exists as a recurring theme in the work of Carl Jung.
angie01 angie01 16:27 02.01.2015

Re: ...

docsumann




zavejana suma
angie01 angie01 16:28 02.01.2015

moze i drugacije

pnbb pnbb 14:34 06.01.2015

Re: ...

svaki hiljaditi čovek se rađa sa anomalijom da ima 47. hromozom, koji je medicina povezala sa sklonošću ka agresivnom i kriminalnom ponašanju

ja bih pre reako da su ih pisci lose krimi literature povezali..
nazalost posledice su uglavnom drugacije
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:31 02.01.2015

rogue - severnokorejanski talas

Izraz “rogue” na engleskom znači nasilnik, otpadnik, itd. (ja, zapravo ne znam kakav je najbolji prevod te reci), a taj atribut se u politici obično daje državama koje ne poštuju globalne norme “ponašanja” - recimo, često ćete naći da se za Severnu Koreju kaže da je “rogue state”; pretpostavljam da Severna Koreja ima prigodan izraz za one koji im takav pridev prišivaju. Ali, o tome nije ovaj blog.


if you don't find a proper word in Serbian, why not try in Serbo-Croatian,
rogo-batan val?
nsarski nsarski 10:23 02.01.2015

Re: rogue - severnokorejanski talas

if you don't find a proper word in Serbian, why not try in Serbo-Croatian,


Evo sta kaze etimolski dikcionar:

rogue (n.) Look up rogue at Dictionary.com
1560s, "idle vagrant," perhaps a shortened form of roger (with a hard -g-), thieves' slang for a begging vagabond who pretends to be a poor scholar from Oxford or Cambridge, which is perhaps an agent noun in English from Latin rogare "to ask." Another theory [Klein] traces it to Celtic (compare Breton rog "haughty"; OED says, "There is no evidence of connexion with F. rogue 'arrogant.' "

Ili, sto bi rekle Lale: "ni nalik" rogobatnom. Rogobatan valjda znaci "nezgodan za hendlovanje".
qqriq qqriq 11:16 02.01.2015

Re: rogue - severnokorejanski talas

rogo-batan val?

baš tako, isto sam pomislila.
qqriq qqriq 11:17 02.01.2015

Re: rogue - severnokorejanski talas

Rogobatan valjda znaci "nezgodan za hendlovanje".

ne znači, bez valjda

Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 11:26 02.01.2015

Re: rogue - severnokorejanski talas

Evo sta kaze etimolski dikcionar:



Ne znam što te muči prevod. Rogue može biti i prevođen kao otpadnik u smislu "razbojnik" ali prava reč za to je ipak "renegade" (apostate).

Osnovno značenje mu je ipak - nitkov iliti bitanga (A deceitful and unreliable scoundrel), ali se veoma često koristi i za tzv. "simpatične nitkove", pa čak i "heroje" (ono - one man's heroe is another's man ,,, šta već ).

Recimo Rob Roj je "Highland Rogue" dočim su Robin Hood i njegova družina "Rogues of Sherwood Forest". (eto, da je neko snimao film o Marku Kraljeviću, mogao se zvati - "Rogue Plowing" )

A, eto, Del Boy je baš pravi "rogue" kao što su Majkl Kejn i Stiv Martin "Prljave, Pokvarene Bitange"

Za ovaj, talasasti slučaj, cenim da se rogue koristi u smislu - usamljenik, lutalica.

nsarski nsarski 11:30 02.01.2015

Re: rogue - severnokorejanski talas

qqriq
Rogobatan valjda znaci "nezgodan za hendlovanje".

ne znači, bez valjda



OK, onda neka bude "huliganski" talas.
nsarski nsarski 11:33 02.01.2015

Re: rogue - severnokorejanski talas

Ne znam što te muči prevod.

Ne muci me, samo naglas razmisljam. A posto sam zurio da blog postavim pre nego sto istekne 1.1.2015, onda sam ga ostavio u originalu. Za usamljene talase postoji izraz - soliton (od solitary wave).

Mozda treba pitati srpske okeanologe koji oni izraz koriste?
Goran Vučković Goran Vučković 11:35 02.01.2015

Re: rogue - severnokorejanski talas

Mozda treba pitati srpske okeanologe koji oni izraz koriste?

Kad plove srpskim okeanima
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 11:38 02.01.2015

Re: rogue - severnokorejanski talas

Za usamljene talase postoji izraz - soliton (od solitary wave).


A oni su pretpostavljam, ondak, dobroćudni? Pa se onda htelo naglasti da se za razliku od tih, ovome nikako ne mere verovati, jer će te prevariti i potoptiti očas posla :)

Nego, kad smo kod Rogue Wave - seća li se iko avanturističke knjige - pirati, indijanci, izbacivanje kapetana kroz prozor (pa tako više puta ) i tako to, a kojoj je radnja na jezeru Hjuron - Mičigen? Stara, stara knjiga - zna li iko naziv?.

          
nsarski nsarski 11:42 02.01.2015

Re: rogue - severnokorejanski talas

Kad plove srpskim okeanima

Dobro, mozda ima teoreticara okeanologa. Srpskih.
nsarski nsarski 11:44 02.01.2015

Re: rogue - severnokorejanski talas

A oni su pretpostavljam, ondak, dobroćudni?


Ne, oni su sasvim druga vrsta talasa, i veoma zanimljiva. Otkriveni su jos u 19. veku, i o njima se mnogo zna. Nekad su se koristili kao model za elementarne cestice. U svakom slucaju, oni nastanu i traju bez slabljenja.
emsiemsi emsiemsi 11:46 02.01.2015

Re: rogue - severnokorejanski talas

nsarski
Ne znam što te muči prevod.

Ne muci me, samo naglas razmisljam. A posto sam zurio da blog postavim pre nego sto istekne 1.1.2015, onda sam ga ostavio u originalu. Za usamljene talase postoji izraz - soliton (od solitary wave).

Mozda treba pitati srpske okeanologe koji oni izraz koriste?

ЛИНК ------->>> Кликни десно, на агенција ... АГЕНЦИЈА Треба питати наше стручњаке из наменске агенције за испитивање поморских несрећа. Немогуће да они то не знају.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 11:51 02.01.2015

Re: rogue - severnokorejanski talas

nsarski
Kad plove srpskim okeanima

Dobro, mozda ima teoreticara okeanologa. Srpskih.


A dok se takvi ne ulove, hintove treba tražiti kod onih koji se time i bave Pa tako NOS (National Ocean Service) kaže:

A 'rogue wave' is large, unexpected, and dangerous

A da, zaboravih da dodam i Konačni Prevod - Talas Španske Inkvizicije!

Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 11:54 02.01.2015

Re: rogue - severnokorejanski talas

emsiemsi
nsarski
Ne znam što te muči prevod.

Ne muci me, samo naglas razmisljam. A posto sam zurio da blog postavim pre nego sto istekne 1.1.2015, onda sam ga ostavio u originalu. Za usamljene talase postoji izraz - soliton (od solitary wave).

Mozda treba pitati srpske okeanologe koji oni izraz koriste?

LINK ------->>> Klikni desno, na agencija ... AGENCIJA Treba pitati naše stručnjake iz namenske agencije za ispitivanje pomorskih nesreća. Nemoguće da oni to ne znaju.


A ako baš i ne znajau, ja bih pitao stručnjake iz (ugašenog ;> ) časopisa Mikro, koji su obogatili jezik sa Onolikim idiotlucima ;>
nsarski nsarski 11:56 02.01.2015

Re: rogue - severnokorejanski talas

a kojoj je radnja na jezeru Hjuron - Mičigen?

Rogue waves mogu da se pojave i u jezerima.
Poznata je ona oluja na Micigenu Great Lakes Gale 1913. Mnogo ljudi i brodova je stradalo. Cak mi se cini da su ona ostrva ispred Toronta (tamo gde se leti ide na kupanje trajektom) nastala posle neke takve oluje. Ali, to ce nasa srpsko-kanadska braca bolje znati.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana