Nauka

Kako zaista izgleda devojka? II deo

Saša Zorkić RSS / 08.12.2014. u 00:22

Šta misite koliko jedna lepa devojka u sebi ima atoma?

<< Prvi deo 

Naša čula su kreirana prema našim potrebama i dobro nas služe u svakodnevnom životu. Ali ona nisu savršena. Mi ne vidimo boju očiju ove devojke sa velikog rastojanja. Treba da se približimo da bismo videli da ona ima smeđe oči.

devojka-oci.jpgdevojka-42.jpg

 

 

 

 

Kad smo kod boja, hajde da nešto razjasnimo. Boje zapravo ne postoje, one su naša uobrazilja. Postoje zraci koji se odbijaju od predmeta (ili ih sami predmeti isijavaju), a naše oko informacije o njima šalje centru u mozgu. U tom centru se kreira slika posmatranog predmeta i dobija utisak o boji. A taj utisak zavisi od talasne dužine svetlosti, od kraktaristika površine predmeta od koga se ona odbija i od građe oka. Bilo šta od toga da promenite, menja se boja. Boje u sumraku su drukčije od onih po suncu.

Trava ima zelenu boju ne zato što jeste zelena, nego zato što od sebe odbija zelenu boju - tj. odbija zrake talasne dužine koje vidimo kao zelenu boju. Zrake ostalih talasnih dužina upija. Koje zrake neki predmet odbija, a koje upija zavisi od karakteristika atoma koji grade njegovu površtinu.

 krava-trava.jpg

Naravno, mi vidimo samo jedan uzan opseg zračenja, koji se često naziva: vidljiva svetlost. Oko je slepo za zrake izvan tog opsega.

 *************************

Obrnuti svet

Svetlosni zraci koji ulaze u oči prelamaju se u sočivu oka i takva, obrnuta slika, se sprovodi do centra u mozgu, gde se ona ponovo obrće, tako da je dole dole, a gore gore. Svaki teleskopdžija zna da astronomski teleskopi daju obrunutu sliku posmatranog objekta, što nije ni od kakvog značaja za posmatrača, jer u svemiru ionako ne postoji „gore" i „dole". Međutim, za svakodnevni život na zemlji važno je da znamo šta je gore, a šta dole i zato mozak obrće sliku primljenu od oka. Ali... da li mozak zaista obrće sliku?

Postoji zanimljiv eksperiment iz prošlog veka koji u svojoj čuvenoj knjizi „Elementi psihologije" navode Kreč i Kračfild. U eksperimentu je dobrovoljac nekoliko nedelja nosio specijalne naočare koje su obrtale sliku tako da je on sve video naopako. U izveštajima stoji da je on prvih dana imao ogromnih problema i u najbanalnijim situacijama. Bio je dezorijentisan, pružao je ruke u pogrešom pravcu, nije mogao da pogodi viljuškom meso u tanjiru, trebalo mu je mnogo vremena da nožem iseče zalogaj itd. Ali, vremenom se privikao na obrnuti svet i posle nedelju dana nepogrešivo je radio sve što i ranije. Na pitanje da li svet vidi obrnuto odgovorio je: „Voleo bih da me to niste pitali. Sve je izgledalo sasvim normalno dok me niste iznenadili postavljenim pitanjem. Kada se setim kako je to izgledalo pre nego što sam stavio sočiva, moram odgovoriti da sada sve izgleda izokrenuto. Ali pre nego što ste mi pitanje postavili bio sam potpuno nesvestan toga i uopšte nisam razmišljao o tome da li je slika normalna ili izokrenuta."

 **************************

E sad, ma koliko se približili ovoj devojci ne možemo da vidimo od čega je ona sastavljena, jer naše oči nisu u stanju to da vide. Ali znamo da se sve materijalne stvari, pa tako i devojka, sastoje od atoma. U proseku jedna lepa devojka tipične težine ima 6 milijardi milijardi milijardi atoma. To se skraćeno piše 6 x 10^27

*******************

 Profesor fizike, dva astronoma, konobarica i ja u rešavanju važnog pitanja.

ff8cc4f7240b03901ace87767050968c.jpgDa bih saznao koliko atoma ima jedna devojka obratio sam se za pomoć profesoru fizike Dušanu Mrđi. Očekivao sam da on otprilike kaže neki broj. Pošto ja ne znam odgovor prihvatio bih svaki iznad milijardu - recimo 5 milijardi, ili 4 triliona, meni je svejedno jer su ti brojevi toliko veliki da ih ja ionako ne shvatam. Ali prof. Mrđi zacakli oko, sav se ozari i on reče: Daj papir i olovku. Našao se u elementu. Zatim je počeo da piše i drži predavanje. Dva astronoma su Ratko Miljkovac i Rade Marjanović koji su, pili pivo i s razumevanjem se smeškali jer su sve shvatali, a ja sam samo pio pivo. (desno je papir sa matematikom prof. Mrđe)

Operacije nije prošla bez problema koji je iskrsao u samom početku jer je trebalo da odredimo težinu tipične devojke. Mrđa je tvrdio da je to 55 kilograma, ali meni se učinilo malo suviše. Kako smo bili na Petrovaradinskoj tvrđavi u restoranu, zamolio sam kelnericu da nam oda tajnu. Nismo je pitali za njene kile, iako je ona potpuono odgovarala našem zamišljenom prototipu, jer je bila mlada i lepa (ovo drgo nije bitno, ali ipak institiram na tome). Rekla je: Pa zna se. Između 50 i 60 kilograma! Eh, čovek se uči dok je živ. Mrđa me je samo značajno pogledao i rekao: Vidiš?

****************** 

Prema tome ako hoćete da pričate o realnom izgledu devojke razmislite o atomima. Devojka, kao i svi drugi objekti u suštini je samo gomila atoma koje mi vidimo na jedan način, a koji zavisi od sposobnosti naših čula i mozga koji primljene informacije obrađuje. Mozak stvara sliku, veoma nerealnu, jer devojka nije ni visoka, ni lepa, ni obojena, ona je skup atoma. Atoma koji divljaju u stalnom kretanju, koji titraju, zrače i upijaju zrake.

Da parafraziram Platona: u našem oku devojka je samo senka ideje devojke. To što mi vidimo, pipamo, čujemo itd. samo je naša predstava organizovane gomile atoma, od kojih se odbija svetlo koje mi opažamo pa kažemo: gle kako je ona devojka lepa. Ima smeđe oči.

Fizički posmatrano, devojka je organizovan skup atoma

 atom-devojka.jpg

Ako u obzir uzmemo i predmete oko devojke onda bi ona izgledala nekako ovako 

df04c64fcc795500ffb5b1982fc4a201.jpg 

I sad, šta je realnost? Kako devojka zaista, realno izgleda? Da li ona stoji, leži ili je okrenuta naglavačke? Da li je vitka, lepa ili nije? Ona nešto od toga postaje tek u našoj svesti. Dok je ne pogledamo ona nije ništa od toga. Možda je dobar odgovor na pitanje kako zaista izgleda devojka dala jedna moja poznanica koja je rekla: „Devojka je onakva kakvom je pravi emocija posmatrača." 

Tagovi



Komentari (33)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 01:30 08.12.2014

Koliko će ih biti?

Nastavaka o devojci?
Saša Zorkić Saša Zorkić 09:38 08.12.2014

Re: Koliko će ih biti?

Nema više, dosta je
docsumann docsumann 05:55 08.12.2014

zašto


se tek tako zaustaviti na atomima?

treba ići dublje, dok djevojka ne iščezne u (sub)kvantnom polju. čik je onda ugledaj
Saša Zorkić Saša Zorkić 09:48 08.12.2014

Re: zašto

Zato što je atom osnovni gradivni elemenat od kojeg je sve sačinjeno, a koji ima sve osobine jednog hemijskog elementa. Unutrašnjos atoma je posebna priča, koja zahteva nekog drugog autora.
docsumann docsumann 16:20 08.12.2014

Re: zašto

Zato što je atom osnovni gradivni elemenat od kojeg je sve sačinjeno, a koji ima sve osobine jednog hemijskog elementa.


ne bih da budem zakeralo (iako znam da to jesam ), ali ne vidim zašto su atomi hemijskih elementa fundamentalni, odnosno fundamentalniji kao gradivna jedinica čovjeka od molekula (red više) ili subatomskih čestica (red niže).
misim, molekuli vode su suštastveniji za čovjekovu građu od atoma kiseonika i vodonika.
no, to i nije toliko ključno. principijelno, savim je ok usvojiti atome kao jedan od nivoa pojavnosti, ali ... ovo me kopka

Prema tome ako hoćete da pričate o realnom izgledu devojke razmislite o atomima.


realan izgled!? ne povlači li to ponovo priču o prirodi realnosti?

nismo li mi samo oblak energetskog "treperenja" u sveprožimajućem kvantnom polju?
ima li uopšte, na dubljim (subkvantnim, il' nekim još fundamentalnijim) nivoima zbilje, razlike između nas samih, ekrana na kojem čitamo ovaj zanimljiv blog, el. energije s kojim se naš komp napaja, laveža komšijinog psa, aerodroma u Dubaiju, glečera jezera Mičigen, galaksije NGC 7532, tamne enrgije ...
nisam li ja, između ostalog, ta djevojka?
kako onda ona nema bradu?

Saša Zorkić Saša Zorkić 18:44 08.12.2014

Re: zašto

e vidim zašto su atomi hemijskih elementa fundamentalni, odnosno fundamentalniji kao gradivna jedinica čovjeka od molekula (red više) ili subatomskih čestica (red niže).


To je slično kao sa kućom: cigla je osnovni gradivni elemenat. Od njih se prave blokovi cigala (red više), a svaka cigla je sastavljena od subciglenih čestica (red niže).

realan izgled!? ne povlači li to ponovo priču o prirodi realnosti?


Svakako, samo ovaj blog ima mnogo skromnije ambicije
looping looping 06:03 08.12.2014

1

E sad, ma koliko se približili ovoj devojci ne možemo da vidimo od čega je ona sastavljena, jer naše oči nisu u stanju to da vide. Ali znamo da se sve materijalne stvari, pa tako i devojka, sastoje od atoma. U proseku jedna lepa devojka tipične težine ima 6 milijardi milijardi milijardi atoma. To se skraćeno piše 6 x 10^27

Koliko ovakva ženska tek ima kvarkova.
Saša Zorkić Saša Zorkić 09:56 08.12.2014

Re: 1

Mnogo to zavisi od vrste atoma koje ima devojka u sebi (što nije nepoznanica ali komplikuje račun). Sem toga, ako računamo kvarkove, onda treba da računamo i elektrone. A time bismo daleko izašli iz teme
looping looping 10:06 08.12.2014

Re: 1

Saša Zorkić
Mnogo to zavisi od vrste atoma koje ima devojka u sebi (što nije nepoznanica ali komplikuje račun). Sem toga, ako računamo kvarkove, onda treba da računamo i elektrone. A time bismo daleko izašli iz teme

Upravo sam našao, za jedan C 12 atom je 36 kvarkova (zajedno - gornjih i donjih)
Saša Zorkić Saša Zorkić 11:39 08.12.2014

Re: 1

Sjajno. Zajedničkim snagama možda ćemo izračunati broj kvarkova u telu!
looping looping 11:44 08.12.2014

Re: 1

Saša Zorkić
Sjajno. Zajedničkim snagama možda ćemo izračunati broj kvarkova u telu!

To bi bilo mnogo komplikovano.
Svaki atom, pa koliko ima kojega...
mesan mesan 15:46 08.12.2014

Re: 1

looping

Upravo sam našao, za jedan C 12 atom je 36 kvarkova (zajedno - gornjih i donjih)


Saša Zorkić
Sjajno. Zajedničkim snagama možda ćemo izračunati broj kvarkova u telu!


Članak1

Potpuno netehnički sažetak prvog članka

Toplo preporučujem taj sajt entuzijastima, laicima i profesionalcima u drugim oblastima :)
Saša Zorkić Saša Zorkić 18:48 08.12.2014

Re: 1

To bi bilo mnogo komplikovano.


Zapravo, neka aproksimacija bi mogla lako da se napravi. Čovek je 70 % vode, dakle treba videti koliko kvarkova ima jedan kiseonik i dva vodonika... ne kažem da to mogu ja da izračunam
mariopan mariopan 23:15 09.12.2014

Re: 1

Saša Zorkić
Sjajno. Zajedničkim snagama možda ćemo izračunati broj kvarkova u telu!

И шта онда?
Кажеш девојци " што ти је сладак онај кварк лево..не, не тај, онај левљи?


Фантастичан блог!
Saša Zorkić Saša Zorkić 23:47 09.12.2014

Re: 1

И шта онда?

Ih, isto su govorili i kada je otkriven točak

Hvala!
adriana adriana 09:26 08.12.2014

Sve zavisi

„Devojka je onakva kakvom je pravi emocija posmatrača."


Ili je u zavisnosti od toga na kojoj joj koti štrči profil
tetkino tetkino 09:31 08.12.2014

Detinjarije

Možda sebe doživljavamo samo kao ljudske jedinke, ali zapravo, mi smo masa mikroorganizama smeštena u ljušturu čoveka. Svaka živa osoba domaćin je stotini triliona bakterijskih ćelija. One po brojnosti desetostruko premašuju brojnost ljudskih ćelija i predstavljaju 99.9% jedinstvenih gena u našem telu.
Saša Zorkić Saša Zorkić 10:01 08.12.2014

Re: Detinjarije

A možda smo mi samo ćelije mnogo većeg bića?
tetkino tetkino 10:09 08.12.2014

Re: Detinjarije

Pa to je odgovor koji se logično nameće, jer za bakterije koje čine nas mi smo ekosistem, ma praktično kosmos celi.

Ne verujem da one mogu i da predpostave da njihov ekosistem misli, oseća i mašta.

Kako bi bilo jadno da se ispostavi da su ljudi vaške na glavi Boga
Saša Zorkić Saša Zorkić 11:46 08.12.2014

Re: Detinjarije

Pa da, čovek je možda tek ćelija superbića u nastajanju. Ljudi se povezuju, formira se polako globalna svest... Možda će jednog dana čitava planeta biti jedno biće
jinks jinks 10:08 08.12.2014

...

Da parafraziram Platona: u našem oku devojka je samo senka ideje devojke. To što mi vidimo, pipamo, čujemo itd. samo je naša predstava organizovane gomile atoma

Onda je možda ideja o tome šta vidimo (što ustvari, po priči, i generiše predstavu onoga što vidimo) uslovljena rečju "organizovana" u izrazu "organizovana gomila atoma". Po kom su principu onda ustvari i organizovani atomi ... i da li to znači da dobar deo od 6e27 atoma ustvari možda upravo i postoji kako bi što održali u životu, ne znam, nekih među sobom po nečemu posebnih N atoma (što organizacija sama po sebi u velikoj meri najčešće i podrazumeva).

Da li bi onda ideju o tome šta vidimo ustvari određivala priroda tih ključnih N atoma, koja ne mora da bude obavezno ista za sve posmatrače. Naravno niko ne može da tvrdi da N nije ustvari upravo i jednako 6e27, a po svoj prilici u nekim slučajevima možda i više od toga :)
Saša Zorkić Saša Zorkić 12:12 08.12.2014

Re: ...

Ovde: organizovani u smislu da su povezani u neku formu; drže se na okupu te tako čine jedan predmet.
Naravno, posebno je pitanje njihova organizacija u smislu održavanja života. Ali to je mnogo zaguljena tema
vera.nolan2 vera.nolan2 13:09 08.12.2014

Zeleno, volim te, zeleno!

Zelen vetar, zelene grane...
Pusti me
na zelene verande...
Ona čeka...
zelene puti, kose zelene,...

Prva estetska i misaona asocijacija na naučni tekst bloga,
bila mi je "devojka u zelenom" iz vizuelno,možda najlepšeg mi,filma :
House of Flying Daggers



Ako je filosofija vrsta mentalne operacije(reflektivna ili meditativna aktivnost),a umetnost kao subjektivan čin"stimulisanja ljudskih čula,uma i duha,okrenuti ka "istini" i "lepoti",

,zašto bi bilo besmisleno reći,makar figurativno,"mislivost nezamislivog"ili "vidim ono što se ne vidi"...u pokušaju da se promišlja ,kako stvarno izgleda,moja "devojka u zelenom" ili bilo ko ili šta,makar i u, sasvim izvesnom znanju,da je oku našem to nemoguće?!, u nemoći,iskazujemo i (poetske) paradokse!-kao i dobar odgovor ,tvoje poznanice: „Devojka je onakva kakvom je pravi emocija posmatrača."

Uh, ovakav blog uvek poželjan !!!,Zorkiću,nadam se i da je najava budućih sličnih,pravih naučnih....
...Ali prof. Mrđi zacakli oko, sav se ozari
...i dva astronoma .. koji su,.. s razumevanjem se smeškali jer su sve shvatali...-i neka ponekad siđu ozareni i do nas,uglavnom gladnih istina...o svemu...

Bilo bi blagosloveno da, Blog b92, za svaku oblast "stvarnosti",ima stručnjaka da nam priča egzaktne,"istinite" priče,od fizike,istorije,...pa i društvene stvarnosti.

Četiri piva,častim !
Saša Zorkić Saša Zorkić 15:01 08.12.2014

Re: Zeleno, volim te, zeleno!

Uh, ja mnogo ozbiljno shvatam tu reč „naučni“ pa prema tome nije ovo naučni tekst, ali hvala na toj asocijaciji.

zašto bi bilo besmisleno reći,makar figurativno,"mislivost nezamislivog"ili "vidim ono što se ne vidi".

Pa nije besmisleno. Mi uvek vidimo više "od onog što se vidi". Rudolf Arnhajm, američki estetičar u svojoj knjizi "Umetnost i vizuelno opažanje", kaže: “Na slici postoji više nego što pada na mrežnjaču oka.“

Mi vidimo umom, rekli bi Stari Grci
docsumann docsumann 19:37 08.12.2014

Re: Zeleno, volim te, zeleno!

Mi vidimo umom, rekli bi Stari Grci



ponekad vidimo i sam um ... al' da ne peglam sad ponovo o ... you know
gavrilo1 gavrilo1 15:03 08.12.2014

hm

Pa ne moze se bas reci da su boje puka fantazija coveka.
Imas dve iste majice ispred sebe i kupices majicu u boji koja ti se dopadne.
Dakle boje postoje i deluju na coveka, nisu fantazija, boje su poput azbucnog pisma.
Slova sama po sebi nista ne znace ako ih ne poslazes u rec koja stvara ili rusi.
Isto tako rade i boje, pokrecu procese.

Ne znam da li znas podatak koji je vezan za film Avatar?
Naime u Americi je sprovedeno jedno istrazivanje suicida kod tinejdzera u jednom periodu kada ih se najvise dogodilo.
Tada je otkriveno nesto sto povezuje sve slucajeve.
Sva deca su bila pod snaznim utiskom filma Avatar.
Avatar je film ekstremnog intenziteta boje + 3D

Boja za coveka je alat dostupan u prostoru tri dimenzije
Koji i ne mora koristiti covek ali mu jeste namenjen.
One imaju svrhu.

E sad ako verujes u postojanje visih dimenzija, tamo je sve moguce.
Ali mi to teoretski ne mozemo niti pretpostaviti jer jednostavno covek vakav kakav jeste ne bi postojao tamo, pa nemamo nikakvu polaznu tacku od koje bi smo krenuli.
Eto nek vreme ne postoji i fundamentalno sve se menja.
adriana adriana 15:50 08.12.2014

Re: hm

Imas dve iste majice ispred sebe i kupices majicu u boji koja ti se dopadne.


Ili koja ti u tom trenutku treba.
Ako si širi u struku, kupićeš crnu. Ako ti treba tirkiz da je upariš sa cipelama, kupićeš tirkiz. Moguće da ti se tirkiz i ne dopada strašno, ali su cipele bile ljubavnaprvipogled/na popustu/jedine u tvom broju pa ih zato imaš...


Nije tako prosto i ne treba shvatati olako
gavrilo1 gavrilo1 16:22 08.12.2014

Re: hm

adriana
Imas dve iste majice ispred sebe i kupices majicu u boji koja ti se dopadne.


Ili koja ti u tom trenutku treba.
Ako si širi u struku, kupićeš crnu. Ako ti treba tirkiz da je upariš sa cipelama, kupićeš tirkiz. Moguće da ti se tirkiz i ne dopada strašno, ali su cipele bile ljubavnaprvipogled/na popustu/jedine u tvom broju pa ih zato imaš...


Nije tako prosto i ne treba shvatati olako


I zakljucujemo sta?
Da boja deluje na coveka

Eto i sama si dala primer slaganja boja, poput slova kada pises rec.
Saša Zorkić Saša Zorkić 18:57 08.12.2014

Re: hm

Pa ne moze se bas reci da su boje puka fantazija coveka.


Mogu samo da ponovim: Postoje zraci koji se odbijaju od predmeta (ili ih sami predmeti isijavaju), a naše oko informacije o njima šalje centru u mozgu. U tom centru se kreira slika posmatranog predmeta i dobija utisak o boji. A taj utisak zavisi od talasne dužine svetlosti, od kraktaristika površine predmeta od koga se ona odbija i od građe oka.

Naravno, taj utisak (boja) može da ima snažan uticaj na nas. Pa tako može da na čini vitkijim u struku, da se poslužim primerom Adriane
mr.fogg mr.fogg 20:22 09.12.2014

Ovo nije trol

Poštovani VIP blogeru, molim Vas da obratite pažnju na katastrofu u Istočnoj
Srbiji koja se dešava u poslednjih 10-tak dana. Pokažite da ste VIP. Hvala.

Ova očajnička poruka poslata je na blogove objavljene u poslednjih 7 dana:
http://blog.b92.net/text/25003/Raskini-lanac-korupcije/
http://blog.b92.net/text/25000/25000/
http://blog.b92.net/text/24996/najbolji-tenis-na-planeti/
http://blog.b92.net/text/24994/Neuroze-sumornih-nedelja/
http://blog.b92.net/text/24993/Kako-zaista-izgleda-devojka-II-deo/
http://blog.b92.net/text/24992/Ko-sve-dobija-nagrade-za-afirmaciju-ljudskih-
prava/
http://blog.b92.net/text/24991/Cu-da-izadjem-u-Politike/
http://blog.b92.net/text/24990/Cija-je-nasa-kultura/
http://blog.b92.net/text/24989/Terapija-jutranja-urbanisticka/
http://blog.b92.net/text/24987/KARMAGEDON-U-PERIONICI-CARAPA-NA-ROMBOIDE/
http://blog.b92.net/text/24986/Lider-opozicije/
http://blog.b92.net/text/24985/S-kutijom-promenicu-svet/http://blog.b92.net/text
/24984/Ni-Kosovo-ni-Evropa-ni-Juzni-tok/
http://blog.b92.net/text/24983/4-am/
http://blog.b92.net/text/24982/Toblerone-afera/
http://blog.b92.net/text/24981/Bes/
http://blog.b92.net/text/24980/Suza-nisam-vredan/
http://blog.b92.net/text/24977/Biciklom-oko-sveta----Povratak-na-drum-ili-
Mjanmar-Burma/
http://blog.b92.net/text/24976/Gosn-Verbicu-imate-minut/
http://blog.b92.net/text/24974/Roditelji-procitajte-vise-puta-i-razmislite-svaki
-put/
http://blog.b92.net/text/24973/SIFRA-F/
http://blog.b92.net/text/24972/Osobe-sa-integritetom/
Saša Zorkić Saša Zorkić 23:49 09.12.2014

Re: Ovo nije trol

molim Vas da obratite pažnju na katastrofu u Istočnoj
Srbiji

Ne znam kako ja mogu da pomognem.
49 41 49 41 20:50 09.12.2014

Devojke "izgledaju"

kao lubenice.

Spolja:
tamno, svetlo zelene.Neke sa piknicama na zelenom, ol' straftaste - od gore nadole.
Iznutra:
Tamnije, svetlije crvene. Redje zute.

Najsladje su u sredini.

Mnogima ta slatkoca - zagorca zivot.
Muskarci se medjusobno pokolju; zbog toga kako je ko nju video.
Nije retkost, zbog "bajkovitog" vidjenja; kad kresne ljubof - da kasnije mora milicija da ih razdvaja - ako stignu na vreme.
Saša Zorkić Saša Zorkić 00:00 10.12.2014

Re: Devojke "izgledaju"

Pa da, ali, srećom, ima i obrnutih primera

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana