Putovanja| Sport| Zabava

Sa Lica Mesta: Povlacenje Pedjinog Dresa

Nikola Olić RSS / 18.12.2014. u 09:15
sef.jpg
 

Nekoliko Kings postera krase parter hotela u centru Sakramenta oko kog se ove nedelje sve vrtelo. Skoro svi Pedjini gosti koji su dosli u ovaj mali ali vazan Kalifornijski grad da proslave kacenje Stojakovicevog dresa u nekadasnjoj Arco dvorani odseli su u istom hotelu. Kazu u hotelu da su ti Kings posteri stalno tu i da to nije samo zbog Pedje. Vecinski vlasnik Kingsa Vivek Ranadive je izmedju ostalog jedan od vlasnika ovog hotela, imaju i malu radnjicu u kojoj moze da se kupi razna i pomalo sasava Kings oprema.

lift.jpg 

Arco Arena sada se zove Sleep Train Arena, nalazi se otprilike na pola puta od aerodroma do grada. Stara je to dvorana, dozivela je svasta i videla bolje kosarke i glasniju publiku no mnoge druge NBA dvorane sirom Amerike. Sakramento je glavni grad Kalifornije a Kingsi su glavni sport ovog grada. Vreme je bilo da se njihov glavni sport preseli blize centru grada, gde se nova dvorana uveliko gradi. Vlade Divac se dobro seca kako je nekad izgledala okolina stare dvorane, "samo njive i praznina", setio se nekadasnji poznati centar Kingsa, koji je i sam 2009 godine uzivao u istoj ceremoniji priredjenoj u njegovu cast.

Pedjina ceremonija zakazana je bila za utorak, 16. decembar. Lepo se -- i verovatno ne bas slucajno -- poklopilo da pada na dan koji nosi broj Pedjinog dresa. Ali i 15. decembar je imao svoje cari, Pedjinih prijatelja je i tog dana vec sasvim dosta bilo prisutno, mnoge smo videli i prepoznali u providnim staklenim liftovima glavnog hotela. Na opustenom i elegantnom okupu u ponedeljak uvece svi prijatelji i poznanici koji su hteli imali su prilike pred video kamerama Pedji da kazu par reci.

Bilo je tu cestitki, anegdota, prica i podsecanja, najbolji ali i najsazetiji bio je Vlade Divac. Mada je najcesce pun fazona i fora, nas poznati centar se na momenat uozbiljio i, gledajuci direktno u kameru, rekao Pedji da je najbolji saigrac kojeg je ikada imao, i da je bilo zadovoljstvo sa njim deliti kosarkaske i zivotne uspehe tokom njihovih zajednickih godina ovde u Sakramentu.

ekran.jpg

Puno lepih poruka i zelja gledali smo i sutradan u utorak na velikom ekranu unutar dvorane, pred pocetak Pedjine ceremonije odnosno utakmice Kingsa protiv Oklahoma Thundera. Dvorana je verovatno bila punija no obicno ove sezone, Kingsi su Pedji hteli izmedju ostalog na ovaj dan da poklone i sto puniju dvoranu. On je isto to tokom svoje karijere stotinama puta za njih uradio. Mnogo igrace koje smo videli u hotelu sad smo opet videli u daleko vecem formatu na velikom ekranu iznad terena: Doug Christie, Bobby Jackson, Brad Miller, Vlade Divac i mnogi drugi. Najlepsi deo te vizuelne setnje kroz Pedjinu uspesnu karijeru bila je naravno ona asistencija za kontra napad Bobby Jacksona, sa levog krila terena, iza ledja, jednom rukom, preko celog terena.

Sasvim se cini normalnim i prirodnim da se ljubitelji Kingsa a pogotovo Pedje Stojakovica pomalo najeze kad po prvi put udju u dvoranu koju su ipak na neki nacin dobro upoznali indirektno preko TVa ili Interneta. Cini se da se u toku playoffsa o ovoj dvorani najvise nauci, pogotovo sa snimaka iz onih ogromnih cepelina iznad dvorane.

dres.jpg


Sva sedista blizu terena su u utorak uvece bila potpuno puna, to su uglavnom sezonske karte koje se rasprodaju pre no sto sezona i pocne. Pedja i Vlade ove veceri naravno nisu kupili karte, sedeli su u prvom redu i gledali njihove crno-ljubicaste kolege, Vlade sa jedne strane srednje linije, a vlasnik Kingsa i Pedja sa porodicom sa druge strane. Sa tog mesta Pedja je samo nekoliko koraka bio daleko od centra terena, gde je za poluvreme bila zakazana njegova ceremonija.

cobani.jpg

Ceremonija je trajala celu pauzu, oko 20-tak minuta. Ocekivali smo naravno dugacke ovacije kad su Pedju pozvali na teren, bilo je dodatno uzivanje cuti i videti kako toplo i glasno Sakramento pozdravlja i Divca. Obojica su imali polupripremljene govore, bilo je priprema oko nekih osnovnih ideja i redosleda kojim treba pricati, ali videlo se da su obojica iz srca i dosta spontano pricali. Pedjin govor je, kazu zvanicnici Kingsa, bio najbolji koji su ikad culi. U publici je, bez preterivanja, bilo i suza. Bilo je u publici i onih cuvenih zvona kojima su Pedju i Vladu bodrili tokom svih onih playoffsa utakmica koje je pola Srbije nocima pre dosta godina pratilo.

 

publika.jpg

 

Kao sto smo i ocekivali, bilo je i puno Pedjinih dresova, sto na navijacima, sto za prodaju po radnjama unutar dvorane. Najbolja majica je ipak ona koju su Pedjini drugari napravili bas za ovaj dogadjaj, za sve one koji su dosli da zajedno sa Pedjom proslave ovaj lep cin Kingsa. Jednostavna crna Adidas majica sa Pedjinim imenom, brojem i siluetom, i malim Kings amblemom na ledjima.

Osim svih tih majica, dresova, i cele Pedjine ceremonije, i sama utakmica je bila dosta uzbudljiva, pogotovo na kraju. Oklahoma Thunder se jos oporavljaju i uhodavaju od kako su im se Westbrook i Durant vratili u postavu, sto je bila odlicna prilike za Kingse da ih mozda iznenade i nadjacaju pred domacom publikom punom energije koju je veceras Pedja stvorio. Poslednje minute odlucile su pobednika u tesnoj utakmici koju je Oklahoma na kraju dobila sa desetak poena razlike.

 

red.jpg

 

Posle utakmice, umesto brzog slaloma ka kapijama dvorane odnosno automobilima, veliki broj navijaca Kingsa ostao je da se slika upravo sa ogromnim Pedjinim dresom koji ce uskoro visiti sa krova ove dvorane. Navijace su podelili u dve grupe uredno poredjanje uz tribine sa dva strane terena, fotografisanje sa dresom trajalo je skoro dva sata. Ispod tih tribina, Kingsi su za Pedju i njegove prijatelje i porodicu napravili uzbudljiv prijem u privatnom klubu uprave Kingsa. Lako mozete da izracunate gde se taj prosto nalazi ako se secate TV prenosa iz ove dvorane: prodjete iza kosa sa desne strane terena, pa kroz crne zavese iza kosa, produzite 20 metara, i skrenete desno.

Ista TV ekipa koja je u ponedeljak vece snimala pozdrave za Pedju bila je i veceras u punoj formi. Snimali su svakog ko je Pedji nesto hteo da poruci. Simpaticno je bilo videti i puno hrane sa raznim obelezijama Kingsa ili Pedjinog broja 16. Na TV ekranima vrteli su se prepoznatljivi Pedjini potezi i napeti zavrsetci utakmica. Pedja je medjutim ove veceri bio vrlo opusten, okruzen starim Kings saigracima i mnogim drugim prijateljima, i najcesce u drustvu upravo nasa dva igraca, Vlade Divca i Vladimira Radmanovica.

 

klopa.jpg

 

Jutro posle bilo koje velike proslave najlepse je zapoceti kafom i rezimiranjem, i tako je bilo i ove srede. Uz dobru kafu i udobne fotelje, prepricavanja i podsecanja sto na Pedjinu uspesnu karijeru sto na lepu zabavu tokom ova tri dana lako su nadolazila. Blizu onih Kings postera u parteru hotela, lako je prepoznati nasa dva Kralja Pedju i Vladu, sede u foteljama i pricaju. Oko njih puno ljudi ali i dosta kofera i torbi. Mnogi gosti vec moraju da krecu polako iz Sakramenta, hotelski minibus svakih sat vremena sve vise i vise istanjuje drustvo. Nadamo se da se drustvo u slicnoj postavi opet okuplja vrlo uskoro, recimo kad Divac bude ulazio u kosarkaski Hall of Fame.

 

momci.jpg


 



Komentari (4)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

stefan.hauzer stefan.hauzer 15:44 18.12.2014

.

gledao ovu utakmicu uživo,ali iz nba nisu uopšte pustili program na poluvremenu,nego su roknuli analizu prvog dela utakmcie,kao da ih tanderi neće razvaliti - šta god da kingsi urade. onaj rasel vestbruk je i munja i gromovi.

NNN NNN 16:27 18.12.2014

Re: .

Vestbruk mi je jedan od omiljenih igrača u poslednjih par godina,
čovek je uneo revoluciju u košarku:
prvi plej kome ne treba mozak!
NNN NNN 16:26 18.12.2014

Bravo

za Peđu
i ovaj događaj je s punim pravom našo mesto i na blogu 92-jke,
a bilo bi još lepše kada bi B92 pustio neke legendarne utakmice iz tog perioda
djapica djapica 23:14 22.12.2014

Peja

Ja otisao da gledam :)
Steta sto je Cousins bio bolestan, posto bi basket sigurno bio zanimljiviji sa njim u Kingsima.

Pricao sam malo sa Bobby Jackson-om i rekao mu kako pola Srbije nije spavalo zbog basketa kada su oni igrali. Ucinilo mi se da je bio malo iznenadjen :)

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana